

Rambutan - zralý má krásně sytou červenou barvu, konce chloupků mohou být lehce nazelenalé. Slupku oloupneme, plod rozdělíme na dvě poloviny. Konzumuje se pouze dužina. Rambutan tvoří z 80 procent voda. Dále obsahuje víceméně zanedbatelné množství živin. Za zmínku stojí obsah vitaminu C, jehož je ve 100 g ovoce 30 mg. K nám by se rambutan měl dostat do tří dnů po sklizni, zabalí-li se do ochranné atmosféry, vydrží v chladu zhruba dva týdny, není tudíž problém s transportem. Zralé plody rambutanu jsou vínové barvy, bez zelených skvrn. Chuť rambutanu je podobná liči. Dužina je pikantně sladkokyselá a aromatická. Používá se jako ozdoba na dezerty, do vařených rýžových kaší, do ovocných salátů, zmrzlin a snídaňových müsli.
Autor: Profimedia.cz
Papája - na pohmat nesmí být příliš měkká, nejlépe bez viditelných porušení (natlučení a podobně). Není dobré, ani když má slupka příliš zelenou barvu, akceptovatelné je 15 až 20 procent zelené plochy. Zralé papáje zpracovávejte co nejdříve. V ledničce skladujte maximálně dva dny. Nezralé papáje vložte do igelitového pytlíku a nechte uležet při pokojové teplotě jeden až dva dny. Pěkně dozraje. Nejprve celý plod oloupeme, poté podélně rozřízneme na polovinu, vyjmeme semínka nejlépe lžící. Pro zvýraznění chuti se dřeň papáji může pokapat citronem. Plody se pojídají nejlépe čerstvé, přidávají se do ovocných salátů, zvláště v kombinaci s citrusovými plody nebo rybízem. Dělají se z nich sorbety, džusy. Výtečný je také lehký rychlý dezert. Stačí smíchat oloupanou papáju pokrájenou na kostky s citronovou šťávou, medem a bílým jogurtem.
Autor: Profimedia.cz
Mango - zralý plod je žlutočervený, u nás většinou zelenočervený, tedy polozralý a nepříliš šťavnatý. Ovšem můžete koupit i manga určená k rychlé konzumaci, takzvaná „ready to eat“. Z manga v plné zralosti doslova vytéká šťáva. Rozpůlíme, vyjmeme pecku, buď vydlabeme lžící nebo prohneme ve středu a stáhneme ze slupky. Je to ideální doplněk k masu, krevetám, drůbeži, rybám, hodí se do zeleninových salátů a nudlových jídel. Nejlepší je ale samostatně nebo jako součást ovocného salátu. Často se také používá vařené v pokrmech. Mango se hodí i k přípravě kompotů, zavařenin a čatní. Lehce nepříjemná jsou na mangu vlákna v plodu. Okusováním manga se mohou zamotat do zubů a nesnadno se dostávají ven.
Autor: Profimedia.cz
Kiwano - pokud je zralé, má krásně sytě žlutou barvu a je bez nahnilých bodů. Na omak je lehce naměklé. Obsahuje významné množství draslíku, hořčíku a vitaminu C. Čerstvě sklizené plody se silnou, neporušenou slupkou vydrží při pokojové teplotě dokonce i několik týdnů. U těch kupovaných je tato doba řádově několik dnů. Konzumuje se pouze šťavnatá dužnina. Chutí připomíná banány a meloun. Dužninu je možné konzumovat přímo nebo zamíchat do různých ovocných salátů. Kiwano je vhodné pro přípravu ovocných omáček, želatin, ovocných salátů, ke zmrzlinám a podobně.
Autor: Profimedia.cz
Durian - vybrat čerstvý durian není jednoduché, měl by mít zlatozelenohnědý povrch, pevnou konzistenci a opravdu pronikavou vůni. Pro někoho může být odpudivá, protože může připomínat pukavec nebo hodně přezrálý sýr. Nezralý není cítit vůbec. Při poklepání by se měl ozvat dutý zvuk. Důležité je durianem zatřást, abychom zjistili, zda se již semena uvolnila. Při otevírání durianu najdeme na jeho slupce slabé místo, kam zapíchneme nůž a ovoce tak otevřeme. Objeví se semena obalená dužinou, kterou jíme. Má nasládlou, unikátní, pronikavou, krémovitou chuť. Konzumuje se samotná případně se sorbetem. Chuť je těžko popsatelná - něco mezi přezrálým mangem a banánem. Někteří lidé říkají, že jde o nejlahodnější ovoce. Durian se nesmí kombinovat s alkoholem.
Autor: Profimedia.cz
Avokádo - při jeho nákupu dbejte, aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a hlavně žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Pokud ho koupíte tvrdé, tedy ještě nezralé, zabalte ho do hnědého papírového pytlíku a nechejte 2 až 3 dny při pokojové teplotě. Teplota skladování nesmí klesnout pod 10 °C, jinak avokádo začne zevnitř černat. Při konzumaci ovoce omyjeme, rozřízneme podélně na poloviny, vyndáme jádro a dužinu vydlabeme lžící. Tu pak můžete pokrájet na menší kousky nebo ji rozmačkáte vidličkou. Důležité je dužinu hned pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědla a neztratila své cenné látky. Nejčastěji se používá na přípravu salsy - guacamole nebo do salátů.
Autor: Profimedia.cz
Ananas - čerstvý má žlutohnědou barvu, bez nahnilých bodů, fleků, na pohmat pevná konzistence. A nesmí mít výrazně měkké body na omak. Loupe se klasicky, veškerou slupku pryč, po podélném rozkrojení oloupaného ananasu vykrojte tvrdý střed. Ananas má výtečnou chuť, jen pokud je správně zralý. Takový ananas má intenzivní a typickou vůni na stonku. Na barvě ovoce není možné zralost ananasu stoprocentně poznat. Ananas nikdy neskladujte pod 5 °C, protože se pak na jádru vytvoří hnědé fleky. Optimální teplota je 10 až 15 °C. Konzumovat je vhodné pouze plně zralé plody, nezralé ananasy obsahují velké množství kyselin. Konzumuje se syrový nebo se používá pro výrobu kompotů, marmelád anebo třeba lihovin či šťávy.
Autor: Profimedia.cz
Exotické ovoce
Autor: Profimedia.cz