Dietní snídaně: cereáliím se vyhněte, dejte si raději pečivo a šunku

  4:53aktualizováno  4:53
Pro většinu lidí jistě není žádným překvapením, že snídat se má pravidelně a vydatně. Právě první jídlo dne by mělo obsáhnout čtvrtinu přísunu kalorií. Ale jak by taková správná snídaně měla vypadat? To vám na svých příkladech předvede Petra i kamarádky Helena a Markéta z Brna, které s námi od září velmi úspěšně hubnou pod dohledem profesionálů.
Cereálie s jogurtem si dejte ke svačině. (Ilustrační snímek.)

Cereálie s jogurtem si dejte ke svačině. (Ilustrační snímek.) | foto: Profimedia.cz

Začněme Helenou. "Dříve byla mojí typickou snídaní miska čokoládového nebo oříškového müsli s bílým jogurtem a banánem. Po konzultacích s odbornicemi z komplimentu jsem jogurt s ovocem přesunula na svačinu a müsli vynechala úplně. A konkrétně banán, ten není doporučen vůbec."

Müsli jen výjimečně

Hubněte o wellness pobyt

1. Založte si na OnaDnes.cz vlastní blog a do prvního příspěvku vložte svou aktuální fotografii celé postavy. Zapisujte do poloviny prosince, jak hubnete s námi, popisujte, v čem je váš problém, co vás naopak baví a jak vám jdou kila dolů.

2. Další možností, jak se zúčastnit soutěže, je poslat příběh i s fotografiemi před hubnutím a po něm na e-mail: zdravi@idnes.cz

3. Na závěr našeho seriálu Hubneme pro zdraví vybereme jednu z vás, která byla nejaktivnější a zároveň jí hubnutí nejvíce prospělo. Ta od Institutu kompliment získá víkendový wellness pobyt pro dvě osoby v luxusním wellness & spa hotelu Augustiniánský dům v Luhačovicích.

4. Pokud si na blogu nebudete s něčím vědět rady, napište nám na blogona@idnes.cz.

Reklama nás denně přesvědčuje, že snídaňové cereálie s mlékem jsou nejvhodnější, nejzdravější a nejlepší snídaní.

"O tom, že snídaňové cereálie obsahují převážně sacharidy, mají vyšší glykemický index a porce obsahuje dvakrát nebo i třikrát více energie než chléb se šunkou, ví bohužel málokdo," říká Gabriela Knosová z brněnského Institutu kompliment.

Pokud si chcete čas od času cereálie na snídani dopřát, pak odborníci z Institutu kompliment doporučují přijatelnou variantu - polévkovou lžíci ovesných vloček si zamíchejte do bílého jogurtu.

V případě, že chcete redukovat váhu, je však i tak lepší alternativou krajíc celozrnného chleba s vajíčkem či plátkem šunky, případně plátkem sýra a zelenina. "Přijmete tak méně energie a kvalitní šunka, sýr nebo vajíčko vám dodají plnohodnotné bílkoviny, které zasytí na delší dobu," říká odbornice.

Připravte si domácí šunku

Helena nám prozradila, že v současnosti je její nejtypičtější snídaní plátek až dva tmavého chleba se šunkou. Nedávno zkoušela vyrobit vlastní šunku. "Je to poměrně snadná záležitost a efekt je maximální," říká. A jak na to?

Asi kilogram kuřecího nebo krůtího masa nakrájíte na kusy, zalijete asi decilitrem vody, zasypete přibližně dvěma lžícemi soli a trochou cukru. Promíchejte a nechte den nebo dva v lednici. Poté vložte masovou směs do mikrotenového sáčku a dejte na hodinu a půl vařit do šunkovaru. Tento speciální hrnec lze koupit na internetu i s návodem na výrobu této lahůdky.

Jogurt si raději nechte na svačinu

Své stravovací návyky změnila také Petra: "Před konzultacemi se specialistkami jsem snídala jogurt a ovoce, ale bylo mi doporučeno si to nechat na svačinu. Nyní jsem si zvykla jíst celozrnný chléb nebo jiné pečivo se šunkou, sýrem nebo tuňákem a zeleninou." Uznává, že jí změna prospěla - cítí se déle sytá, zatímco po sladké snídani měla dříve hlad.

Výzva pro čtenáře:

Máte nápad na originální téma z oblasti hubnutí? Je něco, na co jste nenašli odpověď? Napište o tom odborníkům z Institutu kompliment na brno@komplimentinstitut.cz (předmět: OnaDnes.cz) do příštího pátku 28. 10. 2011.

Bude-li vaše téma vybráno a použito v jednom z listopadových nebo prosincových článků k projektu Hubneme pro zdraví, získáte od Institutu kompliment zdarma knihu Redukčná diéta, kterou používají i Helena, Markéta a Petra.

Pokud se i přesto nedokážete sladké snídaně vzdát, můžete zvolit bílý jogurt s třemi procenty tuku, doplněný asi 50 až 100 gramy ovoce.

Markéta snídani upravovat nemusela, jen vynechala některé nevhodné přílohy k pečivu. "Mojí typickou snídaní je celozrnná kaiserka, jedna nebo jedna a půl, popřípadě cereální chleba s lučinou a zelenina, případně zeleninový salát. K tomu si dávám šunku nebo eidam do třiceti procent tuku."

Nesnídáte zeleninu? Zkuste to postupně

Jestli máte problém se zeleninou ke snídani, určitě nejste sami. Odborníci doporučují zkusit to se zeleninou postupně.

"Pokud nejste zvyklí snídat zeleninu, můžete začít symbolickým množstvím, například zkuste pažitku, řeřichu nebo lístky bazalky na namazaném chlebu. Nebo nastrouhejte či nasekejte například ředkvičku, jarní cibulku, bylinky, listový salát, rajče či okurku a zamíchejte je do tvarohu nebo sýra cottage," doporučuje Knosová.

Zeleninu můžete i zkusit zapéct. Například rozkrojte větší rajče na polovinu, posypte tvrdým sýrem a na pár minut nechejte zapéct na pánvi nebo v mikrovlnce. Stejně můžete upravit i pečivo s rajčetem a sýrem. 

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co jsme nosili v 90. letech? Fotosoutěž o nejlepší snímky má své vítěze

Třicet let uplynulo a mnohé z toho, co se tehdy nosilo, by dnes stačilo jen trochu oprášit a byli bychom opět trendy:...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Dieta by měla přinášet potěšení a ne člověka stresovat, říká obezitolog

Nadváha a obezita se jen v Česku týká 71 procent mužů a 57 procent žen. Většina z nás ví, že mít kila navíc není...

Ty schody vyjdu, věřila si Jarka, ale tělo ji zradilo. Pomůžeme jí

Jarka s Janem jsou krásný pár a se synem Honzíkem tvoří šťastnou rodinu. Jejich příběh by mohl být pohádka, nebýt...

Premium

Pandemie chřipky by mohla zabít i 80 milionů lidí, tvrdí odborníci

Ebola, SARS, ptačí chřipka nebo i tolik diskutované spalničky. Dokázaly zničit více životů než leckterá válka. Umějí se...

OBRAZEM: Finská maminka ze sebe dělá upírku, cítí se tak lépe

Čtyřiadvacetiletá Julia Kumpulainenová z Finska si nechala udělat upíří zuby a každý den si na obličej aplikuje bílý...

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz