Čtvrtek 27. února 2020, svátek má Alexandr
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 27. února 2020 Alexandr

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Dobry den, nedavno sa tu pisalo o vplyve alkoholu na hak. Zistovala som u lekarov a farmaceutov a vacsina potvrdila, ze v normalnej miere alkohol ucinok na hak nema. Ale nasla som jeden dotaz kde pisu nasledovne:” Pri konzumácii alkoholu sa môže znižovať účinnosť hormonálnej antikoncepcie (viď štúdie nižšie). Preto by sa odporúčalo prípadne použiť ešte aj iný typ antikoncepcie – bariérovú ochranu. A zachovať odstup 1- 2 hodiny. Ale vhodne je potom prípadne použiť 1-2 dni ešte aj iný druh antikoncepcie – bariérovú.”
A dalej sa odvolavaju sa na studiu o liekoch indukujucich enzymy.
“Ženy užívajúce liečivá indukujúce enzýmy musia dočasne okrem COC používať navyše bariérovú alebo inú metódu antikoncepčnej ochrany. Bariérová metóda sa musí používať počas celého obdobia súbežnej liečby a počas 28 dní od jej ukončenia.” Z toho by teda vyplyvalo, ze kazda zena, ktora si da poharik vinka sa ma do koca cyklu chranit aj inak.. No co by ste na to povedali? Co si ma z toho uzivatelka potom zobrat? Dakujem za nazor
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Michaelo. Alkohol je enzymový induktor. Nutí tedy játra vytvářet některé enzymy ve větším množství, než je potřeba a narušuje tím přirozené regulační mechanismy, pokud se pije ve větším množství.  Při pravidelném pití alkoholu může být tedy ovlivněn osud léčiv které užíváme, jestliže příslušné enzymy zasahují do jejich přeměny či nepřímo ovlivňují mechanismy transportu těchto hormonů do cílových tkání.  Doporučuji se řídit jen selským rozumem. Vysoká účinnost hormonální antikoncepce  byla dostatečně prokázána na velkých souborech pacientek.  Budeme-li se obecně držet zásady všeho s mírou, pravděpodobnost selkání HA je velmi malá. Bohužel tu správnou míru si často odvozujeme od chování našeho blízkého okolí a tak o správné míře mohou být také různé představy. V každém případě pravidelné každodenní alkoholu není normální stav a vede k závislosti a ke změnám osobnosti. Vede také k jiným závažnějším zdravotním komplikacím . Občasné pití vínka  nesníží významně učinek HA a k selhání antikoncepce může dojít jen za účasti více nepříznivých faktorů.  Doporučují 1 až 2 dcl  1-2 x týdně, pokud jsme zdraví.
Léky na předpis
Beriem hak Yaz a Uzivala som Fromilid 21 dni. Neviem ci u nizkodavkovej hak yaz plati nieco ine ako pri ostatnych hak v pripade uzivania atb?dakujem
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Postupujte Misko tak, jako doposud jako před užíváním antibiotika. Není třeba žádné zvláštní opatření. Fromilid podle mého názoru nemůže snížit účinnost tohoto kontraceptiva.
Léky na předpis
Dakujem krasne za odpoved. Len sa spytam, znamena to teda, ze ak beriem atb viac ako 7 dni konkr. 21 dni kvoli mycoplazmam tak po skonceni uzivania sa treba kolko este chranit aj inak? Dakujem este raz
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké antibiotikum a jakou antikoncepci užíváte, Misko?
Léky na předpis
Dobry den, rada by som sa spytala na uzivanie antibiotik a antikoncepcie. Vacsinou sa radi po dobrati atb chranit sa este 7 dni aj inak. Nasla som vsak aj odpovede lekarov kde pisali, ze po dobrati atb sa treba chranit cely cyklus, lebo v pripade otehotnenia by atb, ktore su este v krvi mohli poskodit plod. Aky je prosim Vas nazor? Dakujem
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Misko. To je velmi složitý problém. Antibiotika mají různou chemickou strukturu a  možný  výskyt vážnějších  nežádoucích účinků je také odlišný. Svoji roli hraje i dávkování antibiotika.  Budeme-li  mít na mysli jen ta, která se používají na běžné infekce  u mladých  a zdravých žen  pak se domnívám, že riziko poškození plodu  na počátku těhotenství je velmi malé. Muselo by se navíc na něm podílet více nepříznivých faktorů. Je to i z důvodu, že léčba běžných bakteriálních infekcí antibiotiky  probíhá zpravidla týden. Antibiotika jsou léky na lékařský předpis a je proto nutné, aby lékař posoudil všechny okolnosti než konkrétní antibiotikum předepíše. Měl by také vzít ev. na vědomí, že pacientka užívá antikoncepci a že i antikoncepce může způsobovat vážnější  či vážné nežádoucí účinky.
Parafarmacie
Dobry den, posledni dotaz. Myslite si, ze mam po prodelanem svrabu pokozku citlivejsi a muze reagovat citliveji na ruzne podnety? Dekuji
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to velmi pravděpodobné.
Parafarmacie
Dobry den, zasla jsem si nakonec na kozni. Pani doktorka rekla, ze to svrab neni a doporucila mazat cervenou indulonou. Pupinky prestavaji svedit, tak snad dobre. Vasi radu si ale ulozim, dekuji.
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to je dobře Lucko. Může to být jen kožní reakce po prodělaném parazitárním onemocnění. Přeji vám, aby vše bylo brzy v pořádku.
Parafarmacie
Dobrý den, jaká probiotika byste mi prosím doporučil k preventivnímu užívání před odletem do Egypta a současně k užívání také na místě (má-li smysl)? Jedná se o dospělého a o pětileté dítě. Předem moc děkuji, S.
Soňa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Soňo. Obávám se, že probiotika toho moc v Egyptě nezmohou. Zejména u lidí, které trápí průjmy častěji z různých důvodů. Většina probiotik v lékárenské sítí je již kvalitních. Sám  rád doporučuji Lactocare. Pokud průjem v Egyptě dostanete, pijte mistní heřmánkový čaj. Dokáře trávicí ústroji zklidnit a obtíže trvají výrazně kratší dobu.
Parafarmacie
Pro Lucku, určitě na radu pana doktora Solfatan vyzkoušejte. Při pročítání poradny jsem narazila na dotaz ohledně PITYRIASIS VERSICOLOR, kterým střídavě trpím snad 30 let. Nikdy mi nic dlouhodobě nezabralo. Pan doktor také doporučoval solfatan, vyzkoušela jsem a jako jediné to zabralo, teď tak 1x za měsíc si dám preventivně koupel a jsem už dlouho bez problémů. Když jsem se na něj ptala lékařky, tak se nadšeně netvářila, že jsou lepší krémy, ale já tomu nevěřím, nikdy mi nic tak nezabralo. Asi i proto, že při koupeli je ponořené celé tělo a nezapomene se nějaké místo namazat jako u krému
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ivano a Lucko. Je několik kožních problémů u kterých působí Solfatan skvěle. Je to přípravek jednoduchý, lety odzkoušený a bezpečný. Zákožka svrabová jej nemá ráda a někdy je to nejjednodušší (a možná nejlevnější) způsob jak se jí zbavit.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za radu, zeptám se v lékárně. Jde mi o to, že si sestra ani nikdo z okolí na problémy nestěžoval, proto předpokládám, že tam jsem to nechytla. Ona ani její manžel již dlouho nikde nebyli a je momentálně na mateřské dovolené. Já také necestuji, pracuji na VŠ a celkově nejsem v kontaktu s ničím, co by mohlo svrab přenášet. Syn je ve školce, ale jak říkám, on si na nic nestěžuje, pupínky nemám. Proto prostě nechápu, kde jsem k tomu opět přišla. Myslíte si, že je nutné opět vše vyprat, vydesinfikovat apod.? Jedeme nyní až do nedělního odpoledne pryč, mohlo by to stačit, aby se svrab dále neroznášel? Děkuji
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Někdy není snadné se svrabu zbavit, Lucko. Jestli máte podezření, že parazitární infekce nebyla úplně potlačena, je lepší opět vše vyprat včetně povlečení. Solfatan může krém dobře zastoupit a udělat často stejnou službu. Krém je připravený v lékárně? Znáte přesné složení? Bohužel  většinou zbytečně obsahuje  kortikosteroidy.
Parafarmacie
Dobrý den, 26.2. mi byl zjisten svrab, probehla léčba a vse kolem (prani, desinfekce apod.) a vyléčila jsem se. Na kontrole vse v poradku. Od te doby nic, jen sem tam par pupinku, ale zase to zmizelo. Nyní, cca od pondělka, se mi jich zacalo objevovat vice. Zase na stehnech, v loketni jamce, podpazi apod...vypada to uplne stejne, jako před tim. Jsem z toho dost nervozni a znicena. Nikde jsem necestovala, akorát jsem prespala u sestry, ale tam rozhodne svrab nemaji. Nikdo jiny si na svedeni nestezuje, ani manzel, ani syn - a spime povětšinou ve stejne posteli. … Je mozne, ze se mi svrab vratil nebo jde třeba jen o podrazdenou pokožku? Moc často se nemazu, ale tento tyden jsem se několikrát mazala krémem Excipial u Lipolotio. Nektere pupínky zmizely, ale objevily se další. Co mam delat? Mam doma ještě krem, který mi doktorka předepsala na naslednou léčbu, ale nechci si ho mazat, jelikož jsem ve 12. tydnu tehotenstvi. Jsem opravdu zoufala. Dekuji za radu
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Lucko. Svrab je dosti snadno rozpoznatelný, Podle toho co jste uvedla bych doporučil si koupit Solfatan pro balneo a použil bych ho dle návodu. To by mohlo pomoci. Zákožka svrabová se může přenášet velmi snadno. To, že se u sestry nemůže vyskytovat pusťte z hlavy. Zejména pokud pracuje ve zdravotníctví či hodně cestuje a spí v hotelích: To platí i jejím manželovi, který může být také přenašečem. Je také snadné si ji přivézt z dovolené.
Parafarmacie
Dobrý večer, pane doktore, mám užívat Maltofer léky ve formě tablet, na nedostatek železa v těle. Někdo říká, že se mají radši užívat ráno, někdo, že večer. Já je užívám chvíli a to tak, že si dám večer večeři, dám si půlku, pak vycumlám 1 tabletku, pak zapiji vodou a pak dojím jídlo. Je to lepší? Nebo je lepší jíst ráno?
Děkuji
Kristýna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Kristýno.  Využitelnost železa z různých přípravků je dost ovlivněna stravou. Železo je kov, který snadno vytváří komplexní sloučeniny, které jsou často nevstřebatelné. Takové tvoří zejména s látkami, které jsou rostlinného původu   Problémem mohou být různá seménka, koření, některá zelenina, nebo třeba pravidelné pití koncentrovaného čaje. Je dobré se proto vyhýbat extrémům ve stravování. Pokud doplňování železa  nevede k úspěchu, je nutné se detailněji zamyslet i nad jídelníčkem a třeba udělat i radikálnější změny ve stravování. Pokud si např ráno dáte kaši z ovesných vloček a přidáte v dobré víře  nyní moderní chia seménka,  zapijete pravým čajem tmavě hnědé barvy, je pravdděpodobné, že se železo z tablety skoro nevyužije. Přípravky s obsahem železa bych tedy užíval spíše mezi jídly nebo ráno a počkal 30 minut, než začnu snídat. Pokud tabletku následně zapijete vodou, železo se rychle dostane ze žaludku do dvanactníku, ve kterém se vstřebává v největší míře.
Parafarmacie
Dobrý den, prosila bych o radu... byla jsem u mé lékařky, protože mi bylo divně. Ta mi diagnostikovala, že kvůli nějakému viru, který jsem nejspíš chytila z nevyléčených antibiotik nemám železo. Ted už tam vir v krvi nemám. Dala mi k užívání 1tbl denně - Maltofer (30 žvýkacích tablet). Beru to 3. den a mám to na 3 měsíce. Příští týden máme ples za složené zkoušky a bude tam samozřejmě alkohol. Tak bych se Vás chtěla zeptat... Má to nějaký vliv? Nebudu mít nějaké komplikace? Např. na antibiotika by se pít nemělo, ale tohle není nějak závažné, nebo je? Děkuji za odpoved.
Hezký den, Adriana
Adriana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Adriano. Kombinovat víno s Maltoferem je možné. Nemusíte mít žádné obavy.
Léky na předpis
Dobry den, chcela by som Vas poprosit o informaciu. Uzivam antikoncepciu Yaz. Beriem to zodpovedne, preto by som sa chcela spytat, ci ked pojdem na oslavu a dam si napr. vinko, ci mam potom cakat este 3 hodiny kym uzijem hak? V pribalovom letaku to nepisu, ale pre istotu sa pytam. Dakujem krasne
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Misko, držel bych se obecné rady v příbalovém letáku a dbal na pravidelný časový interval. Nic víc. 
Parafarmacie
Nevěděl byste prosím, pane doktore, čím nejlépe odstranit pubické ochlupení, konkrétně na velkých stydkých pyscích? Po holení roste nepříjemné strniště a tvrdé chloupky. Na nohy používám epilátor, ale zajet do těchto míst si nedovedu představit. Co říkáte na epilační krémy (bezpečnost/funkčnost) případně neznal byste nějaký tip? Děkuji moc, Jana
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano. Nemám. Epilační krémy bych raději nepoužíval. Určitě zvyšují riziko infekce a vzniku zánětu a nepatří do této zóny. Buďte opatrná. Věřím ale, že že nějaký vhodný epilátor existuje. Na internetu jste opravdu nepochodila? Určitě nejste sama kdo má tento problém.
Parafarmacie
Upřesňuji a odpovídám - v ramenech jsem měla zánět šlach, též jsou v pravém osteofyty. Celý život pracuji v administrativě, ale je pravda, že též nosím těžké tašky a nákupy v ruce, nikoliv v baťůžku na zádech. Hrála jsem jen košíkovou na střední, a to je pěkně dávno.Děkuji za radu.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S osteofyty se toho moc nesvede, Jarmilo. Obtíže budou přetrvávat a někdy budete mít bolesti větší a někdy menší. Kolagenní hydrolyzáty pravému rameni moc nepomohou, ale je možné je zkusit.  Doporučuji dávku 2-10 g kolagenního hydrolyzátu za den. My používáme Gelantinu Intensive a Active. Záleží ale na stavu chrupavky. Injekce s kyselinou hyaluronovou mají určitý smysl a mohou na nějaký čas obtíže zmírnit. Nebránil bych se jim. Je  třeba rameni ulevit. Zátěž musí respektovat obtíže které máte. Ramena chraňte před změnami teploty. Pozor na průvan. Mějte je zakrytá při spánku. Určitě  jim prospěje suché teplo. Doporučuji lázeňskou péči či častější dovolenou (Egypt,  SAE, Izrael...), je-li to možné. I obyčejné sklo na pracovním stole dokáže u někoho vyvolat vážnější obtíže v pozdějšímu věku, pokud působí na ruce, lokty a ramena dlouhodobě.
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den,

snažím se snížit hmotnost nebo spíše změnit postavu, zpevnit. Chodím nyní 3x týdne cvičit (2x týdne kardio, 1x posilování + kardio). Upravila jsem jídelníček dle rad fitness poradkyne kam chodím cvičit. Mám možnost se zvážit na váze,která měří úbytek tuku, svalů apod. Výsledek po 14 dnech byl ztráta 2,5 kg, z toho ale 2kg svalové hmoty. Snažím se tedy teď sama vyhledavat informace o správné stravě,ale nazory a hodnoty na internetu se liší. Je mi 27 let, vážím 70 kg, měřím 170 cm. Nemám sedavé zaměstnání, dá se říci že v práci i dost nachodím. Kolik bych měla mít za den celkový příjem kJ, tuků, bílkovin, sacharidů, abych nehubla svalovou hmotu ? Děkuji velmi za odpověď.
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Andreo. Měřící přístroje ve fitness nelze brát  příliš vážně. Nemají nic moc společného¨s lékařskými přístroji a jsou to více elektronické hračky, které mají nabudit dojem vědeckého image než sofistikovaná měřící zařízení. Někdy mohou mít naměřené výsledky určitou orientační hodnotu, pokud se měříme za stále stejných podmínek. Je důležité vědět, jakou výživovou hodnotu váš současný jídelníček má a z toho vycházet. My jsme před časem udělali web www.potravina.cz, abychom mohli dávat lidem základní dietní doporučení, pokud nechtějí pravidelně navštěvovat naše Centrum, kde mají možnost si lépe osvojit  nový jídelníček, který lépe odpovídá  potřebám organismu.  Informace na webu jsou zdarma a anonymní. Není třeba se tedy obávat ataků prodejců diet. Zkuste si zjistit jakou výživovou  hodnotu současný jídelníček má. Teprve potom bych vám mohl nějakou radu dát. V každém případně jestli jste snížila váhu o 2kg, je velmi nepravděpodobné, že to bylo na úkor 2kg svalové hmoty.To by se mohlo povést  u vás (předpokládám že váš zdravotní stav je velmi dobrý) při úplném hladovění. Úplné hladovění znamená, že byste 14 dní nic nejedla a pila jen vodu. 
Léky na předpis
Dobrý den,
dlouhodobě kapu na glaukom Monopost, večer jednou denně. Můžu z jednoho obalu, když tam ještě zbývá stejný počet kapek, kápnout i druhý den? píšou tam, že kvůli sterilitě je potřeba obal použít jen jednou, ale když se ústí obalu ničeho nedotkne, snad by měl být stále sterilní (nepočítám prach ve vzduchu). a ještě jeden dotaz - nemáte zkušenost s něčím přírodním (vitamíny, potraviny, čaje) , čím podpořit normální nitrooční tlak, aniž by člověk musel kapat? děkuji.
jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Zaleží hodně na tom, jak s kapkami zacházíte. Možné to je a vaše uvažování je mi sympatické. Pokud se dotknete kápatkem víček, roztok se mikrobiálně kontaminuje. Během 24 hodin dojde k zvětšení počtu mikroorganismů ( zejména noční hodiny působí pro růst velmi příznivě) a následně může dojít k infekčnímu onemocnění oka či slzných žláz. Díky mikrobiální kontaminaci nelze vyloučit, že může dojít k rozkladu léčivé látky. Zejména ze skupiny prostaglandinových analog, kam patří právě vaše kapky.  Zvýšený nitrooční tlak utlačuje oční nerv a v krajním případě může v dlouhodobém horizontu dojít až k oslepnutí. Naštěstí v současné době máme výtečné prerpráty, které dokáží riziko dostatečně eliminovat. Zde tedy vidím použití očních kapek s obsahem léčivých látek jako nezastupitelné. Nedoporučuji jakékoliv experimenty zbavit se zvýšeného nitročního tlaku "přírodním" způsobem a dbal bych na pravidelné kontroly u očního lékaře. 
Parafarmacie
Dobrý den, chci též poprosit o radu. Už asi 3 roky mně pobolívají ramena, mám tam nějaké degenerativní změny. Ortoped to řešil obstřiky a injekcí s kys.hyaluronovou, byl to nějaký švýcarský preparát. Bolest hodně ustoupila, rozsah pohybu je velký, ale občas, když něco dělám, třeba si zapínám pás v autě a rameno nějak vytočím, tak se projeví taková bodavá bolest a mně se udělá téměř mdlo. Bude mně 60 v létě. Co byste mně ještě doporučil z Vaší lékárny ? Zakoupila jsem si už kolagen a začínám ho brát. Děkuji a pěkné májové dny přeji.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Jarmilo. Nemáte prosím zprávu od lékaře, abych si udělal obrázek o závažnosti degenerativních změn? Můžete z ní citovat? Pracovala jste manuálně? Sportovala jste ?
Léky na předpis
Prosim radu,pokud je Ibalgin 600 pouze na Rcp,muzu ho tedy nahradit Ibalgin 400+1/2?Predpokladam,ze ano,pak tedy nerozumim proc Rcp a proc takovy rozdil v cene.Dekuji
Blanka Mocova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Blanko. Vyšší dávky ibuprofenu zvyšují riziko nežádoucích účinků. Pokud tabletu rozpůlite, léčivá látka se rychleji uvolní. Nástup účinku může být rychlejší, ale zároveň může snáze dojít k poškození sliznice trávicího ústrojí. Je také větší pravdpodobnost nežádoucí interakce s jinými léky. Půlení tedy doporučit nemohu. I o zvýšení dávky je lepší se poradit s lékařem. Zejména pokud užíváte více léků na růlzné zdravotní problémy. V cenách léků logika není, pomineme-li, že zkrátka každý článek obchodního řetězce by rád vydělal co nejvíce, usiluje o to a samozřejmě sleduje chování spotřebitele.. Úhrada léčiv z veřejného zdravotního pojištění už určitou logiku má. Někdy větší, někdy menší. Záleží na schopnostech úředníků odolávat tlakům politiků a firem.
Volně prodejné léky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu po artroskopii kolene užívat současně Aspirín proti tromboze(doporučeno oropedem) a Wobenzym. Děkuji za odpověď.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Spíše bych ho doporučil užívat již týden až 10 dní před výkonem a pak dále, Marie. Je třebai volit dostatečnou dávku. Nyní už nebude takový prospěch z jeho používání. Protože neznám váš celkový zdravotní stav, je nutné, abyste vše konzultovala s lékařem. Ne vždy stačí jen ortoped ( internista, praktický lékař).
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, mám opakovaný zánět střev, mám doporučenou bezezbytkovu dietu, což znamená vyřadit celozrnné potraviny, čerstvé ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy, semínka... Na druhé straně se všude dozvídám, že pro správnou funkci střeva a zabránění zánětu střev je potřeba zvýšit vlákninu ve stravě, což znamená konzumaci přesně těch potravin, které mám vyřadit z jídelníčku( tak poraďte, co s tím? Děkuji))v
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lenko. Jídelníček je třeba přizpůsobit individálně na základě  znalosti aktuálního zdravotního stavu a způsobu stravování. Takto poradit nemohu. Užíváte léky? jaká je přesná diagnóza? Byly vám zjištěny také divetikly?  Které potraviny špatně snášíte a způsobují vám průjmy? Trpíte intolerancí některých potravin?  Jak dlouho tyto obtíže máte ? Máte nadváhu či naopak ? Má z vaší rodiny někdo obdobné problémy (rodiče, prarodiče, sourozenci) ?
Volně prodejné léky
Dobrý den mám poruchu pozornosti a vzal jsem si 1 a půl Piracetamu 800 a je mi ztoho trochu divně a motá se mi ztoho slabě hlava.Co to se mnou ve vnitř dělá nebo proč to tak blbě působí.
David
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Davide. Piracetam ve vašem případě doporučit nemohu. Problém může prohloubit. Vyhněte se mu. Jinak není třeba mít obavy z dalších vedlejších účinků. Obtíže ustoupí rychle.
Parafarmacie
Dobrý den, užívám denně Euthyrox 50 na autoimunitní onemocnění štítné žlázy. Mohu k němu bez obav jako doplněk stravy užívat B-komplex? Nemůže to narušit mou léčbu? Je mi 20 let. Děkuji moc za odpověď.
Hana Dvořáková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den. Určitě ne. Užívání B-komplexu má navíc většinou  racionální smysl.
Parafarmacie
Dobry den,
Melatonin forte 5mg je mozno uzivat celou tabletu? /dle navodu se ma uzivat 1/4, ale tableta nejde delit, rozpada se/, a jak dlouho v kuse se muze uzivat a jaka ma byt pauze po ktere je uzivani mozno obnovit.
Dekuji Nikols
Nikola
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Co to je prosím za výrobek, Nikolo?  Kdo jej vyrobil? Je z české distribuční sítě?  Můžete mi popsat vaše obtíže se spánkem?
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu, jaké doplňky stravy by pro mě byly vhodné, je mi 54 let, mám primární lymfedém nohou. Momentálně užívám Detralex 2 tab. denně, omegu 3 rybí olej 1000 mg plus vitamín E, vitamín D3 2000 IU. Je třeba ještě nějaký multivitamín nebo je něco z toho zbytečné? Jaký je váš názor na Cemio Kamzík? Dříve jsem dost sportovala, teď se snažím alespoň dost chodit. Děkuji
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Martino. Doplňky stravy  které užíváte mají určitý smysl. Detralex také, Vypozoroval bych si, zda není účinnější dávkovat 2x2 tablety  za den. Další zvyšování dávky ale nemá smysl.Co se týká kolagenu. Užívání může mít smysl také. Podle našich zkušeností se ale musí dávky pohybovat v množství 2-10g za den. Užívání mikrogramových množství nemá podle mého názoru smysl žádný a  vůbec nezáleží na struktuře kolagenu. Jedině v tom smyslu, aby byl dobře stravitelný a aktuální příjem některých specifických aminokyselin, které jsou typické pro kolagen ( i když se dokáží v těle vytvořit) dostatečný. Doporučuji snížit  denní příjem tuku. Nadbytečný příjem příliš zatěžuje lymfatický systém. Třeba je ale vaše stravování v pořádku.
Léky na předpis
mohu léky na snížení tlaku užívat obden
lhotáková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To není běžný postup, paní Lhotáková. Dávkování ale musí respektovat aktuálně  naměřené hodnoty a teoreticky i to je možné. Užívání léků by vám mělo přinášet zdravotní prospěch.
Parafarmacie
moc dekuji za rychlou radu, detralex mam doma nasazen, uzivala sjme ho v tehotenstvi,dekuji
Marketa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Výborně. Mohlo by to na otoky pomoci. Pokud ne, je to také důležitá informace pro lékaře.
Parafarmacie
Upresneni problemu.- jedna se pouze o jednu nohu, druha je bez obtizi, noha neni zarudla ani teplejsi, jen je v miste bolesti vzdy otok, patrny na prvni pohled, potize vznikly bez priciny, bez urazu, jedna se to poprve, neuziva zadne leky, zadne problemy, krecove zily nema je mu 38 let, prilezitostny sportovec, fyzicky zdatny, pokozka je beze zmen, zadne mapy, dulky , zmena barvy nic, jen ten otok a vyrazna bolest, omezena hybnost, stale bolest zustava v kotniku a otok trva, je mi divne ze bolest a otok zacal v koleni, pak lytko a nyni ,,se usidlil,, v koleni, zacla jsme mu podavat preparaty na kloubni vyzivu ale beze zmen,
Marketa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to  velmi podivné , Markéto. Já bych naslepo zkusil Detralex 2x2 tablety za den. Poproste lékaře o předepsání. Jestli nedojde do týdne k výraznějšímu zlepšení, je třeba aby to ortoped či chirurg nohu prohlédl.  Místa je třeba  pravděpodobně zrengenonovat. Odběr krve a moči a stanovení některých biochemických hodnot bude pravděpodobně nutný také. Jinak bych podával protizánětlivé léky. Z volně prodejných bych volil Diclofenac 25mg . 3x2 tablety za den. Kombinace s Detralexem je možná.
Léky na předpis
Dobrý den,jsem zoufalá z mých léků,nepočítám ty večerní,ale ráno mám brát Prestarium Combi,Pantoprazol,Euthyrox,pak draslík ..jak čtu interakce ,jsem z toho zmatená,jak to prosím můžu užívat,abych nesnídala v poledne?..nedá se něco brát spolu?.Díky za odpověď.Vendula
Vendula
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Napište mi prosím dávkování, Vendulo, abych mohl poradit. Takto nemohu. Napište mi také proč užíváte Pantoprazol. Jako zdroj draslíku používáte Kalium chloratum? Napište mi všechny léky, které užíváte včetně těch večerních.
Parafarmacie
Dobrý den.Manžela už mám po mozkové mrtvici doma.Byla slabší.Ale trápí mne to,že mu lékař řekl,že má odumřelou jednu cévku a to prý nenávratně,už se s tím nedá nic dělat.Jak moc je to závažné,jaké to může mít následky?Děkuji za odpověď.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Věro. To bohužel nemohu posoudit. Nevím jakou cévku a v jakém místě. Nevím také, jaké obtíže mu to nyní přináší a co mohlo být příčinou. Neznám  detailně jeho zdravotní stav.  Nevím také, zda je kuřák. V kladném případě se může brzy zdravotní stav znovu zhoršit a každá rada potom  drahá.   Pokud nekouří a byl  v dobré zdravotní kondici, tělo se se může s touto příhodou vypořádat bez dalších následků. Může se částečně vypořádat i se zhoršeným zásobením živin a kyslíkem v postiženém místě. Váš manžel  je ve věku, když může být ve velmi dobré zdravotní kondici a plný fyzických a psychických sil. Mozkové příhoda mohla být klidně náhodná. I to se občas stane. 
Volně prodejné léky
Dobrý den, ještě jeden dotaz. Po pásovém oparu beru na bolest Novalgin 500. Přes den bolesti nemám, beru jej pouze před spaním. Ale moc nepomáhá, neboť bolest cítím celou noc. Je něco ucinnějšího ve volném prodeji?
Karel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Karle. Analgetika na tento velmi nepříjemný problém příliš nezabírají.  Vzal bych si běžné analgetikum s protizánětlivým účinkem. Například Ibalgin 400mg.  Někdy může mít smysl užívání přípravku  Milgamma N tobolky.  Obtíže pak mohou ustoupit rychleji.
Léky na předpis
Pěkný den, co se stane, když se požije na trittico alkohol (1-2 skleničky vína nebo 1 malé pivo)? Jaké je riziko?
Vera
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Snížení účinnosti Tritica. Negativní ovlivnění jeho chování v organismu . Zvýšené riziko poškození jater ev. ledvin. Výraznější tlumivý efekt s riziky, které z toho vyplývají např. zvýšené riziko pádu. Záleží na celkovém zdravotním stavu. Je dobré se opravdu alkoholu vyhnout, aby měla léčba nějaký smysl  nebyla to ztráta času pro lékaře, peněz pro zdravotní  pojišťovnu a zdraví pro vás, Věro. Buďte opatrná.
Léky na předpis
Dobrý den, možná už tu podobný dotaz padl, ale nemůžu ho dohledat. Může se kombinovat Trittico (1/3 na noc) a krátkodobě (jednorázově) Guajacuran? Děkuji
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Veroniko. Já vt om problém nevidím, pokud by to bylo tak, jak jste uvedla. Přesto to prosím konzultujte s vaším lékařem, který vás zná. Kombinace může mít výraznější tlumivé účinky a nemusíte se ráno citit ideálně.
Doplňky stravy
Děkuji za odpověď. Přípravek mi byl doporučen v lékárně při léčení pás. oparu.
Karel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doplnění obsažených vitaminů může mít určitý smysl. Přípravek určitě neuškodí. Na ovlivnění průběhu virové infekce je příliš pozdě. Účinné léky, které brání replikaci viru (virostatika) na tento nepříjemný problém zatím neexistují.
Doplňky stravy
Dobrý den, koupil jsem si Gamaneurax. Obsahuje 2 vitamíny B a uridin 5´-monofosfátu. To poslední mi nic neříká. Mohl byste mi prosím vysvětlit, k čemu je uridin dobrý? Děkuji
Karel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Karle, Tato látka patří mezi pirimidinové baze a podílí se na syntéze i regulaci pirimidinových nukleotidů. Tím i na lákové výměně nukleových kyselin a všeho co s ními souvisí. Zejména tvorbou bílkovin, které mohou mít i různé velmi specifické funkce v lidském těle. Někdy, zvyšíme-li příjem některého meziproduktu či určité purinové či pirimidinové baze, může to mít vliv i na mírně zvýšenou syntézu určitého proteinu ( bílkoviny) či naopak. Regulace tvorby nukleových kyselin jsou velmi dokonalé. Za jakým účelem byl přidán uridinfosfát do tohoto přípravku nevím. Nevím také jaký by to mělo mít smysl a zda je to podloženo nějakými odbornějšími výzkumy. Určitě by mě to také zajímalo.  Osobně předpokládám, že tato látka se po podání ústy rozloží v trávicím traktu. Konkrétně v kyselém prostrředí žaludku a potom na ní "nastoupí" i trávicí enzymy.  Považují ji za velmi nestabilní v oblasti trávicího ústrojí. Něco jiného je, kdybychom ji podali injekčně. Mám tedy pochybnosti, zda má v přípravku nějaký racionální smysl. Výrobek ale takto vypadá mnohem zajímavěji.....Uridin-5 - fosfát je přirozenou látkou lidského těla ve kterém se tvoří i odbourává bez jakýkoliv  biochemických obtíží. Je tedy mimořádně bezpečný.
Parafarmacie
Dobrý den.Manžel (64 let) byl hospitalizován před 2 dny ,nyní mu provádějí vyšetření a bylo mu řečeno že prodělal slabší mozkovou mrtvicí.Asi tak 2-3 týdny si stěžoval,že ho bolí hlava-prý od špatného ležení a šlo mu na zvracení.Mohlo toto být předzvěstí mrtvice?Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Věro. Příčina může být i ve zhoršeném prokrvení určité části mozku.Omezení cirkulace pak vede k tromboembolii. Chce to pečlivé neurologické i interní vyšetření. Možná doplňkově i oční a ORL.Doufám, že je mu již mnohem lépe.
Volně prodejné léky
Dobrý den, táta věk 60 roků má náhradu kolene ale bohužel stálý zánět, delší dobu užívání antibiotik bez uspechu, asi za měsíc má jít na reoperaci. . Myslíte že by mu pomohlo užívání Wobenzyn ? Děkuji za odpověď. Jitka
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si Jitko, že to určitý smysl má. Minimálně v tom smyslu, že se pooperační rána bude lépe hojit. Současné obtíže se také mohou zmírnit. Je důležité zvolit správnou dávku. Doporučuji 15 tablet za den rozdělených na 2-3 dávky. Užívat nalačno !!!
Parafarmacie
Dobry den, za par dni me ceka operace nohy, po ktere se nebudu moci minimalne 3 tydny hybat tak, jak jsem zvykla...nyni hodne sportuji, 42 let, 177 cm, 74 kg, vegetarianka...prosim, jak se mam po te operaci stravovat, aby telu nic nechybelo a nenabrala zbytecna kila? Dekuji!
Marketa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Markéto. Musíte zkrátka jídelníček tomu přizpůsobit as nížit příjem energie. Doporčuji asi  o 20%. Korekci můžete udlěat na základě pravidelných týdenních vážení. važte se za stále stejných podmínek. Příjem tuku bych držel na 25% celkové energetické hodnoty celodenního jídleníčku. Příjem bílkovin bych držel asi na 70g za den. Současnou výživovou hodnotu jídelníčku si můžete spočítat na www.potravina cz. Hodnoty si pak můžete zadat a dopočítat podle mého doporučení. Je to snadné. Nový jídleníček si plánujte. Alespoň zpočátku než si ho osvojíte.  
Parafarmacie
Dobry den, manzelovi nejdirve nateklo koleno a bolelo ho celkem intenzivni bolesti, davala sjem mu ibalginy a mazani z venku, zlepsnei bylo, ale bolest se stehovala do lytka a nyni je v kotniku, opet to same , natekly a velmi bolestivy, uz orpavdu nevim cim mu pomoci, flek na tele nema a kliste nyni nemel ( tim sjem vyloucila boreliozu) jeste me napadl svalovec,ale zase proc ty kluby..... cim mu mohu pomoci? Navstevu ortopeda jsem zvazila ale nas nemocnicni doporucuje jen igalgin a nedela zadna vysetreni.....dekuji za odpoved
Marketa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je  noha zarudlá, teplejší? Jak je to s hybností kotníku a kolena? Můžete mi příznaky lépe popsat, Markéto? Vznikly tyto obtíže po zvýšené námaze, nebo bez jasné příčiny? Stalo se to poprvé? Jedná se jen o jednu nohu? Má manžel nějaké vážnější zdravotní obtíže? Užívá nějaké léky pravidelně? Má křečové žíly? Jak vypadá pokožka na postižené noze.
Parafarmacie
Dobrý deň,
čo odporúčate na alergiu zo slniečka. Čím sa chrániť pred a čo s alergiou, keď už vznikla (okrem Fenistilu). Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vyhýbat se přímému sluničku a chránit citlivé části vhodným oblečením. Jiné rozumné řešení neznám, Marto..Antihistaminika ( Zodac, Zyrtec, Xyzal, Peritol, Claritine...) mohou problém zmírnit, ale nepovažuji to za správnou cestu. 
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali se nemůže něco stát, když užívám Gynmax a železo, jestli se dohromady nemohou nějak ovlivňovat. Děkuji
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To nevím, Hanko. Myslím, že neexistují data na toto téma. Protože je ale železo velmi reaktivním kovem, snížené využití železa bych úpně nevylučoval. Je třeba se obrátit na výrobce či distributora Gynmaxu. Třeba nějaké věrohodné poznatky mají. Myslím že by mohly vznikat nevstřebatelné cheláty mezi železem a 2-3 molekulami indol-3 -kanabinolu.
Léky na předpis
Dobrý den, po pásového oparu mi byl předepsán Gordius. Mohu na toto léčivo občas alkohol ve formě vína?
Karel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Karle. To opravdu doporučit nemohu. Alkohol zvýší tlumivý účinek gabapentinu. Může také dojít ke zhoršení jaterní funkce. Nelze také vyloučit zvýšené riziko jiných známých nežádoucích účinků gabapentinu, který tento lék obsahuje.
Léky na předpis
Dobrý den, revmatolog mi předepsal lék Trexan, mám slabě pozitivní ANA. Po přečtení příbal. letáku mne dosti znepokojil výčet nežádoucích účinků. Může být tento lék opravdu tak nebezpečný? Děkuji.
Pavlína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Pavlíno. Methotrexát ( léčivá látka, kterou Trexan obsahuje) je léty prověřený a lékaři  s ním mají velké praktické zkušenosti. Je to léčivá látka s celou řadou  nežádoucích účinků, které se vyskytují častěji než u mnoha jiných léčivých látek. Lékaři proto musí  dobře znát zdravotní stav pacienta a také jej musí častěji kontrolovat. Lékař také musí být schopen včas rozpoznat, kdy lék raději vysadit a kdy riziko vyplývající z léčby převáží nad možným prospěchem pro pacienta. Přeji vám hodně zdraví. S revmatoidní artritidou není snadné bojovat a ani lékaři nejsou ve snadné pozici.





Léky na předpis
Díky a můžete mi prosím vysvětlit co to znamená zdravotní stav a rodinná anamnéza. Chci být v těhotenství v klidu a ne se nervovat kvůli akné. Řekněte mi prosím hrozí ohrožení miminka při lokální aplikaci?
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vždycky se dostávají stopy léčivé látky do okolního prostředí ( oblečení, součást prachových částic ve vzduchu a na površích). Právě více  při lokální aplikaci, Báro.  Při posuzování rizik musí lékař přihlédnout i k nemocem, kterými trpí či trpěli vaši  rodiče a prarodiče (rodinná anamnéza). Řada zdravotních problému a zdravotních rizik souvisí s dědičnou dispozicí.Lékař si také musí při posuzování zdravotních rizik uvědomit, jaké zdravotní obtíže jste mívala či máte a samozřejmě velmi vážně musí brát v úvahu i vaše těhotenství. Jednoznačně bych ale respektoval informace uvedené v příbalovém letáku o tohoto léku. Bude tam určitě uvedeno  i jasné stanovisko co se týče těhotenství.
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore právě jsem zjistila že jsem těhotná. Užívám na akné (čelo, Brada) Akneroxid 5. Jak je to s jeho užíváním v těhotenství. Lékař mi říkal, že na malé ploše a při lokálním užití by neměl obavy. Přesto se radši ptám. Děkuji
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Použití bych zvažoval na základě znalosti vašeho zdravotního stavu a rodinné anamnézy, Báro. Je možné respektovat radu lékaře.  Obecně bych doporučoval se mu v těhotenství raději vyhnout, pokud to je možné. Akneroxid se nesmí používat v posledním měsíci těhotenství.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,nevím zda sem patří moje otázka-loni jsem měla zánět achilovky a byla na 6ti rázových vlnách po 14 dnech na dalších třech vlnách ,to aby se mi to prý nevrátilo.Dva měsíce jsem byla v klidu a pak už jsem mohla zatěžovat.Mažu si achilovku Voltarenem ale tedˇpo 2měsících mě pata bolí apři cca 10 kilometrech chůze mi posledních asi 5km zase bolí tak ,že sotva dojdu.Turistika běžky a kolo je moje jediná radost i když mi bylo 75 nedovedu si představit sedět doma.Prosím poradˇte jeli rázová vlna dostačující nebo co jinak.Moc děkuji .
Božena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den,  paní Boženo. Fyzikálním metodám příliš nedůvěřuji. Je podle mého názoru velmi obtížné určit, kdy jsou  právě vhodné a kdy ne. Ve sportovní medicině, kdy jsou sportovci prakticky v každodenním kontaktu s lékařem je to úplně něco jiného. Je bohužel nutné volit správnou míru tělesné zátěže. Není možné zatěžovat achilovku za každou cenu. Buďte prosím opatrná. Za obtíže si pravděpodobně můžete sama a rozumím vám. Bez fyzické práce také nevydržím. Investujte do kvalitní obuvi, která nebude  achilovku tolik zatěžovat, pokud ji už nemáte. Voltaren je možné použít ,ale v tomto případě toho asi moc nezmůže. Nyní je třeba zvolnit a zátěž zvedat velmi pozvolna. Nejde jen o achilovku, ale i o klouby nohou. Díky bolesti achilovky nemusí být došlap správný a zátěž se nerovnoměrně přenese na druhou nohu, u které může snáze dojít k jejich poškození. Přeji vám hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den, máte pane doktore nějakou "babskou" radu, jak v průběhu dne snížit tlak 160 / 105 ? Totiž volal mně kolega, že má celou sobotu tuto podobnou hodnotu, měřil se ráno, v poledne i kolem 19.hodiny. Má 46, přístroj není pokažený, léky na tlak nebere...Poradila jsem mu stroužek česneku s kouskem chleba a pohyb, prý celé dopoledne proležel. Budu moc ráda, když mu něco doporučíte, radu předám. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Soňa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Bohužel vás Soňo zklamu. Naopak bych ale doporučil klid. Nikoliv pohybové aktivity. Při shodě více nepříznivých okolnosti by pak vše mohlo skončit tragicky. Jediné rozumné řešení je užívat správně léky na vysoký tlak a správně si tlak kontrolovat.  Předpokladem tedy také je aby je lékař správně předepisoval. Doma každodenně naměřené hodnoty mu pak v tom velmi pomohou. Má-li kolega nadváhu, začal bych snížením váhy a pak teprve medikací. Tlak se často úplně srovná a léky nejsou potřeba. Záleží ale také na celkové přičině vysokého krevního tlaku. Důvodů může být více.
Parafarmacie
Dobrý den, pan doktor na ortopedii mi doporučil na kotník adhezivní elastiku. Nikdy jsem o tom neslyšela. Na internetu jsou e-shopy, které to prodávají. Nic víc jsem nenašla. Chtěla bych se zeptat, jestli se to dá koupit v kamené lékárně, a jek se to používá. Jestli jako normální obvinadlo, nebo se to nechává na noze celou dobu. Děkuji
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marie. Moc se omlouvám, ale nemám s ní žádné zkušenosti a také pro mě je pojem nejasný a spíše obecný. Dá se pod ním představit ledaccos. V lékárnách určitě běžně nebude. Asi bych se poradil v prodejnách zdravotnických potřeb. Nekupoval bych ji napoprvé  přes internet, pokud vám na ortopedii nedali jasné doporučení. Ve výrobcích mohou být značné rozdíly v kvalitě. V každém případě základní opatření je nošení vhodné obuvi, snaha o udržování normální váhy a pak  ev. i samotná fixace kotníku.
Léky na předpis
Dobrý den,
je mi 45 a užívám Trexan 4 tablety týdně na revmatoidní artritidu. Poslední dobou se cítím hodně unavená. Můžete mi doporučit nějaký doplněk nebo čaj na povzbuzení?
Děkuji
JanaB
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, nevím o nikom kdo by se v současné době podobně necítil... Potřebujeme sluníčko, modré nebe, žádné změny času, vypnuté mobily, počítače a trochu i vlastní mysl.  Zaměřil bych se hlavně na jídelníček a hledal takové složení, které tělu co nejlépe vyhovuje. Pro vás je velmi důležité, aby se nevytvářely zbytečně látky, které podporují zánětlivé reakce. Může mít smysl používat multivitamin-multiminerál (DietLine VitAmin, Additiva) či "vitaminovou bombu" tyčinku Stimulsin Multi. Čaj či kávu, které obsahují kofein a ostatní purinové alkaloidy je lepší pít jen omezeně, protože zhoršují spánek  a únavu prohlubují.  Jiné legální povzbuzující látky neexistují. Léčba metotrexatem (Trexan) vyžaduje pravidelnou kontrolu zdravotního stavu. S touto látkou jsou bohaté terapeutické zkušenosti a většinu nežadoucích účinků lze částečně předvídat na základě dobré znalosti zdravotního stavu pacienta. Věřím, že jste v tomto směru v dobrých rukou. Dbejte na dostatečný odpočinek.
Parafarmacie
Dobry den, manzelovi je 31let. Zadne leky nebere, krev nebyla, operaci neprodelal a v zahranici nebyl. Primo takovehle problemy jeste nemel, ale prujem jako takovy se mu nekdy objevi. Nema kachni zaludek, tak nekdy .. ovsem ve vetsi mire naposledy asi pred peti lety. Smect davkoval, pokud vim, tri pytliky denne. V dobe, kdy mu to zacalo, tak mel pres den par chlebicku kupovanych a mysli si, ze to je tim, ovsem je proste divne, ze to trva jiz tak dlouho. Chlebicky nejedl sam a nikomu jinemu nic nebylo. Vcera uz to bylo chvilku lepsi, ale nevydrzel, dal si maso a v noci opet.
Lada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Smectu doporučuji dávkovat 3x2 sáčky za den. Varře manželovi heřmánový čaj. Sanžte se najít nějaký kvalitní. Kvalita je obecně dost hrozná. Velmi dobré kvality je v  některých prodejnách Marks and Spencer v Praze, kde prodávají potraviny. Dobrá heřmánková směs pro přípravu odvaru či nálevu by měla být k dostání od firem Herbata a Waldemar Grešík. Nápoj ať pije během dne místo vody. Myslím, že je na místě absolvovat kolonoskopii, pokud průjem trvá npřetržitě 14 dní. Ultrazvuk spíše vidím jako doplňkové vyšetření a příčinu s velkou pravděpodobností neodhalí. Je třeba vyloučit  idiopatický střevní zánět. V jarním a podzimním období se některé onemocnění trávicího traktu zhoršují. Platí to většinou i o střevních zánětlivých onemocněních. Stoji za to tento zdravotní problém vyloučit. Přeji manželovi aby Smecta s heřmánkem zabrala a  příští týden byl již v pořádku.