Diskuse k článku

Šílíte z lepku? Preventivní bezlepková dieta ale před alergií neochrání

Doslova bezlepkové šílenství před lety rozpoutal srbský tenista Novak Djokovič a slavné hollywoodské hvězdy si dietu nemůžou vynachválit. Lidé se skutečnou nesnášenlivostí lepku však z přísné diety nadšení nejsou, vysvětluje v rozhovoru pro páteční magazín MF DNES Rodina předsedkyně Sdružení celiaků Blanka Rubínová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B48a44r98b86o12r44a 43Z12e91m85a19n24o94v65á 9339183353844

Já jsem přestala jíst pšenici před několika  měsíci - po přečtení knihy Život bez pšenice. A zjistila jsem, že to, co jsem považovala za intoleranci laktozy, byla intolerance pšeničného lepku. Po vysazení pšenice se mi upravilo zažívání, naprosto zmizely skoro každodenní průjmy...Přestaly mi padat vlasy a mám i daleko víc energie, nepotřebuju tolik spát, snesu větší fyzickou zátěž... Není pravda, že je lepek jako lepek -  v ovsu je taky lepek a přitom ovesné vločky mi nezpůsobují žádné problémy. Když pšenici, tak tu původní odrůdu -  jednozrnku, která  měla naprosto jiné složení a obsah lepku než geneticky modifikovaná pšenice, kterou konzumujeme dneska...

+1/0
4.4.2015 22:54

M45a17r47i30e 14D17a35n43č71á28k92o71v33á 5545638923846

Já je snažím v potravě lepek snížit. Kupuji si bezlepkové těstoviny, používám kukuřičnou, rýžovou, jáhlovou mouku, peču ze špaldy a z žitné (tam sice lepek je, ale méně, než v klasické pšenici), kupuji žitný chléb..Ale vysadit lepek úplně je, dle mého názoru, zbytečné, pokud nemá člověk celiakii či intoleranci. Faktem je, že bezlepkové výrobky jsou pro mě stravitelnější, nenadýmají a zlepšily se moje problémy s kolenem a zmizelo akné (které jsem měla i v 28 letech pořád jako puberťák, kožní si s tím nevěděla rady), takže asi na tom lepku něco špatného bude.

+3/0
3.4.2015 7:45

H15a83n64a 62P96a60u28l 2689764593708

Pred dvema lety se mi rozjela uplne nesmyslna alergie - na chlad. Proste na me fouklo a osypala jsem se koprivkou. A koprivka na chodidlech z chozeni na studene podlaze je proste nepopsatelny zazitek. Proste jsem se osypavala z jakekoliv zmeny teploty. Kontrolovat se to dalo - velkymi davkami antihistaminu a obcas k tomu prihodit steroidy. Po porade s kozni lekarkou, ktera se specializuje na koprivkova onemocneni  a na jeji doporuceni jsem zacala drzet prisnou bezlepkovou dietu a ty zmeny byly neuveritelne - behem par tydnu jsem zjistila, ze to co jsem povazovala za normalni cast meho zivota normalni nebylo. Prestala jsem se nadymat, prestala jsem zbesile litat na zachod skoro po kazdem jidle, prestaly migreny a afty v puse jsem nemela od te doby ani jednou. Bylo po obrovske unave a obcasneho "zamlzeni mozku" - hlavne po vydatnem obede plneho lepku. Do roka se ta alergie na chlad zmirnila na tolik, ze nemusim brat vubec zadne prasky a maximalne z hodne velke zimy nebo studeneho vetru zrudnu a svrbi me kuze. 

Obcas je to na houby, hlavne kdyz musim porad nekde vysvetlovat, proc nemuzu urcity veci jist a jenom vysvetlit nekomu chladovou alergii je vzdycky na mrtvici... 

A ano, vyzkousela jsem ho znovu jist - krome toho, ze jsem se zase zacala osypavat, mam jeste zmapovane vsechny verejne zachody v Edinburghu, kde jsem si dala sandwich ze Subway. Od te doby takove hlouposti nedelam a prisnou bezlepkovou dietu drzim uplne stejne, jako kdybych mela diagnozu celiakie.

+4/−1
2.4.2015 21:51

M65a17r11i92e 24K23o20v10á10ř23o94v78á 9760109704822

Pane Šafarčíku, můžete mně vysvětlit, proč dáváte tomuto příspěvku mínus?

0/0
3.4.2015 23:12

H97a23n85a 69P41a71u47l 2369304113808

Treba to byl jenom preklep :-)

0/0
3.4.2015 23:38

E53v50a 68J84e47n58í83č11k62o85v70á 2401390501829

A copak nemáte celiakii? Jako ty příznaky zní dost typicky - trávicí obtíže, únava, afty...

0/0
4.4.2015 11:47

H84a79n90a 87P84a85u95l 2889444703628

ja uz to prave asi nikdy nezjistim, protoze na testy bych musela jist lepek a to proste nejde. Dojizdim do prace skoro 80km (jedna cesta) a pri moji praci bych nemohla porad odbihat :-D

0/0
4.4.2015 21:04

P72a10v33e44l 62F65o92l21t39á55n 4590532204

K danému tématu velice doporučuji následující instruktážní video

http://www.videacesky.cz/parodie-parody-youtube/jak-byt-alergicky-na-lepek

0/0
2.4.2015 18:37

V41l27a26s69t30i21m51i55l 39Š90t88e62c55h39e23r 4941666530794

Nerozumím tomu,proč by člověk měl držet bezlepkovou dietu,pokud mu lepek nevadí?

+5/−1
2.4.2015 18:13

H49e76l95e20n10a 38Č50í18ž73k46o38v53á 9381301462778

Ale vždyť ta paní odbornice zdravým lidem nic takového nedoporučuje, jen konstatuje, že jim to neuškodí.

+4/−1
2.4.2015 18:29

A53n68d79r29e24a 58N20o27v70á 8424551106195

Což nemusí být vůbec pravda. Pokud se od lepku držíte po delší dobu striktně dál, tak si velmi pravděpodobně tou "prevencí" vypěstujete skutečnou intoleranci.

+1/−3
2.4.2015 22:35

S63v97a43t87a15v73a 69D64u30r15a69n90o70v43á 3809929614441

To je pekna hloupost. Intoleranci si vypestuje z premiry vstupu :)

+1/0
3.4.2015 8:05

A33n34d91r45e51a 97N73o59v34á 8274841926385

velmi se pletete. Každý imunolog Vám to potvrdí. Bezlepková dieta jako jakási prevence je špatně.

0/0
3.4.2015 9:56

S94v93a18t63a81v39a 19D50u25r72a17n88o47v73á 3589339874761

To, ze na imunulogii nemate potvrzenou celiakii, nemusi byt dukazem, ze nemate intoleranci na lepek (absolvovala jsem toto kolecko zcela nedavno). Ale, co je nutne rict, ze lepek presto muze zpusobovat spoustu problemu aniz si to uvedomujete. To, ze nemate celiakii/alergii neznamena, ze nemate intoleranci, ktera se projevuje ekzemem, nadymanim, plnosti bricha, chudokrevnosti, migrenami etc. U nas je zvykem, ze lekari leci izolovane a nedivaji se na cloveka jako na celek. Imunolog mi rekl, ze moje problemy nesouvisi s alergii ci celiakii, a maji jiny puvod. Presto moje velmi chytra prakticka lekarka mi doporucila vyradit obiloviny z jidelnicku a ejhle ekzem je v tahu, vecne nadymani take a celkove se citim lepe, tj. mene unavena a migrena taky neutoci, Pritom v tom zase tak dlouho nejedu. 

Je velmi dulezite si uvedomit, ze jako zivocich jsme nebyli zkonstruovani na spoustu potravin, ktere dnes jime a vse se scita. A tak i obsese tim, ze prece musime jist chleb, obiloviny etc. Ale clovek mnohem dele jedl jen maso, vejce, zeleninu, ovoce a obcas mleko z mlecnych zlaz zabitych zvirat ci jinak fermentovane. A verte, ze lepek a jemu pribuzne bilkoviny nezpusobuji jen celiakii, ale vyznamne se podileji na jinych nemocech. Jen obilna lobby je dneska na takovem vrcholu, o kterem se ji pred 100 lety nezdalo, a masaz rohlik, chleb, knedlik, testoviny, susenky ceralni ci z bile mouky, lepek kam se podivat od parku po radoby zdrave pohankove susenky.

+3/−1
3.4.2015 10:16

A45n76d79r20e75a 83N70o62v91á 8894401236455

mluvím o "prevenci", ne o pokusu o řešení již nastalých problémů. Pokud nemáte problémy, držet bezlepkovou dietu je nesmysl.

0/0
3.4.2015 11:27

R46a45d22e40k 94V75o34k26á20l 1320358827194

Ne že měl držet. Ale obecně platí, že lidi dostanou do těla až moc lepku, ten je hůř stravitelný, jeho trávení hodně zatěžuje organismus. Četl jsem zkušenosti třeba některých sportovců, který vysadili či výrazně omezili lepek a velmi brzy se to projevilo na jejich fyzické i psychické pohodě.

Dobře shrnuté je to třeba tu: http://vysnenapostava.cz/2014/08/lepek-prokleti-nebo-vyhra/

Problém je  v tom, že největší množství lepku člověk obvykle zkonzumuje prostřednictvím pečiva. To bezlepkové je velice drahé a obvykle tam platí přímá úměra - čím chutnější, tím dražší. Levnější moc k jídlu není (pro člověka, co je zvyklý na lepkové), navíc bezlepkové pečivo obecně málo vydrží (rychle tvrdne a pokud není čerstvé či rozehřáté, není to nic moc). Částečným řešením je domácí pekárna a různé recepty na chleby z bezlepkových směsí.

+1/0
2.4.2015 23:36

J29a37k61u59b 98R11o11u38s 3173560604242

To je asi první článek na Oně, se kterým jde taknějak rámcově souhlasit 8-o

+2/−1
2.4.2015 15:37

R82a41d78e20k 76V26o59k84á58l 1710518127614

Protože to není elaborát redaktory, co píše o všm možném, ale odpovědi člověka, který o tom opravdu něco ví ;-)R^

0/0
2.4.2015 23:37
Foto

K28a37r22e52l 29T66o57m84á92š74e51k 7344399397409

Zajímavé je, že Italům lepek neškodí, protože použíbaji tvrdou pšenici, která obsahuje více lepku než ta naše. Ty těstoviny se nerozvařují, ale mu jsme kdysi konzumovali vaječné těstoviny, které se nerozvařovaly také. Kromě toho není lepek jako lepek; žitný má jiné složení.

0/−6
2.4.2015 12:11

S22v43a18t37a64v78a 80D91u91r46a98n55o18v32á 3349709654201

lepek jako lepek, neni rozdil mezi zitnym a psenicnym, skodi oba. Jen v zite jeho mene

+4/0
2.4.2015 14:59

M57i47l81a73n 25K64l37o93u66č97e48k 3140685518867

Alergikům a celiakům to je asi opravdu jedno, mně třeba nijak neškodí.

+7/0
2.4.2015 15:07

N30i53k46o37l42a 73Č95e48c56h 9301599816

Tak zrovna Itálie je země s nejrozmanitější a nejdostupnější nabídkou bezlepkových náhražek. :-P

+3/0
2.4.2015 15:55

R66a12d76e70k 50V79o68k29á80l 1920398697914

ano, dá se tam v pizzerii pořídit i bezlepková (a lepkem nekontaminovaná) pizza.

0/0
2.4.2015 23:38

M71a37r83i23e 93V52e42r39n14e30r11o79v33a 9371767829

lepek je pořád lepek - je složen ze dvou bílkovin: gluteninu a gliadinu

+1/0
2.4.2015 17:30

J50a43n 27K94o15v55á37ř 8644301779627

A proto mají v každé druhé italské pizzerii Gluten Free pizzu.

+4/0
2.4.2015 18:00

H88o81n67z48a 60K16r67o49u12ž68e64k 3424359168487

Tedy představa, že celá Itálie jede na těstovinách (jak z příspěvku vyplývá) je k popukání. Oni Italové opravdu nejsou jen špagetožrouti.

0/0
3.4.2015 8:35

T36o97m55á68š 69C55h40r51u97d51i95m51s96k66ý 5814566587726

Jen se mrkněte na složení výrobků. Mlíko a lepek je skoro ve všem....

+1/0
2.4.2015 11:59

M74a78r50t31i62n 62T29e27s68a36ř 2809813773843

Jedna moje babička si taky posteskla: Oni teď do všeho dávají ten lepek... Alergická na lepek ale není :-)

0/0
2.4.2015 12:43

T16e10r65e74z19a 91N42o50v26o50t18n20á 7259523457857

Bohužel to je nekontrolovatelným přemnožováním lidí. Moc lidí = více zdrojů potravy = špalda nestačí, protože nemá takové výnosy jako "dnešní" pšenice, která má ale mnohem více lepku. Na druhou stranu si nedovedu představit, že bych jedla ve škole, kde jsem celý den, jídlo bez pečiva, neb to mě zasytí. Třeba chléb/houska/bageta s máslem a sýrem. Nebo s pomazánkou atd. A k tomu do krabičky nakrájet ovoce a zeleninu. Naštěstí je možnost alespoň tu špaldu sehnat a občas si upcét vlastní pečivo, byť z hlediska technologického a kvality těsta to není úplně ono...

+1/−5
2.4.2015 11:41

S17v82a62t40a68v84a 75D91u16r50a38n71o24v26á 3689279664371

to jsou ty naucene vzorce, kdy si myslite, ze bez chleba a housky to nejde :) Jde jen to chce vice premyslet o tom, co snite

+10/0
2.4.2015 15:00

R67o74m55a91n 97Č65e86c18h79u46r21a 6202179527839

Jasně že to jde, já si třeba víc osladim kafe...

0/−1
2.4.2015 17:03

A21l61e89n63a 74V81e75s94e55l93á 3393311285398

Asi jde - ale bude to lepší? U alergiku a celiaků je to jasné, ti jinak nemůžou a nějak si s tím poradit musí.

Já to chtěla jednou zprubnout - a za týden bez lepku jsem připsala dvě kila a experiment opustila. :-) Přitom jinak ho jím relativně málo - chleba celozrnný žitný v množství jeden krajíc k snídani, víc pečiva jen vzácně. Knedlíky výjimečně, těstoviny skoro nejím... 

Ale snídaně bez chleba mi prostě nešla rozumně vymyslet. Pokud jsem místo ní udělala pohankovou, amarantovou či jinou kaši, tak už to chtělo nasladko - a skok v přijatých sacharidech a kaloriích byl proti tomu žitnému chlebu s šunkou obrovský.

(Neříkám, že to jinak nejde, ale protože jsem k tomu neměla žádný zdravotní důvod, jen zkusit, jestli fakt bez toho lepku je tak skvěle, jak občas někdo říká, tak mi to za tu práci s vymýšlením alternativy nestálo.)

0/0
3.4.2015 6:32

S80v73a56t65a31v10a 38D40u12r26a62n44o15v11á 3449879704241

to chce zkusit snidat neco uplne jineho nez sladke snidane, napr, vajecnou omeletu se spenatem a k tumu pecene bataty.  Nebo grilovanou korenovou zeleninu s tunakem ci jinou rybou, muze klidne byt i kysela. Variaci na zdravou snidani najdete hodne. Mimochodem jen ty omelety z vajicek vam davaji neomezene mnozstvi variaci a ruznych zeleninovych a ovocnych priloh si muzete vymyslet taky neomezene. Navic i ta kase se da udelat naslano, chce to jen chtit a nehledat duvod, proc to nejde.

+1/0
3.4.2015 8:36

A93l68e67n83a 19V21e52s91e63l48á 3933351175228

Ano, tohle právě snídám... variace omelet a vůbec vaječných jídel, spousta zeleniny atd.  A k tomu, co? CHLEBA! (Péct si ráno před odchodem do práce batáty nebo grilovat zeleninu mi přijde jako opravdu úlet... navíc k té zelenině s tuňákem bych stejně místo chleba musela něco vymyslet.)

"Chce to jen chtít a nehledat důvod, proč to nejde". Jenže na to jsem se ptala na začátku - jaký má smysl tohle "chtít"? (Znova - nemluvím o lidech s alergií či celiakií, kteří to prostě vyřešit musí.)

0/−2
3.4.2015 10:14
Foto

L81u59c71i51e 74V45o92n92d76r81á31k86o46v22á 7470703933200

Ono je to ale opravdu o zvyk. Já na přílohy nikdy extra nebyla, tím pádem mě to nijak nezasáhlo.

0/0
3.4.2015 14:43

A16l67e16n33a 70V23e88s47e54l77á 3173731905188

Tak mouka a lepek je jedna věc, ale abych odbourávala veškeré přílohy, by bylo potenciální nebezpečí pro mě. Mám jednu odstraněnou ledvinu, podle testů má ta jedna zbylá sice lepší funkci než u leckoho jiného obě... ale pořád by pro mě nějaké extrémně vysokobílkovinná strava nebyla vhodná. Což při omezení sacharidů (příloh) nutně musí nastat. A vzhledem k tomu, že nejrůznější poruchy ledvinných funkcí jsou statisticky vzato o dost četnější než celiakie, není tady to překopávání zvyků použitelné jako univerzální rada.

0/−2
3.4.2015 15:28
Foto

H90o54n32z33a 50M72o45r94a78v11a 2753899114861

Ideálním řešením je 80/10/10 a časem snídani vynechat vůbec a přejít jen na dvě hlavní jídla.

0/0
4.4.2015 20:37

K33l15a79r26a 77P98r24u11c53h74o35v10a 9387850972478

Aha... ja jsem si rikala odkud ta moda prisla. Samozrejme nic proti tem lidem ktery opravdu lepek nesnasi, ale aby najednou mela 1/10 populace mirnou intoleranci" a podobne, to je proste nesmysl.

+2/−2
2.4.2015 11:25

P24e69t18r 39R78e55z66e25k 3474527

A proč by to měl být nesmysl? Nejde o to, že by měla 1/10 populace NAJEDNOU mírnou intoleranci. Jde o to, že před dvaceti lety jsme nejedli lepek v každém druhém jídle a tak se to tolik neprojevovalo.

+6/−4
2.4.2015 11:39

J47i70ř71í 37K32v93ě32š 1873596302721

Ale jedli, ona ta potvora je totiž v ledasčem.

+8/−1
2.4.2015 11:57

J37a57n23a 18B75o53u77l57o24v71á 7170196801621

Ale projevovalo, jen to nikdo moc neřešil, pokud ty problémy nebyly opravdu závažné.

+7/0
2.4.2015 12:05

A60l30e92n57a 53V58e22s10e39l56á 3763401815468

Nevím, jak před dvaceti lety - ale před nějakými čtyřiceti až padesáti lety se jedlo moučných výrobků daleko víc než teď.

+9/−2
2.4.2015 12:06

S13v16a15t97a47v27a 51D41u60r26a70n79o23v47á 3889389744631

Nepamatuji si, ze bychom meli kazdy den neco s moukou a to moje mamka nebyla, zadny prebornik ve vareni, ale moucna jidla patrila k tem hladovym. Zakladem bylo kysele zeli a brambory, vejce, maso, korenovka,

0/0
2.4.2015 15:02

L61u56c68i43e 12B93a12r76t23o24ň56o82v61á 5980238947215

Jistě, ale chléb se jedl denně a takřka s každým jídlem.

+5/−1
2.4.2015 16:04

L20u65c11i21e 42B45a19r87t42o40ň82o78v98á 5620508277115

Ne tedy paní Duranová, tak jak to bylo s tím chlebem. On se nejedl - v evropském kontextu - denně, jako takřka základní potravina či příloha k čemukoliv? Co takhle dobové fotografie, dokumentární filmy, seznamy prodávaného zboží, objemy pekařské výroby, nic? Proč mínus za pouhé konstatování.

0/0
2.4.2015 17:39

S76v29a88t43a71v12a 13D45u49r37a26n13o42v19á 3809109514761

Chleb pro chude vrstvy byl zakladni potravinou , stejne jako ony brambory a kysele zeli, ale take pohanka. Jedl se denne podle oblasti a ne vsude, nezapomente, ze ony fotografie, seznamy, objemy jsou stare max 150 let a u filmovych dokomentu jeste mene. Uvedomte si, ze spotreba bile mouky v objemech, jake jsou dnes, je zalezitost maximalne poslednich 50 let. Dukazy o tom, ze psenice je preslechtena a ze se to stalo behem cca 70 let od druhe svetove valky je taky dokazano. To, ze se vice jedl chleb zitny nez psenicny je taky znamo. To, ze nebylo samozrejmosti v dobach minulych mit kazdy den na stole buchty, babovky, susenky, housky a ruzne jine pekarske vyrobky je taky znamo. A nakonec ruzne alergie, nemoci souvisejici s nadmernou spotrebou psenice rostou geometrickou radou v zapadnim svete v poslednich desetiletich je taky znamo, chcete vice informaci, hledejte a najdete.

+3/0
2.4.2015 18:20

L27u18c61i50e 24B33a34r24t61o70ň93o44v25á 5930428437965

Ale já neřeším, co se konzumovalo před 150 lety, mne by zajímalo, proč bych se měla tak výrazně odlišovat od typu konzumace mých přímých předků, když kupříkladu problémy s konzumací lepku nemám.  Navíc se s Vámi nijak nepřu, ale proč jste zpochybnila Vy mé tvrzení, že se chléb jedl denně a tvořil významnou složku v potravě. Ano, byl převážně s větším podílem žitné mouky, či úplně žitný. Ale v žitě je lepek také.

0/0
2.4.2015 18:39

A45l74e31n76a 93V97e18s95e94l80á 3703381965738

Já samozřejmě netvrdím, že zrovna u vás... a pravděpodobně to bylo právě tím, že jak píšete, nebyla mamka žádný přeborník na vaření...

Ale třeba moje tchyně dodnes vaří z mouky hodně. Po válce dlouho masa moc nebylo a nejrůznější placky a buchty a vdolky a knedlíky a pagáčky a bramboráky a... (tchyně je skvělá kuchařka, asi bych dokázala najít desítky a desítky jejich dobrot)... byly na talíři denně... a mezitím holt ten "chleba s něčím" (a často tím něčím byla jen sůl).

+1/−1
2.4.2015 19:24

S97v98a20t72a10v91a 24D78u74r20a47n87o50v73á 3559929114191

ale taky mame v rodine celiaky a intoleranci na lepek u nas trpelo dost lidi, ono nadymani, chudokrevnost se u nas vyskytovala dost casto, tim, ze moje mamka nebyla prebornik na vareni jsem myslela, ze nebyla omackovy, buchtovo-babovkovy typ, varila vicemene velmi jednoducha jidla.

0/0
2.4.2015 20:06

A10l74e82n63a 75V55e50s24e62l41á 3273371525528

No, však právě já to tím myslela tak. Většina moučných jídel je dost pracných a je o hodně jednodušší hodit na pánev kus masa a uvařit bramboru. a případně dát k snídani koupenou šunku a sýr než se patlat s buchtou. Jenže tyhle věci tenkrát prakticky nebyly... a už vůbec si je nemohl jen tak někdo dovolit. Takže ženské musely být přebornice a čarovat s omáčkami a buchtami a zapraženými polívkami, aby se rodina vůbec najedla.

0/−1
2.4.2015 20:13