náhledy
Červec nopálový (Dactylopius coccus) se živí sáním šťáv z opuncií. Karmínové barvivo E120 se získává z vysušených těl samiček tohoto hmyzu. Nejčastěji se používá v potravinářství a také kosmetickém průmyslu.
Autor: Profimedia.cz
Červenou barvu v těchto potravinách zajišťuje barvivo E120 (košenila, kyselina karmínová, karmíny), které se vyrábí z vysušených těl hmyzu červce nopálového. Myslíte si, že když kupujete například jahodový jogurt, že tam bude jogurt, jahody a cukr? Místo toho tam je barvivo, malé množství jahod a jahodové aroma.
Autor: MAFRA
Zákon o přídatných látkách pamatuje na děti, ovšem pouze v souvislosti s dětskou výživou, a to do věku tří let. Tam je jejich přítomnost drasticky omezena na několik málo časem prověřených látek. Bohužel dále už žádná limitace není. I proto si kromě množství tuku a cukru hlídejte u lákavých potravin pro vaše děti i další přidané látky. Raději jim připravte bílý jogurt nebo tvaroh s čerstvým ovocem.
Autor: MAFRA
Uzeniny, tavené sýry i paštiky jsou dochucované glutamanem sodným (E621). Dále zde najdete konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla, barviva a další. Když si například paštiku vyrobíte doma, stačí vám toto: kuřecí játra, olej, máslo, cibule, česnek, tymián, pepř, sůl a smetana ke šlehání. Sice ji budete muset sníst za pár dní, ale problémy vám to určitě dělat nebude, protože chuť oproti kupované je nesrovnatelná.
Autor: MAFRA
Trvanlivé salámy obecně nejsou zdravé. Kromě velkého množství soli a tuku obsahují i látky zvýrazňující chuť a vůni a také mnoho dalších nevhodných éček.
Autor: MAFRA
Červec nopálový je sice součástí přírody, ale proč ho jíst v jahodovém jogurtu?
Autor: Profimedia.cz