Archeologie běhání: 7 litrů vína denně, ale i trénink o chlebu a sýru

Antika byla dobou sportu zaslíbenou. Atlet byl hrdinou, vzorem, jehož stravovací návyky propírali i autoři slavných spisů. Ti nejlepší měli své trenéry i „výživové poradce“, říká archeolog Ladislav Stančo, odborný asistent Ústavu pro klasickou archeologii Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.
Fotogalerie2

Maso se začalo zavádět do jídelníčku sportovců postupně. Ti jedli hlavně chléb a sýr, pili pak ředěné víno | foto: Profimedia.cz

Antičtí atleti byli – stejně jako dnešní sportovci – vzorem tělesné i duševní zdatnosti. A předmětem učených svazků. Slavní autoři, které známe z hodin dějepisu a literatury, nezůstávali zdaleka jen u historických a filozofických spisů. Psali i o tehdejších sportovních hvězdách, jejich návycích a tréninkových plánech. I dnes se tak můžeme dozvědět, z čeho se tenkrát brala energie pro trénink a závody, kdy přišla „masová revoluce“ ve sportovní stravě a jak na běžce dohlíželi tehdejší trenéři.

Jídelníček antického běžce: obilniny, sýr a fíky

O výživě antických atletů se bohužel dochovaly jen kusé zprávy, ale jistý obrázek si udělat můžeme. „První sportovci trénovali na sušených fících, měkkém sýru a pšenici,“ říká archeolog Ladislav Stančo s odkazem na spis Diogena Láertského, který ve svém díle Životy filosofů zmiňuje i přístupy antických trenérů k výživě svých svěřenců. „Autor píše o tom, že prvním, kdo trénoval atlety na masové dietě, byl Pythágoras a první atlet, který měl onen jídelníček praktikovat, byl jakýsi Eurymenés,“ doplňuje odborník s vysvětlením, že jde zcela jistě o jmenovce „našeho známého“ Pythágora – ten byl totiž naopak velkým propagátorem vegetariánské diety.

Recept na kondici: devět kilo masa, litry vína

„Hodně bylo napsáno o výživě zápasníka Milóna: jedl prý denně devět kilo masa a devět kilo chleba, zapíjel to 7,5 litry vína. (Řekové ovšem pili víno zásadně ředěné vodou.) Vědci to přepočetli na 57 000 kcal (238 500 kJ) za den,“ říká archeolog Ladislav Stančo.

I antika měla své výživové průkopníky. Stačilo, aby některý ze sportovců senzačně zvítězil, nebo dokonce sbíral jeden vavřín za druhým, a dříve nebo později se začala probírat jeho dieta. Ladislav Stančo zmiňuje konkrétní doložený případ: „Autor Pausániás píše, že jistý Dromeus „získal dvoje vítězství v Olympii, právě tolik v pýthijských hrách, troje na Isthmu a patero v Nemei. Říká se, že si usmyslel jíst maso, do té doby byl totiž potravou závodníků pouze sýr podávaný z košů.“

Dromeus ze Stymfalu závodil v polovině 5. století před naším letopočtem, změna ve stravovacích návycích atletů se tedy odehrála zhruba v oné době.

Maso a ryby jako revoluce ve sportovním jídelníčku

Další zmínky o dietě, ale i o zvycích sportovců najdeme ve spisu O gymnastice autora Filostrata. Jejich životní styl byl z dnešního pohledu možná poněkud spartánský; co se ale týče samotné diety, konzumovali nutričně velmi kvalitní potraviny, ne nepodobné dnešním porcím libového masa či celozrnným sucharům. Bílý chléb byl v té době (i v dobách pozdějších) výsadou bohatých. Pokud se někdo živil plackami z hrubé pšenice, dnes bychom řekli celozrnným pečivem, byl to buď chudý vesničan, nebo věděl, proč to dělá. A to byl případ sportovců.

Gymnasia a palestry: trénink, studium a hygiena

Řekové cvičili v tzv. gymnasiích, což byly vzdělávací instituce řeckých měst s velkým důrazem právě na tělesná cvičení. Na trénink dohlíželi takzvaní gymnastés, kteří jednotlivcům doporučovali konkrétní cvičení. Byly tam ovšem také osoby pověřené péčí přímo o tělo sportovců: před tréninkem je natírali olejem, což byla součást hygieny, kdy se během cvičení olej smísil s prachem a po skončení tréninku se seškrabal speciální bronzovou škrabkou (tzv. strygilos) i s nečistotami z těla pryč. Pak následovala koupel v chladné vodě – lázně s teplou vodou zavedli teprve změkčilejší Římané. Máme doloženy malé vodní nádrže přímo u sportovišť, kde se mohli borci vykoupat.

Filostratos popisuje, že „sportovci se za starých časů myli v řece a pramenech, naučili se spát na holé zemi, jiní na ložích ze slámy sebrané na poli. Jejich jídlem byl chleba z ječmene a nekvašené chlebové placky z neproseté pšenice. Z masa jedli hovězí (voly, býky), kozí a jelení. Natírali se olejem z divokých oliv. Tento životní styl přispíval k jejich odolnosti vůči nemocem a udržoval je dlouho mladé. Někteří závodili na osmi olympijských hrách, jiní na devíti.“

To je výdrž, kterou mohou dnešní sportovci svým antickým předchůdcům leda závidět. Nutno ale dodat, že přehledy o antických cílových časech a nárocích na atlety bohužel nemáme. A také to, že se v té době i na hlavních soutěžích závodilo v různých věkových kategoriích.

Ladislav Stančo upozorňuje, že ve starém Řecku se maso jedlo opravdu málo. „Často to bylo jen tehdy, když proběhla v sousedství nějaká větší oběť ve svatyni a kněží se o maso podělili s celou komunitou. Šlo o kozí či skopové, v Římě zase často o vepřové maso,“ upřesňuje. Stravovat se tedy systematicky masem byl v té době opravdu výstřelek. Jako zajímavost pak archeolog zmiňuje také Filostratovy připomínky k přístupu trenérů v římské době: „Autor si stěžuje, že se všechno změnilo, trenéři jsou na sportovce moc hodní, doktoři doporučují bílý chléb z mleté moučky posypaný makovými semínky a zavádí se jezení ryb, což je v rozporu s předchozí praxí. Zavedlo se prý také jezení vepřového,“ říká.

Spolu s vývojem tréninku (na který jsme si posvítili v minulém článku) a nároky na sportovce se tedy nutně vyvíjela i sportovní strava. Jednou z příčin byla i neuvěřitelná obliba pravidelných her v Olympii (pořádaly se od roku 776 př. n. l.), kam se sjížděly sportovní hvězdy z celého antického světa, tedy třeba až ze Sicílie. Uspět zde nebylo snadné: probíhaly zde třicetidenní kvalifikační závody, z nichž tehdejší porota vybrala jen ty nejlepší. A sportovci rychle pochopili, že i kvalitní strava může být rozhodující.

Autoři:

Nejčtenější

V naději už nevěřím, moje onemocnění je smrtelné, říkal Cyril Höschl o diagnóze

Premium

Celý život tlumočil složitou řeč vědy do srozumitelného jazyka. Před více než rokem však psychiatrovi Cyrilu Höschlovi zasáhlo do života kruté neurologické onemocnění. Vzácný typ multisystémové...

Dívka doplatila na vapování, její plíce vypadají jako popcorn

Brianne Culenová se podělila o svůj příběh, aby ostatní varovala před možnými popcornovými plícemi, se kterými se potýká ona sama. Roky tajného vapování si vybraly svou daň. „Elektronické cigarety...

Pár měsíců posilování, žádný kebab a z ženy je jiný člověk

Pětačtyřicetiletá Lyndsey Kelly z Velké Británie bývala milovnicí rychlého občerstvení a především nemohla odolat kebabu. Roky přejídání se podepsaly na její postavě a až po čtyřicítce si řekla, že...

Hubnutí zkomplikoval Kláře milenec. V Extrémních proměnách shodila 44 kilo

Klára Dušková s kily navíc bojovala už odmala. Teď, když jí je třicet, došla k názoru, že je čas na změnu. Obezita jí totiž komplikuje péči o milovanou dceru. Silnou motivací je také svatba: Klára by...

Problém zvaný odcizení. Když si najednou nerozumíte s těmi nejbližšími

Kdysi jsem měla krásnou rodinu. Já jako středobod, báječný manžel, dcera, pro kterou jsem představovala tu nejmilejší maminku, od níž se nechtěla odtrhnout. To už je ovšem minulostí. Teď mám pocit,...

Vyražte na aktivní dovolenou. Je libo chůze, brusle, nebo paddleboard?

Možností, jak se vyřádit, je víc než dost. Určitě je prima, když vyrazíte s kamarádkami, které jsou naladěny na stejnou vlnu. Některé sporty lze docela dobře propojit, skvěle se třeba doplňují...

26. dubna 2025

Celebrity si oblékly šaty slavných ikon. Kdo vypadá líp?

Podívejte se do naší galerie na významné světové osobnosti, které se rozhodly kopírovat šaty slavných VIP krásek, nebo dokonce obléct ty samé historické šaty. Komu ikonické róby sluší víc, posuďte...

26. dubna 2025

Začarovaný kruh obezity. Jak stres a geny ovlivňují hubnutí

Je to obrovský problém dnešní doby – lidstvo zkrátka tloustne. Do jaké míry je to ještě únosné? Jak poznat, že už jsme překročili nebezpečnou hranici a je potřeba povolat na pomoc odborníky?

26. dubna 2025

Bílý, nebo zelený? Chřest je úžasná jarní delikatesa, která vám učaruje

Nekorunovaný král jarní zeleniny je v posledních letech českých kuchyních stále oblíbenější. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, navíc dodá vaší jarní tabuli eleganci a šmrnc. Sezona chřestu je v...

26. dubna 2025

Horoskop pro každé znamení na 18. týden roku 2025

Jaký bude následující týden a jaký prožijeme První máj podle hvězd? Býci, vy všichni zvládnete mít rozum v hrsti a dokážete vyřešit i náročnější úkoly. Štíři, pro vás je teď ústředním tématem...

26. dubna 2025

Španělský ptáček s rýží

Španělský ptáček s rýží
Recept

Střední

90 min

Španělský ptáček s rýží je prostě klasika.

Aplikace, sítě, porno. Levný dopamin vede ke krizi smyslu života, říká podcaster

Premium

Moderní ďábel se dnes skrývá ve snadno dostupném zvýšení hladiny dopaminu. Aspoň to tvrdí kniha, kterou sepsali dva vystudovaní biologové a moderátoři populárních podcastů Brain We Are o mozku,...

25. dubna 2025

Mužský pot a ženy v ovulaci. Jak si čichem vybíráme partnera, vysvětluje odbornice

Premium

Evropanům nejvíc voní vanilka, zato ze směsi výkalů, pižma skunka a zvratků se někteří účastníci studie pátrající po nejhorším smradu na světě pozvraceli. Vůně dokáže uchovat vzpomínku a na nevědomé...

25. dubna 2025  9:12

Pro hubnutí zvolila žena nejjednodušší cestu, nyní ji šikanují pro lenost

Šestatřicetiletá Emma Lasenby z Velké Británie kvůli nadváze téměř neopouštěla dům. Odmítala se účastnit společenských akcí a nedoprovázela ani své děti na školní projekty. Za své tělo se styděla a...

25. dubna 2025  8:25

Přichází novoluní v Býku. Přináší klid i tvůrčí sílu

Dubnové novoluní nastane v neděli 27. dubna. Bude ve znamení Býka, který nás vyzývá nadechnout se a podívat se, co má v našem životě skutečnou hodnotu. Můžete se ponořit například do tvorby, péče o...

25. dubna 2025

Jarní detox. Podpořte přirozenou očistu těla, brzy vám poděkuje

Jaro je čas nových začátků – příroda pučí, ptáci zpívají a naše tělo si říká o restart. Po zimních měsících, kdy pohyb možná ustoupil horké čokoládě a vydatným večeřím, nastal ideální moment pro...

25. dubna 2025

Pozor na jarní slunce. Paprsky mohou ublížit, i když to ještě nečekáte

Sotva jsme odhodili teplé bundy a nastavili sluníčku svoje tváře, hned nám došlo, jakou má sílu. A v mnoha ohledech je ještě nebezpečnější než letní. Jak to?

25. dubna 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.