"Tento jídelníček obsahuje jídla, která svým složením šetří trávicí trakt, hlavně slinivku. A to i díky zvýšenému přísunu zeleniny," říká výživová poradkyně Lenka Kaprhálová, která ho pro nás připravila.
A dodává, že pro maximální efekt je dobré kromě dvou litrů čisté vody denně vypít ještě půl litru čaje z ostropestřce mariánského. A nezapomínat na procházku, která by měla být každý den minimálně dva kilometry.
Článek o tom, jak jsme držely týdenní detox, si můžete přečíst zde.
Detoxikační jídelníček:
1. Den
Snídaně: žitný chléb s tvarohem a plátky jablka
50 g žitného chleba
2 lžíce plnotučného tvarohu
1 kus kyselejšího jablka (např. granny smith)
Z jablka odstraníme jádřinec, rozdělíme na čtvrtiny. Jednu čtvrtku pokrájíme na plátky. Chléb pomažeme tvarohem a poklademe plátky jablka, podáváme se zbylými kousky jablek.
Oběd: bramborová kaše s cibulí a dušené zelí
200 g brambor (varný typ B)
1/2 cibule
1 lžíce řepkového oleje
mořská sůl
majoránka
1/2 lžičky celozrnné mouky
2 lžíce smetany 12%
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. V hrnci je zalijeme vodou a přikryté vaříme asi 20 minut. Vývar uchováme. Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme ji na jemná kolečka a obalíme v mouce.
V pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm osmahneme dokřupava. Osolíme a přidáme majoránku. Brambory rozmačkáme ve vývaru v takovém množství, aby z nich nevznikla kaše. Potom do nich vmícháme smetanu. Osolíme a podáváme posypanou osmahnutou cibulí.
Dušené zelí:
300 g kysaného zelí
1 lžíce oleje
1 cibule
kmín
4 kuličky jalovce
bobkový list
V kastrolu rozehřejeme olej a dáme na něj zesklovatět cibuli. Kysané zelí pokrájíme a přidáme ho k cibuli, mícháme a lehce ho opečeme. Přilijeme 50 ml vody, kmín, jalovec a bobkový list. Přikryjeme a zelí zvolna dusíme asi 10 minut.
Svačina: čerstvá zelenina
200 g zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, kedlubna)
Večeře: Vaječný salát
2 vejce
1/2 kyselejšího jablka
citronová šťáva
pažitka, salátové bylinky (petrželka, kopr, kerblík)
80 g kysané smetany (15%)
hořčice, bylinková sůl
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme je, oloupeme a nakrájíme. Jablko oloupeme a dužninu nakrájíme na kostičky. Pokapeme citronovou šťávou. Vajíčka promícháme s jablky. Bylinky nasekáme najemno, rozmícháme smetanu, hořčici, bylinkovou sůl a bylinky. Salát zalijeme a dáme odležet do ledničky (2 hodiny i déle).
2. Den
Snídaně: hruškový jogurt s amarantovými lupínky
200 g bílého jogurtu (3%)
180 g čerstvé hrušky
40 g amarantových lupínků
1/2 lžičky cukru
Na pánvi rozpustíme cukr, přidáme na kostičky nakrájenou hrušku, krátce podusíme a rozmačkáme na pyré. Společně s lupínky vmícháme do bílého jogurtu.
Oběd: čočkový salát s okurkami
150 g vařené červené čočky
40 g kyselé okurky
30 g červené cibule
100 g vařené červené řepy
sůl
vinný ocet
olivový olej
Uvařenou čočku necháme vystydnout a přidáme pokrájenou červenou řepu a kyselou okurku. Promícháme s červenou cibulkou a dochutíme olejem, solí a vinným octem. Necháme odležet minimálně 2 hodiny.
Svačina: řecký salát s feta sýrem
180 g zeleniny (okurka, kapie, sherry rajčata, olivy)
80 g feta sýra
olivový olej, sůl, oregano
Zeleninu nakrájíme na větší kostky, přidáme sůl, oregano, olej. Promícháme a posypeme strouhaným sýrem.
Večeře: kuřecí prsa s parmskou šunkou a mozzarellou
150 g kuřecích prsou
20 g parmské šunky
40 g mozzarelly
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
čerstvá šalvěj
2 ks jarní cibulky
200 g míchané zeleniny
Krůtí maso naklepeme, okořeníme a opečeme na oleji. Na steak položíme plátek šunky a mozzarellu. Krátce zapečeme v troubě. Orestujeme cibulku a přidáme k zapečenému masu. Podáváme se salátem z míchané zeleniny.
3. Den
Snídaně: jogurt s ovocem
200 g bílého jogurtu 3%
150 g ovoce (jablko, pomeranč, kiwi)
15 g mandlových lupínků
Jogurt smícháme s ovocem a posypeme mandlovými lupínky.
Oběd: tofu s grilovaným lilkem a jogurtovým dipem
200 g jemného tofu
300 g lilku
2 stroužky česneku
80 g bílého jogurtu
rozmarýn
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
1 lžíce pažitky
Tofu okořeníme a opečeme na pánvi. Lilek pokrájíme na plátky, osolíme a necháme "vypotit". Otřeme papírovým ubrouskem. Na oleji zprudka opečeme společně s pokrájeným česnekem. Do jogurtu vmícháme pažitku a osolíme. Na talíř navršíme lilek, na něj tofu a zalijeme dipem.
Svačina: kedlubnový salát
250 g kedlubny
60 g jarní cibulky
ocet, sůl, pepř
Kedlubnu nastrouháme na nudličky a přidáme cibulku. Ochutíme solí, pepřem a octem. Necháme odležet.
Večeře: zapečená treska s brokolicí
180g filet z tresky
sůl
2 lžíce olivového oleje
tymián
80 g čedaru
250 g brokolice
šalotka
čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn)
Na oleji orestujeme šalotku a rajčata, přidáme filet tresky, opékáme na olivovém oleji společně s tymiánem. Posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme v troubě. Brokolici povaříme a na pánvi opečeme společně s bylinkami.
4. Den
Snídaně: müsli z čerstvých obilovin
80 g žita, pšenice, špaldy, ovsa
100 g kyselého jablka
150 g čerstvého ovoce
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce smetany
30 g směsi ořechů
1/2 lžíce semínka slunečnice
Obilí rozemeleme na hrubý šrot, smícháme s vodou a necháme přes noc v lednici. Ráno přebytečnou vodu slijeme. Jablko pokrájíme a společně se šťávou z citronu a pokrájeným ovocem vmícháme do připraveného obilného šrotu. Přidáme smetanu a ořechy. Posypeme semínky.
Oběd: zapečené brambory se špenátem
200 g brambor
50 g cibule
50 g špenátových listů (čerstvé nebo mražené)
50 g ementálu
0,5 dl smetany 12%
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Brambory nakrájíme na tenké plátky. Na oleji orestujeme plátky cibule. Do vlažné směsi vmícháme pokrájený špenát, okořeníme a zalijeme smetanou. Směs vylijeme na plátky brambor, přidáme nastrouhaný sýr. Zapékáme v misce cca 30 min při 170 stupních.
Svačina: brokolicový salát s jogurtem a kari
100 g vařené brokolice
150 g řeckého jogurtu (10%)
1 lžička olivového oleje
indické kari
citron, sůl, jarní cibulka
Na oleji orestujeme kari, přidáme do jogurtu. Promícháme se solí a citronovou šťávou, přidáme vařenou brokolici na růžičky rozebranou. Posypeme jarní cibulkou.
Večeře: tofu na paprice a žampionech
150 g sójového tofu
1 lžíce olivového oleje
1 zelená paprika
100 g žampionů
cibule
česnek
100 g rajčat
oregano, mořská sůl
Na oleji opečeme tofu ze všech stran, odložíme na teplé místo (do alobalu). Do oleje přidáme houby, papriku, česnek a cibuli, stále mícháme cca 7 minut. K zelenině přidáme nadrobno pokrájená rajčata. Za občasného míchání přidáme koření a sůl, cca 5 minut vaříme, potom přidáme tofu a prohříváme ještě 3 minuty.
5. Den
Snídaně: pomazánka z uzené makrely
100 g uzené makrely
80 g tvrdého sýra 30%
30 g cibule
50 g kyselé okurky
150 g kapie
pepř
50 g žitný chleba
Uzenou makrelu smícháme s nastrouhaným sýrem, cibulí a okurkou. Pokládáme na plátky žitného chleba a jako přílohu přidáme kapii.
Oběd: bylinkový kuskus se zeleninou a sýrem
100 g kuskusu
20 g cibule šalotky
1 stroužek česneku
100 g mrkve, řapíkatého celeru, cukety
1 lžíce másla
40 g ovčího sýra
1 lžíce petrželky a tymiánu
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Na másle orestujeme cibuli, čerstvé bylinky a česnek. Přidáme kuskus, osolíme a zalijeme vodou (1:2). Na olivovém oleji orestujeme zeleninu pokrájenou na větší nudličky. Promícháme s hotovým kuskusem a posypeme nastrouhaným ovčím sýrem.
Svačina: salát z čínského zelí a mrkve
200 g čínského zelí
80 g karotky
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, ocet
Zelí nakrouháme na nudličky společně s mrkví, lehce osolíme a necháme odležet. Nejlépe přes noc. Dochutíme octem a pepřem.
Večeře: zapečené cukety s rajčaty a sýrem
200 g cukety (mladé se slupkou)
100 g rajčat
90 g čedaru
30 g šalotky
rozmarýn, česnek
Cukety nakrájíme na širší proužky, opečeme na pánvi a dáme do zapékací misky, do pánve dáme šalotku, na kostičky nakrájená rajčata. Ochutíme solí a rozmarýnem, směs přidáme na cukety, posypeme sýrem a krátce zapečeme.
6. Den
Snídaně: rýžová kaše s ořechy
70 g jasmínové rýže
220 ml mléka
25 g ořechů
Rýži přidáme do mléka a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme doměkka. Hustou kaši posypeme posekanými ořechy.
Oběd: pestrý rýžový salát
100 g rýže parbolied
50 g cibule
100 g jablka
150 g červené a zelené papriky
3 snítky petrželové natě
1 lžička vinného octa
1 lžíce řepkového oleje
1 lžička hořčice
1 vejce vařené natvrdo
sůl, pepř
Uvařenou rýži smícháme s ostatními přísadami. Posypeme nakrájenou petrželkou a necháme odležet, ideálně přes noc.
Svačina: šlehaný dezert s jablky a skořicí
130 g nízkotučného tvarohu
100 g jogurtu 3%
100 g kyselého jablka
1/2 lžičky skořice
1 lžička medu
10 ks rozinek
Tvaroh vyšleháme s jogurtem a skořicí a medem. Přidáme pokrájené jablko a rozinky. Podáváme chlazené.
Večeře: pražma na marocký způsob
220g filet z pražmy
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky římského kmínu, koriandru, kardamonu
1/2 lžičky mleté skořice
1 stroužek česneku
4 snítky koriandru - natě
4 snítky petrželky - natě
200 g míchané zeleniny
Filet osušíme a potřeme olejem. Vložíme ho do pekáčku. Zbývající přísady utřeme do hladké pasty, kterou potřeme rybu. Pečeme 10 až 15 minut.
7. Den
Snídaně: ovesné vločky s bílým jogurtem a ovocem
40 g ovesných vloček
200 g bílého jogurtu 3%
100 g čerstvého ovoce
Ovesné vločky vmícháme do jogurtu a ozdobíme čerstvým ovocem.
Oběd: cizrna v bylinkové omáčce
150 g cizrny nakládané (Bonduelle)
1 lžíce olivového oleje
100 g jarní cibulky
1 stroužek česneku najemno pokrájeného
150 g nakládaných drcených rajčat
hrst petrželové natě
hrst máty
mořská sůl, černý pepř
50 g žitného chleba
Na pánvi rozehřejeme olej a opékáme cibuli cca 3 minuty. Přidáme česnek a opékáme ještě další minutu. Zamícháme nakládanou cizrnu a drcená rajčata. Přivedeme k varu a pomalu vaříme asi 5 minut. Nakonec vmícháme bylinky, koření a sůl. Po 1 minutě odstavíme a podáváme s chlebem.
Svačina: okurkový salát s koprovou omáčkou
250 g salátové okurky
200 g nízkotučného podmáslí
30 g kopru
sůl, pepř, ocet, cukr dle chuti
Ingredience smícháme a vyšleháme. Podáváme chlazené.
Večeře: rajčatový krém s bazalkou
200 g rajčat
1 cibule šalotka
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
špetka cukru
50 g řapíkatého celeru
50 g mrkve
250 ml zeleninového vývaru
30 g parmazánu
40 g chlebové bagety
Doplňkový detoxDetoxikaci organismu pomáhá i extrakt acai berry, který si můžete objednat na Lékárna.idnes.cz |
Na oleji opečeme cibulku se zeleninou, přidáme pokrájená rajčata, cukr, česnek, bazalku. Zalijeme vývarem a dusíme, až je zelenina měkká, vyjmeme česnek a polévku prolisujeme přes síto, dochutíme a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s opečenou bagetou.