Mýtus: Mobilní telefony způsobují rakovinu
Je to velmi rozšířený mýtus, který prolétl zhruba před třemi lety většinou médií. Tvrdilo se, že náruživí uživatelé mobilních telefonů mají mnohem větší pravděpodobnost, že se u nich rozvine nádor mozku či rakovina úst. Prý za to může negativní důsledek vyzařování z antén mobilů.
Tuto domněnku však nejenže žádná studie nepotvrdila, ale jiné testy ji naopak vyvrátily. Mezi největší z nich patří výzkum, který provedl dánský Národní institut pro výzkum rakoviny. Při zkoumání více než 420 tisíc lidí se neprokázala žádná souvislost mezi používáním mobilního telefonu a jakýmkoli typem rakoviny.
Mýtus: Některá zranění mohou vést k rakovině
Představa, že některá zranění či úrazy (typicky zlomeniny) mohou odstartovat rakovinové bujení, je stará už téměř devadesát let. Podle magazínu Discovery Health, který se konkrétně na tento mýtus zaměřil, se toto přesvědčení objevilo už ve dvacátých letech minulého století a přetrvává až do současnosti, přestože bylo seriózními vědeckými výzkumy už mnohokrát vyvráceno.
Fáma vznikla patrně proto, že se u mnohých pacientů tumor objevil krátce po zranění. Podle dotázaných odborníků z American Cancer Society je to však jen špatná interpretace situace. Právě proto, že člověk se zraněním navštívil lékaře, byl současně objeven nádor, který v něm už nějaký čas bujel. A nikoli naopak.
Stejně tak podle lékařů často dojde k objevení nádoru proto, že člověk věnuje větší pozornost zraněné části těla, a při jejím prohmatávání si všimne něčeho nezvyklého. Mnohem nebezpečnější jsou z tohoto pohledu podle American Cancer Society dlouhotrvající infekce (například některé formy hepatitidy či bakterie přispívající ke vzniku žaludečních vředů), u nichž byla souvislost s pozdějším onemocněním rakovinou prokázána.
Mýtus: Antiperspiranty a deodoranty způsobují rakovinu prsu
Další oblíbený a velmi rozšířený mýtus praví, že lidé, kteří často používají antiperspiranty či deodoranty, trpí mnohem častěji rakovinou prsu. Prý proto, že látky z deodorantů se mohou vstřebávat kůží či mikroskopickými trhlinkami, které vznikají při holení.
V podezření jsou zejména parabeny, které by mohly napodobovat působení estrogenních hormonů a podněcovat tak vznik rakoviny prsu. Tato hypotéza ale nikdy nebyla dokázána. Naopak Canadian Cancer Society zveřejnila v roce 2004 a poté ještě v roce 2006 shrnutí doposud provedených výzkumů ohledně tohoto tématu. Žádný z nich seriózně neprokázal, že by mezi používáním deodorantů a rakovinou prsu existovala nějaká souvislost.
Mýtus: Hormonální antikoncepce zvyšuje riziko rakoviny prsu
Tento mýtus pochází z počátku devadesátých let, kdy některé menší studie zmínily možnou souvislost mezi výskytem rakoviny prsu a užíváním hormonální antikoncepce. Odborný magazín Breast Cancer však podobné domněnky zcela vyvrací. Podle něj hormonální antikoncepce riziko rakoviny prsu nezvyšuje ani po dlouhodobém užívání.
I když hormonální antikoncepce obsahuje estrogen a progesteron, je to zcela zanedbatelné množství, které nemá na výskyt rakoviny prsu vůbec žádný vliv. Současná antikoncepce obsahuje méně než padesát mikrogramů estrogenu (tj. před rokem 1975 to bylo o 100% více).
Stejný magazín taktéž zmiňuje výsledky dlouhodobé studie, která probíhala mezi roky 1976 a 1992. Zúčastnilo se jí téměř tři a půl tisíce žen, mezi nimiž byly i ty, které užívaly hormonální antikoncepci déle než deset let. Žádná souvislost mezi antikoncepcí a rakovinou prsu nebyla prokázána.
Jiný případ je ovšem dlouhodobá hormonální léčba, která má naopak pomoci otěhotnět. Lékaři připouštějí, že větší množství estrogenů, které se během léčby tělu dodává, může způsobit rakovinu prsu. I zpěvačka Anna K., které lékaři diagnostikovali tuto nemoc, se domnívá, že svůj podíl může mít její dlouhodobá hormonální léčba - čtěte více.
Mýtus: Konzumace masa způsobuje rakovinu tlustého střeva
Také jste slyšeli, že intenzivní konzumací masa si zakládáte na rakovinu tlustého střeva? Je to jen jeden z dalších nesmyslů, které o rakovině kolují.
Jedna z nejrozsáhlejších studií, která byla kdy ohledně souvislosti červeného masa a rakoviny tlustého střeva provedena, proběhla v roce 2004 na Harvard School of Public Health. Zúčastnilo se jí přes 725 000 lidí a dle jejích závěrů konzumace červeného masa riziko rakoviny tlustého střeva žádným způsobem neovlivňuje.