Středa 22. ledna 2020, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 22. ledna 2020 Slavomír

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Děkuji za předchozí doporučení B komplex a B komplex forte.Jen jsem se doslechla že vitamíny skupiny B mohou způsobit přibirání na váze.Je to pravda?
Já mám váhu tak akorát a přibrat bych doopravdy nechtěla,ve svých 66 letech bych to pak asi těžko zhazovala.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není, Věro, jestliže nemáte vážnější poruchy trávení živin. S postupujícím věkem je ale dobré trochu snížit eneregtický příjem  na úkor tuku a sacharidů. Doporučuji o 10% po dosažení nového decenia.
Parafarmacie
Dobrý den.Léčím se s páteří a neurolozka mi doporučila 3měs užívat Revitalnerv Strong. Zároveň k němu jsem od neuroložky dostávala injekce,bohužel název už nevím.Neskutečně se mi ulevilo,jen nevím jestli to zapříčinil Revital nebo injekce.Jinak mám při bolestech užívat tablety Recoxa,ale ty skoro neberu,bolesti teď nejsou.Mohu revital brát preventivně znovu a po jakém čase? Jaký vy máte na Revital názor? Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě to bylo těmi injekcemi, Věro.  Co se týče zmíněného doplňku stravy, může mít určitý význam je používat. Záleží ale na tom, jak se stravujete. Pravděpodobně by stejnou službu udělal B-Komplex, či B-Komplex Forte. Tělo si nedokáže udělat větší zásobu vitaminů skupiny B a je často racionální je doplňovat. Je důležité, aby vaše strava neobsahovala nadměrné množství sacharidů a tuků, které pak vede k větší zánětlivé odpovědi. Nadváha případně také dělá své. Na druhé straně při obtížích s páteří se může po snížení váhy stav zhoršit, pokud  redukční dietu nedoprovází vhodné rehabilitační cvičení za účelem zpevnění svalových partií v oblasti páteře.
Parafarmacie
Dobry den, dekuji za odpoved. A je neco, cemu bych se mela vyvarovat obecne? Samozrejme si nebudu opalovat bricho a budu hodne pit. Jsem nyni znovu tehotna po UPT (z duvodu VVV, nynejsi tehotenstvi zatim bez komplikaci), tak se snazim byt vice opatrna. Dekuji
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne Lucko. Není třeba. Ani to opalování břicha nemá smysl omezovat. Mělo by být ale přiměřené a určitě by nemělo dojít ke spálení kůže. Určitým rizikem mohou být vážnější průjmová onemocnění s následnými komplikacemi.  Dejte proto větší pozor na výběr potravin a jídel. Ty, co podléhají snadno zkáze a jsou živnou půdou pro mikroorganismy  nejezte. Všímejte si, jak jsou jídla připravována a  zda jsou běžná hygienická opatření dostatečná. 
Parafarmacie
Pane doktore,
nekolikamesicni antibioticka lecba zanetu varlete nezabrala. Nyni mam brat autovakcinu...je ale pred nami cestovani, treba i po kempech...jak choulostiva je autovakcina na prevoz (teplota...)? Je vhodne tuto lecbu doplnit o Wobenzym? Mam ho doma, vaham, zda ho uzivat.
Tobias
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den. Ano. pravděpodobně bude nutné ji mít v chladu.  Co se týká Wobenzymu, osobně si myslím, že má smysl jej ve vašem případě užívat. Můžete mi ale napsat něco více o zdravotním stavu?  Nemusí být úplně vždy vhodný. Jaké léky užíváte? Trpěl jste častěji infekcemi močových cest?
Parafarmacie
Dobrý den, v červenci se chystám na dovolenou na Zakynthos. Budu ve 22.tt. Nevíte, zda nehrozí nějaké nemoci (např.komáry přenášená zika nebo něco podobného). Někde jsem zahlédla nějaký takový článek, ale nemůžu ho zpětně dohledat. Děkuji
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lucko. Nevím o tom, že by se tam dělo něco mimořádného, mám-li na mysli zvýšené riziko některých infekčních onemocnění. Myslím si, že by o tom cestovní kaceláře informovali.
Parafarmacie
Ovoce zelenina občas. Pečivo, mléčné výrobky +obden něco vařeného (není moc času). Pijí převážně čaje a vodu cca 1,5-2l denně. Výsledky v pořádku.Nadvahu jsem nikdy neměla ani při užívání antikoncepce. Vždy jsem byla štíhlá.Postava s úzkým pasem.Mám fyzickou práci (dost se nachodil) jízda na kole a pravidelně procházky se psem.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění Veroniko.  Doporučuji užívat Detralex 2x2 tabletky za den a Kalnormin 1 tabletu denně po dobu minimálně 14 dní, jestli nedojde ke zlepšení stavu. Osobně bych určité zlepšení očekával. Tento postup se v obdobných případech osvědčuje. Poproste prosím paní doktorku o předepsání těchto léčiv. Léčba je to velmi šetrná a věřím, že vám od těchto obtíží pomůže. Oba léky se pak mohou užívat i krátkodobě, jen v připadě větších obtíží. Kalnormin,se nesmí užívat, jestliže je vysoká hladina draslíku v krvi. Tu ale nepředpokládám, když se paní doktorka  u vás zmínila o Modureticu, který snižuje vylučování draslíku do moči. Naopak čaje mohou snižovat množství draslíku v tělesných tkáních a mohou přispívat k otokům, je-li jejich příjem vysoký. Záleží samozřejmě na jejich složení a koncentraci.
Parafarmacie
Dobrý den, několik let mám problém s celulitidou na stehnach, zadku a teď i lýtkách ve vedrech především odpoledne mi těžknou nohy a otékají lýtka i pravá ruka s trnutim. Kolena mám faldami a právě stehno je cca o 2cm šírší. Vážím 67kg výška 173cm zbytek postavy jsem hubená. Zkoušelaje čaje na odvodnění a také Femina tablety a nic. Doktorka nevidí žádný problém a může mi napsat Moduretic.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Veroniko. Popište mi prosím trochu vaše stravování. Jaké nápoje pijete a kolik?  Biochemické vyšetření krve a moči bylo v pořádku?  Trpěla jste v minulosti větší nadváhou? Máte typický ženský tvar postavy? Sportujete? Pracujete fyzicky?
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych poprosit o Vaši radu - každé léto ve vlně veder mi naskočí na pažích, stehnech a pod koleny svědivá krupičkovitá vyrážka. O žádné alergii dosud nevím. Poradíte prosím, co zkusit pořídit? Zkoušela jsem mast se zinkem - avšak bez efektu. Někdo mi radil jarischovu vodu, ale nevím. Předem děkuji, Jitka
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jitko. Je to v případě, kdy pokožku vystavíte slunečnímu záření, nebo  po zvýšeném pocení?  Je pokožka také zarudlá?  Jedná se o ohraničené plochy? Jinak zinková mast může podrážděnou pokožku zklidnit. Omezuje její další dráždění. Není to tedy špatná volba. Také sol. Jarisch dokáže velmi citlivou pokožku zklidnit, když se použije ve vhodných případech.
Léky na předpis
Dobre ranko, chcela by som poprosit o uistenie. Mozem uzivat Rupatadine Vivax na alergiu ked beriem aj antikoncepciu ( yaz). V pribalovom letaciku nic nepisu ale pre istotu. Dakujem a prajem pekny den
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Misko. Není v tom problém.
Léky na předpis
Hezky den Vam preju, predevcirem jste mi popsal jak je to s grepem a antikoncepci. Prosim jeste mi vrta hlavou. Ohledne grepu se pise i o bilastinu, ze ma vliv na jeho ucinek. Ale v popisu leku je, ze grep znizuje bilogickou dostupnost bolastinu o 30% a jinak se nekde pise, ze ma grep na nej vliv jako na antikoncepci. Tak ja jako laik tomu nerozumim. Zvysuje nebo znizuje jeho ucinek? A take v pribalovem letaku Omaritu neni nic o grepu ale v popisu na internetu jiz je. Prosim jeste o tohle vysvetleni. Mockrat dekuji
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Radko. Grapefruitová šťáva, ale i pomelová či pomerančová může snižovat plazmatické koncentrace bilastinu. Může se snížit jeho účinek. Bylo by ale dobré, kdyby se řeklo i to B. Tedy v jakém množství a za jakých podmínek. Pokud je to někde v příbalové informaci, považuji to za informaci alibistickou a pro pacienta za neúplnou. Omorit se užívá nalačno, a proto se léčivá látka dostane rychle do dolních částí trávicího ústrojí,  kde dojde k poměrně rychlému vstřebání větší části podané látky. Doporučuji tedy. 1. Nezapíjet lék šťávou z citrusů, ale vodou. 2. V našich podmínkách preferovat o zdravých lidí konzumaci celých plodů citrusů  v množství 100-200g  za den. Druhy ovoce je vhodné střídata nekonzumovat jen citrusy. Mohou dráždit močové cesty.  3. Občasné zařazení citrusové šťávy do jídelníčku v množství 100-200 ml je v naprostém pořádku, pokud nemáme nadváhu, nebo se nesnažíme váhu snížit. 
Léky na předpis
Hezký den přeji, prosím o radu. Dnes jsem zjistila, že antikoncepce , kterou dlouhá léta beru má vyšší riziko trombózy. Jedná se o antikoncepci yaz a její drospirenón. Vyděsilo mne to. Já jsem s ní spokojena velice, ale nechci taky nic riskovat. Po léte se ji chystám vysadit, a chtěla bych mít miminko. Ale do budoucna prosím, kterou antikoncepci zvolit, aby byla bezpečnejší nežli yaz. Moc děkuji.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Veroniko. Nejsem si jistý, že zrovna antikoncepce , která obsahuje 3mg drospirenonu je rizikovější než obdobná, která obsahuje jiný gestagen jen v jiném množství. Podle mého názoru je obecně hormonální antikoncepce pouze jedním s faktorů, který v konkrétním případě tromboembolii zapříčiní. Jako hlavní bych uvedl vrozenou poruchu srážlivosti krve, Tu by měl jednoznačně vyloučit gynekolog než antikoncepci předepíše. Jiným faktorem může být obyčejná dehydratace organismu do určité míry. Např.v současném počasí, nebo při delším letu letadlem. V cestování letadlem na dlouhé tratě vidím vysoké riziko. Servis v letadlech je  v tomto  směru nedostačující a nabídka vody k pití musí být  častější. Letecký personál musí skutečně o cestující pečovat a důležitost příjmu vody zdůrazňovat. Považuji to za větší prioritu než demonstraci únikových cest. Většina zdravotních příhod v letadlech asi souvisí s tímto nedostatkem.  Dalším rizikem je i nedostatek pohybových aktivit, či chirurgické úrazy, po kterých pacientka nemá dostatek pohybu, či je upoutána na lůžko. Zvýšené riziko může také nastat při poruchách látkové výměny tuků a cukrů. Zdá se mi, že v různých studiích na toto téma se příliš nebere zřetel na banální pochybení, které ke vzniku tromboembolie přispívají.   Yaz bych tedy do budoucna neměnil za každou cenu. Přesto je třeba vzít na vědomí aktuální zdravotní stav i aktuální vědecká zjištění.  YAZ je přípravek, který se předepisuje často. Proto se může zdát, že je výskyt nežádoucích účinků častější, než u jiných přípravků tohoto druhu.
Parafarmacie
Mám nadváhu.Mohu užívat Prolesan Pure tobolky na hubnutí při užívání léku na předpis jako Warfarin,cordarone,Tarka,Letrox,Detralex? Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Nepodařilo se bohužel zjistit co tento doplněk stravy obsahuje. Můžete mi to prosím napsat?  Důležité je i  váhové množství hlavních látek.
Parafarmacie
Tuto informaci psala jedna paní lékárnice na internetu. Ale jini farmaceuti maji nazor jako vy. Těžko si pak člověk spravi nazor. Proto jsem se ptala jak to je.
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete být klidná, Radko. Není třeba se obávat. Stačí respektovat při stravování jen to, co jsem napsal. V naší běžné stravě jsou  stovky látek, které mohou  za vhodných fyzikálních podmínek v trávicím ústrojí vázat léčivé látky. Některé zase tvoří fyzikální barieru, která do určité míry zpomaluje či omezuje jejich vstřebávání. Některé působíi na úrovni přeměny léčivých látek v játrech. Výzkum a jeho závěry v této oblasti musí být mnohem komplexnější než je tomu doposud, abychom dávali lidem jednoznačnější doporučení a zbytečně je nestrašili. Je třeba jasně rozlišovat která interakce je podstatná a za jakých okolností a která nikoliv..
Parafarmacie
Đobry vecer...prosim o radu..jsem citliva na acylpyrin po kterem jsem mela krev v moci.Nyni jsem dostala domaci mazani ktere se vyrabi z francovky,aloe a 10 tablet acylpyrinu a celkem si myslim,ze i pomaha..i kdyz se vtira na bolavy kloub nevim jestli mi nemuze zpusobit jiz zminene potize..jsem laik a netusim jestli se muze pres kuzi dostat do krev.obehu nebo moci...dekuji za odpoved


Kveta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě se do krevního oběhu nedostane, Květo. Použití  acylpyrinu způsobem, který jste uvedla, ale nedává smysl. Protizánětlivý účinek se neprojeví. Zůstal bych raději u samotné Francovky, která může způsobit příjemnou úlevu od bolesti či svalové únavy.
Parafarmacie
Jsem na mateřské dovolené a změnu v životním stylu nemám. Váhu si udržuji stejnou, 64 kg. Sportuji, chodím 2-3x týdně běhat 5 km, ale to jsem dělala i dříve. Od dětství užívám 25 mg Letroxu, na kontrolu jdu tento týden. Užívala jsem denně, někdy ob den GS Mammavit. Minulý týden jsem na dovolené onemocněla, teploty, bolest v krku a v puse se mi udělaly hrozné afty. Nemohla jsem pořádně jíst a zhubla 1 a půl kila. Může to mít souvislost? Děkuji
Janina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Janino. Všechny skutečnosti které jste uvedla se mohou z určitého důvodu a za konkrétních okolností podílet na nepravidelné menstruaci. Zrovna snížení váhy kombinované s nepřiměřenou zátěží  ( i když je u vás snížení malé - nemáte ale nadváhu či jen malou ) může způsobit nepravidelnost menstruace. Je to velmi časté. I nedostatečná substituční léčba Letroxem se může na problému spolupodílet.
Parafarmacie
Jinak co se týče té grepové šťávy, prý ovlivňuje biotransformaci etinelestradiolu? a tím by měla snižovat účinek antikoncepce? Je to možné? Myslíte, že i limonáda nebo radler s příchutí grepu může mít takové účinky?
To by asi selhávala antikoncepce často.. moc děkuji
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Radko, ale v opačném smyslu. Zvyšuje se dostupnost ethinylestradiolu.  Není to ale významné v dávce 100-200ml šťávy za den, natož po konzumaci jednoho grapefruitu, což je přiměřené množství za den. Nemyslím si, že  to může přispívat k selhání hormonální antikoncepce. To by  pak měla každá  farmaceutická firma  vyrábějcí hormonální antikoncepci uvedeno v příbalové informaci, protože by to mohlo pro ni znamenat gigantické finanční ztráty. Kde jste prosím na tuto informaci narazila? Může naopak teoreticky přispívat k větší spolehlivosti u některé z nich. Grapefruitová šťáva zvyšuje hladiny některých léků v organismu. To zvyšuje riziko předávkování a nežádoucích účinků ( současná antikoncepce je založena na nízkých dávkách estrogenů). Zejména u starých osob. Teoreticky by se dalo  tohoto efektu využít i pozitivním směrem, pokud by byl obsah šťávy standardizovaný. Užíváme-li více léků, grapefruitové šťávě bych se vyhnul. Dá se bez ní žít. Není ale problém si dát 100-200ml grapefruitové či jiné šťávy za den.  Doporučuji samozřejmě  zejména z čerstvého ovoce.  Když si koupíme kanystr nějaké šťávy protože je ve slevě, samozřejmě  pak může snáze stát, že je  konzumována v nepřiměřeném množství každý den, aby se spotřebovala. Tak se to také občas děje a je to pak někdy doprovazené negativními zdravotními dopady.  Radler s příchutí grepu asi grep cestou přes výrobní linku nepotkal. Pokud ano, dávka polyfenolických látek které mají vliv na přeměnu léčiv je naprosto zanedbatelná.
Parafarmacie
Děkuji za vysvětlení, jste skvělý. :) Hezký den.
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Bude-li ještě něco nejasného, Radko, ozvěte se.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych vás poprosit o radu. Je mi 32 let a již od prosince se s manželem snažíme o druhé dítě. Předním jsem měla pravidelný cyklus, 28 dni, nyní od února mám velmi nepravidelnou menstruaci, většinou 24 dni, v dubnu 35 dni. Je nějaký doplněk stravy na srovnání cyklu? Připadá mi, ze ani nemám ovulaci. Testovala jsem se domácími testy 2 měsíce po sobě 4 dny a pozitivní test jsem neměla. V dubnu jsem byla na gynekologii na prevenci, cytologie byla v pořádku. Sono mi pan doktor nedělal. Děkuji za radu.
Janina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A změnila jste něco na svém životním stylu, Janino? Nedržela jste redukční dietu ( snížila jste výrazněji váhu?)? Nemáte výrazně vyšší fyzickou zátěž v porovnání s koncem minulého roku?  Třeba změnou zaměstnání? Užíváte od Nového roku pravidelně nějaké doplňky stravy či léky? 
Parafarmacie
Přeji hezký den, prosím o informaci jak je tomu v případě grepu a antikoncepce. Někde se dočtu, že grep snižuje účinek léků a tento účinek trvá až tři dny. Někde že stačí dodržet odstup mezi grepem a užitím antikoncepce alespoň 5 hodin. Já grepy nejím, ale vím, že i v různých nápojích jsou grepové extrakty nebo grepové aroma. Nemohu na každé limonádě číst složení. Jak moc mohou snížit takové přidány aroma účinek antikoncece? Třeba i v kofole je lékořice, která také prý muze snížit účinek. Děkuju předem moc za vysvětlení
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Radko.  Je důležité rozlišovat zda konzumujeme grep jako plod, či grapefruitovou šťávu. Ovocné šťávy bychom měli pít obecně ve velmi malém množství. Zejména pokud máme problém s nadváhou. U zdravých lidí je třeba určitě preferovat konzumaci celého čerstvého ovoce. Nikoliv jen šťávy. Ovocná šťáva je  pro nás většinou příliš vydatným zdrojem sacharidů . U některých lidí může hrát  negativní roli i vyšší příjem fruktózy, pokud je ovocná šťáva zařazována do jídelníčku každodenně. Nevím o tom, že by grapefruitová šťáva byla kontraindikována u p.o. antikoncepce. Budeme-li se ale držet obecných  výživových doporučení společnosti pro výživu, co se týče konzumace ovoce a zeleniny, není třeba se obávat významných lékových interakcí s léčivy. Každodenní pití šťávy s citrusových plodů, pokud užíváme léčiva ale považuji za nerozumné.  U řady léčiv je interakce s  grapefruitovou šťávou  skutečně významná ( některé betablokátory, statiny,  Ca blokátory...). Je ale opravdu určitý rozdíl, zda pijeme šťávu či jíme celý plod. Rozmačkáním plodu se zvyšuje koncentrace  a  chemická dostupnost látek, které pak  ve střevě  výrazně silněji inhibují enzymový systém, který se podílí na jejich přeměně.  Budeme-li to posuzovat podle váhového množství, platí to dvojnásob. Nejhorší zkrátka je, když lidé v dobré víře začnou konzumovat něco "zdravého" v "nezdravém" množství po delší čas. 
Parafarmacie
Dobry den, jsem tehotna a za mesic jedeme k mori. Rada bych pred tim uzivala neco na zpusob beta karotenu. Co byste mi doporucil? Dekuji
Sara
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Za jakým účelem Sáro? Pokud  jej chcete použít jako ochranný faktor proti slunečnímu záření, běžné dávky nepůsobí dostatečně. Vyšší dávky, kde by možná  již určitý efekt byl, doporučit těhotným nemohu. Pobyt na sluníčku by měl být zkrátka přiměřený typu pleti i zdravotním rizikům které z nadměrného slunění vyplývají. Určitě je v rozumné míře žádoucí i v těhotenství. Pro tvorbu vitamin D v pokožce je UV záření nezbytné.
Léky na předpis
Dobrý den. Prosím o radu, na které bylinky si dát pozor při užívání těchto léků: Godasal, ramipril actavis , a také jak se snáší s česnekem. Moc děkuji.
Zdeněk
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zdeňku. Interakce léčiv s potravou na úrovni  jejich vstřebávání či přeměny  v játrech je nesmírně složitá vědní oblast. Obrovské množství přírodních látek zasahuje do mechanismů biotransformace léčiv. Ne vždy je to významné. Problém může spíše nastat při stravovacích extrémech. Obecně bych asi za neproblematičtější bylinu považoval třezalku. Velmi problematická je i grapefruitová šťáva, pokud se jí rozhodneme pít každodenně v rámci dobré víry, že si utužíme zdraví. I látky česneku mají inhibiční účinek na některé struktury či skupiny enzymů, které se na přeměně léčiv podílejí. Doporučuji konzumovat česnek s mírou a ve stále stejném množství. Nevyhýbal bych se mu zcela, jestli ho máte rád. To úplně stačí, abychom eliminovali případný problém s dávkováním obou zmíněných léčiv. To v podstatě stačí respektovat i u  léčiva Warfarinu, kdy lékaři občas nesmyslně zakazují konzumace zeleniny.  U tohoto léku se nejčastěji objevuje absurdnost některých  výživových doporučení v souvislosti s užíváním léčiv. Česnek ale může u citlivých osob dráždit zaludeční sliznici a v kombinaci s Anopyrinem může zyvšovat riziko jejího poškození. Může přispívat k trávicím obtížím, které pak lékaři často řeší zbytečným předepsáním dalších léků ( pálení žáhy, gastroezofageální reflux, bolesti žaludku, polykací obtíže...) . Zdravý rozum je tedy dobré používat každodenně  a většinu informací které čteme a na kterých nám záleží, je dobré prověřovat z více zdrojů.
Parafarmacie
Moc Vám děkuji, pane doktore, za rychlé a obsáhlé odpovědi..S dcerou vše zkusím znovu probrat, zkusím jí doporučit ten COQ10..Nic se zde nevyřeší ze dne na den. Uvidíme, jak dopadnou všechna vyšetření. Pak je dál na ni, na kolik si uvědomí, že může sama udělat víc pro to, aby se stav zlepšil.. A děkuji za podporu. Poprvé někdo z odborníků řekl, žádný únavový syndrom, s tím jí nelze pomoci.. Předčasné závěry.. Dám časem vědět, jak se vše vyvine.. Hezký den přeji.
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Musí se najít řešení, Alice. Nevzdávejte se. Spokojit se s diagnózou chronický únavový syndrom u tak mladé ženy je medicínský nesmysl.
Parafarmacie
Užívá Auerius 1xd, Symbicort inhal 2xd, Maltofer 1xd, vit D 2kapky denně, vit B12, brala i Magne B6, ještě antikoncepci Yaz. Dřív brala Montelukast, Helicid, Ganaton a Luivac. To už nepotřebuje. Na GER se léčila asi 4 roky, od devíti let, chodila na gastro, pak už v normě. Na kontroly chodí už jen na imunologii/alergologii. Testy na lepek v normě, štítná žláza taky, glykemie, KO, oční v normě. Na kardiu nebyla, taky mě to už ale napadlo,aby nebyl problém tam. Je to těžké. . Moc děkuji za váš čas, asi nás, spíš ji, čeká ještě dlouhá cesta.. Co koenzym Q10?Nebo prostě něco, co může pomoci a neublíží, než se zjistí příčina. Ohledně stravy je to složité. Nechce nic měnit. Je přesvědčena, že vegetariánství s vyloučením i mléka ji v ledasčem pomohlo. Asi má i pravdu. Já nevím. .Pak je zde i etická otázka, zvířata jíst nechce. Ještě jednou děkuji za Váš čas a radu.
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Alice. Jsem hodně spjatý s přírodou. Čím častěji budete stát u zrodu jakéhokoliv nového života a budete vám to způsobovat radost, tím více vám bude dělat problém pochopit tento způsob "etického" myšlení. Já to spíše považuji  za  vnitřní psychický boj, kterým se někdo snaží nepřipouštět si nevyhnutelnost vlastního konce života. Neustálá podvědomá každodenní konfrontace naší mysli s faktem pomíjivosti existence všeho živého či neživého  nám asi pomáhá se smířit  i s vlastním koncem. Myslím si proto, že tento způsob  "etického" myšlení má i své  negativní zdravotní dopady.  Při obtížích které vaše dcera má ale chápu, že se snaží upravit vhodně stravování tak, aby obtíže měla co nejmenší. Je to správná cesta !!!  Doporučil bych ale jen střídmý jídelníček s vyloučením potravin, které zkrátka prokazatelně vedou ke zdravotním obtížím. To se vypozorovat dá a není  často až tak třeba něj\aké komplikované imunologické testování. Medikace je jinak standartní a rámcově určitě v pořádku. Co se týká koenzymu Q10, nikdy jsem nezaznamenal u nikoho nějaký efekt. Je to z důvodu, že v běžné stravě je ho dostatek, či spíše i nadbytek. Protože se ale vaše dcera vyhýbá živočišných potravinám, je možné zkusit užívat 30-60mg COQ10 za den. Zdrojem CoQ10 v naší stravě jsou hlavně živočišné tkáně.  To ale platí o většině výživných látek, které lidské tělo potřebuje.  Doporučuji užívání minimálně 3 měsíce, aby se mohla zvýšit koncentrace této látky ve většině tělesných tkání. Lidské výživě je ve spojitosti s medicínou věnováno málo pozornosti. U nás je bohužel stále zanedbávána na vysokých školách a výuka často neodpovídá aktuálnímu pohledu na tuto velmi složitou oblast. Pro věkové skupiny jsou vypracovány tabulky, které se snaží odpovědět na otázku jaký příjem výživných látek by měla mít. Je to tak v pořádku.  Na druhé straně neumíme dostatečně odpovědět na to základní a to je : Kolik toho  dokáže naše tělo z konkrétního jídelníčku vlastně využít a kolik ve skutečnosti výživných látek tělu dodáváme?  Různé výživové tabiulky je tedy třeba brát s velkou rezervou. Proměnných veličin je obrovské množství a v řadě případů obsah živin v  konkrétní potravinářské surovině či výrobku neodpovídá  dostatečně realitě.
Parafarmacie
Děkuji moc za odpověď ohledně dcery a její únavy. Je alergik/astmatik, bývala často respiračně nemocná téměř do 15 let. Léčila se s refluxem. Navíc má raritní kožní syndrom, ten by ale neměl mít vliv na celkový stav. Astma má kompenzované, alergii na více věcí - plísně, ambrozie, morče, i reakci na potraviny měla. Léky na alergii změněny pro únavu, ale bez zlepšení. Hodně unavená je od 16, kdy měla mononukleozu. Stav je ale kritický poslední půlrok. Studuje, chodí na brigádu, tu musela omezit na minimum,i když ji baví..Nesportuje přímo, ale chodí na dlouhé vycházky. V jídelníčku odmítá i maso asi 2 roky, únava ji trápila však už před tím. Nutno podotknout, že po vegetariánské stravě se jí právě hodně zlepšilo astma a alergie, i zažívání..Imunolog o tom ví, samozřejmě je otázka, do jaké míry ji její jídelníček prospívá a zda ji i neškodí.. Vitamíny si hlídá, B12 doplňuje, minerály taky, používá výživové tabulky...
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to je určitě hodně věcí na zlepšení, Alice. Takto elektronicky vám toho ale  moc neporadím. V každém případě protože je mladá a předpokládám, že bude chtít mít i vlastní děti, tak bych určitě nevolil jen vegetariánské stravování. Není ale nutné mít řízky každý den  .Můžete mi prosím ještě napsat něco k tomu refluxu? Nyní obtíže již nemá?  Mohla byste podrobně popsat celou medikaci? Chodí na pravidelné kontroly? Kardiologické vyšetření dopadlo v pořádku? Oční vyšetření je také v pořádku?
Parafarmacie
dobry den prosim o radu, čím je nejlépe potírat bradavice aby zmizely?
LENKA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Lenko. Nejvíc se osvědčují léčiva, která obsahují kyselinu salicylovou. Vyžaduje to ale opravdu důslednou péči. V přípravku Verrumal se kombinuje tato kyselina s 5-fluorouracilem. Tím se účinnost zvyšuje. Lék je na lékařský předpis.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore. Prosím o radu ohledně dcery (19 let). Je dlouhodobě velmi unavená, vyčerpaná, nemůže už normálně fungovat. Lékař jí nasadil Maltofer, má hraničně snížené železo, bere asi 3 týdny, zatím úleva žádná. Mohly by pomoci nějaké doplňky stravy, vitamíny, léky, bylinky..? Čekají ji nějaká vyšetření ještě, ale spíš se uvažuje o únavovém syndromu. Ps-má intoleranci laktozy, proto nepřijmá mléko a mléčné výrobky. Jídelníček se ale snaží mít pestrý a vyvážený..Moc děkuji.
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Alice. Kupování doplňků stravy je zatím předčasné. Dcera musí být dostatečně vyšetřena. Určitě by bylo dobré, mimo jiné,  se i trochu hlouběji zamyslet  nad složením jejího jídelníčku, aby se zbytečně nevyhýbala některým potravinám, pokud to není nutné. Ostatním živočišným potravinám kromě mléčných výrobků se nevyhýbá?  Můžete mi popsat zdravotní problémy které má, nebo v minulosti měla, pomineme-li  zmíněnou únavu? Sportuje? Studuje?  Únava má vždy své příčiny a je třeba je odstranit. V tak mladém věku to platí dvojnásob. Nic neříkající a nic neřešící termín únavový syndrom bych pustil z hlavy a hledal rychle způsob, jak z bludného kruhu ven.
Parafarmacie
Dakujem krasne za odpoved. Neviem ci som vcera dobre odoslala otazku, tak sa este pre istotu spytam. Nasla som aj produkty allegra 5-htp a allegra drink , ktory obsahuje L- tryptofan, a magne b6. Bolo by aj niektory z tychto produktov mozne kombinovat s hak Yaz? Dakujem este raz. PS: tu predoslu otazku ohladne tohto ak som ju odoslala spravne si teda prosim nevsimajte. Pekny den
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Kombinace je také možná.
Parafarmacie
Pekny den, citala som, ze 5-htp moze doplnit serotonin do tela v pripade obcasnych zlych nalad a uzkosti. Ale neviem, ci sa moze spolu s hak Yaz, aby sa neovplyvnovali?
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Můžete je kombinovat. Jen je důležité, v případě že se budou obtíže stupňovat, vyhledat včas odbornou pomoc. Alternativou může být přípravek Psychoton, který běžně doporučujeme. Obsahové látky jsou ale jiné.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, nehty jsem včera poslala.. :-)
Bára
Bara
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Podívám se na to, Báro. A hned odpovím nazpátek.
Parafarmacie
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať čo si myslíte o produkte 5-HTP, konkretne tento: https://www.jamieson.sk/produkty/vitaminy-a-vyzivove-doplnky/5-htp-100-mg-90-tbl/. Či jeho užívanie môže pomôcť so serotonínom v tele. A či ho môžem užívať spolu s tou mojou hak YAZ bez toho aby sa ovplyvnovali ucinky. Chcela by som to uzivat aspon 2 tyzdne. Pripadne ak by ste mi vedeli poradit nejaky prirodny produkt na zdvihnutie hladiny serotoninu v tele, ktory sa moze spolu s antikoncepciou? Dakujem pekne
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den MIsko. Těžko říci. Není na to jednoduchá odpověď. Záleží na celé řadě faktorů, včetně způsobu stravování a životním stylu. Záleží také na tom, jaké obtíže máte. Čeho byste užíváním chtěla dosáhnout ?
Parafarmacie
Dobrý den, užívám žvýkací tablety Maltofer.
začala jsem ho brát před cca 2-3 týdny. Měla jsem nedostatek železa v těle. Nyní mám měsíc opožděnou menstruaci. Myslíte že to je tím? Nebo si mám udělat těhot. test?...
Děkuji a hezký zbytek dne, Aneta
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Aneto. S Maltoferem to nesouvisí. Určitě si těhotenský test udělejte.
Parafarmacie
Dobry den, jsem v 15.tydnu tehotenstvi a zacina mi kasel. Trapi me hlavne v noci (suchy, drazdivy), vcera poprve, dnes to citim vic. Co byste mi doporucil? Mohu fenistil kapky? Dekuji
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den,  dráždivý suchý kašel se těžko tlumí léky, pokud neobsahují kodein. Doporučuji se v tomto případě lékům úplně vyhnout. Pijte vlažné nápoje. Dbejte na to, aby ložnice byla vyvětraná a měla dostatečnou vlhkost vzduchu. Přiměřeně se oblékejte. Přes den pijte vlažný pravý čaj (ne příliš silný) a oslaďte si ho trochu medem, pokud jej snášíte. Přeji vám, abyste se cítila brzy lépe.PS: Kašel může být i alergického původu. Nemohu to posoudit. Větrání místnosti může být pak i kontraproduktivní, jestliže se jedná o pylovou alergii. V tom případě bych to řešil s lékařem, jestliže se budou obtíže stupňovat.
Parafarmacie
Dobrý den, Lamisil tablety jsem dosud neužívala. Názvy mastí jsem zapomněla, ale obvykle jsem si koupila něco z reklamy v televizi. Bohužel ale ke zlepšení nedošlo..
Bara
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud nechcete ztrácet čas návštěvou kožního lékaře, Báro, nezbývá nic jiného, než mi poslat foto postižených prstů. Těžko bez této základní informace mohu něco doporučit. Zbavit se nehtové plísně je velmi těžké a vyžaduje to každodenní pečlivé ošetřování. Foto je možné poslat na můj mobil 602 24 20 87.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore.. Mám už léta hnusné nehty na nohou. Ztluštělé a ošklivé. Běhám dlouhé tratě a po 20 km mi i občas nehet zfialoví a upadne. Zřejmě je to plíseň, ale nikdy mi žádný přípravek nezabral. Už nevím, co použít? Děkuji za radu!!
Bara
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užívala jste také Lamisil tablety, Báro? Jaké masti a krémy jste vyzkoušela?
Parafarmacie
Dobry den ráda bych se zeptala na produkt ve kterém by bylo magnezium vitamin C a b vitamin spolu.Nejaky kvalitni...dekuju moc
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A jaké dávky jednotlivých složek byste chtěla doplňovat, Aneto? 
Léky na předpis
Pekný deň prajem, chcela by som Vás poprosiť o poradenie. Dnes začínam užívať Rovamycine na 10 dní. Zároveň užívam antikoncepciu YAZ. Hladala som informácie na internete, a našla som, že jeden lekár radil v prípade užívania Rovamycine a vplyvu na ucinok hak takto: "riziko je minimálne, ale žiaľ nedá sa na 100% vylúčiť. Závisí na tom, ako Vaša pečeň nabudí enzými po Rovamycíne, a začne rýchlo odbúravať novynette. Preto ja osobne mám radšej lieky s vyššími hladinami hormonov." Preto by som sa chcela spýtať, či v prípade užívania ATB je vacsie riziko zlyhania pri nizkodavkovych hak? Myslim, ze aj moja YAZ je nizkodavkova. A ci teda Rovamycine ma vplyv na YAZ a kolko sa treba chranit? Dakujem a prajem krasny den - otázka upravena poradcem
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Michaelo. Nemůže to být jediný faktor, který způsobí selhání HA. YAZ je antikoncepce velmi spolehlivá, obsažené hormonální látky mají velmi vysokou hormonální aktivitu a nedělal bych žádná další opatření, pokud neužíváte další léky či doplňky stravy, které mohou mít vliv na osud léčiv v lidském organismu.
Léky na předpis
Zacala som uzivat prestarium 5mg a tlak mam momentalne s nim v poriadku. Chcem ist ale na dovolenku a potrebujem si oddialit menstruaciu s pripravkom norethisteron, ktory viem ze tlak moze zvysit. Nechcem si vsak pokazit dovolenku menstruaciou. Mozem uzivat tieto lieky spolu? Dakujem
Aneta Gucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Aneto.
Parafarmacie
Pane doktore, co zakoupit na svědivé plosky nohou a nárty z lékárny ? Na nehtech plíseň není, jen mám trochu popraskané paty, na kůži nohou nic nevidím, neolupuje se. Po koupeli nohy promasíruji Alpou, ale zřejmě to nestačí. Ráda bych předešla nějakému většímu problému. Děkuji za radu.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste  třeba karlovarké krémy Herbie, Evo.  Ty se lidem osvědčují. Jsou levné a kvalita je výborná. Jako první bych možná zkusil ten změkčující. Jsou mimo jiné k dostání i v lékárenské síti. Protože vás svědí nejen plosky, ale i nárty, dejte si prosím pozor na ponožky, či punčochy. Dráždit mohou barviva, ale i umělá vlákna. Dráždit  pokožku může i vnitřek obuvi. Asiaté se s tím příliš nemažou a  převážná většina produkce pochází z asijských zemí.  Ne vždy se musí jednat i plísňovou infekci kůže a svědění může mít imunologickou příčinu.
Léky na předpis
Dobrý den dost trpím na průjmy vždy mě zabral endiaron. Teď ho beru 1az 2denne nezabírá průjem mám 3 ti den. Beru léky detralex duspatalin retard helicid urovaxon tritigo a probiotika. Můžou se léky ovlivňovat. A proto nezabírá. Co si vzít místo endiaron není dostupný. Dekuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Endiaron může pomocí u bakteriálních průjmů,nikoliv funkčních.  Kdyby jste ho brala často, může se také podílet na trávicích obtížích. Je třeba si vypozorovat co vám průjmy způsobuje. Mohou to být třeba určité potraviny. Také pravidelné užívání určitého probiotika může způsobovat průjmy. Vidím, že užíváte Helicid a Duspatalin Retard. Můžete mi prosíme popsat vaše obtíže více?
Léky na předpis
Dobrý den,byla mi zjištěna anémie..Hb 80mg...jsem žena přes 60 let..lékař mi napsala Tardyferon 2x denně a potřebuji poradit..nesmí se podle letáčku mléčné potraviny a zelený čajatd..,ještě ale beru Panteprazol 2x denně a Euthyrox ,léky na tlak prý nevadí..stačí mezi dávkami 2 hod..a ještě ,zda můžu k Tardyferonu trochu jídla bez mléč.výrobků?..mám chron.zánět žaludku..díky za odpověď V.
Vendula
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Vendulo. Jak jej nyní uživáte a kdy užíváte další léky a přesně jaké. Prosím upřesněte mi tyto informace. Jak dlouho užíváte Pantoprazol? Mohl  by se na anemii podílet protože má vliv  na aciditu žaludku. Tím brání přeměně trojmocného železa z potravy na dvojmocné. Snížená kyselost žaludku také  zhoršuje denaturaci bílkovin a umožňuje železu se na ně  snáze pevně vázat . Pokud máte omezit mléčné potraviny, což není z výživového hlediska vůbec žádoucí a v podstatě zbytečné, je třeba  správně vyhodnotit možný vliv léčiv a pak hledat i správný způsob užívání Tardyferonu.  Můžete mi z lékařské zprávy přesně napsat o jakou anemii se jedná a hematologické hodnoty? Je vyloučena perniciózní anemie?
Parafarmacie
Dobrý den, moje dcera (7 let) si poslední dobou cca 14 dní stěžuje na bolesti břicha. Za nějakou dobu se třeba vykaká (stolici má trošku řidší, ale ne nijak výrazně), pak už ji nic nebolí. A druhý den ji bolí zase břicho, ale odezní to samo a nevykaká nic. Pak má stolici normální a třeba zase za 4 dny ji zase bolí břicho... a opakuje se to. Nevím jestli to je nějaká malá střevní viróza? Ale takto dlouho a nepravidelně? Dávám jí laktobacílky, ale nevím, jestli to má nějaký vliv. K lékařce se asi vypravíme, pokud to bude takto pokračovat...? Nebo doporučujete něco na vyrovnání střevní mikroflóry? Děkuji moc Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Evo. Všímal bych si v tichosti co jí a zda ji některé jídlo nedělá zažívací problémy. Všímal bych si také, zda nemá z něčeho zvýšené obavy a zda to nesouvisí se školní docházkou, či ji jiná věc netrápí. Bolesti břicha  a průjmy jsou často psychického rázu a dnešní děti jsou pravděpodobně vystavení výrazně většímu psychickému tlaku než v minulých dobách. Kdyby se obtíže stupňovaly a stolice  byla třeba hlenovitá se stopami krve, vyhledal bych lékaře.  Věřím ale, že se jedná o běžné obtíže, kterými trpí hodněu dětí v jejím věku a často to před rodiči ze studu tají.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, trpím na opakované záněty močového měchýře způsobené různými bakteriemi - e.coli nebo enterokoky. Z hlediska prevence nebo doléčení - má nějaký smysl užívání brusinek z lékárny nebo je to jen vyhazování peněz? Názory se liší. Existuje případně jiná podpůrná léčba? Děkuji předem za radu.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Petro. S opakovanými infekcemi močových cest není snadné si poradit. Lékař musí přemýšlet o tom, co je jejich hlavní příčinou a hodně napoví opakovaná mikrobiologická vyšetření. Zdrojem infekce mohou být mikroorganismy pocházející z trávicího traktu a hlavním rizikovým místem je  pak konečník (např. právě  E.coli či enterokoky) či pochvy. Může to být ale i část mikroorganismů, které jsou odolné vůči použitému antibiotiku a za nějaký čas se "jen" dostatečně pomnoží a následně opakovanou infekci vyvolají. Opakované infekce mohou být způsobeny i pohlavním stykem a "dodavatelem" patogenních mikroorganismů může být  i partner.  Pohlavní styk bývá obecně nejsilnější rizikový faktor. Co se týká brusinkových extraktů tak se domnívám, že mají nepochybně antibakteriální účinnost. Správná dávka extraktu může oddálit vznik opakované infekce. Užívání extraktů z brusinek od  seriózního dodavatele (podnikavců je zde také hodně)  v dostatečné dávce ai D-mannózy (ideálně v kombinaci) může být  přijatelnou alternativou medikamentozní  preventivní léčby, která často není 100%. Tento postup jsme doporučili stovkám osob a s dobrými výsledky. Budu-li se držet medikamentózní profylaktické léčby, podle mého názoru se nejlépe osvědčuje Nitrofurantoin v dávce 100mg za den dlouhodobě. Délku uživání bych volil i podle toho, jak často a v jakém ročním období se infekce vrací. Nejsem ale urolog a nemohu se mu vyrovnat m.j. i  praktickými zkušenostmi v této oblasti. Podobně bych ale uvažoval i při používání zmíněných doplňků stravy. PS. businkové extrakty mohou dráždit epitel močových cest a mohou podporovat nucení na močení. Někdo je citlivější více, někdo méně a  někdo vůbec. Složení a původ  konkrétního extraktu hraje svoji roli. Užívání některých léčiv může zvýšit riziko močové infekce
Léky na předpis
Dakujem Vam velmi pekne za odbornu odpoved. To mate pravdu, ze nas ovplyvnuje okolie. Ja tak pravidelne nepijem. Ale napriklad teraz sa chystam na 6 dni na dovolenku a tam pri vode si clovek da kazdy den nejake to pivko alebo drink na vecer, pocas tych 6 dni. To bude v poriadku? Dakujem este raz
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S velkou pravdepodobností ano, Michaelo. To by  jinak bylo riziko selhání HA  minimálně 50%...Ve větší části světa se pije nepřiměřené množství alkoholu.  I studie, které se týkají účinnosti a bezpečnosti samozřejmě počítají s běžným životním stylem. Pokud buňka dostane signál, že má vytvořit prostřednictvím nukleových kyselin příslušný enzym, není to otázka hodin ale spíše 2-3 dní než dojde k jeho zvýšené tvorbě ( to je skoro polovina vaší dovolené) a zároveň je ve zvýšené míře k dispozici pro jaterní buňky či ev. jiné bunky různých tkání v lidském těle. Existují ale také mechanismy enzymové represe, které působí opačně. Je to zkrátka mimořádně složitý problém. Příroda má vždy připravena zadní vrátka..
Léky na předpis
Dobry den, nedavno sa tu pisalo o vplyve alkoholu na hak. Zistovala som u lekarov a farmaceutov a vacsina potvrdila, ze v normalnej miere alkohol ucinok na hak nema. Ale nasla som jeden dotaz kde pisu nasledovne:” Pri konzumácii alkoholu sa môže znižovať účinnosť hormonálnej antikoncepcie (viď štúdie nižšie). Preto by sa odporúčalo prípadne použiť ešte aj iný typ antikoncepcie – bariérovú ochranu. A zachovať odstup 1- 2 hodiny. Ale vhodne je potom prípadne použiť 1-2 dni ešte aj iný druh antikoncepcie – bariérovú.”
A dalej sa odvolavaju sa na studiu o liekoch indukujucich enzymy.
“Ženy užívajúce liečivá indukujúce enzýmy musia dočasne okrem COC používať navyše bariérovú alebo inú metódu antikoncepčnej ochrany. Bariérová metóda sa musí používať počas celého obdobia súbežnej liečby a počas 28 dní od jej ukončenia.” Z toho by teda vyplyvalo, ze kazda zena, ktora si da poharik vinka sa ma do koca cyklu chranit aj inak.. No co by ste na to povedali? Co si ma z toho uzivatelka potom zobrat? Dakujem za nazor
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Michaelo. Alkohol je enzymový induktor. Nutí tedy játra vytvářet některé enzymy ve větším množství, než je potřeba a narušuje tím přirozené regulační mechanismy, pokud se pije ve větším množství.  Při pravidelném pití alkoholu může být tedy ovlivněn osud léčiv které užíváme, jestliže příslušné enzymy zasahují do jejich přeměny či nepřímo ovlivňují mechanismy transportu těchto hormonů do cílových tkání.  Doporučuji se řídit jen selským rozumem. Vysoká účinnost hormonální antikoncepce  byla dostatečně prokázána na velkých souborech pacientek.  Budeme-li se obecně držet zásady všeho s mírou, pravděpodobnost selkání HA je velmi malá. Bohužel tu správnou míru si často odvozujeme od chování našeho blízkého okolí a tak o správné míře mohou být také různé představy. V každém případě pravidelné každodenní alkoholu není normální stav a vede k závislosti a ke změnám osobnosti. Vede také k jiným závažnějším zdravotním komplikacím . Občasné pití vínka  nesníží významně učinek HA a k selhání antikoncepce může dojít jen za účasti více nepříznivých faktorů.  Doporučují 1 až 2 dcl  1-2 x týdně, pokud jsme zdraví.
Léky na předpis
Beriem hak Yaz a Uzivala som Fromilid 21 dni. Neviem ci u nizkodavkovej hak yaz plati nieco ine ako pri ostatnych hak v pripade uzivania atb?dakujem
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Postupujte Misko tak, jako doposud jako před užíváním antibiotika. Není třeba žádné zvláštní opatření. Fromilid podle mého názoru nemůže snížit účinnost tohoto kontraceptiva.
Léky na předpis
Dakujem krasne za odpoved. Len sa spytam, znamena to teda, ze ak beriem atb viac ako 7 dni konkr. 21 dni kvoli mycoplazmam tak po skonceni uzivania sa treba kolko este chranit aj inak? Dakujem este raz
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké antibiotikum a jakou antikoncepci užíváte, Misko?
Léky na předpis
Dobry den, rada by som sa spytala na uzivanie antibiotik a antikoncepcie. Vacsinou sa radi po dobrati atb chranit sa este 7 dni aj inak. Nasla som vsak aj odpovede lekarov kde pisali, ze po dobrati atb sa treba chranit cely cyklus, lebo v pripade otehotnenia by atb, ktore su este v krvi mohli poskodit plod. Aky je prosim Vas nazor? Dakujem
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Misko. To je velmi složitý problém. Antibiotika mají různou chemickou strukturu a  možný  výskyt vážnějších  nežádoucích účinků je také odlišný. Svoji roli hraje i dávkování antibiotika.  Budeme-li  mít na mysli jen ta, která se používají na běžné infekce  u mladých  a zdravých žen  pak se domnívám, že riziko poškození plodu  na počátku těhotenství je velmi malé. Muselo by se navíc na něm podílet více nepříznivých faktorů. Je to i z důvodu, že léčba běžných bakteriálních infekcí antibiotiky  probíhá zpravidla týden. Antibiotika jsou léky na lékařský předpis a je proto nutné, aby lékař posoudil všechny okolnosti než konkrétní antibiotikum předepíše. Měl by také vzít ev. na vědomí, že pacientka užívá antikoncepci a že i antikoncepce může způsobovat vážnější  či vážné nežádoucí účinky.
Parafarmacie
Dobry den, posledni dotaz. Myslite si, ze mam po prodelanem svrabu pokozku citlivejsi a muze reagovat citliveji na ruzne podnety? Dekuji
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to velmi pravděpodobné.
Parafarmacie
Dobry den, zasla jsem si nakonec na kozni. Pani doktorka rekla, ze to svrab neni a doporucila mazat cervenou indulonou. Pupinky prestavaji svedit, tak snad dobre. Vasi radu si ale ulozim, dekuji.
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to je dobře Lucko. Může to být jen kožní reakce po prodělaném parazitárním onemocnění. Přeji vám, aby vše bylo brzy v pořádku.
Parafarmacie
Dobrý den, jaká probiotika byste mi prosím doporučil k preventivnímu užívání před odletem do Egypta a současně k užívání také na místě (má-li smysl)? Jedná se o dospělého a o pětileté dítě. Předem moc děkuji, S.
Soňa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Soňo. Obávám se, že probiotika toho moc v Egyptě nezmohou. Zejména u lidí, které trápí průjmy častěji z různých důvodů. Většina probiotik v lékárenské sítí je již kvalitních. Sám  rád doporučuji Lactocare. Pokud průjem v Egyptě dostanete, pijte mistní heřmánkový čaj. Dokáře trávicí ústroji zklidnit a obtíže trvají výrazně kratší dobu.