Středa 22. ledna 2020, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 22. ledna 2020 Slavomír

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore prosím o radu. Jsem těhotná čerstvě a zajímá mě, zda vadí, že jsem v začátku pila 2 dc bílého vína denně? Dále mě zajímá, mám rády plesy a tanec, tak jestli je mohu přes zimu navštěvovat?Děkuji
Anička
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aničko. Nevadí. Nyní se už pití alkoholických nápojů vyhněte. Pokud bude těhotenství probíhat normálně a nemáte vážnější zdravotní problémy, tanec je jen ku prospěchu. Všeho s mírou platí i v tomto případě.
Léky na předpis
Dobrý den,pane doktor moc prosím o radu. Zjistila jsem, že jsem těhotná, bohužel už 13. týden. Nepočítala jsem s tím, počítala jsem, dle sdělení, lékařů, že u mně přirozené těhotenství nehrozí. A je vidět mohou se plést, ale k věci, celou dobu používám na akné Duac Gel (malé množství jako kulička rybízu na čelo, tváře). Co byjste mi poradil? Hrozí něco miminku?Je lepší jít na potrat?
Zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zuzko. Gratuluji !!!  Určitě nechoďte  na potrat. Riziko miminku z užívání léku nehrozí. Lék nyní  už nepoužívejte a vše bude určitě v pořádku.
Parafarmacie
Dobrý den.Manžel měl koncem dubna mozkovou mrtvici.Nemá žádné ochrnutí,pomoc se mu dostala včas,jen si stále stěžuje na únavu .Je to běžné,jak s únavou bojovat? Manžel kouřil i pil.Po mrtvici s kouřením přestal,ale pivo i štamprli si dá ikdyž už né v tak velkém množství.Mluvila jsem s lékařkou,ta kouření zakázala a manžel to dodržuje.Jen oponuje s tím že alkohol mu zakázan nebyl.I na netu jsme hledali info o alkoholu a mrtvici,někde alkohol schvalovali,někde ne.Tak jak to teda je? Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Věro. Alkohol působí neurotoxicky a zhoršuje kvalitu spánku. Pokud to váš muž myslí se zdravím vážně, doporučuji, aby se alkoholu vyhnul, jak jen to je možné. Doporučuji se také vyhnout pití kávy a pravého čaje. Kofein rovněž zhoršuje kvalitu spánku a to i u lidí, kteří na ně jinak nejsou citliví. Šest měsíců po prodělané mozkové příhodě není ale dlouhá doba a tělo potřebuje více času se s ní vypořádat. Jaké léky manžel užívá?  Pozor také na složení stravy !!! Poškozené cévy jsou nachylné k dalším nevratným změnám.
Léky na předpis
Dékuji pane doktore zanodoovéď a ten tlak mam sledovat proč neurol ho zvyšuje?
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Honzo. Bylo to ode mne jen obecné doporučení. Setkávám se velmi často, že  lidé užívají léky na tlak, ale léčba není dostatečná, nebo jim způsobuje obtíže. Aby mohl lékař lépe medikaci upravit, je třeba mu dávat průběžné výsledky měření krevního tlaku. Nestačí jen měření v ordinaci. V souvislosti s užíváním Neurolu se relativně často objevují závratě. Tyto obtíže by mohly být připisovány i nízkému tlaku, který může během léčby  vysokého tlaku nastat  Je proto dobré, když si budete tlak měřit. Výsledky měření s poznámkou kdy byl tlak měřen, jsou pro lékaře cenné.
Léky na předpis
Dobry den pane doktore , lekař mě napsal na spani neurol , muzu ho kdyz uzivam leky na tlak carzap16 mg vecer a trombex rano
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, kombinace je možná Honzo. Doporučuji si každodenně měřit  krevní tlak a výsledky měření předávat lékaři. 
Parafarmacie
Dobrý den, tak to mě mrzí, že v mém případě se rada od Vás minula účinkem. Zbytnělá kůže se tvoří díky výrůstku na kloubu a ten potřebuji odstranit. Každé lepení i gelové nebo silikonové proužky zmenšují prostor v botě...zřejmě je nutná návštěva ortopeda. Ale i tak děkuji za odpověď.
Bětka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To máte pravdu, Bětko. Pochopil jsem váš popis takto. Pokud je zbytnění kůže způsobeno výrůstkem, pomoc od ortopeda je už nutná. Jiná možnost není. V každém případě  výrůstek byl způsoben s velkou pravděpodobností  nošením obuvi.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda doporučujete pravidelné preventivní užívání probiotik? Obecně jsem více náchylnější k špatnému trávení, např. mastných a kořeněných jídel. Snažím se jim samozřejmě vyhýbat a jíst pokud možno zdravě. Jedna lékařka (z jiného oboru) mi říkala, že bych se raději než probiotika měla zaměřit na potraviny, které napomáhají dobré střevní mikroflóře.
Můj syn (6let) měl zase problém se zácpou, už to máme vyřešené, ale musím mu hlídat jídelníček a právě mu ta probiotika také přidávám. Je to špatně? Děkuji za názor. Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Evo. Pokud špatně trávíte tuky a koření, probiotika vám určitě nepomohou. Přirozeným řešením je jíst měně tučná a méně kořeněná jídla. Horší snášenlivost kořeněných jídel může souviset s funkcí žlučníku. Aromatické látky koření, protože se většinou jedná o velké a hůře přeměnitelné molekuly, se většinou vylučují žlučovými cestami a potem. Mohou proto dráždit zánětlivé žlučové vesty a to i v případech, kdy je  jen odtok žluči zpomalen bez známek zánětu. Zpomalené vylučování žluči pak může být vedle toho jednou z příčin horšího trávení tuků. Problémy mohou také  nastávat po odstranění žlučníku. Někdy je příčinou snížená funkce slinivky břišní a její menší schopnost adaptace na  náhlou změnu jídelníčku.  Co se týká vašeho syna, je třeba najít příčinu. Pokud je funkčního původu, je třeba tomu přizpůsobit způsob stravování. Ve většině případů funkčních poruch trávicího ústrojí má užívání probiotik formou doplňku stravy omezený a spíše okrajový význam. Co má být prosím příčinou zácpy? Můžete mi to specifikovat?
Parafarmacie
Dobrý den, náhodou jsem objevila Vaši skvělou poradnu a poprosím o radu. Na kloubu prstu "prsteníčku" na noze je výrůstek, který tlačí na malíček a tvoří se na tomto místě bolestivý otlak. Můj obvodní lékař tvrdí, že si mám otlak přelepit, že se s tím nedá nic dělat. S tím se nechci smířit.Chodím na pedikúru i suchou, kde zbrousí tu hrubší kůži na výrůstku, ale za pár dnů a teď již v plné obuvi opět nesnesitelná bolest a pálení třeba jen po hodině chůze. Nevím, kam se obrátit, zda na nějakého ortopeda, nebo na nemocnici, kde mají rázovou vlnu a "rozbít" ten výrůstek ? Nebo mně navrhnete nějaký prostředek, roztok nebo mast z lékárny, která by otlak do hloubky zlikvidovala? Děkuji mnohokrát za jakoukoli radu. - otázka upravena poradcem
Bětka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Bětko. Pokud se jedná jen o otlak a pokožka se přirozeně brání zbytněním, je třeba odstranit to, co otlak způsobuje. To je zpravidla  obuv. Podílet na jejím dráždění se ale mohou i ponožky a to nejen mechanicky. Barviva či syntetické materiály jsou často příčinou dráždění kůže. Mohu proto doporučit zejména změnu obuvi. Jinak bych zbytnělou kůži jen promastil bílou vaselinou nebo třeba mastí Unguentum leniens z lékárny. Pokud použit náplasti,tak gelové. Chce to udělat dlouhodobé opatření. Co se v těle " pokazí", nelze řešit ze dne na den pokud nechceme, abychom nenapáchali více škody než užitku. Radikální zásahy způsobí  problém jiný. 
Léky na předpis
Pane doktore tak slozeni caje je to uklidŇujici bylinný čaj drmax a obsahuje meduňku,matu, chmel otáčivý,levandulu lékarskou a kozlík lékařský kořen.Nebo pokud by jste mi třeba mohl neco doporučit. Jinak ještě uživam euthyrox,ten trombex a sortis a carzap. moc Vám děkuji.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hano.  Čaj neobsahuje byliny, které jsou z hlediska interakcí s léčivy vyloženě rizikové. V krátkodobém užívání nevidím zásadní problém . Jinak bych se pravidelnému užívání bylinných čajů ve vašem případě raději vyhnul.  Obecně bych je doporučil střídat a pít je slabé. Obsah účinných látek a  jejich vzájemné působení na organismus může být někdy nepředvídatelné. Momentálně nedůvěřuji žádnému výrobci byllinných čajů, kromě firmy Valdemar Grešík.  My většinou doporučujeme citlivým pacientům Psychoton tobolky.  Ten právě obsahuje standardizovaný extrakt z levandule lékařské. Nedoporučujeme ale jeho kombinaci s psychofarmaky. 
Parafarmacie
Pán doktor, máte toho určite veľa...a môže sa stať, že niektoré info Vám "uniknú"...opakovane som písala, že k lekárke chodím pravidelne raz za 1/2 rok, kde mi robí krvné testy a 1 x ročne denzitometriu. Lieky užívam podľa jej oridinácie, tak ako som Vám písala. "Navyše" užívam iba doplnky výživy na vlasy a to dlhodobo (aj to som Vám písala). Krv teda prestanem darovať...
Niekde bude zrejme "problém"....ak by som mala možnosť, určite by som sa s Vami rada stretla.....
Vďaka za Váš čas. - otázka upravena poradcem
Andy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře Andy.  Jestli si dobře vzpomínám, naše komunikace začala kvůli problému s androgenní alopecií. Neřešil bych tedy vaše zdravotní problémy úplně odděleně a zdravotní stav posuzoval celkově.  Nezapomeňte s paní doktorkou probrat ten vitamin D. Nechce se mi věřit, že by souhlasila s tak vysokým příjmem. Ověřte si  množství vitaminu D v přípravku Pharma Active, chcete-li s ním dále pokračovat. Na obale výrobku  by mělo být také uvedeno procento doporučovaného denního příjmu. Je to povinný údaj pokud množství v denní dávce přesáhne 15%.  Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Pane doktore dekuji za odpovéď, citalopram tev mě předepsal prakticky lekař s tim , že mě objednal k psychiatrovi ,ale až za 14 dnů proto jsem tent lek nezačala užívat chtěla jsem zatímzkusit bylinky ale poněvadž užívám trombex nevím jaké by mě neubližili.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře paní Hano. Musím ale znát složení čajů,  které chcete užívat, abych mohl posoudit riziko v souvislosti s užíváním Trombexu.
Léky na předpis
Dekuj pane doktore za odpověď ohledně uživani trombexu a citaploramu tev, ale když vidim ty vedlejsší učinky a nebezpeci vzniku krvaceni bojim se že bych měla ještě větší problémy než mam nyni prosim mohla bych uzivat nejake bylinne preparaty ktere by me neublizili nejaky bylinny caj nebo nevim bojim se neco si vzit vzhledem k uzivani trombexu.děkuji
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hano. Neměl bych až tak velké obavy. Nejhorší je, když lidé něco do léčby aktivně a v dobré víře přidávají. Všimněte si třeba příspěvku Andy viz. níže.  Trombex je velmi účinný lék a zachraňuje hodně životů. Prodlužuje lidem život.  Některé kombinace léčiv či doplňků stravy mohou ale zvyšovat jeho koncentraci v krvi a potom se riziko  krvácení zvyšuje. Trombex není lékem s vysokým rizikem lékových interakcí. Pokud užíváte Citalopram, vyhnul bych se opravdu i čajům, které by mohly mít sedativní účinek. Pozitivní vliv  na působení Citalopramu určitě mít nebudou a zbytečně se pak nedosáhne optimálního léčebného efektu.  Věřím, že se lékař správně rozhodl při předepisování léků. Osobně si ale  myslím, že Citalopram a podobné léky patří do rukou psychiatra. Nikoliv praktického lékaře. Praktický lékař by měl  být schopen rozeznat, kdy pacienta poslat  ke specialistovi a kdy ne. V naší zemí se bohužel zanedbává úloha psychoterapie a vše řešíme prášky.  Věřím, že jste v péči specialisty a že Citalopram byl předepsán po pečlivém zvážení vašeho psychického stavu. 
Parafarmacie
Velmi děkuji za odpověď a vysvětlení. Paní dr. mi automaticky napsala dávkování večer a ráno jednu tbl. Famosanu 40. Ale je opravdu logické,že díky tomu mám přes den horší trávení a větší potíže večer a v noci. Moc děkuji
Kateřina PIlová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste paní Kateřino tento postup a uvidíme, zda to nebude lepší. Na noc jezte velmi střídmě. Pokrm byl měl mít vyvážený příjem hlavních živin. Doporučuji, aby jeho výživové složení vypadalo pro vás cca  takto : T:10g, S:40g, V:5 g, B:10 g. Výživovou hodnotu takového pokrmu si můžete kontrolovat na www.potravina.cz. Skromný, ale dostatečně výživný pokrm by měl snížit míru vašich obtíží během večera a noci. Bylo by dobré se dopodrobna  zamyslet nad výživovým složení celodenního jídelníčku i jeho stravitelností. 
Parafarmacie
Ako mám lekárku presvedčiť, keď ona tvrdí, že vzhľadom na krvné testy a denzitometriu som nastavená na "správnu liečbu"?. Teraz v tom mám zmätok. Ktoré prípravky by som teda mala užívať? - otázka upravena poradcem
Andy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Andy, měla byste se držet pokynů lékařky. To je jasné. Toto je jen elektronická Poradna.  Na druhé straně nevím, zda jste ji informovala správně o všem, co užíváte. Vidíte, že spolu komunikujeme již docela dlouho a přestože se snažím, nemohu se příliš ve vašich postupech vyznat.  Nevím jak často kontroluje lékařka váš zdravotní stav. Upozornil jsem na riziko vysokého příjmu vitaminu D a velmi doporučuji, aby vám lékařka  potvrdila, zda to je takto v pořádku. Další příjem vitaminu D máte i běžnou stravou. Můžete jíst i potraviny, které jsou obohacené vitaminem D... V běžných případech jako je  asi i ten váš, bych  osteopenii řešil úpravou stravy a Caltrate s vitaminem D.  Postup bych případně  změnil až po kontrole za 6. měsíců od zahájení léčby.  Určitě bych vám zakázal dárcovství krve, kterého se nechcete vzdát a chápu to. Jde ale nyní již  o vaše zdraví.   Další doplňky stravy  se stejným účelem použití jsou zbytečné, jestliže léčba vede ke zlepšení stavu či jeho stabilizaci. Pozor na různé doplňky stravy či jednostranné zvyšování příjmu některých "superpotravin". Snižovat příjem vápníku může vysoký příjem zeleniny,  vlákniny či třeba semínek. Jakýkoliv dlouhodobý extrém ve stravování má své zdravotní dopady.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,děkuji za odpověď, endokrinoložka mě neinformovala, že Thyrozol má tolik nežádoucích účinků, stále mi snižuje dávky, tak snad je i naděje, že ho přestanu potřebovat. Můžete mi poradit, co dělat, abych měla víc energie? Na noční směně se mi osvědčuje dvojnásobná dávka hořčíku, dávám si 2 tablety spolu s vápníkem do láhve s Magnezií. Dělám dobře? Ještě jednou děkuji a přeji pěkný den.
Klementýna Myšáková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nezvyšoval bych příjem hořčíku nad 400 mg denně, paní Klementýno. Dlouhodobý příjem vyšších dávek  nemusí působit příznivě a je pro tělo zbytečnou komplikací. Vyhnul bych se mu. Únava bude bohužel  asi léčbu doprovázet. Může mít ale i jinou příčinu.  Léčba poruch funkce štítné žlázy potřebuje čas. Hormony štítné žlázy silně ovlivňují energetický metabolismus a vše co s ním souvisí. Doporučuji hlavně dostatek odpočinku. Práce na směny  určitě není pro vás ideální a snažte si vytvořit  pravidelný režim, který zajistí dostatek spánku i přiměřený příjem všech výživných látek v  celodenním jídelníčku. Respektujte doporučení lékařky. Myslím, že jste v dobrých rukou a že paní doktorka dávkování  léku pečlivě zvažuje. Také si myslím, že ví co je dobré sdělit konkrétnímu pacientovi a co ne. Není dobré zatěžovat jeho mysl vším, co je v příbalové informaci o léku. Z psychologického hlediska považuji obsah příbalových informací za nesmyslný. Vede k nedodržování léčby a její horší snášenlivosti.
Parafarmacie
Vážený pane doktore,
mám před sebou léčbu cytostatiky. Mohu udělat něco proto, aby mé tělo bylo pro tuto léčbu připraveno? Pestrá a zdravá strava, pokud to půjde, je samozřejmostí.
Doporučení ohledně psychické pohody mi v tuto chvíli přijdou jako velký protiúkol :-(.
Děkuji
Patricie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Patricie. Na to je příliš pozdě. Prosím, nesnažte se nyní užívat žádné doplňky stravy slibující zázraky. Mohly by snížit účinnost protinádorové léčby.  Současné režimy vedou velmi často k úspěchu a k vyléčení. Přeji vám, abyste léčbu co nejlépe snášela a za rok touto dobou byla opět v dobré  fyzické a psychické kondici. PS. Pokud byste potřebovala poradit s výživou po ukončení léčby, určitě se ozvěte. Ozvěte se kdykoliv.
Parafarmacie
Opäť zdravím a odpovedám na Vaše . otázky. Takže od lekára, čo sa týka osteopénie:
obed: obdeň (teda striedam) - Alfakalcidol (Alpha D3) a Vit. K2 (ten mám od Pharma Activ s názvom vitamín K2 MK 7+D3 forte)
večer: tiež obdeň - Biomin CALCIUM NEO S VITAMÍNOM D3 90 cps a Caltrate (/600 mg/400 IU D3).
Zácpu nemám, stolicu mám veľmi pravidelnú 1x denne, výnimočne sa mi stane 1x za 2dni. Čo sa týka Goptenu, viem, že betablokátory majú vedľ. učinok padanie vlasov, ale probl. s vlasmi mám oveľa skôr ako mi boli nasadené lieky na tlak. To užívam 0,5 mg. ráno. Takže podľa Vás ten minoxidil môžem dávať na vlasy 2 x denne, aj keď ho aplik. už vyše roka. Ešte otázka, na pokožke hlavy mám také nepríjemné pocity pálenia, pnutia....raz mi lekárka doporučila locoid crelo....
Andy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Andy, méně často znamená více. Doporučená denní dávka vitamin D pro dospělé osoby je 5 mikrogramů.  V přípravku Biomin je pravděpodobně 10 mikrogramů vitaminu D. V přípravku Caltrate je 5 mikrogramů. V těchto dvou přípravcích užíváte 300% doporučené denní dávky t.j. 3x více. U výrobku Pharma Active si taději ověřte kolik  mikrogramů vitaminu D skutečně obsahuje. Doporučuji ho raději vysadit. Příjem vápníku může být pro vás v pořádku. Podle mého názoru je zbytečně vysoký. Takovou léčbu vitaminem D a vápníkem je třeba adekvátně kontrolovat. Vysoké dávky vitaminu D mohou zvyšovat využití vápníku z potravy, ale také snižovat jeho využití v kostech. Může docházet k vysoké hladiny vápníku v krvi s vážnými metabolickými dopady. Doporučuji stanovit koncentraci 25-hydroxyvitaminu D, aby se vyloučilo, že příjem vitamin D není nadměrný a nezpůsobuje vám zdravotní komplikace.  Předávkovat vitaminem D se dá jen stravou nikoliv sluněním. Pokud používáte minoxidil více než rok bez vizuálního efektu, nemá žádný smysl pokračovat.   Gopten obsahuje léčivou látku, která patří mezi ACE inhibitory. Není tedy beta-blokátorem. Vysoké dávky vitaminu D v kombinaci s Goptenem by mohly zvyšovat riziko poškození ledvin. Gopten by v tom byl v podstatě "nevinně". Zdravotní rizika s podáváním ACE inhibitorů může zvyšovat vyšší hladina vápníku. Opět pozor na adekvátní příjem vitaminu D.  Upozorněte prosím lékaře na to, co všechno užíváte !!!
Parafarmacie
Dobrý den, tak Ranital podle internetu není k sehnání také. I na dotaz v lékárně mi řekli,že všechny léky s účinnou látkou ranitidin stahli z prodeje. Ale děkuji za informaci o množství jablek a možnost použití Gavisconu. vyzkouším ho. A prosím přijměte poděkování za ochotu,se kterou se lidem věnujete. V řadě případů suplujete lékaře, kterých se ostýcháme zeptat, protože v řadě případů jejich chování vzbuzuje pocit, že otravujete. Sama jsem se s tímto přístupem setkala. Recept do ruky - a další. Opravdu upřímně děkuji
Kateřina PIlová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nedalo mi to a oveřil jsem si  u kolegů, že máte bohužel pravdu paní Kateřino. Nemají ani krabičku. U Famosanu bych tedy zatím zůstal v dávkování 40 mg na noc. Neužívejte lék ráno či přes den. Snížení kyselosti žaludku během dne může vyvolávat trávicí obtíže ( zhoršení trávení bílkovin a škrobu). Důsledkem pak může být zvýšená tvorba kyseliny solné ve večerních a nočních hodinách. U obtíží které máte je jednoznačně vhodnější dávkování jen na noc. Je třeba odlišovat  předpokládaný původ obtíží. Tabletu si skutečně vemte před spaním a dobře ji zapijte. Nejezte příliš pozdě před ulehnutím. PS: Originální lék Zantac byl mnoho let nejprodávanějším lékem světa se "zázračnými" léčebnými úspěchy. Jeho cena po vypršení patentové ochrany ( zejména  jeho generik) ale poměrně rychle klesala. Bývá proto bohužel často zbytečně nahrazován dražšími léky, na kterých se zkrátka víc vydělá. Pro nízkou cenu pak také chybí na trhu dostatečná  konkurence, protože se nikomu nevyplatí stejný lék prodávat.... Přípravky s ranitidinem byly nyní údajně preventivně staženy kvůli nečistotě N-nitrosodimetylamin, který je potenciální kancerogen ( látky tohoto typu se často objevují v naší stravě či vznikají v trávicím ústrojí). Doufám, že se nejedná o řízenou "popravu" výtečné léčivé látky, která je lety dostatečně prověřena a že zmíněná nečistota není jen  záminkou k tomu, aby byl prodej léčiv s ranitidinem ukončen a na jeho místo mohly snáze nastoupit dražší léky.
Léky na předpis
Prosim uzivam pripravek na ředění krve Trombex mohu k němu nějake bylinne preparaty na zklidneni
Daša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dašo. Jaká léčiva a doplňky stravy užíváte? Co bylinné přípravky obsahují. Některá léčiva či doplňky stravy mohou zvýšit riziko krvácivých stavů. Mohou se na tom také podílet současně a zvyšovat tak riziko zdravotních komplikací. Míra rizika ale záleží i na celkovém zdravotním stavu. Je tedy nutné posoudit více okolností ( například i dávkování doplňků stravy), aby bylo jasné, čeho se ve vašem případě raději vyvarovat a čeho ne. 
Léky na předpis
Jsem mo mozkove mrtvivi uzivam trombex na ředění krve , mam psychicke problemy a doktro me predepsal citaploram teva, nevim zda tato kombinace neni nebezpečna uzivam dal euthyrox,soris a carzap na vlak.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hano. Kombinace těchto léků je možná. Všechny souvislosti ale musí posoudit lékař či lékárník, který zná velmi dobře váš zdravotní stav.
Parafarmacie
Dobrý večer, bohužel Ranisan byl stažen ze všech lékáren nařízením SUKL a údajně jedinou alternativou prý je Famosan. Ptala jsem se v různých lékárnách a všude mi nabídli léčiva s Famotidinem, nebo inhibitory protonové pumpy v různých variantách. ty jsou však pro mě neúčinné,zkoušela jsem Lanzul a Helides i Omeprazol ale opravdu nejlépe funguje Ranisan,který je nyní nedostupný. Jablka jím kupovaná ale v nich problém není. vybírám si odrůdu Gala,která nemá kyselinu,a opravdu mi pomáhají. Kyselá chut v ústech je někdy i nahořklá a je opravdu způsobena výpary HCl. Potíže se stupňují večer,když si sednu do křesla a stoupne tlak na žaludek a po ulehnutí do postele. Už to mám vypozorované. Bohužel je to prý následek dlouhodobého stresu a úzkostí, které mě už dlouho sužují. Proto užívám i Cipralex 10mg. Zřejmě už se tohoto dyspeptického problému nezbavím. Prý mám asi i atypicky uložený žaludek, což je další příčina problému. Škoda že už není v lékárnách ten Ranisan. Ten mi opravdu hodně pomáhal. Ale velmi Vám děkuji za ochotu a odpovědi.
Kateřina PIlová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A Ranital s obsahem ranitidinu 150mg jste také nesehnala paní Kateřino?  Doporučuji přidat v odpoledních a večerních hodinách lžíci tekutého Gavisconu. Jablka vám mohou problém zhoršovat. Není to jen o množství  ovocných kyselin, které obsahují. Problém může být způsoben nepřiměřeným příjmem sacharidů pokud jíte více plodů najednou. Proto mě zajímalo konzumované množství. Metabolický dopad a vliv na regulaci tvorby žaludeční šťávy so projeví až za určitý čas. Je to způsobeno i obsahem pektinu, který vstřebávání jednoduchých cukrů zpomalí. Zkuste proto jedno jablko denně v dopoledních hodinách. Více ne. Stess určitě hraje svoji roli. Podle mých zkušeností se ale jedná prakticky vždy o dietní chybu a obtíže je možné docela snadno zmírnit.
Parafarmacie
Verím, že to nie je ľahké, preto som s Vami začala komunikovať....aké dva prípravky máte na mysli.?..čo sa týka osteopénie, užívam prípravky presne podľa ordinácie lekára, ku ktorému chodím ako som už spomínala, 1x za 1/2 rok. Aj preto som Vás prosila o radu, pretože ani mne ako laikovi sa to "nezdá" a to na kosti užívam už niekoľko rokov, lekárka tvrdí, že je to ok na základe krvných testov a denzitometrie.
Tlak si meriam takmer každý deň, ale večer, väčšinou mám hodnoty do 120/80 (niekedy aj hypotenziu), ale bradykardiu okolo 50 - 54 pul./min.
Vďaka za Vašu ústretovosť. Potrebujem za v tom "zorientovať", aj keď to nie je ľahké. - otázka upravena poradcem
andy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z hlediska osteopenie, může být příjem vápníku v pořádku a je to dost pravděpodobné. Vysoké dávky však mohou ovlivnit využití jiných  živin, Andy. Například snižují i využití vitaminu D  a K z potravy, při stravě méně bohaté na tuky....  Prosím, jaké dávkování máte dodržovat ? Ideálně mi napište, jaký je u vás denní příjem vápníku touto formou. Z obalů obou výrobků musí být jasné, kolik jedna tabletka či tobolka vápníku obsahuje.  Zácpou netrpíte? Souvislost vypadávání vlasů se zahájením léčby hypertenze Goptenem vylučujete? Bradykardie také  nesouvisí se zahájením léčby Goptenem? Na biorezonanci jste začala chodit až když se alopecie zřetelně projevila?
Parafarmacie
Velmi děkuji za ochotu ke komunikaci. Lanzul už neužívám a pečlivě se vyhýbám potravinám s dráždivými účinky. Černý čaj jsem vyměnila za meltu, jím dost jablek a nekořením. Opravdu si nevybavuji, že bych jedla větší množství nějakého typu jídla. Ale potíže s kyselostí jsou opravdu největší večer a v noci na lačný žaludek. V lékárně mi řekli,že náhradou za Ranisan je Famosan. Nepiju kávu, nejím kynuté moučníky, nejím uzeniny a dodržuji takový polodietní režim. K večeři mívám rohlík s máslem a jablko. Ale opravdu večer bývají potíže s kyselostí největší. Ještě jsem zapomněla, užívám B kompex, ale ne forte a Maxi mag- hořčík. Ještě jednou děkuji za ochotu.
Kateřina PIlová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Paní Kateřino, léčivé látky v Ranisanu (ranitidin) a Famosanu (famotidin), patří do stejné farmakologické skupiny, ale nejsou stejné. Nelze je automaticky zaměňovat. Prosím trvejte na vydání ranitidinu 150 mg na recept na kterém je uveden Ranisan. Uvádíte, že jíte hodně jablek. Můžete mi prosím napsat kolik za den? Jsou to jablka kupovaná? Jíte stále stejnou odrůdu? Jaký má ten pocit kyselé chuti charakter? Je to skutečně kyselá chuť  slin připomínající např. ocet, nebo ta chuť  spíše souvisí s chutí žaludeční šťávy(kyselina solná) a má původ v dyspeptických obtížích? 

Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně červených žilek. Doplňuji, že léky žádné neberu, krom vápníku a D vitaminu kvůli osteopenii. Vysoký tlak nemám, spíše nižší, nadváhu taky nemám, ani jiná onemocnění. Stravuji se pestře, alkohol piji opravdu jen výjimečně a nekouřím. Je tedy možné, že jsem si užíváním gingka ty žilky způsobila? V některých zdrojích se uvádí, že ginkgo mimo jiné žilní stěnu posiluje. Tak ale zkusím ten detralex. Ještě doplňuji, že žilky jsem si nechala odstranit lékařem, dermatologem, odborníkem ve specializovaném laser centru, k lékaři chodím i do kožní ordinace, takže to nebylo v nějakém kosmetickém studiu. On mi to i doporučil, že to nemůže mít vedlejší následky nebo tak. Pokožka nebyla poté ani nijak podrážděná. Pro jistotu používám zklidnuňíjcí krém a ochranu proti slunci.Vůbec nyní nevím, jak dál postupovat. Na laser už nechodit? Jak se mohu zbavit žilek a černých pórů? Bojím se, že se mi do budoucna rozvine Rosacea. Jsem žena a záleží mi na vzhledu :-(
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mechanismus účinku extraktů ginkga není úplně jasný, Lucie. Extrakty se také liší zastoupením účinných látek. V případě léčiv se jedná a standardizované extrakty, kde je účinek více předvídatelný. Sám se domnívám, že tyto látky spíše působí tak, že z nějakých důvodu způsobují vasodilataci (rozšíření) cév v oblasti hlavy. Nejvýznamnější je jejich působení v mozku, kde v určitých oblastech zlepšují jeho prokrvení a mohou tak  místně zlepšit funkci  mozkové tkáně. Podle mých zkušeností, jsou málo účinné na chronickou žilní nedostatečnost dolních končetin. Studie prováděné na asijském obyvatelstvu nelze automaticky přebírat jako platné pro nás. Nejsme ani zdaleka stejní a způsob stravování je značně odlišný. Odlišný je i v tom, jaké biologicky aktivní látky se  běžně  objevují v naší stravě a jaké ve stravě asijské. Ty pak mohou ovlivňovat konečný farmakologický účinek některých léků. Pokud jste uvedené problémy neměla před užíváním ginkga, je možné, že s ním  úzce souvisí. Proto, jej doporučuji  raději vysadit. 
Parafarmacie
ještě prosím o vysvětlení - jak zdůrazňujete, že žilky v obličeji musí být vyživovány krevní cestou. Co je tím míněno? Že když si žilky nechám odstranit resp "slepit" barviovým laserem, že se pokožka nebude pak vyžiovat? Myslela jsem si, že po regeneraci se systém prokrvení nenaruší. Jsem z toho zoufalá - otázka upravena poradcem
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Představte si silnici, Lucie, do které ústí další cesty. Když tuto silnici uzavřete musí se auta hromadit v těch postranních cestách. Podobně je to i s mikrocirkulací krve. Odstraníte-li žilku, pak ty drobnější  co jí zásobují mají problém dostat krevní buňky výživné látky na cílové místo. Nastává k  k jejich hromadění. Nastává také hromadění  žilní tekutiny,  snaha o vytvoření náhradní cesty, ke které většinou za určitou dobu dochází , ale také díky městnání tekutiny ke zbytnění jiných cévek. Jakýkoliv zákrok vede i  k poškození inervace těchto míst . Nervová zakončení jsou nesmírně důležitá i pro regulaci transportu výživných látek. I velmi šetrný zákrok má tedy své nepříznivé následky a je otázkou jak se s nimi pokožka vypořádá.  Je dobré si tedy najít  reference na konkrétní pracoviště, které má zkušené odborníky pro takové zásahy, aby vše dopadlo co nejlépe.
Parafarmacie
Dobry den, chcela by som sa s Vami poradit ohladne doplnkov pri histaminovej intolerancii. Aku dennu davku by ste mi odporucili pre vit C C a vit b6. Docitala som sa aj o horciku,zinku, quercentine a bromelaine.Probiotika lactobacillus rhamnosus a bifidocaterium animalis. Viem, ze citrusy by sa nemali. Ja mam zauzivane pit vodu s citronom kazde rano na lacny zaludok. Je plny vitaminu C, mala by som to vysadit? Poznate aj nejake caje a bylinky,ktore mozu pomoct?

Dakujem
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Ivo. Byla vám histaminová intolerance skutečně prokázána?  Je to stanovisko odborného lékaře? Jak se prosím stravujete? Jaké zdravotní obtíže máte? Prosím o pečlivý popis. Užíváte pravidelně léky?
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, ve Vaší poradně jsem se dočetla, že nedoporučujete kávu ani čaj pro lidi, kteří trpí poruchami spánku, týká se to i bylinných, zelených čajů, případně zelené kávy? Žila jsem v domnění, že jsou to skvělé antioxidanty....Problém je, že pracuji na 3 směny, nejlépe spím mezi 24h a 8h ranní, to je jediná šance nepřetržitého spánku, což se týká jenom odpolední směny. V případě ranní směny usínám rychle okolo 22h, ale asi ve 2h. se vzbudím a pak nemohu 1-2h.spát a ráno jsem jak mátoha. Trochu pomáhá, když se jdu večer svižným krokem projít (asi 5 km), ale ani to není záruka. Trpím únavou, žádná energie, a nemám náročnou práci. Dříve jsem hodně sportovala, teď jsem vyřízená po 20 km na kole. Mám 55 let, nadváhu 6 kg, ale vypadám štíhle, mám velká prsa a velmi svalnaté nohy. Na zvýšenou činnost štítné žlázy beru Thyrozol. Možná se ptám hloupě, ale pomohlo by obnovení sexuálního života, na který jsem po přechodu rezignovala? Chuť mám jen zřídka. Budu vděčná za Váš názor.
Klementýna Myšáková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Klementýno. Protože máte zvýšenou činnost štítné žlázy, nápoje s kofeinem by neměly připadat vůbec v úvahu. Samotná zvýšená činnost štítné žlázy vede ke zhoršení spánku. Kofein pak působí na sympatický systém a podporuje negativní důsledky špatné fukce štítné žlázy. To, že nějaká látka je antioxidantem vůbec neznamená, že se takto projeví v konečném součtu v našem organismu. Vysoký příjem antioxidantů může z více důvodů působit často opačně  a nepřináší žádný zdravotní prospěch. Užívání Thyrozolu může způsobovat větší únavu. Je to velký zásah do látkové výměny i do ´funkce vegetativního nervového systému. Tělo potřebuje čas na částečnou adaptaci. Thyrozol přispívá u vás k nárůstu hmotnosti a je potřeba jídelníček úpravit. Měl by obsahovat minimálně  méně energie, než před zahájením léčby. Obnovení sexuálního života sice mohu doporučit, ale když k tomu není chuť tak to k ničemu dobrému vézt nemůže.  S "jídlem ale chuť roste ....!!! " I v této oblasti nemusí Thyrozol působit pozitivně. Je ale pro vás nezbytný a jeho léčebný přínos je výrazně vyšší než vedlejší účinky léčby. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, nedávno jsem si nechala odstranit červené žilky v obličeji laserem. Trochu to pomohlo, zákrok budu ještě jednou opakovat. Do budoucna bych se ale chtěla co nejvíce omezit faktory, které ke vzniku mohou přispívat. Již delší dobu užívám ginkgo tablety Tebokan, kvůli lepšímu prokrvení končetin. Pomáhá mi to, ale nyní mne napadlo, zda nemůže to ginkgo také mýt za následek praskání těch žilek, když má za úkol cévky roztahovat. Vadí to? Zároveň je také moje pleť mastnější s póry a ráda bych zašla ke kosmetičce na vyčištění, bojí se ale, že to může také zhoršit ty žilky. Jakou metodu zvolit? Vím, že je několik metod - mechanické, ultrazvuk, podtlak, vakuum, dermabraze. Které zvolit? ucpané póry mám bohužel právě v okolí nosu, kde jsou zároveň žilky. Doma si jinak čistím pleť šetrně a používám vhodnou dermakosmetiku (Avene a La Roche..)děkuji moc Lucie
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Lucie, Léky jako Tebokan nejsou dostatečně učinné pro zvýšení prokrvení dolních končetin. Extrakty z ginkga zlepšují prokrvení zejména v určitých partích mozku. Ne příliš jednotně u všech léčených. Nejvíce se osvědčily u lidí v pokročilém věku a podlé mého názoru mají největší uplatnění v geriatrické péči. Mohou udělat velmi dobrou službu. U žilek v obličeji bych byl opatrný a jejich používání bych se  raději vyhnul. Místo Tebokanu bych volil Detralex. Co se týká fyzikálních metod, které jste uvedla, bych byl  také velmi opatrný. Vše je docela velký zásah do pokožky, jejího prokrvení a tím i do její výživy. Laserový zásah pak má obrovské lokální dopady a  postižená tkáň potřebuje delší čas na obnovení základní funkce. Nezapomeňte také, že samotné žilky, které prokrvují pokožku obličeje musí být vyživovány krevní cestou! .Jiná alternativa není. Každá z těchto metod je podle mého názoru experimentem, kde je pravděpodobnost nějakého pozitivního efektu malá. Ze všeho nejrozumnější se mi zdá vysadit Tebokan a vyčkat, zda se to nějak  pozitivně projeví. PS: Trpíte vysokým krevním tlakem? Pijete pravidelně alkohol? Užíváte ještě jiné léky?
Parafarmacie
Začala jsem chodím (prvních 6 dávek) na radioterapii po onkologické operaci prsu. Doporučili mi na podrážděnou pokožku obklady z Debri Eca San Alfa - oplachový roztok na rány. Již po prvním obkladu jsem měla kůži podrážděnou a silně mě pálila. Podotýkám, že jsem ozařovanou kůži neměla a dosud nemám nijak viditelně poškozenou - tedy zatím žádné rány, k nimž je tento roztok podle návodu určen.Vím z minulosti, že mi dělal problém i chlorovaná voda. Byl by vhodný k obkladům a ke zklidnění místo uvedeného přípravku Jarischuv roztok?
Děkuji za odpověď
Anielka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Anielko. Asi bych hodně dal na zkušenosti pacientek s podobným problémem. Sol. Jarisch ale nemusí být špatný nápad. Já bych volil čestvě vyškvařené vepřové sádlo bez jakýchkoliv přísad  a jemně bych ho nanesl na podrážděnou pokožku podle potřeby.  Přeji vám, abyste během radioterapie měla co nejmenší obtíže a vše dobře snášela.
Parafarmacie
Dobry den, analyzuji si ted jidelnicek pres jednu aplikaci a zjistuji, ze se mi nedari beznou stravou konzumovat dostatek vlakniny a bilkovin. Jaky potravinovy doplnek byste mi doporucil? Jinak jsem zdrava a rada bych shodila tak 3-5 kg (momentalne 65kg/170 cm, 45 let).
Klara
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kolik vlákniny a kolik bílkovin za den vám aplikace doporučuje konzumovat, Kláro? Místo aplikace bych si našel raději někoho, kdo výživě rozumí a má zdravotnické vzdělání. Aplikace týkající se zdraví jsou cesta do pekel, pokud lidé ztratí zdravý rozum a bodou je bezhlavě je respektovat. K hlubšímu zamyšlení  nad svým jídelníčkem mohou být dobré. Viz. váš příspěvek. Zkusíme se spolu k něčemu rozumnému dobrat. Můžete mi  prosím trochu popsat vaše stravování? Pokusím se vám také poradit, jak by mohla jít váha dolů.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím o radu. Již několik let trpím žaludeční dyspepsií, která se projevuje stálou kyselou pachutí v ústech. vyšetření gastroendoskop. bylo negativní.Předepsané léky Lanzul a Kinito mi sice zmírnily nejhorší počáteční potíže a vyléčily ezofagitidu. potíže s kyselinami v ústech však přetrvávají. Pomáhal mi Ranisan 150 na noc 2 tabletky, ale nyní byl stažen z lékáren a tak mi paní dr. předepsala Famosan 40 v množství 1tbl na noc. Bohužel mi tato dávka nestačí. Musím si brát 60mg na noc a 20 mg ráno. Podle paní dr. je to ale moc a měla bych množství snížit. Užívám ještě Cipralex 10 mg. Jsem štíhlá 170 / 65 kg. Nemám potíže s ledvinami ani s játry. Vyhýbám se dráždivým potravinám. Ale nižší dávka Famosanu mi opravdu nepomáhá. Lze jej tedy užívat dlohodobě v této dávce a v kombinaci s Kinito 3x 1/2 tbl denně? Děkuji za odpověď.
Kateřina PIlová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Kateřino. Držel bych se ranitidinu 150 mg, který obsahuje Ranisan. Mám s Famosanem stejné zkušenosti a lidem jej nedoporučuji u těchto obtíží.  Nedoporučuji také užívat tyto léky ráno, kdy mohou narušit tráívení živin a následně dělat obtíže, kvůli kterým se často  předepisují. Ve vaší lékárně vám poradí jak Ranisan zaměnit. Lékárenské řetězce mohou mít rozdílné přípravky. Kyselou pachuť v ústech bych ale příčítal dietní chybě. Konzumujete nějaké potraviny každodenně a ve větším množství? Rozumím tomu dobře, že Lanzul již neužíváte?
Parafarmacie
Dobrý den, mohl byste mně poradit ohledně mamky ? Má 62 let a již 3.stupeň artrozy v pravé kyčli, v levé artróza začíná. Je ale zvláštní, že ji nejvíce bolí stehenní svaly na obou nohách ! Má občas 2-3 denní bolesti ne v lýtkách, ale jen ve stehnech, ráda bych ji koupila v lékárně nějaké mazání, aby se jí ulevilo. Jsou ty bolesti díky artroze ? Bere jen Detralex na žíly, nic jiného. Děkuji moc za odpověď.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi pravděpodobné, Věro. U artrózy 3.stupně je postižení kloubů už značné. Doporučuji se zaměřit na správnou obuv ( doporučuji například po doma pantofle Dr.Luigi), které umožňují měkký došlap a na chodidle "nelítají" Dodržování normální váhy musí být samořejmostí. Zátěž nohou musí být přiměřené charakteru obtíží. Důležité je také procvičování dolních končetin. Masti mohou ulevit od bolesti jen mírně. Doporučuji zcela "obyčejné". Alpa Francovkový krém, Emspoma chladivá a hřejivá, masti s metylsalicylátem atd atd....
Parafarmacie
Pan doktor kupil som si GamaneuraX, MAM NEUROPATIU.....ma tento prípravok pre mna význam? Berie sa pred jedlom alebo po jedle? a v ktoru hodinu sa najlepsie vstreba?
Milan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den. Výrobek má určitý smysl. Důležité je ale každodenní procvičování postižených končetin.To je naprostý základ.  Důležitý je i způsob stravování. Je třeba se zaměřit na příjem tuku. Doplněk stravy tohoto typu může přispívat ke zlepšení spíše okrajově a je opravdu jen doplňkem.
Parafarmacie
Dobrý den.Mám velmi citlivou pokožku a když se jí něco nelíbí udělají se mi na obličeji malé červené boláčky.Ty mi do pár dnů zmizí.Jenže tentokrát se mi udělal jeden u ucha a překrývají mi ho vlasy.Ikdyž si dávám pozor přesto si do něj hřebenem škrábnu, boláček tím podráždím a nechce se zahojit.Můžete mi prosím poradit něco pro rychlé zahojení? Např mastičku...
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mastička vám může jen hojení zpomalit a pokud bude obsahovat silně protizánětlivou složku, vytvoří se méněcenná tkáň, Věro. Flíček pak bude dlouhodobě viditelný. Důležité pro hojení b ěžných ran a ranek je, aby byl zajištěn přístup kyslíku. To masti neumožňují.  My češi stále léčime rány, jako by se jednalo o rány válečné. masti chránily zranění před infekci. nehojily se ale snadno a zůstaly po nich větší jizvy než při ošetřování za současných podmínek. Místo bych zkusil o víkendu zakrýt gelovou náplastí, aby nebylo drážděno.  Zkuste to co to udělá a zda si tělo takto snáze nepomůže.
Parafarmacie
Dobrý deň, p. doktor,
takže t. č. užívam nasledovné lieky, resp. voľnopred. prípravky:
Na doporučenie lekára:
- Gopten (cca 2 roky "ľahká " hypertenzia, mala som veľmi stresové obdobie a internitka mi hneď nasadila lieky))
- na ospteopéniu: Calcium s vit. D (Biomin) + Alpha D3 + Caltrate+K2
- pred mesiacom som ukončila HST (Climen), ktorý som užívala cca rok
- na vlasy t. č. Eladen
- každé ráno rozpus. kolagén (aj s obsahom kys. hyal.) + cca 2-3 x za rok Proenzi, resp. iný prípravok s podobným zložením)
- t. č. ako som ukončila mesačnú kúru tablety a čaj na "odkyselenie" Serafín), zvažujem, či po týždni prestávky, ako doporučujú, mám pokračovať
- cca 1 x mesačne chodím na biorezonanciu
- lokálne na vlasy 2 x denne Belohair, alebo Minorgu (obe 2% minoxidil)
- vlasy si niekoľko rokov nefénujem, resp. minim, všetky príprav mám špec. proti vypad. vlasov, vlasy nežehlím, na krytie šedín cca 1x za 3 mes. farbu bez amoniaku
To je asi všetko. Verím Vám, že už ste sa v tom "stratil".
Vďaka. - otázka upravena poradcem
Andy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není to s vámi, lehké, Andy. Prosím, jakou denní dávku vápníku konzumujete? Proč užíváte dva přípravky najednou? Měříte si každodenně krevní tlak?
Parafarmacie
Děkuji za zprávu,ortoped důvod,proč se dělají cysty nenašel.Řekl,že asi přetížení,sportovala jsem od malička,kolečkové brusle,kolo,v zimě lyže.Je mi 35 a teď momentálně s otokem to nejde,pracuji jako učitelka ve školce, jsem na neschopence s otokem nohy.Ortoped mi napsal Detralex,bez efektu.Jiné léky ani zdravotní problémy nemám.
Nikola
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zvážil bych přidání Condrosulfu, Nicolo. Ovlivňuje složení a vlastnosti tekutiny, která vyplňuje cysty. Detralex užívejte v dávce 2x2 tablety. Koleno doporučují mazat mastí s metylsalicylátem (5-10%). Ten může výrazně nejlépe proniknout do postižených míst. Mast se musí připravit v lékárně. Používejte také Emspomu chladivou.
Parafarmacie
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,mám Bakerovy cysty v podkolení,dělají se mi asi tři roky.Důvod proč žádný lékař nenašel.Tlačí mi to na lýtko,teď mám dokonce jedno lýtko už asi tři týdny oteklé,bolí mě kolena.Zkoušela jsem všechno,od punkcí,spoustu léků,mazání třezalkový olej,konopná mast,nic mi nepomohlo.Nemáte s tím zkušenost co by mi na to mohlo pomoct?Děkuji.
Nikola
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Nikolo. Co na to říká ortoped? Máte potíže s kolenními klouby? Sportovala jste? Pracovala jste fyzicky? Jaké zdravotní obtíže ještě máte?  Užíváte pravidelně nějaké léky?
Parafarmacie
Pane doktore, děkuji za Vaši radu ohledně angíny u pětiletého syna i za Vaší inspirativní poradnu! Píšete s antiseptickými přípravky s rozumem - chápu správně, že tím je myšlen ten Junior-angin? Ještě bych se Vás ráda zeptala na opakovaný kašel u druhého dítěte - na konci léta se nachladilo a od té doby se opakovaně vrací kašel (někdy produktivní - možná se ale jednalo na sebe navazující infekty a v mezičase mohlo jít jen podrážděnou nosní mandli - jistou dobu byl kašel "čistý"). Je bez teplot či jiných potíží, jen přes den pokašlává, nyní začíná zase chraptět a kašlat "produktivně". Na začátku září při horším stádiu nasazen Acc Long na 10 dní, ale nyní již dávat nechci, dávám jen 1x denně průduškový čaj. Měl byste prosím nějakou radu? Děkuji Vám! - otázka upravena poradcem
Stanislava
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Stanislavo. Moc se ale omlouvám, Výrobek jsem si podle krabičky automaticky spojil s Neoanginem. Předpokládal jsem, že antiseptika ve výrobku jsou obsažena  jen v menším množství, kvůli tomu, komu jsou pastilky  určeny. Pastilky by mohly zklidnit dýchácí cesty i díky tomu, že při jejich cumlání vzníká více slin ( ty obsahují také m.j. polysacharidy)   i ochranných látek, jako je třeba lysozym. Snad jsem pochopil z internetu správně, že se jedná o potravinářský výrobek s malým obsahem islandského lišejníku a proskurníku. Nenašel jsem doporučené dávkování a tak se asi nejedná o doplněk stravy. Ještě jednou se omlouvám, za zavádějící odpověď na váš dotaz. Děti v předškolním věku si asi všechny projdou obdobím, kdy je trápí častější infekce horních cest dýchacích. V dětském kolektivu je velmi snadné se nakazit a předat infekci dál. Při počasí s velkými výkyvy teplot je také obtížné docílit, aby děti byli adekvátně oblečeny. Kromě toho bych kladl  důraz  na zvýšenou hygienu rukou, časté větrání v místnostech kde se děti pohybují a na dostatek aktivit mimo budovy v přírodním prostředí. Veřejná doprava, obchodní prostory, kina, dívadla, restaurace..  jsou prostředím rizikovým a je dobré se jim v období zvýšeného rizika infekcí dýchacích cest  co nejvíce vyhnout. Ostatní je druhořadé. Jinak ACC Long považuji za dobrou volbu, pokud  má dítě zajištěný dostatečný příjem vody ( to by jednoznačně mělo mít), aby mohl lék dobře působit. Já sám více doporučuji přípravky bez prodloženého účinku a s častějším dávkováním, jestliže je pravděpodobnost, že dotyčný bude dodržovat doporučené dávkování.  Účinek se mi zdá lepší.
Parafarmacie
Znovu Vás pozdravujem, Neocapil bude asi zbytočné si nasadzovať, pretože už mesiac si lok. aplikjuem Nelohair, resp. Minorgu a dúfam, že sa nemýlim, ale vo všetkých je rovnaká účinná látka. Ešte prosím, odpoveď na nezodpovedanú otázku, či doplnky výživy určené na vlasy môžem užívať bez pauzy, resp. ktorý by ste mi doporučil. Nakoľko mám ku vám dôveru, prosím ešte o Váš názor...nakoľko sa jedná o andr. alop, rok som užívala HST - Climen....Ten však vypadol z kategoriz.. najskôr u nás, potom som ho niekoľko mesiacov mala cez známych od Vás z ČR, ale už nie je k dostaniu ani u Vás. Aký máte na to názor na užívanie HST pri androg. alopécii? Vopred ďakujem.
Andy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře Andy. Jen mi  prosím napište co všechno opravdu momentálně užíváte. Ideálně napište i to, co již neužíváte a co jste užívala za poslední 2 roky.  Už se v tom trochu ztrácím. Co se týká HST, je třeba k ní přistupovat s velkým respektem a uvědomovat si nejen rozdíly ve složení přípravků ale také  rozdíly  v rizicích, které mohou u pacientek nastat. Např.  estradiol může zvyšovat riziko karcinomu endometria. Co se týká jejího použití přímo u androgenní alopecie, její užívání má smysl hlavně na počátku. Je tedy nutné přijít na problém včas. Vizuální projevy androgenní alopecie jsou bohužel nevratné.Je třeba s opatrností používat i různé kosmetické přípravky, které často více vlasům škodí než pomáhají.
Parafarmacie
Dobrý den,lékařka mi doporučila užívat na nedostatek žleza Maltofer,mám po něm tak silnou zácpu,kterou nemohu ničím odstranit.Prosím Vás který lék,či doplněk by byl pro mne místo Maltoferu vhodný./užívám Warfarin/
Děkuji Irena
Irena Jabůrková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Ireno.  Mohla byste zkusit například Sorbifer Durules. Je volně prodejný. Užíváte ještě jiné léky? Jste si jistá, že příčinou je Maltofer? Nezměnila jste jídelníček? Zácpa se objevuje občas v pozdějším věku. Příjem vyšší dávky železa nebude ale jedinou příčinou a podle mého názoru se jedná o souběh více nepříznivých faktorů.
Volně prodejné léky
Dobrý den, chtěl jsem se poptat, zda-li je bezpečné kombinovat Wobenzym s L-COMPLEX H-TECHNOLOGY. Jsem po operaci močové trubice (urethoplastry) a chci podpořit mé tělo v hojení. Děkuji
Jan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Kombinace je možná.  Pro jistotu bych neužíval L-Complex zároveň s Wobenzymem, aby bylo využití Wobenzymu co nejvyšší. Nezapomeňte užívat Wobenzym nalačno. Přeji hodně zdraví!
Parafarmacie
A v čom je podľa vás delená strava nevhodná? Keby mi to komplikovalo život, asi by som zásady tohoto stravovania nemohla dodržiavať 20 rokov......Ja prijímam (aspoň si myslím) všetky živiny, len si nedám napr. kura s ryžou, ale so zeleninou.....Takže tie doplnky výživy na vlasy môžem naďalej užívať? A prosím, čo sa týka toho eucapilu, asi sme si nerozumeli. Ja by som chcela vedieť, či je tam rovnaká účinná látka ako v prípravku NEOCAPIL, ktorý je cenovo výhodnejší. Pekný zvyšok dňa.
andy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Neocapil zkrátka obsahuje minoxidil a Eucapil fluridil, Andy. Jsou to rozdílné látky. Nevím jakou máte představu o prostřídání a co to pro vás přesně znamená. Co se týká dělené stravy, mám skoro vždy zkušenosti, že lidé přijdou s nějakými vážnějšími obtížemi, které nepřímo či přímo s nevhodným výživovým složením na principu dělené stravy souvisí. Dělená strava může vézt snáze k deficitu výživných látek a jejich horší využitelnosti. U některých osob se s tím organismus vypořádá u některých méně. Ať už se jedná o dělenou stravu či nikoliv, je třeba si uvědomit, jaké výživové složení náš celodenní jídelníček má a jaké zdravotní dopady to může mít z dlouhodobého pohledu. Serafinem můžete pokračovat a až po dokončení celé kúry nasaďte Neocapil či Eucapil.
Léky na předpis
Dobrý den, ráda bych se zeptala. Byl mě z krve odhalena zvýšená hladina "zlého "cholesterolu, hodnota 5.2. Lze tento "zlý" cholesterol snížit pomocí doplňkové léčby, než začnu užívat léky (dostala jsem předepsaný Rosucard 10mg). Děkuji za odpověď. Iva - otázka upravena poradcem
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Ivo. Myslím, že předepsání Rosucardu je dosti přehnané a  pravděpodobně neopodstatněné. Zejména pokud ostatní hodnoty související s lipidovým metabolismem jsou v pořádku.   Hodnota není nijak alarmující. Byla naměřena opakovaně?  Je třeba jen upravit jídelníček a s velkou pravděpodobností bude vše v pořádku. Zaměřte se se na příjem tuku a omezte  příjem živočišného tuku.  Máte-li nadváhu, trochu váhu snižte o cca 3-5 kg. Předpokládám, že příště bude vše v naprostém pořádku a budete pochválena.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím Vás o Váš názor: V pondělí večer měl syn (5 let) teplotu a v úterý ráno se již vzbudil s horečkou, bolestí hlavy a krku. Jeli jsme k dr., která ho vyšetřila - krk měl červený, uzliny zvětšené, streptest byl negativní - ale i tak to mohla být prý angína, bylo ještě brzy od vypuknutí příznaků a měli jsme vyčkat a případně přijet ve čtvrte či dříve. Zbytek dne jsme opakovaně stříkali Streptokill na střídačku s bonbony junior-angin a 3x denně Lymphomyostot (sama jsem "nasadila").Během odpoledne měl na mandlích bílé čepy, trvající horečku a byl zchvácený. Jasná angína, říkala jsem si.Dnes ráno syn jen 36,8, krk červený, ale čepy již nevidím, má chuť k jídlu a je čiperný.Nerada bych však přechodila angínu bez atb. Pokud by se o ni jednalo, myslíte, že by se by se to projevilo "důrazněji"? A doporučil byste pokračovat v doplňcích, které jsem uvedla?Předem moc děkuji za Vaši radu. - otázka upravena poradcem
Stanislava
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Stanislavo. Pokud by se jednalo o mé děti, určitě bych jim nic takového nekupoval. Dal bych studený obklad  kolem krku a kontrolovat horečku, která je pro  úspěšný  boj proti infekci klíčová. Zejména viry jsou velmi citlivé na vyšší teplotu nad 38 stupňů.  Antiseptika mohou mít smysl. Platí ale všeho s mírou. Pokud budeme děti zatěžovat antiseptiky (malé množství vždy pronikne do trávicího traktu), přidáme trvanlivé potraviny s konzervanty, nemůžeme se pak divit, když děti budou mít trávicí problémy nebo přehnaně reagující imunitní systém . Nevidím důvod, proč na každou angínu psát antibiotika. Je to velký nešvar. Je třeba zkrátka zdravotní stav dítěte správně vyhodnotit a předepsat antibiotika tehdy, kdy to má opodstatnění. Od toho pediatři jsou. Z uvedených přípravku bych použil jen  asi Streptokill po dobu  jednoho týdne s přihlédnutím na věk dítěte.  
Parafarmacie
Bohužiaľ, do Prahy mám veľmi ďaleko a zatiaľ nie je reálne, aby som sa tam dostala. Prípravky užívam len "overené" (doporučenie lekára, čo sa týka osteopénie, ako aj na vlasy, to mi doporučila kožná v tej súkr. ambulancii). Akurát občas niečo "skúsim"..ako napr. to odkyselenie alebo čo som sa vás pýtala na ten Karnosin. Čo sa týka toho eucapilu, je tam rovnaká účinná látka ako v neocapile, ktorý je finančne menej náročný? Mám 50 rokov, každý deň sa snažím cvičiť, pracujem v soc. oblasti, takže som v dennom strese, som znamenie váhy...všetko veľmi "prežívam", neviem povedať "nie"...všetko dosť analyzujem, som nerozhodná, prežívam často vnútornú tenziu, pred 20 rokmi som sa začala s "delenou" stravou, ktorej zásady dodržiavam dodnes, dodržiavam zásady "zdravej výživy"....tie vlasy neviem "predýchať".... - otázka upravena poradcem
Andy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
No nevím Andy s tou "zdravou výživou".   Dělená strava spíše komplikuje život a zvyšuje riziko aktuálního nedostatku některých důležitých látek.  Nevidím na ní nic pozitivního v porovnání  s obecnými výživovými doporučeními, které lidi většinou neznají,  a nebo se jimi nedokáží  řídit.  Někdy jen z pohodlnosti. .Že vás ty vlasy trápí, to je jasné a přál bych vám, aby se stav zlepšil, nebo alespoň stabilizoval. Pozor také na přiměřenou míru tělesné zátěže. Nepřiměřená fyzická zátěž může podporovat tvorbu testosteronu a může zvyšovat nepoměr estrogenů a androgenů v období před menopauzou a dále. Nevhodný jídelníček, nepřiměřené fyzické aktivity spojené s dárcovstvím krve mohly klidně alopecii iniciovat.    Eucapil obsahuje jinou látku než minoxidil. Nijak vám jej nevnucuji a nemohu zaručit , že vám pomůže. Bude dobré, když si  najdete nějaké reference. Nekupujte jej  prosím unáhleně.
Parafarmacie
Takže....aby som tomu rozumela, aj keď viem, že je pre Vás takto ťažké odpovedať:
1. odpoveď na vašu iotázku: vápnik s vit. D užívam už niekoľko rokov, k tomu som si "pridala" vit. K2.
2. teda tie prípravky zo serafínu, ako som spomínala...nemusím pokračovať (čaj + tabl. - doporučujú mesačnú kúru , čo práve končím a po týždni prestávky zopakovať
3. ďaľšie darovanie krvi už nemám absolvovať
4. a prosím, ešte ste sa nevyjadril k tomu dlhodobému užívaniu doplnkov výživy na vlasy
5. a posledná vec, mám minoxidil skúsiť "prestriedať" s tým neocapilom?
Veľká vďaka za váš názor.
- otázka upravena poradcem
andy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Používejte přípravky, které jsou alespoň částečně ověřené, Andy. Zkuste si informace lépe ověřovat. Řada informací na internetu týkající se "výrobků pro zdraví" jsou informace klamavé. Často je prodávají laici, bez dostatečného vzdělání a ani si neuvědomují jaké hlouposti šíří. Darování krve s vašimi zdravotními problémy doporučit nemohu. Pokud chcete něco užívat na vlasy, účel použití musí mít hlavu a patu. Jestli pracujete v Praze, je možné se za mnou zastavit. Potřebují mnohem více informací, aby měly moje rady větší smysl. Nyní vám snad alespoň ušetří peníze a čas. Důležité je vědět jak se stravujete a jak vypadá váš běžný denní režim.  Zdravotní stav musím znát skutečně podrobně. Jinak pokud po půlročním užívání  přípravku s minoxidilem nevidíte žádný efekt, nemá cenu pokračovat.. Je možné po dobu 6 měsíců zkusit Eucapil. Obsahová látka je jiná a působí rozdílným mechanismem než minoxidil..
Parafarmacie
Zdravím, p. doktor a ešte raz veľká vďaka za Vašu ústretovosť. Ešte mám na Vás tieto otázky.
1. Iná kožná lekárka mi predpísala Alpicort F. Nemala by som ho "vymeniť" za ten minoxidil, keď nemá t. č. efekt?
2. Môžem bez prestávky (čo robím) užívať dopl. výž. na vlasy (t. č. mám napr. Eladen, ale prípravky cca každé 3 mesiace striedam....ale bez pauzy
3. Aký máte názor na prípravky na odkyselenie? Mám osteopéniu, z nezis. príčin sa mi nevstrebáva vápnik a už niekoľko rokov bez prestávky užívam (na doporučenie lekára, kde chodím raz za 1/2 rok na kontroly krvi a moču a 1xročne mi robia denzitometriu). Nasadila som si mesačnú kúru zo Serafinu (tabl. + čaj).
4. Som pravidelný darca krvi (47x), nemá aj to vplyv na tie vlasy? Lekári majú na to odlišné názory...mala som v darovaní cca 5 rokov prestávku, ale znovu chodím pravidelne, pretože mi to "chýba", po odbere sa cítim veľmi dobre....Viem, že je tých otázok veľa, ale z tých vlasov som na tom dosť psych.zle, tak budem rada za Vašu odpov.
- otázka upravena poradcem
andy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Andy,  Alpicort se mi zdá nelogický a nevím, co od toho paní doktorka očekává, pokud tvrdí, že máte androgenní alopecii u které je lokalizace a míra vypadávání vlasů  analogická vypadávání vlasů u mužů. Má či měla vaše maminka či babička obdobné problémy? Prosím odkyselení organismu berte spíše jako termín šamanský. Na regulaci acidobazické rovnováhy máme v těle ledviny, pokud dobře fungují. Určité malé rozdíly v pH mají ale své biochemické dopady. Skromný, ale pestrý jídelníček, které nevede k nadváze  bývá  dostatečným řešením, aby tělo snáze dosahovalo potřebné rovnováhy. Složení jídelníčku ale musí reagovat i na aktuální zdravotní problémy. Vaše strava by měla být bohatší na vápník. Z toho co jste uvedla je zřejmé, že hormonální regulace pohlavních hormonu a látkové výměny vápníku  není úplně v pořádku. Možná by bylo dobré, aby se na vás podíval i endokrinolog. Užíváte vitamin D?  Užíváte nějaký přípravek s obsahem vápníku? Doplňujete denně bílkoivny nějakým přípravkem sportovní výživy (může bránit využití vápníku)? Jinak častější dárcovství krve mohlo být spouštěčem padání vlasů . Došlo by k němu asi později nebo vůbec. Úplně bych to  tedy nevylučoval. Je to velký zásah do látkové výměny. Ne všechny látky se rychle doplní v tělesných tkáních. Mikroelementy jsou nezbytné pro většinu biochemických reakcí. Krev slouží nejen k transportu kyslíku, ale také živin do tělesných tkání. Dosažení potřebné koncentrace určitého prvku v konkrétní tkáni včetně vlasového folikulu  může trvat i týdny.
Léky na předpis
Dobrý den,píši znovu ohledně Wobenzimu.Nadváhu nemám,artrózu mám po úrazu před dvaceti lety.Je mi čtyřicet let a občas kolena bolí.Zkoušela jsem Kamzíka,ruzné drinky s Kolagenem,ale bez nějakého efektu.Jiné zdravotní problémy nemám.A děkuji za informace ohledně léku.
Markéta podruhé
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Takové výrobky pomoci opravdu nemohou, jedná-li se o artrózu. Bohužel. Wobenzym může být určitým řešením. Dbejte  na správnou obuv a na přiměřenost běžné každodenní zátěže nohou.
Parafarmacie
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli máte dobré zkušenosti s Wobenzymem.Mám artrózu,poradíte mi s dávkováním.
Děkuji Markéta
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Markéto. Třicetileté. Proto moje doporučení které se týká dávkování nemusí být vždy úplně v souladu s běžným doporučením. Zahájil bych léčbu 15 tabletami za den. Velmi důležité je užívat tento lék nalačno a mezi jídly s dostatečným časovým rozestupem. Dále bych pokračoval šesti tabletami za den. Léčebnou kúru doporučují držet 2-3 měsíce. Měla by být doprovázená skromnějším stravováním, které by mělo odstranit případnou nadváhu. Nadváha či obezita je zásadní problém  a je třeba ji řešit na prvním místě i  v případě artrózy v dolních končetinách, je-li to váš případ. Wobenzym nemusí být úplně vhodný pro všechny pacienty a také ne v každý čas. Je dobré jej doporučovat se znalostí aktuálního zdravotního stavu konkrétního pacienta.
Parafarmacie
Zdravím a ďakujem za predchádzajúce promptné odpovede. Ešte sa na Vás obraciam s otázkou, ktorá nie je možno určená Vám, ale predsa sa skúsim spýtať na Váš názor. Mám diagnost. androgénnu alopéciu....bola som u vacerách kožných lekárov (vrátane súkr.). Trvá to už niekoľko rokov a vyskúšala som už všetky možné prípravky dostupné na trhu, či už voľnopredajné alebo na lek. predpis. V auguste min. roku som bola na konzul. u súkr. kožnej lekárky, ktorá mi doporučila min. 1/2 roka 2 x denne lok. aploikáciu 2% minoxidilu, čo som poctivo dodržiavala a vypad. sa stabilzovalo. Ale potom nastalo postupné zhoršovanie až do dnešného stavu, kedy mi vlasy doslova spontánne lezú z hlavy a pri umývaní ani nehovorím. Minoxidil som si ten druhý polrok dávala už len 1x denne a a postupne som ho vysad. Ale lekárka mi doporučila pokračovať. Nie je kontraproduk. také dlhodobé použ. toho minoxidilu? Lekárka ma presviedča, že to nemôže škodiť a mám si ho znovu dávať. Nemáte s tým skúsenosť? Vopred ďakujem.
andy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Andy. Pokud minoxidil vysadíte, vše se vrátí do původního stavu. Minoxidil tedy nedokáže zázraky a je jen provizorním řešením. V dlouhodobém podávání nevidím zásadní problém. Je to těžko řešitelný stav a nejsem schopen vám poradit něco vyloženě účinného.  U některých pacientů se nám osvědčil  Eucapil. Jednalo se vesměs o muže.