Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore mám dotaz. Moje dcera je momentálně těhotná v 6. týdnu. Léčila se asi dva roky na akné. Teď je v podstatě skoro v pořádku ale má stále brát Differine. Odmítá tento lék vysadit. Prý jí lékař na kožním řekl, že lék se prakticky nevstřebává a když trošku omezí množství krému (má doporučeno množství kuličky hrášku), tak je vše ok. Prý je látka v tomto léku hodně vzdálená klasickým retinoidům Nicméně pro mě hovoří příbalový leták jasně. Svoji dceru na jednu stranu chápu, akné by ji mohlo dost vykolejit a psychika je v těhotenství taky důležitá. Na druhou stranu příbalový leták léku naznačuje jakoby se jednalo lék nebezpečný. Prosím můžete mě nějak uklidnit?
Karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Karolíno. To je ta naše česká povaha. Nic nejsme schopni dělat pořádně a doopravdy a  ještě si myslíme, že jsme nejchytřejší a máme zlaté ručičky...  Příbalová informace to říká jasně a držel bych se toho.  Nesnažil bych  se to obcházet, jak je to naším  národním zvykem. "Nepožívejte přípravek pokud jste těhotná". Výborně srozumitelná věta výrobce. Adapalen má dosti vzdálenou strukturu k retinoidům a působí na jiném místě. Opatrnosti není však nikdy dost. Vždy je to o souhře více nepříznivých okolností. Jakékoliv riziko ohrožení plodu v 6.týdnu těhotenství  způsobené přímo tímto přípravkem osobně ale vylučuji, pokud byl lék požíván podle příbalové informace. V používání léku ať dcera nepokračuje a těší se společně s vámi na miminko !
Léky na předpis
Dobry den, chtela bych se zeptat ktery z leku na bolest pri revmatoidni artritide je lepsi varianta?? Palgotal vs Tramal retard..
Ptackova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Ptáčková. Co užíváte nyní a v jakém dávkování? Jaké další léky užíváte?
Léčebná kosmetika
Pane doktore já ale neměla akné před těmi náplastmi.Ty mi možná podráždily kůži nevím. A potřebuji s tím něco dělat, jinak se zblázním, nedokážu se dívat jak se akné dělá stále nové a nové stresuje mě to.
Klárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Klárko, nemohu vám příliš poradit. Je nutné zrakem posoudit v jakém stavu pokožka je  a také  je důležité vědět, jak přesně ji momentálně ošetřujete. Lékárny Dr.MAX mají dermatologická centra. Možná by nebylo špatné se na ně obrátit. Určitě by vám zároveň ukázali,  jaké přípravky na tyto problémy mají  aktuálně k dispozici. Snáze se možná vše vyřídí k vaší spokojenosti.
Parafarmacie
Pane doktore, někde jste tady radil užití aknepuru na akné na zádech. Zkusila jsem ho také je to asi 3 dny a mám pocit zhoršení.Můj dotaz, je to normální? Nemůže ten pudr způsobovat zanesení pórů, když se užívá 2x denně? Můžete mi poradit něco dalšího?Co myslíte může pomoci skinoren?
žaneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Žaneto. Aknepur se hodí spíše na mastnější pokožku. Nevím zda je to váš případ. Síra značně  pleť vysušuje. Zinek zklidňuje. Obojí působí i antibakteriálně. Před další aplikací je nutné místo řádně omýt. K zanesení póru pak nemůže dojít.
Parafarmacie
Dobrý den, rád bych se zeptal jaké byliny, potravinové doplňky, nebo volně prodejné léky jsou vhodné při léčbě zápalu mozkových blan.Děkuji.
Leoš
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Leoši. Nevidím příliš velký prostor pro uplatnění speciálních potravin  či  volně prodejných léků v těchto případech. Konzultoval bych s ošetřujícím lékařem použití Wobenzymu. Je ale možné, že enzymy obsažené v přípravku neprochází hematoencephalickou barierou a že se jejich účinek nemůže projevit. Já sám s ním v této indikace nemám žádné praktické zkušenosti.  Něco lze doporučit individuálně na základě znalosti zdravotního stavu konkrétní osoby a také znalosti jejího způsobu stravování. Zcela zásadní je celkový odpočinek. Nedoporučuji pití nápojů obsahujících kofein.  
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore jsem čerstvě těhotná a zajímá mě, jak na strie? Ráda bych se jim vyhnula. myslíte, že mi můžete doporučit nějaký přípravek na mazání břicha, který by měl v tomto směru smysl?Děkuji
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím, Sáro, že přípravky zacílené na tento problém jsou naprosto neúčinné. V kosmetice se stále velmi toleruje klamání spotřebitele. Vědecké, či spíše marketingové studie jsou většinou zpracovány jen tak na oko a jsou velmi povrchní. Myslím si, že klíčové je aby nárůst váhy během těhotenství byl přiměřený.  S tím pak souvisí složení jídelníčku. Není dostatečné kontrolovat jen energetický příjem, ale také příjem hlavních živin, které jsou zdrojem energie. Příjem tuku doporučuji udržovat na 30% z celkové eneregtické hodnoty jídelníčku. Podíl živočišného a rostlinného tuku ve stravě bych v těhotenství udržoval asi 1:1 
Léky na předpis
Dobrý den, objevili se nám v rodině roupi (bez příznaků, našla jsem jej náhodou v pochvě). Jsme zaléčeni Vermoxem(schéma dle letáku) Pyrvinium už u nás neexistuje. Zaráží mě dávkování. Máme 3 děti: 11 a 9 let a 21m. Dávkování pro všechny vč nás dospělých je stejné. Přitom pokud se podívám na antiparazitika prodávaná v DE (Pyrcon, Molevac), jsou dávkovaná podle hmotnosti. Jde mi o to, že u malého zabral lék asi nad rámec. Kromě roupů z něj po druhé dávce vyšly i dětské tasemnice. U 2 bratrů byla stolice čistá, u mě ne. Přesto, že nikdy nic nenajdu, mám pocit, že mě svědí svěrač. Nemělo by být dávkování vyšší? Dle logiky totiž 100mg tableta u 12kg dítěte bude fungovat líp, než 100mg tableta u 110kg dospělého chlapa a dávkování by se tedy mělo přizpůsobit, aby odčervení bylo opravdu úspěšné a ne jen na oko, když už je to takový "sajrajt" do těla. Jaké by případně mělo být dávkování, aby lék zabral opravdu 100%? A nebo bude lepší sehnat z DE zmíněné preparáty? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Kateřino. Obvyklá dávka je 100mg a v případě dospělého člověka je v některých případech možné dávku zvyšit. Je ale také důležité, aby byl lék užíván se stravou, která je dostatečně bohatá na tuky. Jedině tak lze zaručit dostatečné vstřebávání účinné látky. Léčbu je nutné opakovat v rámci celé rodiny. Pokud děti chodí do školky, je třeba o problému informovat. Primárním původcem nákazy může být jiné  dítě.  Je třeba dbát na přísnou hygienu, dokud problém v rodině zcela nevymizí.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím o radu užívám léky letrox, gopten4mg, helicid, a večer amitritylin25mg, večer. Je užívání těchto léků bezpečné, nejsou tam žádné interakce, letrox4mg užívám asi 10 dnů, doposud jen 2g.Pali mě pořád na hrudi a mám pocit jako by mě kopalo srdce, EKG jsem mela v pořádku,srde jako by cítím jak mi buší, puls mam 75az82, jsem z toho už celá rozhozena. Manžel se už 2roky léčí na karcinom tl. střeva. Může to dělat i navýšení gopten, jak dlouho to může přetrvávat, děkuji moc za Vaši odpověď, nebo nějakou radu, Iva
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Ivo. Na kombinaci nevidím nic  až tak problematického z obecného pohledu na možný výskyt lékových interakcí. Prosím, dbejte pečlivě na dostatečný příjem vody. Často jsou tyto obtíže spojeny jen s dehydratací. Puls se pak může srovnat velmi rychle a pocit vnímání tlukotu srdce automaticky ustane také. Je dobré si nápoj dát do1,5l  PET lahve. Takto snadno zjístíte, kolik za den toho vypijete. 1,5 l je v tomto počasí zpravidla dostačující množství. Bolí vás na hrudi při námaze? Při silném nádechu? Protože užíváte Helicid, může být pocit pálení způsoben trávicími obtížemi. Zkuste Helicid užívat jen na noc. Dbejte na střídmé ale pestré stravování.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore mám dotaz. Jsem čerstvě těhotná 6+4 a mám poměrně velký strach z vývojových vad a nemocí miminka. Snažím se dávat pozor na stravu, na to co jím, nicméně mám i problém s množstvím, je mi totiž hrozně špatně. Nedokážu toho sníst moc, můj jídelníček je skromný. Po týdnu nevolností jsem zhubla celé kilo. Mám tedy na 160 cm jen 49kilo(váženo ráno).Poraďte mi jak se zbavit strachu. Ještě mám špatné svědomí z toho, že jsem nebrala kyselinu listovou v době početí, ale až po zjištění těhotenství.Děkuji
Lea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Leo. Nevolnost na počátku těhotenství je běžným jevem. Jezte menší porce několikrát za den. Doplňování stravy kyselinou listou není nutné, pokud je jídelníček dostatečně pestrý. O počátku těhotenství to platí dvojnásob. Jídelníček by měl obsahovat listovou a plodovou zeleninu, maso, játra , mléko a také třeba celozrné pečivo či cereální výrobky. Zkrátka to, co je obecně doporučováno  do jídelníčku diplomovanými  nutričními terapeuty. Tyto potraviny zpravidla zajistí dostatečný příjem kyseliny listové. Pokud se budou vašeho obavy stupňovat, budou tedy neadekvátní a strava bude nedostatečná, je nutné se poradit s psychologem jak z toho ven.  Věřím, že se vše urovná. 
Léky na předpis
Dobrý večer.Jsem po hysterektomii 3.roky. Je mi 53.let a beru léky-trombex,euthyrox,lamotrigin.Chtěla jsem se zeptat,zda můžu brát na přílišné pocení menoflavon a na kosti.A na psychický klid zároven stimulen.Děkuju a přeju hezký večer.Renata.
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Renato. Menoflavon je v pořádku. Stimulen ale k Lamotriginu raději nepřidávejte. Nevím jak dlouho jej užíváte.  Pozitivní účinek se  ale může dostavit až za nějaký čas a je nutné počáteční obtíže překonat. Účinek obsahových látek  různých rostlin ve Stimulenu lze těžko předvídat.
Parafarmacie
Prosím dostane se koupit přistroj na měřeni hustoty krve mám velmi špatné žily a to by mi pomohlo ,při každém odebíráni krve.Děkuji J.
JIŘINA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Jiřino. Vůbec nevím co máte na mysli. Můžete mi prosím poslat nějaký odkaz na internetu?  Běžně se ale stává, že lidé přijdou na oběr krve dehydratování  a to zejména, jsou-li na odběru v časných ranních hodinách. Ranní káva  problém ještě zhorší.  To je podle mého hlavní příčina, že jsou s odběrem krve občas problémy. V naší ordinaci máme problém s odběrem krve naprosto vyjímečně, protože jsou jsou pacienti dostatečně instruováni. Samozřejmě to chce také šikovnou zdravotní sestru ....
Parafarmacie
Dobrý den, je mi přes 30 a již před několika lety mi diagnostikovali Crohnovu chorobu. Mám tedy mimo jiné i problém se vstřebáváním. V současné době řeším anémii, která mi mně k celkovému stavu nepřispívá. Pročítal jsem si odpovědi ostatním tazatelům a jedné paní jste radil Captafer. Může pomoci i mně? Už jsem zkusil vše možné, ale výsledek není efektivní. Děkuji za odpověď. Luděk, Hradec Králové
Luděk
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Luďku. Captafer má smysl, jestliže pestrá strava bude obsahovat přiměřené množství železa. Captafer železo neobsahuje. Podporuje ale jeho využitelnost z trávicího traktu. Dbejte zároveň na to, abyste měl trávicí obtíže co nejmenší a vyvarujte se dietních chyb, které vám způsobují průjmy. Samozřejmě vhodný dietní režim je nutné dodržovat dlouhodobě. Přeji vám aby váš zdravotní  byl stabilizovaný a nedocházelo k eskalaci obtíží.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore prosím o radu. Jsem čerstvě těhotná a začalo se mi dělat akné na zádech. Jsem z toho nešťastná, chystám se na plesovou sezonu a teď nevím co s tím? Pupínky jsou takové divné, spatně se vymačkávají. Vím, že v těhotenství nesmím nic užívat, a tím pádem mě to fakt stresuje. Myslím, že jsem si mohla kůži i podráždit protože jsem užívala náplasti s kapsaicinem
Děkuji za radu
Klárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Klárko. Jestli jste používala na tomto místě náplasti s kapsaicinem, nechte tomu čas. Kapsaicin silné dráždí a určitě není vhodný na  aknózní pleť na zádech. Nemyjte záda sprchovými gely a používejte jen vodu,  nebo s glycerinovým mýdlem bez parfemace. Nevím ale, zda je momentálně vůbec k sehnání.
Léky na předpis
Dobrý den,už druhý rok beru po smrti syna Asentru nejdříve 100 a ted 50 jak dlouho ji můžu ještě brát,jsem diabetička.Děkuji za odpověd
Simona
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Simono. Nezbytně nutnou dobu. Zdá se, že lékař již uvažuje o postupném vysazení a že se váš psychický stav zlepšuje. Náhlé vysazení určitě vhodné není. Jaké všechny léky užíváte?
Parafarmacie
Děkuji za odpověď ještě mě zajímá užila jsem včera ibalgin mohla jsem ublížit miminku v této fázi?
Sara
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Buďte klidná Sáro. Určitě nemohla. Přesto k lékům přistupujte s respektem a co není skutečně nutné užívat, neužívejte. Každý lék má v příbalové informaci jasné doporučení ohledně jeho užívání v těhotenství. Toho je třeba se držet. Budete-li mít do budoucna nějaké pochybnosti, napište.  
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore jsem 36 dní od poslední menstruace a dnes jsem zjistila těhotenství. Nevím kdy došlo k oplodnění. Mám pár věcí, které se v těhotenství nesmí, piju děnně 1 dc bílého vína. A používám na obličej lék Differine. Můj dotaz mohla jsem iblížit miminku?
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemohla Sáro. Alkoholu se ale již vyhněte. Differine bych také nepoužíval. Do budoucna nedoporučuji pít ani 1 dcl vína pravidelně každý den. Pijte ho jen občas na chuť. Hlavním důvodem by nemělo být ale zlepšení nálady či kompenzování stresu.
Parafarmacie
Dobrý den,
mám vyšší tlak,měřím si zatím doma.Spíše spodní, mám mezi 93-100.K obvodní lékařce jdu za čtrnáct dní,existuje nějaký preparát volně prodejný,který by tlak snížil?
Bojím se že mi paní doktorka předepíše léky a těch už se nezbavím
Děkuji moc
Vlasta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Vlasto. Neexistuje. Měřte si  prosím tlak víckrát za sebou a na obou pažích. Elektronické tlakoměry nejsou moc přesné. Máte-li nadváhu, je třeba zaměřit úsilí na snížení váhy a na změnu složení jídelníčku v budoucnosti.  Doplňky stravy toho v tomto případě moc nezmohou. 
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore chtěla bych se poradit. Po roce marné snahy bojovat přírodní cestou s akné na zádech, jsem to vzdala a zašla k lékaři. Ten mi předepsal Duac gel s tím, že po té co ho vypoužívám budu pokračovat Akneroxidem 5. Zajímá mě hlavně vaše odborné znalosti ohledně těch účinných látek v těchto lécích. Působí to jen na povrchu? Nedostane se mi to dovnitř do těla?O to mi hlavně jde. Nechci aby se mi něco dostalo dovnitř organismu
Zora
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zoro. Podle mého názoru léčivé látky z těchto přípravků neprocházejí kožní barierou do krve. Při pravidelném a dlouhodobém užívání se ale nevyhneme kontaminování okolního prostředí včetně oděvu. Prachové částice pak vdechneme či spolkneme. Slizniční cestou se velmi malé množství  rozličných kontaminantů dostává do našeho těla každý den. I z toho důvodu bychom měli pečovat o životní prostředí  a  zbytečně nepoužívat to, co není nezbytné. 
Parafarmacie
Dobrý den, koncem léta mi můj lékař diagnostikoval sideropenickou anémii, kterou potvrdily krevní testy. Dostala jsem lék, který železo obsahuje a začala jsem ho užívat. Nejen, že mi nedělá dobře (bolest břicha a hlavy zácpa), ale hodnoty železa v krvi se extra nelepší.
Vzhledem k tomu, že se zabývám o zdravou výživu, našla jsem si potraviny s vyšším obsahem železa a pravidelně je zahrnuji do jídelníčku. Lékař mi vysvětlil, že je dostatečné množství železa pro fungování organismu klíčové, ale já už předepsaný lék jíst nehodlám, ty vedlejší projevy jsou opravdu nepříjemné. Můžete mi prosím doporučit něco jiného? Existuje jiný preparát, který by mi pomohl?
Zdena Maříková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Maříková. Právě takzvané zdravé stravování může být často důvodem, proč je využitelnost železa malá. Velkým nešvarem je  třeba nyní častá a nepřiměřená konzumace semínek, které právě železo mohou  pevně vázat díky vysokému obsahu kyseliny fytové. To, že  některé potraviny obsahují hodně železa  automaticky neznamená,  že jej dobře využijeme. Zejména rostlinná strava je velmi problematická. Využitelnost železa z rostlinné stravy můžem zvýšit vhodnou kuchyňskou úpravou. Některé látky také podporují využitelnost železa. Obecně se to ví třeba o vitaminu C. Využitelnost železa ale také podporuje mléčný cukr-laktóza. Příznivý vliv mají ale i jiné sacharidy. Oligosacharidy, vitamin C a některé  prvky obsahuje přípravek Captafer a je k tomu určen. Ten je možné zkusit.  Zdá se, že je velmi dobře účinný. Bylo by zároveň dobré s někým rozebrat váš jídelníček, abyste skutečně nedělala nějaké dietní chyby, které využití železa brání. Je možné tedy volit stravu bohatší na obsah železa, vhodně ji upravovat, aby se zlepšila jeho biologická dostupnost a zároveň ještě užívat Captafer. Je dobré se nevyhýbat mléčným výrobkům. Doporučuji zařadit do jídelníčku 100-200 ml mléka za den a 1 až 2  menší  porce dalších nízkotučných či polotučných mléčných výrobků. Laktóza může podle mého názoru účinek Captaferu ještě podpořit a v minulosti jsme měli tuto zkušenost. Pak Captafer dlouho nebyl. Samotné mléčné výrobky a mléko neobsahují příliš železa. Jeho využitelnost je ale velmi dobrá.
Léky na předpis
Dlouho době jsem brala dormicu neni sběru teď hypnogen10 dvě tablety mohl byste mi pořadí jaký lék je místo dormicum15 děkuji
Madecka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Madecká. Pokud vím, není na trhu žádný další lék, který by obsahoval látku midazolam. Ta je právě obsažena v přípravku Dormicum. Po chemické stránce je mu nejlblíže cinolazepam, který obsahuje lék Gerodorm. Snažte se ale užívání hypnotik omezovat. Pravidelné užívání je cesta do pekel. Mimo jiné často dochází i k závilslosti. Hledejte jiná řešení jak se s poruchou  usinání a spánku vypořádat. Já sám mám také problémy se spánkem, ale vzít si hypnotika mě nenapadne.
Léčebná kosmetika
Děkuji za radu,ale něco málo bych zkusila mohu kombinovat skinoren s aknepurem?Nebo je lepší jeden z nich?Oba je možné v těhotenství užít ne?
Kačka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jako první krok bych zkusil neaplikovat 10 dní nic a pozorovat jak se bude pokožka chovat, když budu používat striktně bavlněné spodní prádlo. Kdybych nedosáhl dostatečného zlepšení a pokožka na zádech byla mastnější, volil bych Aknepur. Pokud je pokožka vyloženě aknózní ošetřil bych ev. pupínky Skinorenem. Přípravky bych nekombinoval. Těžko se mi ale k tomu vyjadřuje, když nevím jak pokožka vypadá, Kačko. Dejte v každém případě každému přípravku nějaký čas (7-10 dní), aby bylo vidět zda se jeho pozitivní účinek projeví či ne.
Léky na předpis
Dobrý den, můžou se tyto léky dohromady užívat.Zoloft 100 mg 1-0-0
Loradur mitte 1-0-0
Rosucard 40 mg 1-0-0
Stacyl 1-0-0
Trittico 75 mg 0-0-1
Děkuji za odpověď

Yvona
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Yvono. Neznám bohužel detailně váš zdravotní stav a nemohu posoudit všechny v souvislosti. Kombinace léků Trittico a Zoloft, může zvyšovat riziko serotoninového syndromu a předepisující lékař musí posoudit zda je reálné.  Určitě chodíte na pravidelné kontroly. Ostatní léky by možná šly do budoucna správnou životosprávou  vysadit a nemusí být nutné. Snažil bych se aktivně s medikací něco udělat. 
Léčebná kosmetika
Dobrý den, pane doktore řeším pupínky na zádech a dost mě to štve. Vyzkoušela jsem lecco, letos na jaře mi pomohl Benzoylperoxid 10, byl půl roku klid, teď se mi to vyselo trošku zas.Zkoušela jsem 14 benzoylperoxid 10, ale efekt se mi nezdál, jakoby to částečně pomohlo, ale i trochu dráždilo.Teď zkouším Duac Gel a efekt je taky rozpačitý. Navíc jsem zjistila těhotenství, tudíž ho budu muset beztak vysadit. Pupínky mám často takové divné, někdy připomínají komáří štípanec, tak nevím, zda se nejedná o nějaké podráždění (prádlo, aviváž,nevím).Máte nějakou radu co zkusit na ta záda? Jariše, Skinoren, Zinková mast Nevím co je povoleno v těhotenství
Kačka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Kačko. Moc bych takové pupínky v těhotenství neřešil. Možná  se nyní vytratí bez vašeho přičinění. Jejich ošetření záleží na tom jak se chovají a jak vypadá pokožka na konkrétním místě  celkově. Hledal bych co nejpřirozenější postup. Prádlu určitě věnujte pozornost. Umělá vlákna a barviva bývají často pro pokožku problém.
Léky na předpis
Dobrý den,zajímá mě zda mohu v těhotenství užívat Zineryt na akné?Děkuji
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Báro. Zineryt já osobně doporučit v nemohu. Je lepší se mu vyhnout.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za vysvětlení pane doktore, těžko v dnešní době někomu věřit, včetně odborníků, určitě víte co se toho napsalo o tzv. konkurenčním boji farmaceutických "mafií", celý systém zdravotnictví je soustředěn více na zisk, než na uzdravování lidí atd. a co si o tom pak má laik myslet. Může sloužit k určité orientaci v oblasti kvalitních výrobků obecně např. časopis dTest? - otázka upravena poradcem
Klementýna Myšáková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já dTest odebírám, paní Klementýno. Pokud se něco týká potravinářství, je to velmi dobře zpracováno. Snad to mohu kvalifikovaně posoudit. Porovnávání kvality výrobků z jiných kategorií beru s rezervou ale i s respektem. Při nákupu bych se tím asi řídil. Myslím si, že dělají svoji práci dobře a že nepodléhají komerčním vlivům.
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore přidám se k Zuzaně, která užívala těhotná Duac gel, mám podobný problém, jen jsem ve 25. týdnu, a užívám Belakne, druhá má kamarádka má zase Belakne takřka celé těhotenství a to máme obě předepsané lékařem(stejným)Jsem teď celekem vyděšená? Neužíváme ho obě moc, pouze čelo a brada (množství jako hrášek). Moc prosím o uklidnění, co hrozí našim miminkům?
Karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Karolíno, určitě je dobré se těchto přípravků vyvarovat během těhotenství. Riziko poškození plodu je ale spíše teoretické. Velkou roli hraje i množství škodlivé látky, se kterou žena přichází často do styku a které se dostane do zažívacího traktu. Obsahové látky se za běžných okolností  (podle mého názoru) nedostávají do krevního oběhu kožní barierou. Při shodě více nepříznivých okolností může problém nastat. Není určitě dobré pokoušet osud a je rozumné tyto výrobky v těhotenství zkrátka nepoužívat. Podle toho co jste uvedla, pusťte obavy z hlavy a těšte se na miminko.
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore mám akné, je mi již přes 30 a váhám mezi dvěma lékařem nabízenými léky. Belakne nebo Duac Gel? Který z nich je silnější?Také mě zajímá, který se více vstřebává do organismu? Zajímá mě to také z důvodu, kdybych třeba otěhotněla a dozvěděla jsem se to později než při vynechané menses, který z nich působí více povrchově?
Verča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Verčo. Oba přípravky mohou udělat velmi dobrou službu, pokud se správně používají. Rozhodnutí bych nechal na lékaři. Potom respektujte příbalovou informaci u daného léku.  Jinak svůj názor  jsem napsal níže Karolíně. Snad bude pro vás dostačující. Příjemný den.
Parafarmacie
Dobry den, rada bych se zeptala, jak nebezpecna je v tehotenstvi nemoc ruka-noha-usta. Objevila se u syna ve skolce, jeho kamarad ji ma, syn ji jiz jednou prodelal a nyni je zatim bez priznaku, ptam se tedy pouze informativne. Ja jsem ve 37.tt. Mohlo by pripadne toto onemocneni ohrozit miminko? Dekuji
Lida
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Lído.  Tato  infekční nemoc patří podle mého názoru mezi méně závažné. Je ale hodně nakažlivá. Imunitní systém maminky si za běžných okolností s touto virovou infekcí poradí. Nevím o tom, že by mohlo docházet k poškození plodu. Myslím si také, že si váš syn po prodělání infekce vytvořil dostatek protilátek a je málo pravděpodobné, že by u něj  infekce měla stejný průběh. Infekci ale může dále přenášet a vaše obavy mají logiku. Pediatři či lékaři pracující na infekčních odděleních  mají praktické zkušenosti a určitě by vám podali lepší a aktuálnější informaci . Nové poznatky přibývají velmi rychle. Přeji vám, abyste se zdravotním problémům vyhnula.
Parafarmacie
Nooo manžel má nadváhu,ale moc se svých oblíbených nezdravých jídel vzdát nechce...
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Paní, Věro. Aby  měly moje rady smysl, musí se začít snížením váhy. Jinak nemá cenu ztrácet čas můj i váš. Není to také o několika větách. Musel bych znát současný způsob stravování. Snížením váhy se váš muž určitě částečně zbaví medikace nebo bude minimálně sníženo dávkování. Vytvoří se tím předpoklad, že následný jídelníček nepovede ke stupňování zdravotních komplikací a rizik. Jinak naše Centrum pro poruchy metabolismu a výživy sídlí v Praze na Národní třídě naproti Nové scéně. Váš muž by byl v nejlepších rukou. Musí ale sám mít dostatečnou motivaci se svým zdravím něco udělat. Nikdo za něj to úplně odpracovat nemůže. Na telefonu 2 24 23 81 02 je možné získat více informací. Běžné interní vyšetření je hrazeno pojišťovnami. Vše co se týká snižování váhy ale pojišťovny nehradí. Je  administrativně  mnohem snažší zprocesovat úhradu zbytečně předepisovaných léků, nebo neřešit, zda je pacient ochoten respektovat doporučení lékařů.   Díky za pochopení.
Parafarmacie
Dobrý den.Ptáte se co manžel užívá za léky.Má jich hodně.Léky na tlak už bral před mozkovou mrtvicí.Bere apo alopurinol,betaloc,kapidin,ramipril,actavis,moxostad,stacyl,atorvastatin a piramil.Můžete mi prosím ve zkratce napsat jaký režím by měl dodržovat aby nedocházelo k dalšímu poškozování cév? Děkuji.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak je na tom s váhou, paní Věro? Vidím, že manžel má vysoký tlak, vysoký cholosterol, pravděpodobně i vysoký aterogenní index, vysokou hladinu kyseliny močové...
Parafarmacie
Děkuji za rychlé zodpovězení mých otázek a mám (snad) poslední...píšete, že příliš nedůvěřujete výrobcům bylinných čajů, což je alarmující, nakonec abychom si začali sami pěstovat bylinky. Doporučil byste pití povzbuzujících zelených čajů Gun powder a Matcha, případně od jakých výrobců? Nakupuji je v prodejnách zdravé výživy, myslela jsem, že je tam určitá záruka kvality.
Klementýna Myšáková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Dobrý den paní Klementýno. Samotný název zdravá výživa je nesmyslný. Co může být zdravé pro jednoho, nemusí být zdravé pro druhého. Tento název je podle mého názoru jasným klamáním spotřebitele. Nedomnívám se, že potravinářské výrobky v těchto prodejnách jsou zdravější než v supermarketech, připustím-li, že se to dá  z logiky věci poměřovat.   Naprosto zásadní je, co za celý den skutečně sníme a jaké výživové složení náš jídelníček má a to i z dlouhodobého pohledu.  Prodejny zdravé výživy často provozují lidé, které nemají biologické vzdělání,  natož vzdělání farmaceuta, potravinářského technologa, či diplomovaného nutričního terapeuta, který by měl mít teoreticky nejlepší vzdělání v oblasti výživy. Česká republika není  ryze čajovou ani kávovou zemí, máme odlišný přístup k pití těchto nápojů než země kde jsou pěstovány.. Proto jsme tolerantnější ke kvalitě čajů a kávy a dá se tady prodat ledacos. Díky klimatu nemáme a neměli jsme optimální podmínky pro sušení bylin. V podstatě tady chybělo cílené šlechtění léčivých bylin za účelem získání optimálního složení biologicky aktivních látek. Jedinou částečnou vyjímkou bylo pěstování  heřmánku. Ochutnáte-li ale čaj z českého heřmánku a čaj z heřmánku německého, bulharského, albánského, srbského či anglického (prodejny Marks nad Spencer) snadno uvidíte tu obrovskou kvalitativní propast. A to se jedná jen o kvalitu z hlediska chuťových vlastností. Co se týká pravidelného pití čajů, doporučil bych každodenní pití slabého zeleného čaje a tedy i  čaje matcha. To nám může zajistit zdravotní prospěch.   V zemích jako je třeba Japonsko či Čína je kvalita čajů velmi vysoká a rozmanitost chutí je úžasná. Jediným problémem tedy je, zda dovozce čajů o tuto kvalitu stojí a nehledá jen to nejlevnější.  Dovozci čajů ale bývají i nadšenci, kteří mají sami rádi čaj a kulturu, která je s pitím čaje spojena. Máme tedy šanci koupit i u nás kvalitní pravý zelený či černý čaj.

Léky na předpis
Pane doktore můžu současně užívat Oramellox a foxis? Obojí beru jenom nárazově při bolestech. Děkuji
Miloš
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užívváte pravidelně ještě další léky, Miloši? Po samotném přípravku Foxis necítíte dostatečnéhou úlevu? Užíváte jej na noc? Napište mi prosím více informací.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore prosím o radu. Jsem těhotná čerstvě a zajímá mě, zda vadí, že jsem v začátku pila 2 dc bílého vína denně? Dále mě zajímá, mám rády plesy a tanec, tak jestli je mohu přes zimu navštěvovat?Děkuji
Anička
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aničko. Nevadí. Nyní se už pití alkoholických nápojů vyhněte. Pokud bude těhotenství probíhat normálně a nemáte vážnější zdravotní problémy, tanec je jen ku prospěchu. Všeho s mírou platí i v tomto případě.
Léky na předpis
Dobrý den,pane doktor moc prosím o radu. Zjistila jsem, že jsem těhotná, bohužel už 13. týden. Nepočítala jsem s tím, počítala jsem, dle sdělení, lékařů, že u mně přirozené těhotenství nehrozí. A je vidět mohou se plést, ale k věci, celou dobu používám na akné Duac Gel (malé množství jako kulička rybízu na čelo, tváře). Co byjste mi poradil? Hrozí něco miminku?Je lepší jít na potrat?
Zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zuzko. Gratuluji !!!  Určitě nechoďte  na potrat. Riziko miminku z užívání léku nehrozí. Lék nyní  už nepoužívejte a vše bude určitě v pořádku.
Parafarmacie
Dobrý den.Manžel měl koncem dubna mozkovou mrtvici.Nemá žádné ochrnutí,pomoc se mu dostala včas,jen si stále stěžuje na únavu .Je to běžné,jak s únavou bojovat? Manžel kouřil i pil.Po mrtvici s kouřením přestal,ale pivo i štamprli si dá ikdyž už né v tak velkém množství.Mluvila jsem s lékařkou,ta kouření zakázala a manžel to dodržuje.Jen oponuje s tím že alkohol mu zakázan nebyl.I na netu jsme hledali info o alkoholu a mrtvici,někde alkohol schvalovali,někde ne.Tak jak to teda je? Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Věro. Alkohol působí neurotoxicky a zhoršuje kvalitu spánku. Pokud to váš muž myslí se zdravím vážně, doporučuji, aby se alkoholu vyhnul, jak jen to je možné. Doporučuji se také vyhnout pití kávy a pravého čaje. Kofein rovněž zhoršuje kvalitu spánku a to i u lidí, kteří na ně jinak nejsou citliví. Šest měsíců po prodělané mozkové příhodě není ale dlouhá doba a tělo potřebuje více času se s ní vypořádat. Jaké léky manžel užívá?  Pozor také na složení stravy !!! Poškozené cévy jsou nachylné k dalším nevratným změnám.
Léky na předpis
Dékuji pane doktore zanodoovéď a ten tlak mam sledovat proč neurol ho zvyšuje?
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Honzo. Bylo to ode mne jen obecné doporučení. Setkávám se velmi často, že  lidé užívají léky na tlak, ale léčba není dostatečná, nebo jim způsobuje obtíže. Aby mohl lékař lépe medikaci upravit, je třeba mu dávat průběžné výsledky měření krevního tlaku. Nestačí jen měření v ordinaci. V souvislosti s užíváním Neurolu se relativně často objevují závratě. Tyto obtíže by mohly být připisovány i nízkému tlaku, který může během léčby  vysokého tlaku nastat  Je proto dobré, když si budete tlak měřit. Výsledky měření s poznámkou kdy byl tlak měřen, jsou pro lékaře cenné.
Léky na předpis
Dobry den pane doktore , lekař mě napsal na spani neurol , muzu ho kdyz uzivam leky na tlak carzap16 mg vecer a trombex rano
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, kombinace je možná Honzo. Doporučuji si každodenně měřit  krevní tlak a výsledky měření předávat lékaři. 
Parafarmacie
Dobrý den, tak to mě mrzí, že v mém případě se rada od Vás minula účinkem. Zbytnělá kůže se tvoří díky výrůstku na kloubu a ten potřebuji odstranit. Každé lepení i gelové nebo silikonové proužky zmenšují prostor v botě...zřejmě je nutná návštěva ortopeda. Ale i tak děkuji za odpověď.
Bětka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To máte pravdu, Bětko. Pochopil jsem váš popis takto. Pokud je zbytnění kůže způsobeno výrůstkem, pomoc od ortopeda je už nutná. Jiná možnost není. V každém případě  výrůstek byl způsoben s velkou pravděpodobností  nošením obuvi.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda doporučujete pravidelné preventivní užívání probiotik? Obecně jsem více náchylnější k špatnému trávení, např. mastných a kořeněných jídel. Snažím se jim samozřejmě vyhýbat a jíst pokud možno zdravě. Jedna lékařka (z jiného oboru) mi říkala, že bych se raději než probiotika měla zaměřit na potraviny, které napomáhají dobré střevní mikroflóře.
Můj syn (6let) měl zase problém se zácpou, už to máme vyřešené, ale musím mu hlídat jídelníček a právě mu ta probiotika také přidávám. Je to špatně? Děkuji za názor. Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Evo. Pokud špatně trávíte tuky a koření, probiotika vám určitě nepomohou. Přirozeným řešením je jíst měně tučná a méně kořeněná jídla. Horší snášenlivost kořeněných jídel může souviset s funkcí žlučníku. Aromatické látky koření, protože se většinou jedná o velké a hůře přeměnitelné molekuly, se většinou vylučují žlučovými cestami a potem. Mohou proto dráždit zánětlivé žlučové vesty a to i v případech, kdy je  jen odtok žluči zpomalen bez známek zánětu. Zpomalené vylučování žluči pak může být vedle toho jednou z příčin horšího trávení tuků. Problémy mohou také  nastávat po odstranění žlučníku. Někdy je příčinou snížená funkce slinivky břišní a její menší schopnost adaptace na  náhlou změnu jídelníčku.  Co se týká vašeho syna, je třeba najít příčinu. Pokud je funkčního původu, je třeba tomu přizpůsobit způsob stravování. Ve většině případů funkčních poruch trávicího ústrojí má užívání probiotik formou doplňku stravy omezený a spíše okrajový význam. Co má být prosím příčinou zácpy? Můžete mi to specifikovat?
Parafarmacie
Dobrý den, náhodou jsem objevila Vaši skvělou poradnu a poprosím o radu. Na kloubu prstu "prsteníčku" na noze je výrůstek, který tlačí na malíček a tvoří se na tomto místě bolestivý otlak. Můj obvodní lékař tvrdí, že si mám otlak přelepit, že se s tím nedá nic dělat. S tím se nechci smířit.Chodím na pedikúru i suchou, kde zbrousí tu hrubší kůži na výrůstku, ale za pár dnů a teď již v plné obuvi opět nesnesitelná bolest a pálení třeba jen po hodině chůze. Nevím, kam se obrátit, zda na nějakého ortopeda, nebo na nemocnici, kde mají rázovou vlnu a "rozbít" ten výrůstek ? Nebo mně navrhnete nějaký prostředek, roztok nebo mast z lékárny, která by otlak do hloubky zlikvidovala? Děkuji mnohokrát za jakoukoli radu. - otázka upravena poradcem
Bětka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Bětko. Pokud se jedná jen o otlak a pokožka se přirozeně brání zbytněním, je třeba odstranit to, co otlak způsobuje. To je zpravidla  obuv. Podílet na jejím dráždění se ale mohou i ponožky a to nejen mechanicky. Barviva či syntetické materiály jsou často příčinou dráždění kůže. Mohu proto doporučit zejména změnu obuvi. Jinak bych zbytnělou kůži jen promastil bílou vaselinou nebo třeba mastí Unguentum leniens z lékárny. Pokud použit náplasti,tak gelové. Chce to udělat dlouhodobé opatření. Co se v těle " pokazí", nelze řešit ze dne na den pokud nechceme, abychom nenapáchali více škody než užitku. Radikální zásahy způsobí  problém jiný. 
Léky na předpis
Pane doktore tak slozeni caje je to uklidŇujici bylinný čaj drmax a obsahuje meduňku,matu, chmel otáčivý,levandulu lékarskou a kozlík lékařský kořen.Nebo pokud by jste mi třeba mohl neco doporučit. Jinak ještě uživam euthyrox,ten trombex a sortis a carzap. moc Vám děkuji.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hano.  Čaj neobsahuje byliny, které jsou z hlediska interakcí s léčivy vyloženě rizikové. V krátkodobém užívání nevidím zásadní problém . Jinak bych se pravidelnému užívání bylinných čajů ve vašem případě raději vyhnul.  Obecně bych je doporučil střídat a pít je slabé. Obsah účinných látek a  jejich vzájemné působení na organismus může být někdy nepředvídatelné. Momentálně nedůvěřuji žádnému výrobci byllinných čajů, kromě firmy Valdemar Grešík.  My většinou doporučujeme citlivým pacientům Psychoton tobolky.  Ten právě obsahuje standardizovaný extrakt z levandule lékařské. Nedoporučujeme ale jeho kombinaci s psychofarmaky. 
Parafarmacie
Pán doktor, máte toho určite veľa...a môže sa stať, že niektoré info Vám "uniknú"...opakovane som písala, že k lekárke chodím pravidelne raz za 1/2 rok, kde mi robí krvné testy a 1 x ročne denzitometriu. Lieky užívam podľa jej oridinácie, tak ako som Vám písala. "Navyše" užívam iba doplnky výživy na vlasy a to dlhodobo (aj to som Vám písala). Krv teda prestanem darovať...
Niekde bude zrejme "problém"....ak by som mala možnosť, určite by som sa s Vami rada stretla.....
Vďaka za Váš čas. - otázka upravena poradcem
Andy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře Andy.  Jestli si dobře vzpomínám, naše komunikace začala kvůli problému s androgenní alopecií. Neřešil bych tedy vaše zdravotní problémy úplně odděleně a zdravotní stav posuzoval celkově.  Nezapomeňte s paní doktorkou probrat ten vitamin D. Nechce se mi věřit, že by souhlasila s tak vysokým příjmem. Ověřte si  množství vitaminu D v přípravku Pharma Active, chcete-li s ním dále pokračovat. Na obale výrobku  by mělo být také uvedeno procento doporučovaného denního příjmu. Je to povinný údaj pokud množství v denní dávce přesáhne 15%.  Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Pane doktore dekuji za odpovéď, citalopram tev mě předepsal prakticky lekař s tim , že mě objednal k psychiatrovi ,ale až za 14 dnů proto jsem tent lek nezačala užívat chtěla jsem zatímzkusit bylinky ale poněvadž užívám trombex nevím jaké by mě neubližili.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře paní Hano. Musím ale znát složení čajů,  které chcete užívat, abych mohl posoudit riziko v souvislosti s užíváním Trombexu.
Léky na předpis
Dekuj pane doktore za odpověď ohledně uživani trombexu a citaploramu tev, ale když vidim ty vedlejsší učinky a nebezpeci vzniku krvaceni bojim se že bych měla ještě větší problémy než mam nyni prosim mohla bych uzivat nejake bylinne preparaty ktere by me neublizili nejaky bylinny caj nebo nevim bojim se neco si vzit vzhledem k uzivani trombexu.děkuji
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hano. Neměl bych až tak velké obavy. Nejhorší je, když lidé něco do léčby aktivně a v dobré víře přidávají. Všimněte si třeba příspěvku Andy viz. níže.  Trombex je velmi účinný lék a zachraňuje hodně životů. Prodlužuje lidem život.  Některé kombinace léčiv či doplňků stravy mohou ale zvyšovat jeho koncentraci v krvi a potom se riziko  krvácení zvyšuje. Trombex není lékem s vysokým rizikem lékových interakcí. Pokud užíváte Citalopram, vyhnul bych se opravdu i čajům, které by mohly mít sedativní účinek. Pozitivní vliv  na působení Citalopramu určitě mít nebudou a zbytečně se pak nedosáhne optimálního léčebného efektu.  Věřím, že se lékař správně rozhodl při předepisování léků. Osobně si ale  myslím, že Citalopram a podobné léky patří do rukou psychiatra. Nikoliv praktického lékaře. Praktický lékař by měl  být schopen rozeznat, kdy pacienta poslat  ke specialistovi a kdy ne. V naší zemí se bohužel zanedbává úloha psychoterapie a vše řešíme prášky.  Věřím, že jste v péči specialisty a že Citalopram byl předepsán po pečlivém zvážení vašeho psychického stavu. 
Parafarmacie
Velmi děkuji za odpověď a vysvětlení. Paní dr. mi automaticky napsala dávkování večer a ráno jednu tbl. Famosanu 40. Ale je opravdu logické,že díky tomu mám přes den horší trávení a větší potíže večer a v noci. Moc děkuji
Kateřina PIlová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste paní Kateřino tento postup a uvidíme, zda to nebude lepší. Na noc jezte velmi střídmě. Pokrm byl měl mít vyvážený příjem hlavních živin. Doporučuji, aby jeho výživové složení vypadalo pro vás cca  takto : T:10g, S:40g, V:5 g, B:10 g. Výživovou hodnotu takového pokrmu si můžete kontrolovat na www.potravina.cz. Skromný, ale dostatečně výživný pokrm by měl snížit míru vašich obtíží během večera a noci. Bylo by dobré se dopodrobna  zamyslet nad výživovým složení celodenního jídelníčku i jeho stravitelností. 
Parafarmacie
Ako mám lekárku presvedčiť, keď ona tvrdí, že vzhľadom na krvné testy a denzitometriu som nastavená na "správnu liečbu"?. Teraz v tom mám zmätok. Ktoré prípravky by som teda mala užívať? - otázka upravena poradcem
Andy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Andy, měla byste se držet pokynů lékařky. To je jasné. Toto je jen elektronická Poradna.  Na druhé straně nevím, zda jste ji informovala správně o všem, co užíváte. Vidíte, že spolu komunikujeme již docela dlouho a přestože se snažím, nemohu se příliš ve vašich postupech vyznat.  Nevím jak často kontroluje lékařka váš zdravotní stav. Upozornil jsem na riziko vysokého příjmu vitaminu D a velmi doporučuji, aby vám lékařka  potvrdila, zda to je takto v pořádku. Další příjem vitaminu D máte i běžnou stravou. Můžete jíst i potraviny, které jsou obohacené vitaminem D... V běžných případech jako je  asi i ten váš, bych  osteopenii řešil úpravou stravy a Caltrate s vitaminem D.  Postup bych případně  změnil až po kontrole za 6. měsíců od zahájení léčby.  Určitě bych vám zakázal dárcovství krve, kterého se nechcete vzdát a chápu to. Jde ale nyní již  o vaše zdraví.   Další doplňky stravy  se stejným účelem použití jsou zbytečné, jestliže léčba vede ke zlepšení stavu či jeho stabilizaci. Pozor na různé doplňky stravy či jednostranné zvyšování příjmu některých "superpotravin". Snižovat příjem vápníku může vysoký příjem zeleniny,  vlákniny či třeba semínek. Jakýkoliv dlouhodobý extrém ve stravování má své zdravotní dopady.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,děkuji za odpověď, endokrinoložka mě neinformovala, že Thyrozol má tolik nežádoucích účinků, stále mi snižuje dávky, tak snad je i naděje, že ho přestanu potřebovat. Můžete mi poradit, co dělat, abych měla víc energie? Na noční směně se mi osvědčuje dvojnásobná dávka hořčíku, dávám si 2 tablety spolu s vápníkem do láhve s Magnezií. Dělám dobře? Ještě jednou děkuji a přeji pěkný den.
Klementýna Myšáková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nezvyšoval bych příjem hořčíku nad 400 mg denně, paní Klementýno. Dlouhodobý příjem vyšších dávek  nemusí působit příznivě a je pro tělo zbytečnou komplikací. Vyhnul bych se mu. Únava bude bohužel  asi léčbu doprovázet. Může mít ale i jinou příčinu.  Léčba poruch funkce štítné žlázy potřebuje čas. Hormony štítné žlázy silně ovlivňují energetický metabolismus a vše co s ním souvisí. Doporučuji hlavně dostatek odpočinku. Práce na směny  určitě není pro vás ideální a snažte si vytvořit  pravidelný režim, který zajistí dostatek spánku i přiměřený příjem všech výživných látek v  celodenním jídelníčku. Respektujte doporučení lékařky. Myslím, že jste v dobrých rukou a že paní doktorka dávkování  léku pečlivě zvažuje. Také si myslím, že ví co je dobré sdělit konkrétnímu pacientovi a co ne. Není dobré zatěžovat jeho mysl vším, co je v příbalové informaci o léku. Z psychologického hlediska považuji obsah příbalových informací za nesmyslný. Vede k nedodržování léčby a její horší snášenlivosti.
Parafarmacie
Vážený pane doktore,
mám před sebou léčbu cytostatiky. Mohu udělat něco proto, aby mé tělo bylo pro tuto léčbu připraveno? Pestrá a zdravá strava, pokud to půjde, je samozřejmostí.
Doporučení ohledně psychické pohody mi v tuto chvíli přijdou jako velký protiúkol :-(.
Děkuji
Patricie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Patricie. Na to je příliš pozdě. Prosím, nesnažte se nyní užívat žádné doplňky stravy slibující zázraky. Mohly by snížit účinnost protinádorové léčby.  Současné režimy vedou velmi často k úspěchu a k vyléčení. Přeji vám, abyste léčbu co nejlépe snášela a za rok touto dobou byla opět v dobré  fyzické a psychické kondici. PS. Pokud byste potřebovala poradit s výživou po ukončení léčby, určitě se ozvěte. Ozvěte se kdykoliv.
Parafarmacie
Opäť zdravím a odpovedám na Vaše . otázky. Takže od lekára, čo sa týka osteopénie:
obed: obdeň (teda striedam) - Alfakalcidol (Alpha D3) a Vit. K2 (ten mám od Pharma Activ s názvom vitamín K2 MK 7+D3 forte)
večer: tiež obdeň - Biomin CALCIUM NEO S VITAMÍNOM D3 90 cps a Caltrate (/600 mg/400 IU D3).
Zácpu nemám, stolicu mám veľmi pravidelnú 1x denne, výnimočne sa mi stane 1x za 2dni. Čo sa týka Goptenu, viem, že betablokátory majú vedľ. učinok padanie vlasov, ale probl. s vlasmi mám oveľa skôr ako mi boli nasadené lieky na tlak. To užívam 0,5 mg. ráno. Takže podľa Vás ten minoxidil môžem dávať na vlasy 2 x denne, aj keď ho aplik. už vyše roka. Ešte otázka, na pokožke hlavy mám také nepríjemné pocity pálenia, pnutia....raz mi lekárka doporučila locoid crelo....
Andy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Andy, méně často znamená více. Doporučená denní dávka vitamin D pro dospělé osoby je 5 mikrogramů.  V přípravku Biomin je pravděpodobně 10 mikrogramů vitaminu D. V přípravku Caltrate je 5 mikrogramů. V těchto dvou přípravcích užíváte 300% doporučené denní dávky t.j. 3x více. U výrobku Pharma Active si taději ověřte kolik  mikrogramů vitaminu D skutečně obsahuje. Doporučuji ho raději vysadit. Příjem vápníku může být pro vás v pořádku. Podle mého názoru je zbytečně vysoký. Takovou léčbu vitaminem D a vápníkem je třeba adekvátně kontrolovat. Vysoké dávky vitaminu D mohou zvyšovat využití vápníku z potravy, ale také snižovat jeho využití v kostech. Může docházet k vysoké hladiny vápníku v krvi s vážnými metabolickými dopady. Doporučuji stanovit koncentraci 25-hydroxyvitaminu D, aby se vyloučilo, že příjem vitamin D není nadměrný a nezpůsobuje vám zdravotní komplikace.  Předávkovat vitaminem D se dá jen stravou nikoliv sluněním. Pokud používáte minoxidil více než rok bez vizuálního efektu, nemá žádný smysl pokračovat.   Gopten obsahuje léčivou látku, která patří mezi ACE inhibitory. Není tedy beta-blokátorem. Vysoké dávky vitaminu D v kombinaci s Goptenem by mohly zvyšovat riziko poškození ledvin. Gopten by v tom byl v podstatě "nevinně". Zdravotní rizika s podáváním ACE inhibitorů může zvyšovat vyšší hladina vápníku. Opět pozor na adekvátní příjem vitaminu D.  Upozorněte prosím lékaře na to, co všechno užíváte !!!
Parafarmacie
Dobrý den, tak Ranital podle internetu není k sehnání také. I na dotaz v lékárně mi řekli,že všechny léky s účinnou látkou ranitidin stahli z prodeje. Ale děkuji za informaci o množství jablek a možnost použití Gavisconu. vyzkouším ho. A prosím přijměte poděkování za ochotu,se kterou se lidem věnujete. V řadě případů suplujete lékaře, kterých se ostýcháme zeptat, protože v řadě případů jejich chování vzbuzuje pocit, že otravujete. Sama jsem se s tímto přístupem setkala. Recept do ruky - a další. Opravdu upřímně děkuji
Kateřina PIlová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nedalo mi to a oveřil jsem si  u kolegů, že máte bohužel pravdu paní Kateřino. Nemají ani krabičku. U Famosanu bych tedy zatím zůstal v dávkování 40 mg na noc. Neužívejte lék ráno či přes den. Snížení kyselosti žaludku během dne může vyvolávat trávicí obtíže ( zhoršení trávení bílkovin a škrobu). Důsledkem pak může být zvýšená tvorba kyseliny solné ve večerních a nočních hodinách. U obtíží které máte je jednoznačně vhodnější dávkování jen na noc. Je třeba odlišovat  předpokládaný původ obtíží. Tabletu si skutečně vemte před spaním a dobře ji zapijte. Nejezte příliš pozdě před ulehnutím. PS: Originální lék Zantac byl mnoho let nejprodávanějším lékem světa se "zázračnými" léčebnými úspěchy. Jeho cena po vypršení patentové ochrany ( zejména  jeho generik) ale poměrně rychle klesala. Bývá proto bohužel často zbytečně nahrazován dražšími léky, na kterých se zkrátka víc vydělá. Pro nízkou cenu pak také chybí na trhu dostatečná  konkurence, protože se nikomu nevyplatí stejný lék prodávat.... Přípravky s ranitidinem byly nyní údajně preventivně staženy kvůli nečistotě N-nitrosodimetylamin, který je potenciální kancerogen ( látky tohoto typu se často objevují v naší stravě či vznikají v trávicím ústrojí). Doufám, že se nejedná o řízenou "popravu" výtečné léčivé látky, která je lety dostatečně prověřena a že zmíněná nečistota není jen  záminkou k tomu, aby byl prodej léčiv s ranitidinem ukončen a na jeho místo mohly snáze nastoupit dražší léky.