Čtvrtek 5. srpna 2021, svátek má Kristián
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 5. srpna 2021 Kristián

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

PremiumPoradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST.Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

těhotenství
Děkuji,mně ale právě vyšla lehká čárka až skoro měsíc po styku,na ultrazvuku nebylo nic,dle krve ano a až 7 dní po té ano(5+1dle ultrazvuku),znamená to,že jsem tedy otěhotněla později?
Lucie
Pro zobrazení odpovědi se přihlaste k iDNES Premium
těhotenství
Dobrý den,
Jak poznám,že jsem otěhotněla při Ms,je to vůbec možné?
Lucie
těhotenství
Dobrý den,
Jak poznám,že jsem otěhotněla při Ms,je to vůbec možné?
Lucie
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu. Kolem 19. tt mi byla mým ošetřujícím gyn. stanovena diagnóza placenta praevia marginalis. Následně na podrobném genetickém UZ ve 21+0 (na jiném pracovišti) placenta zkontrolována, při dvojím měření naměřena vzdálenost 24,8/26,03mm od branky - placenta tedy dle vyšetření naprosto ok, na zadní stěně. Nyní po dvou měsících od tohoto vyšetření, kdy jsem aktuálně v 29.tt, můj gynekolog stále trvá na diagnóze placenta praevia marginalis a nutnosti rodit císařem, přestože tato diagnóza byla již před dvěma měsíci na jiném pracovišti vyloučena. Myslela jsem, že pokud už se placenta hýbe, tak směrem nahoru, je tedy možné, že se po těch dvou měsících nález zhoršil? Nebo to někdo měří špatně? Komu lze věřit a je ještě šance, že se stav zlepší? Můj dr. tvrdí že císař bude téměř jistě nezbytný.. Avšak za situace, kdy mi dvě odlišná pracoviště podávají dvě odlišné diagnózy, jsem z toho zmatená a nevím, co dělat. Nechci podstupovat SC zbytečně. Děkuji, J.
Jana
těhotenství
Dobrý den,

Děkuji moc za odpověd,takže když je ultrazvuk proveden ve 12+1(při CRL 56mm),je UZ spolehlivý?Cca těch 10 týdnu+1? Děkuji moc
Martina
výtok
Dobrý den, dnes mi doktor na základě výtěru sdělil, že mám vaginální zánět Garnegela. Předepsal mi Entyzol vag.tablety na pět dní (již jsem týden brala Polygynax). Chtěla bych se zeptat, zda jsem tut bakterii mohla "chytit" kdekoliv nebo může být jen pohlavním stykem? Také by mě zajímalo, zda opravdu není potřeba přeléčit i muže, jak mi lékař sdělil? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Eva
těhotenství
Dobrý den,

Chtěla bych se Vas zeptat,jaká je spolehlivost pri změření plodu při prvním screeningu?Děkuji a hezký den
Martina
cysta
Dobrý den, z jakého důvodu se může u 18ti leté dívky objevit cysta? Prý je velká a lékaři si ji raději kvůli bolestem nechali v nemocnici. Zatím ji nijak neléčí. Jak se v takovém případě postupuje? Dali jí jen lék na bolest.
Pavla
klimakterický syndrom
Dobrý deň pán doktor,
mám 53 r., posledný menzes som mala 11/2020.
Chcela by som sa spýtať, či pri hodnotách LH 34,9 a FSH 128,9 môžem menzes ešte čakať, alebo či už je to menopauza. Ďakujem
Ata
těhotenství
Dobrý den,

Ještě mám takovou otázku,je možné že by se vajíčko unízdilo 14 dni po styku a poté se jevilo jako 3 týdny staré?nebo je to hloupost?
Michaels
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, je mi 46 let a místo poslední MS jsem jen jeden den špinila. MS byla dosud zcela pravidelná po 22 - 26 dnech, poslední dva roky se cyklus o něco zkrátil, což je, počítám, v mém věku normální - a nikdy jsem nebrala hormonální antikoncepci. Nyní nevím, zda mám špinění brát jako slabou MS nebo zda mám počítat nový cyklus. Tyto dny mě pobolívá podbřišek a mám bílkový hlen, tak si myslím, že by mohlo jít o ovulaci, která by byla v termínu - 12 DC, pokud bych počítala od špinění, jinak bych byla 39. den, což už je hodně. Má smysl se znepokojovat a někam letět? Jiné potíže (návaly nebo něco podobného) nemám. Maminka měla MS asi do 52 let. Děkuji za radu.
Anička
těhotenství
Dobrý den.

Děkuji za odpověd.Jinak ano,tomu rozumím,ale je tam vždy ta 2týdenní odchylka?
Michaela
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, už uběhla nějaká doba od počátku epidemie covidu, a tak věřím, že jsou již nějaké poznatky z praxe o riziku prodělání covidu v 1. trimestru těhotenství, myslím tím riziko pro plod. Jsou nějaké poznatky o riziku postižení mimča při prodělané infekci covidu matkou v těhotenství? Hrozí poškození plodu i při lehkém průběhu bez horečnatých stavů? Díky, Jana
Jana
těhotenství
Dobrý den,
Ještě jedna otázka,počítá se 12+ 1 =10+1 bez závislosti na MS?děkuji
Michaela
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den může mít operace (celková narkóza) vliv na spozdeni ženského cyklu ? Například operace apendixu nebo žlučníku
Rita
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den
Už 7 týdnů jsem nedostala Menstruaci
"Měsíc "před tím jsem ji taky dostala až po 6 týdnech
Před tím jsem ji malá dlouhou dobu přesnou jak hodinky je mi 19 let
(Pohlavní styk neprovozuji) maximálně mazlení takže předpokládám že těhotenství je vyloučené

Je takovéto spozdeni normální nebo bych už to měla začít řešit? - otázka upravena poradcem
Jana
těhotenství
Dobrý den pane doktore
Přičítám vaši poradnu a už několikrát mi pomohla
Zajímalo by mě čisté teoreticky kdybych otěhotněla 2dny před menstruaci a ta nakonec přišla ( jak jste tu nedávno zodpověděl že je to možné)
Od kdy se počítá případně těhotenství jestli od té menstruace měsíc před tím nebo od té co ještě proběhla?
Děkuji za odpověď
Marie
těhotenství
Děkuji za odpověd,takže plod je vždy o 2 týdny mladší,než se uvádí.takže 12+1 je 10+1 a 14+1 je 12+1?chápu to správně?
Michaela
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore,
je mi 47 let a kvůli potížím v perimenopauze se můj lékař rozhodl nasadit HRT. Předepsal mi Femoston 1/10 na jeden měsíc a již během této krátké doby došlo k výrazné úlevě od potíží. Na základě této pozitivní zkušenosti jsem ho požádala, aby mi dále předepsal silnější preparát Femoston 2/10. Ten beru zatím asi 10 dní, prozatím nejsem schopná určit rozdíl. Myslíte, že moje úvaha má logiku, tj. když jsem se cítila dobře s dávkou 1/10 tak při dávce 2/10 bych se měla cítit ještě lépe? Děkuji za odpověď.
Daniela
těhotenství
Jsem docela hubená mám cca 60kg
Výška 175 to by vidět bylo ?
Klara
těhotenství
Dobrý den jsem 4+5 dní po oplodnění v době ovulace
Je možné že by už na UZ bylo něco vidět i kdyby se dělal přes břišní stěnu?
Klára
těhotenství
Dobry den
Jsem 4+6 dní od oplodnění
Mělo by už být na ultrazvuku něco vidět
A bylo by to vidět jen na vaginálním UZ
Nebo i na ultrazvuku přes břišní stěnu?
Dekuji
Klára
nepravidelnost v krvácení
Děkuji za odpovězeni dotazů
Už to chápu předpokládám že aby tatoa situace nastala musela by taky proběhnou hned po ms nebo před má ovulace?
Renata
pohlavní styk
Děkuji za odpovězeni dotazů
Mohu se zeptat hrozí otěhotnění když jsem přítele uspokojila rukou a on když se pak utiral si sáhl prsty do ejkulatu následně si prsty důkladně otřel do sucha a tak za 3-4minuty mě začal povrchově dráždit dvouma koneckama prstů nahoře na poštěváčku pouze povrchově níž určitě nešel a do minuty toho nechal
Děkuji a omlouvám se nejspíš za hloupej dotaz ale na internetu každej (laik) píše něco jiného
Adela
těhotenství
Mohu se zeptat jak je možné kdybych otěhotněla 1-2 dny před menstruací tak že ji dostanu ?
Myslela jsem že v menstruaci se odplavuje vajíčková děložní sliznice a že tím pádem nejni gravitida možná
Renata
nepravidelnost v krvácení
Takže i když dostanu menstruaci která bude trvat 4-5 dní včetně bolesti v podbřišku a zad můžu i po ní zůstat těhotná ?
Děkuji za odpověď
Jana
pohlavní styk
Dobrý den
Mohu se zeptat je možné otěhotnet
Že vzájemného tření pohlavních orgánů o sebe bez vyvrcholení a ( partner byl nahej) a já jsem na sobě měla kalhotky.

Adela
nepravidelnost v krvácení
Ještě mě zaujala vaše odpověď na dotaz od uživatelky Jany
Takže pokud to dobře chápu otěhotnět dva dny před menstruací kterou pak následně dostanu nejde ?
Renata
těhotenství
Styk jsem měla 5 dubna
8 dubna se dostavila menstruace
A na operaci jsem šla 8 května
Těhotenství by tedy už bylo na UZ vidět i kdyby byl ultrazvuk dělaný přes břicho a ne vaginálně
Jana
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den
Dobrý den 2dny před menses na zacatku dubna jsem měla pohlavní styk MS se dostavila stejná jako vždy
Teď už mám ale 8dni spozdeni je možné abych byla těhotná?
Teď 6 května jsem podstoupila operaci slepého střeva kde jsem byla nejdřív na ultrazvuku a rentgenu ( je možné že by na předoperačních vyšetření poznali případné těhotenství ?
Jana
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den
Je možné abych byla těhotná kdyz jsem 9.4 dostala spozdenou menstruaci MS byla spozdena o 17 dní oproti normálnímu cyklu (menstruace byla normální včetně bolesti ) ale Tento měsíc jsem menstruaci ještě nedostala
(Na internetu jsem četla že je možné být těhotná a menstruovat?)

(Pohlavní styk jsem měla naposledy 14.3 a 21.3)
Děkuji za odpověď

Renata
těhotenství
Dobrý den,

Děkuji za odpověd.Takže 5+0 je reálně 3+0 + 2 týdny od ms?
Michaela
těhotenství
Dobrý den,

Mám na Vás prosbu,myslíte,že 2 měsíce od styku bych byla v 8 tt,obrazně řečeno 8+0.děkuji a hezký den
Michaela
antikoncepce
Dobrý den,

Prosím, na jak dlouho je funkční hormonální tělísko Levosert? Můj gynekolog zmiňoval 5 let, ale na internetu čtu 3 roky. Děkuji
Hana
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,

Jsem 9 měsíců od porodu a zatím jsem měla 2 ms,mam to nějak začit řešit s doktorem nebo je to zatím pořad v pořádku?Nekojím od 7 nedělí. Děkuji
Marta
těhotenství
Dobrý den vážený a milý pane doktore.
27.10.2014 se mi po IVF provedeném u Vás narodil krásný a zdravý chlapeček. Během přípravy na těhotenství mi byly překvapivě diagnostikovány protilátky proti hepatitidě B (nevím ale jakou metodou a jaké). Pro porodnici tato informace zajímavá nebyla a novorozenci nebyla podána po porodu žádná vakcína. Následně byl syn u pediatra očkován nikoliv hexavakcínou, ale pentavakcínou (bez hepatitidy B). Nyní bude proti žloutence doočkován. Mám dotaz: postupovala porodnice správně když syn nedostal po porodu vakcínu ? Vím, že to není dotaz asi přímo na Vás, ale vzhledem k tomu, že nevím, jaké konkrétně testy na protilátky mi byly provedeny, nevím na koho se obrátit. A před očkováním syna bych si to ráda vyjasnila. Mockrát děkuji za případnou odpověď a za úžasného chlapečka !
Taťána Boráková
těhotenství
Dobrý den,
Je možné byt v 5tt,když jsem 40 dní od styku??děkuji
Kateřina
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, zda je normální, že se na ultrazvuku v rámci prvotrimestrálního screeningu mimčo vůbec nehýbalo? Mimčo bylo v poloze na zádech a dokonce i když jsem pak musela přecházet mezi ordinacemi na jiný UTZ, tak bylo stále ve stejné poloze. Nepohnulo se ani když dr. na břicho hodně zatlačil. Přijde mi, že ani na běžných UTZ se mimčo zatím nehýbalo (ale tam je viditelnost slabší, takže jsem to možná jen neviděla). Mám se znepokojovat? Od přátel jen slyším dotazy, jestli se mimčo taky tak šíleně mrskalo, jako to jejich...no a ono se ani nepohnulo, tak mě to mírně znervózňuje. Samotný screening vyšel negativně, byť s odřenýma ušima na Downa. Díky, J.
Jana
těhotenství
Moc děkuji za odpověd a ještě se tedy zeptám,zda-li 5tt sedí po těch 3týdnech po styku.Na kontrolu mám jít za 3 týdny,kde by jsem měla být 8tt,dostat t.průkazku a vidět konečně srdíčko.
Esterka
těhotenství
Dobry den pane doktore, prosim o Vas nazor na me hodnoty HCG?
33DC jsem měla HCG 64 a 35 DC bylo HCG 25, 36 DC se mi spustila menstruace.

Jenže po menstruaci se mi HCG mírně začalo zvyšovat na hodnoty:
6DC HCG 45,1
12 DC HCG 51,5
15 DC HCG 60,8
Boli me na leve strane a v podbrisku.
Byla jsem na kontrole u gynekologa a nešlo nic vidět - tekutina v břiše nebyla, na levé straně viděl možná mírný otok. Pan doktor si myslí, že je to mimoděložní a chce udělat laparoskopii. Jaky je Vas nazor - mam jeste pockat nebo pristoupit na laparoskopii ? O co by se mohlo jednat ?
Moc dekuji za Vas nazor
Lenka
Lenka
těhotenství
Dobrý den,
Je možné,že v 5tt byl pouze gs váček?Taková malinkatá bublinka a ještě menší tečka:)Srdeční akce nebyla ještě vidět,jsem 3 týdny po styku.Myslíte,že je vše v pořádku?děkuji
Esterka
těhotenství
Dobry den pane doktore, je mozno zahajit hormonalni stimulaci k ivf se zbytkovym hcg 40 (nejspis po mimodeloznim )? A zda je mozno prirozene otehotnet i s timto zbytkovym hcg ?
Moc dekuii za odpoved Inken
Iva
těhotenství
Dobrý den,


Jaká je pravděpodobnost,že se vajíčko oplodnilo o 14 dní později?Dejme tomu,že jsem měla styk v polovině měsíce a další styk až za dalších 15 dnů?rozdíl je v tom,že je v tom jiný můž,Měsíc od styku byl jen gs váček,doktor říkal 5tt,děkuji
Ema
bolesti
Dobry den, dekuji za odpoved. Dnes je bolest jiz podstatne mensi, spise jsou zada uz jen “namozena”. Myslite si, ze i tak bych mela jit k doktorovi co nejdrive nebo mohu vyckat jeste jeden cyklus, jestli se situace neupravi. Dekuji
Sarka
bolesti
Dobry den, opet se na vas obracim s dotazem. Psala jsem vam ohledne zjizveneho vstupu do delohy. Posledni MS byla bolestiva, ale bez vetsi miry krvaceni. Nyni jsem v pulce cyklu (pocitovala jsem priznaky ovulace, ale testy jsem nedelala) a intenzivne me boli bedra. Nemuzu poradne sedet, stat, ohnout se, apod. Bolest pocituji jiz delsi dobu, ale az posledni dny je opravdu nesnesitelna. Myslite si, ze to muze byt spojeno s problemy s delohou? Znaci to neco nebezpecneho? Doufala jsem, ze se bez nejakeho zakroku obejdu az do podzimu, ale nyni se obavam, ze se situace zhorsila. Ma cenu se objednat na kontrolu? Co by ted pan doktor zjistil? Dekuji za nazor
Sarka
těhotenství
Dobrý večer

Mám dotaz ohledně těhotenství, dne 29.3 jsem měla pozitivní těhotenský test.31.3 jsem běžela hned na gynekologii a na Ultrazvuku nebylo vidět vůbec nic,udělali hcg a po zavolání výsledku mi bylo sděleno,že těhotná opravdu jsem,ale je to opravdu na začátku a objednali mi na dnes,na ultrazvuku byla vidět mala bublinka,jen gs váček,pan doktor říkal,že jsem v 5tt,takže jsem otěhotněla před 3mi týdny,nebo před 5 týdny?děkuji za Váš čas,určitě mi poradíte,jako ostatním ženám:)
Dena
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den mám již 15den spozdeni.
Pohlavní styk jsem neměla maximálně nějaké to mazlení přes Moje kalhotky bez ejkulace jinak nic.. Myslím že těhotenstvi je blbost to už bych měla příznaky a navíc přes kalhotky to asi nejde ?
Menses mám jinak pravidelnej
Nevíte čím by to mohlo být ?
Aneta
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, zda může vysokou hladinu volného beta-HCG (nabráno při prvotrimestrálním screeningu v 13+4) způsobit nedávno prodělaná covid infekce (týden před náběrem mi teprve skončila izolace)? Bylo mi naměřeno 141,3 IU/l (4,705 MoM). Zároveň mi nevyšel nejlépe PAPP-A 5.950 IU/l (0,955 MoM). Screening celkově dopadl negativně, nosní kost přítomna, šíjové projasnění 2mm. Ty dvě hodnoty z krve mi ale vrtají hlavou a přemýšlím nad příčinou. Samozřejmě mám i strach, aby to i přes negativní screening neznamenalo, že je mimčo nějak postižené. Riziko Downa dle krve bylo 1:155, po doplnění UZ markerů 1:1178. Myslíte, že ty krevní výsledky mohly být prodělanou infekcí nějak zkreslené? Děkuji, Jana
Jana
pohlavní styk
Dobrý den zaujala mě vaše předešlá odpověď :na to mazlení přes kalhotky a neudělají maximálně kapky lásky ..
Myslíte tedy že je když to s přítelem provozujeme že otěhotnění prakticky nehrozí ani v plodné dny ?

Děkuji za odpověd
Aneta
nepravidelnost v krvácení
Děkuji za odpověď
Já jen. Že jinak mam menstruaci pravidelnou pouze jednou se mi spozdila o 14 když jsem měla zkoušky
Anonym