Diskuse k článku

Odlehčete svému tělu. Nahraďte lepek třeba batáty a amarantem

Že není rohlík jako brambora, všichni víme. V obou případech se jedná o sacharid. Lepek v housce ale nemá vždy blahý vliv na tělo, lidí s intolerancí k lepku je přitom dost. Jeho nahrazení není složité a přitom vám může významně zkvalitnit život.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

 0
Jste přihlášen jako


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

A74n14n43a 68J61e77r27m53á71ř83o69v63á 7532402357573

Pro zájemce o studie, týkající se vlivu lepku na střevní propustnost a následný možný vznik (autoimunitních) chorob:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16635908

http://m.physrev.physiology.org/content/91/1/151

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2886850/

+1/0
19.7.2015 12:18

J48i47r23i 81S61l92a50v88i38k 2911379205702

Není těžké dohledat, kdo se na tyto studie odkazuje. Není překvapení, že to je paleo komunita, což se dalo čekat. Na tomto příkladu je vidět, jak vznikají mýty. Jeden doktor (ve všech článcích má prsty jeden doktor) přijde s novou teorií, která se hodí paleo komunitě, ti to ihned vezmou jako jasný vědecký důkaz, odkážou se na to, ignorují desítky studií, které tvrdí něco jiného, lidé tomu uvěří, neověří si zdroje, informaci šíří dál a mýtus je na světě.

Nemám nic proti tomu výzkumu, ale je to jen polotovar pro naši výživu, mohlo to být na zakázku, mohla nastat chyba, můžeto být správný závěr, ale na naši výživu to vliv nemá. Vadí mi však účelová interpretace ze strany paleo komunity a pak slepé papouškování některými "výživovými poradci".

+2/−1
19.7.2015 20:57

S43v44a97t72a11v44a 53D49u74r38a57n92o83v16á 3899879924721

jen na okraj dneska omezit lepkove potraviny doporucuji i klasicti lekari.  Ve zprave od lekare jedne me pribuzne s nemocnym zlucnikem, lekarka napsala neco ve smyslu, omezit  tucne potraviny, pecivo, testoviny a jine moucne produkty. Pritom neni to tak davno, kdy jste dostal doporuceni suchy bily rohlik a nejist tuky. ;-)

0/0
20.7.2015 11:16

J77i49r53i 71S96l54a47v92i33k 2241159765332

A bylo to kvůli lepku? Současná mouka, tak jak se zpracovává, tak není vhodná bez ohledu na obsah lepku. Zrovna já pečivo také nejím, ale lepku se nevyhýbám (moukou zahuštěná omáčka, melta, atd.). Žlučníkáři mají přísnou dietu, ale to s lepkem (a o něj v této diskuzi jde především) to nemá nic společného :-)

+2/0
20.7.2015 20:03

J67i55r19i 37S85l95a62v18i85k 2851829195892

Autorka evidentně čerpá z neověřených zdrojů, bylo by vhodné je uvádět, ať si člověk udělá obrázek o věrohodnosti článku. Např. celiaků je do 1%, kde bere 20-30%? Jo v ovsi není lepek, ale 99% celiaků má problém s bílkovinou obsaženou v ovsi, někteří nemůžou ani kukuřici. Ve výčtu příznaků také chybí "žádné příznaky", protože někdo má mírné příznaky a někdo dokonce žádné (tzv tichá forma celiakie). Tento článek nelze vůbec brát jako výživový ani jako prevenci proti celiakii/intoleranci na lepek.

Lepek nepotřebujeme (no na pečení je dobrý, ale tělo ho nepotřebuje), ale lepek 99% lidem neškodí a jsou mnohem častější alergie či autoimunitní onemocnění. Doporučoval bych tento článek raději úplně ignorovat a místo toho si u obvoďáka zažádat o testy případně si je udělat na nějakém bezpelkovém dni (trhu).

+1/0
15.7.2015 23:21
Foto

A30n97n55a 12J62e94r65m24á86ř66o98v46á 7882602797773

Je účelem nimrat se v detailech, nebo pomoci ostatním? To mě tak napadá, když čtu některé komentáře. Stejně jako svět není černo-bílý, ani tolerance lepku není buď-anebo (celiak-neceliak), ale existuje mnoho mezistupňů.... Budu moc ráda, když vám obvoďák udělá testy. Opravdu.

+1/−1
16.7.2015 10:38

J30i48r72i 50S70l11a83v55i30k 2931349845852

Jak někomu pomůže článek plný mystifikace? Nemá smysl se nimrat v detailech, když Vám unikají základy. Tímto článkem jen ukazujete svoji neodbornost a neprofesionalitu. Jaké máte zdroje pro informaci, že lepek je agresivnější, že lepek způsobuje propustnost střev, že lepek má vztah k Chrohnově chorobě

+2/−1
16.7.2015 22:28

S91v66a43t81a75v56a 90D89u69r28a49n61o46v10á 3569719484341

normalne se nikoho nezastavam, ale vyzkum na tema lepek a Crohnova choroba bezi mimo i v laboratorich u nas.

0/0
20.7.2015 11:18

J25i84r87i 47S22l41a48v87i46k 2521359185372

To ale neznamená, že vztah Crohnovy choroby a lepku existuje. Někdy je jednodušší nejdříve zcela vyloučit mylné cesty než najít tu správnou :-) Slovy klasika T.A. Edisona: Já jsem neselhal. Já jsem pouze našel 10 000 cest, které nebudou fungovat.

Některým pacientům s Crohnovou chorobou pomůže vyloučit z jídelníčku ovoce, tak ovoce začneme všem paušálně zakazovat?

+2/0
20.7.2015 20:09
Foto

A20n78d32r30e33a 26Š69r42e69t89r17o11v98á 7201145690548

Zase silenstvi s lepkem. To uz snad neni normalni. Nikomu, kdo nema celakii, zadny lepek nikdy neublizil. Nerozumim tomu, proc se to tak rozmohlo. Stejne jako cukr, ktery uz se ted nazyva zabijakem... Lidem uz vazne hrablo.

+6/−2
13.7.2015 14:27
Foto

A21n16d94r77e49a 95Š47r78e34t93r92o39v13á 7641805420178

*celiakii

0/0
13.7.2015 14:28

S69v39a25t76a39v11a 16D64u35r76a86n48o12v37á 3779439344451

a co lidi s intoleranci, nemaji celiakii s jejimi projevy na strevech a zazivacim traktu, ale lepek jim zpusobuje jine zdravotni problemy ekzemy pocinaje a opravdovou migrenou (ne tou, kterou rikate manzelovi, ze dnes ne) konce ? Je to stejny zdravotni problem jako jiny, jen ten lepek nema takovy dopad jako pri celiakii, vlastne mnohdy mnohem horsi.

+3/−1
13.7.2015 14:36
Foto

A39n39d86r24e41a 52Š95r38e32t39r38o14v18á 7731935380808

A jak vite, ze to je zpusobene lepkem? Jsou na to nejake studie? Protoze v rodine migreny mame, tak jsem si o nich neco precetla, ale nikdy se v pricinach nepsalo o lepku...

+4/−3
13.7.2015 14:40

S87v92a24t20a10v40a 52D72u19r98a76n95o26v59á 3159669354511

O lepku existuje hodne studii a o intolerancich taky, zkuste si pohledat na internetu, najdete tam i hodne zahranicnich studii z vyzkupu lepku. V podstate u migreny neni nikdo schopny rict z ceho ji mame, ale nekdo reaguje na specificke potraviny, nedostatek vody, jidla etc. Ono opravdu plati jsme zdravi jen tolik, jak zdrave jime. Ve velkem vzorku lidi muzou vsichni jist, co chteji a budou vzdy stihli a krasni a zdravi, ale ve stejnem mnozstvi lidi budou lide, kteri snedi napr. jahody a vzdy se osypou, dalsi snedi fazole a budou mit nadymaci potize, nekdo si da oblibenou sklenku cerveneho vina a bude mit migrenu. To stejne se vam muze stat s lepkem a jakoukoliv potravinou.

+2/0
13.7.2015 14:58

I54v92a 38K85a29r47l17o70v76s60k26á 5135917199313

já osobně mívala takové migrény, že i jako dítě jsem tloukla hlavou do zdi, abych tu bolest přehlušila. Po zjištění celiakie a nasazení diety jsem bez migrén :) U někoho to opravdu může být příčina, spouštěč. Stejně jako celiakii, máme i migrény v rodinné anamnéze.

+1/0
13.7.2015 20:21
Foto

A48n84d29r24e45a 98Š86r24e15t41r75o98v22á 7721345710778

No vidite, ale zakladni tam je ta celiakie. Pochybuji, ze clovek, ktery neni celiakem, by mel migrenu jenom z lepku. Vite, ja jsem skeptik, nikomu samozrejme nevyvracim jeho zkusenosti, vim, ze telo je organismus slozity, ale v dnesni dobe se strasi uplne vsim a mne to prijde za hranici zdraveho rozumu. Dneska se pranyruje lepek (uz jen vycet toho, co zpusobuje, v tomto clanku, je pomerne siroky a clovek se divi, ze WHO jeste nevydala varovani, aby lidi nejedli lepek, nebot je muze prakticky zabit), lidi blazni, vynechavaji pecivo, cpou se raw stravou, zatracuji cukr, sul, vajicka a mliko... Skoro mi to pripomina blaznovstvi ohledne autismu po ockovani. Ta studie, ktera to jakoze dokazovala, byla spatna, plna falesnych udaju, dnes se o tom vi, bylo to xkrat vyvraceno, presto se skodlivosti ockovani a primou souvislosti s autismem spousta lidi ohani. Mam tuseni, ze casem se to ukaze i u lepku, stejne jako se to ukazalo u tech vajicek...

+3/−1
14.7.2015 8:44
Foto

A66n29n11a 10J93e68r54m17á48ř32o78v35á 7682262897553

Na WHO směrnice bych moc nesázela.... potravinářský průmysl je drží pod tlakem a nedovolí, aby se příliš "utahoval opasek" ;) je na uvážení každého jedince, jak s informacemi naloží, nebo čemu bude věřit... a hlavně, nejlepší je vlastní zkušenost a příliš se nestresovat, jak píšete (to neznamená ale, že budeme zavírat oči před něčím, co je evidentní). Co se týká třeba vajec, je to skvělá potravina, ovšem také častý alergen.. tady je vidět, jak by strava měla být individuální.

+1/−1
15.7.2015 15:37
Foto

A57n40d39r90e31a 35Š64r39e86t95r20o29v35á 7431465150818

No pardon, ale neni to uz trosku pritazene za vlasy, ze WHO je v moci potravinarskeho prumyslu? Nezlobte se, ja na nejake konspirace nejsem (a to nejsem zadna idealistka) a podobne vyroky spolehlive snizuji miru duveryhodnosti dane osoby. A strava samozrejme individualni je, kazdy ji, co mu vyhovuje, to jen vsichni ti vyzivovi poradci, co se vyrojili jakou houby po desti, nam neustale podsouvaji, ze vsechno delame blbe a ze bychom meli jist to, to a to,  a naopak vubec nejist to, to ci ono. A delate to i vy. V clanku neberete ohled na to, ze nekdo proste muze jist treba bile pecivo denne a je ve vyborne zdravotni kondici (napr. ja), ale jen strasite a snazite se lidi presvedcit, aby se lepku vyhybali jako cert krizi, protoze to je proste univerzalni skodic pro vsechny.

Vyse take pisete, nac se nimrat v detailech. To je take pomerne smutne tvrzeni od cloveka, ktery se stavi do role odbornika. Prave ze od odborniku by clovek cekal opravdu zevrubny pristup a skutecne validni a podrobnou analyzu, ne ze tam nacpeme vsechno, co jsem se kde na internetu docetla, eventualne co mne osobne vyhovuje/nevyhovuje, a udelame z toho odborny clanek s obecnou platnosti.

+2/0
17.7.2015 6:56

S59v82a90t18a36v78a 39D21u74r22a30n60o54v87á 3519309514801

analyzovat (nimrat detaily) je treba, ale vy jste opacny extrem, nepripoustite, ze i druha strana muze mit pravdu. Co se tyka WHO, tak to neni nezavisla organizace, i kdyz se tak tvari. Uz jenom doporuceni ohledne praseci/ptaci chripky, kde nejvic z toho tezil farmaceuticky prumysl, jsou vicemene dukazem o jeji "nezavislosti"

0/0
20.7.2015 11:22

Z42b42y49n52ě11k 88Š23a14f83a48r29č73í11k 5277968745844

Opět článek plný bludů. Rv Je mi záhadou, proč je tento pseudoserver součástí iDNES. Dohledejte si studii jménem "No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates."

+5/−1
13.7.2015 13:20

S34v80a28t77a11v28a 25D18u14r13a83n97o54v88á 3779549104141

velmi maly vzorek, na kterem test byl provaden.  Validni testy se provadeji na vetsim vzorku lidi. Na druhou stranu mnoho lidi lepkove potraviny neji, dalsi lide nepiji mleko a neji vyrobky z nej. Ziji a nic jim neschazi. Pak je tady skupina lidi, kteri z jakehokoliv duvodu ji bezlepkove, maji to potvrzene lekarem nebo i je to jejich vlastni iniciativa a jsou na tom zdravotne lepe. Intolerance na potraviny nejsou tak nebezpecne jako alergie, ale jsou zname mozna stejne dlouho a v soucasne dobe se jim venuje vetsi pozornost. Tot vse. To, ze psenice neni stejna jako pred 30,50,100 a vice lety je vseobecne znama vec, to, ze je slechtena tak, aby vyhovovala pekarum, cukrarum etc. je taky znamo. Ze pridatne latky s lepkem v potravinach jsou neodiskutovatelnym faktem, pak by se celiak nemusel divat na jogurt, jestli tam nahodou neni nejake pro nej nebezpecne zahustovadlo, stejne jako je to se sunkoua jinymi potravinami. Proste jime vyrobku z psenice vice nez je zdravo a nekdy i nevedomky. Tot vse.

+1/0
13.7.2015 14:51

S64v38a58t93a77v14a 52D40u20r47a73n94o33v85á 3689639694121

Maly komentar k ovesnym vlockam. Vlocky jsou prirozene bezlepkova potravina, pokud pri jejich rustu a vyrobe nedojde ke krizove kontaminaci (stejne mly jako lepkove obiloviny, lany obili psenice vedle ovsa etc.). Bilkovina v ovsu se jmenuje avenin. Neni zcela prokazano, ze oves, ktery neni krizove kontaminovan, je vzdy nebezpecny (viz. zahranicni studie). Bezne se v prodejnach pro celiaky nebo ve zdrave vyzive dostanou koupit ovesne vlocky oznacene gluten free, ktere jsou vypestovany a zpracovany s dodrzenim pravidel pro bezlepkovou dietu.

0/0
13.7.2015 7:49

R73o79m24a26n 41P47o97s14p24í58š93i70l 7747722963617

neexistuje nezdrave jidlo, jenom nezdrava mnozstvi. bezlepkove diety jsou dnes hodne moderni a do cech prichazeji ze zapadnich zemi, stejne jako pred nejakymi osmi lety bylo velmi moderni nesolit. neni nutne uplne odstranit z jidelnicku vsechno co neni uplne extra-megazdrave, protoze potom byste napriklad uplne prestaly jist mlecne vyrobky (krom jogurtu a tim myslim klasicky plnotucny selsky jogurt). misto normalniho cukru pouzivali palmovy ktery se zase vyrabi ve velkem z palem sazenych po vykacenem destnem pralese atp

+4/−1
13.7.2015 1:56

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Dějiny čtvrcení v Praze. Nejděsivější případy rozřezaných těl

Děsivé kriminální případy. O těchto čtyřech vraždách mluvila celá republika. Brutální a hrůzostrašné „kouskování“...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...