Britská biobanka deset let sbírala data ke studii od více než 350 000 lidí. Zkoumala změny v jejich duševním zdraví a náznaky možných problémů.
Studie zjistila, že ti, kteří pili polotučné kravské mléko, měli o 12 procent nižší pravděpodobnost, že se u nich vyvine deprese, a o deset procent nižší pravděpodobnost, že budou trpět úzkostmi. Naopak u těch, kteří pili mléko rostlinného původu, jako je sójové, ovesné či mandlové, byla pravděpodobnost, že budou mít depresi, o 14 procent vyšší.
„Mléko je bohatý zdroj živin, jako je laktóza, tuky, bílkoviny a minerály, které jsou nezbytné pro zachování lidského zdraví,“ uvedli vědci ze Southern Medical University v čínském Kantonu, kteří studii vypracovali.
Káva a mléko. Hodí se k sobě, nebo škodí zdraví? |
Dodali, že kravské mléko je životně důležitým zdrojem vápníku, který tělu pomáhá zvýšit tvorbu serotoninu, takzvaného hormonu štěstí. Jeho hladina ovlivňuje to, jakou má člověk náladu.
Serotonin se hojně vyskytuje v nasycených tucích. Konzumace velkého množství nasycených tuků ale vede ke zvýšené hladině cholesterolu, k mrtvicím a srdečním onemocněním, a také zvyšuje riziko deprese. Proto vědci upřednostňují polotučné mléko, které obsahuje méně nasycených tuků a také více nenasycených tuků než mléko plnotučné.
Mezi konzumací odtučněného mléka a vznikem depresí nebo úzkostí nenašli vědci žádnou souvislost.