Prázdniny začněte očistou. Nejprve zkuste celý den jíst jen zeleninu. Nejvhodnější je samozřejmě syrová, nejlépe ve formě salátu doplněného kvalitním rostlinným olejem.
TipVybírejte si tmavší salát (zelené, červené listy) - je zdravější, ve světlých částech je podle studií více dusičnanů. |
Celkem byste měli sníst 1 až 1,5 kg zeleniny, rozdělené nejméně do pěti denních dávek.
Druhý den vyměňte zeleninu za ovoce. Jeho denní dávka je obdobná jako u zeleniny, možná o trochu menší. Pro vysoký podíl vlákniny je vhodný ananas, dále například jablka. Méně vhodné jsou hrušky, hrozny nebo banán, jsou velmi sladké.
Během třetího a čtvrtého dne střídejte porce ovoce a zeleniny. Platí, že ovoce byste měli sníst přibližně poloviční množství oproti zelenině. V menším množství byste měli zařadit také brambory, které, i když patří k zelenině, jsou velkým zdrojem škrobů a jsou na tom podobně jako těstoviny nebo pečivo. Nejvíce živin do sebe dostanete, pokud brambory uvaříte ve slupce.
Na co si dát pozor
Pokud naráz najedete pouze na konzumaci zeleniny a ovoce, můžete mít problém s nadýmáním. V lékárně si proto pořiďte probiotika, která podporují trávení.
Další díl dietního plánu najdete na zdravi.idnes.cz v sobotu 11. 7. 2009 |