Středa 22. ledna 2020, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 22. ledna 2020 Slavomír

Poradna očního lékaře Josefa Hycla

Dioptrické vady očí
Již jsem sem jednou psala, ale ještě by mě zajímalo, v kolika letech by u mého problému byla možná operace. Bylo to zhoršování D(nyní 4,5 na každeém oku) a je mi 15let. Moc děkuji, nevím si rady a bojím se, že oslepnu.
Gabriela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Už jsem vám odpověděl
Dioptrické vady očí
Mám dotaz: je mi 15let a na každém oku mám 4,5dioptrie. Špatně vidímj na dálku. Hodně rychle jsem vyrostla a každý půlrok mi přibylo 0,5dioptrie. Mám strach, že se to bude ještě zhoršovat. Co byste doporučil? Děkuji
Gabriela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nemáte šnci to ovlivnit. Žijte normální žiovt. Až vám bude 18 a více je možná laserová operace
Ostatní
Dobryden vazeny pane doktore je mne 23 let a od 18 mam problemy s levym okem a chci se zeptat zda je mozne nekde na neake klinice podstoupit vsechna mozna vysetreni a kde by se mne trosku venovali a poradili coje mozne udelat aji kdyby to bylo riskatni!!!Jestli by mne dali neakou nadeji a pokusili se mne pomoci!!!!predem dekuju!!!
vondra petr
Oko, laser - (c) profimedia.cz
V principu kterákoli státní klinika vás musí přijmout k vyšetření - nevím kde bydlíte. Obrate se na oční oddělení nejbližšího velkého (krajského města ) a požádejte o objednání na vyšetření - myslím, že když slušně požádáte tak vás nikde neodmítnou. Pokud vás odmítnou obrate se na ředitele příslušné nemocnice - máte právo se nechat vyšetřit kde chcete - nikoli ale kdy chcete
Ostatní
Dobrý deń.Naša 5 a pol ročná dcérka má zhruba 2-3týždne kruhy pod očami.Niekedy ich vidno menej,ale niekedy sú veľmi výrazné hnedo-sivé,až som sa zľakla.Nemyslím,že je to unavou,aj keď poobede nespí,lebo doteraz to nemala.Myslíte,že to môže súvisieť s očkami alebo s iným orgánom.Má aj dosť suchú pokožku.Lekárke som to spomenula,ale nereagovala na to.Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deń.
Andrea Steflikova
Oko, laser - (c) profimedia.cz
To je zvláštní - ukažte dítě vašemu dětskému lékaři. Spíše to nebude souviset očima le s celkovým stavem dítěte
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den,mám 3letou dceru,která asi od 10měsíce věku trpí šilhavosti.Jelikož okluzor nesnese na oku, kapeme do zdravého oka Atropin. Toto děláme již přes 2roky. Jednou se to zlepší někdy zase zhorší a takto to kolísá pořád.Vždy po 2měsíčním kapání jdeme na měření a úžasdně se nám to zlepší, ale jakmile přestaneme zase třeba 2 měsíce kapat, tak se nám ta šilhavost vrátí. Paní doktoreka říkala, že jelikož nemá jinou oční vadu, tak jiná léčba teď není. Chtěla jsem se zeptat, zda je to pravda a zda kapání Atropinu nemůže poškodit oko.A zda nemám vyhledat jiného očního lékaře,aby mi potvrdil to samé, co říká doktorka. Děkuji za odpovď.
Marcela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Být vámi poradil bych se ještě u jiného očního lékaře
Nemoci sítnice
Dobrý den, prosím Vás co se smí a nesmí dělat po operaci PPV?Vitrektomie(odsátí sklivce, náhrada silikonem, kryopexe)a po jaké době po operaci? Může se jezdit na rotopedu, atd? Děkuji.
anonym
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tak 2 až 4 týdny bych omezoval fyzickou aktivitu. Měsíc nechodte do bazénů. Číst a dívat se na televizi můžete. Ostatní zálažeí na konkrétním průběhu operace
Záněty spojivek
Dobrý den, už asi 2 roky mi zhruba 1x za 2 měsíce zčervená téměř celé bělmo na pravém oku, jako by mi praskla žilka, mám pocit jakoby chladu nebo že mi tam něco překáží, ale nemám k tomu žádný hnis nebo červené spojivky. Kapu si na to Ophtalmo Septonex, ale bez nějakých výsledků. Kolega mě straší, že už to mám chronické. K lékaři jsem se s tím ještě nedostala, na pravidelné kontrole jsem byla před několika měsíci a vše bylo OK.
Jitka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Může se jednat o episkleritidu nebo skleritidu - doporučuji oční vyšetření neodkládat
Dioptrické vady očí
Dobrý den,jsem těhotná a mám asi kolem 5 dioptrijí na jednom oku,Chtěla jsem se zeptat,jestli to vadí při porodu?Děkuji
Jarka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nevadí, není důvod vést porod jinak než normálně ani vám nehrozí zvláštní riziko
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, zajímalo by mě zda je pro mě vhodná laserová operace očí LASIK nebo i jiná, při které lze odstranit dioptirie - asi v 6ti letech mi zjistli krátkozrakost a postupně i astigmatismustakže mi dioptrie dost přezkakují nahoru,ale i dolů teď ani pořádně nevím kolik mám sand 4,5 nebo 4 na jednom oku a 5 na druhém,ale kolik přesně a na kterém oku si nepamatuji. Mohla bych i tak podstoupit tu operaci - je mi 26 let? Děkuji předem za odpověď
Ave
Oko, laser - (c) profimedia.cz
viz předchozí odpověd
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, zajímalo by mě zda je pro mě vhodná laserová operace očí LASIK nebo i jiná, při které lze odstranit dioptirie - asi v 6ti letech mi zjistli krátkozrakost a postupně i astigmatismustakže mi dioptrie dost přezakují nahorum,ale i dolů teď ani pořádně nevím klik mám snda 4, 5 nebo 4 na jednom oku a 5 na druhém,ale kolik přesně a na kterém oku si nepamatuji. Mohla bych i tak podstoupit tu operaci ? Děkuji předem za odpověď
Ave
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pravděpodobně ano - ale vzhledem k tomu, že nic o svém stavu nemůžete říci jistě budmeme chytřejší až po podrobném vyšetření
Ostatní
Dobry den, je mi 14 let a mam problemy s bolestmi hlavy ( tupa bolest za ocima, prochazejici do cele hlavy ), a zrnenim pred ocima ( porad a v celem zornem poli, neco jako spatne naladena televize). Byl sem na 5ti dennim vysetreni na ocinim oddeleni FNB, a vsechna udelana vysetreni byla v norme, poslala me tam ocní lekarska kvuli vysokemu ocnimu tlaku, mel sem 28/30 a kdyz sem odchazel z nemocnice tak 23/23,pachymetrie 617um. Zeleny zakal pry nemam, GDX 12/4 v norme. Posilaji me na MRI (magnetickou resonanci), uz nevedi co se mnou .(( Co si o tom myslite Vy ?? Jeste sem chtel rict ze kdyz se divam treba na papir tak musim hodne zaostrit, jinak se mi obraz rozjizdi, ale kdyz se snazim tak prectu i hodne mala pismena. Doktor rikal, ze bryle nepotrebuju. Kdyz si nasadim maminy 1/1 na cteni tak se mi obraz tolik nerozjizdi. Jestli chcete muzu Vam poslat propousteci zpravu, muj email je trixer(zavinac)email.cz . Diky mockrat
Gery
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Určitě bych doporučoval zopakovat oční vyšetření na jiném pracovišti - zkuste neurooftalmologickou poradnu Oční kliniky VFN, U nemocnice 2, Praha 2, tel 22496 2344
Operace na odstranění dioptrií na dálku
DObrý den,chtěla bych se zeptat. Před pěti dny jsem byla na laserové operaci očí-Lasik. Oči byly olaserovány na dioptrie -4( na levém oku po rozkapání zorničky bych měla mít -6, ale normálně nosím -4 ) a na levém oku mi přidělali cylindr, který normálně na brýlích nemám. Nyní po operaci levým okem vidím dvojitě. Je to díky cylindru? Uvidím někdy zase normálně?Co byste mi poradil?Děkuji.
Renata
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pět dní je příliš brzy na posuzování výsledku - vydržte alespon měsíc a pak se poradte s lékařem v centru kde vám dělali zákrok
Operace na odstranění dioptrií na dálku
dobrý den.mému synovy je 5let a před dvouma měsíci mu bylo zjištěno že je krátkozraký.Levé oko -5.5 pravé -10.jediný podnět k vyšetření byl že se díval z blízka na televize.Ve třech letech to začalo a oční doktor v J.Hradci nám řekl že má oči v pořádku.Nyní jsem jela ze synem už do Prahy kde byl zjistěn tenhle hrozný nález a bylo nám řečeno ,že je to vrozená vada.Máme v rodině rakovinu ledvin.Tchán na ní zemřel a neteři byl zachráněn díky operaci a chemopterapii život v 6 letech.Měla také silné dioptrie a po operaci nádoru se jí oči téměř uzdravily.Nechala jsem synovi udělat sono ledvin -výsledek negativní.Chtěla bych vás poprosit,abych pro syna udělala vše pro jeho zdraví,jestli má nárok na řádné vyšetření krve na zhoubné nemoci,řádné, vyšetření ledvin a CT.Jeli možné klidně si vyšetření budu hradit.Poraďte prosím jak mám postupovat a jak nejlépe pomoc svému synovi.Předem děkuji za odpověď.Doležalová tel.723448648 dolezalova.d@centrum.cz
Doležalová Dagmar
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nevidím žádný důvod obávat se při krátkozrakosti nemocí ledvin. Máte-li obavy poradte se s vaším pediatrem - jistě udělá vše po to aby vás uklidnil. S krátkozrakostí si nedělějte hlavu a hlavně nedělejte se syna nemocné dítě - nechte jej normálně žít, nijak jej neomezujte - vývoj vady stejně nlez nijak ovlivnit - pujde sovjí cestou at chceme nebo nechceme. Pokud mu vada bude vadit až dospěje je možné ji řešit nějakou operací
Ostatní
dobrý den, již 10 let nosím kontaktní čočky bez větších problémů. jediné, co mě znepokojuje jsou popraskané červené žilky v očích. mohou být způsobeny dlouhodobým používáním čoček? děkuji za odpověď
daniela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano mohou - čočky snižují přísun kyslíku k očním tkáním. Dochází k ppřekrvení cév oka a k jejich rozšíření a zmnožení v oční rohovce
Potíže při práci s počítačem
Dobrý den, prosila bych o info, zda můžu zdědit sklon k šed. nebo zelenému zákalu,když pracuji denně 8h na PC.Jsem krátkozraká,nosím 1,75 dpt.S brýlemi jsem začala asi ve 12 letech a postupně se mi oči zhoršovaly.Děkuji.K.Polášková
Kateřina
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Prácš na PC vám šedý zákal a ni zelený nepřivodí. Obě choroby ale mají dědičný sklon
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, mám jedno oko téměř nepoužitelné po operaci při pozdě odhaleném odchlípení sítnice (vidím na něj rozvlněně). Myslíte si, že je vhodné jít na operaci laserem s tím zdravým funkčím okem, na kterém mám 4 dioptrie na dálku? Děkuji.
Martina
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Obecně se žádné operace, které jsou zbytné na jediném fungujícícm oku nedoporučují. Pokud ale máte zásadní touhu, důvod a nebo přádní operaci podstoupit a jste schopen přijmout a pochopit všechna rizika je možné operaci udělat.
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den. Mám za sebou, na Vaší klinice Lexum, vyšetření k operaci Lasik. Nevidím na dálku, jedno oko -3,5, druhé -5. Na levém oku mám skryté,malé šilhání, ale po zvláštním vyšetření u dr. Fremlové to prý lasiku nevadí.Na vás mám dotaz, zda není lepší jít na implntaci fakických čoček než na Lasik. Proč mi to lékaři u vás nenabídli? Zdá se mi, že o těch čočkách se mluví výrazně méně než o laseru. Jsou v mém případě lepší tyto čočky nebo lasik? Ceny znám. Děkuji.
Iva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
U vašich dioptriích je vhodnost lasiku a fakických čoček zhruba stejná - problém je, že fakické čočky jsou pro vás velmi výrazně dražší variantou - ptoto tuto opperaci většinou žádají jen pacienti, kterým nelze lasik doporučit. Nicméně pokud si ji budete přát a jste připraven zaplatit cenu, nic nám nebrání vaši vadu řešit pomocí fakických čoček
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Mám takový dotaz kolik lidí jste už na Vaši klinice operovali metodou keraring? a jaké jsou výsledky? Mám nepravidelný astigmatismus po transplanataci rohovky a keraring by pro mě byl vysvobození tvrdé čočky snaším špatně. Ještě bych se chtěl zeptat jestli na keraring přispívá VZP. Příjde mě docela nespravedlivé že si lečení musím hradit sám , i kdyzž se jedná o vadu za kterou nemůžu .
Mirek
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Operaci pomocí keraringů provádíme - lze říci, že jsou úspěšné - většinou lze vadu změnit a zpravidelnit tak, že je korigovatelná brýlemi - pokud máte zájem objednejte se na oční kliniku Lexum v Praze. Operaci pojištovny nehradí. Cítím s vaším pocitem nespravedlivosti - obrate se na svého poslance a senátora at s tím něco udělá (myslím to vážně - je to jediná cesta)
Ostatní
Přeji Vám moc hezký den, obracím se na Vás s dotazem , zda nevíte co znamená, když asi tak jednou za půl roku mám všude kam se podívám v obzoru takové špičaté obrazy, které mi mlží obraz kam se koukám? Například nevidím na silnici cyklistu, nebo koukám na jdoucí osoby a nevidím je třeba od pasu dolů, ale když se na nohy zaměřím tak nevidím něco jiného:( Vážně si nedělám legraci.Vždy to během dne přejde.Předem Vám moc děkuji za odpověď Nina
Nina
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Jsou dvě možnosti - bud máte nějakou poruchu na sítnici a nebo se jedná o neurologické onemocnění - je nutné navštívit očního lékaře a neurologa
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den, je mi 39 let a byla mi v dětském věku operována tupozrakost pravého oka, bohužel operace se nepovedla a mě po ní zůstala červená jizva v bělmu. V 25 letech jsem podstoupila již druhou operaci( první následovala v šesti letech, hned po neúspěšné operaci tupozrakosti) kvůli šilhání.Oni druhá operace mi šilhání úplně neodstranila.Chci se zeptat, zda se dá nějak odstranit jizva z oka a zda bych měla ještě šanci odstranit šilhání další operací, či již nepokoušet osud.Obě oči mám velmi citlivé a často zarudlé. Děkuji za odpověď
Pavlína
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Šilhání lze v dopělosti operovat ale naděje na úspěch je menší než v dopělosti - zkuste neurooftalmologickou poradnu - prim Diblík. Oční klinika VFN, U nemocnice 2, Praha 2 tel 224962344
Slzení a pocit suchého oka
Dobrý den.Několík let mi bolí očí.Jsou zarudlé,pálí,mám pocit že v ních mám písek a tlak.Veškeré vzšetření očí je v pořádku.Na vyšetření chodim každý rok,předepišou mi kapky,ty pomohouou jen na chvílku.Je mi 51roků.Když to není v očích,čím to teda může být?poradte,prosím.Děkuji za odpověd.
ota
Oko, laser - (c) profimedia.cz
To je problém, může to být tisíc příčin - do špatnách brýlí až po zánětlivou chorobu postihující celý organismus - pokud si s tím váš oční lékař neví rady zkuste jiného - víc je na dálku těžké poradit
Slzení a pocit suchého oka
Ještě jeden dotaz bych měla, prosím - ve spaní se mi otevírají oči, po ránu je mám hodně "oschlé", na noc si dávám DERMAZULEN, je tato "léčba" dostačující, nebo je vhodnější dávat nějaké gelové kapky? Děkuji za odpověĎ :-)
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Můžte zkusit i Lacrysisn pro gonioskopii - myslím, žese dá koupit v lékárně
Ostatní
Dobrý den, zjistila jsem že mám jednu zornici širší než druhou - jaká vyšetření je vhodné podstoupit??.. Mohlo by se jednat o začínající GLAUKOM? Občas vidím rozmazaně, občas mně bolí hlava (půlka).. Cca půl roku zpátky jsem měla výpadek části zorného pole s "blikajícím předmětem") na té části výpadku zorného pole (pravá půlka).. bylo to klasifikováno jako OČNÍ MIGRÉNA. Jinak průběžně hlavně na bílé ploše monitoru vidím plující svítící "předměty".. Děkuji za ochotu a přeji krásný den!
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Určitě hlavně neurologické vyšetření a oční vyšetření - pokud je to trvalý stav od migrény to nebude. Příčinou můlže být řada chorob od banálních až po závažné. U některých lidí je to ale normální stav
Brýle na čtení
Dobrý den pane doktrore, děkuji za vaší odpověď ohledně monovision. Ve Vaší odpovědi říkáte, že se většinou používá rozdíl mezi očima 0,75 dioptrie. Mě lékař navrhl úpravu lasikem na rozdíl 1,5 dioptrie a tvrdí že to bude fungovat.Není tento rozdíl již dost veliký a nebude to způsobovat bolesti hlavy?
Petr
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Čím větší je rozdíl tím větší je komfort při čtení ale tím větší je riziko horší snášenlivosti. Pokud chcete mít jistotu je nutné to vyzkoušet pomocí kontaktních čoček
Brýle na čtení
Dobrý den, velmi ráda bych nosila kontaktní čočky, mám kolem pěti dioptrii, ale zjistila jsem, že s nimi nejsem schopna číst, či se dloudo dívat nablízko, obraz mám mírně rozmazaný. Používala jsem čočky měsíční. Tento stejný problém má i moje kamarádka. Existuje nějaký zpusob, jak se tohoto nepříjemného problému zbavit? Vyzkoušela jsem už několik značek. Děkuji za odpověď.
Magdalena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud je vám méně než čtyřice tak máte kontakřní čočky příliš silné, pokud je vám více jak čtyřicet tak je řešením zeslabit čočky jen na jednom oku - říká se tomu monovision - jedno oko je zaostřené do dálky, druhé do blízka. V zahračničí je to velmi rozšířené, u nás méně ale je to výborná věc
Šilhání a tupozrakost
dobrý den, mám asi od 12 let diagnostikovanou tupozrakost, dá se léčit ve věku 23 let? Děkuji za odpověď.
šárka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Bohužel nedá
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, jsem k vám na kliniku objednaná na operaci Lasik,zapomněla jsem se zeptat, zda může být nějakou překážkou pro správné hojení po operaci, to že mám doma kočku a případně, musím-li nějak omezit styk s ní.
Lucie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Kočka nevadí - jen at vám alespon týden po operaci neolizuje operované oko :-)
Šilhání a tupozrakost
A znáte nějaké cviky na tupozraké oko?Poraďte!
Monika(15let)
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Neznám - žádné neexistují.
Dioptrické vady očí
Mám dotaz na kolik je vypovídající test vidění na dálku, uveřejněný v MF Dnes někdy v červnu.Podle něj na pravé oko vidím na dálku podprůměrně ostře a na levé bych měl používat brýle při řízení.Přitom subjektivně nemám pocit,že hůře vidím při řízení, jen někdy mám pocit, že oči jsou odpoledne a večer unavené, když sedím v práci déle u počítače.Pravé oko pálí více a občas mě pobolívá za okem hlava.Mám to řešit prohlídkou nejprve u optika nebo rovnou jít k očnímu lékaři. Díky za odpověď.
Josef
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Navštivte očního lékaře
Archiv
Dobrý den, jaké jsou kontraindikace pro prodělaných dvou retrobulbálních neuritid?Děkuji za odpověď
Eva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
nevím jak to myslíte - kontraindikace k čemu?
Dioptrické vady očí
Dobrý den. Je mi 20 let a uvažuji, že bych si nechala udělat kontaktní čočky, je potřeba to projednat se svým očním lékařem, nebo si můžu zajít přímo do optiky na tuto činost specializovanou ? A ještě jestli je vůbec možné si je udělat když mám 4,5 a 5 dioptrii s decentarlizací. Děkuju za odpověď zazka.S@seznam.cz
Žaneta
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Můžete rovnou do optiky
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Je mě 44 let,nosím brýle +5D na obou očích.Je pro mě vhodná operace laserem a jakou metodu této operace využít?
Per
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ve vašem věku a při této vadě je lepší extrakce čiré čočky
Archiv
Dobrý den pane doktore, mám 11 letou dceru, má zjištěnu krátkozrakost od cca 7 let, údajně jde o růst.vadu, nyní má 6 dioptr., navrhují nám skleroplastiku, jaký je Váš názor, na internetu jsem četla, že ve světě se od této metody ustupuje, neprokazatelné výsledky, nám bylo řečeno v DFN v Brně,že jednoznačně tuto operaci ano, protože bude ještě hodně růst a mohlo by dojít i k vážnější poruše např.na sítnici oka....Děkuji
Michaela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Já osobně moc ne efekt skleroplastiky nevěřím
Archiv
Dobrý den, jsem krátkozraký a mám 9 a 9,5 D. Byl jsem na předoperačním vyšetření, kde lékař shledal, že mohu podstoupit operaci laserem. Je v mém případě vhodná metoda LASEK (klinika provádí pouze PRK a LASEK)?
Petr
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ani jedna z uvedených metod není pro takový počet dioptrií vhodná. Vhodný je LASIK nebo fakická čočka
Archiv
Mám 40 let před 5 lety jsem byla na operaci se šedým zákalem.Dva roky po operaci jsem s tím samým okem musela znova na laserovou operaci.Mám na operovaném oku přes 4 dioptrie na blizko a na druhém oku mám 1 diop.na dálku.Dělá mi to probémy.Paní doktorka tvrdí,že už to nebude nikdy ono,protože čočka je umělá.Nedá se s tím opravdu nic dělat?Děkuji za odpověd.A už se mi dělá i v druhém oku šedý zákal.
EVA
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Dá - stzav je možno doladit laserovým zákrokem excimerovým laserem nebo doladit další nitrooční čočkou
Ostatní
Chtěl bych se zeptat jak velký je rozdíl v přístrojovém vybavení (fakoemulzifikátoru) v různých nemocnicích, či soukromých klinikách.Mám se podrobit operaci katarakty.Jsem krátkozraký (-9 D)a měl jsem odchlípenou sítnici.Existují operační přístroje, či postupy které by byly šetrnější k oku?Údajně mi při operaci katarakty hrozí odchlípení sítnice.Lze tomu zabránit, nebo aspoň minimalizovat riziko? Předem děkuji za Vaši odpověď.
brave
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Rozdlíly jsou velké. Ve vašem případě je ale důležitější zkušený operatér, který operaci provede dobře a rychle
Nemoci sítnice
Pane doktore, kdo je u nás největší odborník na problematiku "odchlípnutí sítnice"? Děkuji za odpověď
Marcela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Já bych doporučoval primáře Fišera v Praze tel:420 244 016 441 - 444
Ostatní
Dobrý den. Je mi 37 let a léčím se tři roky na Crohnovu chorobu a tudíš užívám glukokortikoidy(Medrol,Entocort).Po těchto lécích mi pravděpodobně vznikla oboustraná Katarakta.Jsem po operaci Katarakty (obě oči) s implantací multifokálních nitroočních čoček (SN60D3).Pravé oko bylo operováno v dubnu tohoto roku a je v pořádku.Druhé oko mi bylo operováno začátkem května tohoto roku.Druhý den po operaci bylo vše v pořádku,ale po týdnu lékař zjistil,že se mi nějakým způsobem tzv.skrabatilo pouzdro čočky.Bylo mi řečeno jakoby se igelit zahříval nad plamenem.Prosím vás o radu,jak postupovat,aby nedošlo ke zhoršení vidění,které je zatím dobré,ale ne už takové jako druhý den po operaci a také aby nebyla poškozena implantovaná čočka.Mají lékaři použít laser nebo operativní řešení.Pokud je to možné poraďte mě prosím jak postupovat dále. Děkuji.
karol
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nejlepší je tzv Nd-YAG kapsulotomie - protětí zřaseného pouzdra laserem
Archiv
Od dětství šilhám, nyní je mi 20 let a diagnostikovali mi střídavý divergentní strabismus více vlevo, mám docela velkou úchylku. Zajímalo by mě, kolik stojí taková operace, zda je hrazena zdravotní pojišťovnou. Tato vada mě opravdu dost trápí. Děkuji za odpověď.
Monika
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Operace šilhání jsou hrazeny zdravotními pojištovnami
Archiv
Dobrý den, rába bych znala Váš názor, je mi 24 let, trpím krátkozrakostí a nosím brýle, nyní mám 3D na každém oku, ráda bych si nechala vadu odstranit nějakou s laserových metod, prosím o radu, která metoda by byla pro mě nejlepší a jaká je šance, že se po nějakém čase vidění opět nezhorší. Vzhledem k tomu, že bydlím blízko Brna uvažuji o laserovém očním centru Meral neznám však nikoho, kdo by měl s tímto centrem nějakou zkušenost proto prosím o Váš názor. Děkuji za radu.
Romana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Rád bych vám poradil ale nidky jsem neviděl žádného pacienta operovaného v tomto centru - pokud se nemýlím tak dělají jen PRK a nedělají LASIK
Archiv
Dobrý den,v jednom časopise jsem se dočetla ,že roztok na kontaktní čočky RENU může být při častém použití nebezpečný a hrozí poškození rohovky a oslepnutí.Také psali ,že ho stahují z prodeje. Dcera nosí kontaktní čočky a požívá právě tento roztok.Prosím o váš názor na tento roztok.Předem děkuji s pozdravem Kamila Dvořáčková(moje adresa je dvorackova@vakna.cz)
Kamila Dvořáčková
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Vaše informace je správná, firma BaL jej celosvětově stahuej z prodeje. Bohužel u nás se o tom příliš nemluví
Archiv
Dobrý den, ráda bych se zeptala na názor ohledně nošení slunečních brýlí u malých dětí. Měli by malé děti nosit v našich zeměpisných šířkách sluneční brýle? Nebo stačí kšiltovka a klobouček? Slyšela jsem o možnosti vypěstovat šeroslepost? Děkuji.
Anna
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Já myslím, že sluneční brýle jsou u nás zbytečné - tisíce let malé děti skluneční brýle nenosili a pokud vím houffně neslepli
Archiv
Dobrý den,prosím Vás,jaké je riziko u operace šedého zákalu,když jsem v minulolosti postoupil keratoplastiku? Děkuji za odpověď.
Pavel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Záýleží na stavu endotelu transplantované rohovky - to lze posoudit endotelovým mikroskopem. V principu ale platí, že pokud na operované oko vidíte a operaci bude provádět zručný operatér tak riziko není o moc větší než u jakéhokoli jiného pacienta
Nemoci sítnice
Chtěla bych vědět, zda se na Vaší klinice aplikuje lék Avastin na degenerativní onemocnění sítnice. Začali s tím ve Zlíně. Děkuji
Eva Honzátková
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Avastin jsme začali aplikovat ještě dříve ndž ve Zlíně a máme s tím vynikající zkušenosti - pro některé pacienty s tzv senilní makulární degenerací a některé oční komplikace cukrokvy je to opravdu zázrak
Glaukom – zelený zákal
Dobrý den, při pročítání vaší poradny jsemněkolikrát narazila na váš názor, že ne všichni pacienti, kterým byl diagnostikován glaukom, ho skutečně mají. Léčímse proglaukom na obou očích již 7 let. Dostala jsem se tehdy se svými potížemi k MUDr.Pilbauerovi do ÚVN, který sice již zemřel, ale byl považován myslím za velkého odborníka na glaukom. Mě ho diagnostikoval na základě podezření při vyšším NOT a po následném vyšetření na laserovém přístroji ( tops ?). V prvním roce jsem byla na tomto přístroji vyšetřena asi 4x a při dosažení určitého úbytku buněk zrakového nervu pan doktor rozhodl o nasazení kapek.Byly to nejprve kapky Rescula, nyní Xalatan . nyní po smrti pana doktora jsem v péči jiného lékaře téže nemocnice, provádí mi 2x ročně kontrolu očního pozadí, měření tlaku,1x ročně perimetrické vyšetření a předepisuje kapky. Myslíte, že skutečně mám glaukom a pokud ano, je léčba a frekvence kontrol dostatečná ? Děkuji vám za radu .
zuzana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Frekvence kontrol záleží na stavu oka. U někoho stačí kontrola jednou za rok u někoho je potřebná jednou tádně. Zda máte glaukom nemumím posoudit protože neznám vásledky vyšetření
Ostatní
Dobrý den,pane doktore,mám dotaz ohledně transplantace rohovky.Syn(28let) tuto operaci před měsícem podstoupil,zatím není patrné žádné zlepšení vidění.(snad malinko na blízko,na dálku je stav horší než před operací).Jsme pouze nedočkaví nebo se stala nějaká chyba?Děkuji za odpověď.
Hana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Výsledek čekejte až po vyndání stehů - tj cca 14 měsíců po operaci
Slzení a pocit suchého oka
Hezký den, ráda bych Vás požádala o doporučení, začala jsem užívat lék Aknenormin a jeden z vedlejších účinků je mimo jiné vysušování očí, koupila jsem si tedy na radu lékárnice Lacrisyn, avšak po jené až dvou hodinách mám pocit vysušení znova, nemůže mi uškodit používání kapek vícekrát denně než třikrát? jak předepisuje návod, nebo mi můžete doporučit něco vhodnějšího např. gel apod. Děkuji a srdečně zdravím
Karolína
Oko, laser - (c) profimedia.cz
V lékárně se prodává řada dalších umělách slz. Používejte je tak často jak je vám to příjemné
Dioptrické vady očí
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,zda kontaktní čočky mohou způsobit nějaké problémy a je-li vůbec pro oči zdravé je nosit stále,nosím je již pět let a to každý den. Děkuji, za odpověď.
Renata
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nosit čočky stále pro oko zdravé není - čočky jsou nebezpečné hlavně vznikem záánětů rohovky - dodržujte velmi pečlivě pokyny pro čuištění čoček, při sebemenších problémech je ihned vyjměte z oka
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den, je možné ještě ve 30 letech vyřešit šilhání a tupozrakost? Děkuji
Alena B.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Silhání ano, tupozrakost ne
Operace na odstranění brýlí na čtení
Dobry den,pane doktore. Je mi 25 let,jsem kratkozraka,mam 4,5 a 5,0 D. Jsem objednana na laserovy zakrok PRK s antibiotiky a to pouze na jedno oko. ( na radu lekarky) Vzhledem k tloustce rohovky- 480mikronu, je tento zakrok pry nejvhodnejsi. Chtela jsem se zeptat na vas nazor co se tyce volby zakroku a provedeni zatim pouze na jednom oku. Dekuji za odpoved
Kateřina
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Myslím, že to je vzhledem k tlouštce rohovky vhodný postup