| foto: Profimedia.cz

Čokoláda prospívá kráse, zdraví i chuti na sex. Dnes slaví svůj svátek

  • 5
Málokterá lahůdka na světě je tak univerzálně milovaná jako právě čokoláda. Není užitečná jen tělu, ale dovede zahnat i chmury a vztek. Ne nadarmo se říká: Je-li žena naštvaná, obejměte ji a řekněte jí, že je krásná. Vrčí-li dál, ustupte do bezpečné vzdálenosti a hoďte jí čokoládu.

Čokoláda, která má 13. září svůj mezinárodní den, je prostě hvězdou mezi potravinami. Už křupnutí, když si odlomíte z tabulky, je příslibem, že život může být krásnější, než se původně zdálo. Kdo by se staral o to, kolik má kalorií? Neobsahuje přece ani gram mouky! A když jí nespořádáte kila, je dokonce i zdravá.

S čokoládou začínala v plaveckých brýlích. Dnes pracuje s metráky bobů

1. Chrání srdce

Podle výzkumu publikovaného v The British Medical Journal snižuje čokoláda až o třetinu riziko onemocnění srdce. Mimo jiné proto, že díky obsahu látek zvaných flavonoidy zachovává pružnost cév. Na základě výsledků jiné studie by jako prevence onemocnění srdce či cév měla postačit konzumace přibližně sto gramů čokolády denně.

2. Upravuje krevní tlak a cholesterol

Některé látky obsažené v kvalitní hořké čokoládě mohou mít rovněž pozitivní vliv na hladinu špatného cholesterolu v krvi a také na krevní tlak. Zmiňují se o tom mimo jiné autoři studie publikované v The Journal of Nutrition.

3. Zabraňuje stárnutí pleti

Díky již zmiňovaným flavonoidům vypadají konzumenti čokolády mladší a svěžejší než ti, kdo si tuto pochoutku odpírají. Jejich pleť totiž stárne pomaleji a je také lépe chráněna před slunečními paprsky. To ovšem neznamená, že byste měli zapomenout na pravidelnou péči o svoji pleť – bez ochranných krémů se rozhodně na slunci neobejdete.

Máte chuť na čokoládu? Zkuste některý z našich skvělých receptů:

4. Zlepšuje paměť

S blížícími se chladnými dny opět stoupne popularita horké čokolády. Neberte ovšem její popíjení jako hřešení – možná vám sladký obsah hrnečku zlepší paměť. Vědci z Harvard Medical School mají za to, že horká čokoláda pomůže rozproudit krev a podpoří tak kognitivní funkce mozku. Kromě toho byly zjištěny i pozitivní účinky kakaových bobů na pacienty s Alzheimerovou chorobou.

5. Snižuje stres

Možná to znáte na vlastní kůži, vlastně spíš zažívací ústrojí – kousek čokolády dovede zmírnit napětí a snížit stres jako mávnutím kouzelného proutku. Je to proto, že díky této dobrotě klesá hladina stresového hormonu kortizolu. Podle autorů studie, která se touto tématikou zabývala, stačí k lepšímu duševnímu rozpoložení denně čtyřicet gramů čokolády.

6. Prospívá v těhotenství

Neodpírejte si kvalitní čokoládu ani v případě, že čekáte mininko. Podle některých studií může mít konzumace asi třiceti gramů hořké čokolády denně v těhotenství příznivý vliv na vývoj a růst plodu. 

7. Pomáhá tělu hospodařit s kyslíkem

Výzkum ukázal, že hořká čokoláda může mít významný přínos pro výkon běžce zhruba na pětikilometrové vzdálenosti, tedy při časově krátké aktivitě v přiměřeném tempu. Podle výživové poradkyně Jane Burrell Uzcategui, která se na studii podílela, by však lidé neměli jíst čokoládu bezhlavě. Stále je třeba mít na paměti, že se jedná o potravinu s vysokým obsahem kalorií. Podobný účinek má údajně také červená řepa.

8. Posiluje libido

Pro povzbuzení sexuální touhy používali čokoládu údajně už Aztékové. Obsahuje totiž aminokyselinu tryptofan, jež je klíčová pro tvorbu serotoninu, kterému se říká hormon štěstí. Na zvýšení libida se podle vědců podílí i fenylethylamin čili hormon zamilovaných.