Chystání krabiček s jídlem bývá největší zátěží, proto je dobré, když si pokrmy připravíte už večer. Práci si můžete ulehčit například tím, že si k večeři dáte zapečenou cuketu v troubě s masem a k cuketě rovnou přidáte i maso a batáty na druhý den – vyrobíte tak zároveň dvě jídla najednou.
Svačinu není nutné si připravovat vždy do krabičky. Můžete mít u sebe ovoce, ořechy, nebo v lednici neochucený kefír. A pokud si vaše tělo o svačiny neříká (nemáte hlad, nekručí v břiše), postačí vám denně tři hlavní jídla. Pohlídejte si však, aby prodleva mezi jednotlivými porcemi nebyla příliš dlouhá (cca více jak 5 hodin), protože pak hrozí, že vás přepadne “vlčí” hlad. Tento hlad se těžko ovládá a pak často popadnete vše, co se vám dostane pod ruku.
Základem jídelníčku by měly být kvalitní bílkoviny, tuky a zelenina, v menším množství komplexní sacharidy. Obecně můžeme říci, že sacharidovější potraviny (celozrnné pečivo, rýže a ostatní přílohy) zařazujeme v dopoledních hodinách a k obědu. To platí i o ovoci, které je vhodné ke snídani nebo dopolední svačině.
Rady, jídelníček a cviky každý den |
Odpoledne a večer již převládají bílkoviny, tuky a zelenina. K večeři se při shazování přebytečných kilogramů snažíme vyhnout sacharidům. Pozor si dejte i na škrobovou zeleninu ve večerních hodinách – velké množství řepy, sladkého hrášku, kukuřice, nebo mrkve není při redukci nejlepší volbou.
Důležitou součástí nejen při hubnutí je pitný režim. Denně vypijte přibližně 3 dcl na každých 10 kilo vaší hmotnosti.
Vybírejte čistou neperlivou vodu, nevyhýbejte se však ani minerálním vodám, zařazujte neslazené čaje a to bylinné, rooibos či zelené. Pokud pijete kávu, pak vynechejte cukr. Zkuste si připravit černou kávu, tedy i bez mléka. Jen tak si totiž můžete vychutnat pravou chuť kávy.