„Jsou lidé, kterým se dělá špatně od žaludku už po první skleničce. Jiní žádnou souvislost mezi konzumací alkoholu a zažíváním nepociťují,“ uvedla pro New York Times gastroenteroložka Morgan Sendzischew Shane z univerzitní kliniky v Miami. Negativní dopady alkoholu se však podle ní nevyhýbají ani těm, co mají zdánlivě silný žaludek.
Podívejte se na šest častých problémů, které alkohol v trávicí soustavě způsobuje.
Šest pádných důvodů, proč vyzkoušet měsíc bez alkoholu![]() |
1. Reflux
„Porucha trávení, při které se žaludeční kyselina dostává z žaludku zpět do jícnu, je s alkoholem spojená poměrně často,“ říká gastroenteroložka Shane. Při jeho konzumaci se uvolňuje napětí ve svalech – včetně těch, které oddělují jícen a žaludek, což může vytvářet prostor pro proudění kyseliny zpět do jícnu. Projevuje se to pak pálením žáhy, bolestí, někdy i kašlem a chraptěním.
„Reflux mohou zhoršovat kyselé alkoholické nápoje jako víno nebo cider, ale také sycené nápoje v koktejlech,“ popisuje gastroenteroložka Cynthia Hsu z Kalifornské univerzity v San Diegu. Ještě horší vliv může mít alkohol v kombinaci s cigaretami nebo mastnými a těžkými jídly.