Neděle 23. února 2020, svátek má Svatopluk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. února 2020 Svatopluk

Poradna očního lékaře Josefa Hycla

Archiv
Prosím o radu. Je mi 45 let a poslední dobou mi červená oční bělmo a provází ho pálení a zarudnutí.Četla jsem,že je to příčinou onemocnění ledvin.Je to pravdivá informace?
Halamová Hanka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Myslím si, že spíše potřebujete silnějšíé brýle na čtení
Archiv
Dobrý den, může se stát, že při porodu se zhorší zrak?
Kateřina K.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Může ale je to velmi velmi vzácné
Archiv
chci se zeptat na léčbu zeleného zákalu.Nemusí jít rovnou o operaci?
Lucie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Výdy se nejprve používají kapky a teproe pokud není s kapkami dosaženo žádoucího poklesu tlaku uvažuje se o operaci
Archiv
Dobrý den pane doktore. Mám jeden takový dotaz. Jedná se o to, jestli člověk, který užívá lupu ¨při práci každý den,tedy jestli se mu nezhorší zrak, tedy jestli tam nevznikne takový návyk na tu lupu¨? Nebo jestli je dobré zajít k očnímu a naměřit si zrak? Ptám se jen proto, že dělám manuální práci a někdy se stane, že na to pořádně nevidím a použiji lupu. A pomalu k ní mám takový návyk, že už pomalu při čtení se mi rozmazávají písmenka, když nedávám pozor. Je mi 24 let a děkuji za odpověď. Nashledanou
Martin
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Lupa nevyžaduje zaostřování do blízka - je možné že si odvyknete zaostřovat a pokud bez lupy musíte zaostřit vnímáte to jako divný pocit. Nemůžete si tím ale nijak uškodit
Archiv
Dobrý den,na trhu se objevil nový lék Zeax Luthein. Doposud jsem užíval Ocuvite. Mohl by jste jeden znich doporučit či preferovat, popřípadě porovnat oba preparáty. Děkuji
JIBA
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Myslím, že ani jedním nic nezkazíte ( ale asi ani nevylepšíte)
Archiv
Vážený pane doktore, prosím o radu, jsem 10 let po operaci excimerovým laserem pro krátkozrakost (-7,-13 dioptriií). Od té doby jsem byla zcela bez brýlí. Loni na jaře jsem začala mít pocit, že nemohu zaostřit při přechodu z venku do místnosti (i osvětlené) a začaly i občasné problémy se zaostřením do blízka. Dostala jsem brýle (levé oko –1 Dioptrie, pravé –1 Dioptrie s cylindrem). Popsaný problém zmizel, ale bohužel mě začalo bolet pravé oko. Nejdříve pouze pokud jsem neměla brýle, později i s brýlemi. Domnívala jsem se, že by problém mohl být v nesprávných brýlích. Po kontrole na podzim se dioptrie na každém oku mírně lišily, ale paní doktorka tomu nepřikládala žádný význam. Absolvovala jsem vyšetření HRT s podezřením na zelený zákal – výsledek je v normě. S tím mě paní doktorka propustila, že problém zřejmě není v očích a brýle jsou v pořádku. Totéž nezávisle potvrdila i jiná oční lékařka. Mám za sebou i neurologická vyšetření (CT, EEG) s negativními výsledky. V současné době je stav takový, že mě oko začne bolet několik minut po probuzení, bolest tlumím léky (Neurol, Myolastan). Bolest se výrazně zhorší, pokud se pokusím zaostřit do blízka – kniha, počítač. Můj obvodní lékař mě nyní poslal na rehabilitaci krční páteře (mám minimální nález). Zřejmě i proto, že bolest se nyní šíří i do okolí oka. Opravdu nemůže být problém v očích? Předem děkuji za odpověď.
Lucie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Může - kolik je vám let. Pokud je vám 40 a více budete pravděpodobně potřebovat brýle na čtení
Archiv
Chtěla bych se zeptat, zda bych měla věnovat větší pozornost svému zraku. Matka i otec nosí od mala brýle. Má babička z matčiny strany má zelený zákal, stejně tak i matčina sestra, má matka chodí prozatím jen na vyšetření a lékaři mají podezření na náběh zeleného zákalu. Čas od času mne oči pálí, a mám v nich mírný tlak. Zatím jsem tomu nevěnovala pozornost, tak se chci zeptat zda bych měla začít.
M. Lorethová
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nic nezkazíte pokud si necháte jednou za dva roky zkontrolovat zrak a změřit oční tlak
Archiv
Vážený pane doktore, chtěla bych se zeptat, jestli se kazí oči, pokud nosím brýle s nižší hodnotou dioptrií (asi o 1). Jsem krátkozraká. Děkuji
Jana Abrahámová
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nekazí - brýle nemají na vývoj vady žádná vliv
Archiv
Vážený pane doktore,v poslední době mě trápí velká únava očí,bolestivé pálení,pokožka kolem očí je výrazně hnědá.Při vyšetření paní doktorka nic zvláštního nenašla,mám brýle na dálku (3.25 diop.)a špatně snáším čočky.Zatím to řeším obklady ze světlíku a klidnícími kapkami,které zabírají jen někdy.Vadí mi jak bolest,tak nehezké zbarvení kůže kolem očí.Mohl byste mi prosím poradit,jak se obého zbavit?Děkuji za odpověď.
Eva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud je vám 40 a více le bzdete potřebovat jiné (slabší) brýle na čtení. Jinak vám takto bez vyšetení neporadím
Archiv
Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, jak se projevuje tupozrakost. Je možné, že když na jedno oko vidím nablízko ostře a na dálku rozmazaně, že to oko nemusí být krátkozraké, ale tupozraké? A dá se tupozrakost nějak léčit nebo odstranit, když už jsem dospělý? Děkuji za odpověd''.
Jan
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tupozrakost je stav nedostatččného vývoje center zpracovavajícch obraz z oka. V dopělosti se nedá odstanit. Myslím, že u vás se jedná o dioptrickou vadu a ne o tupozrakost
Archiv
XX`+}Ýýáíé Y
anonym
Oko, laser - (c) profimedia.cz
viz předchozí
Archiv
XX`+}Ýýáíé Y
anonym
Oko, laser - (c) profimedia.cz
zajímavé - pokusím se odpovědět: FXfn..CH,,???, Jk H (Je odpověd dostaaečná a srozumitelná pokud ne rád upřesním :-)
Archiv
Omlouvám se jestli opakuji dotaz,ale na PC se teprv ucím a nenasla jsem odpoved.Dcera má 12let a lécí se na tupozrakost a mensí o ní vadu na druhém oku.Lécba pomohla ale ne úplne.Dá se jeste v tomhle veku s tupozrakostí neco delat nebo poprípade pozdeji operovat.Predem dekuji za odpoved a jeste jednou se omlouvám jestli opakuji dotaz.Mám strach aby do budoucna dcera na oko naoslepla.Chladová J.
Chladová J
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ve 12letech již nelze od léčby tupozrakosti očekávat výsledek - lze však léčit přidruženou dioptrickou vadu
Archiv
Vážený pane doktore prosím o radu.Má maminka po prodělané nemoci tlaku na mozek přišla o zrak a to tak , že na levé oko nevydí nic a na pravé vydí jakoby ve tmě ,přičemž se oko zřejmě zlepšuje.CHtěl bych vědět jestli existují nějaké léky na podporu zrakového centra a nervu děkuji.
Pavel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Žádné specifické léky pro tuto oblast neexistují
Archiv
Dobrý den pane doktore, dovoluji se na Vás obrátit s tímto dotazem : jaké jsou hlavní rozdíly při použití přístrojů HRTII a OCT. Děkuji Vám za odpověď.
Josef
Oko, laser - (c) profimedia.cz
HRT mapuje pouze povrch sítnice a opitického nervu, OCT navíc provádí optický řez těmito tkáněmi do hloubky - lze jej připodobnit ke CT - počítačové tomografiii při vyšetřeí těla na RTG. OCT poskytne více informací
Archiv
Vážený pane doktore, prosím o radu: Mám brýle na blízko + na PC(tzv. OFFICE).Střídavě hledím na text a monitor. Během 2 let se mi zrak zhoršil natolik, že na PC zatím vyhovuje, ale na text už je to málo.O slzení a pálení očí nemluvě. Navštívila jsem několik lékařů. U jednoho jsem se dozvěděla, že mám vysoký NOT - asi 26, což potvrdil i druhý. Další mi řekl, že mám asi zelený zákal. Nedala jsem se a našla jsem oční kliniku a vyšetřil mě přímo pan primář. Po všech vyšetřeních - ZP, ADX, perim. - vše v pořádku. NOT je vysoký, protože mám ztluštělou rohovku, předpis na brýle: na blízko:+2,75 na obě oči, +1 na dálku (lze prý spojit do jedněch brýlí). Na levě oko samostatně vidím velmi špatně, prý je tupozraké(pravil optometr zase někde jinde).Když poslechnu pana primáře a nechám si udělat multifok. skla, nebude to příliš silné na PC? A proč na obě oči stejné dioptrie, když to levé je o hodně horší? Omlouvám se, že je to tak dlouhé, ale oči mám jen jedny a už si nevím rady. Moc děkuji a přeji hodně zdraví.
marcela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporučuji postupovat podle rady pana primáře. Pokud jsou vyšeení normální není tlak 26 torrů nic horozného. U 90% lidí s tlakem 25 až 30 torůů se v následujících 10 letech žádné glaukomové změny neprojeví. I s brýlemi souhlasím
Archiv
Dobrý den,dočetl jsem se na jedné internetové stránce, že při lasiku může dojít k syndromu suchého oka, kdy umístění sacího kroužku na oční kouli pro stabilizaci oka před nářezem lamely přeruší tvorbu pohárových buněk a proces odřezání lamely poškodí mnoho nervů, které dávají slzným žlázám pokyn k tvorbě slz a dále že může dojít po lasiku k násobnému vidění ( předměty mají duchy ) nebo je kolem nich záře a dále k zhoršenému vidění za světla. Chtěl bych se zeptat zda, jste se již s těmito negativními jevy setkal a zda se dají odstranit. Děkuji za Vaší odpověď.
tom
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nervy vstupují do rohovky v horizontále a proto jsopu lepší keratomy které vytvařejí lalok s uchycením u nosu - takový keratom používáme a se suchým okem nemáme problémy. Duchy vznikají pokud je optická zona menší než je prlůměr zorničky za šera - proto doporučji zákrokj jen novějšíámi lasery které dokáží optickou zonu o průměru 6,5 až 8 mm
Archiv
Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat když mám už delší dobu rozšířené zorničky a občas mě jakoby tlačí na oko. Je to jenom drobnost s kterou si nemusím nic dělat, nebo to může být nějaká oční vada? Děkuji moc za odpověď.
Michal
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nejsem schopen vám k těmto inforamcím nic poradit - navštivte očního lékaře
Archiv
mám před 5ti lety zjištěný glaukom. před třemy lety jsem přerušila léčbu kvůli těhotenství, po porodu jsem dva roky kojila. A od té doby návštěvu lékaře pořád odkládám. Mám strach z rozhněvaného lékaře.Můžu opravdu oslepnout ?
Ludmila
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Při velmi vysokém tlaku se glaukomové změnsy mohou vyvinout rychle. To ale bývá jen vzácně - většinou jsou hodnotay tlaku spíše hraniční a pro vývoj změn jsou nutná spíše desetiletí. Seberte odvahu a běžte na kontrolu
Archiv
Dobry den, pri nedavne navsteve ocniho lekare se ukazalo, ze mam lehkou ocni vadu, na pravem oku ctvrt dioptrie, na levem pul. Lekar mi predepsal bryle na dalku a rekl mi, ze je mam nosit na prednasky ve skole, ale i na delsi cteni nebo praci s pocitacem. Prijde mi zvlastni nosit bryle na dalku na cteni.. Moc dekuji za odpoved! Jana
Ydgredd
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Zní to možná divě ale je to tak. Do ničeho se ael nenutne a noste brýle v situacích kde máte pocit , že vám pomáhají
Archiv
Dobrý den, zajímalo by mě, zda se dá oční vada tupozrakost léčit také operací. Děkuji
Andrea R.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nedá, je ale možné léčit přidruženou dioptrickou vadu
Archiv
Dobrý den, mám problém s tiky v oku, přetrvává to už měsíc a je to viditelne.Jím vitamíny, horčík a jiné, ale nic nepomáhá. prosím o radu.
Markéta
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Zvolněte životní tempo - více radosti améně starostí . Vím že to je někdy obtížné ale je to jediná cesta jek se zbavit obtíží
Archiv
P. doktore, objednala jsem se na předoperační vyšetření na Lasik v Lexumu k p. doktorce Holubové. Vzhledem k již předchozímu zjištění - tj dioptrie 8 a 11, nepříliš silná rohovka a pročítáním této poradny jsem dospěla k názoru, že by byla dobrá operace pomocí laseru, který má TSA profil - tj. ponechával by prostor pro několik dalších dioptrií, které by se eventuálně daly odstranit dodatečně. Mám tento svůj a i váš názor - viz dotazy v poradně probrat při vyšetření s doktorkou Holubovou s tím, že když bude stejného názoru, tak mi to zapíše do karty a vy před samotnou operací asi dokumentaci studujete, takže víte specifika jednotlivých pacientů. Dá se tedy spolehnout na ujednání s doktorkou Holubovou a není třeba ještě jednat s Vámi? Nebo, pokud bych přesto po vyšetření měla ještě zájem před samotnou operací s vámi prokonzultovat jí navržený a schválený postup, dá se to učinit jak? Děkuji
Lenka D.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Paní primářeka Hloubová je naše nejzkušenější lékařka - o vyšetření je zapsán podrobný protokol, který je podkladem pro plán léčby. Co je dohodnuto to platí a doržuje se. Každopádně těsně před operací ještě s každým pacientem vždy pohovořím a můžeme probrat co bude potřeba
Archiv
Pane doktore, mohl byste mi podat informaci, zda je šance vyléčit u 75letého muže přední ischemickou neuropatii optiku vpravo. Došlo ke zhoršení vidění jakoby v mlze. Oční lékařka nedávala šanci na zlepšení. Děkuji Vám za odpoveď.
Robert Kábele
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Šance jsou minimální - spíše je třeba se smířit se současným stavem
Archiv
Pane doktore operace šilhavosti u dospělích je hrazena pojištovnou nebo musí pacient hradit sám a pokud ano tak kolik Děkuji
Dáša
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Je hrazena pojištovnou
Archiv
Vážený pane doktore, trpím kruhama pod očima již několik let a stále nevím jak se jich zbavit, prosím o radu. Děkuji
Tomáš
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Velmi pravděpodobně jde o ochablost kůže a porušení orbitálního septa kudy prolabuje tuk do podkožního prostoru - řešením je plastická operace - cena je cca 5000 Kč
Archiv
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné používat kontaktní čočky při zvýšeném očním tlaku (hodnoty těsně nad 20) Děkuji Hezký den
Markéta
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano je, kontaktní čočky nemají na oční tlak vliv. Pouze před měřením tlaku je nutné je vyjmout
Archiv
Dobrý den.Mám mírný astigmatismus na jednom oku, jak jsem Vám již psala,-0,5 dioptrie devadesát stupnů... bylo mi řečeno, že v tomto případě, mohu nosit kontaktní čočky. Může se astigmatismus zhoršit? nebo začít i na druhém oku? Jaké jsou příčiny astigmatismu? Děkuji za odpověď
Sarka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Astigmatismus je v naprosté většině případů vrozený a jedná se o mírnou tvarovou nepravidelnost oční rohovky. Většinou se věkem nezhoršuje ani nezlepšuje.
Archiv
Pane doktore, při práci na počítači mě pálily oči. Lékař mi předepsal korekci: Cyl dpt osa L +0,5 --- 70 P +0,75 ---- 70 Nyní - po dvou letech jsem si nechal zhotovit brýle v optice s kontrolou - lékařkou, která mi určila korekci : Cyl dpt osa L - 0,5 --- 70 P - 1,5 +0,5 65 ( osy si přesně nepamatuji ) Kontrolu jsem si vyžádal, protože jsem si všiml že hůře vidím na pravé oko ( původní lékař mi řekl , že se mi zrak nezhoršil a že se u mě pravé oko úplně nekoriguje - byl jsem u něho na kontrole po zhotovení nových brýlí. ). Jaké brýle mám nosit, případně při jakých činnostech, aby se mi zrak nezhoršil. Na nové brýle hlavně na dálku lépe vidím, zpočátku mě po jejich nasazení bolely oči. Je mi 38 let. Děkuji
vzrostlik@seznam.cz
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Předpokládm, že vám lékař brýle při předpisu vyzkoušel a uvedl vám na jakou vzdálenost je máte použivat a vy jste potvrdil, že s nimi dobře vidíte. Já to na dálku neposoudím. Každopádně brýle nijak neovlivní další vývoj vaší vady jen vylepší vaši akutální situaci. Váš zrak do blízka se postupně (jako u každého komu se blíží 40. rok věku) bude zhoršovat at už se tomu beete bránit nebo ne
Archiv
Pane doktore kolik asi stojí operace šilhavosti u dospěléhoěkuji
Dáša
Oko, laser - (c) profimedia.cz
viz předchozí
Archiv
Pane doktore kolik asi stojí operace šilhavosti u dospěléhoěkuji
Dáša
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Stojí cca 5000 Kč ale je hrazena ze zdravotního pojištění
Archiv
Dobrý den, možná je moje otázka nesmyslná, ale trápí mě obava, že si přenesu opar na rtu do oka. U všech mastiček na opary je varování "vyhněte se kontaktu s očima". Já mám obavy, abych o opar náhodou nezavadila, nepromnula si oči poté, co si sáhnu na ret atd. Nosím KČ, takže nějaké herpetické onemocnění očí by pro mě bylo dosti fatální (laser je pro mě nevhodný, mám příliš mnoho dioptrií). Děkuji, Monika.
Monika
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Není to moc pravděpodobné - virus oparu je v celém těle a vlastní opar zvniká tam, kde tělo není schopno počínající projev imunitně potlačit ale rozhodně není důvod si šahat na opar a pak do oka - více udělat nemůžete
Archiv
Dobrý večer, pane doktore. Babička (75 let) je 8 týdnů po operaci šedého zákalu. Ještě má pocit písku v oku, tlaku ve vnějším koutku, kde "vidí" (teď již méně častěji) stín. Nyní si kape umělé slzy, mastičku již dobrala. Za jak dlouho bývají pacienti zcela bez obtíží? Děkuji za odpověď a prosím o Vaše další rady ke zmírnění těchto nepříjemných pocitů_
Irena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Většinou někde mezi 1. a 3. měsícem - určité drobné obtíže mohou trvat i 6 měsíců. Spíš bych se klonil k vysazení všech preparátů - někdy nejvíce vadí konzervační preparáty obsažené v očních lécích které dráždí oční spojivku
Archiv
Dobrý den pane doktore, na internetu jsem našel jeden lék, tablety Visiomaxi. Tento lék dle prodejců prý pomáhá obnovit zrakovou ostrost, snižuje potřebu zesilování dioptrií, chrání před slunečním a počítačových zářením, omezuje projevy předčasného stárnutí oka. Myslíte si, že je to možné, že toto vše tento lék umí a že investice do něho je správná. díky.
Tomáš
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Lék vám asi neublíží ale vše co obashuje je v principu obsaženo v normální stravě. Je to stejný problém jako s multivitaminy - lidé je užívají přestože jich nemají nedostatek. Pokud budete mít z užívání dobrý pocit tak užívejte. Pokud je ale užívat nebudete asio zrak nepřijdete
Archiv
Jak se dán léčit u 76 letého pána přední ischemická neuropatie optiku vpravo a je v tomto věku šance na vidění jako dříve?
Kábelová Renata
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Naděje na vyléčení je minimální - spíše je třeba pátrat po příčině a učinit taková opatření aby nemoc nepostihla i druhé oko. Je to ale obtížné - je to určitý ekvivalent cévní mozkové příhody a hlavní roli zde hrají spíše celoživotní hříchy životospráva než aktuální léčebná opatření.
Archiv
Je možná nějaká operace očí při ubývání zraku stářím? do dálky 1 na čtení 3,5.Pokud ano jaká je cena.Děkuji
Anna R.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano je možná implantace tzv multifokálních čoček ReStor nebo Rezoom - cena je 25000 Kč za oko nebo ošetení tzv Conduktivní keratoplastikou - cena cca 10000 Kč
Archiv
Dobrý den, chci se zeptat co mám dělat v případě, kdy mi zničehonic začnou svědit oči a to tak, že je stále musím protírat rukama a oči jsou zcela zkrvavené a svědění odeznívá velice pozvolna. Již delší dobu pozoruji zakalené a prasklými žilkami potažené bělmo. Děkji za odpověď
Pastrňák Pavel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Je třeba zjisti proč k tomu dochází ( alergie, nekorigovaná oční vada) a podle toho přijmout řešení - navštivte očního lékaře
Archiv
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, moje 14ctiletá dcera má na levém i pravém oku 5 dioptrií a šilhá na pravé oko. Má brýle, ale vidím bez nich jako s nimi- dobře, jen bez nich šilhá. Jelikož brýle nechce nosit, uvažuji o kontaktníh čočkách. Je možné si je nechat v optice koupit podle předpisu na brýle který měla od lékařky? A zabrání čočky šilhání?
Katka.K.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Dcera má asi tzv akomodační esotropii. Čočky mohou být řešením. Jen at je prosím nenosí denně od rána do večera. Má před sebou celý život. Čočky jí davejte jen v případě, že brýle nesou z nějakého důvodu vhodné ( sport, zábava, vzhled) - doma je může nosti
Archiv
dobrý den.Mám dotaz.Po 14denním používání nového očního krému,mi začaly pálit oči.Krém jsem vysadila,pálení neustalo i když jsem vynechala řasenku i odlič.gel.Dolní víčka jsou zarudlé a trvá to již týden.Je mi 37let až dosud jsem problémy se zrakem neměla.Děkuji za odpověd.
ilona
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Vydžte - podráždění může odeznívat i více jak měsíc - klrém asi obsahuje nějakou složku na kterou jste alergická
Archiv
Dobrý den,prosím o radu:mám -4,5 a -5, nosím čočky každodenně,10 let, v pohodě,měsíční výměna,hygiena ok,v posl.době žilky víc, pálení, předtím jsem vždy aplikovala Ophtalmo Septonex, před 4měsíci ale po jeho aplikaci zežloutlo až zešedlo bělmo, nabobtnalo a při pohybu oka do stran se jakoby hromadilo-než jsem se dostala k oční lékařce, zklidnmilo se, ta aplikovala Maxitrol, oduvodnila hleny z předchozi rymy. Od te doby nepouzivam O.Septonex, nebot z nej mam obavy.Nyni ovsem jsem zdrava, zadna ryma atp.Vcera vecer jsem aplikovala O.Sept pro dezinfekci, žilky, paleni, až dnes rano opet podobne reakce -jakoby otekani belma,za hodinku zklidneni, k ocni lekarce jsem nesla, ted do večera jakysi hnis, otekla vicka. Ledviny nemyslim, ze by byly problem, je mi 31, zivotosprava zdrava, dostatek tekutin, vicka otekla vetsinou nemam.Domnivam se tedy, ze to neni ani z prodelane rymy,je mozna souvislost s jatry?Nemohu vypozorovat nejake indikatory, ktere by toto vyvolaly. Moc dekuji za radu ci uvahu anthonia@seznam.cz
Eva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporučuji změnit materiál kontaktních čoček. Je pravděpodobné, že se jedná o alergii na materiál ve spojitosti s biologickými usazeninami v materiálu.
Archiv
Dobrý deň. Liečim sa na glaukom už 7 rokov. užíval som Xalatan tvoril sa mi v očiach akoby hlien a štípaly ma oči. Potom som užíval Arteoptik ale po kontrole HRT mi ho zmenili zas na Xalatan lebo došlo k progresii nálezu. Avšak pri užívaní Arteopticu som namal problémy s očami. Teraz mi doktorka zmenila liek za Brimonal. Po tomto lieku mam unavené a začervenane oči a v kutiku spojovky sa mi tvoria akoby červené uzliky. To trvá asi 2 mesiac a doktorka tvrdí že to nemôže byť Brimonalom. Myslíte si že má pravdu? Po dohode s doktorkou som kvapky vysadil už druhý deň a oči mám menej červené ale stále sú viac červené ako by mali byť. Ráno keď sa zobudím mám pekné čisté a bledé oči aj viečka ale v priebehu dňa trochu začervenajú. Tento stav je bez kvapkania Brimonalu. Po xalatane som mal tiež dosť často zápal spojoviek aj teraz pri užívaní Brimonalu mi doktorka povedala že mám zápal. Mám obavu že to prešlo do chronickeho stavu. Dá sa chronický zápal spojoviek nejak vylieiť? V práci používam počítač. Nemôže aj počítač vplývať na začervenanie očí? teraz keď neužívam kvapky do oči užívam tabletky Diluran 1/2 ráno a večer. O 4-5 dní chcem isť k lekárke a ukázať sa ako budem vyzerať bez kvapkania. Už som s toho neštastný. Mám 39 rokov a toľké problémy s očami. Už som aj uvažoval že zmenim očnu doktorku ale to by som musel dochádzať do iného mesta. Ďakujem za odpoveď
Jozef
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Je to problém - každé oční kapky obashují konzervační látky na které dříve nebo později může vznikonout alergie - což je asi váš případ. Vzhledem k tomu, že vám je 39 let trochu bych pochyboval o diagnose glaukomu - doporučuji vysadit kapky alespon na 14 dní a potom se obrátit na jiného očního lékaře - nic neříkat o glaukomu a nechat se znovu kompletně vyšetřit. Prosím to, že máte tlak vyšší než 21 torrů ještě neznamená, že máte glaukom. Jen u 10 procent lidí s tlakem 25 až 30 torů se v průběhu deseti dlaších let opbjeví glaukomové změny. Velmi mnoho lidí se léčí zbytečně - pokud máte s léčbou takové problémy jako uvádíte doporučoval bych se nejpreve zaměřit směrem, který uvádím
Archiv
Vážený pane diktore, moje maminka(59)je od mládí krátkozraká(v dospělosti již stabilně cca.3,15 a 3,30D), má mírný astigmatismus a před půl rokem byl u ní diagnostikován zelený zákal v počátečním stadiu.Indícií byl vyšší nitrooční tlak a několik vyšetření(včetně toho v leteckém ústavu)byla negativní, až to poslední v ÚVN-Střešovicích ho odhalilo v samém počátku(hraniční hodnoty).Jaká je další prognóza vzhledem k podchycení v této fázi?I když věřím,že si tuto otázku klást nemusím-přesto:pokud se zrak výrazně zhorší-provádí se operace?Jaký efekt má?A ještě dotaz ohledně korekce zraku.Je možné s touto diagnózou provést korekční operaci očí?Maminka je fyzicky velmi aktivní a brýle při pohybu jsou často omezující,i když je na ně zvyklá.Jak je to v jejím případě s aplikací kontaktních čoček?Předem Vám děkuji za opověď.
Michaela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud je mamince 59 a hodnoty jsou pouze hraniční tak pokud bude léčena a bude dodržovat léčebná opatření tak je prognosa velmi velmi dobrá. Laserovou operaci je možno provést. S kontaktními čočkami je to trochu horší protože je nutno při glaukomu kapat kapky a kontaktní čočky se s nimi někdy špatně snášejí - vytvářejí se doposita a dochází ke změně barvy kontaktní čočky
Archiv
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se dá oční vada "tupozrakost" léčit v současné době operací. Děkuji za odpověď.
Andrea Ryzá
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tupozrakost operací léčit nelze, lze vašk léčit přidruženou dioptrickou vadu
Archiv
Vážený pane doktore, chtěla bych se zeptat na možnosti léčby sec.glaukomu.V březnu 2005 mi byla operována odchlípená sítnice na pravém oku s použitím těžkého oleje, který mi byl z oka odstraněn 12.12.2005, od té doby mám tlak v pravém oku většinou kolem 40. Oční lékař mi předepsal kapky do oka na snížení tlaku vistagan, azopt, xalatan, tlak se nesnížil a tak bych chtěla vědět jaké další možnosti léčby jsou? Předem moc děkuji za odpověď.
Yvona
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Sekundární glakum po silikonovém oleji je častý. další možností je glaukomová operace - vytvoření filtračního otvoru do podspojivkového prostoru nebo implantace drenážního implantátu a zmražení řanatého tělesa
Archiv
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat - jaké zkušenosti máte se zlatým stafilokokem v očích. Měla jsem léčbu antibiotiky, kapky Garasone, autovakcinou. Stafilokok se ale stále vrací. Z očí mi teče a úporně svědí. Děkuji za odpověď
Monika N.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
U řady lidí je přítomnsto zlatéhop stafylokoka v očních normálním nálezem. Spojivkový vak není v žádném případě sterilní a jeho kolinizace řadou bakterií ( stejně tak jako nosu, vaginy a dalších dutin v těle) je normální. Je otázka zda vaše obtíže skutečně souvisí se stafylokokem pokud po léčbě neustupují - ale to lze poznat jen pečlivým vyšetřením a diagnostickou uvahou
Archiv
Dobrý den,mám dotaz: provádí klinika Cornea Lexum Praha operace PPV TSV ? V kladném případě sdělte mi prosím cenu operace. Děkuji.
JAN
Oko, laser - (c) profimedia.cz
PPV nebo-li pars plana vitrektomie provádíme. Tato operace má celou řadu variant podle nálezu na ísnticia operačního postupu a s tím spojenou potřebou materiálů ( těžká voda, slikonový olej atd). Podle toho se cena operace pohybuje od 15 do 30 ticí Kć. Pokud o operaci uvažujete objednejte se nejprve na vyšetření k prim. Fišerovi, který vám po vyšetření sdělí cenu operace. TSV je zkratka pro transkonjunctival suturles vitrectomy neboli 25g operaci - tuto variantu provádíme - v tomto případě se cena blíží spíše horní uváděné hranici
Archiv
Pane doktore, jsem temer tri mesice po operaci sedeho zakalu na levem oku (za mesic jdu na prave oko) a mam stale pocit, ze kdyz vejdu do zarivkami osvicene mistnosti - napr.v obchodech, na chodbach verejnych budov atd., se mi to operovane oko nemuze za zadnou cenu prizpusobit dobremu videni, zacne se mi motat hlava a oko s novou cockou automaticky zaviram a koukam jen tim dosud neoperovanym okem. Myslite si, ze se to casem usadi a mozek si zvykne, nebo to je stav trvaly a potom tedy budu mit hruzu nechat si odoperovat i druhe oko, ze bych byla uplne nemozna. Jinak na operovane oko vidim dobre na cteni i do dalky i na PC, pouze jsou priserne ty svetelne zmeny. Bohuzel neznam nikoho, kdo je po podobne operaci, abych ziskala jeho nazor. Dekuji za odpoved.
LN
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Doporučuji co nejdříve operaci druhého oka - tyto optické fenomény jsou při operaci na jednom oku obvyklé- po operaci druhého oka se mozek naučí spopjit obraz z obou očí do kvalitního vjemu a nežádoucí optické fenomeny odfiltruje
Archiv
Vážený pane doktore, mám problém s pravým okem při práci na počítačí. Svislé a vodorovné čáry (příkladně rastr tabulky) se mi vlní podle toho kam se dívám. Mám v oku čočku po operaci šedého zákalu před 10 lety. Děkuji za odpověď.
Jindra R.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Příčin může být celá řada - druhoptný šedý zákal (lze odstranit laserem), sklivcové zákaly (obtížně řešitelné) a nebo počínající tzv s věkem spojená makulární degenerace - každopádně je potřeba navštívit očního lékaře a vyšetřením stanovit příčinu
Archiv
Dobrý den, moje dcera je tupozraká a přišlo se na to až v 7 letech. Nešihala a nikdy jsme na ni žádný problém s viděním nepozorovali. Od té doby má zdravé oko stále zalepeno ( již asi 3 měsíce). Teprve teď začíná mít problémy. Když oko nezalepí a má brýle vidí dvojitě. Při koukání na televizi mi kouká nad sklem, že bez brýlí je to lepší, i když to zdravé má stále zalepeno. Dočetla jsem se, že po 6 roce se s touto vadou vlastně nedá nic dělat. Co jí teď všechno čeká a v jakém stádiu se ta její vada pravděpodobně zastaví? Takto vypadá zpráva z nemocnice: VOD: 6/6 +0,5 Dsf 6/6 d.bl.J.č.1, VOS: 6/60 + 5,0=+0,5 ax 75 6/24 d.bl.J.č.4, Refrakce: OD +1,0 Dsf, OS +6,0=+0,5 ax 75, Oč. pozadí: bpn, Opt. med.: čirá, Dyn. char. úchylky: b.s.d.d. paralerní a s .s.d.d. paralerní, Diagnoza: Ortophorie, Hypermetropia c. astigmatismo 1.sin., Amblyopia 1.sin. Anisometropia, BF prokázané. Děkuji za Váš drahocenný čas.
Zlata
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Já bych to nevzdával a dělal ještě alepson nekolik měsíců to, co lékaři doporučují. I po 7 roce věku může při pečlivém zakrývání zdravého oka a nucení dívat se přes brýle dojít aleposn k určitému zlepšení stavu - hranice kdy už nic nelze je spíše 8 a více let
Archiv
Dobrý den, mám dotaz na zvyšování dioptrii. Je mi 21 let,brýle nosím od 13 let,ale posledních 6 let nosím spíše kontatkní čočky. Můj problém je v tom, že mi dioptrie stále přibývají,každý rok zhruba o jednu celou dioptrii,nyní mám už 6 na dálku. A stále to pokračuje. Chci se zeptat,dá se to nějak zastavit nebo čím to může být že se mi stále zvyšují? Mám z toho strach,už vidím bez brýlý opravdu špatně a jestli to tak půjde dál... Navíc bych ráda šla na operaci laserem,ale dokud se to nezastaví tak prý nemůžu,navíc tato operace se dělá jen do určitého počtu dioptrii. Moc děkuji za odpověď
Martina
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud máte v 21 letech 6 dioptrií tak nevidím zásadní důvod s operací otálet. Vada se může zhoršovat na věky ale po operaci budete mít vždy méně o to co bylo odstraněno. Zákrok lze v případě potřeby po letech eventuelně znovu doladit. Z toho důvodu by pro vás byla ideální metoda LASIK. Celkově je obvykle možno na jednom oku odestranit v součtu 8 až 12 dioptrií (podle tlouškty původní rohovky)