Neděle 23. února 2020, svátek má Svatopluk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. února 2020 Svatopluk

Poradna očního lékaře Josefa Hycla

Archiv
Předem děkuji za odpověď.Moje maminka má složitou oční vadu:zůžené zorné pole,špatný oční tlak,šedý zákal.Chtěla bych vědět,jestli pro ní existuje naděje na vyléčení nebo alespoň na zlepšení zraku.
jarka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Šedý zákal je možno operovat, zůžené zorné pole již nelze obnovit. Je třeba kontrolovat nitrooční tlak, tak aby nedocházelo k dalšímuzhoršování zorného pole
Archiv
Dobrý den pane doktore, dotazy mám dva. Ten první se týká mne - mám 55 let a již 23 let jsem jednooká, měla jsem embolii do sítnice. Zvykla jsem si. Ale poslední dobou se mi stává - asi tak dva roky, že občas v tom slepém oku mám bolest. Začíná to tím, že cítím, jakoby se mi tam vytvořila "nějaká mlha", pak mne to oko bolí. Myslela jsem, že to může být reakce na kosmetiku, ale myslím, že ne, neboť na druhém oku se mi to nestává. Bolest není k nevydržení, ale je, většinou pomine, když se ráno probudím. Navštívila jsem oční lékařku, samozřejmě v době, kdy mne to nebolelo, jinak to nejde, nic nenašla. Co to může způsobit? Dotaz druhý se týká mé matky. Ve svých 75 letech (ale začlo to dávno dřív) mívá na horním víčku zevnitř vřídky. Z čeho to může být? Je to velmi bolestivé. Jako jednu z příčin jí lékařka uvedla revma.Jsou i další příčiny? Děkuji. Odpověď mi, prosím, zašlete na adresu: alena.majcherova@seznam.cz
Alena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
1) u očí s embolií se můlže po čase vytvářet vyšší nitrooční tlak, který může způsobovat pocity a obtíže, které popisujete - zkuste jinou oční lékařku 2) příčin může být celá řada - jedná se o uzávěra mazových žlázek. v nich městná obsah, který se zanítí. Většinou se nedaří najít nějakou jednoznačnou příčinu a je třeba léčit spíše tyto důsldky
Archiv
Dobry vecer pane doktore. Jsem kratkozraky cca 2 dioptrie na kazdem oku, na pravem oku mam dle slov meho lekare "vyssi cylindr". Uvazuji o operaci laserem, muj lekar mi vsak nebyl zcela jasne schopen vysvetlit, zda je mozne operaci oci uplne vylecit (tedy odstranit i "vyssi cylindr").Obavam se, aby pripadna operace nebyla zbytecna. Dekuji za odpoved.
Karel S. - 30 let
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Do 2 cylindrů nebývá problém s jejich odstraněním. U vad vyšších může u cca 20% pacientů 0,25 nebo 0,5 cyl zůstat ale každopádně dojde k dramatickému zlepšení vidění. Velmi záleží na tom co váš pan doktor myslel vyšším cylindrem ( obvyklá výše je 0,25 až cca 1,5 cyl)
Archiv
Dobrý den.Je mi 32 let mám dvě děti.Jsem krátkozraká mám -8 dioptrii.Nyní už nevidím bez brýlí dobře ani na blízko.Uvažuji nad operaci Lasik.Jsem zubní laborantka,takže většinu dne pracuji detailně na krátkou vzdálenost od očí.Ráda bych věděla jestli mi operace opraví oboje vidění a jestli mi neovlivní mou práci.Předem děkuji za odpověď Skýbová
Lucie Skýbová
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Bylo by asi vhodné ponechat na očích tak cca -1 dioptrii tak, aby vaše oči byly zaostřeny na vaší přirozenou pracovní vzdálenost. Jinak v laserové operaci u vás nevidím problém
Archiv
Dobrý den pane doktore, asi tak tři týdny cítím nepříjemný bolestivý tlak na vnitřním koutku levého oka a současně mě oko v koutku slzí. Některý den je to více a jindy méně. Prosím o radu, co s tím mám dělat. Děkuji a přeji hezký den Schillerová
Ing. Rudolfa Schillerová
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Je třeba navštívit očního lékaře
Archiv
Dobrý den, chtěl bych navázat na Vaši odpověď týkající se mé šilhavosti – viz. : ODPOVĚĎ ( 17.02.2006 19:58 ) Paní doktorka má pravdu, je třeba nasit brýle. Náprava tohoto mírného šilhání je v dopělosti obtížná - efekt se obtížně dávkuje a hrozí vznik dvojitého vidění. Oční lékařka mi také sdělila, že až budu špatně vidět na blízko a budu nosit brýle na čtení, tak se mé problémy zhorší, neboť brýle na čtení prý podporují šilhavost - je tato informace správná ? Jaké mohou být příčiny vzniku šilhavosti v dospělosti ? Vždy jsem se domníval, že šilhavost je vrozenou záležitostí. Doporučil byste mi v mém věku operaci, která by odstranila horší vidění do dálky ? Mohla by se touto operací zároveň odstranit i má šilhavost ? Předem Vám děkuji za odpověď
Mirek
Oko, laser - (c) profimedia.cz
To jsou velmi těžké otázky pokud přesně neznám stav vašich očí- bez vyšetření vám neumím odpovědět
Archiv
Dobrý den,mám trochu složitější problém.Mám mínus 10 dioptrií a navíc oční formu toxoplasmózy.Mám změny na sítnici,na pravé oko téměř nevidím.Je to již cca 12let(od mých 16let).Údajně u mne nelze provést laserovou operaci,jelikož by mi vypálili díru(tak nějak mi to bylo laicky řečeno)-je to pravda?A dále bych chtěla vědět-mohu nosit čočky a pokud ano,mohu nosit i ty,které se mohou nosit non-stop 30dní a nocí?Děkuji za odpověď.
Ája
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Non stop čočky nedoporučuji - velmi zvyšují roziko vzniku infekčních komplikací rohovky. Co se týče laserové operace záleží jak vidíte s dioptriemi. Laserová operace vás může zbavit dioptrií ale nezlepší vidění nad rámec toho jak vidíte s brýlemi. Žádná speciální rizika u vás nehrozá. S důsledky toxoplasmosy nelze nic udělat
Archiv
Je mi 26 let, mám tupozrakost na jedno oko je nějaké riziko zhoršování stavu? Mohu něco udělat pro zlepšení? Zabívá se současná medícína odstraněním této vady?Děkuji za odpověď
Jaroslav
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tupozrakost neumíme odstranit. Co umíme je odstranit přidruženou diptrickou vadu a tím alespon trochu zlepšit vidění
Archiv
Dobrý den, věk 24 let, postava střední, nemoci žádné. Mám občasné problémy se zrakem, kdy některé dny vidím naprosto dobře, ale některé dny vidím rozmazaně a to někdy hodně, kdy na několik metrů nepřečtu ani SPZ vozidel. Myslím, že problémy se zvyšují s únavou (sloužím u PČR a to všechny druhy služeb včetně 24 h)a dále že nejhůře vidím pod umělým zářivkovým osvětlením, kdy mám zcela rozmazané nápisy v obchodních domech ap.. Vzhledem k tomu že někdy vidím naprosto dobře, dle mé oční doktorky nemám žádné dioptrické problémy a oční tlak mám prý taký dobrý, čímž pro doktorku vyšetření končí, obracím se s dotazem na Vás, zda nemám nějakou počínající oční vadu, nebo kam se mám případně dále obrátit. Děkuji za odpověď
Leoš Tománek
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Velmi pravděpodobně se bude jednat o plusovou oční vadu - navštivte jinéhoočního lékaře
Archiv
Pane doktore, je mi 45 let, v pravém oku vidím skvrnku, přes kterou vidím zamlženě. Byl jsem u velmi pečlivé oční lékařky, která definovala uvedenou dispozici jako možnost zahuštěného sklivce. Byl jsem na vyšetření mgresonanční metodou a vše bylo v pořádku. Lékařka ještě doporučila metodu vstřiku kontrastní látky, na kterou jsem neměl odvahu. Jinak jsemabsolutně zdráv, sportovec, nekuřák a poměrně se snažím své zdraví udržovat. Děkuji za případnou Vaši zkušenost s podobným případem.
Pecan
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tyto skvrnky se běžně objevujíkolem 40. roku a jsou skutečně většinou zapříčiněné zahuštěním sklivce, který stárne. Ve většině případů se s tím nedá nic dělat. Pokud skvrnka obtěžuje je možné ji odstranit operací která se jmenuje PPV
Archiv
Děkuji předem za odpověď na dotaz výše a ochotnost zodpovědět takové množství dotazů.
Pavel.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
,
Archiv
Ještě jsem zapomněla dodat, že nosím kontatní čočky - může to mít nějaký vliv (viz minulý dotaz)? Děkuji.
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
,
Archiv
Dobrý deň, písal som Vám už asi 2x a zatial ste mi stale poradili (naposledy 17.2) dobre za čo Vám ďakujem. Písal som že sa liečim na glaukom mam 39 rokov. Tak ja som vyhľadal v krajskom meste očneho lekára- primára. A robili mi také vyšetrenia čo som ešte nemal ale zistili mi extremne hrubu rohovku a nález na HRT čo predchádzajúca doktorka popisala ako miernu progresiu asi ani nieje. Proste 2 tyždeň si nekvapkam žiadne kvapky a tlak sa drži na hodnotach 4/4,5. Začiatkom marca mam isť na celodenne meranie tlaku a na vyšetrenie perimetrom a potom sa to uzavrie či to je skutočne glaukom alebo nejaka ina vada. Ale čo ma prekvapilo prvy krat mi merali hrubku rohovky. Od roku 1998 kedy sa liečim na glaukom mi to nikdy nikto nerobil. prajem veľa pracovných a osobných úspechov, ďakujem za odpovede.
Jozef
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Bohužel řada lékařů nezná souvislost mezi tlouštkou rohovky a falšenými hodnotmai tlaku - jsem rád , že potvrzujete moji teorii, že více než 50% pacientů, kteří se léčí pro tzv. glaukom žádný glaukom nemají
Archiv
Pane doktore, děkuji za odpověď 17.2.06, ale než si nechám zhotovit brýle, chtěla bych pochopit, proč když mám na blízko na jednom oku změřeno o půl dioptrie více, mám předpis na brýle se stejnými dioptriemi na obě oči? Je v tom nějaká logika?
marcela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Není - zkuste jiného očního lékaře
Archiv
Před 2 měsíci se mi vytvořil na bělmu levého oka v koutku malý červený uzlík. Ten se stále zvětšoval, až se rozšířil v hematom, který začal být bolestivý. Léčení u oční lékařky začalo kapkami a to i několika druhy, přibyly prášky na bolest a nakonec i silná antibiotika. Absolvovala jsem vyšetření zubů, ORL,urologii atd. Vyšla špatně jen zvýšená sedimentace. Oko bolí jen při určitých pohybech, bolest proniká do hlavy a pod oko a slzí.
anonym
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Může se jednat o řadu věcí - zánět skléray, episkléry, nádor ev. řadu dalších věcí - nejsem schopen vám bez vyšetření blíže poradit
Archiv
Dobrý večer, prosím o radu a pomoc.Moje maminka-80 let, byla před dvěma měsíci operovana na šedý zákal.Do dnešního dne nevidí.Je možné,že má ještě naději, že vše bude v pořádku?V nemocnici bylo řečeno,že do tří měsíců je čas.Děkuji.
Marie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud nevidí tak se stav asi už sám od sebe nezlepší - je třeba zjisti pro nevidí a řešit příčinu
Archiv
Dobrý den pane doktore, již jsem podstoupila předoperační vyšetření, byl mi doporučen zákrok Lasik. Poté jsem mluvila se svým doktorem, který by mi spíš doporučil implantované čočky - jsou prý lepší, dají se vyndat. Říkal, že můžu po Lasiku vidět hůř než s brýlemi nebo čočkami a že to záleží, jak se oko rychle hojí. Myslíte si, že implantované čočky jsou lepší než Lasik? U kolika % operovaných lidí metodou Lasik se zhorší vidění? Děkuji za odpověď.
anonym
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tak to není - pokud se vám vada zhoršovala před operací může její zhoršovaání postupovat i po operaci - a je jedno, jestli operací byl lasik nebo fakické čočky. Fakické čočky jsou dražší a tak je obecně doporučujeme tam, kde nelze lasik provést - u vyšších vad kombinovaných s tenkou rohovkou nebo s velkou šíří zornice za šera. Nechci se vašeho pana doktora dotknout ale nakteří lékaři, kteří tyto zákroky sami neporovádějí mají někdy na věc trošku zkreslené názory
Archiv
uvažuji o operaci krátkozrakosti, je mi 31 let mam asi 3 dioptrie na každé oko. Provádíte operaci i těhotným ženám? mohlo by se eventuelně stát, že by se zrak po porodu zhoršil a znovu i po operaci očí bych musela nosit dioptrické brýle. děkuji za odpověď
Andrea Štrausová
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud víme, že žena je těhotná raději operaci odkládáme - ne že by nešla provést ale doporučeje se v těhotesntví ženu zbytečně nezatěžovat podáváním jakýchkili léků. Pokud by ale byl nějaký zásadní důvod operaci v těhotenství provést, tak bych se tomu nijak silně nebránil. Pokud je vám 31 a máte -3 je pravděpodobnost zhoršení po porodu extrémně nízká
Archiv
Dobrý den pane doktore, je mi 32 let a mám šedý zákal.Chci jít na operaci, ale nevím pro jaký typ čočky se mám rozhodnout. Slyšla jsem o čočce na dálku i na blízko, ale neznám její výhody a nevýhody. Nemocnice, kam jsem chtěla jít na operaci, ale operaci této čočky neprovádí. Prosím Vás o radu, jakou čočku bych vzhledem k svámu věku měla mít.A dá se čočka popřípadě vyměnit po několika letech? Moc Vám děkuji za odpověď.
Dana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Záleží na tom jaké máte povolání - pokud potřebujet vidět perfektně na dálku (řidič) a nebo naopak pefektně na blízko (hodinář) doporučuji standarndí nitrooční čočku a na druhou vzdálensot brýle. Pokud potřebuejte při práci a v životě střídat rychle viděníé do blízka a do dálky zvolte implantaci čočky ReSTOR nebo ReZOOM - umožnují vidění do dálky i do blízka. Problém může být, že operace s těmito čočkami stojí 25000 na jedno okon - zrovna včera jsem implantoval 5 těchto čoček pacientům s šedým zákalem
Archiv
Dobrý den pane doktore,od dětství nosím brýle (nyní je mi 25) jako korekci z důvodu šilhání. Zájímalo by mě zda bych místo brýlí nemohla nosit kontaktní čočky??Dále by mě zajímalo zda se dá šilhání operovat a případně kde. Děkuji za odpověd
Lenka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Šilhání operujína většině očních oddělení. S čočkami je to těžké - někdy fungují stejně jako brýle někdy ne - není ale problém to zkusti. Většina očních optik nabízí zkušební sadu zdarma
Archiv
Dobrý den pane doktore,můj syn nosi od 2let brýle z důvodu utíkání očička.Manžel má tu samou vadu a ještě je tupozraký. Chtěla jsem se zeptat, je správné, že syn nosí brýle. V květnu bude mít 3roky na pravém oku má +0,5 diop. a na levém oku má +2 diop.Levé oko mu utíká dovnitř. Zatím je bez okluzoru. Chci jenom vědět jestli je tento postup s brýlema správný, jestli mu spíše ty brýle neuškodí. Navíc v září má nastoupit do oční školky,prý bude lepší aby ty oči procvičoval a je pak prý šance, že se oční vada zlepší nebo úplně vyléčí. Jaký máte na to názor? Předem děkuji za odpověď.
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Brýle je určitě třeba nosit - jen tak zabráníte vzniku tupozrakosti. Pokud ale oko utíká dovnitř i v brýlích bude asi nutno brýle zesílit nebo podstoupit operaci šilhání
Archiv
Dobrý den pane doktore, za týden mám jít na operaci očí na kliniku lexum metodou PRK s antibiotiky. Chtěla bych se Vás zeptat, zda si myslíte, že bych týden po operaci byla schopná jít na maturitní ples své sestřenice? Nebo spíš, že mě oko bude stále bolet, že radši nemám nikam chodit? Prosím o zaslání odpoveědi na email: vampie@seznam.cz . Děkuji
Pavla
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Na 99% budete schopna se maturitního plesu zůčastnit. U naprosté většiny lidí jsou oči již 4. den po PRK bez obtíží
Archiv
Vážený pane doktore, posledním dobou mne jakmile jdu ven hodně slzí oči, skoro jako při pláči.Ráno a večer si natírám oční víčka přírodním očním gelem s měsíčkem lékařským, ale na slzení to nemá žádný vliv, jakmile jdu ven tečou mi slzy z očí. Je mi 48 let a na čtení mám brýle 1,5 dioptrie.Mám si koupit nějaké oční kapky nebo navštíti očního lékaře. Děkuji za odpověď_
Irena Bartková
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Spíš bych doporučoval navštívit očního lékaře a překontrolovat brýle - tyto botíže mohou být způsobeny slabými brýlemi
Archiv
Dobrý den, někde v příspěvcích jsem četl, že jste se nesetkal s nikým kdo si oči tzv."rozcvičil".Takže se hlásím.Od 2 let do 19 jsem nosil brýle (+6dpt,+6,5dpt). Jedno oko při zaostřování šilhalo.Ve zmiňovaných 19letech jsem brýle odložil, neboť jsem si oči opravdu "rozcvičil" oční jógou.Jednalo se o zoufalý pokus udělat se svým ostrým viděním cokoliv, neboť každá návštěva u očního lékaře se rovnalo +0,5 dpt navíc.Nic dalšího mi tehdy (rok 1989)nebyl oční lékař v ordinaci nabídnout.Dnes je mi 37 a brýle jsem dosud nepotřeboval.Věku člověk neuteče a snad je to dispozičně dáno,nebo tím že denně pracuji s grafickou aplikací v PC ve které je mnoho drobných prvků, začínám oči při práci více a více mhouřit.Nechci chodit ke "kováříčkovi", když je zřejmě možné požádat o odborné vyšetření na Vaší klinice.Také bych se rád dozvěděl více o možnosti odstranění zákalků ve sklivci-je to opravdu bezpečné?Děkuji Vám a přeji Vám hezký den ! Prosím o odpověď na miroslav.kubik@seznam.cz
M.K.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Gratuluju, škoda že to tak pěkně nefunguje u každého - jen ten fakt, že ve 37 musíte při práci mhouřit oči naznačuje, že jste se vady cvičením nezbavil jen jste se naučil trvale zapojovat zaostřova í svaly, které člověk bez diotrií používá jen do blízka. Do blízka už nestačí a tak musíte mhouřit oči - tím odfiltrujete periferní paprsky a snížíte nároky na lomivost optického aparátu oka. Počítejet, že v nenjližších letech začnete potřbovat brýle na čtení jejichž hodnota půjde pruce nahoru. Zákalky lze operací PPV odstranit - slovo bezpečné je u této operace relativní - určitě bych ji nedoporučoval u 1 malé tečky, ale u více plovoucích zákalků, které denodenně ruší v práci a v životě jsou rizika přiměřená
Archiv
Vazeny pane doktore, obracim se na vas s dotazem tykajici se opetovnych zanetu a opuchu oka u meho manzela. Priblizne jednou do mesice mu natece prave oko takovym spusobem, ze ho nelze ani otevrit. Opuchne a silne zcervena vrchni vicko a castecne i spodne. Nazory lekaru sa na to ruzni (alergie, dotek spinavou rukou, jecne zrno), schoduji sa pouze na ocni masti(Maxitrol, Flox), kterou vzdy pri opuchu aplikujeme ale v posledni dobe bezvysledne. Oko ho boli a svedi zaroven. Prosim o radu. Dekuji.
Dana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Na tuto otázku jsem již odpovídal níže
Archiv
Dobrý den pane doktore. Chtěla jsem se zeptat za jakých okolností doporučujete průplach slzného kanálku? Mám šesti měsíční dceru a již od narození jsme ji musela oči vykapávat, pak mazat framikoinem. Ve třech měsících nám doktorka předepsala kapky Floxil. Od té doby jsme měli klid. Asi před čtrnácti dny dostala rýmu s od té doby ji oči opět slzí a tvoří se hnis. Mám vyhledat očního lékaře, nebo počkat jestli zánět vymizí? Oči ji vykapávám ophthalseptonexem. Děkuji za odpověď marketajantacova@seznam.cz
Markéta Szabo
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud je to jen v souvislosti s rýmou tak bych s průplachem počkal. Pokud stav (slzení) bude trvat i po zklidnění rýmy, tak lze o průplachu uvařžovat
Archiv
Dobrý den pane doktore,byla jsem u své obvodní lékařky minulý rok a zjistili jsme,že na levé oko vidím skvěle,ale na pravé nepřečtu spodních 5 řádek.Problémy mi to nedělalo,jen poslední dobou musím zaostřovat na dálku a taky se při čtení knih brzy unavím.Je čas na brýle?A budou tedy s čočkami jen na jedno oko?Vyrábí se takové?Děkuji za odpověď.Hanka
Hanka Havlová
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud vám to v životě ani v práci nevadí nejsou brýle nutné. Pokud ano pořidte si je. Obecně se snáší rozdíl do 2 dioptrií. Pokud je to více je potřeba to řešit kontaktními čočkami nebo laserovou operací
Archiv
Dobrý den, je mi 45 let zhoršuje se mi zrak věkem, chtěle bych se zeptat zda to mohu nějak zpomalit životosprávou nebo vitamíny.Děkuji
Helena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ne, nemůžete to nijak ovlivnit
Archiv
Dobrý den. Stává se mi často/hlavně v létě/ že mi na 1 oku praskají žilky a bělmo je krvavé.Nevím jestli to má souvislost,ale před 2 lety jsem dostal "tepelnou kopřivku" a tato alergie trvá dodnes.Oční lékařka mi na tento broblém dala kapky které krev rychleji rozpustí.Je nějaké řešení tohoto problému? Děkuji
Milan.V.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Já bohužel nevím co to je "tepelná kopřivka" a tak vám nejsem schopen poradit
Archiv
Zrak se mi zhoršuje od 14,5 let (školní myopie) nyní mám 2D a 2,5D. Vidění u okraje brýlové čočky je značně zúžené. Vidím jakoby duhu kolem okrajů předmětů, a na sněku také.Čím je to způsobeno ???? člověk roste do 18let, tudíž i zhoršování Dpt. se mě v tomto věku zastaví?? a pak mohu podstoupit operaci ???
Pavel.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Neuvádíte kolik je vám roků - vada se stabilisuje většinou ně+kde mezi 20. a 25 rokem. Pokud vidíte duhu upozornete na to svého očního lékaře - mohlo by to znamenat ještě další oční chorobu
Archiv
Dobrý den pana doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu, mojí matce je 60 let a asi půl roku vidí malé černé tečky, lékař jí řekl, že jde o odchlýpnutí sítnice a dal jí kapky do očí, ale nic se nelepší.Dá se s tím něco dělat? Dá se to řešit operací, co byste doporučil?
Šárka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Většinou se jedná o drobné zákalky sklivce. Pokud výrazně vadí ve vidění je možné je odstranit operací která se jmenuje PPV
Archiv
Dobrý den pane doktore, je mi 23let a jsem krátkozraká -7,5 a -8,5 D. Pokaždé když jdu k lékaři, zvýší se mi dioptrie tak o 0,5, chtěla bych se zeptat, zda je možná operace, když vada není ustálená?jaký druh byste doporučoval? A jaký nejvyšší počet dioptrií lze operovat? Předem moc děkuji za odpověď.
Pavlína L.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporučuji LASIK. Většinou je možno odstranit 8 až 12ioptrií - záleží na tlouštce vaší rohovky sa šíři zornice za šera
Archiv
Dobrý den.Posledních pár let mně trápí stále se opakující záněty rohovky,přičemž frekvence onemocnění je stále častější.Jen vloni jsem měl toto onemocnění 3x.Nejdříve se to týkalo jen levého oka, ale jednou už jsem dostal zánět i do pravého.Přitom záněty nejsou vždy na stejném místě.Oči mně často bolí a hlavně to levé je velmi citlivé na jakékoliv podněty (světlo,vítr chlad,únava).Bylo mi řečeno, že je to asi způsobeno oslabenou imunitou a jak někdo dostane rýmu, tak já dostanu zánět rohovky.Navíc jsen alergik a hned tak něco v oku nesnesu.Neboť se o svůj zrak bojím, chtěl bych se zeptat, jastli existuje nějaká forma prevence.Pravidelně užívám umělé slzy,konkrétně ALCON-TEARS NATURALE II.Při akutních stavech užívám nejčastěji EFFLUMIDEX LIQUIFILM (na některá antibiotika jsem měl silnou alergickou reakci).Za odpověď a případnou radu předem děkuji.
René M.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporučuji obráti se na Rohovkovou ambulanci Oční kliniky VFN, v Praze 2, U nemocnice 2 - je nunto se předem telefonicky objednat tel.: 224962345
Archiv
Vážený pane doktore, děkuji za Váš čas, který věnujete odpovědím. Já mám taky dotaz. Asi od 2 let nosím trvale brýle, ve 4 letech jsem byla operovená na strabismus- levé oko "jelo" do hlavy. Operace se zdařila. Brýle nosím stále, ale dívám se jen pravým okem, levé nepoužívám a někdy mi "jede" ven. Já si to neuvědomuji, lékaři řekli, že je pozdě něco dělat (přitom od dětství k nim chodím). Je nějaká operace? A kde ji dělají a kolik stojí? Prý mám cvičit oční svaly, což dělám, ale zdají se mi být oči moc roztěkané a efekt žádný. Napíšu dioptrie (z poukazu na brýle) PO- sph.dptr +0,25 ,cylindr +1,25, osa 110°, LO- sph.dptr +0,75, cylindr +1,5, osa 65°.Je mi 27 let. Děkuji.
Radana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Upřímně řečeno je velmi obtížné udělat cokoli co by odstranilo vaše obtíže. Lze odstranit dioptrie které máte ale bna šilhání to asi nebude mít vliv. Další operaci šilhání bych také ve vašem věku již nedoporučoval. Mohlo by to váš stav spíše zhoršit
Archiv
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Je mi 23 let, do svých 20 let jsem brýle ani čočky nenosila, viděla jsem výborně. Pak se to trochu zhoršilo, dostala jsem brýle na dálku - 0,5 dioptrie a 1 dioptrie. Po roce se mi zrak zhoršil na každém oku o 1 dioptrii a začala jsem nosit kontaktní čočky. Do roka se mi zrak zase zhoršil o 1 dioptrii, nyní nosím čočky 3 a 2 dioptrie a vidím opět špatně a velice rozmazaně, nepřečtu ani titulky v televizi. Ráda bych si nechala tuto vadu odstranit laserovou operací, je to možné? Četla jsem, že se zrak nesmí zhoršovat, ale toho já se asi nedočkám, stále se mi to zhoršuje. Měl by jste pro mě nějakou radu? Děkuji, Kristýna
Kristýna
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Laserová operace by neměla být problém. Poku je vám 23et nevidím žádný důvod k dalšímu čekání
Archiv
Dobry den, pane doktore byl jsem se svyma ocima jiz u ocniho lekare. Dostal jsem Maxitrol kapky a Aruvil do oci. Mam pry neinfekcni zanet spojivek. Oci mam casto suche, unavene, zda se mi ze nejlepsi by bylo vzdy jit spat. Ale ani po vyspani se necitim o moc lepe. Beru jiz mesic vetsi davku vitaminu - karoten, betavital, fosfor a dalsi. Jim hodne ovoce a zeleniny. Zacal jsem provadet nejakej ocni cviky. Pravdepodobne jsem si toto zpusobil velkou praci s pocitacem. Muzete mi poradit nebo doporucit jeste neco? Dekuji
Knirad
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Asi vám neporadím - sitaci nerozumí. Říkáte, že máte neifnečkní zánět ale léčíte se antibiotiky Maxitrol - asti to bude nějak jinak. Poradte se znovu s vaším očním lékařem neo změnte lékaře
Archiv
Dobrý den pane doktore,léta mi slzí oči, nikdo neví proč.Dokonce ve FN mi jeden pan docent upřímně sdělil,že skutečně neví,co se mnou již dělat a pokud by někdo na to přišel, ať mu dám vědět.Je to hrozné trápení.Permanentně mi slzí oči,jednou silně tak,že až nevidím před sebe, ptají se mne, proč brečím, jindy jsou jen lesklé, ale bělmo rudé.V nemocnici si mysleli,že takto potřebuji brýle na čtení,ale několi-krát se nemohli dohodnout jaké hodnoty. Teď mám obojí 0,5 a spíše mi brýle vadí.Jednou mi při nasazení začne z očí rovnou hned ještě silněji téct, jindy zase jakoby přes brýle špatně vidím, po cca hodině to přestane a oči mi úplně přestanou slzet.Pak mám ale bělmo krvavé a po sundání brýlí opět silné slzení. Jednou vidím na obrazovce TV titulky jakoby dvojmo, posunuté vzájemně nahoru, jindy dolů.A jindy naprosto normálně.Už jsem chodil do FN v různou denní dobu, zkoumali změny během dne.Nikdo těmto steskům o změnách nechtěl věřit. Provyšetřovaný jsem křížem krážem, už jsem byl ve FN Olomouc,v nemocnici ve Zlíně, i u jiných očních lékařů a nic, každý kroutí hlavou.Když mne někdy během dne zničehonic přestanou oči slzet, tak mi zase tak nápadně zrudne bělmo,že to v okolí vyvolává dotazy.Při tom mne pálí oči,jak by mi někdo do nich nasypal písek.Také se pravidelně stává, že když mi venku v ten den slzí jen málo a pak přijdu kupř. do obchodu (hlavně supermarkety), či nějaké místnosti s umělým osvětlením,nebo i jen slabým průvanem, okamžitě mi vyhrknou slzy,opuchnou víčka a zbytek dne pak chodím s kapesníkem v ruce.Je to skutečně k nevydržení.Zdravý-nemocný. Léky,kapky do očí několika druhů, naprosto žádná změna.Můžete mi prosím poradit, co tedy mám ještě dle Vašeho názoru vyzkou-šet?Mohu zaslat i lékařské zprávy, naskenovat a poslat mailem, pro bližší orienta-ci, co všechno bylo zkouše-no. Můj mail je : breif@volny.cz.Děkuji.
Vlastimil M
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Bohužel medicina není všemocná a některým pacientům skutečně nejsme schopni pomoci. Pokud jste byla vyšetřena tolika lékaři a nikdo nebyl schopen zjisti příčinu vašich obtíží bude. Jako poslední možnost vám navrhuji zkusit (pokud jste tam již nebyla) Rohovkovou ambulanci Oční kliniky VFN, v Praze 2, U nemocnice 2 - je nunto se předem telefonicky objednat tel.: 224962345
Archiv
Dobrý den, chtěla bych jít na operaci očí laserem. Trpím krátkozrakostí -3 dioptrie na levém i pravém oku. Chci se tedy zeptat, jestli můžu podstoupit zákrok hned, nebo je lepší počkat, kdybych chtěla děti, tak až po porodech. Slyšela jsem, že by se mi mohla krátkozrakost znovu vrátit.Předem děkuji.
Hanka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Není žádný zásadní důvod čekat. Zrak se po porodu zhoršuje jen malému procentu žen a většinou jen o zlomek dioptrie
Archiv
Dobrý den pane doktore, je mi 24 let, jsem krátkozraká, brýle jsem začala nosit asi v 15 letech, po pěti letech jsem přešla na kontaktní čočky. Začala jsem na jedné dioptrii, zrak se mi postupně zhoršoval. Nyní mám 8 dioptrií a stále se to zhoršuje. Oči jsou prý ale jinak úplně v pořádku. Chtěla bych slyšet Váš odborný názor, do kolika let se to asi bude zhoršovat? Dá se nějak změřit, kam až to může dojít? Už v osmnácti mi pan doktor tvrdil, že se to brzy zastaví (až už se oko nebude vyvíjet). Nechce se mi věřit, že jsem stále ještě ve vývinu. Může na to mít vliv i celodenní nošení kontaktních čoček? Velmi Vám děkuji za odpověď. Jitka
Jitka Němečková
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Vývoj vaší vady nelze předpovědět. Nošení brýlí ani čoček to neovlivní. Čím budte starší, tím bude další růst méně pravděpodobný ale to je to jediné co vám můžu seriozně povědět
Archiv
Dobrý den, mám dotaz .Mám 16-ti letou dceru.V jejich 12-ti letech byla objeven krátkozrahost spolu s šilháním na levé oko. Po celé roky jsme se snažili tuto vadu zmírnovat cvičení,to ovšem nepomáhá a dceři se tato vada postupně zhoršuje. Je ještě nějaká šance na vyléčení této vady?děkuji mnohokrát na odpověď
novikova
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Krátkozrakost lze korigovat brýlemi a v pozdějším věku eventuelně laserovou operací. Sama od sebe se nezlepší. Od cvičení nelze nic čekat
Archiv
Dobrý den, je mi 29 let. Před cca 6 lety jsem měl zánět duhovky na levém oku a rok poté se to opakovalo. Od té doby zatím problém nemám. Asi před 4 lety mi oční lékařka zjistila horší vidění do dálky. Předepsala mi 1/4 dioptrie na každé oko, s tím, že až si na brýle zvyknu, tak mi předepíše 1/2 dioptrie. (Brýle zatím běžně nepoužívám – jen v autě či k televizi.) Zároveň u mě lékařka zjistila mírné šilhání (tzv. šilhání vně). To mě překvapilo, neboť nikdy jsem se šilháním neměl problémy (do doby, než jsem začal trochu míň vidět do dálky) a divil jsem se, že v mém věku může člověk začít šilhat. Často se mi stává, že při změně zaměření zraku (např. při psaní na PC – při „přehození“ zraku z předlohy na monitor) se mi před očima dělají malé mžitky, což je trochu nepříjemné. Často mám i červené oči (červený pruh především od spojivky do středu oka). Lékařka mi sdělila, že u lidí, kteří hůře vidí do dálky se může šilhání objevit a červené oči jsou důsledkem napínání očních svalů, které obtížněji zaměřují oko správným směrem. Když jsem se optal na možnost operace, tak mi řekla, že operace se provádí pouze při silnějším šilhání než mám já a že v mém případě se nedá nic dělat a že mladé oko se musí namáhat. Chtěl bych Vás požádat o radu, zda je možné v mém případě šilhavost odstranit ? Když jsem nikdy neměl se šilhavostí problémy, neodstranila by šilhavost operace, kterou by se odstranilo horší vidění do dálky ? Pokud ano, tak jak bych měl postupovat ? Může používání brýlí do dálky šilhavost omezit či ji napravit ? Předem Vám děkuji za odpověď
Mirel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Paní doktorka má pravdu, je třeba nasit brýle. Náprava tohoto mírného šilhání je v dopělosti obtížná - efekt se obtížně dávkuje a hrozí vznik dvojitého vidění.
Archiv
Vážený pane doktore, mám sedmiletého syna, u kterého se nyní zjistila tupozrakost levého oka, prý genetického původu. Prakticky na to oko vůbec nevidí. Byl nám doporučen na 4 týdny Opticlude na zdravé pravé oko, poté na 2 - 4 týdny na nemocné levé oko a předepsány brýle s dioptrií 3,5 na levé oko. Je nějaká šance na zlepšení? V sedmi letech je prý již hodně pozdě, poněvadž takováto porucha se obvykle zjišťuje kolem tří let věku dítěte. Velmi děkuji za odpověď, Eva K.
Eva K.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano je velmi pozdě a pravděpodobnost je velmi malá. Jsou však známy případy kdy i v tomto věku došlo ke zlepšení - naději máte i když malou
Archiv
Dobry den. Pane doktore, nevite, jestli byl zkouman vliv mrkve nebo boruvek na kvalitu zraku? Dekuji.
Heda
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Mrkev a boruvky mají určitě dobrý vliv u lidí, kteří mají nedostatečnou výživu. Pokud příjmáte běžnou evropskou stravu není důvod požívat kvanta mrkve a borůvek z důvodu ochrany zraku. I když pokud by byly borůvky na předpis také bych se rád léčil (ani strouhanou mrkvičkou s cukrem a citronem bych nepohrdnul)
Archiv
Dobrý den, rád bych svůj předešlý dotaz doplnil.Ohledně mého dvojitého vidění,mlhavé obrysy vidím jakoby napravo od předmětu a okolo světel se jedná o obrys podobný osmičce.Můžete mi poradit řešení, nebo se s tímto stavem budu muset smířit?Děkuji za odpověď
anonym
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Bohužel vzhledem k tomu, že neuvádíte jméno nejsem schopen zjisti co myslíte předešlým dotazem
Archiv
Dobrý den, pane doktore, je mi 26 let, mám docela silné dioptrie (-6,5 a -7,5), nosím kontaktní čočky. Ráda bych šla na operaci očí, ale slyšela jsem, že by bylo lepší ji podstoupit až po porodu (zatím děti neplánujeme). Jaký na to máte názor Vy? A ještě jeden dotaz - podle čeho bych si měla vybírat pracoviště, na kterém bych si chtěla nechat oči odoperovat? Děkuji za odpověď.
Marcela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud je vám 26 let a máte -6 a -7 dpt nevidím důvod čekat. Po porodu se dioptrie zhoršují jen u malého procenta žena a většinou o nevýznamný zlomek dioptrií. Volte pracoviště, které existuje alepon 5 let - tj. má dostatek zkušeností a které nenabízí jen jeden druh zákroků. Doporučuju nešetřit - nejlevnější zde určitě neznamená nejlepší
Archiv
Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat na váš názor. Před měsícem mi implantovali fakickou čočku ICL. Několik dnů po operaci jsem zpozoroval kolem světel kruhy,vlastně vše při umělém osvětlení vidím jakoby ještě jednou v mlhavých obrysech,které vidím stále.Paní doktorka mi na můj problém odpověděla, že to se stává a mám se s tím smířit.Chtěl bych se zeptat, opravdu je to častý a trvalý následek tohoto druhu operace?
Jiří K.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Mám podrobný přehled o všech pacientech v ČR kterčým byla implantována ICL- jméno Jiří K v seznamu pacientů není - tj. bud nemáte fakickou čočku ICL nebo se jmenujete jinak. Vzhledem k uvděným obtížím si spíše myslím, že nemáte ICL ale jiný typ nitrooční čočky. Obtíže které uvádíte se u ICL nevyskytují. Podívejte se na kartičku od implantované čočky na její typ a když tak se znovu ozvěte
Archiv
Dobrý den, více jak měsíc mne trápí tik ve spodní části pravého oka,pokoušela jsem se sehnat informace o tomto problému, veká část je přisuzována stresovému prostředí,a le myslím si, že toto není můj problém.Ráda bych požádala o radu. Podotýkám ještě přp. informaci, před tímto problémem jsem v intervalu 2 měsíců absolvovala vytržení 2 stoliček, nemůže to mít s tímto prosím souvistost? Velmi děkuji za odpověď na email: kvetam@centrum.cz
Květa M.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tiky po vytřežní zubů jsou časté - dejt problému čas velmi pravděpodobně sám odezní
Archiv
Dobrý den. Jsem kratkozraka. na jednom oku 1,5 a na druhem 1,25 a 0,5 dioptrie cylindr 90 stupnů....pane doktore, kdyz mam bryle s cylindrem, jako by me tahne druhe oko, kde cylindr nemam ... mohou se pri tomto astigmatismu nosit bryle bez cylindru ... je mozne ze se mi astigmatismus zhorší a nebo objeví i na druhém oku? ... děkuji moc Sarka
Sarka 21
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Atigmatismus se většinou nemění. Pocit táhnutíé je dán rozdílem na obou očích - skla různě zvětšují (zmenšují) v různých rovinách, a to vnímáte negativně. Při trvalkých obtížích je řešením laserová operace kde tyto problémy vzhledem k minimálnímu zvětšení a zmenšení na rohovce odpadají
Archiv
Dobrý den, prosím o radu-názor.Jsem 10 dní po implantaci nitrooční multifokální čočky - obě oči.Před operací jsem měla + 3,25 D na chůzi a 5,5 D na čtení- obě oči. Nyní na blízko vidím pěkně do cca 50 cm a dále jsem v minusu-neostře,rozmazaně, zkouším brýle LO -1,25 a PO 1,5.jde to do 3 m a dále opět neostře. ožná je ještě brzy po operaci, ale zajímal by mě Váš názor zda je šance na zlepšení /rekonvalescence/nebo je tento stav již stabilní...Oči mám již zahojené.Nechci být netrpělivá,ale tento stav je nevyhovující.Moc Vám děkuji za názor.
Milada M.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Na konečný výsledek je nutno počkat tak 1 měsíc po operaci - do té doby se ještě může měnit poloha čočky v oku - každýá desetink milimetru dělá 0,3 dioptrie. Poté je třeba stav vyhodnoti a pokud vám nebude vyhovovat je možné doladění - laerem nebo dodetečnou implantací druhé slabé čočky, kktrá stav upraví - ale zatím ještě alespon 3 týdny vydržte
Archiv
Dobrý den, v poslední době a to během 2 let mi v levém oku praskla žílka, tj. vlasečnice, celé oko mám krvavé. V současné obě používám Ascorutin a C vitamín skoro požád. zajímalo by mě příčina toho a jak je to možné, že se mi to 3x stalo jenom v levém oku.? Jaký může být původ toho a co bych měla dělat, či co ne? Velice děkuji za odpověď.
Sladana Novoselová
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Asi máte nějakou chorobu způsobující křehkost cévní stěny - poradte ses obvodní lékařkou. Nemá to žádnou spojitost s okem - jen na oku je to vidět