Už dávno netrpíme nedostatkem jídla a většina potravin je nám dostupná v kteroukoliv roční dobu, a to včetně ovoce, zeleniny, ryb i masa. Přesto za doplňky stravy ročně utratíme více než 11 miliard korun. Pravidelně je užívá 60 % obyvatel Česka. S vírou, že pomocí těchto „zázračných“ tablet, kapslí či sypkých prášků s vysokým obsahem prospěšných látek podpoříme své zdraví, kondici a prodloužíme si mládí. V prodeji je přes 10 tisíc druhů doplňků stravy, slibují odolnější klouby, lepší trávení, imunitu či zrak.
Užíváte nějaké potravinové doplňky?
Ve větší míře ne, přednost dávám pestré stravě, s větším zastoupením ovoce a zeleniny, pokud možno ne tepelně zpracované. A mám ráda těstoviny. Důležité je zajistit tělu přísun nejen základních živin, zdrojů energie, tedy bílkovin, sacharidů a lipidů (tuků), ale i dalších látek nezbytných pro správnou funkci organismu – vitaminů, vlákniny, antioxidantů či minerálních látek. Typická česká strava obsahuje někdy až příliš mnoho „kalorií“, na straně druhé postrádá některé pro zdraví klíčové látky. Na prvním místě vitamin D. Jeho deficit je problémem i v řadě západních zemí, odborníci dokonce mluví o celosvětové pandemii hypovitaminózy vitaminu D.
Nápoje s kousky dužiny z aloe vera jsou dnes zakázané, protože obsahovaly deriváty hydroxyantracenu, jež jsou karcinogenní a genotoxické.