Středa 25. listopadu 2020, svátek má Kateřina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 25. listopadu 2020 Kateřina

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Dobrý den. Pročetla jsem několik dotazů ohledně refluxních potíží. V doporučení jsem našla brát IPP nebo Famosan na noc. Mě byl napsán Omeprazol 20mg ráno na lačno což mi vůbec nepomáhá.Spíš mi to rozhodilo trávení. Trpím spíše EER(ranní kašel, pocit cizího tělesa v krku, bolest na hrudi,ale i pobolívání žaludku). Sama jsem zvažovala zda by mi IPP nepomohly spíše na noc, protože příznaky pocituji nejvíce ráno, hlavně vykašlávání a bolest na hrudi a v zádech. Spím s vyvýšeným lůžkem. Občas si dám pár dní na noc Gaviscon, jen nevím zda je k dlouhodobému používání. Je tedy lepší brát tyto léky ráno nebo večer? Ještě váš názor na nacvik bráničního dýchání na posílení jícnového svěrače? Děkuji za Váš čas. S pozdravem Dana
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dano. Během noci může docházet i k vdechování žaludečního obsahu a kašel může s tímto problémem úzce souviset. Bolest na hrudi pak může souviset s poškozením sliznice jícnu.  Pozor na ranní pití kávy. Káva může následně jícen podráždit také. Co se týká gastroezofageálního refluxu klíčové je  úprava stravování a udržování normální váhy. To stačí vyřešit problémy 80% všech postižených. Co se týká používání blokátorů protonové pumpy, považuji to za  nepříliš vhodný, ale běžný léčebný postup. Je to z toho důvodu, že se setkávám s problémy, které při této medikaci následují. Co se týká Gavisconu, mám s ním dobré zkušenosti, je-li v tekuté formě. Alginát je zdravá vláknina a lék se hodí k dlouhodobému užívání, jestliže pacientovi vyhovuje. Tzv. blokátory H2 receptorů, mezi které patří i Famosan, doporučuji při této indikaci používat jen na noc. Nejsem ale ošetřující lékař. Jsem farmaceut. Považuji to za lepší a přirozenější řešení než použití léků s omeprazolem. Objevily se prosím u vás obtíže s polykáním ?  Je polykání jídla či nápojů po ránu bolestivé? S nácvikem bráničního dýchání na posílení jícnového svěrače nemám žádné zkušenosti a neznám nikoho u koho by to vedlo ke zlepšení stavu.  To ale neznamená, že to nemůže mít smysl. Jestliže ale  břišní tuk bude utlačovat okolní orgány včetně žaludku, nemyslím si, že cvičení může stav zlepšit, pokud pacient váhu nezredukuje.
Léky na předpis
Dobrý den,
dostala jsem na očním mast Maxitrol (nevím zda kapky nebo mast) na podrážděné oční víčko (viděno zevnitř). Prý je to nejspíš alergenní. Chci se zeptat, zda je tento lék v pořádku a bezpečný na tento problém?
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zuzano. Maxitrol je pro tyto účely docela vhodný.Neměl by ale být první volbou i z toho důvodu, že obsahuje antibiotika. Potom se divíme, že nám narůstá antibiotická rezistence a že lidstvo generuje další a další těžko řešitelné problémy. Je to tedy i o odpovědnosti každého z nás, lékaře nevyjímaje. 

Léky na předpis
Pane doktore reaguji na Vaši odpověď.Leky mám na tlak Prestance 5/5 a teď nově,asi měsíc mám Lenzetto jednu dávku denně.Mám problémy s brněním nohou už asi dva roky pořád běhám po vyšetřeních zatím nezjistily od čeho to mám.Bolest kloubů mě postihlo až po té viroze.Je mi 58 let a nadváhu nemám.Dekuji za odpověď
Lída..
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Asi, bych ty bolesti řešil jen krátkodobě diclofenakem. Volil bych volně prodejný s obsahem 25 mg a zkusil bych užívat 25mg ráno, 25 mg odpoledne a večer 50mg (2 tabletky). Tablety dobře zapijte. Brnění nohou bych zkusil řešit úpravou lůžka na spaní a cvičením s odborníkem - fyziatrem. I malé zhoršení funkce páteře může být příčinou. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den, upřesňuji ohledně víčka - žádné oční kapky nepoužívám, čočky nenosím, laserem jsem si nechala odstranit jakoby bradavičku na druhém víčku a tam zůstalo vyvýšené červené místečko, ale to mě nezlobí, jen jsem si myslela, že laser to "vybrousí" a víčko bude hladké! Proto znovu o laseru neuvažuji. Jakoby lišej je v koutku už 14 dní, a to se mně zdá už dost a po natření třeba očním krémem to pálí, pak jsem bezradná, proto prosím o radu, co koupit z lékárny. - otázka upravena poradcem
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkusil bych tedy Recugel a místo si 2-3 x za den jemně natřel. Můžete i vícekrát. Nenechte se zmást, že je učen k aplikaci do oka.Nemohu vyloučit, že bude pálit také. Vsázím ale na něj. Myslím, že by mohl pomoci. Co se týká toho druhého víčka, zákrok se asi úplně nepovedl. Ne vždy to je možné udělat dokonale. Záleží na původu výrůstku. Je lepšít to opravdu nechat být. Nemusí dojít k opětovnému růstu, pokud se jednalo třeba o naevus. Dva roky od zákroku je dost dlouhá doba a tkáň je asi už v klidu.
Parafarmacie
Dobrý den, co zakoupit v lékárně na víčko, které pálí a vypadá, jakoby se ve vnitřním koutku tvořil lišej ? Přestala jsem se hned líčit, ale problém neustupuje. Takto se před lety na levém víčku utvořila jakoby malá světlá bradavička, nechala jsem si odstranit laserem, ale dodnes tam mám červený flíček. tak to znovu podstoupit nechci. Kůži na chvíli zklidní voda Avene, ale nevyléčí...Co mně prosím poradíte ? Děkuji.
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Používáte častěji nějaké oční kapky, Radko?  Používáte čočky? Je to víčko na kterém byl proveden zákrok laserem? Červený flíček je vystouplý ?
Léky na předpis
dobrý den ,mohu kombinovat montelukast ,betaserc a bylinné kapky gynex,děkuji
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Radko. Jestli používáte Montelukast k léčbě a profylaxy astmatu, doporučuji se Gynexu vyhnout.
Léky na předpis
Dobrý den.Jsem týden po viroze.Prvni den jsem měla velké bolesti nohou a potom jsem se asi tři dny hodně potila.Teploty jsem měla jen zvýšené.A teď po týdnu mě začly bolet klouby kotníků,loktů a zápěstí.Nemůžu brufeny kvůli lékům na vysoký tlak.Chci se zeptat jestli je možná bolest kloubů po viroze?A jaké tabletky by jste mi doporučil.Děkuji
Lída..
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den , Lido.  Zvýšená bolestivost kloubů může s virózu souviset a je i dost pravděpodobné podle toho co uvádíte. Současné počasí se na tom může navíc podílet také. Jaké všechny léky pravidelně užíváte a v jakém dávkování ? Máte tyto potíže dlouhodobě?  Máte nadváhu?
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore mám dotaz. Jsem ve 17. týdnu těhotenství a postihla mě nějaká alergická reakce v očích a použila jsem na to po tři dny nějakou mast co jsem měla doma z minula. Nevím název jen vím, že měla v sobě antibiotika a asi nějaký kortikoid. Mohla jsem tím ublížit miminku?
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Katko. Je to velmi nepravděpodobné a buďte klidná. Na druhé straně, pokud si kapeme oční kapky, musíme si uvědomit, že slzovodným ústrojím se dostává část účinné látky do trávicího ústrojí a i oční kapky mají  celkový účinek  v závislosti na množství látky, která se  tam dostane. Při aplikaci očních kapek  které nejsou pouze na zvlhčení očí  je dobré stisknout  vnitřní koutek prstem směrem k nosu a zamezit tak odtoku léčivých látek slzovodnou cestou. Malá část se jich vstřebá také sliznicemi a podílí se na celkovém působení léčivých látek na organismus.  
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,
ráda bych věděla, jestli je vhodné užívání těchto léků bez vedlejších účinků:
Allopurinol Apotex 1-0-1
Tritace tablety 1-0-0
Atoris potahované tabl. 0-0-1, děkuji za odpověď, R.F.
Renata Fingerlandová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Fingerlandová. Tato kombinace je možná. Riziko nežádoucích účinků jednotlivých léků se vzájemnou kombinací  významně nezvyšuje. S těmito léky je velká zkušenost a jsou velmi dobře účinné, jestliže se správně užívají. S vysokou hladinou cholesterolu, kyseliny močové i  zvýšeným krevním tlakem se dá často něco dělat i jen úpravou životosprávy. V řadě případů stačí pouze upravit jídelníček a životní styl. Medikace nemusí být vůbec nutná. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore jsem těhotná 19. týden a doposud jsem užívala cca 2-3x týdně doplněk stravy z vašeho e-shopu VITAMIN a každý den kyselinu listovou, nicméně neustále kolem sebe slyším jak je nutné užívat vitamíny určené těhotným ,které zahrnují nějaké složky na podporu vývoje mozku (DHA??) atd. Můžete mi prosím říci svůj názor? Snažím se stravovat pestře ale je zima je to holt težší. Jinak dosud jsem přibrala pouze 2 kila.
Adéla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Adélo. Nenasycené mastné kyseliny EPA a DHA jsou nyní velmi populární a jako doplňky stravy mohou mít smysl. Zejména pokud se správně dávkují a užívají se dlouhodobě. Nejsou ale esenciální a tělo si je tedy dokáže vytvořit z jiných. Pouze dvě mastné kyseliny si tělo vytvořit neumí a potřebuje je získat z potravy. Jsou to kyseliny linolová a linolenová. Částečně také kyselinu arachidonovou. Zvýšení příjmu DHA (dokosahexaenové kyseliny)  může u plodu podporovat jeho růst. Studie také ukázaly, že může zlepšit prognózu předčasně narozených dětí. Je celkem dobře prokázáno, že vyšší příjem DHA  obecně přiznivě působí na vývoj plodu a miminka mají zpravidla vyšší porodní hmotnost . Zvýšený příjem EPA a DHA má příznivý vliv na nitroděložní vývoj a ovlivňuje příznivě vývoj mozku a vše co s ním souvisí (např. ostrost zraku..) . Užívání rybího oleje ve formě tobolek či kapek tedy mohu doporučit (zpravidla je v doplňcích i vhodný poměr těchto látek). Vše ale s mírou. Respektujte doporučené dávkování . Přirozenější alternativou je konzumace vlašských ořechů v množství 20-30g za den, ve kterých je ve správném poměru obsažena kyselina linolová a linolenová. Tělo si tak bude samo  regulovat podle potřeby, kolik si EPA a DHA vytvoří. Vysoký příjem nenasycených mastných kyselin také není zdravý, podobně jako nepřiměřený příjem nasycených mastných kyselin a podporuje patologické procesy v lidském těle. Vysoký příjem EPA zvyšuje sklon ke krvácení a pravděpodobně negativně ovlivňuje i imunitní systém. Ve výživě máme bohužel tendenci přiklánět se k extrémům a lidské chování a uvažování není racionální ani v tak zásadní věci.
Léky na předpis
Dobrý den, užívám Letrox 125 ráno (nemám štítnou žlázu), mohu zároveň užívat kapky Novo-Passit? Pokud ovlivňují účinek Letroxu, je možné je užívat alespoň s nějakým časovým odstupem? Děkuji Vám za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Jano.  Můžete přípravky kombinovat. Neužívejte je ale společně ve stejnou dobu.
Parafarmacie
Dobry den,
byla mi zjistena leidenska mutace hetrozygot. Chtela jsem se zeptat co bych mela delat abych se vyvarovala potizim?
Existuje neco prirodniho (bylinky atd..) co bych mohla uzivat abych telu trochu pomohla?
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Danielo. Moc se toho bohužel dělat nedá a určitě neutrácejte peníze za alternativní výrobky včetně bylinek. Nemohou pomoci. Jedna věc je ale mimořádně důležitá a můžete s ní snadno předejít zdravotním komplikacím. Snažte se, aby vaše tělo nebylo dehydratováno. Dostatečně pijte. Dehydratace organismu výrazně zvyšuje riziko trombů. Pozor na dlouhé cesty a na cesty letadlem. V letadle dochází k dehydrataci organismu velmi často. Přeji hodně  zdraví a jinak vězte, že neexistuje úplně zdravý člověk podle současných kriterií, ale jen člověk nedostatečně vyšetřený. Nebuďte proto z diagnózy smutná a řešte problém jen racionálně ve spolupráci s lékařem. Není to žádná tragedie.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore všimla jsem si na fotce, že mám lehce nateklé jedno víčko na oku. Nepozoruji nějaké začervenání, spíše lehký tlak. Co by jste mi poradil?Chcete-li mohu poslat foto e-mailem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře, Alice. Můj mail je guareta@drstanek.cz. Nejpozději zítra se vám ozvu.
Léky na předpis
Dobrý den,druhý den užívám ROVAMYCINE 3MIU na zánět průdušek a bolí mne hlava a zub.Před užíváním uvedeného léků jsem takové potíže neměla.Je to v pořádku?
Může se užívat při tom PARALEN500?
DĚKUJI za odpověď.
Iryna.
Iryna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Iryno. Protože tělo bojuje s infekci, může klidně propuknout infekce v zubu, který není úplně v pořádku a mikroorganismy v něm  dlouhodobě přežívají aniž byste to nějak pociťovala. Může být zvětšena mízní uzlina na straně, kde je bolestivý zub.  Zánětlivá reakce dráždí licní nerv a ten pak může aktivovat bolest hlavy. Možná bude do budoucna dobré, pokud vám zubní lékař postižený zub zkontroluje, zda tam není kaz či netěsnost. Paralen je možné s Rowamycinem užívat a může to mít smysl.  
Léky na předpis
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na překyselení metforminem. Užívám glimepirid, betaloc, metformin, purinol a moxonidin. Mám takový pocit hraničící s jistotou, že od doby, kdy jsem začla užívat metformin se u mne začal projevovat silný reflux s častým zvracením. Snažím se všemocně podpořit ledviny a odkyselení, ale nedaří se mi to. Zkoušela jsem přidat tablety s vojtěškou, aloe, lichořeřišnici, mumio, brusinky ... Tablety užívám s jídlem, zapíjím, přesto často zvracím. Zkoušela jsem užívat i omeprazol 20 ráno, odpoledne ale jeho účinky zeslábnou a je to zase na nic.Metformin beru 1000 beru ráno a večer. Zkoušela jsem přidat ještě k rannímu omeprazolu i omeprazol 10 odpoledne. Zdá se mi, že odpoledne je užití již bez efektu. Velmi prosím můžete mi pomoci radou. Jsem vděčná, že jsem zatím na tebletách a nepíchám inzulín, ale dostala jsem se do začarovaného kruhu. Mockrát vám děkuji a budu vděčná.
Bezoušková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Bezoušková. Můžete mi prosím popsat váš jídelníček? Třeba za poslední 2 dny. Napište mi také glykemie, pokud si je měříte glukometrem. Kolik prosím měříte, vážíte a kolik je vám let? Omeprazol neužíváte každý den ? Proč jej užíváte a od kdy? Který z doplňků stravy nyní pravidelně užíváte?
Léky na předpis
Dobrý den, vracím se k problému Neurontin - děkuji za odpověď a vysvětluji můj problém. V bederní páteři mám zúžení míšního kanálku a dochází k útlaku nervů a zřejmě z tohoto důvodu mě brní, pálí, bolí stehna a při ležení a sezení mě berou křeče. Proto beru neurontin. Jak jsem však uvedla, je to bez naprostého efektu, dokonce mohu potvrdit, že ty křeče se ještě znásobily. Prosím, jak doporučujete postupně snižovat lék Neurontin?
Co se týče další medikace, beru triplixam na vysoký tlak a 20 mg Cipralexu. Děkuji za odpověď. Zdraví Jana
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Tak jak obtíže popisujete se  zdá, že po Neurontinu se nedostavuje žádná úleva. Nevím, zda by mělo smysl dávku ještě zvýšit. Záleží i na tělesné hmotnosti.  O snížení dávky by měl určitě rozhodnout lékař. Pokud bych byl já na vašem místě, snížil bych dávku po dobu 3 dnů na 2-2-2, další celý týden 1-1-1. Následující týden  bych pak užívání přerušil úplně.   Doporučují užívat calcium cca 500 mg za den a magnesium  s vitaminem B6 cca 300/1,4 mg za den a ještě s vysazením chvili počkat. Nervový systém se podílí i na látkové výměně. Aktivuje tyto procesy. Nedostatek těchto klíčových iontů v postižené oblasti může mít negativní vliv na účinek Gabapentinu, který je skutečně skvělý pro léčbu neropatické bolesti.
Léky na předpis
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na famosan. Často jsem o tomto přípravku četla, že po čase užívání ztrácí na účinku. Jaký je váš názor a zkušenost. A zda lze famosan kombinovat s omeprazolem. Jako ráno omeprazol a večer famosan. Zda se mi famosan k tělu šetrnější, bojím se ale úbytku účinků . Janoušková
Janoušková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Jankoušková. To se mi nezdá. Nikdy jsem se s tím nesetkal.  Spíše se lidem uleví a pak dělají větší dietní chyby. Myslím si, že mechanismus účinku to vylučuje. Kombinace s omeprazolem mi nedává smysl. Držel bych se Famosanu a užíval jej jen na noc. Otázkou je, jakou dávku volit. Samozřejmě záleží na tom, jaké obtíže máte a jak jsou závažné. Předpokládám jen, že Famosan byl předepsán správně a  že došlo ke zlepšení stavu.
Léky na předpis
Dobry den je nejaka volne prodejna alternativa leku tramal?
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Martine. Takto silný analgetický účinek nemá žádný volně prodejný lék. Je to tak dobře.
Léky na předpis
Dobrý den, užívám neurontin, ale nikdy jsem nepozorovala zlepšení zdravotního stavu (lék beru na uvolnění nervů). Nejprve jsem užívala 300 mg 1-1-1, protože se nedostavil efekt, neurolog mi zvýšil dávku na 3-3-3. Od té doby se peru s pálením s křečemi ve stehnech, především v noci. Bylo mi řečeno, že tento nežádoucí účinek je známý a mám to nějak přetrpět. Už ale opravdu nemám dál sílu, nevyspím se a celkově se cítím velmi unavená - léčba bez efektu. Mohu lék vysadit ihned? Je to spíš trápení než léčba.
Moc děkuji za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Můžete mi prosím vysvětlit co myslíte pojmem uvolnění nervů? Jaké všechny zdravotní obtíže máte? Užíváte pravidelně  ještě jiné léky? V každém případě vysazení musí být postupné !!!
Parafarmacie
Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně kašle u své šestileté dcery - je vhodné kašel potlačit různými sirupy hned v počátečním stádiu nebo vyčkat např.2-3 dny a poté zahájit léčbu? Jedná se o kašel s vykašláváním. Doporučil byste nějaký přípravek? Děkuji, Eva
Eva Horáková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Evo. Nejlepší je nechat kašli z nachlazení přirozený průběh. Předpokládá to, aby dítě dostatečně pilo a nebylo dehydratované. Nápoje by měly mít teplotu těla, nebo být o něco teplejší. Tlumit kašel může průběh komplikovat. Podpořit vykašlávání mít smysl může. Zejména jestliže jde o úporný kašel, plíce jsou velmi zánětlivé, sliznice tvoří hustý hlen a dýchání je jednoznačně zhoršeno. Efektivně tlumit kašel je z farmakologického hlediska problém, protože se bez kodeinových léčiv neobejdeme. Volně prodejné léky na tlumení kašle jsou podle mého názoru  málo účinné a dítě bych s nimi nezatěžoval. Jsem tedy pro běžný postup. Čaj s medem + jitrocelový sirup nebo ev. sirup Mucosolvan Junior v případě vaší dcerky , na hrudník dát teplý suchý obklad,  skočit do pelíšku a přečíst si nějakou pěknou knížku. 2-3 dny  pobytu v klidu v domácím prostředí sníží na  možné minumum  riziko propuknutí následného infekčního onemocnění dýchacích cest a dětské tělo se dá brzy dohromady.
Parafarmacie
Manžel má celkem náročné povolání jak fyzicky tak psychicky. Boleli ho nohy a cítil se unavený a stres. Po užívání hořčíku a b-komplexu se cítí lépe. Ten vitamín C užívá teď v období chřipek. Ostropestřec mi doporučili v lékárně na pročištění organizmu, protože manžel často trpí na hnisavé boláky v oblasti třísel. Proto jsem chtěla vědět, jestli ty vitamíny jsou takto vhodné. Děkuji za odpověď
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře Jitko. Ostropestřec opravdu hnisavé boláky v oblasti třísel nespasi. Doporučuji třísla po koupeli velmi pečlivě otřít do sucha a natřít Clotrimazolem krémem. Ideálně vícekrát za den. Jedná se pravděpodobně o kandidovou či jinou infekci kůže. Jestliže se cití po doplňcích stravy lépe, není důvod nepokračovat. Má-li nadváhu, ať dá nějaké to kilo dolů. Nohy to přivítají.  Nadměrné stravování vede k únavě a podporuje zánětlivé procesy a zbytečně zatěžuje trávicí systém. Zvýšená fyzická zátěž může vézt k nedostatku horčíku ve svalové tkáni. Doplněk stravy s hořčíkem v dávce 300-400mg za den může pomoci.
Parafarmacie
Může se dlouhodobě užívat b-komplex forte, hořčík, vitamín C a ostropestřec, vše po jedné tabletě denně (dle dávkování)? Neměla by se udělat třeba nějaká pauza?
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jitko. U vitaminů a minerálních látek které jste uvedla si tělo nedokáže udělat dlouhodobé zásoby. Je tedy odkázáno na příjem potravou. Tento příjem je částečně regulován různými mechanismy. Pokud zvýšíte jejich příjem formou doplňků stravy, sníží se efektivita využití těchto látek z potravy. Pokud pak náhle tyto látky vysadíte, objeví se po určitou dobu jejich nedostatek pro látkové pochody ve vašem těle. I používání doplňků stravy by mělo mít nějakou hlavu a patu a měla by vycházet z dobré znalosti výživové hodnoty vlastního jídelníčku. Používání různých doplňků stravy s obsahem ochranných látek může mít smysl pouze dlouhodobého pohledu, pokud se používají v rozumné dávce. Kvalita extraktů ostropestřce či mleté drogy nebývá podle mého názoru dobrá a sám ho nikomu  nedoporučuji protože o prospěšnosti nejsem vůbec přesvědčen. Zcela něco jiného jsou léčiva s obsahem silymarinu (směs flavonolignanů), který je z této rostliny vyráběn, kde byl ochranný účinek na jaterní buňky dostatečně prokázán a směs je přísně standardizována. Je v ní  navíc vyloučena možnost kontaminace plísněmi, které mohou působit naprosto opačně a být pro jaterní buňky i vážnou zátěží.
Léky na předpis
JE MOŽNÉ PREDNIZON NAHRADIT ALESPOŇ ČÁSTEČNĚ TRITERPENEM S REISCHI? DĚKUJI
JAN ŠVUB
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Prednison má velmi silný protizánětlivý účinek. Působí také významně imunosupresivně. Vůbec ho nelze porovnávat s triterpenem s reishi.  Z jakého důvodu prosím užíváte Prednison ?  V jakém dávkování? Třeba je  nějaký prostor pro snížení dávky.
Léky na předpis
Proč musí po ročním užívání léku ELIQUIS 168 TBL 5 Mg jedo další předpis schválit lékaři ZP pacienta ?
Václav
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den. Václave. Eliquis je lék drahý a má svá preskripční omezení.  Jeho spotřeba rapidně roste a lze ho často nahradit výrazně levnějšími přípravky. Je to tedy jedna z možností regulace spotřeby tohoto léku.
Léky na předpis
Dobrý den, dlouhodobě se léčím s dyspepsií horního typu a refluxem resp. pocitem kyselosti v ústech. Nyní jsem absolvovala po 2 letech 2.gastroskopii a opět bez makroskopického nálezu. Užívání inhibitorů PP mi vůbec nepomáhá. Dojde sice k zastavení produkce HCl, ale nadměrná sekrece pepsinu a pachuť v ústech přetrvává. Mám také pocit zhoršeného trávení. Hlavní potíže mám v noci. Již jsme spolu komunikovali ohledně užívání Famosanu na noc. Potíže mi celkem spolehlivě odstraní 60 mg (40a 20mg) Famosanu na noc a efekt vydrží po celých 24 hod. Připomínám že beru ještě Cipralex 10 mg a Mg,Ca, E vitamín 100. Jsem štíhlá a dodržuji dietní doporučení pana doktora i režimová opatření. Jen panu doktorovi se zdá těch 60 mg Famosanu moc. Bohužel se mi nedaří snížit tu dávku na 40 mg. Přesto že užívám těch 60mg Famosanu už 3 měsíce, nepozoruji žádné jiné problémy, které jsou uvedeny v příbalovém letáku a dávka mi opravdu pomáhá, Dřív jsem užívala 300mg Ranisanu na noc, ale ten je bohužel dlouhodobě nedostupný. Prosím o informaci, jestli je možné užívat Famosan v této dávce dlouhodobě. Děkuji
Kateřina PIlová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Kateřino. Já v dávce 60mg na noc žádný zásadní problém  u vás nevidím  a považuji to správný  léčebný postup, když nejsou léky s ranitidinem k dispozici. Hlavní slovo má samozřejmě ošetřující lékař. Famotidin se používá ve výrazně vyšším dávkování u některých vzácnějších indikací. Pokud pachuť v ústech přetrvává, hledal bych řešení v úpravě jídelníčku. Je to ale o detailní znalosti toho co jíte a pijte, abych ev. mohl poradit, jakou cestou se  zkušebně vydat.
Léky na předpis
Mohu užívat detralex a trombex
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jsou to jediné léky, které pravidelně užíváte?
Léky na předpis
a dodatok pán doktor brala som aj duphaston s adipexom.duphaston musim užívať dlhodobo.vdaka
zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi nepravděpodobné, Ivano. I po tak krátkém užívání může ale někdy dojít  třeba ke zvýšení krevního tlaku, které bude nějaký čas přetrvávat. To platí i o jaterních testech v kombinaci s Duphastonem.
Léky na předpis
Dobrý deň pan doktor chcem sa opytat ci 14 tabletiek adipexu môžu poškodiť nejako moje zdravie alebo celkový stav.brala som ho 2 týždne.dakujem pekne
zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi nepravděpodobné, Ivano. I po tak krátkém užívání může ale někdy dojít  třeba ke zvýšení krevního tlaku, které bude nějaký čas přetrvávat. To platí i o jaterních testech v kombinaci s Duphastonem.
Parafarmacie
Dobrý den,
mam dotaz dnes jsem použila na záda 1/2 náplasti capsicolle. jsem v 19. týdnu těhotenství. je to prosím v pořádku nebo se to nesmí?
Adéla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to v pořádku, Adélo. Nemusíte mít obavy.
Parafarmacie
Dobrý den, moje mamka, 63 let, si zakoupila s kamarádkami náramek s neodymovým magnetem 1200 gaussů a výrobce tvrdí, že má harmonizační účinky. Ráda bych se Vás zeptala, zda může mít učinek na tlak? Může ho ovlivnit nebo zvýšit?
Nina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
U citlivých osob to nelze vyloučit, Nino. Osobně doporučuji takové náramky vůbec nepoužívat. Mohou být jen zdrojem zdravotních problémů.
Léky na předpis
Dobry den
Ane doktore děkuji za radu ohledne vitaminu , zazvor bych chtela uzivat obcas treba pri nachlazeni nebo v caji , nebo jako koreni, nevim jestli pri kombinaci leku hlavne trombexu muzu
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není v tom problém, Hano. Vše ale s mírou a není třeba jej používat každodenně.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore Cholesterin sarafín a arterin volně prodejný.Moc děkuji
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli se tedy jedná o Arterin - doplněk stravy s obsahem monakolinu  a  doplněk stravy Sarafin Cholesterin kapky, v doporučeném dávkování by nemělo docházet k žádné významné interakci a nežádoucím účinkům. Ve výrazně vyšším dávkování to ale platit nemusí. Doporučuji zároveň snížit příjem živočišného tuku ve stravě na cca 70g za den.
Parafarmacie
Dobrý den,prosím mohu užívat kapky CHOLESTERIN a zároven prášky ARTERIN na cholesterol?Děkuji
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Alice. Můžete mi napsat výrobce?  Zřejmě se jedná o doplňky stravy.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore. Synovi (5 let) se viróza "vrazila do uší" - v noci se budil, že ho pobolívají. PLDD mu do nich nahlédla a nasadila kapky Otobacid a pro jistotu na 7 dní Augmentin DUO (5ml/12h). Protože nešlo o nějak akutní zánět středouší, Augmentin byl nasazen spíše pro jistotu a syn se zdá zcela fit, chtěla jsem se zeptat, zda by pětidenní léčba Augmentinem mohla být dostačující (s pokračováním v kapání Otobacidu) a také by mne zajímal Váš názor na Aurecon Junior jako následnou prevenci - myslíte, že má nějaký smysl? Předem moc děkuji za Vaši odpověď.

- otázka upravena poradcem
Drahoslava
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Drahoslavo. Doporučuji užívat Augmentin 7 dní. Průnik anitibiotik do středouší není snadný a ideální.... Co se týká Aureconu, ušní svíčky mohou ulevit od bolesti v uchu, od závratí či bolestí hlavy. Vše záleží na původu obtíží.  Jakékoliv přípravky určené k častější aplikaci do zvukovodu považuji za rizikové. Používal bych je pouze tehdy, jestliže je přímo doporučí ORL lékař. Narušují přirozené mechanismy které v uchu probíhají, stejně jako třeba časté používání ušních tyčinek, které pak vede ke zvýšené tvorbě ušního mazu,  nebo i k zůžení zvukovodu.
Léky na předpis
dobrý den, mám dotaz ohledně mamky 85 let, která bere ráno léky letrox 50 1tbl, stacyl 100 1tbl, hydrocortison 10 2tbl,verospiron 25 1tbl,lozap 50 1tbl, acidum folicum 1tbl a byla jí přidána nolpaza 40 1tbl, lze tyto tbl užít najednou
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na jaké trávicí obtíže si maminka stěžuje, že jí byla předepsána Nolpaza, Ivano? Proč užívá Hydrocortison?  Určitě bych užívání léků nějak rozvrhnul, je-li to možné. Podle medikace se zdá, že mamince zdraví slouží docela dobře a je otázka zda ji obtěžovat  léky , které možná nejsou úplně potřeba. Napište mi prosím o maminčině zdraví více.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore.
Manžel má nález na žlučovodu a tam zavedeny stenty. Taky má léta reflux, ale v mírnější formě, a bere Apo ome, nebo Controloc. Bojím se ne moc dobrého dopadu na játra a ráda bych se proto zeptala, jestli neexistuje nějaká šetrnější alternativa.Děkuji.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Slávko. Pokud se jedná o gastroezofageální reflux, myslím si, že je lepší to řešit ranitidinem (Ranisan, Zantac, Ranital )- 150 mg na noc.  Tzv. blokátory H2 receptorů. Bohužel s léky s obsahem ranitidinu je nyní problém a uvidíme, co se z toho vyvine.  Je to důsledek snižování cen léků ad absurdum kvůli politickému zadání. A to nejen u nás. Pokud se volí blokátory protonové pumpy, které jste uvedla, je lepší je dávkovat jen na noc ( mám-li na mysli reflux), aby negenerovaly další zažívací obtíže, které se pak řeší prokinetiky či enzymovými preparáty. Samozřejmě klíčové je správné stravování a udržování normální váhy. Jestliže břišní tuk tlačí na okolní orgány včetně žaludku a jater, které bývají automaticky postiženy steatózou, pak je každá rada drahá. S tím pak souvisí i zvýšená tvorba žaludečních šťáv, možnost vážnějšího poškození jícnu i možnost vdechnutí  tráveniny během spánku s dalšími možnými  negativními zdravotními dopady. Co se týká nálezu na žlučovodu, budou zřejmě potřeba i jiná dietní opatření. Doporučil bych snížit příjem tuku minimálně na 25% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Opět raději zdůrazním, že největší zátěží pro játra je nepřiměřený jídelníček, pokud není člověk vystaven nadměrnému pití alkoholu či jiných toxických látek. Je tedy nutné vždy řešit ten zásadní problém a pak se dá ještě ledacos vylepšit i dalšími kroky. Jestli jsem uvedl řadu skutečností, které se vašeho muže vůbec netýkají, omlouvám se mu za to a přeji mu hodně zdraví.  Protože řešíme zejména zdraví obézních lidí rozepsal jsem se možná více, než bylo třeba.
Parafarmacie
Pane doktore, ráda bych Vás poprosila o radu, zda byste mi doporučil zakoupit si nějaký preparát na zlepšení imunity před plánovanou operací. Jsem zdravá, je mi 33 let, na nic se neléčím, léky neberu. Budou mi ale za 14 dní vytrhávat dva zuby v celkové anestezii, a tak přemýšlím, jestli bych neměla tělo nějak na zákrok připravit. Děkuji, Zdena
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zdeno. Osobně doporučuji to neřešit. Zejména jestli se jedná o osmičky. Je možné, že vám lékař předepiše antibiotika k profylaxi. Můžete ale preventivně používat Wobenzym. Hojení se může uspíšit. Doporučil bych dávkování 3x5 tablet denně nalačno týden před a týden po výkonu. To se mi zdá dostatečné.  Přeji vám, aby byl zákrok rychlý a rány se rychle zhojily.
Léky na předpis
Dobry den prosim o radu uzivam euthyrox, trombex 75 , coaxil , sortis a derin na noc a carzap mohl by jste mné poradit jaké muzu vitaminy k teto kombinaci leku. A muzu zazvor ?Nevim zda u trombexu je nejake omezeni v jidle. Dekuji
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Hano. Doporučuji přidat multivitamin-multiminerál DietLine VitAmin. Co se týká omezení v jídle, doporučuji se držet jen obecných výživových doporučení, které zpracovala Společnost pro výživu. To platí i v případě Warfarinu, u kterého se  občas někde nesmyslně zakazuje zelenina. Jelikož ale užíváte Sortis, je důležité pečlivě kontrolovat příjem tuku i jeho složení. měla byste dostat od lékaře doporučení, kolik tuku za den má jídlelníček obsahovat. Měla byste se vyvarovat větší nadváhy. Proč prosím chcete užívat zázvor ? Chcete jej jen používat občas ke zpestření jídelníčku?
Parafarmacie
Děkuji za odpověď, to mi doposud nikdo neřekl, žila jsem v domnění jak nejsem "chytrá", ne že bych byla prioritně motivována penězi, udělaly jsme si s dcerou výlet a odběr nám zaplatil benzín, vypadalo to jako spojení příjemného s užitečným. Každopádně zasloužíte díky za upřímnost, lékaři většinou mlží a neřeknou celou pravdu, můj obvodní lékař mi řekl, že by to nedělali, kdyby to škodilo. Mějte krásný den. - otázka upravena poradcem
Klementýna Myšáková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Lidé kteří darují krev či plasmu určitě zasluhují obdiv a uznání. Měli by ale být správně seznámeni s riziky a měli by mít speciální zdravotní péčo. Stát by měl být schopen zajistit dostatečný počet dárců a také se k nim správně chovat. Osobně nejsem pro komerční řešení. Je to jen o lidech a vztazích mezi nimi. Jak stát plýtvá slyšíme denně. Ve vašem případě bych doporučil dárcovství plasmy 1-2 x do roka, pokud nebudete mít žádné zdravotní obtíže, které by mohly s odběrem souviset.
Parafarmacie
Děkuji za rychlou odpověď pane doktore, je možné, že nízká imunita souvisí s častým odběrem krevní plazmy? Jezdím do rakouské plazmaferetické společnosti cca 3x měsíčně již několik let.
Klementýna Myšáková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Paní Klementýno. Nemohu posoudit, zda váš imunitní systém nestačí plnit svoji funkci, či je v pořádku. V každém případě odběr krevní plasmy je obrovským zásahem do organismu. Vždyť krevní plasma se podílí na transportu látek, které tělesné tkáně potřebují, a nebo jsou pro ně nadbytečné a musí být z těla vyloučeny. Podílí se  nepřímo na regulaci vnitřního prostředí organismu. Podílí se také  např. na transportu imunoglobulinů a krevních buněk, které se podílejí na obranyschopnosti organismu, či látek hormonální povahy. Např. kortikosteroidy přímo zasahují do imunitních dějů. Pokud jsou odběry  prováděny 3x mésíčně, deficit určitých látek v tělesných tkáních musí být  patrný a musí se na zdravotním stavu určitou měrou projevit. Čím je člověk starší, tím tělo potřebuje také delší čas na regeneraci.  Odběr 3x měsíčně se mi nezdá v pořádku a je to hazard se zdravím.
Léky na předpis
Dobrý den, ano kašel se objevil při zahájení léčby a jiné léky na tlak neužívám.
Ilona
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Podle mého názoru by bylo lepší volit léky z jiné skupiny, Ilono, pokud je léčba nutná.
Léky na předpis
Dobrý de, chtěla bych se zeptat, zda ustoupí vedlejší účinky (suchý kašel) při užívání léku Prennesa. Lék užívám 10 dnů. Děkuji za odpověď.
Ilona
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to podle mého názoru nepravděpodobné, Ilono.   Je to častý nežádoucí účinek. Kašel se opravdu objevil v zápětí po zahání léčby? Užíváte ještě další léky na snížení krevního tlaku?
Parafarmacie
Přeji pěknou neděli pane doktore, v tomto zimním čase mám rok co rok rýmu a pokašlávám, sice jen trochu, ale i tak mi to vadí. Přitom dbám na přísun vitamínu C (hlavně citrusové ovoce) otužuji se pravidelným pobytem na čerstvém vzduchu atd, nechci situaci řešit chemií (kapky, sprey do nosu), zdá se mi, že platí pořekadlo o léčené a neléčené rýmě...hlavní problém vidím v nadměrné teplotě na pracovišti, stroj na kterém pracuji "topí" a já to neovlivním. Doma topíme velmi úsporně, max na 19 stupňův práci musím snášet 25 stupňů i víc. Přechody mezi horkým a studeným prostředím jsou (podle mě) asi hlavní příčinou celozimního posmrkávání. Co ještě udělat pro posílení imunity? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Klementýna Myšáková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den pan Klementýno. Je to skutečně jen problém tohoto období?  Nejsou jen tyto obtíže v tento čas intenzivnější? Užíváte nějaké léky?  Máte ještě  jiné zdravotní obtíže? Tzv. posílit imunitu je velmi problematické. Prakticky všechny přípravky, které patří mezi doplňky stravy a doporučují se na poslení imunity nemají dostatečně prokázánu účinnost. Nám se osvědčuje kombinace vitaminu C s fllavonoidy (Paralékárna Flavonoidy), smysl má zvýšit příjem  samotného vitaminu C.  Zdá se také, že strava bohatá na některé betaglukany může příznivě ovlivňovat  imunitní systém. Smysl mohou mít za určitých okolností i probiotika a prebiotika . Opět  ale spíše jako  dlouhodobá součást běžné stravy . Pestrý jídelníček, který obsahuje ochranné látky všeho druhu může v dlouhodobého pohledu být zkrátka zdraví prospěšný.   
Léky na předpis
Pane doktore, píši ještě jednou - myslela jsem, že budete konkrétnější ohledně problému s vysokým tlakem. Nemohu se dobrat příčiny, proč nešlo tlak srazit 2 dny, byť jsem brala svůj lék. Mohlo to způsobit větší množství soli v několika jídlech, nějaký stres - nejsem si vědoma nebo i díky atmosferickému tlaku ? Rodiče i prarodiče zemřeli na infarkt, tak mě to zajímalo. Kolegové radili, ať nechodím rychle a jen sedím...Zmínila jsem, že mně dal lékař Tensiomin, píšete, že je hodně léků, které považujete za výtečné a účinné, patří mezi ně? Děkuji za Váš čas.
Milena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To není tak jednoduché, paní Mileno. Zvýšený krevní tlak má zkrátka více příčin a většinou se na něm podílí i více faktorů. Vyšší příjem soli a nadváha bývá velmi často jeden z nich.  Správná léčba a dávkování musí vycházet  z dobré znalosti zdravotního stavu  pacienta a pravidelného měření krevního tlaku nejen v ordinaci, ale i pacientem. Někdy je nutné tlak měřit i vícekrát za den, protože může značně kolísat. Pokud nevhodně určitý lék ke standardní léčbě přidáte, může to způsobit výrazné snížení tlaku, které skončí pádem s vážnými zdravotnímu důsledky.  Uvádíte, že si nejste vědoma žádného stresu. Jen obavy, které jste vyjádřila tímto příspěvkem se u řady citlivých osob určitou měrou na  hodnotě TK projeví. Je obecně známé co dokáže jen " syndrom bílého pláště"...  Tensiomin je lék léty prověřený. Lékař by vám měl dát jasný pokyn jak jej máte v případě který  jste uvedla použít. Neznám vaši celkovou medikaci. V každém případě při tak vysoké hodnotě TK je dobré spíše odpočívat a opravdu upravit dávkování po dohodě s lékařem: V krizové situaci bych si zkrátka tabletku vzal a sledoval, jaký to má dopad na TK.  Není ale dobré jít v zápětí nakupovat či umývat okna. Odpočívejte. Naměřené hodnoty by měl vzít na vědomí i lékař při  volbě dalšího léčebném postupu.  Pokud se takové hodnoty objevují často, je třeba léčbu zásadně upravit.  Není vedena správně. Vážné zdravotní problémy mohou velmi rychle nastat. Určitě prosím situaci řešte. Jsem si jistý, že se s tím dá něco dělat.
Volně prodejné léky
Dobry vecer, syn dostal lek u prarodicu, kteri nemeli nic jineho po ruce. A vyjadrila jsem se spatne, lek neni prosly, ale delsi dobu otevreny. Jenom jsem to chtela ujasnit. Dekuji za radu
Zora
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to je dobře, Zoro. Doufám, že synovi je již mnohem lépe.
Volně prodejné léky
Dobry den. Mam problem. Syn dostal vetsi davku nurofenu, nez mel. Misto 5ml cca 17ml. Bylo to o pul ctvrte v noci. Spal klidne, teplota klesla. Rano nechtel moc jist, ale jinak vypada ok. Teda, nemocne, ale ok. Je klidny, lezi, ale zaroven chtel hrat hry apod. Napil se. jsou mu ctyri roky. Myslite si, ze muze jeste neco nastat?. Myslim si, ze je nurofen jiz prosly, takze mozna ne tak ucinny. Na co si mame dat pozor? Dekuji
Zora
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Rozkladné produkty mohou být pro tělo mnohem větší problém , než léčivá látka samotná, Zoro. Dávat prošlý lék ditěti je velmi nezodpovědné. Dbejte, aby měl syn dostatečný příjem vody. Věřím, že bude vše v pořádku a že se s tím organismus vypořádá. Teplotu není dobré příliš snižovat. Je to přirozený obranný mechanismus, který je nezbytný k překonání infekce. O virové to platí dvojnásob. Viry nesnesou vysoké teploty. I z tohoto důvodu pak děti končí naprosto zbytečně na antibioticích, protože se na přetrvávající virovou infekci "nabalí" infekce bakteriální.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď ohledně rýmy. Takže 100% mořská voda vhodná není? Dívala jsem se že Sterimar je část mořské vody a zbytek voda... Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dá se určitě  použít, Evo. Jodu je tam nevýznamné množství. Je důležité sliznici dosttaečně hydratovat. Aplikace musí být častá. Zejména, pokud je vzduch klimatizován a vlhkost je pod 60%.
Léky na předpis
Prosím,dnes jsem měl užít modrý warfarin,ale omylem vzal dva bílé,které jsem měl brát zítra.Beru jeden den modrý a druhý den dva bílé,jak mám pokračovat.Děkuji za odpovědˇ...
Ladislav Panák
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den pane Panáku. Abych mohl poradit, musím vědět kolik miligramů obsahuje modrý Warfarin a kolik bílý. Nemám možnost zjistit jakou krabičku či barvu tablety momentálně máte. Uveďte také  prosím jaké další léky užíváte. Vyšší dávky Warfarinu ovlivňují osud celé řady dalších léků.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Už minimálně 14 dní mám takovou divnou rýmu. Hlenů je málo, nalepují se uvnitř nosu, občas jsou i smíchané s krví. Nos mám průchozí. Jen někdy v noci se vzbudím s pocitem nateklé nosní sliznice, ale vydržím to a za nějakou dobu zase můžu dýchat (nechci používat spreje do nosu typu Olynth...). Ráno vysmrkám kusy hlenů s krví... Mám jít na ORL? Zkusila jsem užívat 10 dní tablety Sinupret, ale žádný posun k lepšímu necítím. Poradíte mi co s tím? Děkuji moc Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Evo. Je jasné, že sliznice nosu je výrazně prokrvená a s velkou pravděpodobností dehydratovaná. Dbejte na dostatečnou vlhkost vzduchu v místnosti i na dostatečný příjem vody. Nos si proplachujte vícekrát za den běžnou vlažnou vodou nebo použijte  například  Sterimar. Vincentka spray se nehodí, protože sliznice je zřejmě suchá, málo funkční a hlenu produkuje málo. Doufám, že se budete brzy cítit lépe. Dekongestivům se určitě vyhněte. 
Léky na předpis
Dostala jsem derin 25 mg na spani prosim poradil by jste mně jak nejlip ho uzit myslim v kolik hodin a jak dlouho pred spanim.
Děkuji
Jiřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Jiřino. Derin není primárně určen k léčbě nespavosti. Nemohu vám bohužel poradit, protože neznám váš zdravotní stav.  Obecně mohu napsat, že léky jsou velmi zrádným prostředkem k léčbě nespavosti. Když už je nutné je použít, měly by se používat krátkodobě. U látek, která je obsažena v Derinu nevidím  naopak pro krátkodobé užívání žádný prostor a jeho předepsání může mít význam v rámci rešení určitého typu psychických obtíží. V tomto případě bych mohl Derin zlepšit problémy se spánkem z dlouhodobějšího pohledu. Samozřejmě na správném dávkování a užívání záleží. Jasnou informaci musíte dostat od lékaře, nebo  zprostředkovaně v lékárně, pokud bude informace v elektronickém receptu pro lékárníka také jasná a jednoznačná.