Brokolice - Všichni už víme, že brokolice je velmi zdravá. Tato košťálová

Brokolice - Všichni už víme, že brokolice je velmi zdravá. Tato košťálová zelenina, která podle studií pomáhá bojovat proti rakovině, obsahuje velké množství vlákniny, z jednoho šálku vařené brokolice získáte přibližně 5 gramů. Brokolice vyžaduje šetrnou kuchyňskou úpravu, vařením totiž ztrácí většinu svých zdraví prospěšných vlastností. | foto: Profimedia.cz

Nejíte zeleninu? Vezměte na milost aspoň brokolici, budete zdravější

  • 9
Zelenina je zdravá, ale ne každému chutná. Kdo se jí vyhýbá, měl by vzít na milost alespoň jedničku mezi všemi zeleninami, a tou je podle britského celostního lékaře Rangaana Chatterjee brokolice.

„Měli by ji jíst i lidé, kteří se jinak zelenině vyhýbají,“ uvedl lékař pro Daily Mail s tím, že brokolice působí blahodárně na střeva a posiluje imunitní systém. V dnešní stresující době je to podle něj ideální druh zeleniny.

Brokolice posiluje střeva, zlepšuje skladbu mikroflóry a díky řadě antioxidantů zmírňuje negativní účinky stresu.

Nejzdravější ovoce a zelenina: brokolice vede

Ilustrační snímek

„Skladba střevních bakterií se odráží v naší hmotnosti, ale má souvislost třeba i s bolestí kloubů. Jako vědci si uvědomujeme stále více, jak důležitá je střevní mikroflóra. Spousta aspektů moderního života může poškodit naše střeva. To je jedním z důvodů, proč si myslím, že tu existuje epidemie chronických onemocnění, jako jsou alergie a potravinové nesnášenlivosti,“ uvedl doktor Chatterjee.

Brokolice je ideální zeleninou, protože je to probiotikum, díky vysokému obsahu vlákniny působí blahodárně na střevní bakterie a usnadňuje vyměšování. Je plná antioxidantů, které mají také protirakovinné účinky. Brokolice nejen zlepšuje skladbu střevní mikroflóry, ale přímo omezuje záněty ve střevech i jinde v těle. Posiluje tím imunitní systém a chrání tělo před účinky volných radikálů.