Úterý 25. února 2020, svátek má Liliana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 25. února 2020 Liliana

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Zdravím Vás pane doktore,
velmi ráda pročítám Vaši poradnu. Líbí se mi vaše rady a mám taktéž dotaz. Co si myslíte o příčinách autismu? Všude čtu že se to neví anebo že éčka, antidepresiva atd. Jak to je?
Anička
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Aničko. To si netroufám úplně odhadnout. Éčky to ale určitě není. Většina z nich nepředstavuje riziko žádné a ten zbytek spíše teoretické, pokud při stravování alespoň trochu používáme zdravý rozum. Ěčka jsou laciné téma pro nesmyslné inovace výrobků a laické výživové poradenství. Složení stravy ale může svoji roli hrát a to i významnou. Jíme mnohem více, než by tělo potřebovalo. Průmyslově vyráběné potraviny jsou většinou zbaveny přirozených mikroorganismů, obsahové látky jsou pro tělo lépe dostupné a v takových poměrech, které nemusí být optimální pro mozkovou činnost a pro vývoj dítěte před narozením. Jíme stále méně  prostou jednoduchou stravu ze základních surovin, přestože vyšlechtěné odrůdy jsou stále chutnější. Navíc ji jsme schopni chuťově zničit dressingy, kečupy, či kupou koření a soli, místo toho, aby jsme pečlivě dbali na výběr a optimální kuchyňské zpracování. V kvantitativním zastoupení jednotlivých aminokyselin či mastných kyselin a fosfolipidů v naší stravě může být problém. Významnou roli mohou hrát fyzikální vlivy vyvolané lidskou činností.  Uvidíme co přinesou další výzkumy.
Léky na předpis
Dobrý den,jde to od páteře do nohy noha jen brní a koleno boli,druha noha je ok
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pregabalin může hodně pomoci na neuropatické bolesti, Martine. Nemusí to být ale vhodný lék pro vás, pokud není jasná příčina obtíží. Určitě bych obtíže automaticky nespojoval s diabetem. Může, a je to dost pravděpodobné podle vašeho popisu,  se jednat o dva oddělené problémy.   Třeba jste ale absolvoval celou řadu vyšetření a lékař se rozhodl naprosto správně.  Podstoupil jste vyšetření u ortopeda a neurologa? 
Léky na předpis
Prosím o radu, užívám Maltofer, přes den, kdy chodím hodně,je to v pořádku,
ale v noci mám plynatost s bolením ve střevách.
Mohla bych snížit užívání, beru 1 tbl.denně a nebo nahradit jiným prostředkem a jakým?
Hradilová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Hradilová. Z jakého důvodu užíváte Maltofer? Byla vám zjištěna anémie? Napište mi prosím více informací. Způsobuje vám  Maltofer i průjem?  Vyhýbáte se konzumaci masa a masných výrobků? Užíváte ještě jiné léky?
Parafarmacie
Je to bylinny sirup echinacea s rakytnikem. Slozeni sacharozacistena voda, stava z plodu rakytniku, echinacea, kyselina citronova, sorban draselny .. na krabicce je napsano, ze neni vhodny pro tehotne.
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lucko. Echinaceu a sorban draselný považuji za problematické a zbytečné složky.  Přípravku je lepší se v těhotenství vyhnout.
Léčebná kosmetika
Velmi vám děkuji pane doktore a jen prosím ještě doporučujete nějaké make-upy z lékárny? Třeba vichy nebo Avene?
Jinak jen poslední dotaz, mohla jsem tím braním belakne od 11. do 20. týdne miminku ublížit?Dávala jsem jen na čelo spánky a bradu a myslím, že jsem nedávala moc.
Milada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi nepravděpodobné, Milado. Pusťte to z hlavy.  S Belakne  ale nepokračujte, Co se týká té kosmetiky, je na ní krásně vidět, jak je každý člověk originál. Co vyhovuje jednomu a chválí si to, nemusí zdaleka vyhovovat druhému. Tolerance jednotlivých složek  v přípravku je velmi rozdílná. S Vichy a Avene jsme měli velmi dobré zkušenosti. Výborné zkušenosti jsme měli s kosmetikou Neostrata. Nevím, zda má v ČR přípravky určené k řešení problémů s akne. Nyní už kosmetiku neprodáváme.
Léčebná kosmetika
Dobrý den,
děkuji za rady. Ale ten líh? Nemastí to pokožku ještě víc? O alkoholu se říkalo, že zvýší produkci mazu. A co ten Aknepur obsahuje a jak na pokožku účinkuje?A máte nějaký tip na značku lékárenského make-upu?
Milada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To platí obecně, Milado. Budete-li odstrańovat ochrannou vrstvu pokožky, bude tendence k větší tvorbě mazu. Záleží také na tom ,čím tuto vrstvu nahradíte. Alkohol 60% nedoporučuji používat "plošně", ale jen na místa  silně postižená komedony. Na tyto místa bych následně použil Aknepur, které omezí nadměrnout tvorbu mazu. Myslím ale, že byste měla vyhledat nějakou lékárnu v okolí a nechat si poradit tam. Pleť bych před návštěvou lékárny neošetřil, aby bylo jasné, v jakém je stavu. Elektronické rady toho moc nevyřeší. Zejména když o  stavu vaši pleti nemám žádnou představu. Nerad bych udělal dosti zjednodušenými informacemi více škody než užitku. Jestli jste z Prahy, doporučuji se poradit v lékárně u Černého orla na Malé Straně u Dr. Sklenáře. Je to velmi zkušený odborník v oblasti dermatologie a přípravy dermatologických léčivých přípravků. Může skutečně doporučit něco "na míru".
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za odpověď. Femibion beru nepřetržitě už tři měsíce, tak aspoň ten pomáhá. Mamka mi dnes koupila nějaký sirup s rakytníkem, bylo jí řečeno, že trochu nevadí. Co si o tom myslíte vy? Na krabičce je napsáno, že těhotné ženy nemají užívat, přičemž mamka samozřejmě zdůraznila mou situaci.
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Lucko, co se týká plodu rakytníku, problém zde žádný není. Je to výborný zdroj vitaminu C a je možné příjem navýšit, i když bych byl spíše pro pomeranč, nebo madarinku. Citrusové plody jsou nyní k dispozici ve výborné kvalitě. Nevím co sirup dalšího obsahuje a co by mohlo být problematické. 
Parafarmacie
Dobry den, jsem v pocatku tehotenstvi 5+4. Prakticky od ovulace me provazeji zdravotni obtize - kasel, ryma. Jednou jsem mela teplotu 37,4. Nyni se mi pridala bolest krku (uz skoro nemam rymu ani kasel) a trochu zacinaji bolet klouby. Chodim do prace, tak si uplne nemuzu dovolit zustat doma a lezet, proto bych se rada zeptala, jake leky nebo vitaminy byste mi doporucil. Rada bych nejak posilnila imunitu, abych se nachlazeni zbavila a neohrozovala plod. Zatim beru pouze femibion. Bohuzel nachlazeni jsou i manzel a syn, tak se to u nas toci. Dekuji za rady. Lucka
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
MIlá Lucko, imunitu nelze významně posílit ze dne na den. Doplňky stravy slibují nemožné. Léčiva to nedokáží také.  Femibion ale má svůj smysl a pomáhá vám obtíže překonat, protože zajišťje dostatečnou dostupnost všech vitaminů v každém okamžiku. Snažte se co nejvíce odpočívat. Dostatečně pijte. Lékům bych se vyhýbal. Zatím určitě nejsou nezbytné a průběh  infekčního onemocnnění je s velkou pravděpodobností normální a typický. Věřím, že si tělo poradí samo a za týden budete zase v dobré kondici. Běžné léky spíše stav komplikují.
Léčebná kosmetika
Děkuji za odpověď a můžete mi dát tip na, co by mohlo na akné zabrat v těhotenství?
Milada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milado, nevím s čím vším máte zkušenosti. Někdy je nejlepší použít jen 60% líh a Aknepur a třeba výrobky Aknemíň. Nemusí to být nic drahého. Spíše jde o důslednost a jemné zacházení s pokožkou. A také trochu o pozorovacím talentu. První reakce pokožky nemusí být vždy ideální. Pokožku je dobré sledovat dloudoběji. S vyhodnocením a porovnáním mohou pomoci  i fota mobilem. Dermatologické přípravky bohužel hodně zaostávají za farmaceutickým vývojem jiných léčiv a léčebná kosmetika má omezené možnosti.
Léky na předpis
Dobrý den, mám vleklé potíže s nespavostí. Je mi 57 let.
Přírodní sedativa nezabírají.Zkušenosti Tritico, Zolpiden, Stilnox bez účinku. Dormiko s účinkem, bohužel již není dostupný. Ráda bych ekvivalent tohoto léku se stejnou účinnou látkou.
Nemyslím si, že nespavost souvisí s psych. potížemi, neuvědomuji si je. Pokud usnu, často se budím, ale nemám pocit únavy.
Vladka Macurová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užíváte nějaké další léky, Vlaďko? Pijete kávu? Dospíte se třeba o víkendu? Usnete někdy krátce přes den? Máte nějaké vážnější zdravotní obtíže? Oči máte v pořádku ( nitrooční tlak)? Krevní tlak?  Zvýšenou únavu tedy nepociťujete? Kolik hodin asi spíte, pokud dobu spánku sečtete? Budíte se opakovaně na konkrétní podnět?
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore hlásím se také k ženám které užívají Belakne a jsou těhotné. Já teda začala až v 10. týdnu těhotenství, teď jsem ve 20. a jsem tedy parádně vyděšená. Mě lékař řekl, že to není klasický retinoid a že je to v pořádku. Co mám dělat? A mohu použít něco jiného? Třeba Benzoylperoxid?
Milada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Milado. Příbalová informace výrobce hovoří jasně. Pokud je těhotenství potvrzeno, léčba musí být přerušena. Jako farmaceut nemohu tedy doporučovat Belakné v těhotenství. Adapalen je odvozen od retinoidů a je v podstatě syntetickým retinoidem. Jeho biochemické působení je více specifické než třeba u tretinoinu, který se používal hodně dříve. Působí v jádrech buněk, nikoliv v cytosolu. Je to látka dostatečně bezpečná. Abychom to ale mohli jednoznačně tvrdit i v případě těhotenství, tak to minimáně zatím nelze. Doporučuji jej v těhotenství nepoužívat. Jiný přípravek je třeba volit i s přihlednutí na formu akné. To patří do odbornosti dermatologa.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore zkusil byste mně poradit ? Měli jsme v rodině několik výročí, kulatin, a na stolech byla též výborná vína. Ale po vypití 4-6 deci za večer a i když piju i vodu, dostávám strašlivé křeče do nohou v noci a noc prochodím nebo prostojím, aby křeče přešly.Vypozorovala jsem, že je to hlavně po bílém víně. Uvažovala jsem o užití megadávky hořčíku před takovou akcí. Víno mám ráda a nepřijde mně to běžné, že to způsobuje pár deci. S žádným vinařem pěstitelem jsem se o tom zatím nebavila...Děkuji.
Jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jarko. Hořčík můžete zkusit, ale chce to spíše pravidelné užívání. Megadávka nezvýší jeho hladinu ve svalové tkání okamžitě. Může ale dojít ke zvýšení hladiny hořčíku na nervosvalové ploténce. Záleží tedy, kde je hlavní problém. Víno obsahuje hodně alkoholu a ten je močopudný. Je možné, že nedokážete ztráty vody úplně kompenzovat a tak dochází ke zhoršení zásobování dolních kočetin výživnými látkami. Větší příjem alkoholu může snížit prokrvení v dolních končetin. Tipnul bych si, že příčina je tedy součtem všeho co jsem uvedl. Snažte se prosím  tedy o dostateřný příjem vody obecně. Zkuste užívat po dobu dvou měsíců hořčíkové tablety v dávce asi 300mg hořčíku za den. Ke zelpšení mikrocirkualce dolních končetin je možné užívat Paralékárna Flavonoidy 2-4 tablety za den. PS: máte problém s křečovými žilami? Nevyhýbáte se mléčným výrobkům? Zatěžujete hodně nohy sportem, nebo  fyzickou prací? Užíváte nějaké léky?
Léky na předpis
PANE DOKTORE,
KDYŽ UŽÍVÁM WARFARIN,MOHU UŽÍVAT OMEGA IQ DUO.
DĚKUJI
ALENA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V doporučeném dávkování určitě ano, Aleno.
Parafarmacie
A vaše zkušenosti prosím z praxe?A ve srovnání např. se Zinerytem, Diferinem apod
Týna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Benzoylperoxid je určen spíše na lehčí  ev. střední formy akne. Rozhodnutí by mělo být na dermatologovi. Nelze tato léčva jednoduše porovnávat. Každý má v léčbě akne svoje místo, Týno. To, že byste chtěla přípravky zaměnit, může mít smysl.
Léčebná kosmetika
Děkuji a nějaké zkušenosti s tímto přípravkem? Je vhodný i na komedony a ucpané póry?A co ta snášenlivost pokožky?
Týna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Má vyloženě komedolytický účinek. Co se týká snášenlivosti, pálení pokožky je asi běžný problém, ale spíše přechodný.S tím souvisí i případné zarudnutí ošetřovaného místa a okolí.
Léčebná kosmetika
Dobrý den,
pane doktore chci se zeptat na Benzoilperoxid(píšu blbě asi) na akné. Zajímá mě na jaké akné se používá, jak je účinný a jaká je s ním zkušenost a zda je dráždivý pro pleť. Asi rok jsem užívala na akné differine a ráda bych přípravek vyměnila. Dám pleti nějaký měsíc pauzu a pak bych zkusila tohle. Differine byl supr, ale chci zkusit něco jiného
Týna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Týno. Benzoylperoxid se používá na acne vulgaris, protože je účinný proti Propionibacterium acne. Má tedy baktericidní účinek. Častečně i díky tomu, že se rozkládá na kyselinu benzoovou. Působí  dobře proti komedonům. Zlepšení byste mohla případně vidět asi za dva týdny.
Parafarmacie
Dobry den,je mi 50let mam cukrovku 1 typu.začala mě brnet noha,dostal jsemPregabalin Sandoz 75mg .pišou že ma nežádouci učinky,moc se mi ho nechce brát.Poradte prosim jestli neni neco přírodniho.Děkuji
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Martine. Brní vás celá noha?  Je noha bolestivá, nebo jen brní? Měl jste podobný problém už v minulosti?  Druhá noha je v pořádku?
Parafarmacie
Dobrý den,
co prosím doporučujete na tzv. zadní rýmu, kdy jsou hleny jakoby vzadu a cítím, že stékají dozadu do krku. Proplachuji nos Vincentkou, ale nepomáhá to moc.
Kristýna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To může mít určitý smysl, Kristýno. Jód obsažený ve Vincentce reaguje s mukopolysacharidy hlenu a zkapalňuje je. Myslím si ale, že nejlepší způsob je nasávat z dlaně nosem vlažnou pitnou vodu z kohoutku a často to opakovat, aby byl nosohltan co neprůchodnější a sliznice zvlhčená. Stav se pak bude rychle přirozeně zlepšovat pokud jste bez teplot a nejedná se o komplikovanější infekci dýchacích cest.
Parafarmacie
Za odpověď vám moc děkuji, uklidnil jste mě. Chápu to tedy správně, že se to nemá užívat spíše pro jistotu, neboť každý pacient to používá jinak, maže větší vrstvu, na větší plochu, neumývá si ruce po použití a zahrnuje to prostě individuální faktory, které nelze postihnou a tak se to radši zakáže?
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Kláro. Myslím si ale,  že k období těhotenství zvýšená opatrnost patří a že je to přirozené chování jak budoucí maminky, tak lidské společnosti.
Parafarmacie
Dobrý den,
před časem jsem Vám psala o radu ohledně krému Belakne, který jsem užívala až do 6. měsíce těhotenství. Dostala jsem se po vaší zprávě trochu do stresu a bojím se. Psala jste, že taky záleží, jak jsem s krémem zacházela. Tak se chci nechat trošku uklidnit. Zacházela jsem s ním myslím normálně, užívala jsem ho na čelo a bradu, sem tam i na hrany čelistí, ale v množství cca dvě kuličky borůvky (myslím ty drobnější z lesa). Tuba mi vydržela hrozně dlouho. Ústy jsem ho určitě nekonzumovala a po každé aplikaci jsem umývala ruce. Psala jste něco v tom smyslu, že ta látka neprostupuje do spodní vrstvy pokožky a má zanedbatelný systémový vliv. Jsem z toho už v těhotenství unavená, nemohu si vzít prakticky žádné léčivo ani doplněk, všude je magická věta jako že pro jistotu, v těhotenství je třeba neužívat, opatrně a podobně.Chápu ale u lokálního krému?Můžete mi ještě případně napsat, kdy je užívání v těhotenství nejrizikovější? Je to stejné nebo je nejrizikovější první tři měsíce?
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Kláro. Ano. Je to tak. Plod je nejvíce ohrožen v prvním trimestru kdy se formují jednotlivé orgány. V pozdějším období jsou ohrožený spíše funkce těchto orgánů. Velmi důležitou ochrannou roli hraje placenta, která je neprostupnou, nebo částečně prostupnou barierou pro velké množství potenciálně nebezpečných látek. Dbejte hlavně na správnou výživu.Vvybírejte si potraviny čerstvé, co nejméně technologicky upravené. Věřte tvořivosti přírody více než  té lidské, která je zatím velmi nedokonalá a chaotická. Jinak látka adapalen, která je obsažena v Belacne je sice vzdáleněji strukturálně odvozena od retinoidů, u kterých byl zaznamenán negativní účinek na plod (např. srdeční vady), ale její testování prokázalo vysokou míru bezpečnosti. Za běžných okolností je tedy zdravotní riziko vyloučené a je jen třeba používat zdravý rozum ( který lidem stále více z nějakého důvodu chybí) a přistupovat k léčivům s respektem. Nic víc. Tak jak vše uvádíte, je nepravděpodobné, že byste miminku ublížila.
Léky na předpis
Dobrý den,dostala jsem od lékaře Differine na akné. V letáčku se píše, že ho nemají brát ženy v těhotenství a ani ženy které těhotenství plánují. Vím že jste tady jedné dívce radil, že jej může až do zjištění těhotenství užívat. Mohu tedy užívat a při pozitivním testu vysadit?
Bětka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano Bětko. Takto bych to přesně udělal a nemusíte mít žádné obavy.
Léčebná kosmetika
Děkuji za odpověď jde ale o to, že se nějak potřebuji zbavit make-upu. K tomu mi přijde ten gel vhodný a na tonizaci (dočištění) bych si vzala spíše vodu na citlivou pleť než tu adstringentní. Navíc, když chci pak užít ten Skinoren
Bela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přesné složení bohužel neznám. Nemyslím, že termín tonizace má něco společného s dočištěním pleti.Vzal bych si takovou čistící vodu, která napůsobí na vaši pleť dráždivé. Jinak si myslím, že adstringetní účinek bude velmi mírný a spíše pro vyvolání příjemného pocitu. S tím Skinorenem uvažujete logicky a je lepší se asi v místech kde aplikujeme Skinoren této vodě vyhnout.
Léčebná kosmetika
Dobrý den,
pane doktore chci se poradit ohledně kosmetiky na mastnou a problémovou pleť. Je mi 33 let, trpím spíše na ucpané komedony a malé pupínky, v oblasti brady i na vetší pupence. Vybrala jsem si la Roche řadu Efaclar. Co si prosím o této značce na akné myslíte a jaká je Vaše zkušenost. Chtěla bych si koupit ten čistící gel Efaclar a zvažuji jakou pleťovou vodu, protože ta pleťová voda Efaclar je adstringentní a já chci používat ještě Skinoren a to asi dohromady nejde ne? Skinoren uvolnuje póry a tato voda je stahuje tak mi to nějak neladí. Děkuji za rady
Bella
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Bello. Akne je svízelný problém a kosmetické či farmaceutické firmy si s ním rady nevědí. Výrobky tedy nemají nijak oslnivé výsledky a je to slabé místo kosmetických firem. Kosmetika, kterou jste uvedla je obecně dobře tolerována a podle mého názoru je  spíše pozitivně hodnocena. Adstringentní vody mohou pomoci aby pleť vypadala lépe.Je také méně citlivá na různé podněty ( prach, teplotní změny, vlhkosti vzduchu...) Je důležité ji aplikovat ve správnou dobu. Ne tedy na každé místo postižené pleti je vhodná a volil bych ji na pleť s méně závažnými  projevy akné. Jejich účinek může být různě intenzivní a týká se jak mazových žláz, tak krevních vlásečnic, které zásobují okolí krevní cestou výživnými látkami, nebo plní imunitní funkci. Je otázka jestli ucpané komedony jen nevyčistit na noc 60% lihem z lékárny s velmi dobrou antibakteriální účinností a neaplikovat následně zásyp Aknepur, který místo vysuší a omezí novotvoření komedonů.  Zkuste si to třeba o víkendu. Elektronická poradna není příliš vhodná na rady tohoto druhu. Pleť je nutné vidět a to  opakovaně. Velmi důležité je správně vyhodnotit jak reaguje na jednotlivé přípravky. Každá pleť je trochu jiná a akné nemusí být jediný problém, který je třeba řešit.
Parafarmacie
Dobrý den ,můžete mi doporučit volně prodejný lék , případně bylinky na úzkost / nervozitu ? Případně jejich užívání ? Jedná se mi o to zda je užívat při akutních problémech , nebo spíše dlouhodobě ? Problémy mám dlouhodobého rázu , o různé intenzitě. Co si myslíte o přípravcích obsahující tryptofan ? Děkuji
Petr
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
I L-tryptofan je možné zkusit, Petře. My doporučujeme Psychoton. Oba přípravky vyžadují dlouhodobé užívání, i když se zdá, že Psychoton působí příznivě na spánek i jednorázově. S tryptofanem velké zkušenosti nemám. Ještě jsem nepřišel na to, u kterých lidí jej doporučit a u kterých určitě ne. Samozřejmě tím nemyslím osoby, které jednoznačně potřebují pomoc psychiatra, či psychologa.
Léky na předpis
Dobrý den pane Stanˇku,píši vám které léky beru-eutyrox 100mg,magnézium s pyridoxinem.,hypotylin a tedˇ nově to bude moduretic a ještě pět let budu brát tamoxifen ,,EBEWE" 20mg +caltrate 600mg.Tak to je vše co beru-mnohokrát vám děkuji za vaši radu. - otázka upravena poradcem
Božena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Léky na předpis
Dobrý den pane Stanku,zapoměla jsem napsat ,že hypotylinu beru jen půl tablety a tak to bude i s tím náhradním modureticem .děkuji a omlouvám se za dodatečný dotaz.
Božena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli vám jde o vzájemné ovlivňování účinnosti těchto léků, paní Boženo, může to být v pořádku. Doporučuji užívat Euthyrox zcela samostatně  Nejlépe hned ráno po probuzení a zapijte jej dostatečně vodou.JInak se držte informací, které jsou uvedené v přibalovém letáku.
Parafarmacie
Dobrý den, jiné zdravotní obtíže nemám. Jsem naprosto zdravá. Pani doktorka mi své rozhodnutí zdůvodnila tím, že by to byly vyhozené peníze, i přesto, že jsem navrhla, že si budu hradit léčbu ze svého. Zjistila jsem si, kolik lék pro samoplátkyně stojí, ale bez přepisu mi ho v lékárně nikdo nevydá, tj. neprodá. Mluvila jsem s paní doktorkou o alternativní léčbě, ale neuznává jí. Proto jsem sama bez doporučení začala užívat doplněk stravy Gynmax. Jarka
Jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mě spíše dává smysl pokračovat s Esmyí, Jarko. Mám velké pochybnosti, že Gynmax může něco s tak velkým myomem zmoci. Nevím, zda se dá ve spojitosti s Gynmaxem mluvit o alternativní léčbě. Podle složení se domnívám, že přiznivý účinek je vyloučený. Kéž bych se ale mýlil. Je to doplněk stravy, který pravděpodobně nemá schváleno žádné výživové tvrzení. Látky které obsahuje mohou ale být někdy pro tělo prospěšné a mohou mít ochranné účinky. Těžko ale řici kdy a v jaké dávce.
Parafarmacie
Dobrý den, lékař mně na brnění končetiny a drážděný nerv od plotýnky doporučil kromě léků od bolesti také brát Milgamu. V rodině na podobný problém byl sestřenici doporučený Neuritogen. Můžete mně prosím poradit, který je účinnější ? Děkuji.
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Kamilo. Ani jeden z výrobků vám pomoci nemůže. Byly by to vyhozené peníze. Milgamma N může zlepšit stav při diabetické polyneuropatii. Ta má však jinou příčinu. Ve vašem připadě je to o vhodném  kadodenním cvičení a o rehablitaci pod kontrolou zkušeného odborníka .Léky toho moc nezmohou. Máte-li nadváhu je třeba váhu pozvolněji snížit. 
Léky na předpis
Dobrý den,
léčím se s myom o velikosti 7,5 cm. Užívala tříměsíční kůru s lékem Esmya. Léčba nezabrala, a další cyklus mi ošetřující lékařka nepředepíše. Jeden týden po této neúspěšné léčbě jsem začala užívat 3x denně Gynmax. Vážím 85 kg. Při jeho užívání se cítím skvěle, ale obávám se toho, jestli jsem neudělala chybu, že jsem Gynmax začala užívat hned týden po předchozí léčbě Esmyí. Zda-li se obě léčby nemohly ovlivnit, a jak dlouho mohu současný lék užívat. Jestli je nutné ho na chvíli neužívat. Děkuji za odpověď Jarka
Jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jarko. Myslíte tím doplněk stravy Gynmax? Konzultovala jste to s lékařkou? Jaký byl důvod, že vám lékařka nepředepsala další cyklus? Máte ještě jiné zdravotní obtíže?
Volně prodejné léky
Dobrý den,bolí mě bederní páteř a při koupi ibalginu 400mg mi v lékárně magistra řekla ,že když se léčím s vysokým tlakem nesmím onen lék používat a nabídla mi Parapyrex 500mg, jenže ten mi vůbec nezabírá .Ibalgin 400mg stačila 1 tablet a bylo po bolesti.Prosím poradˇte -Děkuji.
Božena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Boženo. Ibalgin při hypertenzi používat můžete. Napište mi ale prosím pro jistotu jaké další léky berete a jaké všechny vážnější zdravotní problémy máte.  Možná vzala paní magistra v úvahu něco, co já zatím o vás nevím.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore mám na vlas stejný problém jako Katka. Jsem ve 2. měsíci těhotenství a užívám Belakne. Takte´ž čelo a malinko brada. Dávám opravdu málinko tubu mám strašně dlouho nicméně mám tedy dotaz. Jak to tedy je? Zajímá mě Váš erudovaný názor opravdu je možné aby látky z krému migrovaly z pleti čela někam dál? Je to JEN lokální krém? Ten přeci působí na povrchu kůže.
Karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Karolíno. Kontaktu s pokožkou a tedy i s krémem během dne se nevyhnete. Ruce, šatstvo, ručník, plochy v koupelně určitě obsahují stopy léčivých látek. ty pak se následným kontaktem šíří dál. Jsou i součástí prachových částic, které vdechujeme a dostávají se do organismu i tímto způsobem. Část končí v trávicím ústrojí a následně je vstřebána.  Pokud používáme určitý lék delší dobu, nemusí být kontaminace prostředí úplně bezvýznamná. Takto jsem to myslel. V těhotenství bych se tedy látkám, které mohou poškodit vývoj plodu vyhýbal. V našem životním prostředí je obrovské množství  cizorodých kontaminantů a v konečném součtu nepochybně ovlivňují negativně lidské zdraví. Přestože je lidský organismus vybaven velkou schopností adaptace, je dobré se léčivům u který si nejsme 100% jisti jejich bezpečností v době těhotenství a kojení zkrátka vyhnout.
Parafarmacie
Ještě doplňuji svůj dotaz, jak je možné že nám toto lékaři neřeknou. Jsem pokud se nepletu již asi třetí zde, co bere Belakne v těhotenství.
Karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Karolíno, jsem také pacient a děsí mě,že lékaři často ani neotočí hlavu od monitoru.  Je vidět že jsou unaveni zbytečnou byrokracií i plnými čekárnami a značná rezignace na systém je patrná. Na pacienta čas není a skoro systému překáží. Podle mého názoru,lékaři často podceňují vedlejší a nežádoucí účinky léčiv. Co se týká léčiv, určitě jev průměru lepším a kvalifikovanějším odborníkem lékárník.
Parafarmacie
Dekuji, radsi tedy ted nebudu mazat. Jsem v zacatku tehotenstvi a nerada bych neco ohrozila. Snad jsem neco nepokazila tim, ze jsem se doted mazala?
Lina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne Lino. Nemějte obavy.
Parafarmacie
Dobry den, psala jsem vam ohledne svrabu a masticky, kterou se nyni mazu. Chtela bych se jeste zeptat, da se tato masticka uzivat v tehotenstvi? Dekuji
Lina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V tom případě by bylo lepší mast připravit bez dexametasonu (kortikosteroidu), který není důležitý pro léčbu svrabu a je tam přidán pouze pro protizánětlivý účinek.
Léky na předpis
Na čištění micelárku - červenou na obličej, na čelo zelenou, čelo a T-zóna je mastnější. Loni jsem používala 6 měsíců Differine, po vysazení Skinoren, již měsíc po vysazení Differine se čelo začalo horšit, je mastné velké póry, hrůza. Je mi již 36 let, loni jsem byla na potratu a ještě jsem užila v létě postinor.Ale s pletí jsem měla problém pouze v ve 25 po vysazení antikoncepce.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím, že tělo dostalo pořádně zabrat, Katko. Organismus se po Postinoru srovnává několik měsíců. Na pokožku to má dopady také. Těhotenství bude doufám prospěšné a pokožka se bude moci zlepšit.. Časté ošetřování pleti vede k mechanickému podráždění a k zánětlivým reakcím . Méně většinou znamená více.  Ideální by bylo nechat pár dní pleť úplně být a pak teprve rozhodnout co dál.  Může  se sama  výrazně srovnat i když přechodně může dojít  ke zdánlivému zhoršení. Pozor i  na kvalitu tamponů, kterými pleť čistíte. Napište mi prosím ještě značku těch pleťových vod. Používáte je dlouho?  Podívám se na jejich složení, pokud je nebudu znát. Snášíte všechny potraviny? Je obličej citlivý na chlad či prach?
Léky na předpis
A poradíte mi prosím něco na akné? Skinoren mi nezabírá
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A kde všude výsev máte? Pokožka na obličeji je mastnější?  Používáte často make-up? Jakou kosmetiku každodenně používáte? Jaké mycí prostředky?
Léky na předpis
Zdravím pane doktore a také s připojuji k pisatelce přede mnou, která je těhotná a bere Belakne? Jsem v 6. měsíci, užívám na čelo cca obden večer.Co mi hrozí? Co mám dělat? Jak mi to mohl lékař napsat?Jiná kamarádka bere Duac Gel. S tím je to jak?
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Katko. Belakne doporučuji nepoužívat. Jiná rozumná možnost není. Co se týká Duacu, je to přípravek s velmi odlišným složením. Protože obsahuje antibiotikum clindamycin, nepovažuji také osobně za vhodné jej v těhotenství a při kojení používat. Nelze zabránit tomu, aby v prostředí ve kterém žijete bylo bez stopových množství clinamycinu.   To pak může mít dopady, které úplně dohlédnout nedokážeme. V budoucnosti například nejde vyloučit, že povede k přecitlivělosti na toto antibiotikum u dítěte. Linkomycin může negativně ovlivňovat i jaterní a ledvinné funkce. Samozřejmě v závislosti na individuální dávce. K antibiotikům je třeba přistupovat s velkým respektem.  To se bohužel neděje, protože byznys je a asi stále bude na prvním místě.   
Parafarmacie
Sprchuji se denne a krem si aplikuji po sprchovani, tzn.1x denne. Momentalne pouzivam sprchovy gel dove, predtim palmolive. Myslite si, ze tedy staci se mazat hydratacnim kremem? Dekuji
Lina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tyto gely neznám ale raději bych se sprchovým gelům úplně vyhnul a volil vhodné mýdlo pro sušší pokožku, je-li to nutné. Na celé tělo bych aplikoval ve vhodnou dobu  Excipial Lipolotio. Interval po aplikaci lékárenské masti a mastného mléka bych udělal asi 6 hodin či déle. Mléko bych tedy aplikoval bez smytí masti. Třeba na noc, pokud si ji aplikujete ráno. Prosím berte moji radu jako orientační, protože jsem vaši pokožku neviděl a nemohu stav tedy jednoznačně posoudit. Nevím také, do jaké míry je léčba úspěšná a zda jsou ošetřována všechna postižená místa.
Parafarmacie
Dobry den, ano, je zluta. Slozeni: dexamethason acet.0,01g, ung.sulfuratum 20% 25,0g, ung.leniens ad 100,0g. Nicim jinym se nemazu. Dekuji
Lina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokožka může být vysušená, Lino. Pokud tomu tak je, může svědit. Kolikrát denně mast aplikujtete? Jak často se sprchujete? Používáte nějaký sprchový gel či mýdlo?   Svědění je na místech kde je větší mechanické dráždění kůže. Nemusí  už tedy souviset s parazitárním onemocněním a pokožka je jen suchá bez přirozené ochranné vrstvy. Mastné ingerdience přípravku nemusí pokožku dostatečně chránit před vysušením a drážděním, které způsobuje sirná složka.
Parafarmacie
Dobry den, 26.2. jsem zjistila, ze mam svrab - provedla jsem prislusne veci (mast, luxovani, prani, desinfekce, preleceni manzela i supyna, kteri byli bez priznaku). Mela jsem svrab cca 6tydnu, nez se na to prislo, tudiz uz znacne pokrocil. Nektera mista me tedy i po lecbe svedila. Mazu se stale jeste mastickou, kterou mi namichali v lekarne. Svedeni postupne ustavalo, ackoliv nezmizelo uppne. Nyni, cca od stredy, pocituju zvysujici se svedeni. Objevuje se pod prsy, v podpazi, loketnich jamkach, vnitrni strane stehen. Vzdy mista namazu masti, ale nepomaha to. Mohl se svrab jiz takto brzo vratit? Nebo je pokozka podrazdena z masti? Pripadne muze to byt zpusobeno virozou, kterou prave prodelavam? Ve stredu jsem mela teplotu 37,4. Na kontrolu jdu az 28.3. Dekuji
Lina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lino. Má ta mastička žlutou barvu?  Víte složení? Je to jediné co tělo nyní používáte?
Parafarmacie
dobry den mozem uzviat wobenzym , desloratidine a magne B6?dakujem
marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Marcelo. Respektujte ale pokyny uvedené v příbalové informaci.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, poradil byste dvěma kamarádkám, které nejsou ještě babičkami, budou za pár měsíců důchodkyně - 61- a chtěly by aspoň rok cestovat, co za přípravky použít na klouby ? Trápí nás občas ramena i kyčle.Hodně čteme o kolagenu, ale vyznat se v tom, za který přípravek opravdu utratit peníze, je oříšek. I porovnat několik přípravků je pro nás obtížné. Děkuji za odpovědi.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Věro. Na prvním místě musí být přiměřená fyzická aktivita. Je třeba ji přizpůsobit věku a zdravotnímu stavu. Máme-li nadváhu, musíme být ještě opatrnější. Při fyzické zátěži by  měli lidé s nadváhou častěji odpočívat, aby se co nejvíce předešlo poškození kloubů. Ne každá fyzická zátěž je také vhodná a je třeba volit takovou, kde je riziko poškození kloubů menší. Výrobky s kolagenem mají určitý smysl, je-li poškození kloubů malé. Neexistuje ale zatím oficiální zdravotní tvrzení, které by jeho pozitivní efekt hydrolyzovaného kolagenu deklarovalo. Doporučuji konzumovat hydrolyzovaný kolagen v minimální dávce 2g za den. Na počátku i více. Můžete vyzkoušet Gelantinu Intensive prášek a Gelantinu Active tablety.  ty se nám dlouhodobě osvědčují a máme je většinou k dispozici pro naše pacienty.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěl jsem se optat, zda se může nahradit lék na lékařský předpis OMNIC TOCAS 0,4 za nějaký volně prodejný lék.
Děkuji
Kvapil
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, plnohodnotně určitě ne. Záleží ale na míře vašich obtíží a na velikosti prostaty. Pokud byl Omnic indikován tak, jak má, jakoukoliv záměnu nedoporučuji. Jestliže dojde ke zlepšení stavu, záměna možná je. Hlavní slovo by měl mít ale stejně urolog a je dobré se s ním poradit.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,Vaše odpovědi na kkladené otázky jsou vždy fundované a srozumitelné,mám dotaz: Jak se díváte na očkování dívek proti rakovině děložního čípku? Na netu jsou názory takové i onaké,těžko se v tom vyznat,zdá se,že i lékaři v tom nemají moc jasno,vzhledem k relativně krátké době používání vakcíny a také vzhledem k tomu,že vakcína pravděpodobně nepostihuje všechny viry HPV. Nemělo by se víc mluvit o očkování chlapců,kteří jsou přenašeči? Mám tři vnučky a začíná to být na pořadu dne, Moc děkuji za Váš čas,který věnujete této poradně.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aleno. Moje dcera je očkovaná.... U virových infekci neexistuje 100% jistota. Takto lze zpochybnit každé očkování proti virovým infekcím, včetně očkování zvířat. Myslím ale, že kvalita vakcín se v tomto směru stále zlepšuje a účinnost se zvyšuje. Stojí za to do očkování investovat. Co se týká těch chlapců, spíš si myslím, že jde o prevenci. Cestu vidím ve větší sexuální zdrženlivosti ( méně partnerů)  u obou pohlaví a používání kondomu, i když to není 100% ochrana.  Dobře se to radí, ale hůře provádí...
Volně prodejné léky
Zdravím pane doktore,
před časem jste mi na plíseň nehtu palce u nohy poradil Lamisil, mám krém doma, nehet mažu a nevidím moc výsledek. Teď jsem dokonce četla příbalový leták, kde se píše, že se to nehodí na nehty?Jak to tedy je a co mi doporučujete?
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Terezo. Ano. To platí. Firma dobře ví, proč to má takto uvedeno. Výsledky nejsou oslňující, ale občas Lamisil dobře funguje i k tomuto účelu. Oslnivé výsledky ale nemá žádný lokální přípravek obsahující antimykotikum. Myslím, že nyní již nezbývá nic jiného, než se obrátit na dermatologa, jestliže se stav nehtu zhoršuje. Pozor na obuv a ponožky.Spory mohou stále infekci podporovat.
Léky na předpis
Dobrý den, vzala jsem si omylem ATB - jednu pilulku. Klacid 500. Léky bere manžel. Děkuji za odpověď.
Irena Hladíková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nic se neděje, Ireno. Nemusíte mít obavy. Hlavně aby manželovi tabletka nechyběla a dokončil správně léčbu.
Léky na předpis
Dobrý den
Mám trombózu gastrocnemické žíly lýtka PDK,3 týdny beru XARELTO 20MG. Dnes jsem u lékaře dostala AMOKSIKLAV 1G.Pan doktor mi řekl ,že mohu brát jakékoliv léky ,jíst jakékoliv jídlo k lékům Xarelto.ale slyšela jsem že to tak není.S příbalové informaci jsem se nedočetla co mohu či ne.Před 7 lety jsem brala warfarin a tam jsem si musela hlídat jak potraviny tak i co jím a kolik toho vypiji.Prosím pěkně můžete mi to objasnit.Moc děkuji
Dagmar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dagmar. Mechanismus učinku Xarelta a Warfarinu je jiný a chování v organismu také. Proto, pokud dochází k interakcím s jinými léky, interakce jsou odlišné a mají jinou povahu. Kombinace s Amoxiklavem je možná.  Užíváte pravidelně ještě jiné léky? 
Léky na předpis
Dobrý den, užívám ráno 30 minut před snídaní Letrox 50 jednu tabletu na autoimunní tyreoiditidu s hypofunkcí ŠŽ a po těchto 30 minutách jednu tabletu Atorvastatin Actavis 10 mg.na zvýšený cholesterol. Je to vhodné?
Emily
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Emily. Levothyroxin se velmi rychle na lačno vstřebává.  Využitelnost léčivé látky je vysoká. Půlhodinový rozestup je podle mého názoru dostatečný.  Atorvastatin a levothyroxin se navíc v trávicím traktu asi neovlivńují a nemůže  dojít k žádné chemické vazbě mezi nimi.
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore používám na pleť Skinoren, hlavně na čelo. Chci se zeptat, zda ho mohu ráno normálně natřít a dát na to make-up? Paní doktorka mi to poradila, tak se jen chci ujistit zda to nevadí. Jinak další dotaz je možné použít skinoren v těhotenství?
SÁRA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Sáro. Zkuste to takto používat. Podle mého názoru to ale léčebný účinek sníží, nebo úplně eliminuje. Záleží i na složení make-upu. Make-upy obecně zhoršují funkci pokožky. Uvidíte, jak se vám tento postup osvědčí. Připravky s kyselinou azelaovou nejsou kontraindikovány v těhotenství.
Léky na předpis
Dobrý den, beru Pronanorm na srdce a předepsali mi Warfarin,který omítám-jed na krysy- a nebo si platit Eliquis,na což mi můj důchod nestačí.
Mohu na ředění krve a proti srážlivosti brát např.Stacyl ?
Co by jste mi pane doktore doporučil? děkuji za odpověď.Irena
Irena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Ireno. Pokud léky správně nedávkujeme, mohou i zabít. Nejen chemické analogy warfarinu dokáží zabít  i zvířata.  Warfarin je velmi osvědčený lék, nezaslouží si toto přirovnání, protože zachránil miliony životů. Lékaři s ním umí pracovat. Jeho nevýhodou je silná vazba na krevní bílkoviny, který zajišťují transport různých látek do cílových tkání. Tím může dojít snáze k předávkování, díky  interakci s jinými látkami a léky, které dokáží Warfarin s vazby vytěsnit. "Nic víc". S tímto si dokáží lékaři a farmaceuti dobře poradit. V předepsání Warfarinu tedy základní problém nevidím, jestliže je správně vyhodnocen zdravotní stav a celková medikace. PS:nová léčiva ze skupiny antikoagulancií mají také svá rizika. Vážné krvácivé stavy mohou nastat třeba při snížené funkci ledvin. Uživání Stacylu je možné. Záleží ale na míře kardiovaskulárního rizika. Léčba nemusí být dostatečně efektivní.