Před tréninkem vám cukr dodá rychlou energii, po cvičení pomůže při regeneraci svalové tkáně.

Před tréninkem vám cukr dodá rychlou energii, po cvičení pomůže při regeneraci svalové tkáně. | foto: Profimedia.cz

Cukr není zabiják. Dopoledne neuškodí, strava bez něj nám neprospívá

  • 157
Cukru se už nějaký pátek připisují samé negativní vlastnosti ohrožující naše zdraví. Jsou i tací, co se bojí kousnout do jablka, protože obsahuje fruktózu – tedy cukr, po kterém se přece tloustne a poškozuje cévy. Při správném zacházení nám však cukr nejen neuškodí, ale může i prospět.

Problém je vysoká míra konzumace cukru

Jistě znáte přísloví „všeho s mírou“, což platí i v případě příjmu cukru. Nejrůznější vědecké průzkumy dokládají například to, že cukr zapříčiňuje obezitu, ztučnění jater, zvyšuje krevní tlak, způsobuje inzulinovou rezistenci či cukrovku II. typu. Nutno však podotknout, že se jedná o zdravotní problémy spojené s vysokou konzumací cukru v kombinaci se sedavým způsobem života.

Konec obav z cukru a diabetu. Víme, jak udržet glykémii v normě

„Je logické, že málo pohybu v kombinaci s nadměrným příjmem energie nejen ve formě cukru povede ke zdravotním problémům. Pokud však sportujete a máte zdravé stravovací návyky, není důvod se cukru přehnaně vyhýbat. Naopak jako sportovci byste svému tělu měli sacharidy, a to jak komplexní, tak i ty rychlé, pravidelně dodávat,“ říká Michaela Ryglová, odborná garantka výživy.

Věděli jste, že: po tréninku byste měli co nejdříve přijmout rychlé sacharidy? Cukry nastartují regeneraci a kromě toho, snažíte-li se zhubnout, po tréninku je přesně ta doba, kdy si můžete bez výčitek dát něco sladkého. Vhodnou variantou jsou různé druhy ovesných i müsli tyčinek, ale i třeba rýžové chlebíčky, které si můžete namazat domácí marmeládou.

Důležitou roli hraje denní doba

Jinak je to ovšem s cukrem tehdy, máte-li sedavý způsob života. Sportovci využívají cukr cíleně za účelem zvyšování výkonu či k lepší regeneraci po výkonu. Konkrétně fruktóza se podílí na energetickém metabolismu, díky čemuž ji sportovci většinu spálí na energii a jen zanedbatelná část skončí ve formě tuku.

(Ilustrační foto)

U nesportující části populace je naopak upřednostňována glukóza jako palivo a se zvyšujícím se podílem fruktózy ve stravě se zvětšuje i množství fruktózy, které se přeměňuje na tuk. Ale ani tady neplatí, že je nutné se cukru vyhýbat.

„Lidé s menší fyzickou aktivitou by se měli zaměřit na denní dobu, kdy cukry přijmou. Pokud si dají dávku sacharidů v ranních či dopoledních hodinách, s největší pravděpodobností získanou energii spálí přirozeným pohybem,“ vysvětluje Ryglová. Bez obav si podle ní můžete dát na snídani klidně oblíbené cereálie nebo i ochucené müsli.

Věděli jste, že: vláknina v potravě zpomaluje nárůst hladiny krevního cukru a zpomaluje vstřebávání fruktózy? Velmi zjednodušeně se dá říct, že vláknina zmírňuje potencionální škodlivé působení nadbytku cukrů. Snažte se proto konzumovat sacharidy společně s vlákninou.

Tip na vyváženou cereální snídani

Vyváženou, rychlou a chutnou snídani získáte smícháním cereálií s mléčným výrobkem, ovocem v jakékoli podobě a oříšky. Můžete ještě dochutit skořicí, kakaem nebo medem.

Ingredience:

  • 30 g cereálií (pohankové či špaldové lupínky, případně cornflakes)
  • 150 ml polotučného mléka nebo bílý jogurt
  • čerstvé, sušené či kompotované ovoce dle chuti
  • oříšky dle chuti

Vytěžte z cukru v potravě maximum

Vyhýbání se sacharidům ve stravě je v dnešní době velmi moderní, avšak z hlediska sportovního výkonu, a dokonce i při snaze zhubnout, nežádoucí. I když některým může nízkosacharidové stravovaní vyhovovat, obecně platí, že sportovci dosahují lepších výkonů při vysocesacharidové stravě. Stejně tak platí, že lépe jde hubnutí lidem, kteří si sem tam nějaké sacharidy dopřejí.

Margit Slimáková: neslaďte, omezte bílou mouku. Cukry mohou za většinu nemocí

Pokud totiž během diety sacharidy příliš omezíte, po jejich znovuzařazení do jídelníčku obvykle následuje nechtěný jojo efekt. Kromě toho nízký příjem cukru způsobuje u mnohých lidí neustálý pocit hladu, nedostatek energie, podrážděnost, únavu a další nežádoucí projevy.

„Místo toho, abyste se sacharidům vyhýbali, naučte se s nimi pracovat. Jestliže víte, že vás čeká intenzivní trénink, podpořte svůj výkon a následnou regeneraci příjmem kvalitních sacharidů. Můžete si připravit šťavnatou ovesnou kaši, klidně instantní, jejíž příprava vám zabere jen pár minut. Před tréninkem vám dodá rychlou energii, po cvičení cukr pomůže při regeneraci svalové tkáně,“ radí Michaela Ryglová, odborná garantka výživy společnosti Bonavita.

Vybírejte si, v jakých potravinách cukr přijmete

I když cukr není zabiják a jeho konzumace v rozumné míře se nemusíte bát, přesto byste měli dávat přednost zejména přirozeným zdrojům cukru v potravě, jako je ovoce a zelenina, které jsou navíc plné cenných vitamínů, vlákniny a minerálních látek. Naopak se snažte minimalizovat přidaný cukr ve stravě v podobě slazených nápojů, sladkostí a ochucených mléčných výrobků.