Lenka Požárová (38) se narodila v Brně. Vystudovala Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Při studiu si přivydělávala jako lektorka němčiny a daňová poradkyně. V roce 2005 vydala první díl série kuchařek s názvem Což takhle dát si… (celkem jich je 17), loni v prosinci jí vyšla kniha Jak jsem proje(d)la svět. |
Po roce bojů s ním se Lenka Požárová rozhodla skončit v práci, stala se kuchařkou a začala se živit vymýšlením receptů. Během tří let vydala sedmnáct kuchařek, všechny jsou vždy jen o jedné surovině: první byla dýně, poslední tvaroh. Loni na konci roku vydala cestopis Jak jsem proje(d)la svět, kde spojila dvě své největší vášně - jídlo a cestování.
"Už před lety jsem zjistila, že když přemýšlím, kam pojedeme, tak mě lákají místa, kde se dobře jí," říká osmatřicetiletá cestovatelka, která díky své knize projela 10 zemí a navštívila tolik dalších, že by to už vydalo na druhý díl. "Nejdřív jsem se za to styděla. Přišlo mi hrozné plánovat dovolenou podle jídla. Ale právě přes jídlo tu zemi dobře poznáte."
Poprvé za hranice vycestovala hned v osmnácti. Na cestu si vydělala doučováním němčiny a s o tři roky starší sestrou vyrazily vlakem na měsíční cestu po Francii, Španělsku a Itálii. "Měly jsme peníze přesně jen na cestu a na muzea, na jídlo a ubytování už ne. Jedly jsme dovezené paštiky, chleba se nám v sáčku rozdrobil, tak jsme ho vyjídaly lžičkou, spaly jsme ve vlaku nebo na nádraží, pod Eiffelovkou," vzpomíná Lenka Požárová.
Když si na to vzpomene dnes, tak se děsí, co všechno se jim mohlo stát. "Rodičům jsme raději neřekly, jak jsme tam přežívaly," přiznává.
A jaká má vysněná místa, kam by se ještě chtěla podívat a napsat o nich? "V nejbližší době bych chtěla odjet do Maroka, pak se chystám projet celé Holandsko, láká mě Bretaň a snad největší sen je Kuba, tam bych si chtěla zatancovat. Potom ještě jižní Amerika a Polynésie," vyjmenovává Lenka Požárová.
TIP: Kdo má chuť otestovat kuchařské umění Lenky Požárové, má šanci 9. dubna na farmářském trhu na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze, kde bude mít od rána nachystané ovocno-zeleninové sladkosti i slanosti.