Středa 25. listopadu 2020, svátek má Kateřina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 25. listopadu 2020 Kateřina

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,před rokem mě zemřel táta na rakovinu.Já spolu s mamkou jsme se o tátu staraly,já ho doprovázela na prohlídky a do nemocnic.Po smrti táty jsem nemohla spát a oběvily se u mě halucinace.Doktor mě předepsal antidepresyva a to Mirtazapin 15 mg,mám brát pul a nebo 1 tabletu.Někdy nezabere ani ta 1 tak si vezmu 1a pul.Muže se to a je normální když po užití cítím tlaky v hlavě.Jinak jsem skoušela vysadit a celou noc jsem nespala.Jak dloho to mužu užívat a nepoškodí to zdraví já celý život léky prakticky nebrala.Jinak se chci ještě zeptat lzle Mirtazapin kombinovat s byliným čajem z lékárny který obsahuje konopí.A chci se ještě zeptat jestli nemám podváhu,měřím 153cm a vážím 43kg a je mě 38let.Předem děkuji za odpověd.Lucka
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lucko. Ne každý se  snadno dokáže smířit se smrtí svých nejbližších. Chce to svůj čas, než bolest  nakonec pomine. Používání psychofarmak může způsobit více škody než užitku. Ve vašem případě, jak jste problém popsala, je asi jejich použití na místě. Dávkování musí zohlednit i vaši tělesnou hmotnost. Možná by psychickému stavu prospělo, pokud byste 3-5 kg přibrala .  Není to ale jen o příjmu energie. Váš jídelníček musí být dostatečně výživný. Myslím si, že by bylo dobré provést interní vyšetření a podle  jeho výsledků se již pak dá formulovat nějaké jasné doporučení jak se zachovat. Jestli jste kuřačka, doporučuji ihned přestat. Doporučuji se také vyhnout přípravkům s konopím, jestliže užíváte psychofarmaka.  Ať je vám brzy lépe.
Volně prodejné léky
"Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda jsou nějaké přípravky dostupné v lékárně bez předpisu, po kterých by nastalo utlumení příznaků v případě neuropatie či polyneuropatie.

Děkuji."
- otázka upravena poradcem
Roman Dvořák
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, pane Romane.  Myslím si, že nejsmysluplnější je užívání léku Milgamma N.  Velmi důležité je ale mít zároveň vhodný jídelníček, který nepovede ke stupňování problémů.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím mohu užívat doplněk stravy - kolagen (Oslo skin Lab) a letrox. Děkuji za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Jen prosím ne společně ve stejnou dobu. Letrox užívejte ráno nalačno a zapijte vodou. 
Parafarmacie
Dobrý den, neurologem mi byl doporučen Magnosolv při bolestech hlavy. V popisu jsem se dočetla , že tento přípravek způsobuje průjem. Léčím se na divertikulitidu, teď jsem v klidu, 1 týden v měsíci beru Normix. Jedním z problémů divertikulitidy bývá někdy průjem. Asi bych tedy tedy Magnosolv neměla užívat? Děkuji.
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Anno. Je to velmi individuální. Hořečnaté soli obecně způsobují méně či více obtěžující průjmy u citlivých osob. U divertikulitidy se s tím setkávám méně často než třeba u osob, které trpí  střevními záněty. Doporučuji třeba zpočátku rozdělit dávku v sáčku na dvě menší. Snášenlivost se může také lišit podle toho, jaké jídlo jste před tím konzumovala. První dávku bych nevolil v brzkých ranních hodinách, ale spíše po desátého hodině, když již je trávicí systém méně citlivý na osmotické či  jiné fyzikální podněty.
Léky na předpis
Dobrý den. Můžu brát Loradur místo Moduretic? Jsem diabeticka, picham si inzulín Novomix, beru lék Jardiance. Děkuji za odpověď. Milena Bruckova
Milena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Mileno. Je to vhodná záměna. Přesto by měl o ní rozhodnout lékař.  Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Jaké byliny se nesmí používat při užívání léku na ředění krve při srdečních problémech.Děkuji za odpověd.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
O který lék se konkrétně jedná, Věro? Eliminace léků  z organismu probíhá různými mechanismy.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím, beru léky na vysoký tlak Cosyrela léky na deprese Apo-Parox. Chci se zeptat, zda tam nehrozí nějaká kontraindikace. Děkuji. Hezký den




Petr
Petr
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Petře. Asi jste měl na mysli lékové interakce. Zda lékař respektoval veškeré kontraindikace posoudit nemohu, protože neznám podrobně váš zdravotní stav.  Protože užíváte antidepresivum, byl bych trochu opatrnější v podávání léků s bisoprololem.  V některých případech to může snižovat  či zcela eliminovat  pozitivní účinek paroxetinu.  Nemyslím si ale, že to automaticky znamená,  že tato kombinace je pro vás nevhodná. Zdravotní stav je tedy třeba posoudit komplexně  a  efekt léčby kontrolovat v pravidelných intervalech.
Parafarmacie
Dobrý den, osmileté dceři se již rok objevují mílie, které měla po narození a pak vymizely. Vrátily se vloni v létě a ačkoliv za nějaký čas jednotlivě mizí, dcera jich má stále plné čelo a nos. Nenechá na sebe sáhnout, takže nějaké propichování jehličkou, které jsem coby doporučení našla na internetu, nepřichází v úvahu. Ještě se objevuje rada na použití retinolu, ale nedočetla jsem se, zda je to vhodné i pro takto staré dítě. Než se vydáme na dermatologii, chtěla bych zkusit nějaký přípravek z lékárny. Mohl byste mi, prosím, něco doporučit? Předem moc děkuji a přeji hezký den. K.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Katko. Můžete mi poslat foto  čela na 602 24 20 87? Pokusím se vám něco doporučit. Třeba to půjde zvládnout bez návštěvy dermatologa. Retinoidům bych se určitě vyhnul. Měla jste i vy v dětství obdobný problém?
Léky na předpis
Dobrý den, asi dva měsíce užívám Lyricu 0-0-75 mg. Prvních 14 dní jsem byla hodně ospalá, pobolivalo mě v krku a nebylo mi dobre od zaludku, to uz se zlepšilo, ale teď poslední dva týdny zase mě neustále poboliva hlava. Zpusobuje to lyrika, i když už ji užívám druhý měsíc? Moc děkuji za odpověď.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, že ne a že je to nepravděpodobné, Petro. Problém bude mít spíše jinou příčinu. Dostatečně odpočívejte a nepijte moc kávu, jestli jste na ni zvyklá. Je lépe se jí vyhnout i když ji třeba máte ráda. Dodržujte dostatečný příjem vody.  Kdy vám bylo naposledy provedeno biochemické vyšetření krve a moči ? 
Léky na předpis
dobrý den , mám dotaz ohledně předepsaného léku Prenessa 8mg, v lékarně měli pouze 4mg, tak mi bylo řečeno at otec bere místo 1 prášku 2, chtěla jsem se zeptat zda mi neměli vydat balení 2 ks když uvedené množství mg na recetptu a vydané léky měly polovinu mg ? Děkuji
Javorková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Javorková. Výdej přípravku s nižším obsahem léčivé látky považuji  obecně  za  profesionální chybu, která by se neměla lékárníkovi stávat ( v řadě zemí se to běžně děje, včetně tzv. vyspělých).   Na druhé straně, je to často lepší řešení, než aby se pacientovi lék zaměnil za obdobný od jiného výrobce (pokud mu vyhovuje a je aktuálně nedostupný v lékárenské síti, nikoliv jen v konkrétní lékárně) .Problém to může být  z praktického hlediska. Ne každý pacient snadno léky polyká a pacienti s hypertenzí užívají velmi často léků více. Co se týká administrativního hlediska, zdravotní pojišťovna nemusí takový výdej uznat, a v tom případě  by veškeré náklady uhradila lékárna, která asi chtěla vyjít vstříc. Já osobně bych vydal také jen jedno balení a bral bych to jako provizorní řešení přijaté v dobré víře, že chci pacientovi vyhovět a eliminovat riziko  třeba i velmi vážných zdravotních komplikací, pokud by zůstal bez léčby. Takto také rozumím postupu lékárny, která si  asi vzala vše  " na triko".
Parafarmacie
Dobry den,
dekuji moc za vsechny rady o Vas moc si jich vazim. Na ten svuj zanet slinivky brisni jsem si koupila kreon 10000, pouzila jsem ho 2x bohuzel me hrozne rozbolelo zase bricho + slinivka... Mam pocit ze mi moc nic nepomaha je to jen horsi
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Danielo.  Absolvovala jste prosím kolonoskopii?  Doporučuji trávicí enzymy používat dále, pokud nebylo prokázáno zánětlivé střevní onemocnění (IBD). Zapisujte si , po jakém jídle máte větší obtíže a případně se ozvěte. Jaké obtíže se dostavují kromě bolestí ( průjem, nadýmání , nechutenství  krev ve stolici..) ?  Přítomnost hlenu ve stolici je stále ve stejném množství? Zvětšuje se bolest  po  zapití sousta či napití nalačno ? Po jakém nápoji?
Parafarmacie
Pane doktore, pročítám Vaši poradnu asi rok a jsem nadšená ! Snažíte se poradit, přijít věcem na kloub. Já též poprosím o radu - v mé práci kromě znalostí a vědomostí je nutné mít "reprezenativní" vzhled, to znamená, že se bez líčení neobejdu. Začaly mne zlobit víčka, nad kořínky řas natekly. Vyměnila jsem řasenku i stíny, nevím, co zakoupit z lékárny a víčka zklidnit. Přemýšlela jsem o zakoupení Spectral lash od DS Laboratories, kde uvádějí, že řasy rostou rychleji, jsou pevnější. Sérum stojí kolem dvou tisíc, o složení jsem se moc nedozvěděla. Je v lékárnách nějaký podobný přípravek bez předpisu ? Pokud by byl účinný, nemusela bych se tak často líčit a už vůbec neuvažuji o lepení řas umělých ! A trošku závidím i Vám, na fotografii vypadá, že máte řasy dlouhé. Děkuji za radu a pěkný zbytek léta přeji. - otázka upravena poradcem
Vlaďka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Vlaďko. Pokud je to možné, nechal bych víčka 2 dny o víkendu bez nalíčení a bez působení jakýchkoliv přípravků.  Jestliže to nebude možné, snad bych mohl trochu  poradit jedině tehdy, pokud bych je viděl. Foto je možné poslat na guareta@drstanek.cz. Co se týká přípravku který jste uvedla, nelze vyloučit, že by mohl být účinný při pravidelném a dlouhodobém používání. Nevím zda se účinnost časem nesnižuje.  Po vysazení minoxidilu se vše vrací do původního neutěšeného stavu. Asi  ale najdete spoustu osobních zkušenosti na internetu. Minimálně u přípravku Regaine, který se používá asi 30 let.  Nevím, zda bylo nutné volit nanotechnologické zpracování i když to vypadá sofistikovaně. Osobně bych nanotechnologické aplikace mnohem přísněji reguloval. Mohou být brzy ještě větší a  často nevratnou ekologickou zátěží než třeba mikroplasty, či běžné nanočástice, které vznikají během spalování paliv do aut.  Minoxidil je látkou, se kterou jsou dlouhodobé zkušenosti. Používání minoxidilu se nijak zvlášť neosvědčilo. Může ale skutečně růst řas či vlasů podpořit, jestliže je zachován vlasový folikul. Zrovna ve vašem případě, kdy musíte dbát na reprezentativní vzhled   vidím racionální důvod přípravek zkusit a požadovaný efekt se může dostavit.. Umělé řasy zkrátka vypadají uměle, občas roztomile, nebo více či méně komicky.  
Parafarmacie
Dekuji moc za info, jeste jsem k mym potizim nedodala ze poslednich 14 dno mam pritomnost hlenu ve stolici a to celkem velkou. Mam si s tim delat starosti?
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je možné Danielo, že je to právě tím, že trávení neprobíhá tak, jak by mělo. Zkuste opravdu přidat ke stravě Kreon, zda se situace nezmění.
Parafarmacie
Nekdy me picha porad v zadech nebo poboliva v levem podzebri, je mi tezko. Nekdy mam problemy si dojit na zachod...
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji při jídle bohatším na bílkoviny či škrob  ( zjistíme cca z celkového obsahu sacharidů minus cukry, nejsme-li si jistí) užívat Kreon 10000. Dávkování si vypozorujte.  Zkuste 1-2 tobolky během takového jídla. Tobolky dobře zapijte. Začněte jednou tobolkou. Zácpa může být klidně způsobena tím, že škrob nedostatečně natrávíte. Potom může absorbovat více vody v dolních částech trávicího ústrojí.  Myslím, že jste zmiňovala v předešlých příspěvcích suchary. Ty jsou k vyvolání takových obtíží "ideální", pokud není trávicích enzymů ev. žaludeční kyseliny dostatek. Pozor ale na horké počasí. K dehydrataci dochází velmi snadno a  i to může být hlavní příčina zácpy.
Parafarmacie
Dekuji moc za odpoved. Zadne enzymy neuzivam, nebylo mi receno, ze bych je mela uzivta. Beru nejaka probiotika (to je ale beru sama od sebe) plus mam homeopatika.
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A jaké trávicí obtíže momentálně máte?
Parafarmacie
Dobry den,
pred par tydny jsem Vam psala ohledne meho zanetu slinicky brisni. Pres dvema tydny se hodnoty snizili do normy. Drzim dale dietu ale stale me nekdy boli bricho/ zada a je mi nevolno. Uz nevim co mam delat aby mi neco pomohlo...
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Danielo. Díky za dobrou zprávu. Chce to čas a pravidelné kontroly u lékaře. Užíváte trávicí enzymy? V jaké dávce za den? Mám radost, že hodnoty jsou už v běžných mezích. Jen prosím buďte stále  opatrná při volbě stravy.
Parafarmacie
Dobrý den, poprosím o radu. Teprve za měsíc mám podstoupit vytržení zubu. Je vykotlaný a dáseň nad ním naběhla a je cítit. Koupila jsem si Corsodyl, abych potlačila tvorbu bakterií a měsíc vydržela. Zuby dostaly nahnědlý nádech a nevím, čím se ho zbavit. Je v lékárně adekvátní prostředek, který takové zbarvení nezpůsobuje ? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marie. Tak jak svůj problém popisujete, asi by bylo nejlepší provést extrakci zubu okamžitě či jej řádně ošetřit.  Extrakce nemusí být nutná. Je to sice nejjednodušší řešení, ale doporučuji bojovat  se stomatologem o každý zub.  Myslím si, že je  nutné  ihned nasadit antibiotika, aby nedošlo k vážnějšímu poškození dentice.. Z ústních vod bych volil Listerine. Poraďte se v lékárně, který  aktuálně považují za nejvhodnější.  Nemám nyní dostatečný přehled co je k dispozici. Listerine má jiné složení než léčivo Corsodyl a neměl by  za běžných okolností způsobovat zabarvení zubů. Účinnost Listerinu je velmi dobrá a také dobře kryje zápach z úst, který bude způsoben zejména bakteriální infekcí.
Léky na předpis
Dobrý den. Manžel má předepsaný Meloxicam Teva 15 mg 1x denně ráno, který nepůsobí přímo na akutní bolest a v noci a k ránu se budí s bolestí kloubů kyčlí a rukou. Brufen má zakázaný. Může k tomuto brát nějaký jiný lék na akutní bolest s okamžitým účinkem? Jinak ješte užívá Condrosulf, Purinol, Atoris a Stadamet. Děkuji.
Drahomíra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Drahomíro. Teoreticky ano. Doporučuji ale nic nepřidávat z volně prodejných léků a poradit se s lékařem. Na druhé straně je jasné, že za obtíže si může minimálně částečně váš manžel sám. Vysoká hladina kyseliny močové, cholesterolu či krevního cukru jednoznačně ukazuje, že se dlouhodobě špatně stravuje. Strava, která mu způsobuje poruchy látkové výměny podporuje zánětlivé reakce a podílí se na bolestivosti kloubů. Jestliže trpí nadváhou či obezitou musí to mít zásadní dopady na pohybový aparát. Tak jak obtíže popisujete, nezdá se mi již racionální používat Condrosulf. Klouby budou postiženy asi už příliš a chrupavka  pravděpodobně nebude plnit svoji ochrannou funkci. Zda tomu tak skutečně je ale musí posoudit ortoped. Na noc by manžel asi mohl užívat nějak analgetikum s obsahem tramadolu či možná nimesulidu ( ten by se neměl užívat dlouhodobě). Považuji to i za důležité, aby byl spánek co nejlepší a necítil se fyzicky i psychicky  unavený. 
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore.prosím mám dotaz potřebuji nutně proti bolesti v páteři si vzít lék....dočetla jsem se .že kdyžberu Warfarin.nemohu vše.....koupila jsem si voltaren .prosím mohu aspoň algifen neo? mám naraženou kostrč.a ráno mám velké problémy ....děkuji mockrát za odpověď zdravím V.M
Věra Miklošová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Věro. Dávkování Warfarinu se musí přizpůsobit věku, celkovému zdravotnímu stavu i další medikaci.  Srážlivost krve musí být pravidelně kontrolována. Warfarin je lék, který se silně váže na plazmatické bílkoviny. Některé z  nich zajišťují transport léčiv do cílových tkání, včetně Warfarinu. Léčiva se mohou z této vazby navzájem vytěsňovat a naopak a tak se mění jejich dostupnost  i míra jejich působení v organismu . To je spojeno i s vyšším rizikem nežádoucích účinků, způsobených lékovými interakcemi.. I Algifen je lék, který má svá rizika a je  proto na lékařských předpis. Pokud máte s Algifenem dobré zkušenosti při řešení tohoto problému, nevidím zásadní problém jej krátkodobě použít, jestliže vám ho lékař předepsal.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla jsem se pro zajímavost zeptat, z jakého důvodu je přípravek s obsahem hořčíku Magnosolv výhradně na předpis? Mohl byste mi, prosím, doporučit nejúčiněji vstřebatelný hořčík ve volném prodeji pro denní užívání? Nemohu se již v široké nabídce různých preparátů orientovat...Děkuji a přeji pěkný letní den.
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jitko. Aby výrobce mohl léčivo prodávat bez lékařského předpisu musí požádat. Pokud to neudělá, je na lékařský předpis. Z obchodního hlediska je to výhodné, protože doplňků stravy s obsahem hořčíku je ne trhu velké množství. To, že je Magnosolv léčivem, je z hlediska legislativy sporné a nebyl by problém jej prodávat jako doplněk stravy. Možná je ale dobře, že v některých indikacích mohou lékaři tento přípravek předepisovat a pacienti jej mají úplně nebo částečně hrazený. Na druhé straně se to dá legislativně řešit i zařazením přípravku mezi tzv. potraviny pro zvláštní lékařské účely. Vyřízení úhrady  může být ale běh na dlouhou trať. Většina solí hořčíku se dobře vstřebává a přípravek bych volil podle obsahu hořčíku v jedné dávce a podle způsobu podání a chuti. Já většinou doporučuji Magne B6 či hořčík od značky Zdrovit v šumivé formě. Využitelnost hořčíku hodně závisí na stravě kterou konzumujeme. Hořčík se může poměrně snadno vázat na různé složky stravy jako jsou třeba vlákniny, fytáty či bílkoviny. Využitelnost hořčíku může snižovat  i vyšší obsah tuku ve stravě. Přípravky s hořčíkem bych užíval  ráno nalačno nebo mezi jídly s  dostatečným časovým odstupem podle toho, co jíme a v jakém množství..
Parafarmacie
Dobrý den, četla jsem Vaši odpověď tazatelce Kláře, kterou trápí křeče dolních končetin. Těmto problémům se mi podařilo učinit přítrž pravidelnou konzumací hořčíku ve formě šumivých tablet ze supermarketu. Dolním končetinám dělá dobře i časté pokládání nahoru, např.na stůl.
Anita
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Anito.  Ano. Obojí je postup, který má smysl.. Díky za doplnění.
Léky na předpis
Dobrý deň,
užívam Sertralin a v prípade potreby Frontin. A okrem toho rôzne vitamíny. Konkrétne by som chcela skúsiť asi trezalku a levanduľu, možno medovku. Sama celkom neviem. Aké bylinky by ste mi doporučil, ktoré by sa "nebili" s danými liekmi? Ďakujem. - otázka upravena poradcem
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Třezalce se určitě vyhněte, Dano. Je to bylina , která interaguje s velkým množstvím léčiv včetně psychofarmak. Třezalka i levandule obsahuje látky, které ovlivňují centrální nervový systém a zasahují do působení neuromediátorů. Mohou snižovat či modifikovat účinek zmíněných léčiv. Zejména pokud by se čaje používaly častěji, Mohou  farmakologickou léčbu jen komplikovat. Meduňkový čaj  běžně koncentrovaný užívejte 1x denně. Doporučuji spíše před spaním..
Léky na předpis
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, či pri liekoch Sertralin a Frontin môžem piť bylinkové čaje na ukľudnenie a ak áno, aké konkrétne a v akom množstve. Ďakujem.
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké byliny obsahují, Dano ? Užíváte pravidelně ještě jiné léky?
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, poslední dobou,asi rok, se mně začaly ve zvýšené míře dělat metličky na nohách. V podkolení ucítím bolest a pak se objeví hemangiom.Často dostávám do obou končetin křeče, přitom v lékárně mně doporučili přímo tabletky Proti křečím, ale nezabírají. Myslím, že to mám spíše od páteře, protože když se ve spánku nějak špatně otočím, okamžitě křeč dostanu. Je to nepříjemné, protože se pořádně nevyspím Nevím, čím to třeba potírat nebo jestli to chladit..Užívám pouze Detralex. Je fakt, že nohy mně bolely snad od puberty, nyní je mně 63. Děkuji za jakoukoliv radu.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Kláro .Užívání Detralexu je v naprostém pořádku a doporučuji ho užívat v dávce 2x tbl nepřetržitě. To, že se problém zhoršuje, může být způsobeno zvýšenou zátěží na dolní končetiny (nadváha, zvyšená fyzická zátěž, obuv) a také hormonálními vlivy. Zhoršená funkce drobných žil a žilek (které potřebují být také vyživovány) je  způsobena i stravováním a nedostatečným příjmem vody. Voda zajišťuje transport nezbytných látek do žilních stěn pro správnou jejich funkci. Problém je tedy způsoben celým komplexem narušených biochemických mechanismů, které mají příčiny banální i metabolické ( věk, poruchy látkové výměny). Ženy mají obecně větší sklony k těmto obtížím. K Detralexu bych zkusil ještě užívat Aescin. Jinak je třeba při léčbě se řidit aktuálními výsledky biochemického vyšetření krve a moči. Křeče nyní mohou souviset s větší ztrátou minerálních látek potem. Pití minerálních vod má nyní svůj význam.
Léky na předpis
Dobrý den,prosím Vás užíváni léku diaprel tezeo a norvas je v pohode?
Dekuji.
jozef
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Josefe. Upřesněte mi prosím název třetího léku.  Nevím o tom, že by byl lék tohoto názvu  u nás registrován. Nebo máte ještě zásoby přípravku NORVASC?
Léky na předpis
Dobry den pane doktore,
beru uz pres tri mesice antikoncepci bez osterogenu Jubrele. Pilulku beru vzdy v 18 hodin, bohuzel vcera jsem mela kolem 21 hodiny prujem... Muze to narusit ochranu? DEkuji
dany
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to nepravděpodobné, Dany. Déle trvající průjmy ale problém jsou a může to ovlivnit využití gestagenu i účinnost antikoncepce.
Léky na předpis
Pane doktore t jsme si nerozuměli piji dost ale nealko alkohol jedno pivo za tři dny
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to je dobrá zpráva pane Martine ! Jen prosím možnost vysazení Trexanu proberte s lékařem. Jen z vlastního rozhodnutí bez porady s ním to nedělejte.
Léky na předpis
Dobrý den.
Mám dotaz k léku Doreta 75/650mg.
Má tento lék nějaké negativní účinky při dlouhodobém podávání? Beru 2 tablety denně po 12ti hodinách. Velice mi pomáhá. Nemusím díky němu brát nic jiného. Chodím co půl roku na kontrolu k nefrologovi a prozatím nebyl problém.
Existuje něco lepšího?
Libor.K.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, pane Libore. Míru rizika nežádoucích účinků musí posoudit váš lékař na základě znalosti vašeho zdravotního stavu. Je třeba sledovat funkci jater a ledvin. Protože má tramadol tlumivý účinek na centrální nervový systém, velmi často se objevuje únava a spavost. Je dobré to neřešit dalšími léky.  Dávkování musí být přizpůsobeno nejen věku, ale také třeba tělesné hmotnosti. Obě léčivé látky v přípravku obsažené jsou na trhu desítky let a s jejich používáním jsou velké zkušenosti. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den, užívám lék Eliquis a Detralex a při bolestech dostávám na předpis Novalgin. Je možné tento nahradit lékem Metamizol STADA? Děkuji.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Marie. Oba léky obsahují stejnou léčivou látku a ve stejném množství. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den, chtěla bych se opat, zda mohu zároveň užívat Lyricu 75 a Asentru 50. Napsali mi je dva různí lékaři. Děkuji. Hedvika
Hedvika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tato kombinace je obecně možná, Hedviko. Oba lékaři by ale měli vědět, jaké všechny léky užíváte. Doufám, že lékové záznamy tomu  konečně napomohou. Určitě vřele doporučuji, aby všichni ošetřujcí lékaři ev. konkrétní lékárník měl přistup k vašim zdravotním datům. Kontrolu ze strany lékárníků vidím jako nezastupitelnou.
Léky na předpis
Dobrý den, chtěla bych se zeptet, zda je možné užívat NHA (Triquilar) a zároveň s ním Stimulen. Chtěla bych ho vyzkoušet především na zpevnění poprsí, ale i na zmírnění pms, které mnoho žen zaznamenalo.
Děkuji a přeji hezký den. Tereza 19. let
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Terezo. Protože Triquilar obsahuje estrogen a gestagen s vysokou hormonální aktivitou, současné užívání Stimulenu smysl nedává. Jinak pokud vím, neexistuje pro žádnou látku používanou v  doplňcích stravy legální výživové tvrzení, že zpevňuje poprsí. 
Parafarmacie
Dobry den, sono dopadlo dobre nebo presneji zadny nalez, podle sona slezina v normanli veliskosti, slinicka brisni nebyla moc vide az na ocas, kde nebylo nic videt (to co bylo u ocasu slinicky brisni videt na mag. rezonanci se na sonu nepotvrdilo). V zari mam termin sonoendoskopii. Mam strach jist, jim malo a dobre travitelne veci aby se mi to nevratilo. Jka bych mela pokracovat?
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to jsem rád, Danielo. Jezte střídmě a dostatečně pestře. Nejezte  příliš tučné věci  a vyvarujte se tepelné úpravy smažením či fritováním. Vyhýbejte se pití alkoholických nápojů . Jinak si myslím, že další opatření nejsou nyní  nutná a že se hodnoty upraví. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Raňajkujem ovsenú kašu s mandľami, alebo vlašskými orechmi, kokosom alebo makom + škorica a troška medu. Občas kúsok syra 30 %, 2x do týždňa cottage cheesea alebo iné kyslomliečne nápoje občas tenko na celozrnný chlieb obyčajné maslo väčšinou však natretý troškou olivovým olejom, 2 x do týždňa chudé mäso alebo ryby, zelenina a strukoviny. Pod jedlo lyžica olivového oleja. Cukrovku v rodine nemáme, 80 ročná mama mala mozgovú príhodu. V rodine má zvýšený cholesterol akurát sestra. Ešte som rozmýšľala, či to nebude tým, že mám pomerne málo pohybu, keďže som telesne postihnutá. Všeobecná lekárka a ani internistka nezvažuje zatiaľ lieky na cholesterol, keďže mám nadnormu HDL. Mám 169 cm a 62 kg.
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Marto. Hodnotu HDL nemáte  nijak zvlášť vysokou a je třeba ji také vztáhnout k naměřené hodnotě celkového cholesterolu. Aterogenní index je 3,7. To již představuje reálné kardiovaskulární riziko. Omezení pohybu k němu ještě přispívá. Vlašské ořechy v množství 30g za den, přispívají ke snížení  hladiny cholesterolu. Na druhé straně je třeba si uvědomit, že skořápkové plody a semínka obsahují  cca 50% tuku. Tento tuk je také třeba započítat do celkového denního příjmu. Mléčný tuk spíše přispívá ke zvýšené hladině cholesterolu. Preferujte nízkotučné či polotučné mléčné výrobky. Tučným sýrům se vyhýbejte. Máslo používejte jen tam, kde je nezastupitelné, pro svojí lahodnou a jedinečnou chuť.  Máslo je velmi dobře stravitelné a  100% pro tělo využitelné.  Nedostatek pohybu tedy určitě hraje svoji roli a jídelníček tomu musíte přizpůsobit. Olivový olej je v pořádku. Používejte také řepkový. Denní příjem tuku ale důsledně držte mezi 50-60g za den ( to není vůbec snadné) a po cca 6 měsících požádejte lékařku o kontrolu hodnot. Jinak je dobré, že jste štíhlá. Chce se to jen se nad jídelníčkem zamyslet. Pokud jste kuřačka, snažte se přestat co nejdříve.
Parafarmacie
Mohla by som popri tabletám Euthyrox 50 užívať Pestrec mariánsky ? Ak áno, v akej forme je najvhodnejší. Aj napriek tomu, že som štíhla a nepoužívam veľa tukov mám cholesterol 6,7; HDL 1,81; LDL 4,47; Triacylglyceroly 0,92. Utvárajú sa mi xantelazmy v okolí viečok, lekárka mi povedala, že toto sa dá riešiť jedine operačne. Lieky na cholesterol zatiaľ neužívam. Môže takto zvyšovať cholesterol turecká káva? Pijem ju 3x denne a to s cukrom. Ďakujem.
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marto. Kvalita tohoto doplňku stravy není příliš dobrá a musela byste najít spohlivého výrobce aby nakonec nebyl pro játra spíše zátěží. Surovina může obsahovat plísně , které obsahují hepatotoxické sloučeniny. Hladinu cholesterolu ale určitě příznivě  pestrec neovlivní. Může se u vás jednat o dědíčnou zátěž a v tom případě by bylo lepší léky užívat. Můžete mi prosím napsat kolik tuku za den asi konzumujete? Máte nadváhu? Trpí vaši rodiče kardiovaskulárním onemocněním,  či třeba cukrovkou II.typu?  Káva nemá vliv a zvýšenout tvorbu cholesterolu. Jestliže jste ale citlivá na kofein může podpořit některé vedlejší účinky Euthyroxu ( poruchy srdečního rytmu, bolesti hlavy, poruchy spánku, podrážděnost, poruchy menstruačního cyklu...). To pak podle mého názoru zvyšuje kardiovaskulární riziko.
Léky na předpis
Trexan beru asi dva měsíce na revma,trombozu jsem prodělal před trexanem,Alvesco dva vdechy dvakrát denně,vážím 95kg a pití beru poměrně dost a na kontrolu na internu jsem zvaný po půl roce.Děkuji
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Alkohol, je problém, Martine. Zvyšuje riziko zdravotních komplikací a podle mého názoru může snížit účinek Trexanu. Podporuje prozánětlivé reakce.
Léky na předpis
Co se stane když přestanu užívat trexan bolesti kloubu už jsou zanedbatelné uškodím si DĚKUJI
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zní to sice, logicky, Martine, ale je třeba postupovat podle doporučení ošetřujícího lékaře. Stav se může zase rychle zhoršit. Buďte opatrný.
Parafarmacie
Ne zadnou velkou zatez jsem nemela a ai jsem neupadla. Prujmy netrpim, krev ve stolici taky ne.
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je tedy třeba počkat na výsledek sonografického vyšetření, Danielo. Věřím, že se nezjistí nic alarmujícího a že se stav normalizuje. Jen bude třeba zdravotní stav kontrolovat.
Parafarmacie
Dobry den, bolesti zad byly/ jsou v mensi frekvenci ted od dutiny brisni. Na Mrt bylo videt jen ta uzlovita struktura u ocasu slinivky a sleziny. Jinak nalez zadny jiny, jeste v dokumntech od mag. rezonaci napsano ze zadne tumory nejsou nalezeny. Od lekaru mi bylo potvrzeno ze mam zanet slinivky, ted se resi ta pricina
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak uvidíme, zda neobjeví náhodou něco nového sono. Nějakou velkou fyzickou zátěž jste před začátkem obtíží neměla ? Neupadla jste, nenarazila jste si oblast zad či břicha? Průjmy netrpíte? Krev ve stolici není?
Parafarmacie
Dobry den,
zlucnik a zlucnikove cesty byly naüroste vporadku, zadne kameny nic. Je mi jen tezko bolesti uz jsou taky celkem ok, jen me nekdy boli v zadech.
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jsou to běžné bolesti zad, a nebo z břišní dutiny vám vystřeluje bolest do zad?
Parafarmacie
Dobry den, dekuji moc za odpoved, ohledu me slinicky brisni. Spatne jsem to minule napsala nebot v dokumntu od doktora jsem nasla: Ze co jedine nasli bylo zvetseni sleziny vental, trosku uzlovite konfigurovana. nicméně působivé ve všech sekvencích, jako je slezinova tkáň. Vubec to uz nechapu, nejdrive mi bylo zjisteno zanet slinivky brisni a na mahgnet. rezonanci zase zvetseni sleziny s uzly? Je mi 24 let, ziji zdrave, jen obcas alkohol a leky beru jen antikoncepci bez ostrogenu nebot mam leidenckou mutaci heterozygot potvrzenou...
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A byl také popsán žlučník a žlučové cesty, Danielo? Máte momentálně nějaký problém s trávením? 
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, děkuji moc, doplnění k Lodozu: beru ještě Orgametril (14-24 den), a Zodac (v sezoně, takže aktuálně ano), věk 49, jinak neberu pravidelně nic. Lék Lodoz beru již tuším 7 nebo 8 let, od začátku v této kombinaci, nasazen kardiologem jako pro mně vhodnější varianta betablokátoru, což potvrzuji, proti předchozí léčbě, i po trošku složitějšímu zvykání, se s ním cítím mnohem lépe. Mnohokrát děkuji za Vaši pomoc.
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Děkuji za upřesnění, Dano. To jsem se ptal jen pro jistotu, jestli náhodou v medikaci nebude problém. Přeji hodně zdraví.
Doplňky stravy
Dobrý den, pane doktore, maminka 70 let má zvýšenou hladinu cholesterolu - mezi 6 a 7. Snaží se dodržovat pestrou zdravou stravu, zejména jíst hodně zeleniny a pohybovat se. Občas si ale s tatínkem dopřejí uzeninu nebo trochu vína či nějakou sladkost. Maminka to ale omezuje a také denně snídá kaše s ovesných vloček atd. Ideální jejich strava není ale oproti zbytku populace myslím, že se stravují celkem zdravě. Maminka nechce užívat statiny, tak zkusila přípravek Armolipid plus, který obsahuje výtažek z červené rýže a z té monokalin K 3 mg plus nějaké další látky. Přípravek jí opravdu pomohl zlepšit hladiny cholesterolu, zvýšit HDL a snížit LDL. Já jsem se ale dočetla, že ta červená rýže má vlastně tytéž účinky jako statiny užívané v tabletách - chemické léky. Zajímalo by mne tedy, zda tyto "přírodní" doplňky stravy na bázi červené rýže mohou mít tytéž negativní účinky jako statiny a zda mají tedy proti nim nějakou výhodu. Děkuji. Jana. - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Jano. Vývoj statinů úzce souvisí s poznáním , že červená rýže vedla a vede ke snížení hladiny sérového cholesterolu. Monakolin K je prakticky identický s lovastatinem, který se již moc nepoužívá. U nás je registrován jen Medostatin. Pokud tedy budeme denní dávku monakolinu volit obdobnou jako u lovastatinu (denní dávka 20-80 mg za den), pravděpodobnost nežádoucích účinků je stejná. Extrakt z rýže navíc obsahuje chinoidní barviva v koncentrované formě. Ta mohou představovat pro tělo určitou zátěž. Tyto extrakty mohou také obsahovat vyšší koncentraci mykotoxinů, která mohou způsobovat velmi závažné problémy. Proto je důležité, aby ten, kdo přislušný doplněk stravy vyrábí či dováží, požadoval doložení příslušné analýzy na nepřítomnost mykotoxinů a to ne jen jednorázově, ale  u každé jednotlivé šarže. Ten kdo chce mít  skutečnou jistotu, by si měl raději udělat analýzu v akreditované laboratoři v Evropě pokud surovina pochází ze třetích zemí (v případě monakolinu K asi ano). Evropská agentura pro bezpečnost potravin stanovila pro monakolin K doporučenou denní dávku 10 mg. Pokud je tedy toto dodržováno, účinnost monakolinu K  je nižší než u statinů, které se aktuálně používají jako léčiva. Myslím si  ale, že není nic špatného na tom, že pokud dietní opatření nebudou stačit (musí být ale personalizovaná), první volbou bude doplněk stravy s monakolinem K  a pak ev. teprve předepsání statinu či ezetimibu.
PS: účinnost rostlinných extraktů se často velmi podceňuje. V řadě případů nelze dohlédnou jaký farmakologický účinek a jak závažné nežádoucí účinky  budou mít ve vyšších dávkách a to zejména, jestliže se jedná o směsi rostlinných extraktů. Obsah mykotoxinů, včetně těch nejtoxičtějších, je dobré předvídat a kontrolovat.
Parafarmacie
Dobry den, psala jsem Vam ohledne meho zanetu slinivky brisni, uz je mi vyrazne lepe, bricho uz me neboli, drzim porad dietu. Lipase se mi za posldni tyden tedy z hodnoty 377 u/l snizila na 129 U/l. Z magneticke rezonance mi defacto nic nezjistli, jen ze mam nejaky uzel na konci slin. brisni a mezi slezinou. Bohuzel nevedi co to je, nenapada vas neco co by to mohlo byt? Prisdti tyden mam jeste termin na gastroenterologii na sono. Mam stale udrzovat prisnou dietu?
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Danielo. Zánět slinivky mohl vzniknout obyčejnou dietní chybou a může trvat měsíce, než se slinivka zklidní.  Můžete k němu mít sklony i vzhledem k uvedenému nálezu, který je ale třeba jasně specifikovat. Jsem zvědavý, co ukáže sono. Na tomto druhu vyšetření není slinivka příliš přehledná. Alespoň tak se mi to zdá, jako laikovi, který pár vyšetření a výsledků viděl. V každém případě i do budoucna byste musela být opatrnější. Je třeba se vyhnout konzumaci alkoholu, vysokému příjmu tuku ( doporčuji 25% z celkové energetické hodnoty jídelníčku) a škrobu.V tomto smyslu je třeba se vyvarovat jednorázové dietní chyby. Vhodná volba potravin  či pokrmů  s obsahem škrobu není snadná. Záleží také na technologickém či kuchyňském zpracování. Svoji roli hraje i původ škrobu ( z jaké rostliny pochází), protože škrobové granule jsou různě velké a rozdílně pro trávicí procesy dostupné. Doporučuji být při stravování stále opatrný, dokud se hodnoty zcela neupraví. Platí také to, co jsem napsal výše. Přeji hodně zdraví a věřím, že vše dobře dopadne.
Parafarmacie
Hezký den.
Chci se prosím zeptat, zda byste věděl o nějaké látce nebo přípravku, které zpomalují metabolismus? Vím, že existují nějaké přípravky na hubnutí a zrychlení metabolismu, některé druhy ovoce a zeleniny urychlují metabolismus, ale já potřebuji pravý opak. Jsem štíhlý a bohužel ani po velkých porcích nemůžu zvýšit váhu, evidentně je můj metabolismus příliš rychlý, jsem z toho už nešťastný.... Štítná žláza funguje normálně, není zvýšená činnost, mám celiakii, takže dodržuji přísnou bezlepkovou dietu. Jím potraviny s vysokou energetickou denzitou, např. rýži, bezl. těstoviny, jáhly, pohanku, k svačině si dávám např. vydatné cereální kaše. Dá se s tím prosím něco dělat? Prosím, co byste mi poradil?
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jiří. Významné cílené zpomalení výdeje energie musí mít zdravotní dopady. Tudy cesta nevede. Energetický výdej  snižují například léčiva, která nazýváme betablokátory. Žádné legální přípravky na hubnutí významně energetický výdej nezvyšují. Jedná se o klamavé informace výrobců. Také žádné ovoce a zelenina nezvyšuje významně výdej energie. Jestliže chcete přibrat, musíte si energetický příjem pečlivě a dlouhodobě sledovat. Problém může být i ve schopnosti využít  škrob či tuky. Často je vhodné užívat enzymové přípravky, které trávení a vstřebání živin napomohou. Musí se také užívat v adekvátní dávce podle toho, jaké má pokrm složení. Kuchyňskou úpravou lze zvýšit dostupnost škrobu z cereálních pokrmů a je tedy třeba volit i  jejich vhodnou kuchyňskou úpravu. Veškerou pozornost, jestliže jste po interní stránce (kromě celiakie), zdravý, je třeba soustředit tímto směrem. Jaký je váš  teoretický denní příjem energie? Jaký podíl na celkovém příjmu energie tvoří tuky a sacharidy? Můžete mi prosím popsat vaše denní fyzické aktivity?
Léky na předpis
Děkuji za tuto stránku, děkuji za Vás pane.
john
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ozvěte se někdy pane John, zda  se již cítíte lépe. Věřím, že jste na dobré cestě svůj zdravotní stav zlepšit. Dávejte si postupné cíle. Nyní řešte závislost na pervitinu. Ztratit pár kilogramů   při obezitě (i při odvykání na pervitin) ale jde i jen prostou úpravou jídelníčku. Spoustu kalorií lze ušetřit velmi snadno. Pozor na dehydrataci. Tachykardie , vysoký puls ev. i srdeční arytmie mohou být částečně zapřičiněny i nedostatečným příjmem vody.
Parafarmacie
Dobry den pane doktore,
byla mi zjisten aktuni zanet slinivky, kde bylo potvrzeno z krve ze mam Lipase 399 U/I. Jine hodnoty jsem mela normalni i cukr, lekocyty atd... Jsem doma a vklidu, jim jen dietne a piju vodu a hermankovy caj. Nevite prosim nejake bylinky/caje co by mohly zanet uklidnit? Dekuji moc
Zitra jdu jeste na Magnetickou rezonanci, myslite ze je moznost, ze mam rakovinu? DEkuji
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Danielo. Míváte častěji problémy s trávením? Užíváte pravidelně nějaké léky? Jak vypadá vaše dietní stravování?  Můžete mi ho trochu popsat? Bylinkové čaje pijte raději velmi slabé. Platí to i pro heřmánkový čaj, který sice obsahuje látky s protizánětlivým účinkem, ale také často způsobuje  alergické reakce. Nedoporučuji ho pít každý den a pokud ano, tak jen krátkodobě (osvědčuje se například u průjmových stavů infekčního původu. Heřmánkové čaje nebývají vždy kvalitní. 
Léky na předpis
Prosím o radu,užívám léky-ráno ,sertralin indapamid a triasyn,večer triasyn a sorvasta.Revmatolog mi předepsal na bolest(artroza v koleni)oramellox večer.Je to dobře?Nemohla bych ho užívat ráno?Nemělo by to větší účinek?V noci mě to nebolí.Děkuji za odpověd´
Jaroslava
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jaroslavo. Určitě je lepší postup užívat  lék večer, pokud vám bolest brání ve spánku. Souhlasím s lékařem.  Pokud ne, raději bych se těmto lékům vyhnul. Během dne nedoporučuji příliš protizánětlivé léky na uvedený problém používat. Snížení bolesti totiž  vede k tomu, že pak kloub více namáháte a obtíže se mohou jen prohlubovat. Ke kloubní náhradě se tak můžete dopracovat dříve a někdy zcela zbytečně. Nesteroidní protizánětlivé léky mohou  ovlivňovat osud jiných léků v organismu a pokud se používají pravidelně ( váží se snadno na transportní bílkoviny v krvi a mohou vytěsnit z vazby jiné léky), zvyšuje se riziko lékových interakcí. Zdravotní stav musí být  proto kontrolován ještě pečlivěji. To platí zejména v případě, že pacient je již v pokročilém věku. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
děkuji za odpověď. Tlak mám 122/77 P74 až 139/89 P108 tj. asi tak maximum v ten den hodinky ukazuji max pulz 133. zdravotní stav dobrý až na záda tam problem plotenka. Adip- sem vysadil uplne. Ted jsem snížil dávku perv. na 0,1 za den a mám ten gabanox 3x300. Perv. mám v plánu do 14 dní skončit (nejsem schopen fundovat bez minima).Jde mi o kombinaci Gaba a Pevr v minimalním množství.když čtu co píšu - je mi z toho zle. Děkuji za odpověď.
john
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemyslím, že je to nějak zvlášť riziková kombinace, když pominu, že neznám váš aktuální zdravotní stav.  Riziko nežadoucích účinků  ( minimálně  vliv na CNS a kardiovaskulární systém) se  ale určitě zvyšuje. Nelze také vyloučit, že pervitin bude snižovat účinek gabapentinu. Přeji vám, abyste se závislosti zbavil tou nejkratší možnou cestou. Držte se !
Léky na předpis
Mé potíže spočívají v tom že se večer vzbudím a mám potíže s výdechem tak beru ventolin někdy to pomůže někdy beru vícekrát.Asi před deseti léty jsem prodělal zápal plic,mám též bronchitidu zatím to bylo v pohodě ale jsou potíže s výdechem.Užívám lusopres,trexan,bisoprol a alvesco a warfarin po prodělané tromboze.Děkuji je toho dost a nakonec věk 75let
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Děkuji za upřesnění, pane Martine. Není mi ale jasné, proč užíváte Trexan. Jak dlouho ho užíváte? Užíval jste Trexan již v době před prodělanou trombózou? Jakou dávku Alvesca a Trexanu za den užíváte? Kolik vážíte?  Máte dostatečný příjem vody za den?  Jak často chodíte na kontroly k internímu lékaři?
Léky na předpis
Dobrý den, beru gabanox 3x300mg na neuro bosti a kvuli silné nadváze adipex. vadí tato kombinace?
john
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpověď níže. Jen bych rád upozornil, že i užívání Adipexu může vést k závislosti. Ve vašem případě nepovažuji za vhodné Adipex užívat.  Je to cesta do pekel. Předepsání tohoto léku považuji za chybu.