Pondělí 20. ledna 2020, svátek má Ilona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 20. ledna 2020 Ilona

Poradna očního lékaře Josefa Hycla

Šedý zákal
Dobrý den, mam astigmatismus a počínající šedý zákal. Je mi 53 let,co byste mi doporučil? Děkuji
Mindlová Růžena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Počínající zákal je možné řešit operací- a při tom se dá snížit i astigmatismus - pomocí tzv LRI - limbální relaxacční incize diamantovým nožem
Ostatní
Dobrý den přeji. Již jsem se ptala, (odpověděl jste mi 15. lstp) na rozšířenou zornici. JEště dodám že není trvale rozšířená neměnná, že reaguje normálně, ale přesto je -hlavně - když je šero, větší než na druhém oku. Žádala jsem kontrolní CT ale bylo mi řečeno že se dělá kontrolní CT až po roce (to že mám širší zornici jsem si všimla asi tak mezi čtvrt a půl rokem po provedení posledního CT), neurolog mě zběžně prohlédl, stačí toto neurologické vyšetření nebo mám nějak důsledněji trvat na provedení opětovného CT??.. Kontrolní EEG jsem podstoupila ale z důvodu migrény.. Oční vyšetření - běžné, jsem již také absolvovala asi měsíc či dva předtím než jsem si té rozšířené zornice všimla a nic mi nenašli. Na oční jsem objednaná cca za měsíc. Jinak děkuji moc za radu, mějte se krásně!
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud je oční nález normální tak je to skutečně spíš záležitost pro neurologa - ale jak jsem říkal často se nezjistí příčina a je třeba se s tím smířit. Pokud nemáte jiné zdravotní obtíže - bolest hlavy, obrny nervů atd tak bych na dřívějším CT netrval
Glaukom – zelený zákal
Paní doktorka říká, že mám zelený zákal. Oční tlak mi již po několikáté naměřila 10 a 11 MmHg. Podle stavu očního nervu bych prý měla mít tlak tak 30 - 35 MmHg. Je možné, že by se zmýlila? Žádnou léčbu mi zatím nedala. Je mi 50 let.
Hana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pravděpodobně jsou změny vašeho nervu vyvolány jinou chorobou než zeleným zákalem - může se jednat o změny na základě poruch prokrvení, některé neurologické choroby a řadu dalších - a pozor a nebo také o normální stav - protože oční nerv může někdy vypadat zvláštěně - ale pokud jsou zachované zrakové funkce a není vysoký tlak je možné to tak ponechat
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, jsem cca 2 měsíce po operaci lasik. Mohu jít na magnetoterapii v oblasti hlavy? Neovlivní tato terapie vidění které se ještě po operaci ustaluje? Díky za odpověd.
Luboš
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Magnetoterapie vám stran očí nemůže uškodit, a to ani když jsou po LASIKU
tečky před okem
Dobrý den, jsem krátkozraký, mám 2 dioptrie na dálku, aktivně sportuji, a spozoroval jsem, že čím dál tím více začínám vidět při pohledu na oblohu nebo světlý podklad drobné žíly a vlásečnice. Můžete mi prosím poradit, čím to může být spůsobeno a jak to odstranit, protože oční lékař u mne neobjevil žádnou vadu na očích? Začíná mi to vadit při čtení nebo když hledím v denním světle. Děkuji mockrát za odpověd.
Petr M.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pravděpodobně se jedná o drobné vláknité zákalky ve sklivci. Pokud by vám vysloveně vadily při vidění je možná operace - tzv PPV
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, domnívala jsem se, že po Lasicu se dioptrie nevrací. Kamarádce se vrátily cca -1,5 dpt. (měla cca -4 dpt. na obě oči, operace v Lexum Praha). co si o tom mám myslet? Lucie
Lucie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Už jsem o tom psal hodněkrát ale zkusím to ještě jednou. Laserové operace vytvářejí na rohovce jakousi obdobu brýlí nebo kontaktních čoček. T.j. odstranují současný počet dioptrií. A stejně jako kontaktní čočky a brýlke neovlivní v dobrém, či špatném další vývoj vady, tak to nedokáží ani laserové operace. Pokud je někomu souzeno, že se mu dioptrie budou zhrošovat - budou se zhoršovat i po operaci, jen bude mít vždy méně o to, co bylo odoperováno. Pokud by vaše kamadádka nešla na operaci měla by dnes asi -5,5 dioptrie. Nicméně nemusí zoufat - není problém odstranit další -1,5 dpt. Jen pokud je sopučet již odstraněných dioptrií větší jak 8 až 10 dioptrií může být problém udělat další laserový zákrok a bylo by lepší postupovat jinak
Dioptrické vady očí
Dobry den, rada bych se zeptala zda mohu otehotnet pokud jsem kratkozraka- 6 dioptrii a astigmatismus 2.5. Mam zvyseny nitroocni tlak. Je mozne nebezpeci zhorseni zraku v prubehu tehotenstvi pokud bych rodila cisarskym rezem? Dekuji.
Petra
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Otěhotnět můžete, není žádný důvod rodit jinak než normálně.
Kontakřní čočky
Dobrý den, je mi 21 let, od 11 let jsem nosila brýle a před čtyřmi dny jsem začala nosit kontaktní čočky. V optice mi řekli, že si na ně musím napřed zvyknout. Nevím, jestli je to rozdílnými dioptriemi mezi pravým a levým okem (ty jsem měla u brýlí taky), ale mám najednou roztěkaný zrak, nejde mi pořádně se soustředit na jedno místo a při pohybu hlavou se mi všechno zatočí. Taky jsem u sebe začala pozorovat mírnou šilhavost. Chtěla bych se zeptat, čím to může být a jak problém řešit. Děkuji.
Kamila
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Řekl bych , že čočky budou příliš silné - požádajte optika at vám dá před oči brýle cca +0,5 dioptrií na obě oči - pokud se vám uleví je třeba čočky zeslabit
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den mému synovi byla zjištěná tupozrakost.Jemu 7let,doktorka mi řekla,že se to dá léčit do 8-mi let věku dítěte. Prosím vás o radu když se to nevyléči tak potom jedině očni školou.Chci se jenom zeptat jestli by to mému synovi nějak pomohlo a co by tam snim dělali.Prosím vás o radu.
Katka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Šance na vyléčení tupozrakosti je ve věku 7 let jen velmi malá. Přesto stojí za to to zkusit. Léčba spočívá v předpisu správných brýlí, v zakrývání lepšího oka a stimulaci druhého oka zajímavými činnostmi, které dítě provádí - děti si v podstatě hrají
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Moje dvanáctiletá dcera je krátkozraká. V současnosti má 7 dioptrií na dálku na každém oku s tím, že se jí ročně zhoršuje zrak o přibližně 0,5 - 1 dioptrii. Oční lékařka nám navrhla podstoupit skleroplastiku k zabránění progrese myopie. Nevím, jestli je tato operace vhodná i pro dítě ani jaké pracoviště tuto operaci provádí. Existuje nějaký jiný způsob, jak zabránit dalšímu zhoršování zraku v dětském věku? Děkuji za odpověď.
Edita
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Žádný způsob není. Skleroplastiku vaše dítě může podstoupit, možná budete mít hezklý pocit, že jste pro dítě něco udělali ale žádný efekt od toho nečekjte. V západních zemích se tento zákrok neprovádí, protože nikdo ještě neprokázal, že má nějaký efekt
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den..Je mi 15 let.Brle nosím už od 2 třídy..doktoři mi řekli že se mi zrak zhoršil kvůli tomu že jsem rychle vyostla což je pravda.. mám skoro 3 dioptrie na obou očích..Ale brýle mi velice vadí jak ve škole tak ve sportu..Rodiče se rozhodli že by mi zaplatili operaci očí..Bylo b nějak možné, že bych operaci podstoupila již v 15 letech? nebo vlastně od kolika let je operace přístupná? oc děkuji za odpověď
Míša
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Možné by to bylo pokud by vaše vada byla alespon 3 roky zcela stabilní. Pokud se dioptrie hýbou je vhodnější počkat alespon do 18. roku věku (nebo min 17. pokud byste v 17 letech měla třeba více než 6 dioptrií)
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, od první třídy mám brýle. Jsem krátkozraká a navíc mám vadu, při ktreré kdybych nenosila brýle bych viděla všechno ve stejné rovině, jako že bych nepoznala co je blž a co dál. Mohl byste mi o tom říct víc? Na brýle jsem vždycky kašlala ale nyní mi je 20 a opravdu špatně vidím a začínám je nosit. S tou vadou kterou mám, je možné ji operativně odstranit? Navíc se mi dvakrát stalo, že mě "přestalo" poslouchat levé oko. Když jsem se dívala na jeden předmět, levým okem sem ho neviděla a měla jsem v něm zvlaštní tlak. To mě vyděsilo a snažím se je nosit. Myslíte že sem si to tím nenošením brýlí tak moc "zapinkala" ? Mám obavy to říct své oční od dětství jen slibuju, že je budu nosit........Děkuji
petra
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Rád bych vám pomohl ale opravdu nevím co si pod:při ktreré kdybych nenosila brýle bych viděla všechno ve stejné rovině, jako že bych nepoznala co je blž a co dál .... představit
Operace na odstranění brýlí na čtení
Dobrý den.Je mi 46 let, jsem z Brna a v posl.2 letech mívám občas tak na půl až jednu hodinu tzv. "roztěkané" vidění,nemůžu zaostřit,vidím rozmazaně,nemůžu nic důležitého dělat:Přejde to a zůstane jen tupá bolest hlavy.Přijde to vždy náhle.Jinak vidím dobře, jen na čtení mám brýle 0,75 dioptr.Dělá mi to starost,nevím co to může způsobovat,znamenat.Děkuji za odpovědˇ.Zuzka
zuzka@vipcz.cz
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pravděpodobně máte slabé brýle na čtení. Zkuste přidat půlku dioptrie
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Vážený pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu. Již tři neděle mě bolí hlava za očima, bolest se zmírní pokud zavřu oči. Nosím brýle na dálku (pouze ve škole a k televizi) na obou očích mám jednu dioptrii. Nevypozorovala jsem, že by bolest souvisela s tím, zda mám nebe nemám na sobě brýle. Přesto se ptám, je možné, že by bolest souvisela se špatnými, resp. slabými, brýlemi? Jsem studentka a hodně času trávím u počítače, může i to hrát roli. Děkuji za odpověď
Monika
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Příčina může být v brílích - zejména pokude jsou slabé, silnějšé nebo pokud jsou decentrované - tj. pokud optická centra skle neodpovídají centru vašich zorniček
Nemoci sítnice
Dobrý den pane doktore, mám chorioretinální zánět sítnice. Užívala jsem léky Aescin,Ibalgin,Klacid,Prednyson,Sumamed a výsledek je malinko lepší,ale stále vidím rozostřeně. Je šance na vyléčení,co byste mi doporučil? Děkuji za radu.
Karin
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Je šance, že se proces zastaví - ale škody, které již zánět napáchal většinou už nelze napravit
Slzení a pocit suchého oka
Dobrý den,asi půl roku používám kapky Arufil a poslední dobou někdy po jejich nakapání mě zčervenají oči, začnou slzet a pálit, po chvíli to přejde. Může po nepřerušovaném používání po nějaké době vzniknout alergie na nějakou složku přípravku (např. konzervační látku). Bylo by vhodné kapky změnit? Existují i nejaké kapky bez konzervačních látek? Lze syndrom suchého oka vyléčit nebo si již pořád budu muset kapat tzv.umělé slzy, jak mi řekl můj lékař?Děkuji za odpověď
Iva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano alergie na konzervační látky vzniká běžně. Kapky bez konzervačních látek u nás existují pouze jako umělé slze Tears naturele free. Jsou však poměrně drahé
Slzení a pocit suchého oka
Dobrý den, 2 roky mě léčila má oční doktorka na záněty spojivek. Nyní mě předala do péče jiné specialistky, a ta zjistila, že mám suché oči. Na pravém se mi dělají nějaké tečkovité útvary a skoro na to oko nevidím. Různé umělé slzy a gely mi příliš nepomáhají. Občas se oko zklidní, ale vždy tak na 2 dny. Snažím se nedívat na televizi, jím spoustu česneku, dělám si obklady ze světlíku, ale nic nepomáhá.Můžete mi prosím poradit, co mám ještě dělat, aby došlo k vyléčení. Nechci zůstat slepá! Předem děkuji.
Pavla
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Obratte se na rohovkovu ambulanci oční kliniky VFN, U nemocnice 2, Praha 2 tel 224962345
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den. V ranném dětství mi byla operována tupozrakost a předepsáno nošení brýlí.Tupozraké oko se nepodařilo cvičením plně "zprovoznit" tj. jeho vidění je stále horší než okem zdravým, nicméně se podařilo velmi dopbře odstranit šilhání. Kolem 18 let jsem brýle (+3,5dpt) nosil pouze při velmi přesné práci (rýsování apod.) jinak jsem se bez nich v podstatě obešel. Nyní je mi 30let a pozoruji subjektivně zhoršení schopnosti ostření na blízké předměty (čtení) a v šeru i horší rozlišovací schopnost na dálku(řízení). Rovněž pociťuji, že mi v případě nenošení brýlí a snaze o doostření na blízké předměty tupozraké oko opět více "ujíždí". V mém zamětstnání je nošení brýlí nepříjemnou překážkou. Ptám se tedy, zda by byla v mém případě byla vhodným a možným řešením operativní léčba laserem za účelem odstranění dalekozrakosti (+3,5dpt). Děkuji za odpověď.
Petr
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Na vaši otázku jsem již odpověděl
Ostatní
Dobry den, chci se zeptat,porad vidim pred ocime cerne tecky nebo carky jsou pohyblive ,nejvice kdyz se divam do svetleho prostredi. Dekuji
Hanka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud jsou jen ojedidnělé tak je to normální. Pokud je to hustá změnt a hlavně pokud rychle přibývají je lepší se obrátit na očního lékaře.
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den. Chtěl bych se Vás pane doktore zeptat na následující věc. V dětství (4 roky) mi bylo operováno oko pro odstranění šilhavosti v souvislosti s jeho tupozrakostí. Již od dětství jsem nosil brýle +3,5 a +4 dpt spolu s okluzorem (cca do 6 let). Od cca 15 let jsem brýle používal pouze na velmi jemnou práci (rýsování apod.) jinak jsem se bez nich v podstatě obešel. S postupem času však pozoruji, že se mi zrak začíná zhoršovat a nyní ve 30letech již nejsem prakticky schopen bez brýlí (+3dpt na obě oči) číst. Rovněž pozoruji zhoršení rozlišovací schopnosti při koukání na dálku (řízení auta) zejména za zhoršených světelných podmínek. Ptám se, zda by byla v mém případě vhodná operace pomocí laseru (jaká metoda) případně jaké by bylo jiné možné řešení, abych na čtení ani na dálku brýle nepotřeboval (překáží mi v zaměsnání). Předem děkuji za odpověď.
Petr
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Záleží na skutečném počtu doptrií na dálku. Poku dje jich do 5 či 6 je laser vhodný, pokud více tak byla by vhodnější fakická nitrooční čočka
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den, ráda bych se zeptala, mám 4,5 letou dceru.Od mala jsem pozorovala šilhání.Od dvou let jezdíme na oční,nejdříve se malá ani nenechala prohlédnout.Ve čtyřech se podařilo udělat vyšetření a lékař konstatoval, že máme jedno oko položené jinak- prý níže položený koutek.Že vada žádná není a už nemusíme jezdit na ko.Občas stejně sluduji, že očíčko ujíždí.Je to vůbec možné,aby bylo oko položené jinak a následkem toho se zdálo, že oko ujíždí? Děkuji
radka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano je to možné. Vhápu ale vaši nedůvěru a proto doporučuji pro klid duše vyšetření ještě jiným očním lékařem
Glaukom – zelený zákal
Dobrý den pane doktore, Chtěla bych se zeptat: Zda je nutný císařský řez při glaukomu? Jsem v 33. týdnu těhotenství a už bych ráda věděla co mě čeká. Raději bych rodila normálně, ale nevím jaké riziko bych podstoupila. Můj nitrooční tlak nepřesahuje 20. Děkuji předem za Vaši odpověď. Kubíková
Kubíková Dagmar
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Glaukom určitě není důvodem k vedení porodu jiným než normálním způsobem
Ostatní
Dobry den,často trpim bolesti za pravym okem. Boli me pak i hlava a je to k nevydrzeni. Na ocnim jsem byla na vysetreni a oci mam zdrave.Pracuji casto s pocitacem, tak 2 hod denne. Studuji vysokou skolu a chodim do prace,nevim jestli muze mit vliv kazdodenni shon na bolest oka...Dekuji za odpoved
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud jsou oč v pořádku a nemáte dioptrickou vadu obrátil bych se spíše na neurologa - může se jednat o migrénu
Záněty spojivek
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Dnes jsem si našla v oku na bělmu takový jakoby puchýřek o rozměru asi 1 mm. Nevím co to je a jak se to dá odstranit. U lékaře jsem zatím nebyla. Nebolí to, ale je to nepříjemné. Jako kdybych tam měla něco spadlého. Děkuji za radu. Je mi 31 let.
martina
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Může se jednat o tzv spojivkkovou cystu - většinou stačí její propíchnutí
Slzení u kojenců
Dobrý den ráda bych se zeptala zda je v pořádku když má dcera (10 týdnů) stále nemůže úplně otevřít levé oko. Z mého pohledu to vypadá, jako kdyby nemohla složit horní víčko (nevzniká takový ten záhyb, který má na druhém oku) . Na kontrole mi řekli, že oko jako takové je v pořádku. Mám čekat, že se to spraví časem nebo bude nutný nějaký zásah? Děkuji předem za odpověď.
Magda
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporučuji navštívit ještě jiného očního lékaře. Myslím, že to není normální a je třeba zjistit příčinu
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobry den, je mi 22 let a mam na obou ocich 7 dioptrii, vada se jeste zhorsuje, nicmene tempo se ustaluje a zacinam uvazovat o operaci oci. Laserovy zakrok se mi ale zda nevhodny, vzhledem k velikosti dioptrii a take se mi zda ze je to prilisny zasah do oka..zaujala me ale moznost implantace fakickych cocek, nemyslite ze by tento zakrok byl pro me vhodnejsi? a proc jsou rozdily v cene implantace nekde az 10 000?
anonym
Oko, laser - (c) profimedia.cz
U 7 dioptrií určitě nejsou fakické čočky špatný nápad. Osobně bych jim při vašich dioptriích dal přednost. Cena je ale znatelně vyšší. Rozdíly v cenách jou dány částečně použitými materiály a náklady na provoz a vybudování centra ale také nabídkou a poptávkou. Doporučuji vyvarovat se pracoviští s neobvykle nízkou cenou - to musí být na ůkor něčeho
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den, Já šilhám už od narození, zdědila jsem to po dědečkovi. Byla jsem na třech opreacích a nic se nezlepšilo. Naposledy jsem byla asi v 8 letech. Teď je mi 20, má smysl zkusit znovu operaci? Děkuji
Nika
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Myslím si, že ano- pokud je pro vás smysluplný i částečný výsledke
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda-li je pro mne vhodna laserova operace na vasi klinice pri zjistenych diptriích -6 na levem oku a -8,5 na pravem oku, pricemz na prave jsem tupozraka. Je mi 21 let a zrak se mi porad jeste zhorsuje (tak o pul dpt na rok). Dekuji predem za odpoved a preji krasny den.
Lenka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Uváděné dioptrie by měly jít laserem odstranit. jen mne zaráží ta tupozrakost. U minusové vady nebývá - takže definitivní verdikt až po vyšetření u nás
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, je mi 34 let,chtěla bych podstoupit laserovou operaci očí, mám dlouhodobě na obou očích cca 4 dioptrie na dálku. Chci se zeptat, jestli je u mne operace vůbec možná - jsem alergická na téměř všechna ATB, mám lehčí poruchu imunity a jsem 2 roky po operaci, při které mi byla odstraněna levá plíce z důvodu bronchiektázií.
Iva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Bylo by vhodné nejprve vyzkoušet snášenlivost antibiotických očních kapek a pak musí k operaci dást souhlas váš ošetřující lékař, který zná váš celkový stav. Vzhledem k uváděné poruše imunity bych doporučoval nejprve operaci jednoho oka a po určité době druhého
Nemoci sítnice
V zari mi diagnostikovali v levem oku CNV mam podstoupit aplikaci Visudyne a ted jsem zjistla,ze existuji i jine mozna ucinejsi metody/Avastin,Macugen/.Myslite,ze i po te aplikaci se da nektera pouzit?
jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Obecně je v oftalmologii odklon od Visudinu směrem k Avastinu a Macugenu - záleží ale na konkrétním stavu oka
Šilhání a tupozrakost
Jak lze ve 30 letech odstranit silhavost,kdyz ma jedno oko mensi dioptr. rozdil nez druhe,operativne laserem?Aco mi povite o lecbe botulotoxinem?
Vlasta
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Laserem není možné šilhání odstranit. Botulotoxinem teoreticky ano - prakticyk je problém v tom, že se injekce musejí každé 3 měsíce opakovat a efekt je do uršoté míry nepředvídtelný
Šedý zákal
Dobrý den. Vážený pane doktore,velice by mě zajímal Váš názor(samozřejmě pokud můžete posoudit)na profesionalitu očního pracoviště polikliniky v Sokolově(MUDr.Studený,MUDr.Kacerovský).Toto pracoviště se zabývá mj.implantacemi fakických čoček.Domnívám se,že tento zákrok by byl optimální při řešení mé oční vady(krátkozrakost,-9,75 a-9.25dpt,tloušťka rohovky,věk 42let,nastupující presbyopie)a s ohledem na mé bydliště by toto pracoviště bylo ideální. Dále bych se zeptala,zda byste viděl možnost,aby např.alespoň částečně hradila zdr.pojišťovna tento zákrok,když při posledním očním vyšetření lékařka konstatovala zárodky počínajícího šedého zákalu?Velice děkuji za Vaši odpověď a za Váš čas a zájem,který mému dotazu věnujete.
Holi
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Uvedení pánové jsou zkušení a kvalifikovaní lékaři. Pokuud je vákmj ale 42 let a máte počínající šedý zákal bylo by použití fakických čoček nesprávné - ve vašem případě by byla ideálním řešením tzv RLE - refrakční lensektomi. Fakické čočky pojištovna nehradí. Refrakční lensektomie by se vzhledem k přítomnsti šedého zákalu mohla provést na účet zdravotní pojištovny
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Je možné podstoupit operaci na odstranění dioptrií na dálku - LASIK - když kojím nebo je lepší počkat, až přestanu kojit?A druhý dotaz:jsem alergická na plísně, je možná operace v alerg. sezoně (u mě červenec-září)? Děkuji za odpověď.
Jiřina
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Bude lepší počkat na ukončení kojení - látky z očních kapek se slznými kanálky mohou dostávat do zažívacího ústrojí a tím i do mléka. Bylo by také vhodné provádět zákrok mimo vaší alergickou sezonu
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den, začal sem mít problémy s dvojím viděním. Je možné jej nějak vyléčit?
Karel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Někdy ano někdy ne, záleží na příčině - to nelze zjisti bez vyšetření
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, byla jsem ve Vaší klinice na vyšetření a byla mi doporučena operace CLE s monofokálními čočkami Acrysof (mám +5,5 a +6,5 dioptrií a tupozrakost). Stále ale nevím, jestli nová čočka v oku bude natolik přesná, že do dálky uvidím zcela bez korekce a jak silné brýle budu potřebovat na čtení. Také jsem se dočetla o tzv. Fakických čočkách. Nebyly by pro mne vhledem k zachování akomodace očí vhodné?
Iva - 41 let
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Na uplně perfektní vidění budete možná potřebovat nějakou čtvrtku nebo půlku dioptire - téměř jistě ale budete splnovat zákonou normu pro řízení bez brýlí. Na blízko je potřeba přídavek cca 1 až 2 diotrie. Multifokální čočky jsou ve vašem přípoadě určitě dobrým řešení. Fakické čočky by byli vhodné pokud je vám 30 a méně let - je ale otázka zda máte pro jejich použití při vaší dioptrické vdaě ostatečně hlubokou tzv. přední komoru oční
Dioptrické vady očí
Znovu vás prosím o radu, kdyžjste mi předtím neodpověděl. Jak se dá řešit problém, když mám na každém oku 4,5 dioptrie, je mi 15let a každý půlrok se mi vada zhoršuje o půl dioptrie? Co mám dělat??? PROSÍM...!!!
Gabriela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Už jsem odpověděl
Nemoci sítnice
Dobrý den,manžel je diabetik na inzulínu a oční lékař mu zjistil za okem otok,který mu na oko tlačí a tím se manželovi velice rychle horší zrak.Dá se to laserem úplně odstranit,nebo pouze pozastavit?Děkuji
Dana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
V některých případech může laserové oošetření sítnice pomoci někdy ne. Většinou pomůže aplikace látky jménem Avastin do sklivcového prostoru oka
Šedý zákal
Dobrý den, včera v porodnici ve Zlině jsem se dozvěděl že naše dceruška má vrozený šedý zákal a na oko nevidí, Kdy je nejlépe operovat a jaké jsou nejčastější komplikace ?? Moc děkuji za odpověd Vít Hrdoušek
Vít Hrdoušek
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Záleží zda je zákalna jednom či obou očích. Pokud je na jednom tak co nejdříve. Pokud na obou tak se většinou čeká do věku několika měsíců. Největším rizikem je vznik těžké tupozrakosti
Ostatní
Dobry den!Mam cervene prasklinky na ocnim belmu na obou ocich.Vidim trochu hure.Taky me trochu boli spanky.Mam narusenou nervovou soustavu?Dekuju za odpoved.
milan
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud ji máte narušenou tak nikoliv z těchto prasklinek na očním bělmu. K bolestím spánků se neumím vyjádřit
Šilhání a tupozrakost
Jak se dá zjistit, zda je oko tupozraké nebo zda se jedná o jinou vrozenou vadu? Na jedno oko bych potřebovala o 3 dioptrie na blízko víc než na druhé, ale hlava to nebere Názory lékařů a optometristů se liší. Děkuji za odpověď a přeji krásný den
Marcela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tupozraké oko nevidí ani s brýlemi , které odpovídají dopotrické vadě tohoto oka. Zároven není přítomna jiná oční choroba. Většinou je důsledkem šilhání nebo plusové oční vady
Dioptrické vady očí
Dobrý den pane doktore, již podruhé Vás prosím,zda je možné odpovědět na mou otázku.Dcera má na obou očích +5,5 dioptrie;180°osu;65 P.D.;na levém oku cylindr 0,5 a na pravém 1,0.Chce si podat úřihlášku na školu,kde mají tyto požadavky ohledně zraku (cituji):"Zraková ostrost je 5/15 Jč 3 s případnou korekcí brýlemi, bez vnitroočních změn inklinujících k odchlípení sítnice." Může to dceru s její oční vadou nějak limitovat? Děkuji,snad budu mít větší štěstí než minule a svou otázku najdu mezi zodpovězenými. S pozdravem P.
Petra
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Rád bych vám odpověděl ale z údajů které uvádít nelze dovodit zda vaše dcera splnuje uvedenou normu
Ostatní
dobrý den mám poraněnou rohovku, tři dny si do oka aplikuji ophthalmo framykoin, každé ráno mám nateklé oční víčko a pod okem a celé to svědí. Děkuji za odpověď.
vera
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Bohužel nevím na co se mně ptáte
Nemoci sítnice
Pane doktore lze léčit Avastinem šeroslepost?
Josef
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ne nelze
Nemoci sítnice
Dobrý den, před rokem jsem byla na vitrektomii, nyní mi bude vypuštěn olej. Při tom se bude dělat zadní kapsulotomie, prosím o odpověď k čemu to vlastně je dobré. Díky a přeji hezký den. Eva
Eva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Kapsulotomie se delá u druhotného šedého zákalu - asi máte zkalené původní pouzdro oční čočky. Mělo by se vám tím zlepšit vidění
Dioptrické vady očí
Dobrý den, pane doktore, je mi tricet let a stale se mi zhorsuje zrak ... kdyz mi bylo 15, tvrdili mi, ze s vyvojem se to zastavi. Ve 23 jsem chtela laserovou operaci a nebyla mi doporucena prave kvuli tomu stalemu zhorsovani, ktere pokracuje. Travim v kancelari cca 9 hodin denne u PC, coz chapu mym ocim urcite neprospiva ... navic je mam casto velmi unavene, slzi nebo naopak jsou zase velmi suche, zcervenale ... Poradite mi neco? leky, vyzivu, specialni kapky ... A jak to vidite s tim zhorsovanim? Dekuji moc za radu. Romana
Romana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Vývoj vady nlez nijak ovlivit - půjde si svojí cestou. Počítače se nebojte - tím to není
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda je pro me vhodna operace laserem, pokud mam na dalku 1,5 a 1,75 dioptrii? Predem dekuji za odpoved.
Diana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano je - u takto malých dioptrií to není problém
Nemoci sítnice
Po operaci šedého zákalu Artefakia, iritatio bulbi, iritace bulbu, ve sklivci zákaly, pars-planitida.Může být tato Dg.důsledkem operace? Jaký je specialista na tuto Dg. Děkuji
Zdeňka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pars plantidia je chronický záněz periferní sítnice a sklivce - obrate se v nejbližší velké nemocnici na oční oddělení a hledejte někoho kdo se zabývá uveitidami
Dioptrické vady očí
dobrý den, přítel je krátkozraký,má 6dioptrií na každém oku, celodenně nosí čočky (každý den)už nejméně 10 let, používá je déle než na kolik jsou určeny. k očnímu lékaři nedochází, výši dioptrií si velmi zřídka nechá zkontrolovat v optice. Hrozí mu s ohledem na výši dioptrií a používání čoček nějaké zdravotní komplikace a měl by chodit na pravidelné oční kontroly ? Děkuji za odpověď
Natalie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano hrazí mu prorůstání cév do oční rohovky a ztráta endotelových buněk oční rohovky
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den pane doktore, u 19ti měsíčního chlapce pozoruji mírné šilhání, kdy bych měla navštívit očního lékáře, děkuji Jitka
Jitka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Co nejdříve - nejde o dny ale neodkládejte to v měsících
Dioptrické vady očí
Dobrý den, oční mi naměřil na pravém oku čtvrt dioptrie. Co mám dělat, aby se zrak nezhoršoval a nemusel jsem po překročení půl dioptrie nosit brýle? Děkuji.
anonym
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nemáte šanco to nijak ovlivnit - pokud nebudete chtít nopsti brýle je možné používat kontaktní čočky nebo podstoupit laserový zákrok