Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Sladkým se nedopuju, říká slavná cukrářka Petra Stahlová

  0:24aktualizováno  0:24
Ještě před dvěma lety řídila rodinnou nábytkářskou firmu. Pak odjela studovat pekařství a cukrářství do školy francouzského michelinského šéfkuchaře. Dnes Petra Stahlová sama učí ve své škole, zájemci čekají v pořadníku i půl roku a je považována za největší odbornici na francouzskou cukrařinu.

Cukrářka Petra Stahlová | foto: Ondřej Košík

Možná to překvapí, ale vánoční cukroví Petra Stahlová nepeče. Nejí ho.

Čtěte v pondělí

Cukrářka Petra Stahlová

Velký rozhovor s Petrou Stahlovou čtěte v příloze MF DNES OnaDnes.

„Pro mě není chuťově zajímavé, jsem spíš na krémové a pěnové dezerty. Mojí největší vášní je čokoláda, takže pokud už budu připravovat něco sladkého, budou to spíš nějaké pralinky,“ plánuje. Na Vánoce chce ale určitě upéct vánočku.

„Ta mi chutná, s těstem se dá vyhrát, beru to jako pečicí výzvu dotáhnout ho k dokonalosti.“

Překvapivě možná bude znít i její další přiznání - sladké moc nejí.

„Lidé v kurzu bývají zaskočeni, když sem tam nějaký dezert pošlu do koše. Málokdy dojím celou porci. Chci vědět, jak k sobě jdou jednotlivé chutě a textury, ale nemám potřebu dopovat se sladkým. Tím, že musím ochutnat prakticky vše, co vyrobím, tak už jenom s ohledem na své zdraví musím konzumované porce držet na minimu,“ vysvětluje.

Petra Stahlová vystudovala dvě vysoké školy zaměřené na byznys a nastoupila do rodinné nábytkářské firmy. Před dvěma lety podnik ale zavřeli.

„Konkurence v oboru byla čím dál větší, tlačila na ceny, nepřidala nám ani ekonomická krize, která nejvíc zasáhla nižší a střední třídu, naše cílové zákazníky. Je strašné, když se dostanete do situace, kdy jako dcera zavíráte podnik, který vaši rodiče budovali pětadvacet let. Jestli skončit, jsme řešili dlouho, ale pak jsme se jako rodina shodli, že není jiná možnost,“ vzpomíná na konec rodinného podnikání.

Petra Stahlová

  • Narodila se před 33 lety ve Slaném.
  • Vystudovala bakalářský obor business administration, magisterský obor mezinárodní finanční trhy ve Velké Británii.
  • V roce 2003 nastoupila do rodinné firmy zabývající se obchodem s nábytkem. V roce 2015 byla firma uzavřena.
  • V tom samém roce nastoupila do školy Ecole Nationale Supérieure de Pâtisserie (ENSP) šéfkuchaře Alaina Ducasse, kde získala vzdělání v oboru French Pastry Arts. Následovala stáž v michelinské restauraci v britském Oxfordu.
  • V Kladně otevřela zakázkové cukrářství a následně cukrářskou školu, která aktuálně patří k největším v Česku.

Pak odjela do francouzského města Yssingeaux na nejuznávanější pekařskou a cukrářskou školu, kterou zaštiťuje tamější šéfkuchařská star Alain Ducasse, majitel několika restaurací oceněných michelinskou hvězdou.

„V šest ráno musíte být nastoupená na place, domů se dostanete večer. Je to pět intenzivních měsíců, kdy se naučíte vše z francouzského pekařství a cukrářství. U mě se po pár týdnech ukázalo, že víc než v pečení vynikám v cukrařině, a na tu jsem se začala soustředit,“ vzpomíná.

Po návratu začala péct dorty, ale pak se jí začali ozývat lidé a prosili ji, ať je naučí, co umí. „Otevřela jsem jeden kurz, pak další a další, až jsem zjistila, že učím a vedle toho peču a ani jedno nedělám naplno. Tak jsem cukrářství zavřela a věnuju se jen své škole,“ říká Petra Stahlová.

Během dvou let se stala cukrářkou, o které se mluví jako o té nejlepší v Česku, do kurzů k ní chodí šéfkuchaři a kuchaři z renomovaných restaurací s letitou praxí. „Že jsem nejlepší? To je přehnané, ale určitě mě těší, když za mnou do Kladna jezdí klientky z celé republiky i ze Slovenska. Jedna paní za mnou létá z Británie a další přiletěla z Indie,“ pochvaluje si.

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Chtěl bych mámu na zápasech, přeje si malý fotbalista a my pomůžeme

Desetiletý Honzík by si přál, aby mohla máma jeho fotbalové zápasy ještě dlouho sledovat, jenže Jarka se už 20 let pere...

Žena chtěla krásný nos, po operaci ji však čekalo zděšení

Gizela Juarezová z Los Angeles zjistila pár dnů po druhé plastice nosu, že se jí špička nosu začíná zvětšovat. Myslela...

Po porodu mě Viktor seřval a pomohlo to, přiznala Petra v dokumentu

Ačkoli Petra i Viktor vyrůstali ve městě a svatbu měli v Praze na Staroměstské radnici, rozhodli se pro život na vsi....

Premium

Nejraději mám vibrátory na klitoris, přiznává testérka erotických pomůcek

Na svou první erotickou pomůcku narazila Veronika u své maminky v ložnici a ze zvědavosti ji vyzkoušela. Od té doby...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

René se chtěl zabít. Teď omládl, má nové zuby a šanci, že potká lásku

Petr a René jsou kamarádi středního věku s podobným osudem. Oba mají za sebou rozvod, který s nimi mocně zacvičil, oba...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Rady, jak se psychicky nezhroutit nejen z náročného adventního času

Ženy mají jednu vlastnost, která je sice obdivuhodná, nicméně je zaživa ničí. Mají pocit, že vše musí zvládat na...

Nesnažte se, aby vás měli všichni rádi. Nejdůležitější je sebeláska

Existuje tisíc důvodů, proč člověk během života ztratí svoje já. Aby to nebylo doživotně, je třeba si ztrátu včas...

Premium

Počítače a mobily ničí inteligenci i mezilidské vztahy, říká neurolog

Neurolog Martin Jan Stránský hlasitě varuje před negativními dopady počítačů, mobilů a elektronických hraček na lidský...

Neplánovala jsem rodit před kamerou, přiznala porodní asistentka Gábina

Pořad Malé lásky, který autenticky ukazuje zázrak zrození, zaujal diváky od prvního dílu. Bez ochoty a spolupráce...

HMO jako zázrak přírody. Proč je tak důležité pro vaše mimiko?
HMO jako zázrak přírody. Proč je tak důležité pro vaše mimiko?

Kojení je bezpochyby nejlepší způsob výživy, který můžete svému miminku poskytnout. Správná výživa vašeho děťátka hraje již od narození klíčovou roli nejen ve vývoji a zdravém růstu. Současné výzkumy prokazují, že kojení má vliv na snížení rozvoje civilizačních chorob.

Najdete na iDNES.cz