Pondělí 20. ledna 2020, svátek má Ilona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 20. ledna 2020 Ilona

Poradna očního lékaře Josefa Hycla

Archiv
Dobry den,pane doktore, nevim jestli dotaz patri prave k Vam, ale uz vice nez dva mesice mi " cuka " horni prave vicko oka. Mela jsem nekdy v kvetnu/cervnu docela stres, tak to pricitam tomu, zacala jsem brat ruzne vitaminy nicmene se toho nejak nemuzu zbavit a je mi to neprijemne, je to uz dlouho. Okoli nic nepozna, ale ja bych se toho uz rada zbavila. Dekuji moc za odpovezeni dotazu.Jana
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporčučuju zvolonit životní tempo, více spát, více radosti ze života. Vitaminy ani léky vám nepomohou
Archiv
Dobry den, rada bych se zeptala na Vas nazor.Nemam zadnou z vad jako je daleko zrakost nebo kratko zrakost,ale mam problem s tim, ze na veci neotacim hlavu abych se na ne podivala ale jen oci.A hlavne je to treba kdyz se soustredim na televizi, ktera je primo prede mnou tak stejne natocim hlavu nabok a ocima uhybam na televizi.Myslite ze to je vada nebo jen zlozvyk, mam to jiz od detstvi.Dekuji za odpoved.
Jana (23)
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Může to být zlozvyk ale také porucha okohybných svalů, kdy určitým potavením hlavy kompenzujete jejich nesprávnou funkci - bez vyšetření nlez říci více
Archiv
Dobrý den, pracuji kazdy den osm hodin s pocitacem a jiz jistou dobu mam zcervenalou kuzi kolem oci, coz tomu pricitam. Pouzivam bezne ocni kremy, ale nepomahaji. Je nejaky specialni krem, mast, na podrazdenou pokozku kolem oci ? dekuji
Zuzana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporučuji překontrolovat zrak - asi budte potřebovat brýle
Archiv
Mám na každém oku +5D.Byla by pro mě vhodná laserová operace?Děkuji za odpověď.
Petr 44let
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Záleží na tom kolik vám je roku. Polud je vám méně něž 40 ano pokud více doporučoval bych spíše refrakční výměnu čočky (CLE, RLE)
Archiv
Dobrý den, odmalička mám téměř fobii z poranění oka. Nemůžu použít oční mast, nenechám si od nikoho aplikovat oční kapky, nebo třeba jen nalíčit řasy. I když se v takových situacích snažím, jsem tak nervózní, že neustále oko zavírám nebo rychle mrkám. Když mi spadne do oka smítko, zkusím ho vyndat sama a když to nejde, trpím s tím i několik dnů, než se to "nějak zlepší". Měla bych absolvovat vyšetření očního pozadí, ale mám z toho hrůzu. Myslíte, že se v Praze najde lékařské pracoviště, kde mi nějaký tpělivý lékař bude moci věnovat o pár minut více času než "normálním" pacientům? Děkuji za odpověď. Veronika
Veronika
Oko, laser - (c) profimedia.cz
V normálním zdravotnickém zařízení na vás lékař má čas odpovidající času, který mu hradí zdravotní pojištovna. Pokud nespolupracujete bude jistě profesionálně vstřícný ael všechno má své časové meze. Chcete li mimořádnou službu asi budete muset navštívit nějaké praacoviště s přímou platbou - zde se vám budou věnovat třeba celý den pokud za to budete ochotna zaplatit. Myslím ale že se bojíte zbytečně - i většina "obyčejných" ordinací i ve vašem případě vyšetření zvládne
Archiv
Vážený pane doktore. Už 5 let nosím pevné kontaktní čočky a velmi mě to obtěžuje jak při vykonávání svého povolání tak v každodenním životě. Chtěl bych se Vás zeptat na to, jaké jsou podmínky pro provedení transplantace oční rohovky a zda tento zákrok financuje (aspoň z části) zdravotní pojišťovna. Děkuji.
Petr 35
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Podmínky jsou v různých zdravotnických zařízeních různé - je to dáno zkušeností chirurgů a vybavením pracoviště- Transplantace je poměrně málo frekvenční operace a tudíž se vě větším počtu nqa většině pracovišt neprováídí. Na našem pracovišti stojí transplatnace 30000 Kč a je prováděna prof. Filipcem, který je jednoznačně největším odborníkem na toto téma v České republice
Archiv
Vážený pane doktore,potřebuji radu pro svou kamarádku.Již téměř 10let trpí po přestálé chřipce zúžením a ucpáváním slzného kanálku,čas od času ji to uvolňují,jak se to ucpe,tak to hrozně bolí.Nějaký čas je vždy klid a pak se objeví bolest.Nedávno jí oční lékař doporučil menší operaci,jejíž podstata tkví v tom,že by jí nějak to operativně upravili,avšak musela by tři týdny být v nemocenském stavu a navíc asi dva měsíce by jí trčely z oka v rohu hadičky,volno jí nedají,a i když by byla tři týdny na nemocenské bez ohledu na nepříjemnosti v zamměstnání z toho vzniklé,nemůže si to dovolit jít na tu operaci,protože pracuje na veřejnosti,kde je stále viděna zblízka a na svém místě by takto nemohla zůstat a neplacené volno by jí v žádném případě nedali.Tak neví,jak to má řešit. Nevíte Vy, jako renom.odborník ještě o jiné metodě,která je třeba i novinkou a není běžně známa,a která by vyřešila její vleklý problém, aniž by byla dva měsíce z estet. hlediska poznamenaná? Děkuji předem za odpověď.
Gabriela Amalia
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Bohužel popisovaná operace je jediná cetsa jak pomoci - nejedná se o menší operaci. je to poměrně složitý zákrok. Naděje na zlepšení stavu je tal 60%
Archiv
Dobrý den, zajímalo by mne, zda operace strabismu kombinovaného s dalekozrakostí v dětství způsobí pozdější pokles dioptrií, nebo by se dioptrická vada tak jako tak snižovala a operace strabismu ovlivní jen postavení očí, ale vývoj dioptrií nikoli? Děkuji
Jakub
Oko, laser - (c) profimedia.cz
b je správně - ovlivní se jen postavení očí, dioptrie jdou svojí cestou nezávisle
Archiv
Přeji hezký den pane doktore. Je mi 55 let nosím multifokální brýle a jsem 4 roky po přechodu.Asi rok se mi objevuje tikání levého oka.Mám pocit že při tiku mi levý koutek oka klesne a oko mám oteklé.Pracuji s počítačem.Oční vyšetření jsem měla před rokem a vše bylo v pořádku.
Ludmila Plut.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporučuji zkontrolovat brýle, vyšetřit míru tvorby slz
Archiv
Dobrý deň, Bol som na vyšetrení HRT ale doktorka sa nevie rozhodnúť, či má ma liečiť na glaukom alebo nie a preto mi ešte odporučíla vyšetrenie GDX. Myslíte, že je to potrebné? U nás vyšetrenie stojí 1500SK. Ďakujem za odpoveď
Jozef
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ani jedno z těchto vyšetření samo o sobě nepozná zda glkaukom máte či ne. To je na lékaři. Více se dá zjistit pokud se vyšetření opakuje řekněme za 1 rok - pokud je výsledek za rok horší je pravděpodobné, že se jedná o glaukom
Archiv
Dobrý den, můj dotaz se týká nošení kontaktních čoček - na levé oko jsem dalekozraká, na pravé krátkozraká. Můj oční lékař mi řekl, že kontaktní čočky nemohu nosit. Je tomu opravdu tak? Děkuji Vám za odpověď. Markéta
sevcikova.m@post.cz
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Myslím, že můžete - ale záleží kolik máte dioptrií, zda nemáte astigmatismus či nějaký další problém - suché oko, cévy na rohovce atd
Archiv
Dobry den pane doktore, zajimalo by me, jaka je na prazske klinice Lexum v soucasne dobe "cekaci doba" na ocni laserovou operaci (nosim bryle na dalku, 2,5 dioptrie)a na jakou castku by me tato operace vysla? Dekuji za odpoved a preji hezky den.
chocholousek
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Cena laserové operace je podle druhu 18 až 25 tisíc za oko, čekací doba na vyšetření je cca 2 až 4 týdny
Archiv
Dobrý den pane doktore, od dětství trpím krátkozrakostí, která se neustále zhoršuje. Pracuji s počítačem a všimla jsem si, že pokud řeším dlouhodobě náročnější projekt v práci, zrak se mi zhorší "skokem". Nyní mám na L. oku -3,15 a na P oku -4.45. Další problém je podivná "šeroslepost" pouze na pravém oku - v šeru mívám pocit, jako bych před tímto okem měla tmavou fólii, zatímco levým vidím v šeru docela dobře a "světleji". Moje dotazy: 1. Krátkozrakost - myslíte že je šance, že se postupování vady zastaví nebo zpomalí? Pokud podstoupím operaci na odstranění krátkozrakosti, nehrozí, že se mi zrak i přes to bude zhoršovat? 2. Šeroslepost - nemůže tento problém znamenat nějakou nemoc? Doktorka mi řekla "že neví co tím myslím a že to asi nic není". 3. Co si myslíte o očních cvičeních, které mají vrátit rohovce pružnost a vidění zlepšit? Máte nějaké pacienty kteří by měli s tímto zkušenost? Velmi děkuji za odpovědi.
Katrin 29 let
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Cím vyšší je počet dioptrií tím vyšší je pocit šerosleposti. Postup vady se s věkem bude zpomalovat ale kdy se zastaví nelze předopovědět - to je u každého jiné. Laserová operace odstraní aktuální počet dioptirí ale nemá žádná vliv na další vývoj vady. Ještě jsem neviděl nikoho komu by oční cvičení pomohla
Archiv
Dobrý den, pane doktore. Už přibližně od deváté třídy základní školy se mi postupně zhoršuje zrak. Vidím špatně na dálku, problém je, že se mi dioptrie neustále zvětšují, z původních 0,5 jsem uz dosahl 3,5 dioptrie na levem oku a 2,75 na pravem. Doktor mi sdelil, ze tento rust by se mel zastavit, ale zacinam o tom mirne pochybovat. Denne travim u pocitace asi 2 hodiny. Rad bych proto vedel, jak tento problem vidite vy a jake byste mi popripade navrhnul metody, abych zhorsovani zraku alespon vyrazne zpomalil. Predem dekuji za odpoved.
Tomáš, 19 let
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Není žádný způsob jak vývoj vaší vady ovlivnit. Nemá smysl oči šetřit. Nelze také žádným zpsůobem odhanout kdy se vývoj vaší vady zastaví
Archiv
Dobrý den, pane doktore. Mám na vás jednu prosbičku. Zhruba před třemi lety u mne paní doktorka objevila špatné vidění do dálky. Nosím brýle / o,5 dioptrie /, ale abych byla upřímná, moc často si je nenasazuji. Spíše občas, když si spíše vzpomenu. Zhruba před půl rokem jsem byla na přezkoušení a oko se nzeloepšilo ani nezhoršilo. Ale můj dotaz se týká problému, který se u mne objevil zhruba před 2 dny. Cítím v pravém oku trochu tlak / spíše za okem /, oko mne chvilkami i slzí a občas mám oko jakoby zakalené, jen v nějakém okamžiku, pokud mne chápete. Dnes mne v něm začalo chvilkami i cukat. Přiznám se, že občas trpím i na migrény a občas mne pobolívá i krční páteř. Myslíte, že tento můj nepříjemný jev může být spojen i např. s krční páteří ?? Předem vám velice děkuji za váš čas a brzkou odpověď. Tereza / 29 let /.
Tereza
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano může, jak migréna tak poruchy páteře mohou vyvolávat udávané problémy - spíš bych to viděl na migrénu
Archiv
Dobrý den pane doktore, je mi 48 let, před dvěma týdny jsem byla poprve u očního lékaře a dostala jsem brýle na čtení, 1 dioptrii. Je mi nyní čtení příjemnější, pracuji na PC 8 hodin denně.Očního lékaře jsem však navštívila spíše z důvodu, že na obou očích vidím různá "smítka" a "kolečka". Množství se i odvíjí od unavenosti očí, mívám je někdy velmi zarudlé. Oční lékařka mi vysvětlila, že jsou to malé "zákalky", které není třeba léčit.Pokud bych ale časem pocítila, že je jich prudce větší množství, pak se to léčí. Můžete mi prosím blíže vysvětlit o co se jedná, nemůže to být např. předzvěst něčeho závažnějšího? děkuji
hana.alusikova@cez.cz
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Jsou to drobné zákalky na zadní ploše sklivce - tak jako vaše kůže nevypadá jako když vám bylo dvacet tak ani původně zcela čirý sklivec už není zcela čirý. Je to světa běh a je zbytečnbé se kvůli tomu trápit - pouze pokud počet zákalků rychle narůstá a skutečně vadí ve vidění mohlo by se jednat o chorobu (zánět sklivce, krvácení atd), která by važadovala léčení
Archiv
Dobry den pane doktore, ráda bych vás poprosila o radu. Priblizne rok me v kratkych intervalech neustale boli za okem.Je to tlakova bolest, ktera me obcas nenecha ani spat.Nosim bryle, na obe oci mam 0,5 dptr. Na doporuceni, aby nebyl zvyseni ocni tlak, jsem dosla na ocni, kde mi lekarka ocni tlak zmerila s odpovedi, ze je ocni tlak v poradku.Tento problem me vsak trapi jiz dlouhou dobu a bolest je opravdu velmi neprijemna. Kdyz më za okem zacne bolet (nekdy se stane, ze me zacne bolet i hlava) boli me jakekoli ostrejsi svetlo.S bolestmi hlavy mam problemy priblizne 2-3 roky, avsak nikdy jsem k lekari s timto problemem nedosla. Mohl byste mi prosim poradit co by to mohlo byti? Nebo ceho bych se mela vyvarovat? Dekuji moc za odpoved. S pozdravem a pranim hezkeho dne J.
Jana22let
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporučuji 1) překontrolovat brýle 2) navštívit neurologa - velmi pravděpodobně se jedná o migrenu
Archiv
Dobrý den, p. doktore. Před pár měsíci jsem podstoupila operaci krátkozrakosti - Lasik, 10 a 8 dioptrií. Dva měsíce po operaci jsem otěhotněla a nyní proto řeším problém, co s porodem. Vzhledem k tomu, že mě podle výše dioptrií byla rohovka ztenčena asi dost hraničně, bojím se teď zda by nemohlo nastat to, co se kdysi říkalo - že při klasickém porodu a vyšších dioptriích by mohlo dojít k odchlípení sítnice vlivem zvýšením nitroočního tlaku. Prý k tomu může dojít i vlivem bolesti, tlačení atd. A je takovou operaci proto možno považovat za indikaci pro císařský řez, nebo alespoň pro epidural? Takže nevím, jestli žádat císaře, nebo jak postupovat. Někde jsem zase četla, že v takových případech je třeba alespoň před porodem navštívit obvodního očaře ke změření nitroočního tlaku. Nejsem si jistá, jestli bude jakýkoliv obvodní očař schopen posoudit možný vliv předchozího Lasiku na porod. Nebo to nějak změřit. Jak bych se měla zařídit?
Jitka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Není žádný důvod k císařskému řezu - nebojte se ani odchlípení sítnice ani prasknutí rohovky - ani jedno vám po zákroku, který jste prodělala v prúůběhu porodu nehrozí o nic více než kdyby jste zákrok nepodstoupila. Krátkozrakost již ve moderním světě dávno není indikací k císařskému řezu. U nás bohužel u některých porodníků tento "blud" stále přetrvává. Nebojte se a nedejte si zbytečnými obvami kazit radostnou událost.
Archiv
Dobrý den pane doktore. Již dva roky požívám nepříjemné svíravé pocity tlaku kolem i uvnitř očí.Pocity šilhání . Jakýkoliv pohyb hlavy, nebo očí, třeba i zaostření z blízka do dálky je doprovázen svíravým, pálivým tlakem kolem očí. Oči jakoby ztratily svěžest a volnost. Dále ztrácím zorné pole. Je nějaká možnost se objednat třeba i na placené vyšetření očí na vaší klinice ? Problémy s očima mi ztěžují též studium a celkově mě velmi trápí.Chtěl bych aby to bylo zase jako před 2 lety,když mě oči nebolely. Opravdu už nevím komu bych měl věřit víc , než právě vám. Děkuji moc.
Pavel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Na vyšetření se můžete objednat - cena je 1000 až 1500 kč
Archiv
Dobrý den pane doktore ještě se chci zeptat. Mohou chlamydie postihnout oko i JINAK, NEŽ JEN folikulární konjunktivitou? Po každém nrknutí se mi na oku vylijí jakoby olejové skvrny a bublinky a vidím neustále zamlženě.Mám zjizvenou a zarudlou spojivku pod víčky + zjizvení se projevuje takovými četnými váčky na spojivce pod víčky. Floxal moc nepomáhá. Jak je tento stav VÁŽNÝ? co se mi může stát s OKEM PŘI NELÉČENÍ? Trvá to již 2 roky společně s tlaky kolem očí.viz min. otázka. Děkuji děkuji moc, a těším se, že mě jednou přestanou bolet ty oči. .
Pavel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Chlamidií je více druhů - některe jako např Trachommohou oko skutečně vážně poškodit jizvýcím oricesem. Trachom je ale i náís vzácný a spíše se vyskytuje u lidí , kteří dloho působili v Africe nebo v arabských zemích. Běžná chlamidiální infekce probíhá jako chronická zánět spojivek a nezanechává trvalé následky
Archiv
dočetla jsem se o zákroku při degeneraci sítnice - vpich Avastinu do sklivce -je mi 57 let a na pravém oku mám tuto vadu - provádí se tento zákrok i někde v Praze např. na vaší klinice?článek byl o nemocnici ve Zlíně -
Burešová Dagmar
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano zákrok se provádí na klinice Cornea Lexum v Praze - tel"tel: +420 244 016 441 - 444
Archiv
Dobrý den pane doktore. Prosím Vás o radu. Jer mi 50 let.Nosím multifolální brýle do dálky + 4 dptr. Na blízko 6,5 dptr. Uvažuji o operaci očí.Co by jste mi poradil? Mnohokrát děkuji za radu.
AHamrova@seznam.cz
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Určitě tzv RLE (CLE) s implantací multifokálních čoček. Tato operacde je schopna vás zbyvt potřeby nosti brýle
Archiv
OTÁZKA (Jarmila) Pane doktore,je mi 46 let, 4 roky mám diagnostikovaný glaukom, mám i vyšetření GDX, výrazný patologický nález. Tlaky v očích mám 15-16, tedy normální a kapu si Betoptic 2x denně. Dočetla jsem se, že pro normotenzi je lepší látka dorzolamid, že se lépe prokrvuje sítnice. Léčím se asi 4 roky, v poslední době se mi zrak zhoršuje, vidím jako přes igelit. Mám změnit kapky? Je nějaký nový způsob léčení? Děkuji
Budková J
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud máte tlak 15 a 16 a při tomto tlaku se stav na GDX dále nezhoršuje není důvod měnit léčbu. Pokud se stav i při tomto tlaku zhoršuje je třeba jej ještě více snížit - je třeba vyzkoušet jiné kapky a nebo jejich kombinace a vybrat ty které u vás dáshnou nejvyššího snížení tlaku
Archiv
Dobrý den pane doktore,chtěla bych pořádně vysvětlit mou oční vadu,mám astigmatismus,brýle nosím 6let,ale pořádně nevím co to znamená. Mám na pravém oku 3,5 dioptrie a na levém 1,5 dioptrie do dálky. Czlindry 0,5 a osu 90 stupňů. Moc prosím o pořádné vysvětlení.
Lucie 20let
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Astimatismus zmaená, že optické plochy oka nejsou kulové ale šišaté jako vajíčko - tj v některé rovině lámou více než v rovině kolmé
Archiv
Dobrý den, je mi let a po dobu prázdnin pracuji min. 8h u počítače. Používám LCD display, přesto mi celý den slzí oči a spouští se rýma. Někdy mi i přímo tečou slzy. Jinak i mimo práci při sebemenším rozrušení slzím nebo i brečím, vadí mi koupání ve slané vodě, kdy mě zavřené oči pálí... apod. Mám tedy velmi citlivé oči, poraďte mi prosím, jak je chránit či léčit. Děkuji
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Velmi pravděpodobně budete potřebovat brole na čtení - na monitor . Musíte navštívit očního lékaře
Archiv
Dobrý den pane doktore. Je mi 49 let.Před 4 roky mi operovali šedý zákal na pravém oku. Vloni v lednu totéž na levém oku. Po půl roce se mi odchlípla sítnice.Byla jsem na operaci. Potomů se mi stalo ještě 2x tzn.že jsem byla 3x po měsíci na operaci amoce.Při poslední mi do oka dali nějaký pásek. Vidění nebylo nic moc.Letos v květnu jsem byla na operaci - vypuštění sil.oleje.Vidění je skoro žádné oko mám zakalené červené a je zmenšené. Ze správy od lékaře čtu:Spojivka s injekcí,rohovka opákní při edému i stromatu s vaskularizací vzrůstající do stromatu rohovky, další struktury nelze spolehlivě hodnotit.Závěr:Atrophia bulbi 1.sin.
anonym
Oko, laser - (c) profimedia.cz
na tuto otázku jsem již odpovidal
Archiv
Dobrý den.Mám 20-ti měsíčního chlapečka.Asi od jeho 6 měsíců pozoruji, že občas(při únavě,v horké dny) přivírá levé horní víčko.Oční lékař mi tehdy řekl,že má povolený ončí zvedač.Nyní po třetí kontrole mi řekl,že to může být alergie a předepsal mu EMADINE.Nezdá se mi to.Prosím Vás o radu a popř. kam se máme obrátit o vyšetření. Děkuji. Jana,Břeclav.
JANA 24.8.06
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Zkuste prim Diblíka z oční kliniky VFN v Praze - tek 22496 2344
Archiv
Dobrý den pane doktore. Mohou se v očích jakési chlamydie dostat až k okohybným svalkům,nebo svalkům ovládajícím akomodaci čočky ? Mám totiž bolesti v kolem očí neklid v očích a pocity nekoordinace očí a pocit jakoby třesení v očích a pocit šilhání.A ukrutné bolesti očí, kdy nemohu nic dělat. Trvá to již dva roky. + bolesti hlavy. PS:tuto Jak se tato pohlavní choroba mohla dostat do očí, když jsem ještě neměl pohl.st.?
Tomáš
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Chlamidie způsobují záněty spojivek - mohou se šířit i kontaktem ruka-ruka - pokud se vaše ruka dotkne někoho kdo si před tím pohrával se svojím pohlavním orgánem
Archiv
Dodry den, ma babicka ma 82 let,asi tak 30 let trpi glaukomem na obou ocich ma asi -5D,lecí se na hypertenzi a diabetes 2 typu(velmi lehka forma), oční lekar ji oznamil, ze se ji zacinaji "poskozovat" cevy sitnice. vim, ze se stim asi neda nic delat, ale precejen bych vas poazadala o radu, jak udrzet co nejdele dobry stav? bylo nam doporuceno uzivat vytazky z boruvek mnohokrat dekuji
Veronika
Oko, laser - (c) profimedia.cz
V 82 letech je určité "poškození" cév na sítnici normální - nechte babičku žít normálním životem, rozhodně není nutné oči šetřeit. Výtažky z borůvek neuškodí ale asi také nepomohou
Archiv
Vážený pane doktore, Mam vysoký oční tlak a tvrdnutí rohovky. Dá se to léčit? Předem děkuji za odpovědˇ
Martina Kratochvilova
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nevím co myslíte "tvrdnutím rohovky"
Archiv
Vážený pane doktore, Před 4 lety jsem byla na operaci šedého zákalu s pravým okem.V lednu r.2005 mi operovali šedý zákal na levém oku.Asi po půl roce se mi odchlípla sítnice na levém oku.Byla jsem na operaci. Totéž se mi stalo ještě 2x vždy asi po měsíci.takže jsem byla 3x na operaci se sítnicí.Při poslední mi dali do oka nějaký pásek.Vidění nebylo nic moc.Letos v květnu jsem byla na vypuštění sil.oleje. Dnes po 3 měsících nevidím ani tak jak s olejem, oko mám zakalené, červené a hodně menší. Zpráva od lékaře říká:Spojivka s injekcí,rohovka opákní při edému epitelu a stromatu s vaskularizací vzrůstající do stromatu rohovky, další struktury nelze spoleh.hodnotit.Závěr: Atrophia bulbi 1.sin Chtěla bych vědět jestli mám ještě nějakou naději na změnu k lepšímu. Oko vypadá hrozně a vidění je také nulové. Také mám strach o druhé oko.Začala jsem jíst rybí tuk - má to smysl? Děkuji za odpověď.
anonym
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Oko již žádnou šanci nemá. Rybí tuk asi neuškodí - důležitější je sledovat stav druhého oka - pokud uvídíte tmavou slonu z periferie zorního pole - ihned navštivte očního lékaře
Archiv
Dobrý den pane doktore, od dětství jsem dalekozraký, brýle nosím od 3 let. V dětství jsem nosil až +6 dioptrií. V 6 letech mi operovali strabismus pravého oka. Od té doby se vada zlepšuje. Nyní je mi 26 a paní doktorka mi předepsala +1,5 dioptrie. Nosím je jen občas, zejména na čtení, protože i bez brýlí vidím poměrně dobře. Zajímalo by mě, zda dokážete alespoň přibližně odhadnout, kdy začnu brýle opět potřebovat na stálé nošení, případně je-li nějaká statistika, jakým tempem se průměrně vyvíjí dalekozrakost (v kolika letech mají lidé s podobnou vadou kolik dioptrií, přestože je to jistě individuální). Děkuji Vám za odpověď, s pozdravem, Jakub
Jakub
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nejpozději ve 30 letech začnete brýle potřebovat nutně na čtení a za dalších cca 3 až 5 let i na dálku. Kolem 50. roku budete mít zase +6 na dálku a cca +8 na čtení
Archiv
Dobrý den. Zjistil jsem, že mám v duhovce tmavou tečku (spíš menší čárku) a znepokojuje mě to, protože nevím, co to je. Byl bych rád, kdyby jste mi poradil. Děkuji
Honza
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud ji tám máte již dlouho tak to nic neznamená - pokud tam dříve nebyla obrate se na očního lékaře - mohl by to být nádor
Archiv
Dobrý den. Trpím strabismem. Ráda bych podstoupila operaci, ale zatím jsem nikde nenašla, kde se operace této vady provádí... Můžete mi prosím poradit? Ráda bych se dozvěděla i více informací. Děkuji
Darja
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Obrate se na Dr. Flemrovou z oční kliniky Lexum Praha - telefon najdete na www.lexum.cz pracoviště Praha
Archiv
Dobrý den, pane doktore, je mi 51 let a mám -10 (PO) a -9 (LO), na blízko nosím brýle o jednu dioptrii slabší. Před před dvěma lety jsem byla na konzultaci v pražském Refrakčním centru i na klinice Lexum. Z obou konzultací vyplynulo, že mám velmi tenkou rohovku (CCT 480/494 um) a tak pro mě refrakční operace vzhledem k věku, velmi tenkým rohovkám a počínajícímu nálezu v čočkách není vhodná. Chci se zeptat, zda za ty dva roky už nepokročil vývoj v očních operacích dál a zda by pro mě byl vhodný nějaký jiný typ operace? Mám na mysli třeba laser umožnující tzv. TSA profil nebo nitrooční čočky? Tak ráda bych měla naději, že se s mou vadou ještě něco dá dělat. Velice děkuji za Váš čas a za Vaši odpověď.
Jana Sobotová
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud je vám 51 určitě bych se klonil k tzv RLE (CLE) - je to operace obdobná operci šedéhéo zákalu - má vynikající výyledky. Každý týden provdíme cca 15 operací RLE (CLE)
Archiv
Dobrý den, mohl byste mi pane doktore doporučit lékaře v Lexumu v Hradci Králové, ohledně vyšetření a řešení šilhavosti ? Navštívil jsem toto zařízení, ale s přístupem lékařky, která mě vyšetřila jsem nebyl vůbec spokojen. Její diagnóza byla, že míra mého šilhání není taková, aby se to řešilo operací. Jen mi sdělila, že mladé oko se musí namáhat. I když jsem ji sdělil, že se mi např. v práci dělají při časté změně zaměření zraku mžitky před očima a že mě oči často tlačí. Domnívám se, že takové lékařská pomoc je k ničemu. Čekal jsem od lékařky nějaké řešení mého problému. Můžete mi tedy doporučit někoho z Lexumu v Hradci Králové, který se specializuje na šilhavost dospělých ? (29 let) Předem Vám děkuji za odpověď
Mirek
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporučuji spíše p. Doktorku Flemrovou z oční kliniky Lexum v Praze - telefony viz www.lexum.cz - pracoviště Praha. Dr. Flemrová je specialista na šilhání a to všetně dospělých
Archiv
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych jít na operaci laserem, mám na dálku na obou očích 8,5 dioptrie, ale někde jsem se dpčetla, že lidé, ktarým se hojí špatně jizvy by operaci podstoupit neměli. Chci se tedy zeptat, jestli je to velké riziko na operaci jít? Mě se hojí většina jizev keloidem, ale ráda bych byla bez brýlí. Děkuji za odpověd L
Lenka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Podle posledních výzkumů nemají lidé s keloidním hojením větší rizika při laserovéých operacích (LASIK) než lidé bez těchto obtíží
Archiv
Dobrý den, poslední dobou mám často zarudlé oči, pálí mě a jsou unavené. Je mi 18 let a brýle nenosím. Co mám dělat ?
Jan88
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Navštivte očního lékaře - asi budete potřebovat brýle
Archiv
Dobrý den, mám chronický zánět spojivek na levém oku. Doktor mi řekl, že se to nedá léčit. Co můžu dělat proto, aby se mi to stále nevracelo? Nemůžu poškodit oko každodenním podávání kapek Lacrisyn? Děkuji JN
anonym
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporučuji navštívit najaké odborné pracoviště - napr Rohovkovu ambulanci Oční kliniky VFN - tel 22496 2345
Archiv
Dobrý den,pane doktore.Nosím brýle na dálku (jedno oko -5,5D,druhé -8,75D).Teď je mám trochu slabší,na nové čekám.Poslední dobou vidím více "létajících mušek" a mám divné stavy,kdy se mi udělá špatně,bolí mě hlava a začnu panikařit,těžko se mi dýchá (mám hrozný strach,že oslepnu,i když tomu nic nenasvědčuje a dle svého očního lékaře mám sítnici a pozadí v pořádku).Tyto stavy mne ale přepadají čím dál častěji,omezují mě již při kontaktu s lidmi.Chtěla jsem jít na operaci krátkozrakosti,ale lékař mi ji zatím nedoporučil,neboť se mi(za posl.6 let)zvýšily dioptrie pouze na pravém oku o 1/25.Chci se zeptat,jaká jsou rizika,kdybych operaci teď podstoupila.Je mi 23 let.
Eva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud máte pocit, že by vás operace zbavila těchto duševních trýzní tak vám ji velmi doporučuji. Rizika jsou malá a při takkových problémech jaké máte to určit stojí zati
Archiv
Pěkný den, pane doktore :-) Už delší dobu (rok a půl)mě trápí červené oči..nejvíce se to projevuje k večeru, ale kolikrát i přes den mi oči zčervenají a trochu pálí. Zkoušela jsem i nejruznější kapky,ale nic mi nepomáhá. Nevím jetli je to zánět spojivek..? A může to být nebezpečné? Jinak nosím brýle 1,25 d. na dálku, zrak se mi jinak nehorší..prosím, můžete mi poradit?
Lenka (28)
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporučuju hlavně přezkoušet brýle - mohou býtr příliš silné nebo naopak slabé - také špatná centrace skel může způsobovat obdobné problémy
Archiv
Jsem panna a bojím se ztráty mého pannenství prí to bolí?mohu se vás zeptat na kontaktní čočky?mohu mít je i když nemám oční vadu????Existuje nějaký prostředek pro zmírnění polesti při protržení mé pannenské blány?????prosím zodpověste mé otázky na mail perriss@seznam.cz
panna
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Kontaktní čočky vás před deflorací neuchrání ani ji neučiní příjemnou. Doporučuji najít si takového introduktora, s kterým vaše deflorace bude pro vás příjemným zážitkem i s trochou té bolesi - přeji štastný vstup do intimního života P.S. a nezapomente nám dát na tyto stránky vědět jak to probíhalo a dopadlo :-)
Archiv
dobrý den.je mi 23 let.nikdy jsem neměla potíže s očima.jen poslední dobou,když se ráno probudím,mám v levém oku červené jako rozšířené žilky.během dne pak zesvětlají,ale druhý den ráno to mám znovu.prosím o radu.děkuji
veronika
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Může se jednat o projev únavy a nebo o mírná zánět spojivek
Archiv
Dobrý den pane doktore, je možná v dnešní době, v době rozmachu nových technologií, ještě ve věku 53 let operací napravit tupozrakost a v případě, že ano, kde se provádí? Děkuji Vám za odpověď.
Jitka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tupozrakost napravit nelze. Lze ale odstranti doporovodnou dioptrickou vadu - což může částečně (opakuji částečně) zlepšit vidění
Archiv
Dobrý den pane doktore, občas mám před očima (hlavně před pravým)šedočerné mžitky, poprvé jsem měla pocit že přelétla muška, dokonce jsem se pokusila ji chytit než jsem pochopila, že je to pouhý klam. Za pár týdnů budu mít 40. Prosím Vás o odpověď co tyto potíže mzpůsobovat . Děkji
Irena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Kolem 40. roku věku je to normální úkaz - pokud by se počet zvětšoval, nebo pokud zároven vidíte blesky navštivte očního lékaře. Jinak nezbývá, než se se stavem smířit
Archiv
Dobrý den,prosím o radu.Je mi 46 let.Poslední dva roky se mizhoršil zrak ztratila jsem částečně prostorové vidění a po ránu jsem mívala zarudlé oči.Navštívila jsem oční lékařku.Ze začátku vyšetření probíhalo asi tím způsobem,jako co chcete jste ve věku kdy se zrak zhorčuje dostanete silnější brýle.Jelikož mě poslední dobou pobolívala i hlava poslala mě na vyšetření na neurologii a na speciální vyšetření zel.zákalu.Po další návštěvě na očním,kde mi po celý den byl měřen oční tlak,jsem dostala kapky TIMOPTOL.Nesem z toho moc moudrá.Mám zel.zákal?nebo nemám.Jak dlouho se kapky užívají.Užívají se kapky jen preventivně nebo trvale. Co bych měla podniknout.Je u nás oční klinika,kam bych se mohla obrátit nebo zůstat u své oční lékařky.Děkuji za odpověď.
Libuše
Oko, laser - (c) profimedia.cz
1) je třeba zjistit zda skutečně máte zelený zákal - velmi mnoho lidí se zbytečně léčí a žádný zelený zákal nemají 2) je třeba zhodnoti rizika a stanovtri léčbu - je to poměrně složitý proce. Kromě meření tlaku je vhodné vyšetření OCT - počítačové vyšetření očí podobné CT, které zhodnotí akutaální stav a poslouží pro další sledování
Archiv
Když se divan tak se mi v určitem uhlu při pohybu oka objevuje svetle hněda skvrna.Zajimalo by me co to znamena.Nosim už nekolik let kontaktni čočky.Dekuji za odpověd.
YVETA
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Navštivte očního lékaře, takto na dálku nemohu lépe poradit
Archiv
Vážený pane doktore,nosím brýle do dálky +3,75 a+1,25,do blízka +4,5 a+2,75.Chtěla bych poradit,jestli je pro mě vhodná operace a s jakým výsledkem dioptrií.Vynaložím za brýle vždy 10 tis.,dvoje brýle mě obtěžují.Děkuji
Daniela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Je li vám více než 40 byla ba vhodná tzv RLE s implantací multifokálních čoček. Je to ale dražší operace cca 25000 za jedno oko - dokáže vás ale zbavit obou brýlí
Archiv
Co je toxoplazmoza ?
Pavel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Toxoplasma je psí parazit, který se cestou psích výkalů dostává přes lidská ústa ( ddětská pískoviště) do organismu a může vyvolávat závažné poškození očí
Archiv
Je možné nějakým způsobem sehnat operaci 2D a 2.5D i ve věku 17 l., když by měl člověk potřebnou finanční částku ? Opravdu bych velmi rád šel na operaci co nejdříve,abych si užil život bez brýlí co nejdéle a zařadil se dlouhodobě mezi emetropy. už mám 12měs. stabilní Dpt. Děkuji
Pa
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud k tomu máte vážný důvod je možné operace dělat i před 18 rokem - již jsme operovali i děti. Obdobnou operaci jsem prováděli u mladé modelky, ktgerá odjížděla za prací do USA. B udme ale potřebovat souhlas vašich rodičů