Zvířátka ne
Opačný přístup oproti paleo zastávají vegani, kteří vynechávají ze stravy veškeré živočišné produkty. Lidé se k tomuto výživovému směru uchylují z etických a ekologických důvodů, ovšem u mnoha zastánců jde o následování trendu šířícího se po sociálních sítích. Dostatek vlákniny a absence masa v jídelníčku přispívají k nízkému riziku vzniku kolorektálního karcinomu.
Hodné a zlé diety. K obezitě se dá i prohubnout, říká odbornice na výživu |
Ač se vegani hlasitě brání, veganství je velmi nebezpečné hlavně pro těhotné ženy a děti, pro něž může být deficit určitých látek v čistě rostlinné stravě fatální. Navíc například železo je mnohonásobně lépe využitelné z živočišných zdrojů než z rostlinných. Vegani by se tedy museli cpát špenátem víc než Pepek námořník, aby se dostali na stejný reálný příjem této minerální látky. Nabízí se suplementace deficitních živin (vitamin B12, železo, jód) ve formě doplňků stravy nebo konzumace obohacených potravin speciálně určených pro vegany.
Otázkou je, jestli lze stravování, kde je třeba uměle doplňovat určité látky, považovat za zdravé. Problémem mohou být také bílkoviny, respektive jejich biologická hodnota. Zatímco živočišné produkty poskytnou plné spektrum aminokyselin, u rostlin není jejich poměr vyvážený. Je tak potřeba nad jídelníčkem opravdu přemýšlet a kombinovat ho, což je pro laiky složité.
Řešením by mohla být občasná pravidelná konzumace živočišných produktů z chovů, kde zacházejí se zvířaty eticky.