Sobota 14. prosince 2019, svátek má Lýdie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 14. prosince 2019 Lýdie

Pro ženy jsme sladcí a sexy, říká Cukrář roku Lukáš Skála

  3:33aktualizováno  3:33
Podlehnout kouzlu cukráře Lukáše Skály není těžké. Obzvlášť když vám naservíruje pod nos čokoládový dortík. Jaký vlastně je muž s titulem Cukrář roku, proč je stále obklopen obdivovatelkami?

Lukáš Skála - cukrář hotelu InterContinental Praha | foto: Dalibor Puchta iDNES.cz

K cukrařině přičichl Lukáš Skála už jako dítě, jeho otec peče sladké kremrole. A právě u něj se vyučil. Rakvičky a větrníky ale po škole na pár let opustil. A to zcela neromanticky: kvůli penězům. Pracoval ve skladu, kde si mezi bednami vydělal o pětistovku víc. "A to tehdy byly nějaké peníze," podotýká Lukáš Skála. Do voňavého řemesla se vrátil oklikou přes vojenskou kuchyni, která ho naučila jeho velké zálibě - vaření. Doma totiž více vaří než peče.

Lukáš Skála - cukrář hotelu InterContinental Praha

Móda vládne i dezertům

Ve svém sladkém oboru stále vidí kouzlo v tom, že z obyčejných surovin, jako je mouka a vejce, vznikne parádní dort. "To je fantazie," rozplývá se. Ačkoliv v hotelu InterContinental, kde pracuje, peče spíše náročnější dezerty, doma raději vytahuje z trouby českou klasiku. "Bábovka, buchty, to je moje," svěřuje se. Ačkoliv zkouší objevovat tajemství molekulární cukrařiny, raději má trend lehkých dortů, třeba s českým ovocem.

"Právě letí nadýchané vyvážené dezerty. Ale člověk nikdy neodhadne, co bude hitem další sezony nebo i týdne. Zatímco jeden týden bodují dorty s těžkým máslovým krémem, za pár dní po nich nikdo ani nevzdechne. A každý chce na talíř dostat kus svěžího malinového dortíku," dumá nad záhadou lidské mlsoty Skála.

"Právě to je na naší práci jeden z nejtěžších aspektů - trefit do chutě zákazníků." A tak cukrář stále přemýšlí, čím by potěšil naše mlsné jazýčky. Za ideální považuje, když spolupracuje cukrář s kuchařem. Jedině spolu mohou vymyslet vyvážené menu a nejlepší kombinaci chutí, která polaská chuťové buňky.

Lukáš Skála - cukrář hotelu InterContinental Praha

Král dortů

Jeho mistrovským kouskem je dezert nazvaný "Mísa bonbonů", který mu vyhrál nejedno čelní místo ve světové soutěži. "Na závodech je skvělá především možnost cestovat," říká Skála. I tam samozřejmě okoukává nové trendy. V hotelové kuchyni se dostane nejen ke klasickým restauračním dezertům, jako je třeba souflé, ale připravuje i sladké pečivo k snídani, například makovce nebo štrůdly. A často chystá i narozeninové dorty. "U nás v cukrárně nemáme rozděleny role a tak každý připravuje to, co je právě potřeba," prozrazuje.

poradíte?

Tajným snem cukráře Skály je vydat kuchařku. "Ale nevím jakou. Zda by měla být laičtější pro domácí podmínky nebo spíše odbornější pro opravdové mistry."
Poradíte? Jakou kuchařku byste raději prolistovali? Diskutujte pod článkem!

Vyšší cukrařina

V cukrárně hotelu InterContinental potkáte v rondonech muže i ženy. "Rozhodně neplatí, že by jedno pohlaví mělo lepší předpoklady k této práci než druhé. Všechno záleží na zručnosti," říká Skála, který bortí klasické mýty o tom, že pod pojmem cukrář si vybavíme ulepenou starší dámu, která má pár kilo navíc z toho, jak neustále ukusuje laskonky.

"Právě šikovnost je to, co vás posune do vyšší cukrařiny, kde už práce není taková fabrika," dodává. Zároveň říká, že právě kolegyně ho inspirují k tomu, aby zkusil něco nového: "Každý cukrář má totiž jiné nápady, jiný rukopis." On sám rád dobroty předělává a vymýšlí nové recepty.

Na hotelové cukrárně se mu líbí to, že mu pod ruku přijdou i neobvyklé a špičkové suroviny. "Rozhodně nešetříme a dezerty nešidíme. Dokonce jsme už jednou připravovali dort z 80 litrů smetany," vypráví nadšeně.

Narozeninový dort, jehož autorem je cukrář Lukáš Skála

Sladké svádění

Jednatřicetiletý Skála, který se pyšní titulem Cukrář roku, přiznává, že kromě sladkého řemesla má ještě jedno hobby. "Jsem blázen do hokeje. S partou kamarádů chodíme hrát o půlnoci. Za pukem bruslím do půl druhé, do postele se dostanu o hodinu později a v pět už zase vstávám. Ale oboje dělám s radostí," dodává.

Lukáš Skála se nám svěřil i s tím, že u žen je cukrářské řemeslo atraktivní. "Když někam přijdu, obestoupí mě hlouček žen. A všechny chtějí radit s tím, jak vyklepnout bábovku, jak upéct nejlepší vánoční cukroví nebo jak vylepšit polevu." A on jim samozřejmě rád poradí. Lukáš přiznává, že už se mu stalo, že nějakou ženu na sladké i svedl. "Ale manželku ne, ta je spíše na maso," směje se.

Lukáš Skála - cukrář hotelu InterContinental PrahaLukáš Skála - cukrář hotelu InterContinental Praha

seriál sladcí muži

Jací jsou muži, kteří pro vás připravují nejrůznější laskominy? Kromě cukráře jsme se podívali na zoubek také zmrzlináři a čokolatiérovi. Více se dočtete již brzy v této rubrice.

Autor:

Vánoce

Advent je tady a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Po porodu mě Viktor seřval a pomohlo to, přiznala Petra v dokumentu

Ačkoli Petra i Viktor vyrůstali ve městě a svatbu měli v Praze na Staroměstské radnici, rozhodli se pro život na vsi....

Premium

Nejraději mám vibrátory na klitoris, přiznává testérka erotických pomůcek

Na svou první erotickou pomůcku narazila Veronika u své maminky v ložnici a ze zvědavosti ji vyzkoušela. Od té doby...

Jen láska a zábava k udržení rodiny nestačí, zjistil pár z dokumentu

„Jsem do něj zamilovaná, a pak máme společný názor na to, jak chceme žít, starat se o rodinu, a je s ním zábava,“...

Nesnažte se, aby vás měli všichni rádi. Nejdůležitější je sebeláska

Existuje tisíc důvodů, proč člověk během života ztratí svoje já. Aby to nebylo doživotně, je třeba si ztrátu včas...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli břichu si ani nezavázal tkaničky. Dietou a chůzí shodil 43 kilo

Dušanu Suchánkovi vadila nadváha v osobním, ale i pracovním životě. Zhubnout se rozhodl, když už si nedokázal zavázat...

Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky

Sebeobětování je cesta do pekel. Proč mít sebe na prvním místě?

Při poklesu tlaku v kabině letadla musíte nasadit kyslíkovou masku nejprve sobě a teprve potom dětem. To není sobectví,...

Neplánovala jsem rodit před kamerou, přiznala porodní asistentka Gábina

Pořad Malé lásky, který autenticky ukazuje zázrak zrození, zaujal diváky od prvního dílu. Bez ochoty a spolupráce...

Týdenní horoskop pro ženy všech znamení od 9. do 15. prosince

Týden začíná a hvězdy vašemu znamení mohou pomoct k tomu, abyste následující dny nejen zvládla, ale také si je užila....

Šetrný, nebo lakomec? Jak poznáte držgrešle a jak na něj

Když člověk rozhazuje peníze, je to chyba, špatný je však také opačný extrém. I šetření má totiž svoje hranice. Kdy jde...

TIPY NA VÁNOCE: Kosmetika, kterou doporučují skutečné uživatelky
TIPY NA VÁNOCE: Kosmetika, kterou doporučují skutečné uživatelky

Ať už budete chystat balíček pro sestru, kamarádku, maminku, babičku… anebo přemýšlet, jaká kosmetika by se vám hodila, v rozhodování pomohou názory žen, které ji vyzkoušely.

Najdete na iDNES.cz