Nejlepší a nejjednodušší letní koláče z ovoce utrženého na zahrádce

  • 5
K létu patří čerstvé maliny, ostružiny, rybíz nebo třeba broskve a mirabelky, které rostou na vaší nebo babiččině zahrádce. Ať už budete trávit volno doma nebo na chatě, upečte si ty nejjednodušší a přitom nejlahodnější ovocné koláče.
Drobenková buchta s mirabelkami

Drobenková buchta s mirabelkami

Ingredience na 1 plech:

  • mirabelky nebo blumy
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • Na drobenku:
  • 80 g hrubé mouky
  • 80 g krupicového cukru
  • 50 g másla

Pracovní postup:

  1. Mirabelky (nebo blumy) omyjeme, osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky.
  2. Mouku, oba cukry a prášek do pečiva smícháme.
  3. Mléko a vejce prošleháme.
  4. Do řídké směsi vmícháme po lžících suchou směs.
  5. Plech vyložíme pečicím papírem (nebo ho vymažeme máslem a vysypeme moukou) a nalijeme do něj těsto.
  6. Z hrubé mouky, cukru a másla prsty zpracujeme drobenku.
  7. Těsto poklademe nakrájeným ovocem a to posypeme drobenkou.
  8. Pečeme při 175 °C asi 25 minut.
Malinová bublanina

Malinová bublanina

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 140 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 300 g malin
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Změklé máslo, oba cukry a žloutky utřeme vařečkou nebo pomocí kuchyňského robota do světlé pěny.
  2. Z bílků ušleháme pevný sníh.
  3. Po lžících do žloutkové pěny zapracováváme střídavě sníh a mouku.
  4. Formu nebo pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Rozetřeme do ní těsto a poklademe malinami.
  5. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
  6. Vychladlou bublaninu poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme.
Tvarohový koláč s rybízem

Koláč s tvarohem a rybízem

Ingredience na kulatou formu:

  • Na těsto:
  • 180 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 1-2 lžíce studené vody
  • špetka soli
  • Na náplň:
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 80 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • Na dokončení:
  • červený rybíz (obraný z větviček)

Pracovní postup:

  1. Všechny ingredience na těsto odvažte na vál a rychle je propracujte v hladké těsto. To zabalte do mikrotenové fólie a dejte nejméně na hodinu do chladničky.
  2. Pak těsto vyválejte a pomocí válečku přeneste do kulaté formy. Přebytečné okraje odřízněte.
  3. Tvaroh, pudinkový prášek, cukr a vejce utřete a vzniklý krém nalijte do formy na těsto.
  4. Povrch bohatě poklaďte červeným rybízem.
  5. Koláč pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut.