Pondělí 20. ledna 2020, svátek má Ilona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 20. ledna 2020 Ilona

Poradna očního lékaře Josefa Hycla

Ostatní
Prosím o radu zda nechtěné pichnutí prstem do oka může vyvolat vážnější poranění? Dcera si od rána( nyní 15:30hod.) kdy jí bráška pichnul prstíkem stěžuje na bolest, nechce oko pořádně otevřít, má pocit nějakého tělesa pod víčkem(bez nálezu),vidí prý rozmazaně, pouze jsem objevila menší trhlinku mezi rohovkou a dolním víčkem. Kápla jsem jí pro jistotu ATB kapky, nevím zda je nutné jít k lékaři či počkat 2-3 dny a bolest sama odezní. Děkuji.
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
M§že se jednat o tzv erosi epitelu. Doporučuji navštivit očního lékaře ihned
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, uvažuji o operaci na odstranění dioptrií.Mám 3,5 a 3,75 dioptrií-nevidím na dálku.Je mi 40 let,můžete mi doporučit druh,který by byl nejvhodnější?Dále se chci zeptat, zda se při této operaci musí vysadit antikoncepční léky.Děkuji za odpověď.
Aknel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Antikoncepci vyszovat nemusíte. Za nejvhodnější považuji LASIK. Doporučuji na jednom oku ponechat -0,5 dpt aby byla zachována ješt nějaký čas aschopnost číst bez brýlí do blízka
Šedý zákal
Dobrý den, můj dotaz se týká operace šedého zákalu. Zajímalo by mne, jak dlouho se musí na operaci čekat ( objednání lékařem předem ) A zda se operaju nejprve jedno oko a následně druhé. Předem děkuji za odpověď.
Lucie Krejčiříková
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Jak kde. Většinou není čekací doba delší než 2 měsíce. Většinou se operuje nejprve jedno oko a pak druhé. Stále častěji však na žádost pacientů provádíme operace obou očí najednou
Šedý zákal
Prosím o informaci na kolik Kč příjde operace šedého zákalu obou očí , a zda se tato částka platí i pokud na operaci vyšle přéímo lékař a není to na žádost pacienta.
Lucie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Operace stojí cca 12000 Kč za jedno oko. Pokud jste zdravotně pojištěný tak máte to štěstí, že to za vás zaplatí zdravotní pojištovna - tedy pokud půjdete na operaci do zdravotnického zařízení, které s ní má smlouvu.
Ostatní
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, trpím nějakou psychickou nemocí - sebepoškozování.... léčila sem se ale pořád mě to láká...škrábala sem se v obličeji ale to už není tak hrozný spíš se mě pořád drží to že si musím mačkat oči...sice to bolí a pak se mi motá hlava ale nedokážu se toho zbavit....asi si říkáte že sem blázen...ale někdo se řeže a já sem měla nějaké problémy a začala sem to řešit tím ubližováním....mám dotaz...může se mi něco stát když si ty oči mačkám??? potřebuju s tím přestat... a jinak než tak, že mi řekne odborník co se mi může stát, se toho nezbavím:( ale prosím řekněte mi pravdu! ať je jakákoliv!!!děkuji!
Kristýna
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano může - mužete si vyvola vážné onemocnění - keratokonus, posunout oční čočku, také můžete přispět ke vzniku zeleného zákalu ... stačí?
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, rozhodla jsem se podstoupit laserovou operaci na odstranění dioptrií(mám cca 4 dipt. na dálku), byla jsem i na vstupní prohlídce na oční klinice. Bohužel mě jako pacientku odmítli z důvodu alergie na ATB. Chci se zeptat, zda je podávání ATB kapek nutné po každé operaci - nebo je odmítnutí jen tzv. preventivní - že by v případě komplikací byla léčba problematická? Doporučoval by jste mi zkusit jiné centrum nebo se s brýlemi prostě smířit? (je mi 34 let) Děkuji předem za odpověď.
Iva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
ATB mají při pooperační léčbě d§ležitou roli. Na trhu je ale k disposici množství ATB kapek. Pochybuje, že máte alergii na všechny. Zkuste ještě jiné centrum. Myslím, že bude možné vám pomoci. Jde o to najít ATB, které snášíte a které má zároven dostatečnou účinnost
Dioptrické vady očí
Dobrý večer,před rokem mi lékařka řekla, že mám vychýlenou osu v levém oku. Můžete mi vysvětlit, o co se vlastně jedná a zda se to dá nějak léčit, nebo se to může i horšit. Děkuji.
Eva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pravděpodobně Se jedná o NEPRAVIDELÉ ZAKŘIVENÍ OČNÍ ROHOVKY - ASTIGMATISMUS. Většinou se nezhoršuje, pokud vadí při vidění předepisují se brýle
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den. Je mi 19 let. Od třetího roku nosím brýle, šilhala jsem levým okem dovnitř. Asi v šesti letech jsem byla na operaci a výsledkem je šilhání ven. Nosím brýle, čímž není moje vada očí patrná, ale už dva roky mě z nich bolí hlava. Také mi překážejí v běžném životě. Doktor mi předepsal jiná skla, ale bolest hlavy trvá. Chtěla bych vědět, jestli se dá v mém věku šilhání odstarnit jinak než operativně (př. cvičení). Bylo by případně možné nahradit brýle čočkami?
Petra
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Cvičení vým nepomůže. Zkuste kontaktní čočky ale výsledek nelze zaručit. Většina optik vám ale za rozumné peníze čočky vyzkouší a vy se budete moci rozhodnout zda vám to vyhovuje
Nemoci sítnice
Dobrý den, je mi 18 let a v srpnu 2006 jsem byl na operaci, kvůli odchlípení sítnice na levém oku. Do oka mi byl napuštěn silikonový olej, který bych tam měl mít do září roku 2007. Před pár dny, jelikož mi to už lékař dovolil, jsem si poprvé od srpnové operace nasadil kontaktní čočku na operované levé oko ( od operace nosím kontaktní čočku jen na pravém oku, před operací jsem nosil chvilku KČ na obou očích, a viděl jsem nádherně ) , ale tato kontaktní čočka mi nepomáhá, tak jak bych si představoval ( je to o něco lepší než bez ní, ale není to ono ) Myslíte si, že to je tím olejem a až mi bude vypuštěn , tak bych měl s kontaktní čočku vidět tak dobře jako před operací ? Moc děkuji za odpověď.
Radim
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Silikkonový olej zásadním způsobem mění lomivost oka a proto vám původní čočka nevyhovuje. Po vypuštění oleje by čočky opět měla fungovat. ak kvalitní vidění to bude je ale těžké přepovědět- zálaží na operaci a na stavu sítnice před operací
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat jaký typ lasseru používate na oční klinice lexum v Praze? měl bych zájem o operaci laserem mel 80 který píšete na webu že v lexum je . Mám totiž složitější a vyšší astigmatismus a slyšel jsem že tento lasser se může propojit s topografem a podledku vysledku topografie přizpůsobit lasserovou korekci? Děkuji za odpověď
Karel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano používáme MEL 80
Ostatní
Dobrý den,v létě jsme vyhledala lékaře kvůli pálení očí a našli mi nějaké léze na obou rohovkách.Prý vznikají při dlouhodob.bezvědomí nebo úraze,nic podobného jsem neprodělala,jako původ vzniku mi lékař sdělil,že nedovírám víčka při spánku.Na jednom oku mi provedli v září abrazi,vše bylo ok,na noc si dávám vitamínovou mast,aby oči nevysychaly.Dnes jsem zjistila,že se mi léze na operovaném oku opět udělala,očního lékaře vyhledám,jen by mě zajímal váš názor,jaká je možná léčba,Maxitrol a Tobradex nezabíraly,je jediným řešením opět abraze?Děkuji
Sabina
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Abraze je řešení následků a ne příčin. Je nutné zjisti proč se vám léze dělají. Doporučuji vyšetření na rohovkové ambulanci Oční kliniky VFN, Praha 2, tel 22496 2345
Dioptrické vady očí
Dobrý den! První brýle jsem dostal v 10 letech (-2 a -1.5 dp), nyní je mi 20 let a mám -5.75 a -6.5. Oči se mi stále ještě zhoršují. Dá se odhadnout, na kolika a kdy se to zastaví? Nemohl bych oslepnout?
Jakub
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nedá, pravděpodobnost oslepnutí je extrémně malá - např při odchlípení sítnice s kterým nepůjdete k lékaři. Doporučuji se netrápit, žít normální život. Pokud vám vadí brýle nebo kontaktní čočky uvažujte o laserové operaci LASIK. Ta má tu výhodu, že není problém ji i po létech v případě potřeby (dalšího zhoršování krátkozrakosti) technicky jednoduše zopakovat
Kontakřní čočky
Dobry den,obracim se na Vas,protoze uz si vazne nevim rady. Je mi 20 let, zhruba od 13 let jsem zacla nosit bryle, a 4 roky zpatky kontaktni cocky.Moje dioptrie jsou 2,75 na obe oci. Zacatkem srpna tohoto roku jsem se vratila z potapeni a tyden na to mi napuchlo leve oko,vypadalo to jako jecne zrno,sla jsem s tim na ocni,pani doktorka rekla,ze je to uzlickovy zanet (folikularni dodala) a dostala jsem ocni mast maxitrol a jeste v kapalne podobe.Ubehli tri tydny a nic se nezlepsovalo,oko stale opuchle,v zari jsem se chystala do Anglie a pani doktorka rekla,ze kdyz si koupim drazsi ale ucinejsi lek Zaditen,tak ten pomuze,s nadeji jsem odjela do Anglie,ze Zaditen pomuze.Bohuzel se nic nezmenilo,dokonce jsem zanet dostala i do druheho oka a byla nucena navstivit lekare tady.Ti mi nekolikrat v ruznych davkach predepsali opatanol a maxidex.Nevi,kde je pricina ani jestli budu moct zase nosit cocky,moje videni je ted zhruba o dioptrii nizsi i s brilemi,coz neni vubec prijemne.Dekuji za radu
pajkab@seznam.cz
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Může se jednat otzv GPC - giant papilary conjunctivitis - zánět vznikající po několika letech užívání kontaktních čoček. Je to alergie na organické usazeniny v kontaktních čočkách a na materiál čoček. Zkuste jednodenní (zahazovací) kontaktní čočočky Johnson and |Johnson. Pokud ani to nepomůže nezbývá než začít uvažovat o laserové operaci nebo se smířit s brýlemi. GBC bývá svízelná a velmi obtížně léčitelná
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den mám -9D a -3cyl byla by možná operace lasseren? tlouštku rohovky mám 400
Pavel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud skutečně máte rohovku 400 (je to velmi, velmi neobvyklé) tak váš počet dioptrií laserem nepůjde odstranit bez rizika přílišného ztenčení oční rohovky. Doporučuji spíše nitrooční kontaktní čočku - ICL. Umí odstranit i cylindry
Ostatní
Zarostla mi řasa na spodním víčku.Je to nebolestivé,ale mám tam hrbolek.Co s tím?Děkuji
Šárka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Navštivte očního lékaře - je možné to řešit chirugicky
Glaukom – zelený zákal
Co všechno má vliv na vnitrooční tlak, a jestli může být ovlivněn dlouhodobým hraním na dechový hudební nástroj (lesní roh). Dlouhodobým hraním myslím cca 45 roků, protože hra je mým povoláním.
Framtošel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano zadržovýní dechu a trvalé zvyšování nitrohrudního tlaku a tím i tlaku v celém žilním systému může zvyšovat nitrooční tlak a tím i vést ke vzniku glaukomu. Až vám příště lékařka bude měřit tlak zkuste po domluvě s ní před a při měření vydechovat proti odporu jako když hrajete na váš nástroj. Pokud při tom naměří vyšší tlak a pokud léta hrajete několik hodin denně jste na správné stopě
Nemoci sítnice
dobrý den, před 3 lety jsem byla na operaci sítnice vdůsledku retinopatie(je mi 23 let), do oka mi byla vložena s.plomba, druhé oko bylo ošetřeno argonovým laserem, ráda bych se zeptala, jaká je pravděpodobnost, že se mi sítnice odchlípí i na oku ošetřeném laserem? také se mi zvyšují D na obou očích nyní mám -6,5D, zvyšuje se nebezpečí odchlípení spolu se zvyšujícími se D? děkuji
barbora
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Lze obecně říci, že se zvyšujícími dioptriemi se zvyšuje riziko odchlápení sítnice. Také pravdděpodobnost odchlípení sítnice je vyšší u pacientů. kteří již měli postižené jedno oko. Nicméně ošetření laserem může preventivně odchlípení sítnice zabránit. Nestresujte se a normálně žijte. Důležité je vyhledat očního lékaře hned druhý den pokud by se objevily obtíže typu - padající saze před okem, blesky v zorném poli, trvalá černá clona v periferii zorného pole
Glaukom – zelený zákal
Dobrý den pane doktore. Oční lékař mi při předepisování poukazu na nové brýle na dálku (-1,75 a -2 D) zjistil zvýšený NOT (26) a poslal mne na speciální vyšetření do FTN. Během 4-denního pobytu mi pravidelně tlak měřili - výsledné průměrné hodnoty 21 a 26. Současně mi zjistili tlustší rohovku, takže tlak po korekci byl 16 a 21. Na pravém oku, kde mám silnější dioptrie a i vyšší tlak, mi současně speciálním přístrojem zjistili menší úbytek zrakového nervu. V propouštěcí zprávě je uvedeno, že mám primární glaukom otevřeného úhlu. Předepsali mi Betoptic a Travatan. Při následné kontrole mi zjistili zvýšenou tvorbu očního pigmentu a byla mi doporučena brzká operace (tuším laserová), která by tvorbu snížila a která by vyžadovala týdenní hospitalizaci. Zajímá mě váš názor na nutnost takové operace a zda je při ní opravdu nutná hospitalizace, t.j. zda se neprovádí ambulantně. A ještě jedna věc mě zajímá: zda pití kávy opravdu zhoršuje zelený zákal a v jakém množství. Děkuji za odpověď.
Petr Cimbura
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pití kávy pacientům s glaukomem nezakazujeme. Pokud se jedná skutečně o laserovou operaci - tzv LTP, není hospitalisace nutná. Někdy však pacienti v nemocnici zůstávají - a to spíše proto aby mohlo být častým měřením tlaku posouzeno, zda operace byla účinná. LTP tvorbu nesnižuje, naopka posiluje odtok tekutiny. To zda je operace vhodná nebo nevhodná záleží od toho, jaký máte tlak s předepsanými léky - tj. zda a o kolik byl snížený oproti výchozímu tlaku a taky na stavu zorného pole
Ostatní
Dobry den, v posledni dobe mam pod ocima vaky a ani ocni gel nepomaha. Zustavaji pres cely den. Je mozne to upravit vyzivou. Ocni kosmetiku pouzivam kvalitni. Dekji za odpoved.
Ludmila /56 roku/
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Výživou obtížně, jedná se o chablé přepážky mezi podkožím a tzv očnicovým tukem. Trvalým řešením je pouze platická operace
Dioptrické vady očí
Dobrý den, již asi od deseti let se mi začal zhoršovat zrak - krátkozrakost - postupně jsem to "dopracovala" z 1/2 na 5 dioptrií a stále se to zhoršuje. Navíc mě při pohledu do stran a celkově do krajů bolí za očima jako namožené svaly. Podle lékařů se zhoršování mělo zastavit již před několika lety - je mi 20 let. Kvůli silným dioptriím jsem začala nosit čočky. Také mě často bolí hlava a šíjové svaly. Je to trvající zhoršování normální?? Co si myslíte o Batesově metodě? Nechci si kupovat vyšší dioptrie do čoček, protože to pak opět způsobí zhoršení. Děkuji
Veronika
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nemám s Batesovou metodou žádné zkušenosti. Vývoj vady podle mého názoru nemáte šanci ovlivnit. Žádný lékař na světě není schopne předopvědět vývoj vaší vady, zda se zastaví a kdy se zastaví. Asi se vám moje odpověd nebude líbit ale je to tak
Šilhání a tupozrakost
dobry den,muj 7lety syn hraje zavodne tenis a teprve pred pul rokem u nej byla zjistena tupozrakost.muze hrat zavodne tento sport,respektive je jeho videni pri tenise nejak omezene,ve smyslu znevyhodneni proti protihracum? muze se venovat tenisu v budoucnu na vrcholove urovni,nebo je tupozrakost neprekonatelnym handicepem pro zavodni tenis na vysoke urovni? dekuji za odpoved
jan.vychopen@seznam.cz
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pro vrcholový tenis je tupozrakost určitě nevýhodou protože snižuje kvalitu prostorového vidění, což je v tenise podle mne jedna ze základních podmínek vrcholového výkonu
Ostatní
Dobrý den pane doktore.Během posledních několika měsíců se mi již asi potřetí na levém oku objeví ve stejném místě silně červená velká krvavá skvrna. Bylo mi řečeno, že jsou to popraskané žilky a že skvrna zase zmizí, což je pravda. Po nějaké době - cca týden - opravdu zmizí. Necítím žádnou bolest ani jiný problém.Byl mi doporučen užívat Ascorutin na slabé cévy.Prosím poraďte, zda tento problém nemůže mít nějakou závažnou příčinu a event. co mám dělat já, aby se mi to již neopakovalo.Děkuji.
Alena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Obrate se na svého obvoního lékakře nebo příslušného internistu. Nemá to s očními chorobami nic společního - je to porucha cévní stěny nebo krevní srýžlivosti
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den. Před 6 lety jsem byla operaci očí na dálku metodou lasik v HK. Původně jsem měla 5 a 4 dioptrie. Po operaci 0,2 dioprie. Jsem velmi spokojená. Naposledy jsem byla na kontrole v HK rok po operaci, k očnímu lékaři jsem už nechodila. Chtěla bych se zeptat, jestli mám na kontroly očí chodit a kam, jak často? A jestli oči nějak ošetřovat, apod. Někdy mi připadají jakoby suché, když dívám do PC, řidím za tmy auto, atd. A jestli můžu mít ve stáří problémy se zrakem na blízko? děkuji za odpověď
Pavla
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud se díváte do PC nebo řídite za tmy (prostě vždy jdyž se soustředíte na to co vidíte) nezapomínejte mrkat. Pokud je vám méně než 40 a máte poct, že vidíte dobře nejsou pravidelné kontroly nutné. Po 40 roce věku je vhodná kontrola tak jednou za 3 roky a kdykoliv při obtížích ( to ale platí pro každého ne jenom pro lidi po operaci)
Dioptrické vady očí
Dobrý den, syn dostal před třemi lety brýle, kde na PO měl 0,25 dioptrie a na LO 0,75 dioptrie - osa O°. Nyní lékařka naměřila na PO 0,5 dioptrie a na LO 0,75 dioptrie, ale osu 175°. Syn tvrdí,že se starými brýlemi vidí mnohem lépe. Může mít změna osy vliv na to, že s novými brýlemi hůř vidí? Je možná takto razantní změna osy nebo má syn špatně změřené oči? Děkuji za odpověď.
Jitka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ta změna není razantaní - je to změna o pouhých 5 stupnů. 180 st a 0 je totéž. Lze tedy říci, že váš syn má místo 180st 175st. Nicméně pokud váš syn má pocit, že s brýlemi vidí hůře bude uršitě dobré je zkontrolovat - nejprve si je nechte změřit v jiné optice než v které je dělali a pokud jsou zhotoveny správně navštivte lékaře
Operace na odstranění brýlí na čtení
Dobrý den. Od pěti let nosím brýle na obě oči +2,5. Dnes je mi 26 a za celou dobu nedošlo ke změně, ani zlepšení, ani zhoršení. Při sundání brýlí a pokusu číst bez nich mi ujíždí levé oko, musím mrknout, aby se srovnalo a nebo se soustředit na vzdálenější předměty. Někdy je tento stav lepší a jsem schopen bez brýlí přečíst i text z novin bez zašilhání, ale vtěšinou se musím více soustředit a nebo mít k dispozici dostatek světla. S brýlemi se toto nestává a číst mohu cokoliv, aniž by mi oko ujíždělo. Chtěl bych se zeptat, jesli by byla u mě možná laserová operace na odstranění brýlí a jestli bych potom viděl tak jako dnes s brýlemi, tedy bez zašilhání. Děkuji
Michal
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Počítejte s tím, že váš stav se bude zhoršovat a zhruba někdy kolem 30 až 35 roklu již pro vás bude čtení bez brýlá nemožné. Laserová operace by měla váš problém odstranit - nicméně konečný závěr je možný až po podrobném vyšetření
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den,dcera od narození šilhá,je předčasně narozená,v 32.t.jsme sledovaní na očním od narození.Přesto,že vidí dobře/0/,ma dioptrie 1.5 na každém oku+maximální decentraci.Nyní má 5 let a mám obavy,aby v 10letech neměla 5 dioptrií na každém oku.Lékařka stále opakuje,že se jedná pouze o kosmetickou vadu,tak proč ty dioptrie?Děkuji
Markéta-Havířov
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Domnívám se, že dioptrie jsou předepsány pro udržení správného postavení očí - to se u šilhajících dětí dělává a má to smysl. Zda vaše dcera bude nebo nebude mít v 10 letech 5 dioptrií je těžko předpověditelné - u předčasně narozených dětí, zejména pokud měli tzv. retinopatii nedonošených je to pravděpodobnější. Nicméně ani vy ani mi lékaři nemáme šanci vývoj dioptrii v dětském věku ovlivnit
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobry den, chcem sa opytat aka je uspesnost na vasej klinike s implantatmi keraring. Vsetkym pacientom sa zrak zlepsil??? Ja som podstupil tuto operaciu v Banskej Bystrici (implantaty INTACS)a vopred ma upozornovali, ze zrak sa skoro vobec nezlepsi, len stabilizuje. Teraz som asi desat dni po operacii, videnie mam ine,ale neviem posudit zlepsenie. Jedna sa o lave oko. Pred operaciou: 0,2natur, s-1,5Ds=-3,0Dcyl 90=0,8, po operacii: 0,4natur, s-4,0 Dcyl 95=0,8-0,9. Operoval ma prof. Izak Csc.
Vrato
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Keraringy (pozor není to totéž co INTACTS - ty mají jiný profil) se používají hlavně u pacientů s keatokonem, kteří mají velkou nepravidelnost tohovky. Cílem je zastavit nebo zpomalit progresi keratokonu a symetrizovat vadu tak, aby byla lépe korigovatelná brýlemi nebo zákrokem refrakční chirurgie. V žádném případě nelze očekávat uplné odstranění vady. 10 dní je na vásledný efekt brzo - je třeba počkat alsepon měsíc
Záněty spojivek
Dobrý den, dají se odstranit laserem nebo elektrokoagulací žilky v oku? Vznikly dlouhodobým drážděním oka alergeny a nesprávnou léčbou. děkuji
Lili
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nedají - je pouze možné změnšit jejich viditelnost látkami zužujícícmi jejich průměr jako je například Visine. Viditelelnost cév na oční spojivce je ale normální stav - musejí tam být. Zmizí až po smrti
Nemoci sítnice
Dobrý den pane doktore,chtěl bych Vás poprosit o radu. Je mi 38 a v poslední době se mi stává, že po probuzení do šera nebo tmy mi nějakou dobu jiskří oči. Přestane to až se oči přizpůsobí danémým světelným podmínkám. Zajímalo by mě o jaký jev by se mohlo jednat a zda se léčí? Moc děkuji Mirek
mirek
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Může se jednat o tah sklivce za periferní sítnici při tzv. ablaci zadní plochy sklivce. Je to stav, kterým si každý procházíme někdy kolem 30. až 50. roku věku. Nicméně pro jistotu doporučuji vyšetření očním lékařem.
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den, děkuji za odpověď na mou otázku, kterou překopírovávám. "Lucie: Dobrý den, domnívala jsem se, že po Lasicu se dioptrie nevrací. Kamarádce se vrátily cca -1,5 dpt. (měla cca -4 dpt. na obě oči, operace v Lexum Praha). co si o tom mám myslet? Lucie Jde o to, že vadu měla ustálenou přes 6 let a dioptrie jí naskočily v průběhu 3 měsíců po Lasiku. Rozumím tomu správně, že LASIK může nastartovat další zhoršování krátkozrakosti? Nebo se přece jen může rohovka nějak změnit nebo se v jejím případě nepodařilo správně odhadnout, kolik tkáně z rohovky odstranit? Děkuji za odpověď, Lucie
Lucie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Lasik nemůže nastartovat další zhoršování krátkozrakosti (tj. prodlužování oka). K tomu, proč má 3 měsíce po lasku znovu -1,5 dpt je pro mne takto na dálku obtížné se vyjádřit. Důležité by bylo zhodnotit dioptrickou mapu rohovky - tzv topograf. Ten ukáže zda jsou dosažené změny na rohovce úměrné předoperační výši vady a nebo ne. Pokud dosažené oploštění na rohvce odpovídá plánovanému a přesto je dioptrický efekt nedostatečný může se jednat o biomechanické změna zadní plochy rohovkyů. Nicméně ta debeata je jenom akademická. At už je to jakkoliv, jediné řešení (a shodné pro obě situace) je provést doplnkový zákro (ten je již pro pacienta zdadarmo) a doladit vidění na požadovanou úroven. Není to problém, protože lze použít rohovkovou lamelu vytvořenou již předchozím zákrokem. Zákrok se provádí za cca 3 až 6 měsíců po zákorku původním
Dioptrické vady očí
Mé dvacetileté dceři teď předepsali brýle na dálku +1,5. Prý má 2 a čtvrt dioptrie, ale není na brýle zvyklá, doteď žádné nenosila. Nyní na VŠ začala mít potíže při změně ze čtení na pohled do dálky, šla tedy k lékaři. Prý má brýle nosit hned od rána celý den. Doposud prý její oční svaly zvládaly díky mládí přizpůsobení vady, tak mě zajímá, jestli nošením brýlí se svalům neuleví natolik, že by se vada horšila rychleji. Existují prý nějaké cviky při kterých se prý oční vady nezhoršují, nebo i zlepšují?
Iva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Cviky ji nepomůžou. Brýle nemohou její vadu zhoršit. Pokud má obtíže bude asi opravdu nutné aby brýle nostila celý den - respektive celý den v dny, kdy bude potřebovat delší dobu číst.
Nemoci sítnice
Dobrý den, prosím Vás pane doktore,moje babička je 3 měsíce po operaci PPV(vitrektomie, kryopexe, silikonový olej), ale na to operované oko skoro nic nevidí. Bude babička ještě lépe vidět a za jak dlouhou dobu?Vidí akorát na 1 metr prsty, jinak nic...Můžete mi napsat, jestli lidé, kteří podstoupili operaci PPV viděli?Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Monika z Karviné
Monika
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud je již 3 měsíce po operaci a nevidí, tak je málo pravděpodobné, že se stav oka bude dále zlepšovat. PPV je operace, která se porvádí u velmi těžkých stavů sítnice - někdy pomůže někdy ne. Naprostá většina lidí ale má alespon mírné zlepšení. Nejlepší by bylo probrat stav vaší babičky s lékařem který prováděl operaci
Ostatní
Dobrý den, občas (tak 1 za 14 dní) mám problém se zrakem. Zamotá se mi hlava, a na chviličku přestanu vidět, za pár vteřin se to zlepší, ale periferni videní se mi vrátí až po několika minutach. Potom mam jeste pul dne mžitky a strasně mě bolí hlava. Zatím se mi to stalo jen 2x. Mohl byste mi poradit co s tim??
Lucie Koželská
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Myslím, že problém nebude v očích ale v prokrvení mozku - jste li mladší, tak to může být od krční páteře - při jejich poruchách dochází k reflexnímu zůžení vertebrálních cév a tím i k poruše zásobení mozku. Pokud jste starší, může to být nízký nebo naopak vysoký krevní tlak a nebo poruchy čińnosti srdce - svěřte se s problémy svému praktickému lékaři
Ostatní
Vážený pane doktore,výrazně se mně zhoršil zrak na jednom oku,také si stále vidím nos.Sledovaný předmět vidím,ale to co je kolem něj je neostré,někdy dvojité. Prosím o radu.Děkuji
Melissa
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Může to být tisíc a jedna příčina - můžu vám jen poradit návštěvu očního lékaře - být vámi neodkládal bych to
Ostatní
Dobrý den, zjistila jsem, že mám jednu panenku větší než druhou. Na zdrav.kurzu jsme se učili, že to může signalizovat cévní aneurisma. Bolí mě také hlava na spáncích. Prý se vyskytuje u mladých žen které berou horm. antikoncepci. Tu já neužívám. Proto se ptám, jestli to může být opravdu ohrožující stav. Děkuji
Alena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Může a nemusí - je třeba vyšetření na očním a neurologii. Asymetrii panenek může vyvolávat mnoho stavů - od zanedbatelných až po velmi nebezpečné. Neokládjete to
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den,mám 3 letého syna. Při preventivní prohlídce bylo zjištěno zabíhání levého oka a p. doktorce se zdálo, že špatně vidí do dálky. Při vyšetření u oční lékařky / musím přiznat, že syn moc spolupracovat nechtěl/nám p. doktorka řekla, že mu zabíhají obě oci/pravé míň/ a co se týče měření dioptrií tak na jednom oku mu naměřila 6d. a na druhém 7d. s tím ,že hrozí tupozrakost. Prosím Vás ,chtěla jsem se zeptat jestli je možné to nějak léčit a co to ta tupozrakost vlastně je. Mockrát děkuji a přeji příjemný den.
Dana H.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Je třeba nosti předepsané brýle a chodit pravidelně na kontroly. Tupozrakost je porucha vývpojeo ka v důsledku toho, že nedostává správný obraz. Dioptrická vada vašeho syna se bude růstem oka postupně zmenšovat
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den,pane doktore,je mi 21 let a asi před půl rokem jsem byla u oční lékařky kvůli zhoršenému vidění na dálku na pravé oko,při vyšetření se však zjistilo,že mám na pravém oku -0,5 a na levém +3,5(ale zakomoduji prý před rozkapáním na +0,5).Lékařka mi předepsala brýle (levé oko +2D,více prý nemůže,bolela by mě hlava,a na pravé nic),ale já nepociťuji rozdíl mezi stavem,kdy si brýle nasadím a kdy je nemám!Jakoby to ukoukám stejně tím pravým okem..Myslíte,že je pravděpodobné,že trpím na levém oku tupozrakostí?Přestože to mi tedy lékařka nesdělila...A ještě,když je tupozrakost utlumení v nervové části,zatěžuje se tedy druhé oko více-myslím organicky-když je tupozraké oko správně dioptricky vykorigováno?Děkuji mnohokrát,s přáním pěkného dne,Tereza
tereza
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Napravit váš stav brýlemi je zvhledem k rozdílu velký problém. Navíc jste maldá a uostříte to i bez brýlí. Jak budete stárnout tak vám to bude čím dál tím více vadit - ideálním řešením by byla kontaktní čočka nebo laserová operace levého oka. Pokud na levé oko vidíte i ta nejmenší písmenka tak nejste tupozraká. Pokud je vidění levého oka i s brýlemi horší než vidění pravého jedná se o tupozrakost
Nemoci sítnice
Dobrý den, prosím Vás pane doktore, můžete mi napsat, co se smí a nesmí dělat a po jaké době po operaci PPV(vitrektomie, kryopexe, silikonový olej,...)myslím např. jízda na rotopedu. Děkuji za odpověď. S pozdravem Monika z Karviné
Monika
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Hlavně se nesmíte do oka silně uhodit, nemněte si oči ale jinak můžete dělat prakticky cokoli - běžný život a rekreační sport včetně rotopedu nemusíte omezovat
Ostatní
Dobry den, rada bych se zeptala...je mi 27 let a obcas me boli oci, kdyz se divam na urcite objekty,zvlaste velke a pohybujici se jako je napriklad lidska hlaha, zblizka. Nikdy jsem nemela problemy s ocima a dovedu vse precist z blizka spravne...mozna jen kdyz ctu dlouho zblizka tak me to unavi. Myslite si, ze je treba v tomto pripade navstivit lekare? Hraje roli, ze pracuji s pocitacem a obcas se divam hodne na TV. Kdyz se totiz divam dlouho na TV tak me taky obcas zacinaji bolet oci, je mozne poridit si na TV bryle? Mozna to vsechno nema spolu nic spolecneho, nicmene dekuji za odpoved.Preji hezky den Gabriela
Gabriela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Navštivte očního lékaře. Je možné, že budete potřebovat plusové brýle
Brýle na čtení
Vážený pane doktore, děkuji za zodpovězení dotazu pro mou kamarádku a prosím Vás ještě o radu pro sebe. Pracuji běžně až 12 hodin s počítačem, někdy i více, včetně víkendů,ráda bych věděla zda si tím nemohu poškodit zrak, na blízko vidím dobře,jinak jsem krátkozraká, mírně kolem jedné na jednom oku a tří dioptrií na druhém.Často mám na konci dne pocit unavených očí.Nemůže se mi má oční vada nějak zhoršovat či mi vzniknout nějaká nemoc očí, zákal, slabozrakost a podobně? Dbám na zdravou stravu, jím hodně ovoce, každý den kromě velkých zim dělám krátkou vycházku v přírodě.V létě denně pracuji průměrně půl hodiny denně na zahradě.Jak jinak mohu svým očím jinak preventivně prospět při takovém pracovním vytížení?Mé oči jsou namáhané celý den, neboť kromě krátkých přestávek jsem buď celý den u počítače, a pokud ne, tak se učím jazyky a překládám do cizích jazyků, a tak zase namáhám zrak, který mám upřený do papírů a knih. Děkuji předem za rady a srdečně zdravím.
Gabriela Amalia
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Prací si nemůžete oči nijak trvel poškodit, není důvod oči šetřit. Používáním očí nemůžete vyvolat šedý ani zelený zákal. Vaše krátkozrakost je váhodou pro práci na blízko. Ničeho se nebojte oči jsou ke "koukání"
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den, rádá bych se zeptala, když jsem byla malá, nosila jsem brýle, pak jsem s tím přestala. Na jedno oko vidím trošičku hůř, a také ne úplně ostře na dálku, ale všechno je vpořádku. Jen když zašilhám, vidím dvě věci vedle sebe, zdvojeně. Čistě ze zvědavosti bych chtěla vědět, jak je to možné. Děkuji
Sofie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud oči nejsou rovně(šilhají) jde do každého oka jiný obraz a člověk vidí dvojitě. Myslím, že praavděpodobně budete potřebovat zase brýle. Zejména pokud by se šilhání a dvojité vidění objevovalo častěji nebo při únavě navštivte očního lékařč
Záněty spojivek
Dobrý den, je mi 27 let, od dvaceti let jsem pravidelně nosila kontaktní čočky. Zhruba před dvěma lety jsem ale začala mít problémy s očima, čočky jsem postupně musela úplně vysadit. Vystřídala jsem již dvě oční lékařky, jedna stanovila diagnózu chronický zánět spojivek, další syndrom suchého oka. Vyšetření ale vždy proběhla jen pohledem přes štěrbinovou lampu, výtěry ze spojivky se prý běžně neprovádějí a jiná podrobnější vyšetření také ne. Začínám být zoufalá, oči mám zarudlé, pálí, bolí, v koutcích se objevuje sekret - lepkavá bílá nitka. Používám stále různé umělé slzy a k tomu vždy tak jednou za dva měsíce, kdy přijdu k lékařce s tím, že mám pocit zhoršení, nejrůznější antibiotika. Po celé dva roky jsem nepocítila výraznější zlepšení. Chtěla bych podstoupit nějaké komplexnější vyšetření, ale přes mou lékařku je to bez šance a další lékaři v okolí mě odmítli pro plný stav. Co byste mi proadil? Je možné nechat se za úhradu komplexně vyšetřit třeba právě na Lexum? Děkuji.
Šárka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano lze - objednejte se do našeho Centra pro nemoci rohovky k prof. Filipcovi. Detaily o ceně vám řeknou slečny v recepci na tel. čísle tel: +420 244 016 441 - 444 fax: +420 244 016 440 mobil: 777 203 044
Ostatní
Dbrý den, chtěl bych se zeptat, zda porucha rovnováhy (potácení se, náhlá ztráta rovnováhy a následný pád, chůze cik cak) může souviset s poruchou zraku. Babičce je 72 let, trpí uvedenými příznaky (což je při křehkosti jejích kostí pro ni dost nebezpečné) a domnívá se, že by problém mohl souviset se zhoršením zraku - řídnutím sítnice. Užívá léky proti poruše rovnováhy (předepsal PL), ovšem potíže trvají. je nějaká možnost, že vše souvisí se zrakem? Babička tvrdí, že v okžiku kolísání a případného pádu na moment jakoby „oslepne“. Děkuji
Lucka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
S očima málokdy, spíše je to otázka prokrvení mozku a nebo nějaká neurologická choroba - to že v případě pádu "oslepne" ukazuje , že v ten moment je porušeno prokrvení mozku a jedná se tedy o cévní obtíže a nebo o btíže vyvolané nízkým tlakem.
Operace na odstranění brýlí na čtení
Dobrý den, je mi 50 let, asi 5 let nosím brýle na čtení. Dnes jsem četla v tisku, že tento problém lze nyní řešit na klinice Lexum operativním zákrokem metodou Presbyoptia CK. Velmi mě to zaujalo, nikdy předtím jsem brýle nenosila a ráda bych bez nich fungovala i nadále. Zajímá mě, kolik tento zákrok stojí a jestli je touto operací problém vyřešen už napořád nebo se musí zákrok po čase opakovat. Dějuji.
Vendula
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Zákrok stojí 11000,- Kč. Propvádí se jen na jednom oku. Trvalost efektu do značné míry zálaeží na tom kolik potřebujete dioptrií na blízko a zda mátě také nějaké na dálku. V něktrých případech je potřeba tento zákrok za 5 let opakovat. Přesně se ale dá v tomto případě poradit jen na zákaldě vyšetření vašich očí. Další variantou je ve vašem věku implantace tzv. multifokálních nitroočních čoček
Operace na odstranění dioptrií na dálku
Dobrý den,jsem 11 dní po laser.operaci /LASIK/v LEXUMu a občas mi otéká jedno horní víčko.V důsledku toho se mi mirně mlží vidění.Když otok zmizí,jsem jinak bez problému.Je to normální proces hojení nebo se může jednat o komplikaci?Byla jsem na kontrole pro jistotu 4 den po zákroku a vše bylo v pořádku.Moc vám chválím kliniku,byla jsem nadmíru spokojená.Děkuji za odpověď
Helena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Otok bude pravděpodobně následkem podávání kapek, které jste dostával týden po operaci- obsahují konzervační látky a ty někdy dráždí a působí popisované obtíže. Může to trvat tak ještě týden až 14 dní. Nebojte se ustoupí to
Ostatní
Dobrý den pane doktore, je obdivuhodná vaše trpělivost při odpovědích na tolik dotazů, měl bych také jeden: jaký vliv má na oči a vidění požití špatně vypáleného alkoholu, jakým mechanismem toto působí, díky moc za případnou odpověď
Karel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Špatně vypálený alkohol obsahuje místo etanolu metanol a ten působí toxicky na zrakový nerv - zrakový nerv odumře a paciet je bud zcela slepý a nebo ma těžké výpady v zorném poli. Stav je podobný pokročilému glaukomu-zelenému zákalu.
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den, mám 3,5-letou dceru,které pan doktor po rozkapání očí změřil OP +4,0 a OL+4,5+0,75x179.Brýle jí předepsal +2 a 2,5 dioptrií.Zatím brýle dobře snáší.Pan doktro nás postrašil tupozrakostí.Může se jí zrak i zhoršit? Pokud se tupozrakost zjistí včas je šance na vyléčení? Děkuji moc za odpověď.
Jarmila
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ve 3 letech je velká šance na to tupozrakosti předejít. Dbejte pokynů lékaře - je třeba nosti brýle tak, jak řekne, pravidelně chodit na kontroly. Dioptrie se už zhoršovat nebudou , spíše budou růstem dítěte klesat. Objeví se znovu někdy kolem 25. až 30. roku věku
Nemoci sítnice
Dobrý den. Již jednou jsem měla odchlípenou sítnici z trhlinou a teď si myslím, že mám opět stejné příznaky, ale jsem ve 25týdnu těhotenství. Já se bojím jít na kontroli, mám hroznou fóbii z nemocnic a bojím se že narkóza ubliží miminku. Minule jsem byla na sále 3 hodiny. Jaká jsou rizika pro plod? Por´ˇdte my co mám dělat.
Lucie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Neodkládejte to - operaci sítnice lze odložit ve dnech ale ne v měsících, mohlo by to mít pro vaše oko těžké následky. Operace sítnice lze provádět i v místním umrtvení- narkoza není nutná - tudíž s minimálním rizikem po vaše dítě
Šilhání a tupozrakost
Dobrý den je mi 24 a byla jsem ve 4 a v 15 letech operována, nejprve na odstranění šilhání a tupozrakosti a poté na odstranění dioptrií. Nyní pracuji denně 8 hodin s PC a oko mi začalo opět šilhat, lze to řešit pouze operativně, nebo je možné docílit kladného výsledku i cvičením, případně okluzorem, nebo brýlemi? Děkuji
Anna
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Záleží na příčině - nečeho lze někdy dosáhnout brýlemi (možná bude nutné je zesílit), výsledek operace bude nejistý. Myslím, že cvičením ani oklusorem nemáte šanci věc ovlivnit
Ostatní
dobrý den, praskla mi žilka v oku, mám krvavé oko, nikdy předtím se mi to nestalo, zmizí to samo nebo je potřeba návštěva lékaře nebo se koupí něco v lékarně? děkuji za odpověd
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud je to poprvé tak to nechte být. Kdyby se to opakovalo poradte se se svým praktickým lékařem - mohlo by se jednat o poruchu cév nebo o poruchu krevní srážlisovti