Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Neplodnost
Dobry den ma otazka se tyka tehotenstvi uz jedno dite mame ale snazime se s manzelem o druhe a nejak se nam nedari mam za sebou 2 samovolne potraty a jedno mimodelozni tehotensti moje gynekolozka mi poradila laparoskopicke vysetreni vejcovodu co mi zbyl ja se jen bojim aby nebyl nepruchodni chci se zeptat jestli by byl nepruchodni da se to nejak lecit?a nebo co si myslite proc mam takove potize s otehotnenim kdyz uz jedno dite mam a bylo to bezproblemovy?Dekuji za odvoved
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den .
"Oprava" poškozeného vejcovodu je velmi obtížná a málo úspěšná. Řešením bývá jeho odstranění a IVF program.
Posouzení Vašeho problému je obtížné - neznám především Váš věk. Určitě by stálo za zvážení vyšetření funkce štítné žlázy a i dalších hormonů a možná i spermiogram partnera
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, dcera otěhotněla přesně v době, kdy objevila flek po klíštěti. Lékařka jí předepsala antibiotika a výsledky byly v pořádku.Tou dobou ale ještě dcera netušila, že je těhotná. Je v 10. týdnu a já mám obavu z možného poškození plodu.
Romana Folprechtová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, zda šlo opravdu o boreliózu, a na tom, jaká antibiotika a jak dlouho dcera užívala. Riziko postižení plodu je ale takto v časné fázi těhotenství nízké. Přesně ho může posoudit jen genetik
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň,
nižšie som Vám písala ohľadom toho, že sme mali s priatelom pohlavný styk a zlyhala antikoncepcia a následne som užila tabletku po Ellaone.
Nehoda sa stala v 16 DC a tabletku som užila po 9 hodinách. 16.1. som si ju dala a dnes 18.1. v podvečer nastalo špinenie, také bledohnedé. Čo to znamená?
Neviem vlastne, čo mám teraz čakať. Aké sú možné scenáre...
Či toto špinenie ak prerastie do krvácania, znamená, že som svoju normálnu menštruáciu dostala a dalsiu mam cakať az o mesiac a pol?
Či po tomto špinení dostanem svoju menštruáciu, ktorú čakaám o dva týždne normálne, alebo vôbec?
A ak ju dostanem, znamená to, že teda tabletka po zabrala?
IVETA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nepravidelné krvácení je po užití postkoitální antikoncepce častým jevem. Jak bude dále krvácení a cyklus vypadat, je obtížné odhadnout. Většinou přijde  menstruace v termínu, ale nemusí tomu tak nutně být. Menses v termínu signalizují, že k otěhotnění skoro jistě nedošlo. Raději ale vždy doporučuji po 2 týdnech od styku těhotenský test
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den
Je mi 38 a již 5 let trpím autoimunitním onemocněním Systémova sklerodermie. 4 rok mam nehormonalni telisko. Mam velke bolesti při MS a silne krvaceni. Moje gynekoložka me presvedcuje o vymene za hormonalni NT. Pry protože vylucuje hormony pouze lokalne. Coz si tedy nemyslim. Nejsem si uplne jista, zda je při mem onemocneni zrovna vhodne. Preci jen autoimunita a hormony.... Co si o tom myslite? Predem moc dekuji za odpověď
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hormony uvolněné z hormonálně aktivního tělíska se opravdu do těla dostávají jen ve zcela minimálním množství. Takže se domnívám, že by jeho zavedení bylo možné. Poslední slovo by měl mít ale specialista, který Vás s autoimunitním onemocněním sleduje, léčí
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, začínám používat pesar Caya. Chci se zeptat, zda po zavedení je správně, když je prohlubeň por vyjmutí směrem ven, tím je jakoby ta mistnička směrem dovnitř, tak mě to mate. Moc děkuji za odpověď.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Nemám s tímto pesarem žádné zkušenosti. Dle návodu k použití na internetu má prohlubeň pro vyjmutí směřovat ven
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,

cca měsíc zpět jsme s bývalým přítelem měli nechráněný styk. On mi dnes oznámil, že chytil bakteriální vaginózu a ureaplasmu, prý ode mě. Je možné, že to má opravdu ode mě, pokud nemám žádné problémy (a ani jsem nikdy neměla) a že by to chytil pouze on, když jsem v uplynulém roce měla celkem 4 sexuální partnery (včetně něj) a žádný z nich neměl a nemá problémy? Dodávám, že stěry z gynekologické prohlídky mám čisté, výtok normální, žádné urologické problémy.

Děkuji za odpověď
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Možné to je. Gardnerela (bakterie vyvolávající vaginózu) i ureaplasma může být u ženy přítomna, aniž má jakékoli potíže. A ne každému muži musí tyto bakterie způsobit nějaké obtíže.
MUDr. Jan Šulc
prevence
Dobrý den,při kontrole po porodu jsem měla zjištěnou displazii, více informací bohuže nevím, dnes po čtvrt roce jsem od té kontroly jsem byla na kontrolním stěru, čekám na výsledek.
Již dříve jsem měla na čípku vřídek, ale lékař neřešil, chodila jsem jen na pravidelné kontroly.
Při dnešním vyšetření říkal, že čípek vypadá dobře (nebo v pořádku nebo tak něco). Nevím, zda dělal stěr nebo nějaký odběr tkáně, jen to bylo mírně nepříjemné, ale to je vždycky....Mám se obávat? Děkuji
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím, o jaký stupeň dysplázie šlo. Také nevím, jak byla diagnostikována - běžným vyšetřením ani stěrem to není možné. Takže nedokážu závažnost nálezu posoudit. Myslím ale, že se nemusíte ničeho moc obávat. Doporučuji důvěřovat Vašemu lékaři, že vše ohlídá, případně doporučí řešení
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den,
mám mykozu a gynekolog mi předepsal Macmiror komplex 500, Jenamazol 2% a Pimafucort. Na prohlídce si ale nepamatuji, že by o nějakých globulích mluvil. Vím jen, že mám 3 dny používat poševně Jenamazol a plus mazat zvenku tím Pimafucortem. Co mám ale dělat s těmi globulemi? Ty mám používat až po tom krému (4. den), nebo globule na noc už od začátku a krém poševně aplikovat ráno? Děkuji za radu.
terka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud Vám to nevyznačili na baleních  v lékárně, musíte se zeptat svého lékaře, jak léčbu naplánoval.  Možností, jak tyto léky kombinovat, je více.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
to jsem ještě já pane doktore nemuže to svědění a pupinky ubližit miminku ? a nemuže to být tím jak se zvětšuje břiišo a natahuje se kuže a děalji se strie ? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak jsem psal, příčin vzniku pupínků může být hodně, včetně napínání břišní stěny. Zda plodu něco hrozí či nehrozí je možné rozhodnout až po upřesnění, o co se jedná. Riziko je ale podle mne nízké
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore jsem těhotná ve 36 týdnu a chci se zeptat kdyby mimiko přošlo na svět sřive než v termínu ve kterém týdnu by už bylo uplně donošené ?? děkuji
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plně donošený je plod od konce 37. týdne. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsem těhotná 36 týden a na břišku se mi oběvili male červene pupinky které občas svědí neví čím to muže být ? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin může být řada - od alergické reakce po některé infekční choroby. Posoudit, o co jde, by měl specialista -dermatolog.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den, pol roka po porode sa mi dostavil menzes a odvtedy som mala cyklus 25-30dni. 14.11.2018 som prestala dojcit dceru ako 20mesacnu. Po skonceni kojenia mi prisiel menzes na 24den pricom dva dni som mala spinenie potom pat dni menzes a opat dva dni spinenie. Teraz mi zacalo spinenie opat na 24den pricom to trva uz stvry den ale stale iba spinim mininalne tak dvakrat za den na toaletnom papieri. Ak menzes nepride, moze to byt sposobene tym ze som prestala kojit. Treba ist hned k lekarovi na vysetrenie alebo sa to da povazovat za normalne. Na preventivnej prehliadke som bola pred pol rokom a vsetko bolo v poriadku. Do akej doby sa cyklus upravi po skonceni kojenia. Dakujem velmi pekne za odpoved a prajem pekny den.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Byl-li cyklus již pravidelný, konec kojení nemívá nějaký zásadní vliv. Výjimka ale potvrzuje pravidlo.
Podobné slabé krvácení není úplně normální, ale nejde nejspíše o nic vážného. Nemáte-li jiné potíže a ustane-li  krvácení během pár dní, k lékaři zatím nemusíte. Stav by se měl upravit, jde nejspíše jen o nevýznamnou hormonální poruchu. Pro jistotu ale doporučuji těhotenský test
MUDr. Jan Šulc
cysta
Dobrý den,
dnes jsem byla na UZ, kde mi našli cystu na pravém vaječníku (65x65mm) .
jinak řečeno: levy vaječník:26x18x0mm
pravý vaječník: 76x60x0mm
Menstruace mi přestala před třemi dny.
Chci se tedy zeptat, zda je toto ještě normě nebo budu muset na laporoskopické odstranění?
děkuji za odpověď
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na charakteru cysty a na tom, zda máte či nemáte nějaké potíže. Asi bych ještě vyčkal, zda cysta bude přítomna i po další menstruaci. Aniž ale nález přímo vidím, je těžké se vyjadřovat
MUDr. Jan Šulc
P.S. Vaječník nemůže mít jeden z rozměrů 0 mm.
těhotenství
Dobry den pane doktore,muzu se zeptat,jestli v dobe tehotenstvi muzu pit bylinny koncentrat Aloe? Dekuji za odpoved.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
O vlivu podobných doplňků stravy na plod není příliš informací. Osobně je těhtným nedoporučuji
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda je normální, že začátkem 19tt (prvorodička) ještě necítím pohyby a že krom trochu vypouklého bříška mi nic není a cítím se jak kdybych těhotná nebyla. Minulý týden jsem byla na kontrole a miminko bylo v pořádku i odpovídalo stáří. Spíš se chci ujistit, že je to v tomto týdnu normální.
Moc děkuji za odpoveď
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to zcela normální. Prvorodička obvykle cítí pohyby až po 20. týdnu
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Pane doktore, ovulaci jsem "zaznamenala" nikoli o Vánocích, ale spíš tak 29.-30. prosince... myslíte, že bych se tedy měla bát, že jsem, že jsem z toho nekoitálního styku dne 8. 1. otěhotněla? - otázka upravena poradcem
Marťa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Opakuji, že otěhotnění považuji za vysoce nepravděpodobné
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den, omlouvám se, že píši ještě jednou... dotaz ze včerejška - možnost otěhotnění z nepohlavního styku 27. den z 33-34... dnes jsem byla u pí. doktorky pro injekci na vyvolání, udělala mi UTZ a řekla, že to odpovídá příchodu menses, ale klidně se můžou dostavit až za 14 dní... může stejně vypadat, pokud bych z toho nepohlavního styku otěhotněla? Dnes je to 9. den po (8. ledna). Přitom tuším, že ovulace byla mnohem dříve (o Vánocích na horách jsem měla bolesti břicha, výtok)... pak by ale bylo nesmyslné těhot. z 8. ledna i příchod menses až na konci ledna... :(
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž UZ vidím, je těžké se vyjadřovat. Počínající těhotenství ale obecně může v UZ obraze vypadat podobně jako hormonální porucha, která je pravděpodobnou příčinou opoždění menses.
MUDr. Jan Šulc
Ovulace o vánocích při současném opoždění menstruace je hodně nepravděpodobná
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
moje 17ti letá dcera bere třetí měsíc první antikoncepci. Přestože požádala o antiko s množstvím ethinylestradiolu do 0,02mg , napsala jí Belaru s tím, že je to pro tak mladou dívku nejlepší. Teď si dcera byla pro další recept a požádala o změnu antiko s nižší dávkou hormonu. Lékařka to opět zamítla a předepsala opět Belaru. Přitom ani já jsem nikdy neměla antikoncepci s tak vysokou dávkou hormonu. Chtěla bych Vás požádat o Váš názor, zda je Belara opravdu nejlepší pro 17ti letou dívku, nebo by mohla mít i antiko s nižší dávkou. Děkuji za Váš čas.
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dávka ethinylestradiolu 0,03 mg je běžnou dávkou. Existují přípravky s vyšší (0,035 i 0,05 mg) dávkou i s nižší (0,02 nebo 0,015mg) dávkou. Dcera by jistě mohla užívat přípravek s nižší dávkou. Klíčové je, zda se  při nasazené antikoncepci cítí dobře. Pokud ano, nejspíše bych antikoncepci  neměnil 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

lze Utrogestan užívat jako antikoncepci? Lze jej zavádět každodenně?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Utrogestan nefunguje jako spolehlivá antikoncepce a není vhodné jeho každodenní užití
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň prajem, chcela by som sa opýtať...
Dnes nad ránom sme mali s priateľom pohlavný styk s kondómom, no však ten praskol a dosť ejakulátu bolo vo mne.
Po cca 9 hodinách som šla do lekárne kúpiť tabletku EllaOne a užila som ju.
Neponukla mi escapelle ale iba tuto ellaone, že je ževraj menej škodlivá. Táto nehoda sa stala v 16. den cyklu a moja priemerná dĺžka je 30 dní. Viackrát po sebe som dostala na 29. deň a viackrát po sebe na 32. deň. Aj v iné dĺžky, ale ak sa to spriemeruje, tak priemerná dlžka je 30 dní cyklu.
Je veľká pravdepodobnosť, že zostanem tehotná?

Ďakujem za odpoveď
IVETA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
EllaOne je velmi spolehlivá postkoitální antikoncepce. Takže otěhotnění je vysoce nepravděpodobné, ale ne na 100% vyloučené
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Hezký den, děkuji moc za zodpovězení dotazu (možnost otěhotnění "bez pohl. styku 27. den z 33-34). Může tuto pravděpodobnost ještě snižovat fakt, že už ten 27. den jsem měla nateklá prsa a cítila se jako před MS? Ta měla přijít před 3-4 dny a nedorazila... prsa zůstávají nateklá a citlivá - otázka upravena poradcem
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Uvedený příznak pravděpodobnost početí ani nesnižuje ani nezvyšuje. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, predne dekuju vzdy za skvele rady, jsem temer 4 mesice po 2. porodu, (prvni prood 2015 dve kyretaze nesla placenta a pak zustaly zbytky) nyni se situace opakovala prvni vyjmuti placenzty a cisteni na sale a pote 2 dny po porodu, u dr po 6 nedeli zjisteny opet zbytky placenty nebo plod. obalu. Dr chtel vyckavat zda envyjde samo, coz se nestalo, vcera KO zbytky 5 x 3 mm cca dle DR navrhuje opet dalsi, v poradi 3 kyretaz jiz s kamerou? aby nehledali na slepo? Narkozy velmi spatne snasim, ke vsemu plne kojim 3,5 mes dite...proste komplikovane, jaky je prosim, na to vas nazor? Nejsme s manzelem rozhodnuti zda budem chtit do budoucna jeste jedno dite,dle Dr je to dulezite. děkuji
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
5x3mm je poměrně malý nález. Nemáte-li potíže (teplota, nepravidelné krvácení), asi bych ještě vyčkal, jak se bude nález vyvíjet. 
Nepíšete, zda již menstruujete či ne. Pokud ano, nález se může každým krvácením "vylepšit". Pokud nemenstruujete, je to méně pravděpodobné, ale ne vyloučené.
Aniž nález přímo vidím, je ale těžké dávat nějaká doporučení. 
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den, prosím, je nějaká pravděpodobnost otěhotnění, když jsme se s novým přítelem mazlili, uspokojovali navzájem rukou? Ve chvíli, kdy vyvrcholil - do kapesníku, jsme již nepokračovali a umyli se. Bylo to 27. den mého cyklu, který obvykle trvá 33-34 dní. Vůbec bych to neřešila, ale nedostala jsem menst. a najednou z toho šílím...
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění je vysoce nepravděpodobné. Jistotu může přinést test z moče po 2 týdnech
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý večer, mám dotaz. Poslední MS jsem měla 27.12.2018 MS skončila 3.1.2019 v úterý 12 DC jsem začala špinit a špinění trvá dosud. Další MS mám dostat 24.1 .Je mi 45 let. Od března loňského roku MS mívám po 21-32 dnech. Mám myom který neroste. Na gynekologické prohlídky chodím pravidelně. Vždy po půl roce, sledován děložní čípek. Nyní jdu po roce teď v únoru, výsledky z cytologie byli v pořádku, proto kontrola až nyní v únoru. Mohlo by se jednat o začínají přechod. HA neberu již 5 let. Děkuji za odpověď. Hana
Hana Drahovzalová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, může jít opravdu o příznak nastupujícího přechodu. je třeba ale také vyloučit nějaký problém v děloze - například polyp. Bude-li vyloučen, zvažoval bych k úpravě cyklu užívání gestagenů v druhé polovině cyklu - např. Orgametril nebo Provera 2x1 tbl od 14. do 25. dne
MUDr. Jan Šulc
různé
dobrý den ,je mi 14 let a jedno prso mam velmi výrazně vetší a přijde mi nateklejsí i bradavka a celkove prso je tezsí a v oblasti mezi prsem a podpazim jsem si nahmatala trochu jinaci strukturu,na druhem prsu ji mam taky,ale je pribl. o 3cm nize a prijde mi ze i mensi. Mohu něčím onemocnet uz v tomto mladem veku?Děkuji
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nějaké vážnější onemocnění prsů je ve 14 letech vzácné. Bez vyšetření je ale těžké zodpovědně posoudit, že opravdu nejde o nic vážného
antikoncepce
Dobrý den, chci se jen zeptat , jestli je možne pri antikoncepci AZALIA delat pauzy po vybrani plata.Děkuji za odpoved
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tuto antikoncepci je třeba užívat bez pauzy
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,

12.11.2018 jsem byla na zamklém těhotenství. 21.12.2018 se dostavila menstruace. Teď už po 21 dnech, tzn. 11.1.2019. Jak mám počítat plodné dny? Vím, že jsou na to tabulky, ale když je teď takové "rozhozené", tak abych se zorientovala.

Děkuji předem za odpověď.

S pozdravem
K: Dostálová - otázka upravena poradcem
Kateřina Dostálová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plodné a neplodné dny jsou vysoce nespolehlivou metodou k určení data vhodného k početí a naopak. Musíte zvažovat nejkratší a nejdelší cyklus.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
může se používat Femigel po hysterektomii?
Děkuji Vám za odpověď.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V absolutní většině případů se po hysterektomii Femigel užívat může
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, prodelala jsem potrat/porod ve 23.tydnu pro VVV. Pri porodu mi s pomoci doktora vysla i placenta, presto jsem sla na revizi. Na kontrole jsem byla tyden po zakroku, vse klidne. Prvni MS se dostavila 31 dni po zakroku, ackoliv prvni ctyri dny jsem spise spinila/nespinila. Dalsi dva dny (35/36dni po zakroku) jsem krvacela hodne, pote se situace uklidnila. Po sestinedeli jsem byla na kontrole, sliznice pry nizka, takze bylo videt, ze MS probehla. Deloha klidna. Chci vyckat jeste dva cykly a pote se zacit snazit otehotnet. Je to, myslite, v poradku? Mela bych jeste pred zacatkem snazeni pro jistotu na kontrolu, aby se doktor podival, zda je vse v poradku, nebo je to zbytecne? Dekuji
Dara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vámi navrhovaný postup považuji za správný. Budete-li normálně menstruovat, není podle mne další kontrola u lékaře nutná
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda je nějak snížen účinek antikoncepce, pokud se mi prášek rozpustí v ústech. Dnes, když jsem si pilulku brala, nestihla jsem ji včas zapít a když jsem ji poté zapijela, rozpustila se mi v ústech. Vše jsem spolkla a dostatečně zapila. Jedná se 20. pilulku u HA Mirelle. Nejsem si teď jista, zda je ochrana zachována, či mám užít náhradní pilulku nebo jinou formu ochrany. Děkuji za odpověď.
MF
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Raději užijte  tbl navíc
MUDr. Jan Šulc
prevence
Dobrý den,

chci se zeptat co znamená ze stěru :Reaktivní buněčné změny Döderlein?
Mám to ve zprávě z doby těhotenství. Po šestinedělí jsem byla na cytologii, přišla mi sms, že je v pořádku. Jelikož jsem měla nedávno odstraněn papilom na mandli, mám strach z HPV viru. U papilomu mi rekli na ORL jen že to nic není, že to nemám řešit, ani to nikam neposílali. Já jsem si o tom bohužel něco přečetla a vyděsila jsem se. Přišlo by se na HPV vir ohrožující nakažení dítěte v době těhotenství, mám strach jestli jsem něco nemohla přenést na dceru při porodu, případně manžela. Dále se chci zeptat jsem očkovaná Cervarixem, ale pry je jeste vakcina která je na vic viru, dá se očkovat i s ní když už jsem Cervarixem? Má to cenu, když rozhodně neplánuju mít někoho jiného než manžela. Dá se nějak nechat otestovat na přítomnost HPV viru a kde? Děkuji předem za odpovědi. Hezký den.
Karin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Reaktivní změny a Döderlein jsou zcela běžný nález. Není nijak nebezpečný.
Přenos HPV na dítě je velmi vzácný.
Testovat na HPV je možné, obvykle to provádí centra onkologické prevence a také někteří gynekologové.
Očkování jinou vakcínou považuji po Cervarixu za nadbytečné, je to ale možné.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den. Mám dceru 11 let.Před měsícem jí pobolívalo břicho a poté měla jednorázově na toaletním papíru hnědý výtok. Totéž se opakovalo o měsíc později a teď 5dní od předchozího zašpinění opět.Vždy to bylo ve škole a pouze jednou, takže jsem to neviděla. Je možné, že to je již menstruace? Moc vám děkuji za odpověď.Alena
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 11 letech opravdu může jít o počátek menstruace. Pokud by se ale krvácení znovu opakovalo častěji než 1x za měsíc nebo bylo dlouhé či intenzívní nebo bylo spojeno s dalšími potížemi, doporučuji konzultovat dětského gynekologa
MUDr. Jan Šulc
bolesti
Dobrý den,
je mi 18 let a dva měsíce zpátky mi můj gynekolog řekl že mám cystu na vaječníku, nic víc mi k tomu neřekl. S přítelem jsme se pokoušeli o sex (podruhé) poprvé to nebolelo ale ted ano a mnohem víc. Nedávno jsme to zkusili a to už jsem i brečela z bolesti, že jsme to ani jednou nedokončili a z bolesti museli přestat. Je možné že je to způsobeno cystou? Ta bolest je ukrutná a nesnesitelná. Po styku žádná krev nebyla.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bolest při styku může mít řadu příčin. Cysta je jen jednou z nich. Určitě doporučuji návštěvu gynekologa. Pouze vyšetřením lze rozpoznat, v čem je problém.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
prosím vás o informaci zda je možné užívat nějakou hormonální antikoncepci když užívám antidepresiva? Děkuji vám za odpověd
valerie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, jaká antidepresiva a jakou antikoncepci chcete užívat. Vzájemné ovlivnění najdete vždy na příbalovém letáčku. Dle mých znalostí lze řadu antidepresiv s hormonální antikoncepcí bez problémů užívat
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den, delala jsem si nekolik ovulacnich testu, ale jsem zmatena. Par dni byl videt sotva slaby duch, pote carka zesilila, dalsi den jeste vic a treti den opet slaba. V den, kdy byla carka nejsilnejsi, jsem mela hodne priznaku ovulace, napr.hlen a bolest vajecniku, citliva prsa. Je mozne, aby den nejsilnejsi carky byl den ovulace, i kdyz carka nebyla tak silna jako kontrolni carka? Nebo spise ovulace v dobe testovani neprobehla? Dekuji
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Maximální intenzita zabarvení čárky na ovulačním testu se objevuje cca den před samotnou ovulací. Je podmíněna vyplavením maximálního množství hormonu LH. Intenzitu zabarvení ovlivní řada faktorů- například koncentrace moče.  Zda vyplavené množství  LH na ovulaci skutečně "stačí", lze posoudit jen UZ vyšetřením.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, dnes jsem 7+4 a kvůli špinění a slabému krvácení mi byl předepsán lék Cyclo 3 Fort (dávkování 1.0.1.). Je podle Vás v pořádku užívání tohoto léku v ranném těhotenství? Nemůže to případně zanechat následky na plodu? Děkuji za odpověď. :-)
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V prvních 3 měsících je nejlepší neužívat žádné léky. Přípravek Cyclo 3 Fort by podle mých znalostí neměl ale plodu ublížit
MUDr. Jan Šulc
cysta
V lékařské zprávě: sono nehomogenní rezistence ovaria vlevo 80 x 53 mm, kolekce tekutiny kolem ovaria.
Sono břicha nic neukázalo. Menstruace pravidelná (28 dní). Na gyn. prohlídky chodím pravidelně naposledy před 9 měsíci, věk 38 let. Krevní obraz a moč v normě. Co by to mohlo být? Děkuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž nález vidím, je těžké posoudit, o co jde. Možností je více: naplněný vejcovod (=sactosalpinx), cysta vaječníku, k vaječníku přilepená střevní klička, opouzdřené ložisko tekutiny, nádor vaječníku aj.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, podstoupila jsem hysterektomii /myomatozní děloha/. Podle histologie: Děloha s čípkem hmotnosti 740 g, rozměrů 155x135x105 mm, z toho čípek 52x40x25 mm. Prosím, můžete mi napsat, o jaký měsíc, resp. o jaký týden "gravidity" se jednalo. Děkuji za odpověd. - otázka upravena poradcem
Jana Karafiátová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Neplodnost
Dobry den ma otazka se tyka tehotenstvi uz jedno dite mame ale snazime se s manzelem o druhe a nejak se nam nedari mam za sebou 2 samovolne potraty a jedno mimodelozni tehotensti moje gynekolozka mi poradila laparoskopicke vysetreni vejcovodu co mi zbyl ja se jen bojim aby nebyl nepruchodni chci se zeptat jestli by byl nepruchodni da se to nejak lecit?a nebo co si myslite proc mam takove potize s otehotnenim kdyz uz jedno dite mam a bylo to bezproblemovy?Dekuji za odvoved
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
myom
Dobrý den, podstoupila jsem hysterektomii /myomatozní děloha/. Podle histologie: Děloha s čípkem hmotnosti 740 g, rozměrů 155x135x105 mm, z toho čípek 52x40x25 mm. Prosím, můžete mi napsat, o jaký měsíc, resp. o jaký týden "gravidity" se jednalo. Děkuji za odpověd. - otázka upravena poradcem
Jana Karafiátová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Srovnávání velikosti dělohy s myomy s těhotnou dělohou je dost zavádějící. Myomatosní děloha má nepravidelný tvar. Přibližně by mohla Vaše děloha odpovídat cca 5. měsíci těhotenství
MUDr., Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, nyní jsem 9+2tt. Objevily se u mně kožní problémy, mohu používat mast Imacort? Děkuji
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Léčbu kožních problémů u těhotné by měl  raději vždy posoudit dermatolog
MUDr. Jan Sulc
Neplodnost
Dobry den ma otazka se tyka tehotenstvi uz jedno dite mame ale snazime se s manzelem o druhe a nejak se nam nedari mam za sebou 2 samovolne potraty a jedno mimodelozni tehotensti moje gynekolozka mi poradila laparoskopicke vysetreni vejcovodu co mi zbyl ja se jen bojim aby nebyl nepruchodni chci se zeptat jestli by byl nepruchodni da se to nejak lecit?a nebo co si myslite proc mam takove potize s otehotnenim kdyz uz jedno dite mam a bylo to bezproblemovy?Dekuji za odvoved
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den .
"Oprava" poškozeného vejcovodu je velmi obtížná a málo úspěšná. Řešením bývá jeho odstranění a IVF program.
Posouzení Vašeho problému je obtížné - neznám především Váš věk. Určitě by stálo za zvážení vyšetření funkce štítné žlázy a i dalších hormonů a možná i spermiogram partnera
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mám dotaz. Je mi 45 let. Menstruaci mívám po 21 až 32 dnech. Takto to trvá od března roku 18. Nyní v prosinci jsem začala lehce špinit 17 DC. Mensruaci jsem dostala 28.12 18, MŠ skončila 3.1 19 a 13 DC jsem začala opět špinit. Další menstruaci mám dostat až 24.1 19. Mohlo by se jednat o začínají přechod. Mám myom který neroste. Na gynekologické prohlídky chodím pravidelně, nejdříve po půl roce, nyní jdu po roce teď v únoru. Byla jsem sledována s děložním čípkem. Děkuji za odpověď. Hana
Hana Drahovzalová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den .
Velmi pravděpodobně jde o nepravidelnosti spojené s počátkem přechodu. Zvážil bych užívání gestagenů v druhé polovině cyklu - např. Orgametril 2x1 tbl vždy od 16. do 25. dne
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Vážený pane doktore, již jste mi odpovídal na můj dotaz, týkající se tvorby cyst a krvácení. Tak jak jste psal, po nasazení Norethisteronu krvácení ustalo, cysta zmizela.Operace se tedy (hura!) konat nebude. Dnes jsem byla na kontrole a bylo mi doporučeno užívat lék Activelle. (52let, osteopenie, občasné noční pocení) Mohu požádat o Vás názor na tuto terapii?
Zdravím a děkuji. E. P.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Activelle je kvalitní a na uvedené problémy  dobře fungující přípravek. Pokud se ale nasadí u ženy, která ještě má, byť třeba jen částečně, zachovaný menstruační cyklus, je časté nepravidelné krvácení. Volil bych proto spíše cyklicky podávaný lék - tedy 21 dní aktivní substituce, týden pauza (Activelle se užívá ve stejné dávce stále, bez pauzy). 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co můžeš způsobit špinění mimo cyklus při braní HA? Dva měsíce se mi to stalo asi týden před cyklem a pak se spustila po dobrání antikoncepce normálně menstruace. Teď jsem po dobrání začala brát hned další platičko a začala jsem špinit. Může to být třeba tím že mi antikoncepce nesedí nebo něčím jiným? Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opravdu může být příčinou v tom, že Vám daný přípravek "nesedí". Je také třeba vyloučit nějaký problém v děloze jako třeba polyp či myom.
Určitě nejdříve doporučuji zkusit změnu přípravku
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 48 let a mám 3 myomy o velikosti kolem 6 cm. Chtěla bych se zeptat, zda můžu užívat vitamín E a hořčík, zda to nemůže mít vliv na další růst myomů a zda užívání těchto přípravků nemůže mít přímý vliv na další růst myomů. Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Co přesně ovlivňuje růst myomů není úplně jasné. E vitamin a hořčík by podle mých znalostí vliv na zvětšování myomů mít neměly.
MUDr. Jan Šulc 
myom
Dobrý den, je mi 49 let a mám po operaci odstranění dělohy pro myomatózu. Chtěla bych se zeptat po jaké době po operaci můžu mít pohlavní styk a zda již nelze otěhotnět ani při nechráněném pohlavním styku. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud vše probíhá bez komplikací, styk je možný obvykle po 6 týdnech. Otěhotnění není možné
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, beru svou první antikoncepci, která se začínala brát s prvním dnem cyklu. Dnes je to již 16 dní a stále krvácím. Ze začátku se MS po třech dnech ztratila, dva dny byla pouze dopoledne (zdálo se mi, že celou dobu šlo spíše o špinění), po 10ti dnech se vytratila, proběhl tedy styk, ale druhý den ráno se spustila nanovo. MS je světlejší a postupně se zintenzivnila. Mám obavu, že to není úplně v pořádku.
Prosím o radu.
Děkuji.
LN
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nepravidelné krvácení je v prvním cyklu užívání hormonální antikoncepce častým jevem. Doporučuji vydržet. V druhém cyklu se stav skoro vždy upraví
Antiko ochrana i tak funguje
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně užívání antibiotik v sedmidenní pauze. V třetí den v sedmidenní pauzy jsem začala užívat penicilinová antibiotika a šestý den pauzy jsem měla nechráněný pohlavní styk. Byla jsem v této době chráněná i přes to, že již antibiotika účinkovala? Děkuji. Tereza
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antiko ochrana by v tomto případě měla fungovat, byť může být vstřebání prvních tabletek dalšího platíčka užíváním antibiotik teoreticky narušeno. 
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobry den pan doktor chcem sa spytat mam na maternici 4,5cm myon a dve deti 10a3 rocne pred 8mesiacmi my lekar zistil ze mam myon uz my ho vioperovali a zase tam je lekar my odporuca odstranit maternicu no ja by som este chcela babo je mozne otehotniet mam 30rokov velmy pekne dakujem
mirka4321
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na uložení myomu a na  tom, zda roste či neroste. Otěhotnění při myomu s sebou nese riziko, že se bude myom v těhotenství zvětšovat a může být i porodní překážou nebo v extrému třeba vést k předčasnému porodu či jiné komplikaci.
Je možné se  pokusit o zmenšení myomu např. přípravkem Esmya
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den,
zajímá mě zda je pravděpodobné otěhotnění 2 dny před očekávánou menses? Ovulaci jsem zaznamenala cca 28.12. což je už skoro 14 dní. Je možné že třeba takto pozdě proběhne druhá ovulace?
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Obecně není otěhotnění krátce před očekávaným termínem menses zcela vyloučené. Dvě ovulace v jednom cyklu jsou ale velmi vzácné. Takže, pokud ovulace opravdu proběhla před 2 týdny, je početí extrémně nepravděpodobné
MUDr. Jan Šulc