ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Chřipková sezona může letos nemile překvapit. Jak se na ni připravit?

  • 1
Přestože chřipková sezona loni kvůli pandemii koronaviru téměř neproběhla, praktici považují letošní očkování proti chřipce za důležitější než kdy jindy. Letos podle nich totiž lze očekávat mutace chřipkového viru, které by pro rizikovou část populace mohly znamenat reálné nebezpečí.

Ačkoliv ještě nemáme vyhráno nad koronavirem, lékaři varují před chřipkovou sezonou. Máme se jí bát? Přijde ve větší míře? Pomůže očkování? A co dělat, když chřipkou onemocníme? Přečtěte si náš malý protichřipkový manuál a buďte připraveni.

Kdy to vypukne?

Zvýšený výskyt chřipky a dalších respiračních onemocnění je zpravidla záležitostí chladných měsíců roku. Důvodem je vyšší koncentrace lidí v uzavřených prostorách s méně častým větráním, což nahrává rychlému šíření virů. Ročně se u nás chřipkou nakazí více než sto tisíc lidí.

Důležité je tedy obzvlášť v tomto období dbát na prevenci v podobě zvýšené hygieny a správné životosprávy. Zároveň je však dobré vědět, jak si od příznaků chřipky vhodně ulevit, když už jí onemocníme.

Chřipku si s nachlazením nespletete

I když obě onemocnění mívají často podobné příznaky, liší se průběhem: „Začátek chřipky je obvykle náhlý a prudký, s vysokými horečkami až ke 40 °C provázenými zimnicí. Nemocného trápí škrábání v krku, suchý a dráždivý kašel. Jedním z nejvýraznějších příznaků chřipky jsou bolesti – hlavy, svalů a kloubů. Ty způsobují pocit slabosti, únavy a vyčerpání,“ říká Michal Lazák, praktický lékař z Prahy.

Pomocníci pro vaši imunitu

  • Vitamin C – působí jako antioxidant, který přispívá k ochraně buněk před volnými radikály, podporuje tvorbu bílých krvinek a pro naši obranyschopnost je nezbytný.
  • Vitaminy A, B6 a E či zinek, železo, měď a selen. Většinu těchto živin můžeme získat, pokud do svého jídelníčku zařadíme dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků nebo ořechů a semínek.
  • Probiotika – někteří lidé sahají po kefíru a jogurtech, ale existují i kvalitní výživové doplňky.
  • Bylinky – oblíbená je například echinacea. Je možné zpracovat všechny její části, nejúčinnější je ale její kořen.
  • Medicinální houby (reishi, shiitake a další) – jejich nejdůležitější účinnou látkou jsou polysacharidy – betaglukany, které podporují obranyschopnost organismu při různých obtížích.

Proč právě bolesti? Když člověk onemocní chřipkou, v jeho těle se uvolňují látky, které mu pomáhají bojovat s infekcí. Bolesti jsou důsledkem této imunitní reakce, a i přesto, že jsou nepříjemné, jsou dobrým znamením, že tělo funguje správně, aby si s nemocí poradilo. Intenzivnější bolest mohou pociťovat starší lidé a lidé s chronickým onemocněním.

Pravidla léčby

Při chřipce je podle lékařů důležitý hlavně klid na lůžku a zvýšený příjem vitaminu C, který je podstatný pro reakci imunitního systému na infekci. Velmi důležitým pomocníkem při léčbě chřipky jsou tekutiny, jejichž dostatečný příjem nahradí ztráty vzniklé pocením.

„Léčba chřipky je především symptomatická, zaměřená na příznaky, které nemoc provázejí. Tato léčba rovněž pomůže zmírnit horečku a bolesti těla. Bezprostřední úlevu poskytnou volně prodejná antipyretika, například ta s obsahem paracetamolu. Jsou k dostání ve formě tablet či sirupů nebo také jako horký nápoj, který též přispěje k dostatečnému příjmu tekutin,“ upřesňuje lékař Lazák.

Chřipku antibiotiky nevyléčíte

Antibiotika jsou léky podávané pouze na lékařský předpis, které se používají k léčbě infekčních onemocnění způsobených bakteriemi, jako například angína, zápal plic, zánět močového měchýře či infekce střevního ústrojí.

Od objevu penicilinu v roce 1928 spotřeba antibiotik neustále stoupá. Jejich nesprávné používání a nadužívání se stává celosvětovým problémem, protože vede ke vzniku odolných bakterií, které na léčbu přestávají reagovat. Abychom zabránili vzniku antibiotické rezistence, je nutné antibiotika užívat pouze v případech, kdy byla předepsána lékařem, a řídit se jeho pokyny.

Lepší než léčba je prevence

„Máme dvě možnosti, jak se chřipky vyvarovat, a sice dodržovat opatření směřující k omezení šíření viru (správná hygiena, omezení kontaktů) nebo podstoupit sezonní chřipkovou vakcinaci. Očkování je jedinou spolehlivou ochranou, která zároveň brání šíření nemoci,“ vysvětluje lékařka Martina Spaziererová z EUC Kliniky Kladno.

Nejvhodnější čas na očkování je před začátkem chřipkové sezony, aby se stihly vytvořit protilátky – tedy na podzim. „U nás je chřipková epidemie od ledna do března s vrcholem v únoru. Ideální doba vakcinace je tedy v období od října do listopadu. Pokud i přes očkování dojde k onemocnění, je průběh vždy mírnější a bez komplikací. Nová čtyřvalentní vakcína není drahá, cena se pohybuje v rozmezí 200 až 250 korun, starším a rizikovým lidem na ni navíc přispívá pojišťovna,“ uzavírá lékařka Martina Spaziererová.

Základní opatření směřující k omezení šíření chřipkových (ale i covidových či jiných) virů jsou tato:

1. Vyhněte se kontaktu s nemocnými lidmi.

2. Nechoďte na místa s velkou koncentrací lidí, a když už tam musíte, noste roušku.

3. Myjte si často a opakovaně ruce. Mytím rukou mýdlem pod teplou tekoucí vodou se snižuje pravděpodobnost onemocnění.

4. Při kašli a kýchání si kapesníkem zakrývejte nos a ústa. Po použití kapesník vyhoďte do koše.

5. Nedotýkejte se rukama obličeje, nemněte si oči – snížíte tím riziko přenosu viru prostřednictvím rukou z kontaminovaných předmětů.

6. Nepůjčujte si mobilní telefony, lahve, příbory, děti hračky a podobně.

7. Při zdravení se vyhněte podávání rukou, objímání a líbání.

8. Zvyšujte svou individuální odolnost správnou životosprávou, zejména jezte pestrou stravu, zvyšte přísun přirozených vitaminů (ovoce a zeleniny), otužujte se.

9. Dodržujte přiměřenou fyzickou aktivitu, často větrejte, dbejte na kvalitní a dostatečný spánek.

10. Pokud onemocníte, je potřebná i ohleduplnost k ostatním – zůstaňte doma a nešiřte tak nemoc dále.

Článek vyšel v říjnovém vydání časopisu Zdraví.