Středa 22. ledna 2020, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 22. ledna 2020 Slavomír

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobry den, jsem ve 25.tydnu tehotenstvi. Od pocatku (vlastne jiz 3 mesice pred pocetim) beru femibion, nyni femibion 2. Myslite si, ze v teto fazi je jeste femibion k necemu potreba/prospesny? Je to dost financne narocne a tak premyslim, ze jiz brat prestanu. Tehotenstvi zatim probiha bez problemu. Dekuji
Dina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Dino. vše záleží na vašem způsobu stravování. Určitě obecně není nutné užívat v těhotenství multivitamin každý den. Na druhé straně když vidím jídelníčky našich pacientů, často kroutím nevěřícně hlavou co je všechno možné.  Přidání multivitaminu-multiminerálu pak může mít racionální smysl. Doporučení k užívání multivitaminu v těhotenství  lékařem- gynekologem, by  mělo vycházet z rámcové znalosti vašeho jídelníčku.
Parafarmacie
Dobrý den, obsahuje kofola třezalku tečkovanou a jiné přísady, které snižují účinek antikoncepce ?
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S velkou pravděpodobností ne Báro a určitě ne třezalku.  Kofola určitě není nápoj který by byl vhodný ke každodenní konzumaci. Jestliže bez ní žit nedokážeme tak doporučuji 100-200 ml za den. Může také přispívat k nadváze. Jinak kofolu mám od dětství rád a párkrát do roka si ji správně vychlazenou dám. A s velkou chutí !!!
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, jaký je prosím Váš názor na křemelinu jako doplněk stravy. Jedná se mi o její účinky jako detoxikace organismu, snižování cholesterolu, zlepšení stavu vlasů, zubů, nehtů. Je vhodné užívat tento doplněk stravy? Mám problémy se sklovinou a zuby celkově a zaujaly mě i ostatní účinky. Děkuji, Jana
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Informace na internetu které se týkají použití křemeliny jako doplňku stravy je třeba brát s velkou rezervou. Texty obsahují vyloženě klamavé informace.Křemelina, přestože obsahuje hodně křemíku určitě není jeho dobrým zdrojem. Křemík je velmi pevně vázán ve formě oxidu křemičitého a tato vazba využití křemíku neumožňuje. Nelze vyloučit, že se malé množství u některých osob vstřebá do střevních buněk v čase kdy dochází k jejich zániku a novotvorbě na konkrétním místě. I v tomto případě to však neznamená, že bude křemík využít pro látkovou výměnu. Křemelina ale může obsahovat stopová množství jiné chemické formy křemíku. Lépe využitelné. Ve stravě máme pravděpodobně dostatečné množství křemíku a je otázkou, zda má nějaký smysl jej doplňovat. Podle mých zkušeností některé doplňky stravy, které obsahují i křemík mohou napomáhat zlepšení kvality vlasů a nehtů. U zubů dospělého člověka jsem velmi skeptický. Fyzikální vlastnosti křemeliny mohou být rozdílné a liší se podle zdroje odkud pocházejí a jak je surovina dále zpracována. Křemelina má schopnost vázat na svůj povrch celou řadu látek a pokud se správně používá, může přinést prospěch. Sám bych ji doporučil v některých případech u určitých kožních  či imunologických problémů, při kterých léčba selhává. Co se týká vlivu na hladinu cholesterolu, účinek není významný. Křemelina může sice vázat jisté množství tuku, není to ale tolik, aby se dosáhlo potřebného efektu. Vysoká hladina cholesterolu, pokud není zapříčiněna vrozenou poruchou  jeho vstřebávání či přeměny, je běžné způsobena vysokým příjmem tuků. Je tedy dobré snížit denní příjjem tuků a pustit v tomto případě křemelinu z hlavy. U většiny lidí u nás je to poměrně snadné, protože konzumují tuku příliš. Úpravou jídelníčku dokážeme snadno snížit příjem tuku mnohem ve větším množství, než to může dokázat křemelina. To je racionální postup.
Léky na předpis
Chtěla bych se zeptat na lék Moduretic, protože mě vystrašila kamarádka, že ji doktorka změnila lék, protože prý dlouhodobé užívání Modureticu způsobuje rakovinu kůže a lék se prý stahuje . Děkuji za odpověď.
Lola Laštovičková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Laštovičková. Že by Moduretic (tedy spíše léčivé látky v něm obsažené) způsobovaly rakovinu kůže se mi zdá velmi nepravděpodobné. Jedna z obsahových látek (amilorid) našla uplatnění při léčbě mnohočetného myelomu a zdá se, že má určité protinádorové účinky. Nikoliv naopak. " Nevýhodou" Modureticu je, že je levný a že se na něm málo vydělá. Docela často mizí z trhu léky, které mají v léčbě své místo a zbytečně se pod tlakem farm.průmyslu nahrazují léky drahými.Bohužel stále více lékárena zdravotnických zařízení se stávají součástí větších celků a ztrácejí velkou míru nezávislosti v odborném rozhodování. Je to velmi stinná stránka liberalizace v prostředí, ve kterém by neměl mít byznys své místo. Moduretic je lék se kterým mají lékaři letité zkušenosti a lze ho považovat za lék velmi bezpečný. O vážných zdravotních rizicích opravdu nevím.
Parafarmacie
Dobrý den,je možné abych po užívání lecitinu v kapslích kašlala?Dě
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Aleno. Jestli  se jedná o sójový lecitin a nesnášíte sóju, tak to možné je. Obtíže může dělal i nějaká přídatná látka, kterou kapsle obsahuje. Neočekával bych, že ji ale obsahuje. Obtíže mohou vyjímečně nastat i po barvivu, které obsahuje kapsle. Výrobci kapsli však tato rizika eliminují na minimum.
Parafarmacie
Dobrý den.Ráda bych věděla jak je to z nakažlivostí u Růže-Erysipelu.Dostávám jí opakovaně na obličej.Hledala jsem info o nakažlivosti na netu i u lékařů.Odpovědi se různí.Prozatím nikdo ode mne růži nedostal,ale nyní přibyla do rodiny vnoučata a nerada bych je nakazila.Děkuji za odpověď.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Věro. Erysipel je způsoben síce streptokoky, ale infikování se děje pouze cestou poškozené kožní  bariery. Za normálních okolností je infikování druhé osoby běžným kontaktem velmi nepravdědobné. Nesestkal jsem se nikdy s takovým případem. Běžný kontakt s vnoučaty určitě není rizikový.
Parafarmacie
Dobrý den, moc děkuji za Vaši odpověď. Tréninky na ledě skončily v březnu, duben pauza, květen a červen fyzická příprava na suchu, na ledě 1x v týdnu. Nyní červenec pauza. Rýmy se opakují řekla bych bez ohledu na to, zda je trénink či není. Jinak do března tréninky 5xtýdně na ledě. Jiné obtíže nepozoruje, jedinou věcí je někdy se projevující pozátěžové astma (projevuje se kašlem, dušností zřejmě ne). Zarudlý obličej nemá, ale po tréninku je hodně zpocený celý. Krevní obraz i moč v normě, pouze zvýšené eozinofily, což připisujeme tomu pozátěžovému astmatu. Gionnu bral několik let ve snaze kompenzovat občasné kašlání, které se při tréninku (zejména v létě) dostavovalo. Předchozí dva roky bylo při sport. testech prokázáno pozátěžové astma (Gionna zvýšena na 2xdenně) , letošní testy (duben) dopadly dobře a to už Gionnu nebral. Jediná změna, kterou jsem schopna vysledovat je - rok nebere Singulair, rok nebere Gionnu, rok má děvče (tady mě jen napadá možné bacilonosičství této slečny?
Eli - doplnění
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud slečna trpí opakovanýmii infekcemi horních cest dýchacích a patogenní bakterie ev. viry na sliznicích přetrvávají, může samozřejmě být zdrojem infekce. Za běžných okolností se s tím ale lidský organismus dokáže vyrovnat. Je to vždy i o míře expozice příslušným mikroorganismem. Hlavní příčinu obtíží bych v tom určitě nehledal. Hokejové tréningy jsou mimořádně fyzicky náročné a je třeba tomu přizpůsobit stravu a způsob odpočinku. Zajímalo by mě, zda syn někdy užíval antihistaminika. Co se týká nosních kapek, spíše doporučuji výplach vlažnou vodou. Zkrátka jen nasát vlažnou vodu ( teplota těla) z kouhotku z dlaně a dělat  to opakovaně dokud se dýchací cesty neuvolní. To by mělo za normálních okolností stačit. Dekongestiva k ničemu rozumnému neslouží a doporučil bych je  ve velmi omezených případech. Ať zkusí nyní  Claritine, zda na něj nebude náhodou dobře reagovat, pokud s ním již zkušenost nemá. Je volně prodejný. Jak vypadá synovo stravování? Vyhýbá se některým potravinám? Má po některých potravinách obtíže ( průjem, únava, kožní reakce...)?  Jinak užívání antiastmatik může mít smysl. Zrovna Giona  mohla snižovat intenzitu obtíží. Může také předejít zhoršení astmatu v budoucnosti. O zdravotním stavu je však třeba přemýšlet komplexně a maximálně se vyhýbat zbytečné medikaci. Hodnotu eosinofylů je dobré sledovat i v časovém horizontu. Jejich zvýšení při těchto obtížích je ale běžné.
Parafarmacie
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o názor či spíše doporučení, jaká vyšetření požadovat po pediatrovi. Můj syn (17) letošní rok prodělává jednu rýmu za druhou (i předchozí roky nebyla o rýmy nouze, ale letos děs) Už jich měl snad 30 nebo 40. Je to tak, že má rýmu (7-10dní, není žlutá), pak pár dnů přestávka a další rýma a nebo ještě než zcela skončí ta předchozí, rozjede se další. A takhle stále dokola od podzimu. Na jaře nás lékařka poslala na ORL k vyloučení zánětu dutin, protože rýma byla nekonečná snad 4 týdny. Dutiny vyloučeny, dostal Nasofan a dělané nosní kapičky. Pár dnů byl poté klid, ale zase vše nanovo dokola doteď. Alergií netrpí, testy negativní. Kvůli kompenzaci pozátěžového astma bral několik let Gionnu a od dětství Singulair (od dětství opakovné bronchitidy). Obojí před rokem vysadil. Už nevím, co s tím, syn se pokaždé neobejde bez dekongestiv a já vím, že to není dobré. Jen pro úplnost uvádím, že syn je sportovec (hokejista), vcelku otužilý, v dobré fyzické kondici.
eli
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Eli. Určitě by šlo něco napravit správnou farmakologickou léčbou se kterou souvisí i správné používání  předepsaných léčiv.  Na druhé straně je dobré se lékům vyhnout, je-li to možné. Hlavní příčinu obtíží je třeba zjistit. Z toho co jste zatím uvedla se nabízí souvislost mezi  hokejem  a těmito obtížemi.  Protože kapičky  zabíraly, je prakticky jasné, že sliznice dýchacích cest je zánětlivá. Jak závažné změny na sliznici jsou bohužel nemohu posoudit. I podle toho by se měla  vybírat vhodná léčba. Jak často trénuje na ledě? Má po tréningu na ledě větší obtíže?  Má zarudlý obličej? Nevypozoroval si i jiné obtíže, které nesouvisí se svalovou únavou?  Jak a kde všude tréningy probíhají? Zlepší si se stav kdy netrénuje? Má třeba někdy 14-ti denní sportovní pauzy? Jsou veškeré hodnoty běžného biochemického vyšetření krve a moči v pořádku?  
Parafarmacie
Dobrý den, příští týden jedu do lázní Bělohrad s kyčlí - postup.artroza a též problém s ramenem. Kdysi jste tyto lázně tady zmínil, proto se Vás chci zeptat, které procedury považujete za přínosné. Určitě mně budou tamním lékařem určeny, ale ráda bych znala i Váš názor. Více slatinných zábalů, které mohou zbytku chrupavky pomoci nebo zkusit i plynové injekce do ramene? Bude mně právě v lázních 62. Děkuji.
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zdeno.  V Lázních Bělohrad je více pracovišť a určitě tam existují kvalitativní rozdíly. Klíčové je personální obsazení. Na něm záleží jaké procedury vám budou doporučeny a jak budou fakticky provedeny. Zejména postupy, které jsou nejsou na přirozeném fyzikálním základě považuji za rizikové a nelze je paušálně aplikovat ve všech případech. Také rehabilitační cvičení se dají dělat různě. Mají velký smysl. Při nesprávném postupu ale mohou také udělat více škody než užitku. Přeji vám, abyste byla v těch nejlepších rukou a cítila se po návratu z lázní mnohem lépe. Lázeňská péče by měla  být, podle mého názoru,  pevnou součástí našeho zdravotního systému.  Léčebné postupy  by ale neměly zavánět šarlatánstvím a neměla by být zanedbávána celková zdravotní péče o pacienta po dobu jeho pobytu. Pocházím z lázeňského kraje a tak vím své.
Parafarmacie
Dobrý den, můžou borůvky způsobit zácpu? Poslední dobou jsem si oblíbila svačiny že smíchám 250g tvarohu a ovoce - maliny, jahody, borůvky. Borůvky jsem měla několik dní po sobě a měla jsem problém se zácpou. Byla to jen náhoda? Asi to i závisí na ostatní stravě. Už si přesně nepamatuji co jsem jedla, ale obecně se snažím jíst lehkou stravu, tučné věci vůbec nemůžu. Děkuji Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Určitě. Mohou k zácpě ve větším množství přispívat. Myslím, že je to kvůli obsahu katechinů.
Léky na předpis
můžu brat diclofenac AL5O když beru lek na depresi zoloft 5Omg - otázka upravena poradcem
dagmar pickova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Budu-li to posuzovat z hlediska rizika vzájemné interakce, je to možné, Dagmar. Jinak  prosím respektujte příbalovou informaci.
Parafarmacie
Dobrý den, mohl byste prosím vyjádřit svůj názor k užívání výluhu z bobkového listu ? Mamince doporučila kamarádka pití tohoto nápoje, aby tím čistila tělo od kyseliny močové, která se usazuje v kloubech a způsobuje problémy. Maminku čekají v srpnu lázně, ale protože ji bolí kolena i jeden kloub, chce to zkusit. Jaká účinná látka by tam měla být ? Děkuji za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Je  skoro vyloučené, že by výluh bobkového list sám o sobě mohl pozitivně ovlivnit hladinu kyseliny močové. Pokud je vyšší hladina způsobena zejména nesprávným jídelníčkem, je třeba řešit hlavní příčinu a nevěřit v zázraky.  Má maminka skutečně potvrzenu zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi? Bobkový list obsahuje zejména terpenické látky. Jako prakticky u každé rostliny, keře, či stromu se může složení jednotlivých částí významně lišit podle toho kde roste a kdy příslušnou část sklízíme a jak s ní dále nakládáme, máme-li na mysli souvislost určitým účinkem na některé biochemické pochody v lidském těle. Také šlechtěním můžeme dosáhnout, že zvýšíme obsah látek, které jsou výhodné pro určitý účinek. Listy vavřínu obsahují hodně terpenů. Zejména cineolu. Tomu se třeba říká i eukalyptol. Tyto látky mohou zklidňovat trávicí ústrojí a mohou působit sedativně i na centrání nerovvý systém viz.např. standardizovaný levandulový olej (Psychoton). Správný poměr terpenických látek v listech vavřínu může zlepšit jeho účinnost. Je možné ho používat u některých poruch trávení, pokud se volí správná dávka.  Měl by se používat na základě individuálního doporučení odborníkem či zkušenou a dostatečně vzdělanou osobou v oblastí přírodní  bylinné léčby.
Léky na předpis
Dobrý den,
chci se zeptat poslední dva měsíce se mi zkrátil cyklus z 28-29 dní na 26. Myslíte že by to mohl být příznak počínajícího přechodu? Je mi 35 let. Chci ještě dítě. Poslední dva měsíce byly hektičtější, 3 týdny cestování a rekonstrukce v domě, náročná práce. Zhubla jsem asi dvě kila mám tedy 49 kilo na výšku 160 (nevím zda to může souviset) Zatím dítě nemám ale loni jsem otěhotněla s partnerem náhodně a z důvodu rozchodu šla na potrat pilulkou. Děkuji za radu
Zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zuzko. Myslím, že to souvisí s tím co jste uvedla. Dbejte na to, aby váš jídelníček byl dostatečně pestrý a doplňoval tělu i dostatek energie. Úbytek na váze a nepřiměřená fyzická a psychická zátěž může být hlavní příčinou. Problém se může prohloubit, pokud by šla váha ještě dolů. Hormonální nerovnováha po použití potratové pilulky může vzhledem k vaší hmotnosti  přetrvávat delší čas také. Klidně rok.
Léky na předpis
Dobrý den , chtěla bych vědět ,zda jsou již
k dostání kapky metamizol stada , které mi předepsal neurolog. Děkuji.
Danuše
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Danuše. Myslím si, že stále není.  Možná by šel ve vašem případě použít Tramal kapky. 
Léky na předpis
dobry den,
odpoved na dotaz jakou antikoncepci pouzivam, prvni dva mesice jsem mela antikoncepci ayreen a nova antikoncepce je Valafee (ziju v Nemcku, takze je mozne ze tato antikoncepce v cr neni, ale s mym gynekologem bylo vse domluvene a vedel jakou jsem mela predtim). Dekuji za odpoved
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Danielo. Velafee u nás registrovaný není. Nepravidelnost v užívání může být problém. Zejména pokud k tomu došlo vícekrát za sebou. Po třech měsících užívání bych již neočekával žádnou komplikaci, pokud jste neměla vážnější obtíže s nepravidelností menstruace  v minulosti. Doporučuji provést orientační těhotenský test. Jinak dále postupujte dle příbalové informace. Pokud by byl orientační test pozitivní, kontaktujte gynekologa. Jestli ale rozumím správně, Velafee užíváte první měsíc. Přechod na jiný druh antikoncepce může doprovázet komplikace, kterou jste uvedla. Tu bych očekával zejména tehdy, pokud se druh a dávka gestagenu liší.
Léky na předpis
Dobry den,
beru cca 3 mesice antikoncepci, po dvou mesicich jsem presla na jinou. S tim jak mi bylo receno u pane gynekologa a take stoji v pribalovem letaku, ze jsem mel mela zacit po 7 denni pauze, to vse jsem dodrzela. S tim ze mi ted v pauze neprisla menstruce? Antikoncepci beru kazdy den v 18 hodin meximalne se mi tento mesic cca 4x stalo ze jsem si ji vzala max o 2 hodiny pozdeji. Co to muze byt? Dekuji za info
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jakou antikoncepci používáte, Danielo? Přípravky mají rozdílné složení.
Léky na předpis
Dobrý den, beru léky warfarin 2mg,app ome20mg,Betaloc Žok 100 mg,Amlodipin Mylan 5 mg,Trimetazidin ret 35 mg, kapky do očí Azarga.Posledni dobou mám v nohách zezadu nějaké trnutí nebo dřevěneni, Dr mi doporučila Magne B 6.Neni to k mým lékům nějak proti účinků? Děkuji za odpověď.Eva, Most
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Evo. Magne B6 doporučuji užívat v dávkování 1 tabletu za den pravidelně po dobu 3 měsíců nebo ev. déle. Je možné používat i šumivé tablety s hořčíkem Zdrovit, které v lékárnách často bývají. Příznivý účinek se nemusí projevit hned a záleží na příčině obtíží. Buďte proto trpělivá. Hořčík proníká do tkání velmi pozvolna a významnější změna hladiny může nastat i za několik týdnů. Zároveň je možné pít  i minerální vodu Magnesii v množství 100-200 ml za den.
Léky na předpis
dobrý den,20 let beru leky s mesalazinem.Nyni po 2 roky mám pálení v oblasti žaludku,lékaři nevědí co se mnou,muže mít mesalazin vedlejší učinek? Mám ulcerozní kolitidu.
jirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užíváte mesalazin samostatně, nebo v kombinaci, Jirko? Jaké dávky?  Pálení se objevuje po jídle? Po jakém? Máte ještě jiné zdravotní obtíže?  Napište mi prosím více informací.
Parafarmacie
Upřesnění k Neospan. Kožní projevy nemá, žádné pupeny ani červenání - kromě toho, co si sám rozškrábe. Svědění je opravdu úporné a trvá už třetí den.
Marek Šimon
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V každém případě Neospan neužívat. Doporučuji Zyrtec 2x1 tabletu za den ( volně prodejné balení). Ozvěte se prosím za 3 dny, zda se stav zlepšil. Pokožku doporučuji ošetřovat Excipialem Hydrolotio (lékárny).
Parafarmacie
Kamarád si na noc vzal 10 tobolek Neospan. Vyspal se dobře, ale teď ho svědí střídavě různá místa na těle kromě dlaní a chodidel. Je to velmi nepříjemné. Je možné, že je to od toho?
Děkuji.
Marek Šimon
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Je to možné.  Alergickou reakci nelze vyloučit. Přípravek obsahuje na příklad extrakt z heřmánku. Směs však obsahuje více bylin a alergeních látek může být více. Má kromě svědění nějaké kožní projevy?
Léky na předpis
můžu si vzt na Novalgin 500mg ještě Zaldiar 37,5 mg/325 mg ? Jsem po operaci bederní páteře v říjnu 2018 a mám bolesti.
věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V jaké denní dávce Věro? Předepsal vám oba léky stejný lékař? Užíváte ještě jiné léky? Můžete mi popsat váš celkový zdravotní stav?
Léky na předpis
Děkuji za rychlou odpověd.
Přeji hezký víkend a ještě jednou děkuji za radu a informaci
Marcel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví, Marceli. Se sportem to nepřehánějte, ale pro váš zdravotní  problém jsou pravidelné tělesné aktivity velmi žádoucí.Tělesná zátěž ale musí být přiměřená. Dbejte na správné složení jídelníčku a určitě nepřekračujte příjem tuku 30% z celkové energetické hodnoty vašeho jídelníčku. Osobně doporučuji  dlouhodobě 25%, jestli jsou statiny správně indikovány. 
Léky na předpis
Doplnění,
Copidogrel a godasal beru dlouhodobě byl jsem před 2 roky na operaci zůžené cevy v aortě byl mi voperován stengraf na rozšíření cevy a beru ještě rosumop na cholesterol.Kreatin bych bral 2 tablety denně po cvičení ale nevímzda to nemůže nějak znovu poškodit cevy jinak žádnou dietu nemam a chodím na 1/2 roční kontrolu na cevní a vše zatím v pořádku.Proto bych si zbytečně nechtěl nějak přivodit problémy.
Marcel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Poškození je velmi nepravděpodobné .  Neměl by mít negativní vliv ani na krevní buňky a jejich fyziologické chování. Úplně jednoznačně jeho užívání ale doporučit nemohu. Podle mého názoru vysoké dávky kreatinu ,mimo jiné, ovlivňují pH uvnitř svalových ev. možná i jiných buněk ( vysoké dávky nejsou váš případ). To pak má své dopady na celou řadu biochemických dějů. Interakce s léčivy asi nebyla nijak zkoumána např. v souvislosti s rizikem ( snížení, zvýšení) rabdomyolýzy či myopatie u statinů (Rusumop). To by mě třeba velmi zajímalo a nabízí se tato otázka. Pokud vím, je jen asi známo, že kofein snižuje přeměnu kreatinu a jeho účinnost. Není zároveň vhodné pít energetické nápoje s kofeinem, což je docela běžné. 
Léky na předpis
Doplnění.
Ano beru dlouhodobě tyto léky a rosumop.před dvěma roky jsem byl na operaci měl jsem zůženou cévu v břišní aortě,byl mi zaveden stengraft.Kreatin chci užívat při cvičení (Prom-in Creatine HCl 240 kapslí, doplněk stravy) 2 kapsle denně.Může mi to nějak ublížit?Děkuji za odpověd
Marcel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nepodařilo se mi zjistit, kolik kreatinu tobolka obsahuje. Nemůže to být ale rizikové množství ani ve vašem případě, když budete užívat 2 tobolky denně. Pokud navážu na informace na internetu, nejde tak o využitelnost kreatinu z trávicího traktu ale spíše o to, zda se podaří zvýšit jeho dostupnost ve svalové tkání a co vše to způsobí.  V potravě ho máme většinou dostatečné množství. Je tedy důležitá nejen konzumovaná dávka, ale také délka pravidelného užívání či  aktuální stav svalové tkáně.
Parafarmacie
Ja ale na zanety hornivh cest dychacich netrpim a vlastne jsem jen malokdy nemocna. A v klimatizovanem prostredi nepracuji. Kdyby to bylo spojeno s nemoci, chapu to, ale nic takoveho. Proste jen obcas...
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Uvedl jsem to jako příklad paní Dano. Možná zbytečně podrobně. Příčin může být mnoho. I běžné snížení funkce imunitního systému, díky stresovým situacím, kdy snáze přeroste některý patogenní mikroorganismus v ústní dutině. Doporučuji na to upozornit praktického lékaře. Smysl může mít i odběr sputa a jeho vyšetření v případě, když aktuálně nemáte zmíněné obtíže.
Parafarmacie
Dibry den, zaujal me dotaz pani Marie a pridavam se k ni. Cepy na mandlich se mi taky tvori - smradlave hrudky, ktere obcas vypadnou. Je to neprijemne, z estetickeho hlediska. Tvori se mi to uz dlouho, vlastne co pamatuju. Obcas, neni to spojeno s zadnym jidlem, nemoci, leky, s nicim, proste nekdy se tvori trochu vic, nekdy mene, nekdy vubec. Co to, prosim vas, je a co se s tim da delat? Dekuji
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Dano. Nepochybně čepy obsahují velké množství mikroorganismů, která následně mohou přispívat k infekcím horních cest dýchacích. Zatěžují imunitní systém. Příčinu  může pomoci odhalit výtěr z krku a provedení kultivace.  Jednou z příčin může být i práce v klimatizovaných místnostech. Klimatizaci někdo sice zpravidla zkolauduje po náročném stavebním řízení, ale následně již nikdo nemá na náročnou udržbu filtračního zařízení čas ani peníze ( pravidelná výměna filtrů, ekologická likvidace). Natož provádět nějakou hygienickou kontrolu filtračního zařízení. To pak je rájem pro mikroorganismy všeho druhu, Vytvářejí si tam svůj ekosystém s vlastními pravidly a rozptylují se v klimatizovaném prostředí. Za vznik infekcí horních cest dýchacích cest tedy často vděčíme tomuto pracovnímu prostředí. Schopnost adaptace organismu na takové prostředí je problém individuální a závisí na více faktorech.
Parafarmacie
Dobrý den, několik let na sobe pozoruju , že po požití šlechačky ( zapecene testoviny, omacka na testoviny, ) mam po poziti slechacky do 30-60 min prujem a bolesti bricha,dle dr to je bezne, me to ale bezne neprijde, obcas to mivam kdyz si dam denne 3+ kavy s mlekem ( voda 3 cm a zbytek mleko -200ml, tj 600ml denne) mam podezreni na Intoleranci laktozy nic jineho me nenapada, jogurty, kefir, syry nic mlecneho mi nevadi,ale vice kavy ci omacka ze slehacky me prozene vzdycky, lze udelat nejaky dostupny test ,pripadne jak resit, je to neprijemne,zrovna se jedna o jidla, ktere mame v rodine radi a ja vim, ze po jidle musim brzy ,,bezet na toaletu,,
Marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Marcelo. Na toleranci některých mléčných bílkovin, nebo i mléčného cukru - laktózy má vliv i struktura potravinářského výrobku a její osud po požití. Podílí se na tom i všechny mechanismy trávení živin. Také tepelná úprava potravin vede ke vzniku látek, které dráždí sliznici trávicího systému včetně jícnu. Kávové mikročástice se mohou na obtížích podílet a podporovat je. Mohou dráždit mechanicky, ale dráždít mohou i látky tukové povahy, které vznikají při pražení kávy či samotný tuk obsažený v kávových zrnech. Průjem nemusí vyvolávat jen mléčná bílkovina nebo laktóza,  ale tedy i kávové mikročástice. Mléko přidané do kávy chrání sliznici jícnu a žaludku před mechanickým drážděních kávových mikročástic. U zapečených těstovin může obtíže vyvolávat tepelně přeměněný škrob, ale také určité mléčné bílkoviny jejichž struktura je zcela poškozená tepelným působením, nebo rovněž laktóza či látky tkzv. Maillardovy reakce, které vznikají její přeměnou. Jídelníček je nutné si zkrátka vychytat, aby k obtížím docházelo co nejméně. V některých případech je nutné udělat i nějaká radikálnější omezení. Často je ale dostačují snížit dávku konzumované potraviny či pokrmu, nebo ji zaměnit za jinou, která vám obtíže nedělá. V případě laktózové intolerance je u nás běžné ( konzumace mléka a mléčných výrobků je běžná po staletí), že aktivita enzymu laktázy, která přeměňuje laktózu, je částečně zachována. Lze si tedy vypozorovat či podle informací na obalu některého mléčného výrobku odhadnout, kolik laktózy asi  obsahuje. V tomto případě má smysl se zabývat jen výrobky z mléka, do kterých nejsou přidávány jiné suroviny a jsou vyrobeny jen přirozenými postupy ( tepelná úprava, procesy  kvašení pomocí mléčných kultur).
Léky na předpis
Dobrý den mohu se zeptat?
Beru léky na ředění krve godasal a clopidogrel.Cvičím a chtěl bych brát kreatin mohu ho užívat léky na ředění krve?Děkuji za odpověd
Marcel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marceli. Užíváte tyto léky dlouhodobě? Můžete mi prosím napsat z jakého důvodu vám je lékař předepsal? Užíváte ještě další léky?  Potřeboval bych zkrátka trochu více vědět o vašem zdravotním stavu. Jakou dávku kreatinu chcete užívat?
Parafarmacie
Dobrý den, doplňuji můj předchozí dotaz ohledně čepů na mandlích.
Beru Lozap a Letrox, ale už dlouhodobě, trávící problémy nemám, k zubní lékařce chodím pravidelně na prevenční prohlídky co půl roku, ikdyž podezření na zubní kaz v horním chrupu mám. Jsem objednaná za měsíc. V práci mám klimatizaci, ale pouštím ji minimálně, minulé dva týdny jsem měla dovolenou, stav stále stejný. Zvětšené krční mandle nemám, jen v jednom místě mírně začervenalé. Jak jsem již psala, nemocně se necítím.
marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Marie. Myslím, že si s tím Jox nebo Tantum poradí. Jen to chce důslednost. Doporučuji používat 10 dní. 
Parafarmacie
Dobrý den, asi poslední tři týdny se mi na krčních mandlích dělají bílé čepy, jako při hnisavé angíně. Občas mi samovolně vypadnou na jazyk a dost páchnou. Již v minulosti se mi občas čep udělal, ale v poslední době je to mnohem častější a mám takový nepříjemný pocit, že by mi tím pádem mohlo být cítit z úst. V krku mě nebolí, jen v jednom místě je to trochu červené, unavená ani nemocná se necítím. Čím to může být způsobené a je nějaká laická pomoc proti tvorbě těchto páchnoucích čepů ? Může se jednat o nějaký zánět v těle ?
Děkuji za radu i Vaši poradnu.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marie. Zápach u úst bude bohužel velmi pravděpodobný. Existují skvělé kapsle Airlift, které se polykají. Ty dovedou nepříjemný zápach překrýt. Nedoporučil bych je jen tomu, kdo trpí záněty žlučníku. AirLift je i ve spreji a může rychle pomoci při momentálním problému.  Nyní bych doporučoval kloktat 4-6x za den  Jox, pokud snášíte jód. 5 ml rozpusťte ve 100 ml vody. Pokud ne, volil bych Tantum Verde a postupoval dle návodu. Trápí vás momentálně nějaké vážnější zdravotní problémy? Užíváte pravidelně nějaké léky? Máte trávicí obtíže? Chrup je momentálně v pořádku? Pracujete v místnostech s klimatizací? Máte zvětšené krční mandle?
Léky na předpis
Dobrý den, prosím Vás o radu - trpím často na opakované záněty moč.měchýře a již několikrát mi byl předepsán lék Nolicin. Na internetu se k němu ale váží články, že tento lék patří do sk.chinolonů a že se jedná o nejtoxičtější atb na trhu a že u chinolonů bylo zjištěno možné trvalé poškození zdraví. Mohu rizika nějak zmírnit a pokud mi někdy bude tento lék předepsán, měla bych raději požádat o jiný? Děkuji moc za radu.
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Radko. Objev chinolonových chemoterapeutik pomohl výtečně zvládat řadu případů spojených s infekcemi močových cest a výskyt nežádoucích účinků byl  obdobný jako u jiných běžnějších léčiv včetně antibiotik.. Bohužel se s nimi  již 30 let zachází velmi neodpovědně, zbytečně se předepisují, a proto jejich účinnost klesá díky zvýšené rezistenci. Důvodem je nedostatek státní kontroly nad užíváním antibiotik, která je nezbytná, aby trh nepodlehl jen komerčním vlivům a omezil se  nárůst rezistence. Dříve regulovaly používání antimikrobiálních látek antibiotická střediska. Regulací bylo ale v podstatě i to, že všeho bylo málo a že vše fungovalo tak trochu napůl. Nyní jsou ideální podmínky k tomu, aby systém antibiotických středisek by byl velmi prospěšný, pokud by se zavedl.  S neodpovědným přepisováním často souvisí i nerespektování kontraindikací. To pak může této skupině skvělých léčiv "kazit dobré jméno". Není na místě je charakterizovat jako nejtoxičtější antibiotika. Nejsou to také antibiotika v pravém smyslu slova  a patři zkrátka mezi antimikrobilální látky. Jsou připravovány synteticky a jejich struktura vychází se znalosti struktury jiných antimikrobiálních látek a pochopení jejich působení. Určitě není vhodné stále používat k snížení vašich obtíží jednu léčivou látku když dochácí k častějším recidivám. Je třeba se zamyslet, proč k tomu dochází, hledat příčinu, hledat způsob prevence i hledat určitý systém při předepisování vhodných antibiotik či chemoterapeutik v konkrétním případě. S tím souvisí i provedení  nezbytné kultivace patogenních mikrooorgasnismů ze vzorku moči a zjištění citlivosti na konkrétní antimikrobiální látku. Na základě zjištění citlivosti je třeba volit či odhadnout  správnou denní dávku léčivé látky správně rozloženou na více dávek za den. Tudy vede cesta z bludného kruhu ven.
Parafarmacie
Dobrý den, dostala jsem na chronický otok v krku Aescin. Na otoky funguje výborně, ale třetí den užíváni se objevily silné bolesti žaludku, pocity na zvracení. Když vydržím a budu brát dále, zmizí příznaky nebo to bude jen horší? Děkuji
Týna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Týno. Myslím, že tyto nežádoucí účinky budou pokračovat. Užíváte ještě něco jiného? Riziko by mohly zvýšit třeba protizánětlivé léky.
Parafarmacie
Poruchou příjmu potravy jsem nikdy netrpěla. Vážnější úraz, se kterým bych byla operována je akorát kolenní křížový vaz a jako malá jsem podstoupila operaci kýly. Podváhu určitě nemám, jsem v průměru. 162cm a 61kg. Co se týče jiných obtíží, tak jsem relativně v pořádku, kromě snad těch kolen. Jedno špatně odoperované a druhé by mělo v blízkých pár letech na operaci jít. Ale obě jsou způsobené úrazem na lyžích.
Nikol
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nikol, bohužel vám nemohu momentálně více poradit. Chtělo by to další lékařská vyšetření. Úplně naslepo, bez nedostatečných informací a s informacemi, které jste uvedla, bych jen doporučil vyloučit Sjögrenův syndrom. Po jeho vyloučení by stálo za to se nad vším více zamyslet a hledat cestu jak obtíže zmírnit. PS: jestli jste z Prahy mohu vám doporučit co zkusit pro lepší polykání ráno. Pokud se za mnou zastavíte.  Musel bych to ale blíže vysvětlit a vy byste mě zase musela informovat, co se vám polyká lépe a co hůře. Je to trochu alchymie.
Parafarmacie
Ještě jednou dobrý den,
lékařská vyšetřen přímo kvůli tomuto jsem neprodělala.
Na ORL jsem byla a výsledek byl akorát, že mi doktor řekl, že se s tím mám smířit :-D
Pravidelně užívám jen HA, ale problémy jsem s tímto měla již před užíváním. Co se týče očních kapek, tak užívám jen umělé slzy Refresh, protože mám problém i s vysušením očí.
Tyto obtíže mi trvají přibližně od 15ti let, momentálně mi je 28l.
Xerostom neznám. Mohu se zeptat oč jde?
Děkuji. Nikol
Nikol
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Xerostom právě pomáhá tvorbě slin. Může pomoci zároveň s obtížemi při polykání stravy. Určitě o něm najdete informace na internetu. Já bych se s tímto nepříjemným problémem určitě nesmířil. S postupujícím věkem můžete mít obtíže mnohem větší. Měla byste být lépe vyšetřena. Máte ještě  jiné obtíže?  Trpěla jste poruchami příjmu potravy? Měla jste nějaký vážnější úraz?  Máte podváhu? Kolik prosím vážíte a měříte?


Léčebná kosmetika
Dobrý den.Pomozte mi prosím rozlousknout jeden problém.Mám velmi citlivou pleť,nesnáší téměř žádnou kosmetiku ani kontakt s vodou.Při podrážděmí mi zrudne nos i tváře.Chodila jsem ke kožní,z čeho to mám neporadila,kosmetiku si prý musím najít sama.Jen když se pokožka na obličeji dostala do akutní fáze tak mi napsala antibiotika.Naštěstí,asi tak před 10 lety,mi v lékárně poradili umývat pleť Jaryšem a mazat doma ztopeným nesoleným sádlem.A to zabralo! Sice sádlo jsem už nahradila krémem Uriage Tolederm,ale k čištění pleti Jaryš používám stále-nelíčím se takže Jaryš stačí.Jenže teď jsem byla u kosmetičky s obočím a přišla řeč na Jaryš.No hezky mi ho zkritizovala.Prý jestli vím co Jaryš za látky obsahuje,že pletí škodí a že jsem si Jaryšem pleť tak zničila, že teď pleť právě kvůli Jaryši nic jiného nesnáší.Má pravdu? Doopravdy dlouholeté čištění Jaryšem škodí pleti? Děkuji za vysvětlení.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Věro. Sol. Jarisch je určitě v pořádku, Nemusíte mít žádné obavy, jestliže vám vyhovuje. Možná vám mohou pomoci i některé minerální vody, které mají vyšší obsah vápníku ( např. Ondrášovka). Vápník dokáže zklidnit podrážděnou pokožku. I s tou můžete zkusit pleť omývat. Čištěním pleti narušujeme přirozenou kožní barieru a pleť je pak zranitelnější. U problematické pokožky, pokud má vypadat hezky, nic jiného nezbývá. Mazové kožní žlázy plní důležitou funkci. Vylučují nejen vodu, různé látky tukové povahy, ale také minerální látky. Nemají také všechny stejnou funkci.  Kosmetické přípravky pleti nijak neprospívají. S některou se ale popasuje  pokožka lépe a s některou hůře.  Mohou dobře plnit ochrannou funkci, použijeme-li je ve správný čas. Co se týče  "léčebné" funkce , tam už to je mnohem složitější a i kožní lékaři většinou pracují metodou pokusu a omylu, nejedná-li např. o jasnou infekci kůže, autoimunní onemocnění  či zánětlivý proces na kůži způsobený poraněním či chirurgickým zákrokem.
Parafarmacie
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám obecně problém s nedostatkem tělních tekutin. Ať už jde o sliny, pot nebo třeba při sexuálním styku. Největší problém mám asi s produkcí slin, i když ostatní mě také trápí.
Ráno ovšem nejsem schopna se nasnídat, jelikož díky nedostatku slin nejsem schopna nic polknout. Vypiji hodně vody než vůbec dojedu do práce a stejně je slin málo. I přes den se snažím doplňovat hodně vody. Potřebovala bych poradit, jestli existuje lék či bylinka, která by mi s celkovou produkcí tělních tekutin pomohla a zvýšila ji. Předem děkuji za odpověď Nikol
Nikol
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Nikol. Prodělal jste nějaká lékařská vyšetření ? Nemáte nějakou lékařskou zprávu z gastroenteroligie či ORL ? Užíváte pravidelně nějaké léky včetně očních kapek?  Jak dlouho tyto obtíže máte. Jinak by mě zajímalo, jak byste reagovala na Xerostom a zda by trochu nepomohl.
Parafarmacie
Dobrý den, nikdy jsem nepochybovala o příznivých účincích zázvoru, na jistém serveru jsem se dokonce dočetla, že podle vědecké studie zázvor obsahuje látku (složku 6-shogaol), která údajně dokáže zacílit kmenové rakovinové buňky efektivněji než chemoterapie. Co na to říkáte?
Alexandra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nevěřím tomu, Alexandro. Navíc si myslím, že vývoj léčiv proti různým formám nádorového bujení je již mnohem,mnohem dále. Zázvor je určitě zajímavá bylina a někomu může pomoci od různých zažívacích obtíží. Někomu je zase může vyvolat.  Ne každý zázvor dobře toleruje. 6-shogaol, ovlivňuje motilitu trávicího ústrojí. Může pomoci od kinetóz, žaludeční nevolnosti i nevolnosti během těhotenství. Tato látka je velmi dobře prozkoumána, zkomala se po desetiletí a nevěřím tomu, že by se někdy v léčbě nádorových onemocnění s úspěchem uplatnila.
Léky na předpis
Zdravím pane doktore a prosím o odpověď pro kamarádku, prý jí bylo hloupé zeptat se, když chodí k lékaři...Bere lék Rosucard na cholesterol, "dobrý má 1,7, "zlý" 6 a na tlak Loradua Mite. Může tato kombinace vyvolávat jakoby alergickou reakci ? Smrkání, únava nebo vyvolat cukrovku ? Kamarádka a kolegyně má 65 let a tvrdí, že se jí zvýšil cukr. Já jí radím aspoň po dobu 3 týdnů sledovat jídelníček / často čtu Vaše rady ohledně střídmé stravy / a omezit stres! Neustále pro rodinu peče, o víkendech hlídá vnoučata atd. Moc děkuji za brzkou radu, protože další dny pro ni budou opět náročné - oslavy kulatin v rodině.
- otázka upravena poradcem
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Dano. Určitě ne, ale dlouhodobě nesprávný jídelníček může cukrovku II. typu vyvolat a je to hlavní důvod proč již máme v ČR milion diabetiků. Vyšší hladina cholesterolu je zpravidla známkou, že denní příjem tuku je nepřiměřený. Důsledkem je pak také snižení citlivosti tkání k insulinu a následné zvýšení hladiny krevního cukru. Pro tělesné tkáně není glukóza dostatečně dostupná. Kontrola glykemie a kontrola denního příjmu sacharidů je pak nezbytný opatřením, aby cukrovka nevedla k vážným zdravotním komplikacím. Užívat léky jako Rosucard a Loradur často nemusí být vůbec nutné pokud dostatečně snížíme váhu a  zároveň pak budeme dlouhodobě udržovat příjem tuku na max. 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku, který nepovede zároveň k nárůstu váhy.  Kontrolovat složení jídelníčku je snadné na www.potravina.cz. Myslím si, že na oslavách si nikdo nevšimne, že babička nepapá a nemlsá. Od té se čeká něco jiného. Doporučuji nic nedkládat a začít se změnou jídelníčku hned. Jinak se budou zdravotní obtíže jen prohlubovat.Podle toho co jste uvedla se mi zdá, že ještě není pozdě a  že může dojít ke zlepšení zdravotního stavu. PS: Loradur Mitte obsahuje hydrochlorothiazid, který přispívá ke zvýšení hladiny krevního cukru. Nemůže ale cukrovku II.typu vyvolat. Pokud se u kamarádky objeví cukrovka,  je třeba změnit medikaci. Snižit vysoký krevní tlak je možné více způsoby a účinných léků je na trhu dostatečné množství.
Parafarmacie
Ano, moc děkuji, určitě si vezmu Vaše rady k srdci a zkusím to. Zajímavá je i ta teorie o původu potravin - luštěnin, obilnin...tomu věřím, protože například právě vločky mne dřív také nadýmaly, ale pak jsem objevila jednu značku, která je sice dražší, ale potíže mi nedělá, je to britská firma (Mornflake). Jinak tedy já to vždy dělám tak, že vločky večer hojně zaliji tekutinou a nechám stát do rána nabobtnat, spíše to bývá celkově řidší. Stejně to dělám s Nomina kaší. Poslední dotaz - ještě k tomu USA - není možné, že tam jsou obiloviny a luštěniny geneticky modifikované? Slyšela jsem, že třeba kukuřice z USA GEMO je. I když nevím, zda to pro spotřebitele je škodlivé nebo ne. Produktům z VE se snaším vyhýbat, i když je to celkem těžké, Čína, Ukrajina, Polsko se objevují na obalech často.
Mri
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Miri, každé šlechtění je zásahem do genetické informace. Člověk dělá tuto činnost po staletí. Cesta cíleným výběrem v rámci jednoho druhu bývá běh na dlouho trať a zásah do genomu lze zajistit i přenosem  části genetické informace z jedné rostliny na druhou. Zatím jsem se nesetkal se zásahem, který by představoval  přímé zdravotní riziko  Momentálně tedy není třeba úplně řešit GMO a je to zástupný problém, i když inovace v potravinářství, často štědře dotované nejen u nás, vedou spíše vždy  k horšímu.  Možná tyto postupy pomohou lidstvu na této planetě přežít a je to i dost pravděpodobné, že je to jediná šance jak zajistit  v budoucnu lidem dostatek potravy. Polovina lidstva již teď trpí podvýživou. Polovina ale naopak. Etická hranice co ano a co již ne  musí být stále odborně i filosoficky diskutována a případně posouvána.  Hlavní problém v současné době vidím, že průmyslově vyráběné potraviny mají zbytečně čím dál větší podíl v našem jídelníčku. Díky tomu konzumujeme více soli, více tuku více jednoduchých sacharidů, více energie a více látek které podporují zánětlivé a alergické reakce. Máme pak také zbytečně zdravotní problémy, pokud nejsme schopni se ve svém jídelníčku vyznat a udělat si v něm pořádek. Měli bychom usilovat o to, aby většina pokrmů v rámci dne byla připravena z čerstvých surovin nebo surovin co nejméně technologicky upravených. Ty pak musí být kvalitní, abychom neměli potřebu je ničit různými dressingy, solí a přebytečným koření.  Pokud ale máme průmyslově  nastavené celé zemědělství, kvalita se hledá opravdu těžko. Kvalita také ale něco musí stát a lidé musí být připraveni za kvalitu zaplatit více. Pěstování GMO je průmyslovým přístupem a lze se bez něj obejít pokud lidé změní své chování a napraví svůj velmi špatný vztah k přírodě.
Parafarmacie
Děkuji za odpovědi. Ještě upřesním, že zeleniny ani ovoce rozhodně nesním více, než uvádíte, krom lžičky lněných semen (kvůli zácpě jsem zkusila) nejím ani jiná semínka, pečiva střídám, jím i bílé, rýži (přestože mi velmi chutná) nejím rozhodně denně, střídám s těstovinami, kuskusem, jáhlami, někdy si dám i pohanku, bramborové knedlíky, tortillu, brambory.. Rozhodně se nepřejídám a jím víceméně pravidelně. Nevím moc, co jiného bych měla pak jíst, mohla bych tedy třeba vločky k snídani nahradit takovými těmi kašemi Nominal? ty také občas střídám. V podstatě nejsem vůbec zvyklá jíst k snídani pečivo. Z Caltrate nejsem nijak nadšená, občas ho vysadím a beru třeba slabší vápník od firmy Biomin (ovovital), také beru Vigantol. Jiné léky neberu, žádný Helicid apod. Podívám se po té vláknině. Ještě mne napadlo psylium? U těch vláknin se trochu bojím právě dalšího nadýmání. Nevím už co tedy vlastně jíst, jedno je dobré pro to a zas špatné pro tamto :-(
Miri
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kaše Nomina jsou vhodnější, protože je větší pravděpodobnost, že škrob příjme větší část vody již během přípravy. U vloček to není pravděpodobné a proto máte  asi problém jej trávit a štěpit (Orenzym). Tím příjímá vodu až v dolních částech trávicího ústrojí a u dalších potravin to bude obdobné. Rozdíl bude jen v míře tohoto efektu. Preferujte  také bramborovou kaši před vařenými bramborami. Luštěninovou kaši před vařenými luštěninami apod.  Biomin Ovovital bych preferoval před Caltrate. Měli jsme s ním vždy lepší výsledky. Substance Ovovital je špičkové kvality a možná ani nemá ve světě konkurenci. Kdysi jsme si  zadali i vlastní analýzy této suroviny a mimo jiné množství těžkých kovů bylo extrémně nízké oproti výrobkům z  mořských řas či ulit a  2x nižší než u obdobné suroviny z USA.. Psyllium je možné použít také, ale může obsahovat fytáty. Je třeba volit kvalitní psyllium pochuzející pouze z osemení. Držel bych se kdyžtak Dr.Popova. Guaretu SlimLineu byste ale měla lépe snášet a je jen málo pravděpodobné, že by vám způsobovala nadýmání. Míra fermentace vlákniny je zavislá na složení střevní mikroflóry(mikrobioty). Její složení a  množství ovlivňuje i způsob stravování a životního stylu. Nadýmání  způsobuje zejména inulin a pektiny.  JInak kvalitní lušteniny obsahují již malé množství oligosacharidů, které způsobují nadýmání. Určitě nekupujte luštěniny z východní Evropy. Doporučuji Itálii. Ideálně USA, které jsou ve šlechtění nejdále a vyjdou v podstatě nejlevněji. Jen je to z ruky.
Parafarmacie
ještě doplňuji, že v minulosti jsem byla vyšetřena kompletně na gastru, nemám celiakii ani žádné zjištěné alergie. Obecně ale špatně trávím syrovou cibuli, česnek, košťáloviny, brukve...často i ovoce a nedělá mi moc dobře ani např pivo a sladkosti, proto je dost omezuji. U lékaře mi vždy jen doporučili pít, brát espumisan. Trochu pomáhá, když po jídle beru Orenzym, ale asi není dobré ho brát dlouhodobě. Napadlo mne, zda nemohu mít třeba nesnášenlivost fruktozy nebo jiných cukrů, ale to je jen takový nápad, dočetla jsem se o tom na internetu, ale tímto způsobem má člověk pocit, že může mít naprosto všechno.
Miri
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Viz. níže.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji, reaguji ještě k dotazu ohledně zácpy. Jídelníček zhruba: snídaně 40g vloček, 150 ml mléka, 4 ks jahody, lžička semínek, svačina 1 ks ovoce nebo 1 ks jogurt, oběd: 100-150 g masa (nebo ryby, nebo vejce, tofu...), 100g vařené zeleniny (směs mražené nebo dle sezony - cukety, rajčata, ...), 150g vařené rýže nebo 200g brambor atd., svačina jogurt s cornflakes, mléčná rýže, domácí buchta nebo tak různě (někdy zmrzlina)...večeře: 2ks pečiva (střídám tmavé, bílé, chléb žitný..), k tomu střídám žervé, lučina, šunka, sýr...k tomu salátová loupaná okurka, rajče, salát...dle sezony. Se zeleninou to nepřeháním a tu košťálovou omezeně kvůli nadýmání. Z léků, které by mohly způsobit zácpu snad jen Caltrate- ten ale užívat musím kvůli osteoporoze. Piji také ale hořčík, tekutin celkem 2-3 litry, kávu 1x denně. Nadváhu nemám a krom osteoporozy nemám jiné zdrav problémy. Ještě beru Antidepresiva asentra ale ty myslím zácpu nezpůsobují. spolu se zácpou trpím hodně na to nafouklé břicho.
Miri
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Miri, určitě máte v jídelníčku dost věcí, které k zácpě přispívají. Nepochybně je to v prvé řadě Caltrate a určitě také rýže. Opatrnější bych byl s cornflakes a vločkami. Doporučuji 100g ovoce za den a 100-200 g zeleniny (váženo v čerstvém stavu) ne více.Všechna seménka dokáží vázat vápník, díky obsahu fytátů. Tím se snížuje možnost jeho využití. Vyšší konzumace zeleniny může omezit využití vápníku také. Vzhledem k osteoporóze bych to chtělo dát jídelníčku nějaký řád.  Jinak je dobré, že pijete mléko. Je otázka, zda je Caltrate vůbec nutný a zda vyšší příjem vápníku touto formou povede ke zlepšení stavu. Jako první krok doporučuji se raději vyhnout semínkům, úplně  rýži a vločkám pokud lékař považuje za nutné užívat Caltrate.Lněná semínka bych nahradil vlákninou Guareta SlimLinea prášek. 3 kávové lžičky případně vypijte rozmíchané ve vodě během hlavních jídel. Koupíte ji určitě v BENU lékárnách 24 hodin po objednání . Orenzym zlepšuje trávení škrobu a může mít význam. Užívání hořčíku má smysl. Vy potřebujete zřejmě stravu lépe stravitelnou, rozdělenou do více menších porcí. Problémy s nadýmáním většinou souvisí s nepřiměřeností ( i když jíte asi skromně) a nevhodným složením jídel. Nic víc. Neužíváte nějaký lék na snížení kyselosti žaludku ? Např. Helicid ? Nedostatečné natrávení škrobu a bílkovin v žaludku (díky sníženému působení kyseliny solné a enzymů, které potřebují ke své optimální aktivitě vhodné pH) může způsobovat i jejich horší štěpení v tenkém střevě. To pak způsobuje nadýmání.  Nelze vyloučit, že Asentra přispívá k obtížím také. Je ale nepravděpodobné, že zásadně. Máte problémy s polykáním některé stravy? Co se týká intolerance fruktózy, je třeba odlišit dědičně získanou a takovou, která souvisí s přenosem fruktózy do střevních buněk. Ta je relativně častá. Příspívala by ale spíše k osmotickému průjmu. Asi to nebude váš případ. To by šlo orientačně snadno zjistit podáním větší dávky frukózy (50g) nalačno. Citliví lidé obecně mají častěji trávicí obtíže a je proto nutné více sledovat co vám ve stravě vyhovuje a co ne.
Léky na předpis
Dobrý den, mohu brát lék furolin společně s xareltem? Po třech dnech braní léku furolin mi začali strašně brnět končetiny, děkuji za odpověď
Pavlína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jedná se o  obě nohy Pavlíno, nebo i ruce? Jsou nohy oteklé a bolestivé i na dotek? Měla jste podobný problém v minulosti?
Parafarmacie
Dobrý den, pro častou zácpu jsem začala užívat lněné semínka drcená - denně v množství jedné čajové lžicky (namočím do vody na několik hodin, vytvoří gel) to pak zkonzumuji spolu s jogurtem, kaší nebo jen tak a zapiji vodou. Opravdu mi to pomáhá. Jen nevím, zda to mohu užívat dlouhodobě, není to návykové nebo škodlivé na střeva, zda se tam semínka nemohou nějak zapichovat? Trpím častým nadýmáním, plynatostí, nafouklým břichem, nic mi ale nikdo nediagnostikoval, nejspíš to bude mít několik příčín dohromady, stres, dědičnost. Jinak se stravuji zdravě, denně jím zeleninu, často ale spíše vařenou právě kvůli nadýmání, spolu s tukem. Ovoce jím také skoro denně ale v menším množství a nikdy ne po jídle, protože mne to nadýmá. Piji dostatečně. Čokoládu konzumuji výjimečně a snad jedinou věcí, která by mi mohla problém zhoršovat, je čaj, ten ale piji hodně ředěný a střídám s vodou, bylinným čajem atd. Co by případně mohlo ještě pomoci? Laktobacili? Jaký typ a druh? Psylium? děkuji
Miri
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Miri. Čajová lžička je přiměřené množství a není v tom problém. Protože je seminko drcené, může obohatit tělo o nenasycené mastné kyseliny, pokud nepodlehly oxidaci před použitím. Ne všechny výrobky jsou kvalitní a správně balené. Nezpůsobuje vám ale zácpu nadměrná konzumace zeleniny? Setkávám se s tím velmi často. Zejména  košťálová zelenina může zácpu způsobovat. Můžete mi prosím  jídelníček trochu popsat co do velikosti porcí? Jaký je váš příjem vody za den? Máte nějaké vážnější zdravotní problémy? Užíváte pravidelně léky?
Parafarmacie
Dobry den,prosi o radu.Lekarka mi po zapale ucha a dlhodomnom hucani v uchu povedala, aby som si kupila Milgammu N. Vcera som uzila prvu tabletu. Nasledne som ale nasla na internete, ze kedze obsahuje vysoke davky vitaminov b nie je vhodna pre ludi s nadorovym ochorenim, lebo tie vysoke davky mozu podporit bujnenie tumorov. Inde zase pisali, ze tie vysoke davky nevadia. Ja nadorove ochorenie nemam, ale mam take veci ako nezhubne fibroadenomy uz dlhe roky nemenne, sledovane. A tiez uzlik na stitnej zlaze, tiez nezhubny sledovany. A dostala som velky strach, ze ta Milgamma N by mi mohla sposobit, ze mi tieto veci z nej porastu. Myslite, ze by to mohla sposobit? Mam velke vycitky, lebo som uz uzila prvu tabletku. Viem, ale, ze ludia beru aj vyssie davky. Ja som ju chcela uzivat po jednej tablete denne jeden az dva tyzdne. Prosim poradte mi. Chcela by ju vyskusat, ci mi nepomoze, ale zaroven si nechcem uskodit.Moze mi uskodit aj ta jedna uzita tabletka? Vopred dakujem
Slavka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Slávko. MIlgamma N obsahuje speciální formu vitamin B1 a vitamin B12.  Dávky jsou vysoké a pomáhají dosáhnout rychleji zvýšení koncentrace vitaminu v cílové tkání. V běžných dávkách to může trvat týdny. Milgamma N je vhodná k  doplňkové léčbě některých neurologických onemocnění. Nelze úplně vyloučit, že by mohla být užitečná i pro vás. Záleží ale na příčině vašich obtíží. Objevily se až po zánětu středního ucha, nebo již v minulosti?  Užívala jste antibiotika? Jaká? Co se týká nádorových onemocnění určitě lék nepodpoří jejich vznik. Pokud je ale člověk na určité onkologické onemocnění léčen, veškerá doplňková léčba musí být schválena onkologem. Jakékoliv doplňky stravy, které si někdo ordinuje sám v průběhu onkologické léčby považuji za hazard se životem. Také jsem proti jakékoliv alternativní léčbě nádorového onemocnění, protože.  k ničemu dobrému vézt nemůže, jestliže se opravdu o nádorové onemocnění jedná.  Úpěšnost onkologické léčby v současné době je vysoká a terapeutické postupy jsou poměrně jasně dány. Vedle sporávné onkologické léčby je ale velmi důležité dbát na správnou výživu. Zde jsou v současnosti hlavní rezervy, aby byla pravděpodobnost vyléčení ještě vyšší.
Parafarmacie
Prajem pekny den, chcela by som poprosit o radu. Od zaciatku roka som mala 3 krat virozu a zapal dutin. Pred cca mesiacom opat. Cely tento polrok bojujem so sumenim v usiach a zatekanim nadchy. Vyuzivala som za toto obdobie dvoje antibiotika( dalacin, rovamycine). Nic nepomohlo uplne. Krcna lekarka mi povedala, ze uz to musi len prejst, ze ten zapal dutin bol silny a dznieva to 12 tyzdnov. Tazko sa to nevsima, pretoze v usiach mi sumi piska, citim sa strasne zahlienena, ucho pobolieva a vzadu na krku mam stale mierne zvycsene uzliny. Este by som si mala davat kortikoidovy sprej do nosa. Teraz som stravila tyzden pri mori s nadejou, ze to prejde, ale vela sa nezmenilo. Prosim , ak existuju prirodne recepty ako tento stav zlepsit, budem velmi vdacna za akukolvek radu. Trva to uz dlho. Vdaka
Anita
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nevím Anito, zda přípravek s kortikosteroidy neudělá  ve vašem případě více škody než užitku. Doufám, že jste ho neužívala během antibiotické léčby. Mohl snížit její účinnost, protože utlumí přirozené imunologické mechanismy na povrchu sliznic. Po antibiotické léčbě může tlumit zánět a může pomoci uvolnit dýchací cesty. Doporučuji si často proplachovat nosní dutinu vlažnou vodu z kohoutku. Snažte se z dlaně "sloním" způsobem vodu nasát. Dělejte to stále dokud se obě nosní dírky nezprůchodní pro dýchání a voda se nedostane do úst. Jakmile se dýchání nosem  zase zhorší, proceduru opakujte. Nyní je víkend a proto tomu můžete věnovat  dostatek času. Nosní sprej  bych v tomto případě použil jen na noc.
Doplňky stravy
Dobrý den kolik mohu brát na jednou doplněk stravy hlívu ůstříčnou černý česnek a eště další 2 doplňky stravy děkuji.
Petr Eremiáš.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, můžete mi prosím napsat složení všech výrobků které užíváte? Užíváte pravidelně i nějaká léčiva?
Doplňky stravy
Hezky den, prosim proc je triptofan, nebo 5-htp kontraindikovan v tehotenstvi, kdyz serotonin je telu vlastni a potrebuje ho? Dekuju moc
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den ,Lucie. Navýšení koncentrace určitého neuromediátoru  či jeho prekurzoru v centrálním nervovém systému  může mít  a často má negativní dopady.  V doplňcích stravy sice nejsou vysoké dávky, které nemusí žádné navýšení způsobit,  ale u lidského plodu se dá těžko předvídat jaká dávka je bezpečná .Bezpečnost nelze spolehlivě  z etických důvodů prokázat.
Léky na předpis
Dakujem Vam za odpoved. Ja pravidelne nepijem a uz vobec nie ked mam aj uzity nejaky liek. Boli to take nahody. Pisali ste o pivku, ale teda ani ked som uzila ten rupatadine a po siedmych hodinach som mala jeden konak, nemalo by to znizit ucinok hak?? Viete ja som skor privelky zodpovedak a aj taketo nahody ma vyvedu z miery. Dakujem este raz
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne. Určitě ne. Jednorázová dávka  takového množství nemá  na biotransformaci léčiv významný vliv. Je to i z toho důvodu, že alkohol je u většiny lidí rychle přeměněn na  další látky, které se využijí v látkové výměně. Alkohol (etanol) je po tuku nejvydatnějším zdrojem energie.  Alkohol jinak zvyšuje tlumivý účinek celé řady léčiv, které působí na centrální nervový systém.
Parafarmacie
Dobry vecer, neviem ci spravne sformulujem otazku, ale skusim. Uzila som tabletku rupatadine na alergiu doobeda. Vecer asi sedem hodin od uzitia lieku som nato zabudla dala som si na oslave konak.Viem, ze rupatadine neznizuje ucinok hak, len sa chcem spytat, ci sa jeho ucinok na antikoncepciu(yaz) nezmeni ked som v ten den mala aj ten alkohol. Aj ked so sedem hodinovym odstupom. Nieco podobne sa mi nedavno stalo aj s flector rapid 50mg. Zabudla som, ze som si ho rano dala a vecer som mala pivko. Teda moja otazka je ci alkohol nezmeni ucinok liekov ktore neznizuju ucinok hak, tak, ze ho budu znizovat? Dufam, ze som to moc nezamotala. Dakujem za Vas cas. Pekny vecer .
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi nepravděpodobné, Misko. Pokud v současnosti hormonální antikoncepce selže, je to zejména nepravvidelností v dávkování a další souhrou více nepříznivých okolností. Jednou z nich může být i nepřiměřené a pravidelné pití alkoholu. 500 ml piva občas nevadí a i pivo do jídelníčku u zdravého člověka patří. Je to výživný nápoj a v horkém počasí může krásně pomoci doplnit minerálních látky, které potem ztrácíme. Klidně  může nahradit Isostar, pokud není po ruce,když zrovna nezávodíme o medaile, ale trénujeme.