Roste počet lidí, které trápí potravinová alergie a intolerance, nebo je to móda?
O málokom v mém okolí se dá říct, že jí všechno… Do určité míry je to móda, ale zároveň je fakt, že stoupá procento lidí, kteří nemohou určité potraviny z objektivních důvodů. Nežádoucí reakce na potraviny musíme rozdělit na potravinové alergie a intolerance. To jsou dvě úplně odlišné skupiny.
Jak se tedy liší?
Pokud jsou příčinou imunologické reakce, jedná se o alergie. V takovém případě naše tělo reaguje na část potraviny, konkrétně na nějakou její bílkovinu. Normálně by imunita na potravinový antigen v zásadě reagovat neměla. Je naprogramovaná tak, aby reagovala jen v případě nebezpečí. Imunita vlastně lustruje, co konzumujeme. Když je vše v pořádku, vyhodnotí třeba kasein nebo syrovátku – tedy mléčné bílkoviny – jako hodné, protože je mimo jiné tělo potřebuje k růstu. Ale když je nepozná nebo když si je mylně vyhodnotí jako škodlivé, spustí obrannou reakci.
Vědci nedávno zjistili, že alergii na maso má na svědomí klíště. Březový pyl zase může rozjet problémy s jablkem a dalším ovocem či zeleninou.