Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den. Prosila bych o radu, jak nejlépe užívat probiotika, při léčbě antibiotiky a jak se následně zotavit po léčbě.Mám rozhozené snad celé trávení. Děkuji.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Slávko. Přípravky s probiotiky jsou vemi rozmanité. Je třeba se držet doporučení výrobce, které musí být na obale uvedeno. Probiotikum by mělo být, mimo jiné, dostatečně odolné proti antibiotiku, které užíváme.  Užíval bych jej od zahájení léčby antibiotikem mezi jeho jednotlivými dávkami. Jestliže se rozhodneme používat probitikum až po ukončení léčby, mělo by mít jiné vlastnosti i  trochu jiné složení.
Léky na předpis
Já bych se potřebovala zeptat jestli jsou volně prodejné nějaký léky na snížení srdečního rytmu
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nejsou Ivano a určitě bych se je nesnažil ani hledat. Arytmie mají různý původ a je třeba volit správnou medikaci, aby se jejich vznik omezil na minimum. Léčba arytmií patří do rukou lékaře, nejlépe kardiologa.
Parafarmacie
Dobrý den, nedávno jsem Vám psala ohledně trvajícího ekzému.
Chtěl jste vědět výsledky z imunologie - dopadly velmi dobře, pouze protilátky proti štítné žláze byly pozitivní, ale s autoim. tyreoitidou se léčím 15 let.
Vyšší bylo i CRP - 21 a slabě pozitivní ANA protilátky - 1:80 - klinicky prý nevýznamné.
Žádná porucha imunity či alergie se neprokázala.
Dle Vašeho doporučení jsem zkusila Enterosgel, dermatolog předepsal Belogent a nyní jsem bez ekzému. Jistá dietní opatření dodržuju nadále - nedráždivá strava, nepiju kávu, alkohol atd.
Máte nějaké doporučení, jak se atak ekzému vyvarovat do budoucna?
Pracuji jako zdravotní sestra, takže docházím do styku i s různými desinfekcemi atd.
Děkuji velmi za odpověď a děkuji za Vaši poradnu.
Šárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Šárko. Díky, že jste se ozvala. Tak to jsem rád, že to dobře dopadlo. Postupujete logicky a doporučil bych něco obdobného, bez detailní znalosti vašeho stravování. Jestli si všimnete, že vám v jídelníčku něco nesedí, vyhýbejte se tomu. Mléčné výrobky bych volil takové, které dobře snášíte. Přesto je jezte ve skromném množství. Ze stravy bych je ale úplně nevyloučil. Těžko říci, co bylo hlavní příčinou tak silné kožní reakce a za jakých okolností může tato příčina způsobit totéž ( stres, změna klimatu, virová infekce, očkování...). Střevní adsorbencia považuji za bezpečný a neškodný prostředek, kterým lze stav zlepšit. Mohou působit i preventivně. Je možné si občas udělat léčebnou kůru, či je do stravy  pravidelně zařazovat.  Jedno nebo druhé bych doporučoval případ od případu, podle charakteru obtíží a celkového zdravotního stavu. Také dávku či druh adsorbencia, bych volil individuálně.
Parafarmacie
Doplnujici dotaz k ovulacnim testum - testovat rano? Vsude se prave pise, ze z ranni moci netestovat. Jak to tedy je? Pouzila jsem GS ovultest. Dekuji
Lada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Držel bych se doporučení výrobce testu, Lado. Obojí má svá pro a proti. Z lékařského hlediska je mnohem spolehlivější udělat test z žilní krve.  Self testy lze vždy brát jen jako orientační.
Parafarmacie
Dobry den, delala jsem si ovulacni test a jsem zmatena. Nekolik dni byl na testu velice slaby duch, pote jeden den silnejsi carka, dalsi den jeste silnejsi a treti den opet velice slaby duch. Da se prostredni test, s nejsilnejsi carkou,interpretovat jako pozitivni? Carka nikdy nebyla stejne intenzivni, jako kontrolni. Testovala jsem v ruzny cas, ale vzdy se snazla pred tim cca 2 hodiny nepit. Probehla ovulace nebo ne? Mela jsem hodne priznaku, ze ovulace se blizi. Dekuji
Lada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Testovací čárka by měla být zpravidla tmavší než kontrolní čárka.  Nevím jaký test jste použila, Lado. Držel bych se testů, které vám doporučí gynekolog, nebo lékárna. Používal bych ranní koncentrovanou moč. Testy nemusí mít žádnou výpovědní hodnotu. Nevím o tom, že by podléhaly státní kontrole ve smyslu jejich účinnosti. To, co jste uvedla, bych spíše vyhodnotil jako chybný test, nebo že ovulace zatím neprobíhá.
Parafarmacie
Dobrý den. Prosila bych o radu, jak nejlépe užívat probiotika, při léčbě antibiotiky a jak se následně zotavit po léčbě.Mám rozhozené snad celé trávení. Děkuji.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Slávko. Přípravky s probiotiky jsou vemi rozmanité. Je třeba se držet doporučení výrobce, které musí být na obale uvedeno. Probiotikum by mělo být, mimo jiné, dostatečně odolné proti antibiotiku, které užíváme.  Užíval bych jej od zahájení léčby antibiotikem mezi jeho jednotlivými dávkami. Jestliže se rozhodneme používat probitikum až po ukončení léčby, mělo by mít jiné vlastnosti i  trochu jiné složení.
Parafarmacie
DOBRY DEN TRAPI MNE NEKOLIK NADYMANI HLAVNE VE VECERNICH HODINACH,KOLONOSKOPIE,GASTRO,SONO,NIC SE NEZJISTILO,DOKTOR SE PRIKLANI K DRAZDIVEMU TRACNIKU,UZ MI BYLY I NAORDINOVANY LEKY,ALE NIC NEZABIRA,OBJEVILA JSEM PENOXAL,NA KTERY JSEM SE PTALA V LEKARNACH A NIKDO TEN LEK NEZNA,PROSIM O PORADU,NEJLEPE PRIRODNI LECBA,JE TO U MNE I PSYCHIKA,DEKUJI PAVLA,ZLIN
PAVLA JAROSCAKOVA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Pavlo. Toto je častý problém který na prvním místě  v obdobných případech souvisí s přiměřenosti konzumace určitých potravin. V prvé řadě je třeba se pokusit upravit jídelníček tak, aby k nadýmání nedocházelo zbytečně. Je důležité si také vypozorovat, které potraviny vám případně nadýmání způsobují a podle toho, třeba pak přidat trávicí enzymy či střevní adsorbencia, jestliže nebude stačit jen samotná  úprava jídelníčku. Velmi důležité je udržování normální váhy. Tím se automaticky docílí i přiměřenost ve stravování.  Na řadě zažívacích problémů se podílí i psychika. V případě nadýmání bez dalších vážnějších poruch trávicího systému se ale domnívám, že je třeba hledat nápravu sestavením vhodného jídelníčku, který musí odpovídat na jednoduché otázky Co? a  Kolik?  K nadýmání mohou přispívat i některé nápoje.
Parafarmacie
Dobry den, tak syn nakonec ATB dostal, s cimz teda ne uplne souhlasim, ale dobra. Zapomnela jsem se pana doktora zeptat, zda muze jit v utery plavat. Vim, ze drive mi pani doktorka rikala, ze plavani mu na ouska nevadi, ale nevim, jak nyni. Co myslite? Dekuji
Sarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jednoznačně, nedoporučuji, Šárko. Zvyšujete riziko komplikací i další infekce.  Předepsání antibiotik může mít velký smysl pro budoucnost. Pokud by nestaly komplikace, může dojít  například k trvalému zhoršení sluchu. Řada lidí, kteří prodělali opakovaný zánět středouší mají trvale,  v určité míře,  poškozený sluch. Problém se  pak prohlubuje s přibývajícími léty. 
Léky na předpis
Užívá

m 1týdně trexan(metatrexát).Mohu k tomu PharmatonGeriavit?
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to možné.
Parafarmacie
Krásný dobrý den,

chtěla jsem se zeptat zda se můžou kombinovat léky modafen a orofar?

Děkuji za odpověď
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Parafarmacie
Dobry den, syn (2,5 roku) trpi na zanety ucha. Naposledy pred Vanocema jsme byli u doktora - dostal kapky do nosu, diky kterym konecne zacal vysmrkavat neco i z leve nosni dirky - trapi ho leve ucho. Pred par dny jsme si vsimli, ze ma syn ucho velice zanesene, pres noc mu neco vyteklo a zaschlo to tam. Vcera jsme zjistili, ze mu ucho velice zapacha. Na nic si nestezuje, ousko si jen sem tam podrbe, ale nic velkeho, teploty nema. Zitra jdeme k doktorovi, ale chtela jsem se i tak zeptat, co by to mohlo byt. Muze se mu ucho takto samo cistit nebo mame spis ocekavat neco zavazneho? Dekuji
Sarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko, říci, Šárko.   Je dobré, že si  synek nestěžuje na bolest a nemá zvýšenou teplotu. Kéž by tímto  bylo vše vyřešeno a  lékař nemusel nasadit antibiotika !
Parafarmacie
Dobrý den, již od léta bojuji s vyrážkou na přeloktích a v dekoltu, dle dermatologa se jedná o atopický ekzém. Nyní čekám na výsledky alergologie a imunologie (odběr krve). Při kožních testech mi vyšla pozitivní pouze alergie na nikl. Sama pozoruji, že mi nedělá dobře kravské mléko - bílkovina i laktóza - zhoršuje mi akné. Užívám Xados na doporučení alergologa 3x denně + při úporném svědění ještě Dithiaden na noc. Lokálně jsem vyzkoušela všechno možné - od antimykotik, přes kortikoidy (Advantan), domácí konopnou mast, promazávací krémy... vše pouze s přechodným efektem. Ze stravy jsem před 3 týdny vyloučila vše dráždivé - citrusy, čokoládu, rajčata, alkohol, ořechy, med, kořeněná jídla, mléčné výrobky.... Bohužel zatím nepozoruji efekt. Krom Xadosu užívám ještě Letrox (roky stabilní hladiny hormonů ŠŽ). Jinak jsem zdráva, cvičím jógu, hodně chodím, mám mírnou nadváhu. Poradíte nějaký doplněk stravy, lék, kosmetiku na zlepšení stavu pokožky? Mockrát děkuji!
Šárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Šárko. Budu rád, když se ještě ozvete jak dopadly výsledky z imunologie. Já jinak empiricky doporučuji v obdobných situacích ( bez jasného vědeckého vysvětlení), užívat cca 10 tablet aktivního uhlí za den . Užívejte je nalačno, nebo mezi jídly. Můžete pak tablety rozkousat. Adsorpční kapacita aktivního uhlí není stejná a protože jsem před několika lety nechal pár výrobků otestoval, doporučuji nyní přípravek od firmy Galmed. Je možné zkusit i přípravek Enterosgel nebo Smectu. Vyšší dávky, bych užíval tehdy, kdy se stav zhorší. Jinak bych si vypozoroval optimální udržovací dávku.
Parafarmacie
Dceři byl z nosu odstraněn kožní výrůstek elektrokauterem. Ránu si promašťovala Ophthalmo septonexem, který jí dal lékař následně po zákroku. Nevím zda to nebylo z její strany až nadměrné a dlouho. Rána se jí poměrně pomalu hojila a přesto, že je to už měsíc, stroupek se drží pevně a kolem něho se vytváří jakoby vyvýšená jizvy. Zajímá mě Váš názor ohledně krémů na takové účely. Infekce tam určite není.
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marto. Pokud je to možné, je vždy dobré, aby byl k ráně zajištěn přístup vzduchu a tím i  kyslíku, aby se mohla přirozeně hojit. Jestliže je větší riziko infekce ( teplé počasí, okolní prostředí, původ vzniku rány) může se  k ošetření použít krém  (obsahuje vodu) či dokonce mast ( je bezvodá), které obsahují látky s protizánětlivým, epitelizačním či antimikrobiálním účinkem. Mast i krém slouží jako nosiči účinných látek a volba závisí i na chemické povaze léčivé látky a míry rozpustnosti ve vodě či v tukové fázi. Septonex může  citlivou tkáň a nosní sliznici  mechanicky dráždit, protože ulpívá na povrchu a  může vytvářet  ostré krystalky. Při oční aplikaci se chová trochu jinak díky tvorbě slz, ale je také možné pozorovat krystalky Septonexu ulpělé na spodním víčku, které po mnutí oka dokáží  pěkně podráždit zánětlivé spojivky. Není to ideální lék a často přemýšlím, zda může vůbec přinést  někomu nějaký prospěch, protože ani antimikrobiální účinnost není velká.  Na ranku bych osobně asi použil Solcoseryl gel, který podporuje tvorbu epitelu ev. i Maxitrol mast po dobu 5-7 dnů, jestliže by byla větší a hlubší.
Parafarmacie
Dobrý den, můžete mně prosím poradit? V lékárně se dá koupit přípravek Biomassage, masážní forma kyseliny hyaluronové v místech svalů a kloubů. Mám problém s pravým kyčelním kloubem a chci oddálit operaci jak to půjde. Mám sice 3.st.artr., ale bolesti minimální. Od Vás z lékárny jsem si koupila kolagenový přípravek, pokouším se pomalu shodit nějaká kila...Máte zkušenosti s uvedeným ? Děkuji za odpověď a přeji jen to dobré v novém roce.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Věro. Masáže mohou zlepšit prokrvení svalů a tak zlepšit hybnost končetin. Jestliže jsou  výrazné degenerativní změny na kloubech, masáže nic nezmohou. Zaměřil bych se na dosažení normální váhy a na používání vhodné obuvi. Co se týká přípravku s kyselinou hyaluronovou, je třeba si uvědomit, že látky obsažené v kosmetických přípravcích nesmí projít kožní barierou do krve. Výrobek tedy nemůže mít celkové účinky, ale pouze místní na pokožku. Mohl by třeba zlepšovat její hydrataci. Sám s tímto výrobkem zkušenosti nemám. Kyselinu hyaluronovou jsem ale občas přidával do krémů či tobolek a mám  určité poznatky jak technologické, tak medicínské.
Léky na předpis
vážený pane doktore. je mi 66 let. dnes jsem byla u lékaře pro bolesti v krku. Hrdlo je zarudlé ,prosáklé bez povlaku . teplotu mam kolem 38. Nemohu polykat a bolí mi kosti. Lékař mi nasadil ospen 1500 pro podezření na začínající angínu.Dále jsem si zakoupila Laktobacily 6.Na sedimentaci za týden.Dále užívám pantoprazol a duspatalin retard proti častým . Mohu nějakým lékem omezit působení antibiotik na střeva a žaludek.?
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zuzano. Laktobacily mohou dopady  antibiotické léčby na střevní mikrobiom zmírnit, pokud samy nebudou antibiotikem usmrceny. Záleží také na vlastnostech které skutečně mají a jakou funkci v trávicím ústrojí  nakonec zastanou.. Mikrobiom každého člověka je jiný a řada mikroorganismů, které v trávicím ústrojí máme, mohou být dobře odolná proti antibiotikům které užíváme. Antibiotika bychom měli užívat skutečně v nutných případech. Tělo si pak většinou docela snadno poradí s jejich vedlejšími účinky na trávicí systém.  V případě angíny je lepší antibiotika podat. Přeji vám, aby vám lék pomohl a  do Nového roku jste vstoupila v dobré kondici a cítila se zdravá.
Léky na předpis
Warfarin - dobře, samozřejmě nejsem odborník a ráda si nechám poradit, někdy je těžké orientovat se v tom, co je proč doporučované či zatracované a co z toho je člověku nejvíce prospěšné či nejméně neprospěšné. Děkuji. R
Renáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Svět není černobílý, Renáto. Někdy není snadné se přiklonit na jednu, či druhou stranu. V tomto případě to ale vidím jednoznačně. Se zeleninou a  Warfarinem máme dvacetileté zkušenosti. Myslím, že opravdu mohou být  bez problémů kamarádi.
Léky na předpis
Děkuji za všechny odpovědi, věřím, že to bude v pořádku, když budu chodit na pravidelné kontroly, navíc léčba tímto lékem je časově omezená na dva roky,a celou dobu budu lékařsky monitorovaná. Určitě budu dbát i na pestrou a dostatečnou stravu, takže by mi žádné nedostatky neměli hrozit. Vyhnu se také tomu Warfarinu, při kterém bych musela omezit nebo hlídat různou zeleninu, což nechci. Vápník a D budu užívat dle rady lékaře. O těch hormonech se ještě poradím znovu. Děkuji a hezké svátky a do nového roku hlavně zdraví a spokojené a uzdravující se pacienty. R
Renáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky, Renáto. Ještě se musím vyjádřit k tomu Warfarinu a trochu se ho zastat. Nedá mi to.  S Warfarinem lékaři umí, za ty léta, velmi dobře pracovat a má  zatím ve farmatoterapii své místo, i když i jasné nevýhody oproti novým látkám Mezi ty patří silná vazba na plazmatické bíllkoviny a velké riziko interakcí s jinými léčivy, či produkty látkové výměny, se všemi možnými důsledky. Vezmeme-li v potaz komerční hledisko, jeho nevýhodou je, že se na něm vydělá mnohem méně než na nových léčivech  z této skupiny... I to je důvod proč se od něj tak rychle upouští i v případech, kdy to není nezbytně potřeba...  Vyhýbat se zelenině při léčbě Warfarinem je z výživového i lékařského hlediska těžko obhajitelný postup. Normálním řešením je konzumovat zeleniny přibližně stále stejné množství, pokud připustíme, že za normálních okolností má konzumace zeleniny vliv na osud Warfarinu v lidském organismu. Jestliže respektujeme obecná výživová doporučení Společnosti pro výživu, není čeho se obávat. Přeji příjemné vánoční svátky. 
Léky na předpis
Děkuji za odpověď ohledně Forsteo léčby. Co se týká zdravotního stavu,netrpím nadváhou ani vysokým tlakem či jiným kardiovaskulárním onemocněním, nemám ani cukrovku, rovněž jsem byla na testech krevních mutací, i ty byly negativní. Hormonální léčbu bych měla samozřejmě užívat pod dohledem a kontrolou právě pod clonou léku na ředění krve, kde jsem usoudila, že budu raději platit Eliquis než abych brala Warfarin. Hormony bych měla brát jen omezenou dobu, cca půl roku kvůli urovnání hormonální hladiny. Protože ještě nejsem v přechodu, volba padla na kombinovanou HAK místo klasické substituční léčby. Hormonální hladina je prý pro léčbu osteoporozy důležitá, proto ta souběžná léčba. Sama to posoudit nedokážu. tudíž mi šlo jen o tu bezpečnost. To Forsteo prý navíc někdyzvyšuje právě hladinu vápníku v krvi, proto jsem myslela na ten vitamin K2, ale možná ho z důvodu teoretického vlivu na srážlivost brát nebudu.
Renáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Renáto, vitamin K nepodporuje srážení krve. Podílí se jen na procesu srážení krve, které má řadu dílčích kroků a je pro tento proces nezbytný.  V tom osobně problém žádný nevidím. Většinou má tělo vitaminu K dostatečné zásoby na několik měsíců a je otázkou, kdy je racionální jej doplňovat, pomineme-li  jeho antioxidační vlastnosti, které může mít  příznivý vliv na organismus ( zatím se ale ví o tomto působení velmi málo, aby se dalo efektivně využít). U vás doplňování vitaminem K2 pravděpodobně není nutné. Nemyslím si také, že by efekt doplňovaného vitaminu K2 ve formě tablet mohl předejít či zmírnit hypercalcemii, která by mohla vzniknout, díky léčbě Forsteem a je relativně častým nežádoucím účinkem. Praktické zkušenosti ale nemám žádné a nemám také žádnou zpětnou vazbu od léčených pacientů.  Základní je, abyste byla pod dostatečným lékařským dohledem. Věřím pak, že bude léčba velmi úspěšná a bez zbytečných komplikací.
Léky na předpis
Dobrý den, z důvodu léčby vážné osteoporozy budu muset užívat lék Forsteo a hormonální substituci v podobě hormonální kombinované antikoncepce. K tomu jsem ale v minulosti prodělala trombózu (možná vlivem právě antikoncepce, kterou jsem pak musela vysadit) . HAK bych měla brát jen po určitou omezenou dobu, zároveň budu brát léky na ředění krve. Zvolila jsem lék Eliquis, který si budu platit, i když je drahý. Dotaz zní - pokud budu brát preventivně Eliquis, nemůže mi trombóza hrozit ani když budu HAK brát? A poté, co vysadím HAK, za jak dlouho budu moci z hlediska bezpečnosti vysadit i ten Eliquis, případně jiný lék na ředění krve? A pak mohu v průběhu této doby užívat vitami K2 - slyšela jsem, že podporuje léčbu osteoporozy tak, že pomáhá zabudovávat vápník do kostí místo aby se uzasoval v tepnách. a také jsou ty hormony k této léčbě opravdu nutné? Děkuji Renáta
Renáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Renáto. Na tyto otázky nelze jasně odpovědět. Je důležité, aby byl váš zdravotní stav  dostatečně sledován a podle výsledků byla včas léčba upravována či změněna. Při užívání Eliquisu se riziko trombózy výrazně zmenší. Záleží ale také na celkovém zdravotním stavu a také na tom, co jíte a jak to odpovídá potřebám organismu. To má zásadní vliv na dobrý stav kardiovaskulárního aparátu. Značnou roli hraje i dědičné zatížení. Nemohu bohužel posoudit, proč se lékař rozhodl pro HAK. Váš zdravotní stav neznám. Jinak se ale neobávejte, že vápník se usazuje v tepnách podobně jako minerální látky  z vody ve varné konvici. Živý organismus funguje určitě jinak. Věřím, že Forsteo vám velmi pomůže a že se stav za pár měsíců viditelně zlepší. Důležitá je také přiměřená fyzická zátěž, která ale musí odpovidat věku i zdravotnímu stavu. Správnou míru je třeba nalézt. Přeji hodně zdraví.   
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, byla mi zjištěna histaminová intolerance, kterou musím řešit poměrně přísnou dietou. Zároveň mi lékařka doporučila Daosin pro případ, že bych nemohla dietu dodržet. Jezdím často na služební cesty a jsem v situacích, kdy nemohu dietu plně ohlídat. Daosin jsem ale v Praze nesehnala. Fyzicky ani po telefonu asi u 30 různých lékáren. Na webu lze koupit pouze na Slovensku. Lze to něčím nahradit? Děkuji Vám. Helena
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Heleno. Domnívám se, že vás Daosin při dietní chybě ochránit nemůže. To je velmi, velmi nepravděpodobné. Užíváte pravidelně antihistaminika? Jaké potraviny či pokrmy vám dělají největší obtíže?  Trpíte nějakým vážnějším onemocněním?   
Léky na předpis
Svým dotazem jsem nechtěla nějak zpochybňovat postup mého praktického lékaře nebo konzultovat léčbu, pouze jsem se ptala na možnosti půlení tablet, což jste mi odpověděl, za což děkuji.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře , Aleno. Znovu si ale dovolím doporučit pravidelné měření TK, aby měl lékař možnost lépe nastavit léčbu, díky údajům, které mu dáte. Někdy to nemusí být snadné.
Léky na předpis
Dobrý den, Tezeo mi bylo předepsáno v listopadu. Předtím jsem na tlak nic nebrala. Vyšší tlak mám již delší dobu po měření při kontrolách u endokrinologa a alergologa, doma asi také někdy naměřím vyšší. Jinak beru pravidelně Euthyrox 75 a Gynprodyl vždy část cyklu. Proč mi PL předepsal Tezeo rovnou 80mg, netuším.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A  jaký tlak si naměříte Aleno, ráno a večer? Můžete mi napsat pár hodnot ?  Jak Tezeo momentálně dávkujete?
Léky na předpis
Dobrý den, praktický lékař mi předepsal na vysoký tlak Tezeo 80mg s tím, že ho případně můžu půlit. Na prášku však není půlící rýha, pouze vyražené číslo 80. Mohu prášek přesto půlit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Alena
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aleno. Doporučit to opravdu nemohu. Je to trochu šarlatánský postup. Lék je velmi účinný a dávka by měla být jasně odměřena. Půlením se vám to podařit nemůže a trochu se také změní chování tablety v trávicím ústrojí. Rozpad a uvolnění léčivé látky se pravděpodobně urychlí. Je pak větší riziko hypotenze.  Logičtější je opačný postup a předepsal bych nižší dávku (40mg), pokud jste neužívala podobný lék s podobnou účinnou látkou. Nevím ale, jaká je historie vaší léčby vysokého tlaku a co vše ještě užíváte i jaké máte další obtíže. V každém případě si TK denně měřte aby výsledky měření lékaři předejte, aby se mohl lépe rozhodovat. Jedno měření ve spěchu v ordinaci je k ničemu. Pokud ho ještě provede lékař či sestra elektronickým zařízením, jak se už docela  také často stává, platí to dvojnásob.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore. Mám prý prediabetes. Moje doktorka mi doporučila užívat chrom. V lékárnách nabízejí tablety obsahující jako účinnou látku pikolinát chromu, ale ve Wikipedii jsem našel poznámku, že tato sloučenina vyvolávala u pokusných zvířat poškození DNA
(https://cs.wikipedia.org/w/index.php?search=pikolin%C3%A1t&title=Speci%C3%A1ln%C3%AD%3AHled%C3%A1n%C3%AD&go=J%C3%ADt+na).
Můžete mi poradit, jaké tablety bych si měl koupit?
Děkuji Vám.
Jiří - otázka upravena poradcem
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jiří. Užívání chromu jako doplňku stravy má velmi omezený význam. U nás je chromu ve stravě dostatek a nemá smysl jej užívat.  V diabetologii má proto význam omezený či žádný.  Chrom je ale nutný k tomu, aby se insulin mohl navázat na cílovou buňku.  Jinak je třeba se zaměřit na úpravu jídelníčku. Jestli máte nadváhu snižte váhu. Tím snížíte automaticky příjem nadbytečných sacharidů a tuků. Právě vysoký příjem tuků způsobuje, že tkáně jsou méně citlivé k insulinu. Chrom či glukózo-toleranční faktor, jehož je  součástí, s tím nic nezmůže, není-li stravování v pořádku. Tím dochází ke zhoršené regulaci hladiny krevního cukru. Snížit váhu můžete i Dietními plány Guareta. Na www.drstanek.cz je specializovaná poradna,¨ve které se snažím každodenně odpovídat na nejasnosti, které dietní režim doprovázejí. 
Parafarmacie
Děkuji moc za rady a zdravím.Krásné svátky.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví a příjemný vánoční čas.,Jarmilo.
Parafarmacie
Zdravím,nevím jestli jsem správně odepsala.Střídám meduňku,heřmánek a jednou týdně mátu.Kupované čaje a denně 3 hrnky 200-300ml.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře, Jarmilo. Vzhledem k vašim obtížím i možným nežádoucím účinkům doporučuji pít tyto čaje slabé a ne tedy příliš koncentrované. Nápoj by měl mít mírně nažloutlou barvu.Obsahové látky heřmánku mohou alergizovat.  Může se ale pozitivně projevit protizánětlivý a zklidňující účinek heřmánku. Máta může zase dělat trávicí obtíže (nadýmání, pálení žáhy) a také dráždit sliznici žaludku i dvanácterníku.  O narušené sliznici to platí dvojnásob. Raději bych se jí  ve vašem případě vyhnul. Jinak platí všeho s mírou.
Parafarmacie
Zdravím,včera večer jsem na interně skončila.TK149/102 a puls 121.Na ekg fibrilace síní a dostala jsem Betalok ZOK 100.Po hodině jsem jela domů.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je třeba si měřit každodenně tlak,  dělat si záznamy a předat je lékaři. Jedině tak se dá nastavit správná léčba. Musíte být pod častější kontrolou. Betaloc byl volen správně.
Parafarmacie
Po mléčných výrobcích mi není dobře,piji bilinky a jednu kávu denně rozpustnou.Díky
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké bylinky pijete, jak často je střídáte a kolik, Jarmilo?
Parafarmacie
Dobrý den,Gaviscon mám sirup a Ranisan 75 beru když mi není dobře.Max.2tbl.denně.Jinak užívám Euthyrox 100 nemám ŠŽ,Rytmonorm 150 2x,Warfarin 5 1x.Při vysokém tlaku Valsacor80.Včera jsem měla k snídani 1/2 suchého rohlíku a čaj,k obědu 2 suché brambory a mini plátek domácí sekané,k večeři 1/2rohlíku s medem.Ke svačinám většinou strouhané jablko.Díky.
Jarmila.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jídelníček je asi velmi špatný, Jarmilo. Bude třeba ho změnit a věnovat více pozornosti výběru a přípravě jídel. Vzhledem k nálezu, který máte, není možné užívat Ranisan jen občas. To k ničemu pozitivnímu nepovede a problém se bude spíše zhoršovat. Gaviscon je v pořádku, jestli vám vyhovuje. Budete-li  Ranisan užívat přes den, může to zhoršovat trávení živin. Je možné, že příjem sacharidů je ve výrazném nepoměru s ostatními živinami. To může, mimo jiné,  i podporovat zánětlivé reakce. Doporučuji užívat  Ranisan 75mg dlouhodobě a každodenně-2 tablety na noc. Jídelníček by vám měl kontrolovat nutriční terapeut. Musí být dostatečně výživný. Kávě bych se vyhýbal. Dráždí sliznici žaludku i dvanáctníku a instantní káva není vyjímkou. U vás její pití vhodné není.  Protože jste pravděpodobně od přírody citlivý člověk,  káva se může podílet na vyšším krevním tlaku. Může zvyšovat intenzitu vedlejších účinků Euthyroxu i při jednom šálku za den. V celkové medikaci by možná bylo vhodné udělat změny. Zdá se mi, že psychická složka se významně podílí na vašich problémech. To je třeba brát při předepisování léků na vědomí a Lexaurin to opravdu nespraví. Měla byste být pod pravidelnou kontrolou internisty.
Parafarmacie
Dobrý den,hloupě jsem to napsala.Samozřejmě nemám zánět jícnu po gastru,ale ten výkon potvrdil proč mám pálení žáhy a ostatní potíže.Zánět je I.stupně.Díky.Jarmila.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jen mi prosím odpovězte na moje otázky. Třeba pak najdeme možnost, jak léčbu trochu zefektivnit.
Parafarmacie
Dobrý den,před lety jsem byla 2x léčena pro dvanáctníkové tak zvané líbající se vředy.Vážím 68kg,polykací potíže nemám.Jinak velmi ráda jím všechno.Gastroenterolog mi řekl,že si se mnou neví rady a předepsal mi Lexaurin.Ten neberu.Kupuji si Gaviscon ,Ranisan a občas Talcid.Jím teď dietně a velmi málo a asi 5x denně.Děkuji.Zdravím.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Gavicon používáte tekutý? Ranisan užíváte v dávce 2 tablety 75mg na noc? Napiště mi prosím zítra, co jste měla dneska včetně velikosti porcí. Co pijete? Pijete také kávu? Pijete mléko? Zklidní vám mléko žaludek?
Parafarmacie
Dobry den, dekuji za odpoved ohledne tetanovky. Obecne z ockovani strach nemam, proste chci mit jen jistotu, ze mohu pote otehotnet. Kdyz tomu tak je, ockovani klidne absolvuji, aspon i me budouci miminko bude vice chranene. Jeste jednou dekuji. Lucka
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji vám, Lucko, aby vše klaplo podle vašich plánů a třeba hned v prosinci následujícího roku bylo už miminko na světě.
Parafarmacie
Dobrý den,po opakované gastroskopii mám zánět jícnu a GERD,po inhibitorech PP mi není dobře.Již jsem zhubla 10 kg a po jídle mi není dobře,říhám jako osel a stoupá mi TK.Každý večer.Prosím ,poraďte.Děkuji
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Napiště mi  problému více, Jarmilo. Proč jste byla na gastroskopii?  Jaký byl k ní důvod? Máte polykací obtíže?  Jaké léky kromě blokátorů protonové pumpy užíváte ? Jak se nyní stravujete? Kolik vážíte?
Parafarmacie
Děkuji za odpověď a můžete mi říci, proč doporučujete Aknepur? Co to má na kůži dělat a pomůže mi to do plesové sezony? Kamarádka mi doporučovala Skinoren jaký máte názor na něj?
Zlata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zlato. Elektronická poradna není  zdaleka ideální k doporučování konkrétního výrobku na určité kožní projevy. Na zádech bývá pokožka zpravidla masnější a na masnější pleť se Aknepur velmi dobře osvědčuje. Proto jsem ho doporučil jako první volbu. Pokud se neosvědčí je možné zkusit Skunoren. Po Aknepuru se může stav rychle zlepšit, Jestli máte citlivější pokožku, je nutné také volit oblečení, které nebude zánětem postižená místa dráždit. Vyhýbal bych se raději sprchovým gelům a použival mýdlo, které je vhodné pro citlivou pokožku. Podívejte se prosím na stránky české firmy ForMerco, která má velké zkušenosti v této oblasti.
Parafarmacie
Dobry den, zacatkem ledna bych mela dostat tetanovku adacel. Je to jiz 18 let od posledni aplikace, takze musim. na konci unora/zacatku brezna zacneme pracovat na miminku (bude to po dvou cyklech od aplikace tetanovky). Myslite si, ze je to v poradku? Doktorka tvrdila, ze klidne otehotnet muzu, ale rada bych znala i jiny nazor. Dekuji (podotykam, ze radsi odlozim tetanovku, nez snahy o poceti)
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V naprostém Lucko. Pokud bych ale věděl, že máte z tetanovky obavy, zjistil bych hladinu protilátek. Protilátky proti tetanu mohou přetrvávat v dostatečném množství v organismu i po celý život. Nevidím ale žádný problém v tom, abyste očkování absolvovala, či třeba na pár měsíců  odložila, jestliže nebýváte v prostředí, kde je větší riziko infekce (např. práce s koňmi, zahradnické práce...). Každé očkování podpoří imunitní systém a jeho klady obecně výrazně převyšují  možná rizika, jestliže lékař respektuje doporučení výrobce příslušné vakcíny.
Parafarmacie
Hladina vitaminu D je mi sledována z důvodu, že nemůžu jíst mléčné výrobky. Mám prokázanou alergii na laktosu i mléčnou bílkovinu. Kromě mléčného jím jinak vše, cereálie, zeleninu, ovoce, libové kvalitní maso, luštěniny méně (těžko je trávím), rostlinné sojové (i jiné) jogurty obohacené probiotiky, těstoviny, rýži, brambory, atd. Jím spíše zdravěji. Myslím, že mám potíže vycházející z deficitu D, jako je celková svalová únava a bolesti ve svalech, špatný spánek, hůře se soustředím, horší paměť, zlobí trávení. Když jsem měl hladinu před rokem normální, žádné z těchto potíží jsem neměl.

Prosím, navrhněte mi počet kapek týdně. Děkuji.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Pavle. Hodnota vitaminu D (25-hydroxycalciferolu) naměřená v krevní plasmě  není jediným ukazatelem stavu nasycení tkání vitaminem D. Lékař musí posoudit všechny souvislosti vyplývajcí se znalostí aktuálního zdravotního stavu. Je třeba porovnat další hodnoty které souvisejí s látkovou výměnou vitaminu D a jeho úlohou v organismu (vápník, fosfor, parathormon...) .   Pro lidský organismus je zásadní tvorba vitaminu D v kůži působením UV záření. Ve stáří je tato schopnost kůže výrazně nižší. Dávkování vitaminu D, by měl stanovit lékař. Pokud budu znát váš věk a uvedete mi vážnější zdravotní problémy, které nyní máte, mohu vám orientačně napsat, jakou denní dávku vitaminu D bych osobně volil k jeho doplnění.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, chci se Vás prosím zeptat, zda může být ve střevech patologicky přemnožená Escherischia coli a v žaludku Helicobacter pylori, pokud mám CRP=0,3 a netrpím žádnými průjmy, bolestmi nebo tlaky v břiše. Obě bakterie byly zjištěny přístrojem na celostní medicíně, ale prý je to mírné. Dá se předpokládat, že při CRP=0,3 Helicobacter nepůsobí v žaludku patologicky? Někde jsem četl, že obě bakterie máme v těle prý všichni, že E.coli je běžnou součástí mikroflóry střeva. Napište mi prosím, zda to podle Vás může při uvedených okolnostech škodit. Děkuji za Vaši ochotu a věnovaný čas.
Radomír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Radomíre. Výsledky přístroje z celostní medicíny nemůžete brát vážně, pokud se neprovede mikrobiologické vyšetření stolice a v případě helikobakteru gastroskopie, při kterém je postižení sliznice žaludku jasně vidět. Tyto přístroje nemusí být ani zdravotnickými přístroji. Hodnota CRP je orientačním ukazatelem a v případě akutní infekce  pomáhá odlišit virový zánět od bakteriálního. Často jsou ale hodnoty hraniční a není to až tak jednoznačné. Bakteriální zánět zkrátka  způsobuje nejvýraznější změny koncentrace CRP. Nic víc.  Podle mého názoru hodnota CRP, kterou jste uvedl, nemusí úplně vypovídat o tom,  do jaké míry je sliznice žaludku postižena. Helicobacter pylori je běžnou bakterií, kterou je naše populace značně promořena. Ne u každého dojde k významnému poškození žaludeční sliznice. E.coli je běžnou bakterií tlustého střeva a za normálních okolností není pro nás nebezpečná. Dokonce dokáže být pro naše tělo prospěšná a třeba vytvořit látky, které tělo využije  pro svoji látkovou výměnu a které zrovna postrádá.
Parafarmacie
Hezký den. Pane doktore, byla mně změřena hladina vitamínu D v krvi 54 nmol/l, což je prý ještě málo, má být 75-150 nmol/l. Můžete mi prosím navrhnout, kolik kapek Vigantolu mám týdně užívat, aby se hladina zvýšila řekněme o 20 nmol/l za měsíc? Jde mi o to, abych neměl kvůli sníženému D v únoru slabou imunitu. Jsem štíhlý a cvičený, spíše svaly, mám dost málo tuku v těle. Kvůli alergii na laktosu a bílkovinu nemůžu jíst mléčné výrobky. Děkuji Vám pěkně.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Pavle. Za jakým účelem jste byl u lékaře? Máte momentálně nějaké vážnější zdravotní obtíže? Napište mi prosím o vás něco více. Budu rád, když mi  také trochu popíšete váš  současný jídelníček. Máte skutečně intoleranci laktózy?
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den,pane doktore,
psala jsem Vám ohledně náhrady mléka do proteinových koktejlů. Děkuji Vám za rychlou odpověď.
Podcenila jsem, obávám se, průzkum složení výrobků v dietním plánu. Moje chyba. Mám za sebou tři dny patnáctidenního plánu, zatím mi dělala problémy jen houbová polévka, tak snad mi to přehlédnutí více-méně projde.
Nemám alergii na mléko, ale jen nesnášenlivost, konkretně zažívací problémy po některých výrobcích. Mohu sýry, tvarohy, některé jogurty, ale čerstvé mléko a výrobky z něho většinou ne, i když jsou výjimky.
Vzhledem k tomu, že snáším dobře tvaroh, asi bych také těch 200 ml mléka mohla nahradit měkkým tvarohem, např. 80 g olešnického měkkého tvarohu s obdobnou kalorickou a výživovou hodnotou?
Každopádně Vám děkuji za Vaši poradnu a za Váš laskavý, uvážlivý a fundovaný přístup, je to motivující.
Myša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tuto změnu za koktejly je možné udělat tak, jak jste uvedla, Myšo, jestli se jedná o Moravia Olešnický tvaroh jemný ev. mi to ještě upřesněte.  Doporučoval bych ale od druhého týdne doplňky, které jsem uvedl. Věřím, že si poradíte a že váha půjde dobře dolů.
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den, pane doktore, začínám s Vaším dietním plánem Guareta na 15 dní. Špatně snáším mléko, jakou vhodnou alternativu byste mi pro ředění proteinových koktejlů doporučil? Dívala jsem se např. na složení rýžového mléka, ale poměr živin je jiný. Nerada bych nevhodnou volbou fungování plánu nějak narušila.
Myša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Myšo. Výrobky Guareta jsou založeny na mléčné bílkovině, která má vysokou výživovou hodnotu. Můžete tedy hůře tolerovat i tyto výrobky, nejen vlastní mléko. Ne vždy a ne u všech, se to ale děje, protože mléčné suroviny pocházejí od různých plemen krav a z různých zeměpisných regionů s odlišným způsobem krmení a pastvy. Kvantitativní i kvalitativní složení mléčných bílkovin není proto u jednotlivých výrobků stejné. Nevím ,do jaké míry vám dělá konzumace méka obtíže, ale raději bych volil  pro přípravu koktejlů vodu než jakoukoliv neplnohodnotnou náhražku mléka. Z výživového hlediska nelze vůbec porovnávat mléko rýžové, či sojové s mlékem. Proto by se u nich termín mléko neměl ani používat. S výživovou hodnotou mléka se v Plánu počítá.  V případě, že se rozhodnete nahradit mléko vodou, doporučuji přidat každý den DietLine VitAmin a Paralékárna Leucin Plus.
Parafarmacie
Ano v minulosti jsem měla tyto potíže především v pubertě.
Zlata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli máte masnější pleť, zkusil bych jako první krok Aknepur zásyp, zda na něj pokožka dobře zareaguje.
Parafarmacie
Dobrý den. Doplním Vaše otázky. Ráno se cítím velmi zle, jsem neodpočatý i po 9h dobrého spánku. Piji černý čaj (kávu ne), ale nejvýše jeden denně. Energetické nápoje nepiji, pracuji 3h denně, více vlivem únavy nejsem schopný. Brýle nosím na dálku. EB virosu jsem prodělal v dětství před více než 30 lety, ale v současnosti nebyla prokázaná reaktivace. Cytomegalovirus a herpes virus byly vyloučeny.

Vaše odpověď je dost jednoznačná, ale četl jsem jednu vědeckou studii, kde píší, že mají u pacientů s únavovým syndromem zkušenost se zlepšením pomocí Q10 (ovšem je to dlouhodobě nejisté). Může být v mém případě narušená činnost mitochondrií a proces vzniku ATP? Nebo myslíte, že mi může EBV vyvolávat těžkou únavu po tak dlouhé době, i když není přímo prokázaná reaktivace? Prosím, dejte ještě vědět. Děkuji.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jiří. Můžete CoQ 10 zkusit, ale nevěřím, že by vám mohl pomoci. Přesvědčivou vědeckou studii na toto téma jsem nečetl a spíše se jedná o studie marketingové.  Existují zajímavé studie z minulosti v kardiologické oblasti.  Myslím, že potřebujete důkladnější vyšetření. Máte k dispozici výsledky biochenického vyšetření krve a moči ev. i hodnoty  protilátek  proti E-B viru? Kolik vážíte? Můžete mi popsat vaše stravování? Vyhýbáte se nějakým potravinám?
Parafarmacie
Zdravím,
pane doktore mám dotaz, co by jste mi poradil na akné na zádech. Je mi již 30 let a letos se mi přes léto udělalo. Byla jsem na potratu tak nevím můželi to souviset, nicméně mě čeká plesová sezona a ráda bych toto řešila
Zlata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zlato. Měla jste potíže s akné v těchto partiích i v minulosti?
Parafarmacie
Pěkný den, pane doktore. Můžete mně prosím poradit, zda může koenzym Q10 pomoci při těžké a chronické tělesné únavě? Byl jsem důkladně vyšetřen lékařem a žádné tělesné příčiny únavy nebyly zjištěny a psychicky jsem prý v pořádku. Žádný zánět nebo infekce v těle nejsou. Infekci jsem neprodělal již 5 let. Bohužel únava je značná a významně ovlivňuje mé celodenní fungování, na zvýšené dávky vitaminů a minerálů prakticky nereaguje. Spím dlouhodobě dobře. Mám 36 let.

Stává se, že někteří lidé (inklinující k únavovému syndromu), mohou mít v těle extrémní deficit Q10? Prosím, zkuste mi toto diskutovat. Děkuji Vám.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě nemůže, Jiří. Tělo má zpravidla této látky dostatek. Tudy cesta, podle mého názoru, určitě nevede, jestli jste po interní stránce v pořádku. Citíte si  ráno odpočinutý? Pijete kávu? Pijete energetické nápoje? Kolik hodin denně pracujete? Nosíte brýle?  Byly vyloučeny virové infekce (E-B virus, cytomegalovirus, herpes virus) ?
Parafarmacie
Dobrý den - píši Vám ohledně vitamínů na vlasy. Nejedná se o nic zásadního, jen mi vlasy subjektivně přijdou nějaké mdlé a řidší, možná je to jen zimními měsíci, nevím, ale chtěla bych nějaký doplněk vyzkoušet. Je mi 38, neberu žádné léky, ani HA. Můžete mi prosím nějaký přípravek doporučit? Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, my doporučujeme většinou jako první krok Paralékárna Methionin Plus, pokud vlasy více vypadávají. Jestliže jsou  jen slabší a ztrácí pružnost, je často vhodnější použít přípravek Gelantina Active či Intensive, kde je vysoká dávka kolagenu. 
Volně prodejné léky
Dobry den, prave mi vytrhli osmicku, mam 2 mesicniho chlapce a plne kojim, co mohu na bolest? Paralen, Ibalgin? Algifen? Bolest mi vystreluje k uchu , do hlavy a do dutin :( děkuji za odpoved
Marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Použil bych Ibalgin, Marcelo. Koncentrace  léčivé látky v mateřském mléce je velmi nízká a nemůže miminko ohrozit, pokud normálně prospívá. Máte-li nadváhu, volil bych Ibalgin 400mg. Jste-li štíhlá a drobnější postavy, může stačit Ibalgin 200mg.
Parafarmacie
Dobrý den, mohl byste mi prosím doporučit nějaké kvalitní vitamíny na vlasy? Přípravků je moc a tápu. Moc děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ä jaké máte  s vlasy problémy, Jano?  Napište mi o tom trochu více.
Parafarmacie
Dobrý den, co zvolit z těchto dvou - Magne B6 nebo na předpis Magnosolv, který je cenově jinde ? A jaká je prosím doba, kdy se mohou projevit výsledky nebo zlepšení stavu nebo jak dlouho je brát ? Děkuji za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. U Magnosolvu nevidím žádné výhody. Někomu může lépe vyhovovat třeba chuťově, nic víc. Sám jsem to ale u pacientů nezaznamenal a raději proto doporučuji  nejvíce osvědčené Magne B6. Hořčík proniká do cílových tkání velmi pomalu. Stanovená normální hladina hořčíku v krvi nemusí vypovídat o tom, že konkrétní tkáň je dostatečně hořčíkem nasycena.  Ke zlepšení stavu může klidně docházet až po několika týdnech a záleží na tom, do jaké míry jsme byli  každodenně schopni krýt potřebu hořčíku stravou. Hořčík má v těle celou řadu funkcí a zvýšená potřeba denního příjmu souvisí i s tím, jakého rázu jsou naše obtíže.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď.Já si také myslím,že vodní masáže byly udělány nevhodně. I přes mé upozornění,že mne to bolí,pokračovaly dál.Sirdalud mi hodně pomohl na bederní páteř ale na bolest ve stehnech jen tak z poloviny.Při doteku stehna nebolí,jen při chůzi. Jooo lázně bych si dala také :) , jenže není kdo by mi je napsal.Chodím jen k obvodní lékařce.Já pravidelně cvičím,mám mírnou nadváhu takže jsem už i něco zhubla.Obvodní lékařka mi řekla,že to chce čas než se to uklidní.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, s tím souhlasím, Věro. Přiroda si nakonec vždycky nějak pomůže. Ono to nijak ani nejde.  Před časem byly v této poradně příspěvky jedné dívky, která měla přerušený nerv na ruce po chirurgickém zásahu a trpěla velkými, těžko zvladatelnými chronickými bolestmi. Snad si to dobře pamatuji. Skončilo to dobře, bolesti zmizely a doufám, že i následně otěhotněla. Těhotenství se bála právě díky bolestem a užíváním opiátů. Tyto bolesti se asi v nějaké podobě za čas vrátí. Ne však v takové intenzitě. To je učebnicový případ  co tělo dokáže všechno  samo vyřešit..  Sirdalud být účinný na stehna nemůže. To by musela být příčina obtíží jiného charakteru.  Stehenní svaly plní trochu jiné funkce a mohou mít i dosti rozdílné složení svalových vláken. Vhodná je ruční masáž stehen, aby došlo k lepšímu prokrvení svalů ( doporučuji hřejivou Emspomu) a nepřetrvávalo  dlouho nižší pH po svalové práci. Doporučuji  také zkusit Magne B6 a pravidelně užívat po dobu 3 měsíců.
Parafarmacie
Dobry den, jsem par dni po umelem preruseni tehotenstvi ve 22.tydnu. Rada bych se co nejdrive dostala opet do formy a znovu otehotnela. Co byste mi doporucil za vitaminy nebo doplnky stravy, abych mohla koncem unora pomyslet na dalsi tehotenstvi? Dekuji
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Katko. Hlavně správný jídelníček a dostatek fyzických aktivit. To je základ . Doplňky stravy to již těžko spasí, pokud nedodržujeme to základní, co je se zdravým pevně spojeno. Dostatečná výživová doporučení jsou publikována na webu Společnosti pro výživu. Budete-li mít pak ještě nějaké nejasnosti,  ozvěte se. Přeji hodně psychických sil, abyste se brzy citila lépe a k těhotenství došlo ve správný čas a za správných okolností.
Parafarmacie
Děkuji za vaše slova pane doktore. Jinými slovy radíte mi nad tím moc nedumat a být v klidu a pohodě a tím pro své potenciální miminko udělám nejvíc. že?
Celkem by mi to mluvilo i z duše, ani bych neřekla že se pídím po informacích, ale okolí do mě šije nevídaně, moje matka, že jsem stará, můj gynekolog vesměs totéž, všichni mě straší, no hrůza. Člověk se pak v tomto guláši úplně ztratí. :-)
Zorka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vůbec neváhejte, Zorko. Nejlepší je když těhotenství probíhá v klidu a v dobré rodinné pohodě. O dětství to pak platí dvojnásob.