Pudinkové dezerty zvládnete za pár minut a potěšíte všechny blízké

  0:58aktualizováno  0:58
Pudink je záchrana v krizi a dezert, který nelze zkazit. Navíc ve vás vyvolá sladkou vzpomínku na dětství

Zajímavá alternativa k nedělní svačině | foto: Jakub SalvetMF DNES

Nepečený jablkový dort
(10 minut a 20 minut chlazení)
Na jednu dortovou formu

1 balíček dětských piškotů
6 velkých jablek, oloupaných a zbavených jádřinců
100 ml vody na rozmíchání pudinku + trochu vody na podlití jablek
1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
trochu cukru, popřípadě citronové šťávy na ochucení jablek
220–250 ml smetany na šlehání
230–250 ml zakysané smetany
1 lžíce moučkového cukru

Nepečený jablkový dort Dno dortové formy vyložte v jedné vrstvě piškoty. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte najemno. Vložte je do kastrolu, trochu podlijte vodou a za občasného míchání duste doměkka. Ve 100 ml studené vody rozmíchejte pudinkový prášek a vlijte k jablkům. Pořádně rozmíchejte, vařte a míchejte ještě asi 3 minuty, aby se pudink dobře provařil. Směs odstavte z ohně a podle chuti jablek doslaďte nebo okyselte citronovou šťávou. Teplou směs ihned po uvaření nalijte na piškoty, překryjte vrstvou zbylých piškotů a nechte vychladnout. Mezitím ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem v tuhou šlehačku a vmíchejte do ní zakysanou smetanu. Na vychladlý dort rozetřete smetanový krém, urovnejte povrch stěrkou a dejte chladit do lednice, nejlépe do druhého dne. Povrch dortu můžete libovolně ozdobit ovocem, ořechy, kakaem apod., ale je výborný i jen tak.

Linecký koláč s malinami
(Příprava: 10 minut + 30 minut na odpočinutí těsta + pečení 15–20 minut
Na jednu koláčovou formu

200 g hladké mouky
120 g hery
2 žloutky
60 g moučkového cukru
špetka soli
trochu tuku na vymazání formy
Na náplň:
1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
500 ml mléka
asi 3 lžíce cukru krupice
450–500 g mraženého nebo čerstvého ovoce,
1 sáček dortové želatiny
cukr, případně citronová šťáva na ochucení želatiny


Linecký koláč s malinamiTroubu předehřejte na 170 ˚C a koláčovou formu vymažte tukem. Všechny suroviny na těsto smíchejte v míse a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte asi půl hodiny v chladu odpočívat. Potom těsto rovnoměrně namačkejte do koláčové formy, propíchejte vidličkou a dejte péci do vyhřáté trouby. Pečte asi 15 až 20 minut, až začnou zlátnout okraje, vyndejte ho z trouby. Mezitím si uvařte podle návodu na obalu pudink a ještě horký nalijte na teplý upečený korpus a nechte vychladnout. Povrch zchladlého krému pokryjte ovocem a přelijte podle návodu na sáčku připravenou teplou želatinou. Želatinu po uvaření podle chuti oslaďte, popřípadě dochuťte citronovou šťávou. Koláč nechte před krájením ztuhnout v lednici.

Tvarohové noky s malinovou omáčkou
(Příprava 15 minut a vaření 3 minuty jedna várka)
Pro čtyři osoby (asi 40 noků)

250 g baleného měkkého tvarohu
2 vejce, zvlášť žloutky a bílky
1 lžíce másla nebo hery
špetka soli
100 g polohrubé mouky (asi 200 ml) + asi 2 hrsti na posypání válu
Na omáčku:
400 ml vody + asi 3 lžíce na rozmíchání pudinku
3–4 lžíce třtinového hnědého cukru
15 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
300 g mražených (i čerstvých) malin, lesní směsi, nebo jahod
4 lžíce zakysané smetany nebo šlehačky na ozdobu

Tvarohové noky s malinovou omáčkouNejdříve si připravte ovocnou omáčku. V kastrůlku se silným dnem svařte vodu s cukrem a vmíchejte do ní pudinkový prášek rozmíchaný v troše studené vody. Za stálého míchání vařte
asi tři minuty, aby se škrob dobře provařil. Vsypte mražené nebo čerstvé ovoce, zamíchejte a nechte přejít varem. Ovoce můžete pomačkat šťouchadlem na brambory a odstavte je z ohně. Do většího kastrolu si dejte vařit vodu na noky a lehce ji osolte. Oddělte žloutky od bílků. V míse utřete tvaroh se žloutky, změklým tukem a špetkou soli. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a společně s moukou ho vmíchejte do utřeného tvarohu a jemně promíchejte. Na dobře pomoučeném vále z těsta postupně vyválejte stejnoměrně silné válečky o průměru asi 1,5
cm. Lehce je rukou zploštěte a ostrým nožem šikmo nakrájejte přibližně na 3cm kousky. Noky vsypte do vroucí vody (je lepší je uvařit nadvakrát) a po vyplavání na hladinu vařte 3 minuty, během vaření je promíchejte. Na zkoušku jeden nok rozkrojte a podle potřeby ještě chvíli vařte, nebo je vyndejte děrovanou naběračkou. Noky rozdělte na talíře, přelijte teplou ovocnou omáčkou a ozdobte lžící kysané smetany.

Pudinkový koláč se zakysanou smetanou
(Příprava: 10–15 minut + pečení 30–40 minut a asi 30 minut na vychladnutí)
Na jeden plech

Na těsto:
200 g polohrubé mouky
4 celá vejce
100 ml studené vody
100 ml slunečnicového oleje
2 lžíce kakaa holandského typu
1 sáček prášku do pečiva
trochu tuku a hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu
Pudinkový krém:
750 ml plnotučného mléka
2 pudinkové prášky s vanilkovou příchutí
cukr krupice podle chuti
Na potření:
2 ks zakysané krémovité smetany
2 sáčky vanilkového cukru


Pudinkový koláč se zakysanou smetanouPředehřejte troubu na 180 ˚C a plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Mouku prosijte a smíchejte s kypřicím práškem a všechny suroviny na těsto smíchejte v míse. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a rovnoměrně rozetřete stěrkou. Pudink rozmíchejte v troše studeného mléka a uvařte podle návodu na obalu. Podle chuti oslaďte a horký pudink rozetřete na syrové těsto na plechu a dejte péci do předehřáté trouby. Pečte při 180 ˚C asi 30–40 minut. Plech vyndejte z trouby a nechte asi půl hodiny vychladnout. Mezitím si
rozmíchejte kysanou smetanu s vanilkovými cukry a vychladlý koláč potřete po celém povrchu – uhlaďte a dejte ztuhnout do lednice. Trvá to nejméně jednu hodinu, potom koláč krájejte na jednotlivé porce.

Autoři:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Zabít nudu, nastřelit se. Na drogách jsou i školáci z dobrých rodin

Ritalin, deset tablet. Kdo se přidá?“ ptá se čtrnáctiletý školák na sociální síti ostatních kamarádů. Netrvá to ani pět...

  • Další z rubriky

Máme nekonečný strach, na sebelítost není čas, říkají mámy nedonošených dětí

Pozitivní těhotenský test, vlna štěstí, netrpělivé odpočítávání dní, kdy spatříte své děťátko. Jenže někdy ten okamžik...

Premium

Slzy, žebříky i slepé střevo NDR. Příběh Berlínské zdi očima tří Češek

Když před 30 lety zaplnily zahradu tehdejšího západoněmeckého velvyslanectví v Praze tisíce uprchlíků z NDR, bylo...

Za její touhou poznat svět byla snaha otupit smutek po smrti snoubence

Barbora Markéta Eliášová, od jejíhož narození začátkem listopadu uplynulo 145 let, se stala první českou cestovatelkou,...

Nechci mít někoho za každou cenu, říká Martina alias Heluš z Ordinace

Z herečky Martiny Randové (48) vyzařuje křehkost, ženskost, půvab a vnitřní síla. Je otevřená a upřímná, věci se nebojí...

Najdete na iDNES.cz