Pátek 22. ledna 2021, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 22. ledna 2021 Slavomír

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST.Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

polyp
Dobrý den, jsem týden po odstranění polypu z děložního čípku, přes den jsem v pořádku, ráno nacházím stopy silného špinění. Po velké stolici se s hleny míchá hojně krve, poté krvácení také ustane. Je to ještě v mezích? Děkuji
timiti
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po týdnu byste již spíše krvácet neměla vůbec. Doporučuji kontrolu u lékaře

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, minulý měsíc jsem podstoupila hysteroskopii a rovněž odstraněni polypu. Slyšela jsem, že polyp často opět naroste, chtěla bych se zeptat za jak dlouho se většinou polyp opět objeví?
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Neexistuje jednoznačná odpověď. Někdy se polyp znovu objeví po pár měsících, jindy za rok či dva, velmi často ale již nenaroste nikdy MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den pane doktore, ráda bych znala Váš názor. Mám před plánovaným ivf, na uz nálezu dva drobné polypy cca 2 mm. Doporučoval by jste tak malé polypy odstranit ? Proč nelze použít k odstranění ambulantní hysteroskopii /dle lékaře je odstranění pod narkozou, s rozšířením děložního hrdla... je to nutné takto ? Děkuji.
Elen
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Přikláněl bych se k odstranění, obzvláště, jsou-li polypy přítomny delší dobu. Ambulantní provedení je podle mne možné - vždy ale záleží na postupech konkrétního pracoviště. Otázkou spíše je anestézie. I já považuji za vhodnou anestézii celkovou, protože může jít potenciálně o bolestivý výkon a pokud žena reaguje, znesnadňuje to celý zákrok. MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den, dvakrát jsem kvůli polypům v dutině děložní podstoupila hysteroskopii. Poslední gynekologické vyšetření zase ukázalo vysokou sliznici, důvodem jsou pravděpodobně opět polypy. Slyšela jsem, že hysteroskopie se provádí pouze dvakrát, poté se děloha odstraňuje. Mám se toho obávat? Je mi 54 roků. (Zatím užívám orgametril do příští kontroly.) Díky, D.
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud by šlo opět o polyp a histologický nález byl příznivý, nevidím odstranění dělohy jako nutnost MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den, je mi 54roků, mám děložní sliznici 8-9mm,rok jsem nemenstruovala, nyní špinění,lékař mě poslal na hysterodkopii + kyretáž, nemohli se dostat do dělohy - uzavřena, pak se zam dostali, ale vzali jen polyp, který tam byl a kyretáž neudělali, budu muset toto opakovat znovu?Mám strach z rakoviny , když mi lékař nezstále opakuje , že sliznice je vysoká,hormony jsem nikdy nebrala.Děkuji. nepomucena @seznam.cz
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Odstranění vysoké sliznice z dělohy a její histologický rozbor považuji za opravdu důležité. Je ale možné, že šlo jen o zmíněný polyp. Ukáže to UZ kontrola. MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den pane doktore, je možné, aby měl drobný polypek v horním rohu dělohy vliv na implantaci embrya po IVF ? Není umístěn příliš vysoko na to, aby vadil ? Doporučujete jej odstranit ? ps.: u lékaře IVF jej na ultrazvuku vidí, obvodní gynekolog jej nenašel :-). Pěkný den!
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Polyp může sám od sebe zmizet. Pokud ale přetrvává, může teoreticky bránit při jakémkoli uložení ímplantaci embrya. Takže bych se k jeho odstranění přikláněl. MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den,je mi 35 let a jsem zatím bezdětná V děložní dutině (u fundu) mi byl nalezen polyp 1,2x0,8 cm. Jsem objednaná na hysteroskopii.Moje obvodní gynekoložka mi slíbila, že zákrok lze provést pouze v analgosedaci (mám odpor k celkové anestézii), ale zákrok bude proveden v nemocnici a já na stránkách různých nemocnic čtu, že hysteroskopie se obvyklé provádí v celkové anestezii. Myslíte, že je možné polyp o uvedené velikosti u bezdětné ženy odstranit pouze v analgosedaci, nebo že se té celkové anestezii nevyhnu? V případě, že následná histologie bude v pořádku, mění se nějak moje šance na otěhotnění? Děkuji.
karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Považuji to za možné. Vnímání bolesti je ale velmi individuální - je tedy otázkou, nebude-li to pro Vás hodně nepříjemné. Lehké celkové anestézie se podle mne nemusíte obávat. Doporučuji se zeptat v nemocnici, kde výkon bude prováděn. Problém pro následné těhotenství by neměl být žádný. MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den, před asi dvěma měsíci mi byl odstraněn polypek z dutiny děložní, nyní lékař tvrdí, že v děloze je opět polyp - je to možné ? Jak hodně vadí polyp nebo myomek implantaci embrya - IVF ? Děkuji.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Opakovaný výskyt polypu je poměrně častý. Implantaci embrya může vadit poměrně výrazně (záleží samozřejmě na velikosti a uložení v děloze) MUDr. Jan Šulc
polyp
dobrý den pane doktore mam jít na odstranění polypu ale nevim jestli ho mam na čípku nebo v děloze na 2dny do nemocnice.chtěla bych vědět za jak dlouho po zákroku mohu jít do práce.děkuji
mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Záleží na rozsahu výkonu. Nevím-li, o jaký polyp jde, je těžké se vyjadřovat. Často není neschopenka vůbec nutná, případně stačí několik dní. MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý deň, bola som v ČR na ambulantnej hysteroskopii, prosím o vysvetlenie výsledku: polyp tela deložního endocervix A1, B1 - ve dvou vzorcích částice endocervikálního polypu s pravidelnou cylindrickou výstelkou na povrchu i ve žlázkách. Ve stromatu mírný disperzní lymfocytární infiltrát. Prosím o vysvetlenie ohľadom toho lymfocytárního infiltrátu a čo s tým ďalej treba. Ďakujem veľmi pekne, Závodná.
Závodná
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde o reakci tkáně na polyp. Není to nikterak závažný nález. MUDr. Jan Šulc
polyp
dobry deň,pred dvoma mesiacmi som bola na ultrazvuku a lekár mi povedal že mam polyp na maternici,a že sa mam prisť ukázať kratko po menštruacii.Prišla som na 5 deň po menštruacii a po prehliadke mi povedal že polyp sa vyplavil von,ale ja mam viac krat v priebehu dňa výtok a zda sa mi akoby sa mi tie polypy dookola tvorili a vyplavovali sa von,chcem sa opytať či je dovod na paniku a či vyhladať hneď lekára.vopred dakujem za odpoved.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Polyp v děloze a výtok spolu s vysokou pravděpodobností nesouvisí (tedy,nejde-li o krvavý výtok). Pokud polyp již nebyl na UZ patrný, nemusíte podnikat nic. MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den prajem.25.2.som bola na kyretázi,pri ktorej mi bol odstránený polyp v dutine maternice.chcela by som sa opýtat,kedy by som mohla začat s cvičením aerobicu a kedy by som mohla mat pohlavný styk. dakujem .
sharon
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nemáte-li obtíže a nekrvácíte, je možné začít cvičit po několika dnech a po cca týdnu je možný i pohlavní styk MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobry den, daju sa polypy maternice zistit ultrazvukom?
Deni
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Polyp v děložní dutině se UZ zjistit dá. Polypna čípku děložním nikoli. MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den, mamka byla u gynekologa a ten ji odstranil polyp bez anestezie v ambulanci (nejspíš tedy na děl.čípku). Řekl ji, že výsledky budou v lednu. Dost nás to vystrašilo. Mamce bude 50 let. Je možné, že by to mohlo být zhoubné? Všude čtu, že spíš ne. Když jí to odstranili přímo v ordinaci, šlo o ten polyp nebo to mohlo ještě něco vážnějšího? Pane doktore, můžete nám trošku osvětlit situaci před Vánoci, máme doma strach.
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. S vysokou pravděpodobností jde o zcela nezávažný nález. Histologický rozbor někdy opravdu trvá poměrně dlouho. Myslím si ale , že není důvod si tím kazit vánoce. MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den. Mám problémy s děložním hrdlem. Často mě to při sexu bolí a krvácím. Doktorka mi našla polypy. Cytologie ale byla v pořádku. Ale pořád krvácím. Jsem mladá a mám strach,že bych kvůli tomu v budoucnu nemohla mít děti (bylo mi řečeno,že je dost velké riziko). Má matka měla též problémy s děložním hrdlem (odstranili jí ho). Bylo by lepší,začít se pokoušet o dítě,abych s tím pak neměla problémy? Počítali jsme,že tak za dva až tři roky bysme si mimčo pořídili. Nevadilo by nám mít miminko už teď. Jde mi jen o to,jak velké tam je riziko do budoucna (kvůli dalšim dětem). Děkuji a přeji hezký den. Dita
DIta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Polyp čípku by se měl dát odstranit. Nepravidelné krvácení je třeba řešit. Po stránce otěhotnění podle mne nepředstavuje takový polyp zásadní problém. Samozřejmě za předpokladu, že jde o polyp nezhoubný, což je při negativní cytologii vysoce pravděpodobné. MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné snažit se o otěhotnění při diagnóze polypu 2 x 2 cm? Žádné odstranění není plánováno. Pouze sledování velikosti. Vzniká nějaké riziko pro plod? Děkuji.
polyp
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Musíte uvést, o jaký polyp jde- v dutině děložní? na čípku? jinde? MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den,byl mi zjištěn polyp na čípku,cytologie je v pořádku.Jsem objednána na jeho odstranění-není možné polyp jen sledovat nebo nemůže sám zmizet? Podobně mi zmizel myom a cysta.Četla jsem,že po odstranění se polypy často opakují,jelikož se nezjištuje příčina jejich vzniku.Děkuji
zdena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde o to, jak velký je polyp a jakého je charakteru. Aniž ho vidím, je těžké radit. Někdy polyp může opravdu zmizet, ale je to vzácné. Spíše bych se ale přikláněl k odstranění MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den,při prevenci byl zjištěn polyp na děložním čípku.Při objednání na jeho odstranění bylo řečeno,že to bude až podle výsledku cytologie.Znamená to,že také odstraněn být nemusí? Děkuji
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Spíše jde o to, že při nedobrém výsledku cytologie by se mohl plánovat větší zákrok MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den, jsem 14 dní po hysteroskopii s následnou abrazí dělohy z důvodu delšího menst.krvácení - až 12 dní (od slabulinkého špinění přes normální intenzitu až po slaboulinké špinění), dle histologie polyp bez dysplastických změn, mám přijít na kontrolu za 3 měsíce, zda bude sliznice opět vyšší a nebude tam opět polyp....zapomněla jsem se lékaře zeptat, zda se mohu snažit o otěhotnění, resp. jestli je závada, když bych otěhotněla před touto kontrolou, jestli se snahou nemám počka až po této kontrole a za jak dlouho po výkonu mohu mít pohl.styk. Děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. S pohlavním stykem byste měla vyčkat až do doby po první menstrauci. Podle mého názoru se pak o otěhotnění snažit můžete, protože ale nemám k dispozici všechny informace o Vašem zdravotním stavu, určitě doporučuji poradit se se svým gynekologem. MUdr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den, mám podstoupit kyretáž dělohy (z důvodu dlouhého menstr.krvácení od slab špin přes norm krvácení po slab špin až 12 dni - menstr jsem ale vždy mívala delší cca 7 dní),nejdříve nasazena atb skrz možný zánět, pak norethisteron-nepomohlo, na UZ je "něco" viditelného prý snad polyp. Problém je, že mě už přes 4 měsíce trápí kašel, chodím po doktorech, zatím bez výsledku, ted mě čeká alergologie, z důvodu kašle mě gyn nechce na tento zákrok vzít, z důvodu možných kompl při narkoze, mám se objednat, až nebudu kašlat, prý to nespěchá, možný nádor je prý velmi nepravděpodobný v mém věku (34 let)....myslíte, že se nemusím obávat, že by došlo k nějakému prodlení než bude zákrok proveden? Jsou to 4 měsíce co mám jít na tento zákrok+několik měsíců, co mě to dlouhé menstr krvácení "trápí", bolesti žádné nemám, klas. menstr. jako vždy, mezi menstr nekrvácím, ani po pohl. styku. Děkuji za Váš názor. Bojím se.Jsem bezdětná.
JanaJ.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Riziko odkladu nepovažuji za velké. Myslím, že jeden nebo dva měsíce navíc neuškodí. Neznám ale přesně nález, takže zcela zodpovědně poradit nemohu. Spíše než kyretáž bych doporučoval hysteroskopii s cíleným odstraněním patologického nálezu. MUDr. Jan Šulc
polyp
lékař mi sdělil.že mám v děloze větší množství děložní sliznice i když memzes mám dostat až za týden,po menstruaci jdu na kontrolu jestli tam ten nárust bude ,nebo ne,kdyby tam byl co by to mohlo být,děkuju
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. UZ nález vyšší sliznice po menses by mohl znamenat, že je v děloze polyp. Ten je vhodné odstranit pomocí hysteroskopie. MUDr. Jan Šulc
polyp
Název dotazu: vyšetření čípku Text dotazu: Dobrý den,prosím o informaci,co znamenají čísla (např.1,2-3),která gynekolog sděluje sestře při vyšetření děložního čípku a také jak závažný je nález polypu na čípku.Děkuji
věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Při posuzování nálezu na čípku často užíváme lokalizaci dle číselníku hodinek. Je-li to ale tentio případ, jistě nevím. Nejjednodušší je, když se svého lékaře přímo zeptáte. Jistě Vám to vysvětlí. Závažnost polypu záleží na jeho velikosti a na kolpo a cyto nálezu. MUdr. Jan Šulc