Čtvrtek 9. dubna 2020, svátek má Dušan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 9. dubna 2020 Dušan

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Děkuji za uklidnění pane doktore.Jídelníček pošlu.Ješte mě zajímá,zda mohlo moji plodnost snížit užití potratové pilulky před rokem a půl.Otěhotněla jsem v době rozchodu s bývalým partnerem.Mrzí mě to ale nemohla jsem jinak.
Kateřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi nepravděpodobné, Kateřino. Nic tomu nenasvědčujeme z toho, co jste uvedla. Věřím, že jste v naprostém pořádku.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore děkuji za radu. No já asi ty ovulační testy zahodím vadí mi na to myslet.Ale jsem z menšího města a tady jsem ve 35 letech stará na první dítě a je mi to dáváno najevo a já sama se tedy celkem bojím hlavně věku, že to prostě nepůjde.Mám 160 cm na 50 kg, jídelníček si myslím že je v pořádku, jím pravidelně a všechno, maso pouze cca 3x týdně.Potřebuji se asi hlavně uklidnit. Do IVF centra moc nechci, zahrnou mě statistikami a vystresují ještě víc.
Kateřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře. Kateřino. Díky za upřesnění. Správný jídelníček je pro otěhotnění klíčový, pokud jste zdravá. Jestli budete mít zájem, můžete mi poslat váš jídelníček za tři dny ke kontrole na guareta@drstanek.cz.  Podívám se na něj a když tak vám doporučím nějaké změny. Je jasné, že se stravuje skromně, což je dobrá zpráva. Strava však nemusí krýt skutečné potřeby organismu a nemusí být pro početí ideální. Uvidíme. Jinak si myslím, že opravdu asi potřebujete se jen zbavit obav. Není to nic neobvyklého. Za rok už určitě budete maminka. 
Parafarmacie
stále v noci chodím čůrat ale tak, že někdy 3krát a jindy i 10rát.Zřejmě nepůjde jen o dráždivý močák, protože je té moči hodně i když piju málo.cca 1l až 1a půl ...Na urologiji mne nevezmou protože musím mít doporučení a praktik mi nechal vyšetřit moč a nic tam není.Jinak srdce mám prý s nedomykavostí ale vzhledem k mému věku v normě.Už víc jak 25let nespím bez léků a musím brát Zolpinox někdy jen 1/2 ve spánkové laboratoři mi řekli, že asi nebudu nikdy spát, pokud budu stále takto často močit....výsledky od nich budou ale až za 3měsíce a já nastupuji na totálku kolene 4.11. a jsem z toho špatná-neumím si představit, že budu v noci s berlema celou noc chodit na WC-pokud existuje možnost přírodního léku na alespon částečné snížení četnosti močení.....budu ráda za radu.Děkuji prosím na e-mail evelina.mo@seznam.cz
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře, paní Evo. Napíši vám.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore zajímá mě váš názor či rada v mojí situaci. Začínám se s partnerem snažit o dítě. Je mi 35 let. Nicméně cyklus mám v pořádku, menstruace bezproblémová. Ovulační testy mívám v půlce cyklu pozitivní a mám i velmi masivní hlen a velkou chutˇna milování. V roce 2018 jsem otěhotněla neplánovaně s nevhodným mužem a šla na potrat pilulkou, vše proběhlo bez následků. Menstruace se obnovila. Již dvakrát jsem měla pozitivní ovulační test a nevyšlo to?Zajímá mě jak moc je snížena má šance vzhledem k věku?Je pozitivní jedno otěhotnění v minulém roce?
Kateřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Kateřino. Určitě byste od gynekologa dostala kvalifikovanější informaci. Do našeho centra ale chodí hodně pacientek s nadváhou či obezitou, které plánují otěhotnět v rozmezí 35-40 roku.Většinou s tím není po snížení váhy větší problém. Někdy pomůže IVF centrum. Důležité samozřejmě je, aby oba partneři byli zdraví a měli  základní předpoklady k tomu, aby mohlo dojít k početí. Správný jídelníček má vliv na složení vajíčka a také na složení mastných kyselin v něm. Je to jeden z důležitých  faktorů, které určitě hraje roli při početí. Výživové složení jídelníčku v  období, kdy žena plánuje mateřství je stejně důležité jako v období těhotenství či kojení. Jinak ovulační testy bych zatím pustil z hlavy a spíše bych s partnerem někam vyrazil kde vám bude spolu dobře. Příroda to vyřeší za vás. Kupujte jen takové ovulační testy, které vám doporučí gynekolog. Možná ještě spolehlivější doporučení byste dostala v IVF centru. Testům pro self-monitoring se zatím  příliš věřit nedá.
Parafarmacie
Pro Alenu s rýmou: Aleno, mám výbornou zkušenost s jógovou konvičkou na proplachování nosu slanou vodou. Je to snadné a účinné. Asi podobný princip, jako vdechování vlažné vody z dlaně, ale pro mě lehčí.. :-)
Bára
PS: Dá se koupit v lékárně nebo na netu.
Bára Studničková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to  tak. I konvičku je možné použít. Zejména pro ženu je to elegantnější postup. Konvičky jsou oblíbeny u těch, kteří ji vyzkouší. Používejte vlažnou vodu. Slanou vodu doporučit přímo nemohu. Podle mého názoru nepříznivě ovlivňuje funkci nosní sliznice a brání přirozeným obranným mechanismům, pokud není roztok isotonický či jen mírně hypertonický. Tento nepříznivý efekt převažuje nad teoreticky možným příznivým působením. Sůl působí antibakteriálně, díky obsahu jodu v soli trochu mukolyticky. Může  měnit strukturu hlenu, omezit jeho tvorbu a krátkodobě tak uvolnit dýchací cesty.  Řada infekcí horních cest dýchacích je nyní a v zimním období primárně způsobena viry...
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore potřebuji radu.odjíždím v neděli na dovolenou a chytila jsem nějakou rýmu. Mám plný nos a pocit tlaku v celé hlavě. Je možné nějak urychlit uzdravení?A jak se pozná, že to bude jen rýma?Co mohu nejvíc udělat?
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Říká se a asi platí, že to chce týden, aby se dal člověk do pořádku, Aleno. Doporučuji si ucpaný nos proplachovat vlažnou vodou z kohoutku dostatečně intenzivním způsobem tak, abyste dosáhla průchodnost nosní dutiny. Vlažnou vodu si pusťte do dlaně a silně ji vdechujte nosem a následně smrkejte. Opakujte to tak dlouho, až se nos zprůchodní. Nebude to ale nadlouho a je třeba tento postup vícekrát za den opakovat.  Myslím, že je to nejpraktičtější a nejšetrnější způsob, jak zlepšit dýchání nosem během nachlazení či  třeba v období pylových alergií.
Léky na předpis
CT mi dělali při příjmu do nemocnice,triplixam jsem ze začátku léčby užívala 2x denně, bisoprolol 3x denně 5mg,dávky mi časem byly sníženy na jednu tabletku denně u obou. používala jsem i šampon nizoral,před tím mě i ve vlasech svědilo,to se zmírnilo,uvažuji i o alpecinu,jinak nevím co ještě skusit.Děkuji za odpověd
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Martino. Já bych tlačil lékaře ke změně medikace. Není to problém změnit. Je možné, že tato kombinace léčiv vám padání vlasů způsobuje. Pokud lékař nemůže zjistit příčinu, nabízí se jediná možnost a to změna medikace.
Parafarmacie
Hezký den, pane doktore. Chci se prosím zeptat, zda suplementace kyselinou listovou může snížit koncentraci vitamínu D3 v těle či zhoršit jeho vstřebávání? Může kyselina listová sama o sobě snížit krevní tlak? To by nebylo žádoucí, krevní tlak mám normální a při jeho snížení se mi motá hlava a není mi pak dobře. Děkuji Vám.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Pavle. Kyselina listová nemůže  snížit vstřebávání vitaminu D3 a nedovedu si představit mechanismus, kterým by to bylo možné. Kyselina listová sama o sobě nesnižuje krevní tlak a není třeba mít obavy.
Léky na předpis
Dobrý den,jiné léky neberu,prodělala jsem vestibulární neuronitidu,s kterou jsem byla v nemocnici,kde mi podávali léky v kapačce proti zánětu,poté jsem užívala betahistin na závratě,cca půl roku,zároven jsem začala užívat bisoprolol a nějaký lék na tlak název už nevím,který pak byl vyměněn za triplixam,po nějaké době jsem si všimla že mi vlasy padají více než je obvyklé,je to podobné jako u lidí co mají chemoterapii,mám hned plný hřeben a při sprchování je plné sítko odtoku,koupila jsem vitalhair,šampon pak i biosil,práci mám už 5 let beze změny,na hlavě nic nenosím,pracuji s elektronickými součástkami,svítíme tam zářivkami,stravuji se běžně,nevyhýbám se žádné běžné potravině,na kožním zjistili že mám vyšší tvorbu lupů,jinak nevím co už by mohlo být příčinou,nikdy jsem neměla s vlasy problém,matka (60let)je má husté a i otec(75 let)jich má hodně,tak nevím ,skusím ten biosil s Methioninem Plus a uvidím.Děkuji za odpověd.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To jsou velmi důležité informace, Martino. Zkuste zjistit, co jste užívala předtím, než lékař předepsal Triplixam, Změnilo se dávkování Triplixamu během této doby?  Absolvovala jste CT vyšetření hlavy? Zdá se mi, že se na padání vlasů podílí více nepříznivých okolností, včetně medikace.
Léky na předpis
Děkuji Vám moc,budu na sobě pracovat.Vám taky přeji hodně zdraví a pohody.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Držte se , Martino. Vaše zdraví je stále ještě ve vašich rukou, pominu-li  závažné obtíže s klouby...
Léky na předpis
Zdravím,opět Martina.Pane doktore,děkuji Vám za Vaši zprávu.Nadváhu mám,odtud asi všechny moje problémy.Je mi 44 let,artrózu mám třetího stupně v kolenách .Stala se mi taková nemilá věc,dělají se mi cysty v podkolení a jedna mi praskla,proto dlouhá léčba,víc než měsíc.Jsem z toho nešťastná.Mám skvělého lékaře ,ale jak jsem psala řeší problém kolene ne příčinu nebo aspoň doteď se neřešila.Redukci váhy mi samozřejmě doporučil,pracuji na tom.Za šest týddnů jsem shodila deset kilo,jen jsem ležela a pohybuji se doma kulháním a ven chodím s pomocí berlí,ale jen když musím,daleko nedojdu.Martina
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S artrózou třetího stupně nelze dělat prakticky nic, Martino. Náhrada kloubu dříve či později bude nutná. Snížení váhy však dokáže obtíže zmírnit. Dojde také ke zmírnění bolestí. Proč cysty v podkolení vznikají netuším a  je to určitě nepříjemná další komplikace. Ten Oramellox může být zcela na místě. Jedině váš lékař muže správně posoudit všechna pro a proti, protože vás zná. Není ve snadné pozici. Přeji hodně zdraví a gratuluji ke skvělému váhovému úbytku !!! Je to cesta z bludného kruhu ven. Měřte si prosím krevní tlak aby nedocházelo k hypotenzi a  následně třeba k pádu. Je možné, že bude třeba brzy upravit dávkování Pressidu, či jej zcela vysadit. Jste mladá a tlak se může snížením váhy snadno upravit.
Léky na předpis
Dobrý den, již 20. den beru lék Asentra. Moc mi pomohl. Již se cítím mnohem lépe. První týden jsem trpěla dost na velký průjem. To přestalo a teď se objevila bolest břicha a nadýmání. Také mi dost začaly padat vlasy. Zajímá mě jestli tyto příznaky také vymizí a mám počkat. Nebo bude potřeba zkusit jiné léky. Tento lék Asentra jsem brala již před 9 lety a tyto nežádoucí účinky jsem nepozorovala. Děkuji
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Martino. Bolest břicha a nadýmání bych po tomto léku neočekával. Je to nepravděpodobné a spíše to bude dietní chybou či střevní virovou infekcí. Kdyby padání vlasů přetrvávalo delší dobu, nebo jste si všimla, že vypadáváním je postiiženo jen určité místo na hlavě, informujte co nejdříve lékaře. I vypadávání vlasů může mít jinou, někdy banální příčinu. Doufám, že se vše brzy srovná a že se budete cítit lépe.
Léky na předpis
Dobrý den,znovu se ozývám ohledně léku Oramellox,mám artrozu a mám i zánět ,proto jsem tenhle lék dostala.Užívám ho 15 dní,ještě mě 15 čeká.Vím,že léčí můj problém,ale mám strach z těch vedlejších účinků,dočetla jsem se,že jich je hodně.Myslela jsem jestli neexistuje alternativa tohoto léku bez vedlejších účinků,Condrosulf jsem jen tak uvedla,neznám účinné látky.Jinak užívám na štitnou žlázu Letrox ,Presid na vyšší tlak,Xados na slabé astma,alergie na potraviny a polypy v nose,mám otok lýtka od kolene tak jsem ještě dostala Detralex.Mám taky alergii na léky,proto nechci moc experimentovat.Hledám vždy to nejmenší zlo,ale mám pocit,že lékař léčí jen daný problém a v lékárně se mám problém domluvit,připadá mi,že lékarníci to ani řešit nechtějí.Proto se obracím na Vás jestli mi nemůžete poradit.Děkuji.hezký den.Martina
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Paní Martino, po celou dobu své odborné praxe jsem se snažil, aby lidé užívali léků co nejméně a jen je-li to skutečně nutné.Moje žena je internistka a tak o to společně usilujeme a hledáme pro pacienty něajké schůdné východisko. Ne vždy se to úplně daří. Základem prevence většiny běžných zdravotních problémů je správné stravování a vyvarování se větší nadváhy. Pokud jsou tyto podmínky splněny, pak má teprve smysl se zabývat léčivy. Jinak přinesou více škody než užitku.Oramellox je třeba předepisovat s velkou opatrností a respektem. Je to lék, který se silně váže na krevní bílkoviny a snadno může dojít k ovlivnění osudu  jiných léčiv v organismu a tím i k ovlinění jejcih účinku. Zvyšuje riziko předávkování. Zejména  u osob v pokročilejším věku. Kolik je vám prosím let? Máte nadváhu? Které klouby jsou postiženy? Jakým stupněm postižení byla artróza klasifikována? 
Parafarmacie
MIlý pane doktore, dovolete mi poděkovat za Vaši ochotu věnovat čas zdejší poradně. Jako jeden z mála odborníků zde se jí věnujete poctivě....Ráda bych znala Váš názor na každodenní užívání Třezalky tečkované. Dcera (20 let) trpí úzkostnými stavy, hlavně v souvislosti se studiem, je totiž velká perfekcionistka. Třezalka jí pomáhá, ale občas způsobuje výkyvy nálad a to dost značné. Jednou je přehnavě "happy", pak dojde k propadu nálady na "bod mrazu". Jakoby padala z mánie do doprese a zase zpět. Je to v pořádku? Občas si vezmě Guajacuran a ten podobné stavy nezpůsobuje, ale je po něm ospalá a podle názoru místního lékárníka, by jej neměla brát pravidelně. Děkuji za odpověď a přeji krásný den. - otázka upravena poradcem
Saša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Crhová. Třezalka a Guajacuran působí dosti odlišně. Guajacuran bych jí třeba doporučil, kdyby měla obavy ze zkoušky a těžko by zvládala nervozitu. Také bych ho nedoporučoval k pravidelnému užívání.  Možná by vaše dcera mohla zkusit na měsíc Psychoton, od kterého bych očekával vyrovnanější psychický stav. Pokud by nedošlo ke zlepšení, stálo by za to se poradit s psychologem či psychiatrem. Nemohu takto odhadnout míru psychických problémů  a také posoudit, jak úspěšně se  se s nimi  vypořádává. Na druhé straně pokud je perfekcionistka, úzkostný stav úplně chápu. Naučit se perfektně na zkoušku nelze a není problém kohokoliv nachytat na švestkách včetně zkoušejícího.Dcera také může přirozeně reagovat velmi dobrou náladou, když se jí něco podaří a studium jí baví a naopak. V tom bych neviděl nic patologického a u citlivých osob tomu tak bývá. 
Léky na předpis
Dobrý den chci se zeptat,beru bisoprolol a triplixam,od doby co beru bisoprolol(cca 3roky) mi zřídly vlasy a padají mi dál,v pl. se píše že je to vzácné při léčbě,nicméně jsem zkoušela šampony,vitamínové doplnky,po těch se mi zlepšila plet,nehty a tak .....ale vlasy padají dál,dá se s tím něco dělat?je mi 39 let a nechci být bez vlasů,v rodině na to nikdo netrpí.Děkuji za odpověd
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Martino. Nějak mi to k tomu bisoprololu nepasuje. Nikdy jsem se s tím v případě této látky nesetkal. Zkuste ještě kombinaci Biosilu s Paralékárna Methioninem Plus. Po měsíčním užívání by mělo být jasné, zda tato kombinace stav zlepší či ne. Stejně by ale bylo dobré hledat příčinu. Užíváte ještě jiné léky?  Vyhýbáte se  konzumaci některých potravinám?  Nezměnila jste před třemi roky zaměstnání ? Nosíte v práci pokrývku hlavy? Pracujete v umělém osvětlení?
Léky na předpis
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli existuje nějaká zdravější alternativa léku Oramellox,bolí mě po něm žaludek a hlava.Pan doktor tvrdí,že je to nejlepší lék,ale necítím se po něm dobře.Napadl mě Condrosulf nebo něco co má podobné účinky a menší vedlejší nežádoucí účinky.Děkuji za zprávu.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Martino. Oramellox je silně působící protizánětlivá látka a nejde jej srovnávat s Condrosulfem, který má zcela jiný mechanismus účinku a hodí se na léčbu méně zavažných obtíží spojených s onemocněním kloubů, Pokud trpíte artrózou a máte jíž větší bolesti, Condrosulf to nezvládne. Condrosulf je výborný lék, ale i u tohoto léku se vyskytují docela často trávicí obtíže a bolesti žaludku. Oramellox by se měl ale předepisovat s léky, které chrání žaludeční sliznici. Velmi vhodný je třeba Ranisan. Pokud žádný takový lék neužíváte je možné si koupit v lékárně Ranisan 75 mg a užívat 2 tablety na noc. Pokud si nejste jistá a máte léků více, napište mi, jaké všechny léky užíváte a já se na to podívám.
Léky na předpis
Dobrý den. Vážený pane doktore, mám refluxi jícnu, užívám 2x denně Emaneru, nyní mě byl kardiologem předepsán Warfarin orion a vrací se bolesti žaludku. Je možné, že je to změnou medikace ze Stacilu? Děkuji za informaci. Eduard
Eduard
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Eduarde.  Úplně se to vyloučit nedá, ale považuji to za málo pravděpodobné. Na podzim se většinou obtíže toho typu zhoršují a myslím, že je to asi  i váš případ. Používání blokátorů protonové pumpy (Emanera) na řešení těchto problémů je často kontraproduktivní. Snížení kyselosti žaludku přes den zhoršuje trávení škrobu a bílkovin. To pak následně vyvolává trávicí obtíže jiného druhu a může docházet k hromadění žaludečních štáv v žaludku, díky složité hormonální regulaci trávení živin, která se snaží adekvátně reagovat.  Léky s tímto mechanismem účinku či podobným ( H2 blokátory) by se měly,  podle mého názoru, užívat kvůli refluxu pouze na noc a s dostatečným odstupem od konzumace posledního jídla. Je také důležité mít hlavu a záda více podloženou polštářem. Omezí se pak  částečně riziko, že se žaludeční štávy s tráveninou dostávají daleko do jícnu či  jsou dokonce vdechovány do plic.To pak může být příčinou kašlání v noci či ráno po probuzení.
Parafarmacie
Dobrý den,

chtěla bych se vás zeptat na hladinu cukru v krvi. Doposud jsem si ji měřila celkem 3x v životě a pokaždé byla nízká. Jednou mi doktorka dělala krevní testy a právě říkala, že je nižší, ale že to je v pořádku, protože jsem byla na lačno. Pravda ale je, že nebyla, snídala jsem (což jsem jí neřekla).
Dnes jsem si v lékárně zkusila vyšetřit hladinu cukru v krvi, bylo to cca hodinu po snídani, kdy jsem snídala palačinky s marmeládou a pila vodu se sirupem. Hodnotu jsem měla 5,2. Chci se zeptat, zda je to v pořádku? Mám být ráda? :)
Jen pro informaci, léčím se se štítnou žlázou, měřím 172cm, vážím 78kg a je mi 30 let.
Alžběta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Alžběto. Bylo by třeba znát hodnoty nalačno. Lékaři by měly přesně informovat o problematických hodnotách biochemického vyšetření krve a moči.  Doporučuji provést klasický odběr krve   a analýzu v laboratoři. Nespokojil bych se ve vašem případě jen s jednorázovým měřením pomocí glukometru. Protože máte nadváhu, určitě pro vás není vhodná voda se sirupem. Možná ale, že jste ji použila záměrně před měřením. Marmeláda obsahuje sice dost cukru, na druhé straně ale i pektiny. Nárůst hladiny krevního cukru může být tedy pozvolný a záleží na tom, jak dlouho po požití jste měření provedla. Mohlo by to platit i o sirupu. Po hodině bych již ale očekával výraznější nárůst glykemie  a pokud bych věděl, že nemáte nadváhu spokojil bych se možná s konstatováním, že vše je v pořádku. Hladina krevního cukru ale může hodně kolísat a regulace krevního cukru může být narušena. Proto doporučuji provést i stanovení glykovaného hemoglobinu.  Ten je výborným ukazatelem, zda je regulace krevního cukru v pořádku. Je to dlouhodobý ukazatel stavu regulace krevního cukru. Hormony štítné žlázy zasahují do regulace krevního cukru a  nedostatečná substituční léčba se může  na kolísání hladiny krevního cukru podílet. Pokud užijete např. Euthyrox ráno nalačno jak je správně doporučováno a provede se ranní odběr  správně ráno nalačno,  může být  naměřená hodnota vždy na dolní hranici u jinak zdravých osob. Podané hormony štítné žlázy by  tak mohly podpořit rychlejší využití krevní glukózy, protože podporují činnost sympatického nervového systému, který mimo, mimo jiné, podporuje i výdej energie. 
Parafarmacie
Pane doktore zajímá mě kdy po ovulaci bude na těhotenském testu vidět pozitivní výsledek?Jsem cca 12-13. den po ovulaci. Je také důležité testovat ranní moč?
Petruška
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud jsem dobře pochopil dotaz Petruško, myslím si, že  kvalitní těhotenský test rozpozná těhotenství po týdnu od oplodnění vajíčka. Nebo vám jde o ovulaci (uvolnění vajíčka do vejcovodu) a máte ovulační test? Koncentrovaná ranní moč obsahuje  většinou více látek, které potřebujeme  prokázat. U citlivých testů to ale není nutné. Prosím, držte se ale návodu. Bude respektovat citlivost testu.
Léky na předpis
Dobrý den,
<br>pane doktore prosím naléhavě o radu. Jsem úplně zoufalá, jsem ve 12 týdnu těhotenství a až doteď jsem používala na akné krém Belakne, ne nijak moc, tuba mi vydrží asi 4 měsíce, pouze čelo a brada. Ted mi lékař, který mi to napsal řekl, že mi to zapomněl říci, ale že to není klasický retinoid, že je to nová látka, která není tolik nebezpečná, ale mě naprosto jímá hrůza. Prosím poradtě co mám ted dělat? Jiné léky neberu vůbec, úplně se jim vyhýbám. Mohla jsem ublížit miminku?Množství, které jsem užívala je tak kulička rybízu
Verča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Verčo. Adapalen je analogon retinoidů. Jeho výhodou, je, že se prakticky nevstřebává. Jste také na počátku těhotenství. Buďte proto klidná. Belakne ale dále již v těhotenství nepoužívejte. Gratuluji k těhotenství !!!
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore zjistila jsem že jsem těhotná. Je to teprve začátek, můj dotaz zní, měla jsem včera Ibalgin 400 mohla jsem si nějak ublížit?
Helča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemohla, Helčo. Buďte klidná. Gratuluji !!!
Léky na předpis
Mám FS zvýšený TK užívam Tezeo 40 mg.,0,125 mg Digoxin, 0,125 mg Concor cor, 2x5mg Elyquis. Chcel by som užívať vit. K2MK7+D3 Forte. Je to možné?
Ďakujem za info.
Ivan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Určitě můžete tento doplněk stravy přidat. Věřím, že bude pro vás užitečný.  Dodržujte doporučené dávkování. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
lze užívat dohromady FITOSPRAY a náplast SLIMINAZER?
JANA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud výrobky obsahují skutečně to, co deklarují kombinace je možná. Oba výrobky ale slibují to, co možné není. Doporučuji je spíše vrátit.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,mohl byste mi poradit.Před 3 měsíci jsem dobrala Argofan 150 mg,bylo mi ted už dobře.Ale před 3dny jsem si vzala omylem tento prášek,bylo mi z toho špatně a ted mě bolí žaludek.Myslíte,že to přejde?Moc děkuji
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den. Alice. Možná to mohlo být z obav, že jste lék užila, přestože jste již před časem léčbu ukončila. Podzimní období vždy vede k větším žaludečním obtížím u lidí, kteří jsou citliví, či mají vážněji poškozenou sliznici žaludku. I to mohlo trochu přispět k tomu, že jste se necítíla dobře.  Přeji vám, aby se obtíže již neopakovaly.
Léky na předpis
Dobry den oane Stanek
beru antikoncepci, vzdy 21 dni a pote 7 denni pauza, tento mesic se mi ale stalo to, ze jsem misto 7 denni pauzy, udelala jen 6 denni a sedmy den uz zacala brat nove paltico. Je to velky problem? Meni to ucinnost antikoncepce? Prosim o info, dekuji
Terka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, nevidím to jako velký problém a nemělo by to narušit účinnost přípravku za předpokladu, že již dodržíte pravidelnost podle příbalové informace. Určitě se snažte být důsledná.
Léky na předpis
byl to pripravek velafee (ziju v Nemecku, v Cr jsem predtim pouzivala antikoncepci ayreen). Je to vzdy 21 Tabletek a 7 dni pauza
dani
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V tom případě v tom problém žádný velký není a je nepravděpodobné, že by to mohlo vést k otěhotnění. Psedomenstruační krvácení se může dostavit jindy než obvykle.
Léky na předpis
doslo tomu 20den cyklu, muze to byt velky problem?
dani
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaký přípravek, to byl  prosím ?  Kontraceptiva nemají stejné složení.  Tabletky také nemívají stejný obsah hormonalně aktivních látek během celého období užívání v rámci jednoho měsíce.
Léky na předpis
Dobry den,
co se stane kdyz si vemu v jeden den dve piluky z antikoncepcnihi platicka? Nejak jsem to popletla, dekuji
dani
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Záleží jakého kontraceptiva a ve kterém dni k tomu došlo, Dani.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, vím, že můj dotaz nespadá do Vaší poradny, ale poradnu sleduji a Váš názor by mne zajímal - při plošných odběrech mi byla zjištěna patrně v minulosti prodělaná infekce chlamydia pneumoniae (IgG IF 1:16 ++ titr #). Lékařka plánuje odeslání na konzultaci na infekční, ale automaticky mne nepřeléčila. Mohu být nakažlivá pro členy domácnosti? Na internetu se lze dočíst široké spektrum nemocí, jejichž spouštěčem tato bakterie může být. Mám očekávat antibiotickou léčbu? Dlouhodobějšího charakteru? Žádné potíže týkající se kašle/plic/bronchitidy apod. nemám a ani jsem nic vážnějšího nezaznamenala v minulosti. Děkuji za Váš názor.
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zuzano. Chlamydia se chovají dosti odlišně od ostatních mikroorganismů, které dělají lidem obtíže. S chlamydiovými infekcemi si moc poradit neumíme a diagnostika není ani jednoduchá ani dokonalá. Co se týká respiračních infekcí způsobených chlamydia pneumonie, nejsou příliš časté, ale chlamydia se mohou podílet na problémech, které nám způsobují třeba infekce virové. Chlamydia pneumoniae jsou součastí mikrobiiálního prostředí ve kterém se běžně pohybujeme a mohou vyvolat i závažná onemocnění. Lidský imunitní systém s nimi nedokáže úplně dobře bojovat a problematický je také pro lidský organizmus způsob, jakým získávají energii. Potřebují k ní hostitelskou buňku ve které prakticky parazitují. Nemají vlastní energetický metabolismus. Podle mého názoru přenos na jinou osobu je možný a běžný. Nemyslím si, že byste se tím měla trápit. Je to také o množství  konkrétního patogenu se kterým je živý organismus konfrontován.  Přítomnost chlamydií  pneumonie v organismu nemusí automaticky vyvolávat zavažná onemocnění horních cest dýchacích či třeba srdečního svalu. Za nepříznivých okolnosti a při oslabení imunitního systému pak ale mohou zdravotní stav komplikovat. Léčba chlamydiové infekce je problematická a to i díky tomu, že se s antibiotiky  špatně zachází. Myslím si ale, že vaše lékařka se zachovala tak, jak by to mělo být. Jinak z antibiotik stále nejvíce věřím v tomto případě doxycyklinu. Zda jej ve vašem případě podat nemohu úplně dobře posoudit, protože neznám váš celkový zdravotní stav. Je pravděpodobné, že na infekčním oddělení nechají udělat test citlivosti a pak teprve  třeba antibiotika podají. Ve vašem případě nemusí být  nutná a může se jen jednat o přechodný stav který bude delší dobu přetrvávat, pokud výsledek který jste uvedla není opakovaný. Posoudit to nemohu. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den ,chtěla jsem se zeptal jestli při užívání léků Letrox,Detralex,Xados,Presid můžu alkohol.Příští týden mám sraz se školou a nejsem si jistá jestli by nebyl nějaký problém.Děkuji.
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Markéto. Chápu, že je to mimořádná situace. Buďte opatrná. Xados může zvyšovat tlumivé účinky alkoholu. Alkohol také ovlivňuje krevní tlak.
Léky na předpis
Dobrý den,můžu pít pivo na léky Oramellox?
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To doporučit opravdu nemohu, Martino. Zejména pokud by se jednalo o každodenní užívání. Alkohol by mohl zvýšit riziko poškození jater , ledvin či trávicího traktu.  Může  nepříznivě ovlivnit osud léčiva v organismu. Alkohol je látka s významným farmakologickým účinkem. K Oramelloxu je třeba přistupovat s velkým respektem.
Léky na předpis
Dobrý den.
Prosín o radu či názor. Beru dlouhodobě lék Xefo Rapid 8Mg na bolesti kloubů ,lék ale z lékáren vymizel. Existuje nějaké podobné léky na bolesti,který lze brát dlouhodobě?Můžou být i s doplatkem a účinnější.
K lékaři určitě zajdu.
Libor K (51)
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Libore. Nevím jakého původů jsou vaše bolesti a jaký je váš zdravotní stav. Xefo Rapid 8mg obsahuje léčivou látku, kterou neobsahují jiné léky registrované v ČR ( s velkou pravděpodobností). Po chemické stránce a mechanismem účinku je velmi blízký léku Flamexin.
Léky na předpis
Dobre odpoledne,

jak je mozne, ze antikoncepce chrani i v pauze 7 denni
nemuze ochrana selhat
lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Selhat může, Lenko. Pokud uděláme pauzu v polovině užívání, selhat může s velkou pravděpodobnosti. Jedná-li se o pauzu na konci měsíčního užívání, souvisí to s rozdílnou úlohou estrogenů a gestagenů během menstruačního cyklu.  Pokud se antikoncepce správně užívá, riziko je velmi nízké.
Parafarmacie
Dobry den, minuly tyden jsem byla nastydnuta kasel. Neuzival jsem zadne leky jen. Lecila jsem se pomoci caje (zazvor, salvej), citronu, zazvoru, ruznych cerstvych stav. Beru antikoncepci je mozne aby timto velkym prisunem vitaminu c byl snizen ucinek antikonecpce, dekuji
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne Danielo. Obtíže ale mohou způsobit nepravidelnost menstruačního cyklu.
Parafarmacie
Hezký den, pane doktore. Byl mně z krve zjištěn mírný deficit kyseliny listové a chci se Vás prosím zeptat na tyto otázky:
1. Může tento deficit způsobit ohromnou dlouhodobou únavu a vyčerpanost?
2. Může docházet k poruchám trávení živin z potravy a k nevysvětlitelnému úbytku váhy?
3. Může působit únavu ve svalech a jejich špatnou regeneraci po námaze?

Anémií netrpím, neprodělal jsem žádnou vážnější infekci, krevní obraz je v normě. Cukrovku nemám, ledviny jsou zdravé a ostatní biochemie je v normě. Ovšem únava je skutečně zdrcující a neustupuje prakticky po ničem (jeví se to jako únavový syndrom). Je mně 37 let. Ještě jsem byl vyšetřen na boreliosu a EB virosu - oboje negativní, jaterní testy jsou v normě. Stravuji se spíše zdravě, jím pravidelně ovoce a zeleninu. Může být příčinou právě snížená kyselina listová? Prosím, odpovězte mi na všechny otázky. Děkuji za Váš čas a spolupráci.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jiří. Je to nepravděpodobné, pokud se jedná o mírný deficit. Může se jednat i o laboratorní chybu. Ne vždy je stanovení dostatečně přesné. Máte problémy se spánkem? Pijete kávu a energetické nápoje? Pracujete na směny? Kolik hodin za den spíte? Nosíte brýle?  Jak se stravujete? Kolik vážíte a o kolik kg šla váha dolů? Prožil jste mimořádně stresující období ? PS: doporučuji preventivně B-Komplex forte 1 x 1 případně DietLine VitAmin 1x1 po dobu 3-6 měsíců, podle toho, zda bude únava přetrvávat.
Parafarmacie
Dobry den,

prosim vas mozem uzivat steviu a mlieko pri protikvasinkovej diete? Mam steviu, ktora obsahuje fruktoza 98%,steviol-glykosidy 0,9%,fosforecnan vapenaty.Je to v poriadku? Dakujem
Iveta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Iveto. Moc tomu nerozumím. Jakou dávku stevie ( ev. fruktózy) chcete denně užívat a k jakému účelu? Jen ke slazení?
Léky na předpis
Dobrý den, chci se zeptat zda je možné užívat současně léky na snížení cholesterolu Rosumop 20mg a léky na úpravu váhy Xenical 120mg. Děkuji
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Ivano. Nespoléhejte ale jen na Xenical a snažte si jídelníček správně upravit, aby šla váha skutečně dolů. Nejde jen o snížení příjmu tuků, ale i sacharidů. Pří nízkoenergetické dietě je pak užívání obou léků většinou zbytečné a Rosumop je možné nasadit v případě, že dietní opatření, které povede k výraznému poklesu váhy  a změně jídelníčku, nebude dostatečné k tomu, aby se hladina celkového cholesterolu snížila a další nepříznivé ukazatele dostatečně upravily.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím Vás o radu. Byla mi zjištěna struma a na sonu uzly - podle lékařky ze sona to vypadá na zánět štítné žlázy. Obtíže mám jen pocit, jako by na mne něco lezlo a tlak kolem uší (ORL ok). Pocit, že něco není v pořádku mám od angíny před dvěma roky. Krev mám také ok. PL mne odeslala na endokrinologii, kde jsem dostala termín za čtvrt roku. To je za strašně dlouho. Ráda bych si mezitím trochu pomohla, je-li to možné. Má smysl si koupit jód, pít bylinné čaje...nevím co ještě bych v mezičase mohla udělat? Mohu poprosit o Váš názor? Neberu žádné léky, nemám nadváhu. Předem moc děkuji.
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jitko. Užívání jódu doporučit nemohu. Vaše obtíže s velkou pravděpodobností nesouvisí s nižším příjmem jódu a vyšší příjem zkomplikuje regulace, které souvisí s tvorbou hormonů štítné žlázy.  Bude se jednat spíše o autoimunní onemocnění štítné žlázy se kterým se tělo velmi špatně vypořádává. To pak má vliv na vegetativní nervový systém a je to spojeno s řadou nepříjemných pocitů a obtíží. Věřím, že lékařka váš zdravotní stav správně posoudila a pokud ano, nedomnívám se, že je nutné dělat nějaká opatření do doby návštěvy endokrinologa. Budete-li ale cítit stupňování obtíží, kontaktujte praktickou lékařku znovu.Ve většině případů by měl  diagnostiku a léčbu zvládnout praktický lékař. Možná paní doktorka  zatím váhá s nasazením substituční léčby, a proto se obrátila na endokrinologa. Ne vždy je volba léčebného postupu jednoznačná.
Léky na předpis
Dobrý den,
již rok mám zvýšený cholesterol, celkový 7,6, LDL potom 5,1. Byl mi předepsán lék Atorvastatin Actavis 20 mg. Po měsíci uživání klesl celkový cholesterol na 5,0 a LDL na hodnotu 3.
V užívání léků mám pokračovat. Prosím o radu, zda do budoucna je nutno tento lék užívat denně, případně jednou za dva dny nebo zda jsou ještě jiné možnosti. Mám obavy z vedlejších účinků tohoto léku.
Děkuji za Váš čas.
Vladimír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Vladimíre. Změna jídelníčku a udržování normální váhy může být dostatečným opatřením pro většinu lidí, kteří mají obdobné problémy. Než se statiny nasadí, vždy by měl předcházet tento postup. Lidé jsou ale většinou pohodlní a volí snadnější řešení a lékaři také. Náš zdravotnický systém bohužel neumožňuj,e aby se někdo pacientům s těmito problémy dostatečně věnoval a pomohl jim zdolat první těžkosti s přechodem na vhodnější jídelníček. Diplomovaní nutriční terapeuté, nejsou dostatečně využiti. Jestli jste z Prahy, nebo můžete do Prahy zpočátku častěji dojíždět, je možné docházet Centra pro poruchy metabolismu a výživy na Národní třídě. Snažíme se pacienty zbavit nadbytečné medikace a volit přirozenější řešení, je-li to možné. Z mála účiiných alternativných výrobků používáme Guareta SlimLInea prášek v dávce 3-6 kávových lžiček za den. Má to smysl v případě, že pacient zároveň dodržuje naše výživová doporučení. S tímto výrobkem máme dlouholeté pozitivní zkušenosti. Není ale léčivem a je třeba si jej hradit.
Parafarmacie
Zdravím, pane doktore a poprosím o odpovědˇ. K 60. narozeninám jsem také dostala poukázku na výběr zboží v lékárně. Chtěla jsem si koupit nějaké přípravky s kolagenem, ale po přečtení několika článků mně vyšlo, že to jsou zbytečně utracené peníze, protože se nejlepší účinky dosahují, pokud je kolagen a kys.hyaluronová "dopraven" na místo injekčně, místo polykání tabletek nebo roztoků...Tak nevím, poradil byste mně, co tedy zakoupit? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marcelo. Aplikace injekční formou je zcela něco jiného a přípravek pak působí v místě aplikace.  Doplňky stravy s obsahem kolagenu určitě význam mají. Minimálně to poznáte na rychlejším růstu nehtů, pokud je dávka dostatečná. My používáme pro naše pacienty Gelantinu Intensive pro zahájení užívání a Gelantinu Aktive pro udržovací kúru. Pokud se kolagen vysadí, obtíže se postupně vrátí. Z ekonomických důvodů doporučuji užívat tyto přípravky po dobu 2 měsíců a jakmile se obtíže vrátí ( při větší fyzické zátěži to může být poměrně rychle), tak  je nutné začít znovu.   Nevím ale, za jakým účelem chcete kolagen užívat.
Parafarmacie
Před časem jsem tady měla dotaz ohledně braní probiotik jelikož beru dlouhodobě (kvůli Růži v obličeji) Ospen. Poradil jste mi Biopron.Koupila jsem si Biopron forte
protože jen tenhle byl na netu doporučován diabetikům.Znanená to ,že ostatní Biopron není pro diabetiky vhodný? A ještě jeden dotaz.Musí se brát Biopron denně nebo stačí pro zachování účinku brát třeba jen co 2 dny? Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Věro. Nevím o žádném Biopronu, který by nebyl vhodný pro diabetiky. Pokud některý přípravek obsahuje cukr,  je jeho množství v denní dávce zcela zanednatelné. Co se týká dávkování, i v případě probiotik je důležité konzumovat dostatečnou dávku živých i neživých zárodků probiotických bakterií, aby mohly kolonizovat či ovlivnit imunitní systém. Obecně bych spíše doporučoval každodenní používání i když dávkování obden může být v řadě případů dostačující. 
Léky na předpis
PŘED 2 MĚSÍCI MI NEUROLOG KROMĚ BIOFENACU 100 NAPSAL TRAMAL RETARD 100. NYNÍ ODJÍŽDÍM DO LÁZNÍ A TRAMAL MI DOŠEL. MŮŽE MI HO NAPSAT OBVODNÍ LÉKAŘKA?
ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, máte nějaký tip pro mého 6-letého syna na hleny v nosohltanu? Přes den nemá problém, ale jakmile večer lehne do postele, pořád chrchlá, odkašlává, popotahuje (promiňte ty výrazy) a trvá poměrně dlouho než se mu podaří to nějak zklidnit a usnout. Má alergii na roztoče, bere Aerius a Mommox do nosu. Teď má možná ty hleny ještě více z důvodu nějaké virózy - i dcera má rýmu (ta klasickou). Děkuji za váš čas Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den  paní Evo. Doporučuji hlavně nepoužívat dekongestiva. Syn asi bude mít tyto obtíže celoživotně a je důležité, aby ho obtěžovaly co nejméně. Naučte ho si nos proplachovat vlažnou vodou. Nasávat ji zkrátka z ruky nosem opakovaně do té doby než se dýchací cesty neuvolní. Dbejte na dostatečnou vlhkost vzduchu v obytných prostorech. Minimalizujte množství prachu. Vyhněte se kobercům. Dbejte na vhodné povlečení a matrace, které také mohou podporovat obtíže. Medikaci je třeba udržovat na rozumné míře. Někdy nemá opodstatnění, někdy může předejít vážnějším obtížím v pozdějším věku.
Parafarmacie
Dobrý den,už 2 měsíce mám dráždivý kašel,koupila jsem si Tusical,který ted užívám druhý den a zatím vubec nekašlu.Mám strach co bude potom až sirup doberu.Děkuji
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aleno. Omlouvám se za pozdní reakci, je ještě problém aktuální? Napište mi případně více o vašem zdravotním stavu a také zda užíváte nějaké léky.
Parafarmacie
Dobry večer,poradte mi,prosím,ktere probiotikum mam užívat.Budu brát Duomox1000 a Entizol na žaludeční vřed a Helicobakter.Děkuji za radu.Alena
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já většinou doporučuji Biopron či Lactocare, Aleno. Je to ale složitý problém a jakákoliv probiotika nemusí dopady této kombinace anitimikrobiálních látek  vůbec zmírnit. Užívejte je proto i po skončení antibiotické léčby po dobu alespoň 14 dnů.
Léky na předpis
Dobrý den,
před čtyřmi dny jsem požil jeden prášek Vermox proti roupům. Částečné ulevení se dostavilo již první noc, avšak ještě dnes pozoruji a cítím živé jedince. Mám s dávkováním počkat dle příbaloveho letáku, tedy za 2-4 týdny, nebo si mám vzít další tabletu.
Předem děkuji
Jan Hájek
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pane Hájku. Poradil bych se s lékařem, který vám Vermox předepsal. Já osobně bych doporučil vzít okamžitě dvojnásobnou dávku a potom totéž zopakovat za 2 a 4 týdny, jestliže je to tak, jak uvádíte a problém přetrvává. 
Léky na předpis
Dobrý den, kvůli opakovaně zjištěné zvýšené hladině trombocytů mi byl předepsán preventivně Anopyrin 100 mg,
současně už mnoho let beru Letrox. Může při této kombinaci nastat nějaký problém? Děkuji za odpověď
Mirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, MIrko. Kombinace je v pořádku. Jako každý lék ale mají své nežádoucí účinky a je třeba o nich vědět.
Parafarmacie
Pane doktore, nyní čtu, že přípravek Eucerin - Anti Pigment má látku thiamidol, která blokuje tvorbu melaninu v pleti, takže to by mohl být přípravek na zmírnění stařeckých skvrn.Tedy vyzkoušet ? Kosmetika Eucerin se v lékárně prodává.
Karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Karolíno, pokud vás problém trápí. Budu rád, když se v budoucnu ozvete a napíšete své zkušenosti.
Parafarmacie
Dobrý den, čím eliminovat stařecké skvrny na rukou ? Je nějaký prostředek v lékárně? Natírám si je též prostředky na opalování a mrzí mě, že jsou právě tam, na viditelném místě. Nebo byste doporučil laserové odstranění teď na podzim? Děkuji.
Karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Karolíno. Je to stejně tak těžké, jako s tím elixírem mládí. Nevěřím, že by  mohlo být  něco účinného na tento problém. Mě samotnému se dělají skvrny také. Mám k tomu sklony po své babičce. Dlaň vypadá mladě bez vrásek a když ruku obrátím, tipnul bych, že je mi o 10 let více než ve skutečnosti. Laserové odstranění nevídím jako rozumné, skvrny se objeví někde jinde ve větší míře. Není to řešení.
Léky na předpis
Dobrý den,ráda bych se zeptala zda Euthyrox v dětství braný Eltroxin,který jsem brala od 9let po 30 let může způsobit dlouhodobou nepravidelnost menstruace 38 až 48 dnů.Děkuji za odpověď.
M.ČERNÁ
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Černá. Prosím o upřesnění. Užíváte stále substituční léčbu a  tedy Euthyrox?  Jak dlouho problémy s nepravidelnou menstruací trvají?  Je vám tedy okolo 40let?  Jak to  bylo s vaší váhou od počátků menstruace do současnosti? Užíváte ještě jiné léky? Měnilo se dávkování Euthyroxu? Není tam náhodou časová shoda se začátkem nepravidelností menstruačního cyklu?