Pátek 6. prosince 2019, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 6. prosince 2019 Mikuláš

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Volně prodejné léky
Dobrý den, chtěla bych Vás požadat o radu ohledně užívání wobenzymu: jak kombinovat wobenzym a rozpustnou vlákninu psyllium? wobenzym beru 30min před jídlem, vlákninu lze vzít až po 30minutách a pak zase 30minut čekat než si mohu vzít jídlo (takže dohromady hodina)? nebo je vláknina a enzymy k sobě "inertní" a lze vzít oboje najednou? Předem děkuji za radu a přeji hezký den!
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Petro, u Wobenzymu je mimořádně důležitá konzumace nalačno aby došlo k optimálnímu vstřebávání. Psyllium, pokud je podáno ve větší dávce zpomaluje vyprazdňování žaludku a může mít proto na využitelnost Wobenzymu vliv. Doporučuji po dobu léčby vlákninu vysadit, a nebo ji konzumovat s jídlem za předpokladu, že mezi konzumací jidla a podání Wobenzymu budou alespoň 2 hodiny. Uživání Wobenzymu 30 minut před jídlem osobně považuji za nedostatečné a je vhodné pouze ráno, kdy je žaludek prázdný a kdy lék bude velmi rychle postupovat do dalších částí trávicího ústrojí. Rychlost vyprazdňování žaludku závisí mimo jiné i na složení pokrmu a k úplnému vyprázdnění po konzumaci pestrého pokrmu může dojít až po 2-3 hodinách.
Volně prodejné léky
Dobrý den pane doktore. Včera při lyžování jsem nešikovně spadla a natáhla jsem si u obou kolen vazy, svaly, teď nevím přesně co. Bolí to, na druhý den jsem už nelyžovala. Kolena mi neotekla, není na nich ani modřina, chodím i když kulhám. Za 14 dní jedu s rodinou na hory do zahraničí. Chci Vás poprosit o radu, jakou mast si mám koupit, mám si dávat na kolena zábaly, co mám vlastně s tím dělat? Je mi jasné, že všechno potřebuje čas. Moc Vám děkuji za odpověď.
Táňa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Táňo, nohy zvolna vleže procvičujte a natřete je 3x za den Flectorem gelem. Mezi tím třeba i Alpou pokud budete mít čas. Zdá se, že se to brzy srovná jen to nechce větší zátěž. Dbejte na vhodnou obuv při které se nebude problém zhoršovat.
Volně prodejné léky
Dobrý den chtěla bych se zeptat jaké projímadlo je možné uřívat v těhotenství? Trpým chronickou zácpou na kterou nic nezabíralo a nezbylo než užívat projímadlo- Dulcolax, nyní planujeme miminko a proto by mě zajímalo zda i Dulcolax je možné užívat v těhotenství nebo ne a měla bych ještě před početím přejid na něco jiného. Děkuji a přeji hezký den
Sofie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Sofie, chronická zácpa nevzniká sama od sebe je třeba znát přičinu. Laxativa nepůsobí celkově, a proto je možné je v těhotenství použít, pokud gynekolog a gastroenterolog nebude mít z nějakého důvodu námitky. Úplně bych si to ale nezjednodušoval a snažil se dělat i dietní opatření. Trpíte nadváhou? Byla vám zjištěna příčina vašich obtíží ? jak se stravujete ? Nemáte jednostranný jídelníček ? Trpíte i jinými zažívacími problémy ? Jak dlouho laxativa používáte ? Máte zkušenosti s přípravkem ForLax ?
Volně prodejné léky
Dobrý den, prosím o radu. Na jazyku mám stále takové bílé mapy. Když jsem někdy nastydlá, tak se fleky zhorší a strašně to bolí. Je mi 24 let a toto mě trápí od mala. V 18.letech mi vytrhli krční mandle, protože jsem měla často angíny a brala často antibiotika. Můžete mi něco poradit? Děkuji Vám předem radu.
Marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Máte Marcelo častěji infekce horních cest dýchacích i nyní ? Kdy vám dělal lékař naposled výtěr z krku ? Máte nějaké zkušenosti s ústními vodami ( Listerin, Corsodyl) nebo krčními antiseptiky ( Tantum Verde, Strepsils, Neo-Angin...). Jak se stravujete ? Jste štíhlá ? Máte nějaké zažívací problémy ?
Volně prodejné léky
Dobrý den, co byste mně poradil z lékárny na zklidnění podrážděné kůže na víčkách? Vyzkoušela jsem několik tužek na oči a vždy následovala reakce - buď svědění nebo pálení a zarudlé okraje nad řasami, zřejmě ve všech bylo něco, co způsobilo jakousi alergii...Přestala jsem je ihned používat, ale i tak dlouho trvalo, než víčka byla v pořádku.Měla jsem jen borovou vodu z lékárny, ale chtěla bych poradit nějaký přípravek, který by "urychlil" hojení, pokud bez lékařského předpisu je.Děkuji.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, borová voda moc vhodná není, protože po zaschnutí zůstanou krystalky kyseliny borité na kůži a dráždí ji jak mechanicky tak svým kyselým pH. Asi bych zkusil Ophtalmo-hydrocortison ( je na RP) nebo volně prodejný Solcoseryl oční gel.
Volně prodejné léky
Dobrý den, po káždém jídle mě nesmírně tlačí žaludek a mám nafouklé břicho.Někdy dokonce cítím intensivní bolest a píchání. Dříve jsem se často přejídala, nyní se snažím jíst zdravě a s mírou. Přesto mě tento problém trápí už dlouho. Vyšetření nic nezjistila. Je možné tento problém řešit pomocí léků či čajů? A když ano, jakých?Předem děkuji za odpověď
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucie, prodělala jste gastroskopické vyšetření ? Máte po nějakém jídle větši zažívací problémy ( škrobové nebo bílkovinné pokrmy) ? Pálí vás v noci žáha ? Máte nadváhu ? Užíváte nějaké léky ? Nyní bych doporučil Ranisan 75mg ( volně prodejný) 2 tablety na noc, pokud již nějaký obdobný lék neberete.
Volně prodejné léky
Dobrý den, od září pracuji jako učitelka v Mtš a už podruhé jsem nemocná,/bolest v krku, teplota/, jako dítě jsem často trpívala na angíny a teď mé tělo zřejmě reaguje na poměrně vysoce infekční prostředí.Můžete mi poradit, jak do budoucna lépe zlepšit svou imunitu? Děkuji za odpověď, Radka.
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Radko, školka je skutečně poměrně rizikové prostředí co se týká infekcí horních cest dýchacích a každá rada drahá. Vyhýbejte se zbytečnému užívání antibiotik, které přirozené obranyschopnosti organismu neprospívají. Doporučuji užívat Wobenzym v dávce 3 x 5 tablet za den nalačno po dobu cca 14 dní ( kupte si Wobenzym 200tbl) . Tuto kúru absolvujte 3x za 12 měsíců. Časové intervaly si rovnoměrně rozložte. Tablety používejte tehdy, kdy se budete dobře cítit , nikoliv v období aktivní infekce. Věřím, že by Vám to mohlo pomoci.
Volně prodejné léky
Dobrý den, pane doktore, často mě pálí žáha, cca 2x týdně fakt hodně. Potom sním 1-2 Rennie "digestivní pastilky" a je po problému. Nemají tyto nějaké neg. účinky při dlouhodobém užívání? Nebo i při této četnostnosti, která se mi zdá být malá, mám navštívit lékaře, prosím? Předem moc děkuji, Dušan.
Dušan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dušane, těžko říci. Spíše bych to viděl na opakované dietní chyby. Může to být také důsledek nadváhy či obezity. Jestli máte nějaké to kilo navíc snažte se něco shodit. Problémy se mohou zcela vytratit. Na jaře a na podzim jimi lidé také trpějí častěji a stupňují se. K prevenci obtíží můžete použít Ranisan 75mg 2 tablety na noc. Je to lék volně prodejný a vhodný pro dlouhodobé pravidelné užívání. Je mimořádně bezpečný. Rennie není u odpovědného člověka řešením. Řešením je úprava životosprávy a jídelníčku.
Volně prodejné léky
Dobrý den, strašně me z Wobenzymu bolí břicho, jednou jsem dokonce zvracela. Čím to může být? Určitě to není ničím jiným.
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Anno, je to trochu podivné, ale pokud užíváte více tablet nedá se tento problém zcela vyloučit. Tablety je nutné dobře zapíjet. Užíváte je nalačno ? Trpíte jinak nějakými zažívacími problémy ? Proč jste se rozhodla Wobenzym používat? V jakém dávkování ?
Volně prodejné léky
Dobrý den, chci brát Wobenzym a mám obavu, že po něm přiberu. Je možné po Wobenzymu přibírat?
alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není Alice. Energetická hodnota vstřebaných enzymů je zcela zanedbatelné. Také pomocných látek (sacharóza, laktóza), při běžném dávkování 3 x 5 tablet za den, obsahují tablety zanedbatelné množství a nemohou sami o sobě tělesnou hmotnost ovlivnit.
Volně prodejné léky
Dobry den pane doktore, prosim o radu. Behem posledniho mesice jsem zazila velke stresy, ztratu blizkeho cloveka a narazove jsem zhubla cca 5kg. (Nyni 168 cm/ 55 kg). Stale me trapi unava, ale nemohu moc spat, zaludecni problemy ze stresu a mam malo energie. Mohl byste mi doporucit nejaky "zivotabudic". Pry by mohl pomoci Pharmaton Geriavit? Koncem roku se chystam na operaci. Mohu na to svoje telo nejak pripravit, aby se pak lepe hojilo a nebyla to takova zatez? Je mi 38 let, jsem zdrava, neberu zadne leky ani HAK, mam nizky tlak. Dekuji moc predem a preji hezky vikend. Marta
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marto, myslím, že je to přirozené co jste uvedla. Nejlepší "náplastí" je práce(pokud možno nenáročná fyzická) a dostatek odpočinku. Nehledal bych zázraky, které nalézt nelze. Multivitamin-multiminerál bych ale užíval po dobu asi 3 měsíců. Předoperačně i po operaci pak Wobenzym v dávce 3-5 tablet nalačno za den. Přeji Vám aby jste se co nejdříve se ztrátou blízkého člověka vyrovnala. Fyzická práce pomáhá zapomenout a urovnat si myšlenky v hlavě. Věřím, že se brzy budete cítit lépe.
Volně prodejné léky
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, co mám užít na bolest v krku a vykašlání, když jsem těhotná? Díky
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Evo, na bolest v krku doporučuji kloktat Tantum Verde nebo Stopangin. Udělejte prosím přestávku asi půl hodiny, než se napijete nějakého nápoje, aby účinná látka mohla dobře působit a zároveň se zbytečně nedostávala do trávicího ústrojí. Pijte čaj Pulmoran a zajistěte celkově dostatečný příjem vody. Na běžné problémy toto opatření úplně stačí. Vyhýbejte se klimatizovaným místnostem a místům s větší koncentrací lidí. Je to nejlepší prevence jak předejít vážnějšímu onemocnění horních cest dýchacích.
Volně prodejné léky
Dobrý den, jaký lék proti bolesti by jste prosím doporučil pro astmatika - v příbalovém letáku u ibalginu a aulinu se píše, že by ho astmatici neměli brát - jedná se o bolest zubů, respektive velmi bolestivé zduření dásní. Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, u zánětu dásní, tak jak uvádíte, je možné z mého pohledu použít Ibalgin pokud probíhá léčba astmatu bez komplikací. Zánět však má nějakou příčinu a tu je třeba odstranit. Používání analgetik a látek s protizánětlivých účinkem není řešením. Doporučuji zároveň používat vhodnou ústní vodu či například šalvějový extrakt. Florsalmin se nám velmi osvědčuje a ve vašem případě bych jej preferoval. Doporučuji také masážování dásní pomoci Irigostomy ( stoji do 300Kč). Je to vůbec nejvhodnější výrobek pro běžné ošetřování zubů a dásní. Ibalgin je možné nahradit Wobenzymem v dávce 3 x 5 tablet nalačno za den. Udělá ještě lepší službu. Bude to však o něco dražší.
Volně prodejné léky
Dobrý den, děkuji za snahu mi pomoci. Bohužel do Prahy to mám daleko. Pokud by se stav do nějaké doby neupravil, navštívila bych lékaře. Můžete mi i přesto poradit nějaký lék/doplněk stravy? Třeba žaludeční kapky , nebo jsem na webu našla doporučení na přípravek Iberogast, Motilium...? Díky
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Lucie, Iberogast zkuste a ozvěte se, jestli se stav zlepšil. Pokud ne, doporučím Vám něco jiného.
Volně prodejné léky
Pane doktore, od úterý se léčím s nachlazením (měla jsem nateklý krk jakoby zevnitř). Ze začátku jsem jen pila čaj s citronem, protože to vypadalo jako banalita. V sobotu už mi bylo moc líp, ale od neděle to jde zase z kopce - trápí mě suchý, dusivý kašel, takže jsem si nechala koupit sirup proti suchému kašli. Nic nevykašlávám., ačkoli piju hodně, takže v tom problém nebude. Do soboty jsem něco málo vykašlala a vysmrkala, ale moc toho nebylo. Teplotu jsem měla jen v pátek večer. Mám rozbolavělý celý hrudník, takže ani nepoznám, která bolest je od nemoci a která od namožených svalů. Jsem 250 km od domova a neznám zde žádného lékaře, ale kdyby to bylo nutné, samozřejmě někam zajdu - zápal plic si uhnat nechci. Mohl byste mi poradit, čím bych to měla léčit? Ten sirup vždy na chvíli uleví, ale dalším salvám kašle později bohužel nezabrání. Taktéž cibule s medem. Dodržuji klidový režim. Děkuji pěkně.
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zuzano, jestli nemáte vysokou teplotu vzal bych si přes den Paralen nebo Panadol ev. šumivý Acylpyrin ( 1-2 za den na tlumení zánětu) a na noc Coldrex horký nápoj. Doporučuji nějaký plicní čaj např. Pulmoran. Vyhýbejte se klimatizovaným místnostem. Odpočívejte. Příroda si poradí. Chce to čas. Pokud by se přidala vysoká teplota, navštivte praktického lékaře. Bude potřeba předepsat antibiotika.
Volně prodejné léky
Dobrý den. Mám cca 1.5x zvýšené ast a alt hodnoty krev. obrazu v důsledku ne ideálního životního stylu. Mohu jen tak např. v režimu 1-1-1 užívat Essentiale forte a Silymarin AL50 s tím, že efekt se dostaví a tyto hodnoty se sníží? Jde mi zejména o jistotu, abych si neškodil léky. Es. fosfolipidy a odtopetřec jsou asi velmi dobré, ale info čerpám jen z internetu, je mi 33 let. Děkuji předem, pane doktore. J. K.
Jakub K.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Jakube, je to možné. Uškodit si nemůžete ale nečekejte zázraky. Úprava životosprávy je nutná. Je třeba omezit pití alkoholu, který játra zatěžuje (m.j. tím, že patří mezi enzymové induktory) a upravit jídelníček ( více zeleniny, ovoce, libového masa, méně příloh a pečiva pokud trpíte nadváhou). Nadbytečné kilogramy je třeba dát dolů, pokud trpíte nadváhou. Ve Vašem věku jen úpravou jídelníčku a živosprávy dáte hodnoty dopořádku jestliže nebylo zjištěno nějaké zavážnější poškození jater, které mělo jinou příčinu ( virová infekce, autoimunní příčina, intoxikace...) . Pokračování ve stejném stylu může vést k vážným zdravotním komplikacím a ke zbytečně předčasnému opuštení tohoto světa.
Volně prodejné léky
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda byste mi neporadil něco na uklidnění (nervozitu). Před lety jsem dostala od praktického doktora belaspon, vybrala jsem jedno balení a na tři až čtyři roky jsem měla klid. Předem děkuji za odpověď. Dáša
Dáša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Dášo, dobrých volně prodejných sedativ není na trhu mnoho. K nejlepším určitě patří Novo-Passit . Věřím, že by Vám mohl vyhovovat podobně jako Bellaspon. Je ale dobré hledat proti nervozitě obranu a zamyslet se tedy nad její příčinou. Mohou ji třeba zmírnit fyzické aktivity či psychoterapeutické metody. Pasivní přístup ke zmírnění obtíží by měl být vždy spíše okrajovým řešením.
Volně prodejné léky
Vážený pane doktore, čeká mě operace invertovaného papilomu v nosní dutině. Zasaženy jsou všechny dutiny na pravé straně, je tam i cysta či hromadění sekretu. Dnes mi děklali i biopsii. Chci začit užívat Wobwnzym již nyní. Můžete mi poradit, prosím, zda je to vhodné a určit dávkování ? Také doporučit, jaké vitamíny či minerály užívat před opeací ? Děkuji
Karin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Karin, osobně bych Wobenzym týden před operací doporučil v dávkování 3 x 5 tablet za den nalačno. Vitamíny a minerální látky není třeba doplňovat jestliže se stravujete pestře.
Volně prodejné léky
Dobrý den,chtěla bych prosím Vás doporucit leky na lepsi soustředěnost a pamět předem děkuji
jika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jitko, jaké zdravotní problémy máte ? Proč si myslíte, že takové léky potřebujete ? Kolik je Vám let ? Díky za upřesnění.
Volně prodejné léky
Dobrý den, trpím stálými opary kolem nosu,používám mast Vectavir, zabírá,ale opar se vrací během 14 dní. Stejný problém má i má kolegyně, která se mnou sedí v kanceláři. Jak s s oparem "zatočit",aby se stále nevracel?Děkuji za radu.
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, sám doporučuji opakovanou léčbu Wobenzymem po dobu 14 dní 3-4x do roka v dávce 15 tablet za den. Tento způsob se nám poměrně dobře osvědčil.
Volně prodejné léky
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné užívat sirup Novo Passit když užívám lék Loseprazol? Děkuji, Vávrová
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano můžete. Věřím, že se Vám osvědčí. Rád ho našim pacinetům doporučuji a máme s ním velmi dobré zkušenosti.
Volně prodejné léky
Dobrý den, pane doktore, začala jsem užívat DMAE (1 tbl. denně) a Piracetam AL 800 (1-2 tbl. denně), jelikož mě čeká náročné jaro (závěrečné zkoušky v autoškole, maturita, přijímačky na vš) a cítím na sobě problém s koncentrací, špatně se soustředím, i s krátkodobou pamětí. Na tuto kombinaci jsem se ptala farmaceutické asistentky a prý je naprosto běžná a účinná. Je možné, že po necelém týdnu užívání ale začala kombinace účinkovat zcela opačně a já jsem naopak ještě víc roztěkaná a okolí přijdu jako kdybych byla "zkouřená" marihuanou, nebo se to dá přisoudit spíše jen únavě způsobené zvýšenou zátěží a dalším faktorům, které mi mohou způsobit dobrou náladu? Děkuji HD
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Heleno, to co popisujete je běžný vedlejší účinek piracetamu. Osobně jej studentům nedoporučuji. Soustředěnosti většinou nepomůže. Někomu se však osvědčit může. Doporučuji jej vysadit a DMAE také. Kombinace pochmurného počasí se zvýšenou psychickou zátěží vede přirozeně k únavě a k poruchám koncentrace. Snažte se více odpočívat a duševní zátěž kompenzujte fyzickými aktivitami. To je jediný rozumný způsob.
Volně prodejné léky
Děkuji za odpověď. Na krabičce aktuálního balení Valetolu je napsáno 01/2012. Nemůže to být nějaká vadná šarže, protože už to pozoruji dlouho. Třeba předloni jsem určitě spotřebovala alespoň dvě balení, než jsem se dočkala vytržení zlobivé osmičky. Abych odpověděla na Vaši otázku, dala jsem si lék na jazyk, trochu jsem jej ocucala (tak tři sekundy) a pak vyhodila. Je to stejný zvláštní pocit, jako mívám v hrdle. Acylpyrin jsem brávala jako dítě, ale maminka pak dospěla k názoru, že je to příčina pouštění krve z nosu, což mne trápilo velmi často. Přešli jsme na Paralen a od té doby jsem Acylpyrin neměla. Aspirin nevím - vždy jsem jej považovala za synonymum Acylpyrinu. Při větších bolestech jsem brávala Ibalgin či Ibuprofen, předloni mi zubařka doporučila Valetol. Když mou reakci na tento lék považujete za zvláštní, asi se vrátím k Paralenu a Ibalginu. Při příští příležitosti provedu pokus s Paralenem (teď jej doma nemám) a dám vědět. Děkuji Vám.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, těžko se mi to posuzuje. Zkusil bych ale na běžné bolesti Ibuprofen 200 nebo 400mg ( Ibalgin ev.Brufen). Na bolesti hlavy je možné zkusit Ataralgin nebo třeba Acifein. Myslím si, že se dá Valetol snadno zaměnit za jiné běžné analgetikum s protizánětlivým účinkem.
Volně prodejné léky
Chci se Vás zeptat na lék Valetol. Když si ho vezmu (nedělám to samozřejmě často - řekněme tak třikrát až pětkrát do roka, když to opravdu potřebuju, třeba kvůli zubům či nadměrné bolesti při menstruaci), cítím v krku takové zvláštní pálení, které zanedlouho přejde. Není to jako pálení žáhy, ale spíše jako po silném peprmintovém bonbonu. Nepodobá se to ani alergické reakci, jakou mám na oříšky. Lék zapíjím vodou a necucám jej, takže kontakt se sliznicí v krku by měl být minimální. Je to normální? Nebo jsem na Valetol přecitlivělá? Nemohu říci, že by mě to pálení nějak moc obtěžovalo, ale samozřejmě nechci brát lék, který by mi mohl nějak škodit. Kromě té alergie na ořechy mám ještě astma (lehké, pod kontrolou) a je mi 30 let. U obdobných léků (Paralen, Ibalgin) tento zvláštní pocit nepřichází. MOc Vám děkuji za tuto poradnu.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, to co popisujete je velmi neobvyklé. Užíváte lék který má platnou dobu použitelnosti ? Pokud si dáte tabletku na jazyk vnímáte podobný pocit i na jazyku, a nebo se problém projevuje až po zapití ? Snášíte Acylpirin nebo Aspirin ?
Volně prodejné léky
Dobrý den, chystám se na chirurgické rozšíření močové trubice a bylo mi od známé doporučeno koupit si wobenzym pro rychlejší zhojení. Chtěla bych se zeptat, zda mohu začít wobenzym začít používat již před zákrokem, nebo až po něm. Děkuji předem za odpověď
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Martino, doporučuji užívat Wobenzym již týden před zákrokem nalačno v dávce 3 x 5 tablet za den. Určitě urychlí hojení a jeho vedlejší účinek související s ovlivněním fibrynolýzy je v tomto případě podle mého názoru zanedbatelný. V rámci předoperačního vyšetření však informujte o užívání Wobenzymu ošetřujícího lékaře.
Volně prodejné léky
Dobrý den. Dnes je středa a manžel má od soboty nachlazení doprovázené úpornou rýmou. Už v pátek na něm bylo znát, že něco není v pořádku. Bolí jej hlava, krk, oči. Největším problémem byla a je usazená rýma. Nemůže pořádně smrkat a špatně spí. Od začátku mu dávám toto: Mucosolvan, Paralen, tablety Vincentka, Neoangin, Stérimar. Od začátku také několikrát denně inhaluje heřmánek nebo sůl (v horké vodě s dekou přes hlavu). Předevčírem začal brát i ACC Long. Jí hodně citrusových plodů a jednou denně mu dám šumivý vitamin C. Také dbám na to, aby hodně pil, aby se rýma měla v čem rozpouštět, jenže to se evidentně neděje. Jisté zlepšení jsme zaznamenali, ale strašlivě pomalé. Poradíte mi, co bych ještě mohla zkusit? Nechtěla jsem s ním jít k lékaři, protože to vypadalo jako choroba typu 7 dní s lékařem a 1 týden bez něj, ale teď váhám, jestli jsme neudělali chybu. Manžel jinak kypí zdravím, ale je z Latinské Ameriky, takže možná nemá tu správnou imunitu na česká nachlazení.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, vidím, že to berete radikálně. Každé nachlazení chce určitý čas, aby se tělo mohlo zotavit a nelze některé věci uspěchat. Je dobré také předejít následné infekci ať už virové či bakteriální, která oslabený organismus často provází. Myslím si, že Váš manžel užívá zbytečně hodně přípravků. Např. ACC , Mucosolvan a Vincentka mají obdobný mechanismus působení a konečný účinek nejde nijak zesílit. Mají účinek sekretolytický a aby mělo užívání smysl, musí se v dýchacích cestách tvořit, díky nachlazení a zvýšené citlivosti průdušek, více hlenu, který působením zmíněných léků "zkapalňuje" a tím se rychleji uvolňuje. Doporučuji tedy odpočinek, paralen nebo acylpyrin 2-3x za den, teplý čaj: Inhalace je možná. V tom případě bych vynechal jednu dávku sekretolytik. Při bolestech v krku je možné použít krční antiseptika ( Neoangin). Dbejte na dostatečný pitný režim. Vedle čaje doporučuji pít i převařenou vlažnou vodu, aby byl příjem vody dostatečný. Kdyby se stav nelepšil a nastoupily by horečky, vyhledal bych lékaře. Nelze vyloučit, že v případě bakteriální infekce bude potom potřeba použít antibiotika.
Volně prodejné léky
Dobrý den, jsem třetí měsíc těhotná a začala mi mykóza mezi prsty.koupila jsem si Mykoseptin a lékárnice říkala,že to mohu použít..v příbalovém letáku však píšou po poradě s lékařem..mohu použít i něco jiného?? Děkuji
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, Mykoseptin je v pořádku. Kdyby se to nelepšilo použijte Lamisil krém. Prsty po koupeli vždy pečlivě utřete do sucha a potom teprve krém aplikujte.
Volně prodejné léky
re Wobenzym: "odmítám odpovědět", to je odpověď jako noha, pane doktore. to si vždycky řeknu, proč lidi jako vy vlastně studovali. takže: milá Pavlíno, samozřejmě je možné tento přípravek vyzkoušet. kombinace jakéhokoliv léčiva a těhotenství je do značné míry problematická, protože testy se z etických důvodů na těhotných neprovádějí a jistá, byť malá, pravděpodobnost nežádoucí interakce je tady vždy. Doporučuji vám nejdříve vyřešit zdravotní problém - cystu - a pak teprve pokračovat ve snahách o otěhotnění. Pokud byste se rozhodla pro operaci, taky musíte své plány na chvíli odložit. Ohledně Wobenzymu Vám poradí přímo na stránkách www.wobenzym.cz. Počítejte ale, že Wobenzmy je pouze podpůrný lék, aby zabral, musí se brát dlouhodobě (v řádu měsíců) a jeho účinek konkrétně na Váš případ je těžko odhadnutelný. možným benefitem však je možnost vyhnout se operaci. musíte zvážit sama,kolik času jste ochotna léčbě obětovat. s pozdravem atd.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kláro, myslím, že jsem asi nesprávně odstranil duplicitní dotaz. Odpovídal jsem Pavlíně 14.12.2010 a potom i dále. Přestože je Wobenzym je zcela jedinečný lék, přece jenom jsem chtěl trochu šetřit Pavlíně peněženku, protože v této indikaci je výsledek opravdu nejistý jak sama nakonec uvádíte.
Volně prodejné léky
Dobrý den, to mě škoda. Doufala jsem, že informace k volně prodejnému wobenzymu x možného těhotenství by mohla spadat do Vaší poradny. V příbalovém letáku je jen informace o tom, že je třeba se o užívání během těhotenství poradit a svého doktora jsem se zapomněla zeptat, proto jsem se obrátila na Vás.
Pavlína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Pavlíno, pokud budete těhotná doporučuji přípravek nepoužívat minimálně v prvním trimestru, přestože nebyla zřejmě popsána žádná rizika pro plod.
Volně prodejné léky
Dobrý den, mám 3 cm cystu na vaječníku. Gynekolog mi doporučil přijít na kontrolu po ms, pokud cysta nezmizí, půjdu na operaci (cysta není problém, ale vychyluje vaječník mimo dosah vejcovodu, což je problém, protože se snažím otěhotnět). Kamarádka mi doporučila užívat wobenzym, prý se jí cysta sama vstřebala. Prosím o Váš názor, zda je v této situaci vhodné wobenzym užívat a jakým způsobem by mohl negativně ovlivnit event. těhotenství (stále na miminku pracujeme). Děkuji za odpověď.
Pavlína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Pavlíno, nevidím žádný důvod, proč by jste Wobenzym nemohla užívat a mohu ho obecně doporučit. Osobně ale nemám žádné povědomí, že by mohl být v léčbě ovariálních cyst dostatečně účinný. Určitě by bylo dobré znát názor Vašeho gynekologa a podle toho se ev. zařídit.
Volně prodejné léky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na lék Pirabene - zda je skutečně účinný. Zakoupila jsem si ho na podporu mozkové činnosti(mám před státnicema), beru 4 tablety denně. Jen mě překvapilo, že je k mání bez lékařského předpisu. Podle příbalového letáku se mi nelíbí jeho nežádoucí účinky, myslíte, že může zdravému člověku nějak uškodit? A ještě, kolik byste doporučoval tablet denně na posílení účinku. Děkuji za odpověď.
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Pavlo, Pirabene je velmi bezpečný lék a nežádoucí účinky nejsou časté. Častěji se objevují problémy s usínáním. U mladých lidí, u kterých není zaznamenána porucha mozkových funkcí se zpravidla účinek nijak znatelně neprojeví a použití tohoto léku ( obecně všech nootropik) pro zlepšení studijních výsledků a koncentrace je podle mého názoru velmi sporné. Nejsem si jist zda v této indikaci existují kontrolované klinické studie, které prokazují opak.
Volně prodejné léky
Dobrý den,je mi 62 let a zjišťuji čím dál více že mi přestává sloužit paměť a soustředění.Jistě nejsem sama vím že je nás hodně.Jenže, mně to strašně moc vadí,nedokážu nad tím mávnout rukou a říci,no co, bude hůř.Zajímá mně, zda by toto mohl alespoň částečně oddálit " PIRACENTOL" a jestli je volně dostupný.Děkuji za odpověď s přáním hezkého dne.
Magda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Magdo, nemohu posoudit zda se jedná o běžný problém či je třeba použít nějaká léčiva. Často napoví rodinná anamnéza a osobní rozhovor. Kolem nás je mnoho informací a zapomínání či roztržitost je běžná i u mnohem mladších ročníků. Nejlepší prevencí je zaměstnávání mysli neustálou duševní činností. Trénujte tedy svou paměť. Například tím, že se začnete učit nový jazyk či se budete podrobněji věnovat svému koníčku a studovat podrobně vše, co s ním souvisí. Nejhorší volbou je pasivní prožívání života u televize a jídla. Pokud se nanaučíme svůj život dostatečně naplnit sami a být aktivní, můžeme počítat s většími problémy osobními a často i zdravotními. Léky které obsahují piracetam či třeba extrakty z jinanu mohou být v některých případech prospěšné. Nechal bych to však spíše na posouzení lékaře a zbytečně nevyhazoval peníze z okna.
Volně prodejné léky
prosím existuje něco na očistu od kyseliny solne v těle když štípe cele tělo a mam hiatovou hernii a palení na hrudi ? Děkuji
ALENA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno, asi se jedná o 2 rozdílné problémy. Běžné pálení na hrudi je způsobené většinou poruchami trávení způsobené často nepřiměřenou konzumací potravy. Velmi častý je tzv. gastroezofageální reflux. Většinou pomůže úprava jídelníčku a snížení váhy o pár kilogramů. Z léčiv se používají většinou tzv. antagonisté H2 receptorů (např.Ranisan) či blokátory protonové pumpy ( např. Helicid). Doporučuji zkusit Ranisan. Užívejte 2 tablety na noc. Ranisan 75mg je volně prodejný. Co se týká toho štípání, může to být způsobeno jen nevhodnou péčí o pokožku. Časté sprchování a používání sprchových gelů vede k vysušování pokožky a narušení přirozeného prostředí na kůži. Zkusil bych použít nějaké mastnější mléko na ošetření těla po koupání či sprchování např. Excipial Lipolotio. Snad jsem se trefil a trochu poradil. V opačném případě je třeba Vaše problémy lépe popsat a napsat více o Vašem zdravotním stavu.
Volně prodejné léky
Dobrý den. Měla jsem pocit lehkého zahlenění a občas jsem "chrčela" při dýchání. Kamarádka mi doporučila šumivé tablety ACC na rozpouštění hlenů. Týden jsem je brala, ale teď je pocit zahlenění mnohem horší. Hleny jasně cítím na průduškách, ale nemohu je vykašlat. Občas zakašlu (protože chci, ne protože vyloženě musím), ale hleny ven nejdou a kašel je poměrně bolestivý. Je možné, že jsem si tento problém tabletami vyvolala? Nevím, zda je mám brát nadále...
Bohdana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Bohdano, není u Vás problém v pitném režimu ? Pijete dostatečně ? Je to velmi důležité aby lék mohl skutečně efektivně působit . S ACC bych jinak pokračoval.
Volně prodejné léky
Dobry den, jake volne prodejne pripravky lze doporucit pro pacienta po mozkove prihode na podporeni mozkove aktivity, pripadne celkove podporeni zdravotniho stavu. Dekuji,
Karla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Karlo, chce to vycházet z celkového zdravotního stavu a z nejpravděpodobnější příčiny mozkové příhody ( např. dlouhodobě vysoká hladina krevních tuků a cholesterolu, obezita, cukrovka ...). Na to chce potom zaměřit prevenci aby nedošlo k další mozkové příhodě. Na podporu mozkové činnosti mohou být za určitých okolností vhodná tzv.nootropika (např.piracetam) nebo extrakty gingko biloba (Gingio). V některých případech je vhodný třeba i naftidrofuryl či pentoxyphyllin ( Enelbin či Agapurin retard - jsou na lékařské předpis ). Osobně bych vše konzultoval s lékařem a snažil se vynaložit peníze opravdu efektivně.
Volně prodejné léky
Dobrý den , prosím o radu , co mohu užít za volně prodejné léky v těhotenství, při bolesti v krku. Mohu klasické pastilky strepsils , či tantum verdele ? Děkuji za odpověď.
Julia
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Julie, výrobci zmíněných přípravků je v těhotenství používat nedoporučují. To platí prakticky u všech účinných krčních antiseptik. Do jaké míry je to opodstatněné je na nekonečné vědecké debaty. Asi bych to řešil kloktáním Stopanginu, pokud by to bylo nutné. Za určitých okolností bych podal třeba Strepfen. Ten však není doporučován ve 3.trimestru. Myslím, že je třeba vše posoudit velmi individuálně a léčebné doporučení by Vám měl dát Váš gynekolog, který má o Vás asi nejvíce informací.
Volně prodejné léky
Dobrý den, může astmatik stoptussin? z příbalového letáku mi to není jasné....nejdeo astmatický kašel ale normální z nachlazení. Děkuji za odpověĎ
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, určitě ano. Je třeba však rozlišovat o jaký kašel se jedná. Je vhodnější na suchý kašel. Pokud je je třeba spíše odkašlat hlenovitý sekret z průdušek, volil bych osobně přes den tzv. sekretolytika ( např. ACC či Ambrosan)a Stoptussin bych použil na noc.
Volně prodejné léky
Dobrý den, mohl byste mi poradit nějaký lék či doplněk stravy na žaludeční nevolnost? Celkem bezdůvodně je mi špatně, jakoby na zvracení, přitom se snažím jíst lehkou stravu. Připomíná to těhotenské nevolnosti, ale těhotná nejsem. Děkuji za tip. Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Evo, zkuste Ranisan 75mg 2 tabletky na noc. Mohlo by to za určitých okolností pomoci. Jestliže by se stav nezlepšil, ozvěte se ještě a Váš problém důkladněji popište. Omezte pití kávy. Ranisan je mimořádně bezpečný lék a nemůže Vám uškodit.
Volně prodejné léky
Dobry den,pred tremi tydny jsem byla nastydla,mela jsem rymu a kasel a porad se nemohu zbavit zahleneni.Beru tusin,v lekarne mi poradili mukobene a nejak mi to nepomaha .Jinak se citim dobre prosim o radu .Dekuji a preji hezky den.
jirina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jiřino, Tussin a Mucobene působí velmi rozdílně. Pokud jste zahleněna, Mucobene je správnou volbou. Je důležité dostatečně pít, aby mohl lék dobře působit. Lék ale neužívejte před spaním protože zkapalněné hleny vás mohou ve spánku dráždit a vyvolávat kašel. Pozorně si přečtěte příbalovou informaci. Dbejte na přiměřené oblékání, vyhýbejte se průvanu a dlohodobému pobytu v klimatizovaných prostorách, pokud je to možné.
Volně prodejné léky
Dobrý den, pane doktore, občas se mi na rukou, loktech a kolenech udělají puchýřky naplněné tekutinou. Uprostřed mají tečku, jako vpich. Poměrně dlouho trvá, než se jich zbavím. Velmi to na dotek svědí. Čím to ošetřovat a co může být příčinou? Velmi děkuji za odpověď. P.
pája
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Pájo, pokud puchýřky přetrvávají více dní, zkusil bych dát na noc obyčejný tekutý pudr a přes den clotrimazol krém. Mělo by to pomoci. Sportujete ? Nevypozorovala jste že se puchýřky udělají pokud používáte určitý druh oblečení ?
Volně prodejné léky
dobrý den,mohl bych se zeptat když se pravidelně 2x denně umývám i intimní partie tak ráno důkladne i večer a po 3 hodinách mám pocit že na předkožce po ohrnutí mám pocit slabého zápachu můžete mě poradit ??, děkuji.
pán X
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, zkuste intimní partie ošetřit Canestenem krémem. Jestliže problém bude po 10 dnech přetrvávat, doporučuji se obrátit na kožního lékaře.
Volně prodejné léky
Dobrý den pane doktore, Jaký máte názor na přípravek wobenzym? mám stálé problémy s imunitou, je mi 47 let a jinak závažné problémy nemám. Jakou dávku byste mi preventivně proti opakovaným nachlazení doporučil? a je možné ho koupit na internetu? případně mi prosím dejte typ - nerada bych u tak drahého výrobku riskovala...moc děkuji! pěkný den, Jana V.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, mimořádně dobrý. Před několika lety jsem trpěl velkou únavou po prodělání vážnějších virových infekcí. Byl jsem také hodně pracovně vytížen. Únava byla tak velká, že se mi někdy podařilo cestou z Motola do centra Prahy usnout před semaforem. Z Prahy do Brna jsem dělal několik krátkých zastávek abych mohl na chvilku usnout a bezpečně dojet. Musel jsem to řešit, protože stav byl skutečně neúnosný. Vedle několika dalších opatření jsem začal používat Wobenzym v dávce 3x5tablet za den po dobu 14 dní. Tuto kúru jsem opakoval každý druhý měsíc. Během jednoho roku jsem se dal zcela dohromady a nyní nemám žádné problémy s virovými infekcemi. Minimálně 2 roky jsem netrpěl žádnou respirační infekcí. Proto rád Wobenzym doporučuji na základě své osobní zkušenosti. Je to nejlepší volně prodejný lék, který můžete v lékárně koupit, pokud opomenu Phlogenzym, který je zacílen více protizánětlivě. Přes internet ho můžete nakoupit asi nejlépe na www.paralekarna.cz. Nezapomeňte užívat lék nalačno ! Je to velmi důležité pro vstřebatelnost obsažených enzymů.
Volně prodejné léky
Dobrý den,měla bych na Vás dotaz ohledně dcery 19 let,byl ji zjištěn ledvinový kámen ,měla koliku a byla hospitalizována.Teď je doma a jde k urologovi.Dostala se ke mně informace o přípravku na ledvin.kameny ROWATINEX, jestli je vhodný pro 19letou dívku a jestli má nějaké pozitivní účinky na tento zdravot.problém.Děkuji za odpověď
Stáňa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Rowatinex je mimořádně dobrý léčivý přípravek a mohu ho vřele doporučit, přestože není nijak znám. Je možné ho zakoupit například na www.paralekarna.cz, protože je volně prodejný. Jinak se prosím řiďte radami nefrologa či urologa. Použití Rowatinexu není řešením při akutní ledvinné kolice, kdy je třeba ihned vyhledat odbornou pomoc.
Volně prodejné léky
Dobrý den pane doktore,jsem po operaci žlučníku 3/2009 a stále mě trápí nadýmání.Koloskopie před 3 lety v pořádku, sonogragie 9/2010 také v pořádku.Začala jsem brát večer 1tb Psyllia a ráno 1 tb Laktobacily "5".Cítila jsem se dobře, ale nyní se potíže vrací.Poraďte prosím, jestli mám zkusit něco jiného, případně vysadit.Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, chce si to vypozorovat, po jaké stravě máte problémy větší. Je třeba dávat pozor i na mléčné výrobky kde se objevuje oligofruktóza případně inulin. Někdo jich v rámci posílení svého zdraví konzumuje větší množství a potom dochází k nadýmání. Pokud se rozhodnute brát vlákninu, jako je psyllium husk ( vláknina z osemení jitrocele), je třeba brát takovou, která není prebiotikem. V připadě psyllia je to v pořádku. Alternativou je galaktomanan či glukomanan (Guareta). Jestliže se nadýmání objevilo až po operaci a nezměnila jste jídelníček, zkuste enzymový přípravek, který pomáhá lepšímu štěpení tuků a bílkovin např. Panzynorm forte. Pokud se nic nezlepší, ozvěte se znovu a problém blíže popište. Předpokládám, že s výrobky jako je Espumisan či Lefax již zkušenosti máte.
Volně prodejné léky
Dobrý den, doporučil byste mi nějaký přípravek jako prevenci osteoporózy, když kvůli onkologickému onemocnění prsu beru od 43 let antiestrogeny (Femaru) a mám odstraněné ženské orgány? Teď je mi 45 let. A také - má podle vás smysl brát nějaké potravinové doplňky? Já od onemocnění v březnu 2007 užívám každý den dvě tablety Inocellu a jinak střídám různé preparáty, jako například glukany, zelený ječmen apod. Děkuji moc za odpověď.
Lenka K.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, důležitý je především dostatečným příjem vápníku. Zde bych doporučil zejména ten, který je získáván z vaječných skořápek a nazývá se substance Ovovital. Ten je například v přípravku Biomin-H, který je léčivem. Biomin vyrábí i doplňky stravy s obsahem vápníku. Můžete je objednat na www.paralekarna.cz. Substance Ovovital má nejlépe klinicky zdokumentovanou účinnost. Dostatečný příjem vápníku a jeho dobré vstřebávání však nemusí vždy znamenat, že budu efektivně využit pro stavbu kostní hmoty. V takových případech se volí farmakologická cesta.
Volně prodejné léky
dobrý den, manželovi se udělala v ohybu kolene boule a bylo mu řečeno, že je to atroza.Manžel hrál fotbal a tak bych chtěla vědět, zda jsou na trhu nějaké preparáty ke zlepšení tohoto stavu??? Děkuji a přeji hezký den Lída S
Lída
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lído, artrotické změny kloubů se mohou objevovat již po dvacátém roce života. Kdo sportuje a nepřiměřeně a nerovnoměrně klouby zatěžuje má větší riziko, že se osteortróza dostaví dříve. Významnou roli hrají i genetické dispozice. Pokud není úbytek chrupavky postiženého kloubu výrazný, je možné použít chodroprotektiva, která se často objevují v reklamě. Ty zjednodušeně řečeno zlepšují fyzikální vlastnosti chrupavky ( sem patří známý chondroitinsulfát a glukosaminsulfát). Z výrobků máme dobré zkušenosti s doplňkem od firmy Rosenpharma-3 pro klouby. Ten obsahuje kvalitní substance. Je možné použít také léčivý přípravek Condrosulf ( chondroitin) či Dona (glukosamin). Zlepšení výživy chrupavky a zpomalení jejího úbytku můžeme zajistit užíváním kvalitních kolagenních hydrolyzátů v dostatečné dávce. Zde bych doporučil výrobek Gelantina. To jsou základní možnosti jestliže není zatím nutné navštívit ortopeda. Pokud se manžel rozhodne používat protizánětlivé léky ( tzv. nesteroidní antirevmatika např. diclofenac, ibuprofen), je třeba mít na paměti jejich vedlejší účinky. Snížení bolestivosti kloubu potom vede k tomu, že kloub přes den více zatěžujeme a tak problém zhoršujeme. Proto by měly být používány s rozvahou a spíše na noc, jestliže kloub bolí. Současný stav na dálku se těžko posuzuje. Zřejmě by bylo dobré nechat nohu co nejvíce v klidu (dobrá rada před svátky...) Antirevmatikum bych asi v tomto případě použil (např.Brufen 2-3 denně 1 tabletu za den). Lokálně bych použil Flector EP gel dle doporučení v příbalové informaci. S tím máme výborné zkušenosti, ale určitě je dobrých léčiv mnohem více.
Volně prodejné léky
prosím vás pěkně je vhodný ibalgin baby sirup pro 4 leté dítě popřípadě jak dávkovat děkuji za odpověď laubová
blanka laubová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, pro 4-leté dítě je Ibalgin vhodný, pokud je jeho tělesná hmotnost vyšší než 7kg. Ibuprofen se dávkuje v množství 5-10mg na jeden kilogram tělesné hmotnosti a den. Ibalgin obsahuje odměrný váleček, kde je možné dávku odměřit dle rozpisu. Např. děti od 7-10kg mají užívat 3,75ml za den. Osobně bych řešil teplotu u tak malého dítěte zábaly a na noc, pokud by to bylo nutné, bych dal Ibalgin v dávce 3,75ml. Zvýšená teplotu má svůj význam v boji proti infekci a není dobré ji tedy zcela léky snížit na běžnou hodnotu.
Volně prodejné léky
Dobrý den,zajímá mě, zda Condrosulf 400 obsahuje 4:6 sulfát? V příbalovém letáku nic takového není.Nebo, který lék toto obsahuje. Moc děkuji za odpověď.
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Radko, Condrosulf 400 obsahuje chondroitinsulfát A, který je synonymem pro chondroitin-4-sulfát. Chondroitin-6-sulfát se označuje jako chondroitinsulfát C.
Volně prodejné léky
Zdravím, zajímá mně proč Condrosulf 400 není určen pro děti a mladistvé! To má tak špatné vedlejší účinky?A taky mi není jasné, proč je na něm uvedeno že se má po dobrání udělat 2 až 3 měsíční pauza a potom opět pokračovat v užívání. Děkuji za odpověď.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenko, indikace Condrosulfu předurčují výrobek pro použití zejména u dospělých. U dětí a mladistvých by jeho použití přicházelo v úvahu u komplikovaných sportovních poranění či třeba artritid. O tom však musí rozhodnout odborník. Jestliže lék budeme brát bez přerušení, mohou se objevit častěji některé vedlejší účinky. Ukazuje se , že terapetický efekt je obdobný, pokud uděláme doporučovanou přestávku či bereme lék nepřetržitě. Je tedy logické preferovat nižší riziko komplikací. O finanční stránce nemluvě. Condrosulf je podle mých zkušeností velmi dobře snášen a nesetkal jsem se s případem, kdy muselo dojít k přerušení léčby.
Volně prodejné léky
Dobrý den, jsem ve 12 týdnu těhotenství a dnes mi doktorka předepsala antibiotika, mám příšerný kašel už třetí týden. K tomu mi napsala kapky Tussilen, ale tam je napsáno, že není vhodný, myslíte že by byl lepší alternativou Stoptussin nebo Sinecod? Nebo navrhujete něco jiného.
Marcela Dušková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marcelo, nejsem pro podávání léků v těhotenství a volil bych je v krajním případě. O antibioticích to platí dvojnásob. Nemohu všal posoudit, do jaké míry je Váš zdravotní stav závažný. Volně prodejná antitussika určená na tlumení kašle nemají přiliš velkou účinnost a tak já sám osobně je ženám v těhotenství nedoporučuji. Stoptussin či Sinecod je možné ale zkusit. Přeji Vám, aby si příroda pomohla sama a aby se Vám ulevilo co nejdříve. PS : Je třeba rozlišovat léky které jsou určeny k zlepšení odkašlávání (tzv.mukolytika) a které k tlumení kašle a dbát na správné úživání. Držte se pečlivě příbalové informace.