Středa 22. ledna 2020, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 22. ledna 2020 Slavomír

Poradna očního lékaře Josefa Hycla

Archiv
Mám ještě tento problém krom ojejových skvrn na rohovce " Když se v noci kouknu z okna na svítící pouliční lampu, tak ji vidím šíleně roztříštěně a současně mám strašný jakoby pocit tlačení.Také ve škole při zaostžení os sešitu na tabuli mě zatlačí oči a nedovedu svůj zrak soustředit . Je možné že je to očním tlakem ?? Děkuji předem moc za odpověd.
Pavel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Světlo do oka i pohled do blízka jsou podnětem ke zůžení zorničky - to může vyvolat pocit tlaku v očích - pokud jsou obtíže časté a silné tak to není normální a může to být příznak zánětu uvnitř oka - je nutno konsultovat očního lékaře
Archiv
Když se v zrcátku kouknu na svoji rohovku, tak pozoruji jakoby olejové skvrny(jako olej rozlitý ve vodě s typickým duhovým zbarvením )tyto útvary pomalu stékají po povrchu rohovky dolů) V celých očích mám velmi nepříjemný pocit.Moje oční lékařka mě ani nevyšetřila a předepsala mi Spersallerg, tím se celá situace zhoršila. Poradíte mi co tedy mám dělat ? Děkuji.
Pavel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Na povrchu slzneho filmu je skutečně tuková vrstva (něco jako mastná oka v polévce) a ta skutečně můžete vidět. Spersalerg vám asi nepomůže - obrate se na jiného lékaře. Základem je vyšetření a zjištění příčin vašich obtíží
Archiv
Pane doktore, slyšela jsem, že cílenými očními cviky lze zlepšit zrak, snad i o několik dioptrií. Je to technicky možné. Děkuji
Lída
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nevím, ještě jsem neviděl nikoho komu by cviky pomohly. Existuje však řadea knih, které toto cvičení propagují. Nechci odsuzovat to co neznám ale nedovedu si představit mechanismus , kterým by cviky na stav oka působily
Archiv
Dobrý den. Mám54let,jsem 8rok po přechodu,stále mě oči bolí, pálí a pořád vidím černé tečky ,čárky a bolí pořád nad víčkem na pravo. Nosím brýle jen na čtení2,1/4.Lékařka nic nenašla. Děkuji za radu, přeji krásný den
Hana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
s černými tečkami se musíte smířit, bolest a pálení normální není - doporučuji zkontrolovat sílu brýlí a změřit produkci slz - mohou pomoci umělé slzy
Archiv
Dobrý den, oční lékař mi řekl, že mám astigmatismus na pravém oku asi před půl rokem. Poslední dva měsíce mi na tomto oku pořád cuká víčko, mohlo by to být tím? Děkuji
Emilka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano mohlo - pokud máte astigmatismus bylo by hodné zjistit zda obtíže ustanou po jeho korekci brýlemi
Archiv
Vážený pane doktore, je mi 64 let a jsem 10 let po operaci šeděho zákalu na obou očích. nyní mám problém s pravým okem. Vodorovné a svislé čáry se mi vlní. Vzhledem k mému věku může jít o makulární degeneraci. Dá se toto onemocnění léčit a jak ? Děkuji za odpověď.
Jindřiich
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Někdy dá někdy nedá - čim kratší doba uplyne od vzkuju obtíží tím větší je šance léčby - léčba je svízelná a pomůže jen cca 20% pacientů
Archiv
Dobrý den,mívám silnou bolest v pravém oku.Vždy z ničeho nic,objevuje se 2-4 do roka.Oko není nateklé,jen mírně červené,je citlivé na dotek na horním víčku a nárazově mě začne tupá bolest,jako bodání na zornici-čočku,mimo bělma.Je to velmi silná bolest,vždy několik vteřin,pokaždé oko zavřu a po dobu bolesti silně slzí.Objevilo se to prvně před 3 rokama,je mi 18 let,nosím brýle na dálku(2dio.).Navštívila jsem 3 oční lékaře(při této potíži),změřili oční tlak,vypláchli oko,podívali se do oka dvěma přístroji(neznám),a vše dle nich v pořádku.Jeden z nich mi předepsal oční mast Zovirax (nepomohla,oko se chovalo stejně),viděl nějaké dvě nepatrné skvrny.Bolest odezní vždy sama za 2-3dny.Bylo mi řečeno,že je to virového původu.Prosím o váš názor a popř.radu.Jak je možné,že na nic nepřišli?Pokud to je virového původu,měl by Zovirax působit?Je to velmi nepříjemné,bolest mě i několikrát za noc vzbudí.Děkuji Vám za odpověď...
Ema
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Může se jednat o tzv recidivující erozi ( nekday může být zaměněna za herpetický virový zánět) - tyto btíže lze odstranit ošetřením excimerovým laserem - říká se tomu PTK. Je třeba vás ale vidět v okamžiku, kdy máte obtíže aby bylo jasné kam laser aplikovat
Archiv
dobry den potřebovala bych poradit,mam 12letou dceru včera jsem s ní byla na očním oddělení,protože špatně vidí,udělal klasicke vyšetření a zjistil že oči ma v pořadku a že příčina bude asi v mozku,chtěla bych vědět jake příčiny to mohou byt,prosím pomozte k lekaři mam jít až za tyden,děkuji předem za brzzkou odpověd.Knoblochova
cesnekova4@seznam.cz
Oko, laser - (c) profimedia.cz
K tomu se bez vyšetření neumím vyjádřit - musel bych vám opsat půlku učebnice očního lékasřství - příčin je ve teoreticky velmi mnoho
Archiv
Poslední dobou mívám krátké výpadky zraku, nejsou dlouhodobé, jde o pár vteřin.Proto bych se chtěla zeptat, zda stačí navštívit jen optika a zvýšit počet dioptrií nebo zde je nutné navštívit očního lékaře?
Lenka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Výpadky zraku bývají spíše zapříčiněny cévními chorobami - informujte o tom svého obvodního lékaře nebo internistu - zvýšení dioptrií asi nepomůže
Archiv
Dobrý den,co může způsobovat vysoký nitrooční tlak? Je dle Vás velká obava ze zeleného zákalu na místě,nebo s ním lze kvalitně žít? Děkuji za odpověď
Lucie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Vysoký tlak v očích je zákeřný tím, že dlouho žádné obtíže nezpůsobuje - proto doporučujeme preventivní prohlídky očí. S léčeným zeleným zákalem je možné žít normální život
Archiv
dobry den, jsem ve druhaku na gymnaziu a zacinam mit problemy s ocima - posledni tri, ctyri roky se mi velmi zhorsuje kratkozrakost (ted 12 a 13,5d s cylindry 1,5 a 2,75d), oci me temer trvale boli, jakoby jen z jejich normalniho pouzivani. Pred rokem jsem kvuli tomu prestala pouzivat kont. cocky a trochu se to zlepsilo. Ted mam stejne bolesti i s brylema. Rano vstanu, nasadim bryle a okolo poledne prijdou bolesti v ocich. Ulevu mi prinese jen kdyz oci nepouzivam - v noci nebo vecer a o vikendu, kdy si obe oci zavazu satkem. Kdyz si sundam bryle, toci se mi hlava. Doktori o tom vi,korekci mam spravnou. Nekolikere kapky a prasky ulevu neprinesly. Zacinam uvazovat, ze snad zacnu zit jako silne slabozraka a jen obcas budu pouzivat bryle. Asi jen ve skole a cestou domu. Co mam delat, netusite?
katuse
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Mohlo by se jednat o nepravidelný astigmatismus - bez vyšetření je obtížné vám poradit. Doporučuji zkust ještě jiného očního lékaře
Archiv
Dobrý den, prosím o radu. Je mi 35 let, mám krátkozrakost -3,5 a -4,25 D, která se stále mírně zhoršuje, není ustálená. Nyní mě v zaměstnání čekají změny, budu často zvedat a přenášet těžká břemena do 15 kg. Zvedají se až nad hlavu. Chtěla bych radu, zda mi toto nemůže uškodit (co se týče oční vady) a zda bych toto měla konzultovat se svou oční lékařkou. Děkuji.
Jarka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Zvedání břemen uvedené váhy nemůže vaše oči nijak poškodit
Archiv
Dobrý den,pane doktore,synovi-28let byl diagnostikován keratokonus,na transplantaci rohovky čeká od listopadu 2005.Jak dlouhá je čekací doba na zákrok?Také bych ráda věděla,jak se řeší problém s viděním,když jedno oko již je po zákroku a na operaci druhého se čeká nejméně rok?Jsou po transplantaci rohovky nějaká dlouhodobá omezení?-(Myslím sportování,náročnější fyzická práce...)Děkuji za odpověď.
Hana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Záleží jak kde - u nás je čekací doba pouze několik týdnů. Po transplantaci je vhodné se cca 3 měsíce vyvarovat koupání v bazénech a přírodních vodách a úzkostlivě chránit oko před úrazem
Archiv
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda se po laserové operaci krátkozrakosti může původní vada vrátit. A zda je vhodné operaci absolvovat hned v 18. roce věku nebo vyčkat na pozdější dobu (např. až po porodu)? Děkuji za odpověď
Pavla
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Záýlež na počtu dioptrií a ochotě čeket. Lidím s větším počtem dioptrií(3 a více) doporučuji nečekat. S menším počtem, který vznikld těsně před 18 rokem je vhodné rok dva počkat aby bylo jasné jakou rychlostí se vada vyvýjí
Archiv
Je mi 26 let, jsem krátkozraká, na levém oku mám dioptrie 6,25 (po rozkapání prý 6,5) a na pravém oku 4,25.(Oči se mi zhoršují už od 5.třídy). Paní doktorka mi říkala, že nemám zvedat těžké věci, skákat šipky do vody atd. kvůli tomu, že se mi může utrhnout sítnice. Kdyby se to stalo, lze to nějak léčit? Co to vlastně pro člověka znamená,má člověk poté trvale porušeno vidění? Myslíte, že i porodem se sítnice může poškodit? Děkuji za odpověď.
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Myslím, že není důvod se nijak omezovat. Odchlípení sítnice může spůsobt např rána pěstí do oka nebo míčkem - práce a dkákání do vody nikoliv. Žijte normálním životem. Jinak vás mohu uklidnit, že odchlípení sítnice lze dens úspěšně léčit operací.
Archiv
Dobrý den,jsem matka 8-letého syna,u kterého při preventivní prohlídce před 3-mi měsíci nebyla shledána oční vada a dnes, po upozornění učitelky, že špatně vidí na tabuli, jsme navštívili oční lékařku, která naměřila 1,5D a 1D, krátkozrakost. Chci se zeptat, jak je možné, že během tak krátkého období došlo k takovému zhoršení a také, je-li opravdu nutné počítat s tím ,že se vada bude růstem zhoršovat a ovlivnit to nemohu. Sama jsem začala nosit brýle v 11letech, 405D a nyní mám 3,5D. Mohu alespoň částečně ovlivnit zhoršování cvičením?Mohla bych dostat kontakt na nějaké vhodné cvičení očí? Děkuji za odpověď. Syn je sportovec a ráda bych udělala vše pro to, aby se vada příliš nezhoršovala a syn nebyl nijak omezován ve svých aktivitách.
Renata
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Zhoršování tímto tempem je možné a není nijak neobvyklé. Bohužel tento stav nelze žádným cvičením nijak ovlivnit. Je třeba častěji kontrolovat stav očí á 6 měsíců a předepsat vždy takové brýle, s kkterými vaše dítě nejlépe uvidí. Ve sportu syna nijak neomezujte a chovejte se k němu jako ke zdravému dítěti
Archiv
Dobrý den, už několik let mi praskají žilky v očích, je to v nepravidelných intervalech,vždy střídavě - v levém a za čas v pravém oku.Začervenání začíná vždy v jedené části oka a během několika dnů zčervená celé bělmo.Pokaždé je to mírně bolestivé. Asi před 4 lety jsem byla u očního lékaře a ten mi sdělil, že to nic není a obvodní lékař mi předepsal Ascorutin. Podle přečtených dotazů si myslím, že by se s tím mělo něco dělat. Prosím o radu a o informaci o co se jedná. Určitě bych měla navštívit znovu očního lékaře. Děkuji za odpověď.
Lenka S
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Bud se jedná o nějaký problém s cévní stěnou - (pak je to spíše otázka pro praktického lékaře a nebo internistu) a nebo se může jedenat o episkleritidu nebo skleritidu - určitě by bylo vhodné navštívit očního lékaře v době, kdy máte obtíže
Archiv
OTÁZKA (Renata) Dobry den, muj dotaz se tyka silhani, uz od malicka jsem trosicku silhala na jedno oko z jednoho uhlu pohledu, ocni lekarka me rodice presvedcovala ze se to spravi a ze je to normalni, kolem 15 let se to opravdu zcela srovnalo, avsak nyni ( je mi 20 let ) se to opet rapidne zhorsilo, a to tak, ze odklon jednoho oka je velky a to pri jakemkoliv uhlu pohledu, do dalky i na blizkou vzdalenost, myslim ze zlom nastal po maturite ( dva roky dozadu )kdy jsem obe oci dost namahala ctenim, snazila jsem se na svuj problem zamerit a zjistila jsem, ze ostrim pouze jednim okem, a pokud se zamerim na to, abych ostrila tim druhym okem, vzdy to oko, ktere neni namahano se odkloni, uz nevim co delat, nerada se divam lidem zprima do oci, chtela bych poradit jestli existuje nejaka operace ci cviceni, co by mi pomohlo nebo nejaka nemocnice, ktera se na tento problem zameruje, snazim si kazdy den to aktivnejsi oko zakryvat na par hodin a namahat do druhe, ale i kdyz uz to praktikuji rok nepomaha to. k upresneni mam na obou ocich pul dioptrie a oko se vyklání smerem k vnejsimu koutu oka. Prosím případně o doporučení specialisty - jsem z Pardubic a šilhání mi velmi vadí v práci, kdy musím naši organizaci reprezentovat. Moc děkuji za pochopení a doufám v kladnou odpověď dik za odpoved ODPOVĚĎ ( 03.03.2006 06:05 ) Operace je možná - obrate se na Oční kliniku v Hradci Králové..... děkuji za odpověď, pane doktore, v této klinice jsem byla před dvema lety a před tím také před dvema lety s tím samým problémem (při vstupní prohlídce sestrou, které jsem muj problém sdělila, jsem zaplatila poplatek, důvod - strabismus, který mi byl i sestrou ba pohled potvrzen )a bohužel mi bylo řečeno panem doktorem, že to až tak hrozné není a že by to neřešil, nezlobte se,ale já bych opravdu ráda našla lékaře, který by se mi dokázal věnovat, proto se na Vás obracím s důvěrou ještě jednou . Děkuji předem za Vaši trpělivost
Renata
Oko, laser - (c) profimedia.cz
V tom případě zkuste oční v Pradubicích v nemocnici - pan primář docent Novák je velmi slušný člověk a velký odborník - pokut to jde určitě vám pomůže.
Archiv
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat,kdy začnete odpovídat na dotazy. Chápu, že jste zaneprázdněn, ale na této stránce je uvedeno, že odpovědi se dočkáme do tří týdnů....naposledy jste odpovídal v dubnu letošního roku.Je srpen. Děkuji.
Jitka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Chápu vaši netrpělivost a omlouvám se za zpoždění - jako chabou omluvu uvádím, že to je moje dobrovolná, nehonorovaná aktivita, kterou provádím na ůkor svého volného času, rodiny atd - a zabírá mi toho času opravdu hodně. Nějak jsem v těch letních vedrech nedokázal sedět u počíteča - ale pokusím se v še dohnat - ještě jednou se omlouvám
Archiv
Dobrý den..je mi 24 letm,jsem tak 2 roky krátkozraká na každé oko mám jednu dioptrii..chci se zeptat jestli nemáte zkušenost se cvičením očí? mám doma knihu, zda to opravdu léčí..brýle moc nenosím .Děkuju
veronika
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nemám s tím žádnou zkušenost - neznám nikoho komu by cvičení pomohlo - ale každý jsme jiný .....
Archiv
Vazeny pane doktore jsem rocnik 1974, zena, v 10ti letech mi skolni lekarka poznala kratkozrakost, 0,5 (leve oko) a 1, 0 prave oko dipotrie. rodice ani bratr nejsou kratkozraci v ca.22-ti letech to byly 1,5 (leve oko) a 1, 75 (prave)dpt. , bryle nosim az od 2003 a to jen u PC, pri cteni cen v obchode. 1998 mi brnenska ocni lekarka predepsala 1,75 dpt. (leve oko) a 2,25 dpt. prave oko=mam pry zde astigmatismus, obe skla s cylindrem nemuze mi cylindr uskodit, co je to za pridatnou funkci? znamena to ze mam divne oci vidim hur nez pred 5 lety a muj domaci lekar dr.med. Claudius, ne vsak ocni, 20.7.06 rek ze je to prirozeny vyvoj vady. neni to vubec tim, ze ctenim u PC namaham oci,bydlim v tmavem pokoji a nejim hojne mnozstvi vitaminu A. myslela sem ze je to moje vina. do 20.7.hrozna skepse z toho na kolika dioptriich se ma vada zhruba ustali? a v kolika letech? dotaz 2: kdyz ma nekdo 18 a 20 dioptrii a je to zena muze mit zdrave miminko anebo by nemela rodit vubec dekuji! PS o laserove korekture absoltne neuvazuji, jsem velmi uzkostny pacient a na zadna vysetreni temer nechodim sem zvladla dve vysoke skoly v cizim jazyce ale tohle nikdy asi NE Sarka Neradilova Waltherstr. 16 D- 97074 Würzburg-Frauenland bayern BRD snaecek@hotmail.com mobil 0049 1520 393 1101
Sarka Neradilova
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Važe bohaté otázky není možné zodpovědět bez vyšetření - obrate se na živého a skutečného očního lékaře
Archiv
Dobrý den, je mi 28. Se zrakem nemam vetsi potize. Sice mam napsane bryle 0,5 dioptrie na kazde oko, nebot u lekare nejsem schopen precist male pismena, ale obema ocima prectu bez problemu i texty na vetsi vzdalenost. Ale mam tezko specifikovatelny problem s jednim okem, kde vidim na strrane jakoby temne carky ve tvaru x, nejvice zretelne kdyz se divam do svetlych mist, popripade kdyz zavru oci a zamerim se na slunecni ci jine svetlo. Obcas mam tendenci tu carku sledovat - ta samozrejme ujizdi do strany jak s okem pohybuji. Jde o propalenou sitnici nebo naznaky sedeho zakalu? Jsem trochu dost hypochondr, takze uz kalkuluji i s moznostmi jako nador na mozku a podobne:-)) Predem dekuji za odpoved.
M
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Asi se mi nepodaří vaše jak sám uvádíte hypochondrické obtíže vyvrátit - je třeba navštíviti kvalifikovaného očního lékaře a vše vyšetřit
Archiv
Dobrý den,při jedné z návstěv pediatra(dcera 2roky) se mě sestřička zeptala,zda jsme již byli u očního lékaře.Na dotaz "proč?", mi sdělila, že dcera má široký nosní kořen a dlouhé řasy.A že by jí mohlo jedno oko "ujíždět". Je to možné a co vše s tím souvisí? Máme navštívit odborného lékaře co nejdříve? Děkuji za odpověd.
JitkaP
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud někdo vyslovil vážné podezření na šilhání vašeho dítěte je lepší vyšetření očním lékařem
Archiv
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může dojít k posunutí lamely při velmi intenzivním kašli (z důvodu nachlazení) a v důsledku toho i k trvalému zhoršení vidění (jsem měsíc po operaci metodou Lasik).Děkuji.
JIRINA
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Možná v prvních hodinách po operaci - později je to velmi, velmi nepravděpodobné
Archiv
Dobrý den pane doktore, mám dvě otázky na Vás. 1.Proč si oční operaci laserem nedávají i lékaři? moc se o tom nepise? 2.Je pravda ze vada se muže shoršit po porodu? Plánuji operaci a tak nevím zda počkat až po dítěti. Děkuji za odpvěď.
renáta
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Musím vás vyvést z omylu - v USA je mezi lékaři (včetně očních) lasrová operace častější než u nelékařů - na našem pracovišti je mnoho spolupracovníků včetně lékařek po laserové operaci. Vada se po ukončení porodu zhorčuje pouze u každé páté krátkozraké ženy
Archiv
Dobry den, je mi 27 let a od 15 let nosim bryle a nyni i cocky. Postupne se mi zrak zhorsoval z 0,5 dioptrie na dnesni 1,5. Uvazuji o nejake operaci laserem, abych mohla odhodit jak bryle, tak i cocky, jelikoz jsou zbytnou soucasti meho aktivniho zivota. Muzete mi prosim doporucit, jake operace se dnes provadi, v jakych cenovych hladinach a jakou byste doporucoval, jestli nejaka je? Dekuji za odpoved.
Sarka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporučuji PRK nebo LASIK - já osobně bych spíše volil LASIK
Archiv
Dobrý den,mému synovi(8 měsíců) trochu ujíždělo jendo oko, objednala jsem jej tedy k očnímu lékaři, přijal nás až za dva měsíce, mezitím se mu to srovnalo, ale nechtěla jsem nic zanedbat, a lekáře jsem proto navštívila. Přestože syn zrakově vnímá, pozuruje a sleduje předměty, lékař předepsal kapky ATROPIN-POS, abych je synovi týden kapala a on syna poté zkontroloval. Nejsem si jista, když se neobjevil žádný problém, aby syn kapky vůbec užíval, vzhledem k obsahujícímu jedu. Prosím Vás tedy o radu, zda je užívání nutné a rozumné. Děkuji
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tyto kapky nelečí - lékař chce dočasně zablokovat zaostřovací sval aby mohl posoudit skutečný stav dioptrického aparátu
Archiv
Dobrý den pane doktore, v zaměstnání trávím cca 9h denně u počítače.Monitor splňuje normu TCO 99, ale obnovovací frekvence monitoru je 60Hz. V poslední době pozoruji že se mi horší zrak a bolí na mě oči. Můžete mi sdělit zda je tato frekvence vhodná při takto dlouhém používání PC. Děkuji
Boxman
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Měla by být dostatečná - spíše než frekvence je dobré aby monitor byl připojen na digitální rozhraní a byl poklud možno LCD, nikolv CRT. Pokud obtíže trvají doporučuji ještě kontrolu na očním - možná potřebujete slabé brýle
Archiv
Dobrý den. Je mi 21 let a poslední dobou mě trápí zrakové obtíže. Objevily se mi tzv. mušky v obou očích v hojném počtu a navíc jsem začal vidět na obě oči takové jakoby záblesky. Navíc když se dívám do jasného okolí (na oblohu, monitor), vidím těch blesků opravdu dost (spíše drobné blýskavé vlásčité čárky nebo jakoby se po zorném poli pohybovalo mnoho malých blýskavých červů) a i takové jakoby drobné černé tečky (nemyslím tím mušky - tyto tečky ihned zmizí). Také občas vídám malé mžitky které trvají i pět minut než zmizí. Objednal jsem se k očnímu lékaři, prohlídka mě ale čeká až za měsíc. Jde mi o to, zda nemám vyhledat ambulantní pomoc (vyšetření apod.) Děkuji.
Martin
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporučuji vyšetření zbytečně neodkládat
Archiv
Dobrý den, můžete mi pane doktore prosím sdělit, jakým způsobem je možné se k Vám objednat na prohlídku ? Předem Vám děkuji za odpověď
Mirek
Oko, laser - (c) profimedia.cz
V současné době vyšetřování pacientů neprovádím - věnuji se pouze provádění operací
Archiv
Dobrý den, již cca 3 týdny mám několikrát denně škubání ve spodním víčku levého oka, je to dost nepříjemné. Zajímalo by mě, co je příčinou a jestli s tím jde něco dělat nebo to ustane samo. Předem děkuji za odpověď.
Miriam
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Většinou se jedná o projev "přetažení" Zvolněte životní tempo, věnujete se radostným věcem atd
Archiv
Bolí mne často oči, zejména pří práci s počítačem. Po půl hodině nastane dvojí vidění a musím počítač opustit.Je to na 40cm - 5cm Je mně 75 roků, nosím diopt. cilindrycké brýle Pr 2,5dpt, Le 1,5 dpt.Osové posumutí neznám.Co dělat?
Ovčačík Zdeněk
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporučuji vyšetření na očním - upozorněte lékaře, že potřebujete brýle na počítač
Archiv
Dobry den, od 3 let silham na prave oko. Operaci mi jako diteti nedoporucili, protoze jsem na toto oko tupozraka. Chtela jsem se zeptat, jestli je v teto dobe, kdy technika pokrocila, operace mozna. Je mi 28 let. Dekuji jana
Jana J.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tupozrakkost nelze v dospělosti vyléčit
Archiv
Vážený pane doktore, jsem ráda, že se na Vás, jako hlavního odborníka, mohu obrátit s prosbou o radu. Naše roční dcera má od narození (dle dr. až od půl roku) problém se slzejícím okem, při rýmě i s hnisáním. Vždy se to řešilo masážemi a Opthalm.Sept., většinou hnisání přestalo a na pár dní i slzení, ale stále se to opakuje a už měla jeden rok. Dvakrát měla i atb(tedˇkapu Floxal už druhý týden), opět provádím masáže, ale nepozoruji žádné zlepšení. Za dva týdny máme přijít na kontr. a pak má následovat sondáž v Karviné (jsme z Třinecka), případně operace. Nevím už ale, co se při tomto zákroku děje, jak moc je zákrok nutný, když se s problémem tak dlouho nic nedělalo a nyní je nutná operace. Stále prý máme šanci na vymizení problému, ale už v to nedoufám. Jak moc zatěžuje narkóza tak malý organismus? A jaká je pravděpodobnost, že bude operace úspěšná? Je to moc otázek naráz, ale věřím, že mi odpovíte, děkuji mnohokráte!!! Renata s dcerou Viktorkou
Renata+Viktorka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud obtíže trvají již jeden rok tak i já bych se klonil k operaci. Celková anestesie je vždy pro dítě velmi zatěžující a může dítě i ohrozit na životě ale poravděpodobně ani vy nechcete své dítě ponechat natrvalo s hnisajícícm okem. Pravděpodobnost úspěšnosti operace je cca 70% - cca ve 30% je nutné operaci zopakovat
Archiv
Dobry den pane doktore, chtela bych se zeptat jak dlouho je nutne kapat kapky s obsahem antibiotik.Jsem tyden po operaci Lasik, a stale jeste nevidim uplne jasne, po jake dobe se zrak priblizne stabilizuje? Poznam jako laik pripadny posun ci pohyb lamely?.Dekuji
Klara N.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Já je předepisuji jen na první týden. Stabilisace vidění záležíá na počtu dioptrií - na cca 95% výsledku jste zhruba po týdnů, další jemné vylepšování probíhá ještě cca 2 měsíce
Archiv
Vážený pane doktore!V květnu 2006 v Lexum v Krči bych měl absolvovat refrakční lensektomii.Je mi 38 let a jsem povoláním strojař,koníček jízda na kole,PC.Jaké čočky by jste doporučil v mém případě?Děkuji za odpovědˇsindlerk@atlas.cz
Šindler Karel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Bohužel nevím kolik máte dioptrií a tak mohu těžko poradit
Archiv
Dcera v roce 2004 navštívila očního lákaře, který ji předepsal dioptrické brýle s dioptriemi -2,5 a 2, o 1/2 dioptrie menší než naměřil na přístroji. Za půl roku šla na kontrolu, a zrak je ji zhoršil asi o 1/2 dioptrie na každém oku, ale p. doktorka ji na brýlích dioptrie neměnila. Po roce šla dcera znovu na kontrolu a zrak se nezhoršil, ale p. doktorka dceři přidala na každém oku 1/2 dioptrie s tím, že minule nepřidávala a že tedy přidá teď. Je nutné přidávat když po roce zůstal zrak stejný a okolik na brýlích může být méně dioptrií než se naměří na přístroji. Děkuji za odpověď.
Radka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Důležité je předepsat takové brýle, s ktrými pacient nejlépe vidí - přistrojová měření jsou jen orientačním východiskem - důležité je vyšetření se zkušebními brýlemi
Archiv
JEMI 68 A MÁM 3DIO. NA ČTENÍ A 1/2 A 1D. NA DÁLKU.NYNÍ MI VENKU DOST SILNĚ SLZÍ OČI A PŘI ČTENÍ A NEBO DÍVÁNÍ NA TELEVIZI ZA PÁR MINUT OBRAZ JAKO ZNEOSTŘÍ-JAKO BY SE MI MÍRNĚ ZAMLŽILI BRÝLE.KDYŽ BRÝLE ODLOŽÍM TAK PO KRATŠÍ PŘESTÁVCE SE TO OPAKUJE. dĚKUJI ZA VÁŠ NÁZOR A ODPOVĚD.
SUCH.J.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Velmi pravděpodobně potřebujete zesílit oboje brýle - navštivte očního lékaře
Archiv
Dcera - 18 let je krátkozraká. Má 4,5 dioptrie na levém i pravém oku. Vada se jí pravidelně zhoršuje asi o 1/2 dioptrie ročně. Ráda by šla na laserovou operaci, ale paní doktorka jí to rozmlouvá - prý je lepší počkat až se vada usadí. Ale co když se neusadí a bude se stále zhoršovat? Děkuji za odpověď.
Jitka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Jsou možné oba postupy - bud bude dcera již v 18 bez brýlí a nebo můžete do 30 let čekat až se vada usadí - obojí je v principu správně - jen vy a dcera se musíte rozhodnout co je pro ni lepší
Archiv
Zdravím Vás. Jsem rozhodnutá podstoupit laserovou operaci očí. Můžete mi, prosím, odpovědět na mé otázky? Je mi 27 let, brýle nosím celoživotně (od dvou let).Nevidím na dálku. Teď mám na jednom oku 3,5 a na druhém 4,5 dioptrie. Otázky: 1)můžu na operaci jít i přesto, že jsme v dětsví 2x (v 8 a 10 letech) byla na opreaci oči kvůli šilhání? Od té doby nešilhám. 2)jaká je v současné době nejkvalitnější metoda operace? (jsem ochotna zaplatit cokoliv, život bez brýlí je mým snem)3)za jak dlouho od objednání v Lexumu k operaci dojde a je možné se objednat přímo k vám? Děkuji.
Iva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Otázku 1 nelze zodpovědět bez vyšetření 2) já osobně bych volil LASIK 3) za cca 3 týdny nebo později - na operaci se ke mně můžete bez problémů objednat, předoperační vyšetření provádějí moji kolegové
Archiv
omlouvam se ale ten e-mail EEetniesSS...atd. uz neexistuje , tak mi vasi odpoved prosim poslete na ripcurl.girl@centrum.cz....dekuji Lucie:-)
lucie :-)
Oko, laser - (c) profimedia.cz
y
Archiv
dobry vecer. Je mi 18 let a mam na pravem oku 1.5 D a na levem 1 D . Myslite ze by pro me byla dobra operace laserem?a neni skodlyvy kdyz nenosim vubec bryle? dekuji za odpoved.... prosim kdybyste mi mohl vasi odpoved napsat na e-mail ripcurl.girl@centrum.cz. Lucie
lucie :-)
Oko, laser - (c) profimedia.cz
y
Archiv
dobry vecer. Je mi 18 let a mam na pravem oku 1.5 D a na levem 1 D . Myslite ze by pro me byla dobra operace laserem?a neni skodlyvy kdyz nenosim vubec bryle? dekuji za odpoved.... prosim kdybyste mi mohl vasi odpoved napsat na e-mail EEetniesSS@seznam.cz. Lucie
lucie :-)
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud vám brýle vadí je operace možná. Pokud bez brýlí normálně fungujete není kam s operací spěchat> At už brýle nosti budete nebo ne vývoj vaší vady to neovlivní
Archiv
Jsem krátkozraká a manžel tupozraký. Máme dvě děti, jaká je pravděpodobnost,že děti budou mít též problémy s očima?Ev.je to jen otázka času,kdy se vada projeví nebo tomu vůbec nemusí být?Děkuji za odpověď.
Dana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Šance na přenos rizika tupozrakosti je asi 50% - je potřeba děti sledovat, včas řešti eventuelní šilhání a přidružené dioptriké vady
Archiv
Chtěla bych na laserovou operaci očí,ale bojím se rizik a případných doživotních následků.Na internetu jsou i informace od pacientů, kterým se laserová operace nezdařila a nyní vidí "duchy" a rozmazaně.Prý je to doživotní. A to mě děsí,abych to po zákroku neměla s očima ještě horší než nyní.Prosím o Váš názor, děkuji.
Dana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Každý týden provádím cca 40 takových operací - pokud je operace prováděna s moderním vybavením a při dodržení všech zásad je riziko malé a přiměřené tomu co vám operace může přinést - nkodo vás ale nenutí zákrok podstoupit je to na konci jen vaše volba, nechte si vše vysvětlit a pak se sama rozhodnděte
Archiv
Dobrý den,co může být příčinou praskání cév v jednom oku? Sotva se vstřebá krevní výron,oko je opět celé v krvi. Oční vyšetření negativní.Kapky,Ascorutin.Jedná se o muže,57 let. Děkuji
EVA
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Viz předchozí dotaz
Archiv
Pane doktore,prosím Vás o radu pro mou manželku. Dělají se jí pravidelně hematomy střídavě v obou očích. Vyšetření( na očním a neurologii)nezjistilo nic.Jde jenom o cévní fragilitu,nebo může být příčina i jinde?.Užívá ascorutin a teď si ještě přikupuje Ginco Prim(což by asi neměla).Ale to krvácení do spojivky a sclery už má delší dobu.Existuje nějaký účinnější lék?Děkuji za radu.
Miloš
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Je třeba se spíše poradit s obvodním lékařem a internistou a potrat po příčině křehkosti cévní stěny. Tento stav nemívá žádnou spojitost s chorobami očí - oči jsou jen místem kde je jednotlivé cévy dobře vidět
Archiv
Dobrý den, v roce 2001 mi při preventivní prohlídce naměřili krátkozrakost 0,5D na každém oku a brýle mi předepsány nebyly. Zač.roku 2006 jsem absolvoval opět preventivní prohlídku, která potvrdila hodnoty z r.2001. Vzhledem k tomu, že např.při sledování přednášek, při čtení teletextu, v kině, apod. musím pro doostření hmouřit a přivírat oči se nyní přikláním k nošení brýlí při těchto příležitostech. Mám ale obavu, aby aplikací brýlí oči "nezlenivěly" a nenastal rychlejší posun k vyšším dioptriím. Pokud by toto mělo hrozit, zůstal bych raději u 0,5D na dalších 5,10 let bez brýlí. Velice děkuji za odpověď, Ivan - 31 let.
Ivan
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Brýlí se nebojte , nemají žádný zpětný vliv na vývoj vady
Archiv
Vážený pane doktore,zhruba pred měsícem se mi v zorném poli pravého oka objevila šedá skvrnka, která zhruba kopíruje pohyb panenky. Viditelných smítek je více,ale nevýrazných,tato je dost patrná. Při vyšetření vyslovil oční lékař názor(nic patologického při prohlídce neobjevil), že se jedná o místní zahuštění sklivce, prý časem může vymizet. Prosím o Váš názor,prognózu a také informaci, čím může být tento problém způsoben, dědičnost ap. Předem děkuji za Vaši odpověď
V.Rybova
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud je vám 35 a více jedná se asi o normální projev při odloučení zadní plochy sklivce - pokud jste mladší doporučuji ještě po určité době (3 měsíce) zopakovat vyšetření na očním
Archiv
Dobrý den,je mi 30let, mám 2,5 a 4 dioptrie a astigmatismus.Uvažuji o laserové operaci očí.Ale nemyslíte, že za pár let se mi zase zhorší zrak věkem?Že je v mém věku pozdě?:-)A co me nejvíce odrazuje-není operací možné riziko poškození očí, které se projeví třeba až za 15-20let, když ještě nikdo neví,co může metoda zpusobit za tak dlouhou dobu způsobit?Resp.není to tak dalece ozkoušené?
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Laserové operace s ve velkém měřítku povádějí již 18 let . já sám je dělám od roku 1993 - ale ano můžete říci, že 15 let je málo o čekat dalších 15 let - záleží na vás - je to vaše volba