Sobota 16. října 2021, svátek má Havel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 16. října 2021 Havel

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

PremiumPoradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST.Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

bolesti
Dobrý den, je mi 50 let a mám před menstruací a těsně pod levým prsem jsem si nahmatala větší tužší útvar něco jako cizí těleso, který je tvrdší a na pohmat bolí. Před rokem jsem byla na mamografu a bylo vše v pořádku. Mám strach, aby se nejednalo o něco nebezpečného. Je potřeba nebo nutnost se objednat znovu na vyšetření nebo zatím ještě mám počkat? Musím mít doporučení lékaře, aby mi vyšetření uhradila VZP nebo není potřeba. Děkuji za odpověď.
Ivana
výtok
Dobrý den, je mi 53 let, již 4 roky nemám menstruaci. Před půl rokem jsem po pohlavním styku dostala silný vodnatý výtok bez zápachu. Byla jsem u gynekologa, který provedl výtěr, vše bylo negativní, jen že nemám přítomny žádné laktobacily. Brala jsem čípky, volně prodejné v lékárně. Chvíli se to zklidnilo. Teď již tři měsíce, vždy po pohlavním styku dostanu vodnatý výtok (bez zápachu). Pohlavní styk je bolestivý (vaginální suchost). Prosím o radu, jestli znovu mám navštívit gynekologa, nebo se to časem upraví samo. Mám obavu, aby to nebylo nádorové onemocnění. Chodím pravidelně, jednou za rok na preventivní prohlídky.
Marie
těhotenství
Dobrý den,

jsem 15. den po KETu. Vše probíhalo bez komplikací. Před týdnem jsem si dělala těhotenský test a výsledek byl pozitivní. V neděli další a opět pozitivní. Včera jsme byla na krvi a hodnota HCG je 112. Zítra jdu na opakování testu, protože prý se nedá jednoznačně říci, jestli jsme nebo nejsem těhotná. Dneska ráno jsem si dělala test clear blue a je rovněž pozitivní s hodnou 1-2, což dle tabulky odpovídá 4tt. Stejně jako dle data poslední měnstruace. Chci se zeptat, zda je naděje, že hodnota hcg vzroste?
Děkuji
Hezký den
Kristýna
těhotenství
Dobrý den,
co bývá příčinou předčasných porodů? Dá se těmto porodům nějak předcházet či dokonce zabránit?
Děkuji
Nikola
výtok
Dobrý den, občas mě trápí nazelenalý výtok s bílými hrudkami. Nijak nesvedi, potíže jiné nemám, je nepravidelný. Přítel začal na sobě cítit změnu v okolí penisu, jako je výtok (lehce zelený až bílý, zapáchá), svědění a bolest při curani. To vše v radu tři týdnu. Jedna se snad o nějakou pohlavní nemoc, o které jsem nevěděla, ze mám?
Ještě dodávám, ze jsem prelecena na kvasinkovou infekci
Karla
bolesti
Dobry den, prosim vas mam 14 dni spozdeni normalne mivam tak 3dny ale posledni dobou se mi to menilo na 6 dnu ale ted uz 14dni nevim co se deje.Poboliva me zensky organ a nemuzu se milovat s pritelem vse me boli dokonce i zada je to jine nez pred menstruaci.Muzete mi poradit prosim co mam v teto situaci delat?dekuju kolackova
Pavla
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den. 25.10. jsem dostala menstruaci, po 14 dnech - cca v době ovu (11.11.) jsem začala krvácet znovu. Doplňuji, že se snažíme otěhotnět a v průběhu plodných dní jsme měli nechráněný pohl. styk. Jelikož krvácení stále trvalo, tak 20.11. jsem byla u gynekologa, prohlédl mě a řekl, že vše vypadá v pořádku a že i folikul se zdá být velký, ale z důvodu snahy otěhotnět mě objednal na krevní testy, které mám podstoupit v polovině svého dalšího cyklu - vypočítal dle možné menstr. 11.11. že by to mělo být někdy první týden v lednu. 21.11. jsem si na zkoušku udělala těhotenský test a ten se ukázal pozitivně, i když jsem stále krvácela. 23.11. jsem měla silné bolesti v podbřišku a krvácení sílilo, takže jsem si zkusila udělat 24.11. znovu test a čárku už je pouze jedna (druhá je opravdu hodně slabá) - předpokládám, že se jedná o spontánní potrat? Kdy mám tedy počítat, že bude menstruace abychom se mohli dál snažit o dítě?
Veronika
těhotenství
Dekuji za rychlou odpoved, DR me drive jak za tyden(naplanova ko po 3 tydnech) nevezme...dnes se pridal i dost bolestivy zaludek...nevolnosti a pocit na zvraceni zustava,velna plynanost ( + krkani) pri ko pred 3 tydny to vypadalo na 1 plod,1 dutina a byl viden pouze 1 plod se srd. akci ( ko za tyden jeste potvrdi s jistotou- v rodine vicetne teh. hodnekrat....) Se stitnou zlazou jsem se pres 20 let lecila nyni 3 roky v klidu Ko odber byl pred mesicem, jsem bez leku pry hodnoty ok, ty jaterni testy si necham udelat,Covid test negativni....
Vladka
Neplodnost
Dobrý den pane doktore,
můžete mi říct, jak je možné, že mám ovulační hlen, i když nedochází k ovulaci? A můžu požádat svého gynekologa o pravidelné ultraz kontroly kvůli zjištění ovulace, nebo to dělají pouze ve specializovaných centrech? Díky
Lída
antikoncepce
Dobrý den, užívam dayllu 8 mesiacov a menzes nedostávam uplne presne na den. Jeden mesiac dostanem 5.den pauzy a druhý mesiac 6.den pauzy..a takto sa mi to strieda..prečo je to tak a je to v poriadku?
Zuzana
výtok
Dobry den.
Chci se zeptat:1.Zda se da z "MOPu"zjistit i pritomnost pohl.prenosnych bakterii jako je kapavka,chlamydie,ureaplasma ci mycoplasma?2.Nebo pokud vyjde spatne MOP na nejakou bakt.infekci,zda se da usuzovat,ze je mozna i pritomnost pohl.prenosne choroby a od toho testovat pripadne na ne cilenou kultivaci(napr.na chlamydie ci kapavku..).3.Kdyz vyjde MOP jako 0 ci VI,da se usuzovat,ze zena nema zadny problem pripadne ma jen kvasinkovou infekci(MOP VI)?Dekuji - otázka upravena poradcem
Lenka
výtok
Dobrý den,
Již rok trpím výtokem, který je lehce nazelenaly až nažloutlý a má tvarohovitou strukturu (takové kousky), skoro bez zápachu. Léčila jsem se s kvasinkovou infekci, nicméně tento výtok vždy přichází po antibiotikach nebo po/před menstruaci a vždy brzo odezní.
S partnerem jsme spolu dva měsíce a před třemi týdny jsem měla antibiotika na mocak a začal projevovat na sobě pálení při curani, častou potřebu a také výtok, průhledný.
Je možné, ze se jedna o nějakou pohlavní nemoc nebo spíše o kvasinkove potíže, předem děkuji.
Kristyna
klimakterický syndrom
Pan doktor, chcela by soim sa opytať, že čim to je ovplyvnene, že sa FSH hodnoty v krvi menia. Som v obdobi klimakteria , menzes meška 10 tyždňov a keď mi menzes meškal 2 tyždne , tak som mala hodnotu FSH - 62 a teraz opäť kontrolovany a FSH 41,3.Sliznica maternice je nizka.Nemalo by to byť opačne, že čim bližšie k poslednej menšruacii, tak by mal byť FSH vyššie?Neviem, či to nemože aj suvisieť s tym, že mi pri odbere praskla žila a sestička mi nabrala možno iba 1 ml krvi. Či aj to mohlo ovplyvniť vysledok vyšetrenia. /Ďakujem za odpoveď.
Iveta
antikoncepce
Dobrý den,
vynechala jsem omylem 3krát po sobě antikoncepční pilulku diane35 a začla mi menstruace asi týden po normální menstruacu Několik měsíců jsem neměla sex, takže otěhotnět nemohu. Co se mi děje a jak postupovat?
Lucka
různé
Dobry den,
je mi 21 let a pred skoro 2 mesici jsem mela zanet mocaku (byla jsem na sonu bricha a vse bylo v poradku). Od te doby jsem ale zaznamenala, ze pri styku me nekdy vevnitr neco "zavazi" a je to takova pichava bolest,. ale to jen nekdy. Jindy zase mam krvaceni pri pohlavnim styku, ale nic me neboli a zjistime to vetsinou az potom. Na navsteve u gynekologa jsem byla 5 dni zpet a jsem zdrava, tudiz si to nedokazu vysvetlit. Kazdopadne jsem dnes nahmatala u vaginalniho vstupu, ze mam jednu cast takovou o dost vetsi a obcas to citim i kdyz si rovne sednu. Za radu budu moc vdecna, dekuji. - otázka upravena poradcem
Michaela
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, p. doktore,
mám myomy , jinak nic nezjistili a začala jsem náhle silně krvácet. Byla mi udělána kyretáž, 2 dny po kyretáži jsem špinila, pak nastalo zase krvácení, i když menší. Byla jsem v nemocnici a tam mi dali injekci na zastavení a Norethisteron. I při něm krvácím, už jsem dobrala 3krát 1 tbl. 3 dny a stále krvácím / 3-4 vložky denně/. Jsem už zoufalá a nechce se mi zpět do nemocnice. V pondělí zajedu za lékařem. Co by mohlo být příčinou, že ani Norethisteron nezabírá?
Velmi děkuji.
Janka
těhotenství
Dobry den, 22-25.9. probehl samovolny potrat v 5 tt,u dr jsem nebyla, odeslo to samo, 12.10. ovulace a styk prerusovany, otehotnela jsem neplanovane, u Dr tehotenstvi potvrzeno, jedna se o me 3 teh, ( kdyz nepocitam ten potrat v zari, 2 deti ok) nyni cca 9 tt od posl MS 8 tt od ovulace a sexu, mam silene priznaky-hrozne nevolnosti ( z predchozich tehu jsem mela celodenni mirne-ale tohle je mnohem horsi) nafouklost, tlak na bricho, bolesti v podzebri - takove tlaky znam z predchozich tehu ale az tak 8-9 mes. celkove unava,navaly horka a zimy,bolest podbrisku a vazu az do kreci.... spatne to ted snasim, je to dano tim ze jsem otehotnela hned po tom potratu?(3 tydny) Nebo tam neni souvislost? Je to normalni?Jsem zvykla fungovat na 200%...a nyni to nejde... Je mi opravdu hodne zle, lezim co jde, ale skloubit s domacnosti a peci o 2 male deti je docela masakr...dekuji
Vladka
různé
Dobrý den,
prosím, co znamená v medicíně EX? Na netu jsem našla více významů.
V mé zprávě se píše ,,ukončení horm. léčby, poté EX". Jak by to mohlo být prosím myšleno ?
Děkuji a hezký den - otázka upravena poradcem
Hana
nepravidelnost v krvácení
Dobry den, jsem rok od porodu a stale kojim. Mam zavedenou mirenu, je mi 30 let. Zhruba 3 mesice po styku lehce spinim, nalez u gynekologa negativni. Muze to mit spojitost s kojenim? Pripadne i s velkym sitim po vex porodu? Zadne dalsi obtize nemam. Dekuji
Jana
antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci diecyclen a zapomněla jsem si napsat doktorovi o nové balení. Dnes jsem si měla vzít první prášek po menstruaci, ale už mi došla a je sobota. Bude vadit, když si vezmu dnes a zítra atikoncepci Mirelle od kamarádky a pak budu pokračovat v mojí antikoncepci?
Andrea
antikoncepce
Dobrý den, mám 40 r. a od cca 38 mi už začal blbnut menzes, chodil plus minus načas, len problém bol ten, že nechcel skončit, tak po vylučení org.príčin mi lekár nasadil hatk.menzes sa mi krásne upravil, je pravidelný a kratší a slabší..momentálne užívam 8 mesiacov, avšak v letáčiku som sa dočítala, že pri hatk je vyššie riziko ca prsníka..je to naozaj tak? maju tabletky zlý vplyv na prsníky? kedže bez tabliet by som pravdepodobne musela na hysterektomiu, kedže som viac krvácala, ako nekrvácala...dakujem
anna
různé
Dobrý den, je mi 15 let a mám na šourku cysty. Je jich dost. Když jsem byl u doktorky, tak mi řekla, že se jedná o cysty a že na operaci můžu jít kdykoliv. Jenže se mi zdá, že to cysty nejsou. Furt mě to hrozně svědí a poměrně často se tam objevují nové a ty staré rostou. Předem děkuji za odpověď.
Josef
nepravidelnost v krvácení
Pan doktor, mam 52 rokov a som v obdobi klimakteria. Menzes meška 2 mesiace, vyška sliznice 4 mm. Robil mi aj horm. profil vysledky - FSH 40,3, LS - 36.Mam to brať už ako definitivne skončenie menštruačneho krvacania, alebo sa ešte menzes može objaviť? Ďakujem za odpoveď.
Iveta
bolesti
.Dobrý den mám na vás prosbu vím nejde určovat diagnozu po internetu ale k věci před 2 dny jsem zacala cítit silný vytok s kouskami dnes se pridala ostra bolest podbrisku spíš levého vajecniku a trochu palivost v pochve.muze to být zánět nebo něco jiného?jsem hodně naladova a MS má přijít za 9dni.styk jsem měla před 10 dny a pak ještě za 2 dny znovu.chteli by jsme mimi ale zdá se mi to blbost.ale když jsem měla před pár měsíci zánět močových cest tak to bylo úplně jiné žádná bolest v podbrisku jen curani s krvi bokest pochvy palivost.hrozna bolest.tak nevím co by to mohlo být.dekuji je mi 31 let. - otázka upravena poradcem
Hana
Umělé oplodnění
Už to vím, měl by jeden X-ový chromozom navíc, měl by XXY, což je Klinefelterův syndrom.Je to prý docela časté, má to 1 chlapec z 1000 narozených prý, dle statistiky.Mají sníž.hladinu testosteronu, bývají sterilní, ale jinak v podstatě normální jedinec s plnohodnotným životem, žádné mentální ani tělesné postižení.Prý se to často vůbec nepozná a přijde se na to až když chce ten muž založit rodinu.Vůbec nechápu zničení tohoto embrya, není to žádná šílená vada neslučitelná se životem, atd....Děkuji za váš čas a odpovědi
V.
výtok
Dobry den,pane doktore.Jak dlouho muze trvat nez zabere jenamazol na kvasinky?Mela jsem je pred 2m(stery od dr)jenamazolem preleceno a ok.Asi po mesici se mi zdalo,ze zase neni vse ok.Pritel me prstil a prst zapachal jak drozdi.Nicmene jsem nic nepocitovala.Vse bez vytoku.Nasledne jsem mela zanet mocovych cest (E-coli)a dostala Atb(druha v ramci 3 tydnu-penicilinova a cefasporinova).Hned jsem mela opet pocit mykozy a nasadila Fermalac-zapach jiz nebyl(zadne vytoky doposud).Na Vasi radu jsem ale dala radeji ten jenamazol,a po 3 dnech je to lepsi,min mi prijde,ze nejsem uvnitr otekla..ale stejne obcas citim paleni,svedeni jiz nemam(vse spis k posevnimu vchodu).Jsem den pred Ms,3 aplikace,mam po Ms pokracovat dal,zkusit neco jineho ci navstivit po MS gyndr?Je mozne,ze jde i tak o mykozu a jenamazol zatim plne nezabral?Dekuji
Renata
myom
Dobrý den, je mi 50 let a mám 3 myomy o velikosti 7-9 cm, potíže žádné nemám. Je mi doporučována operace s odstraněním dělohy, které se však snažím vyhnout. Je možné, že pokud na operaci nepůjdu, že mi hrozí do budoucna i až budu po přechodu možnost krvácení z důvodu myomů a mohla bych být v důsledku masivního krvácení ohrožena i na životě? Děkuji za odpověď.
Jana
různé
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc. Před dvěma dny, to je 17.11. jsem se při prstění škrábla uvnitř vagíny. Tekla mi trochu krev a včera mě to také bolelo, dneska pociťuji menší štipkání. Je to závažná věc, měla bych navštívit svého gynekologa nebo bude stačit to nechat zahojit? Děkuji za odpověď.
Iva
Umělé oplodnění
Dobrý den,
děkuji za odpověď na mou otázku k likvidaci embryí po NGS.Před IVF jsme podepisovali ty klasické dokumenty.Vůbec si teď nemůžu vybavit jestli jsme podepisovali ještě něco dalšího, ale určitě tam nebylo nic, že mohou být embrya zničena, to bychom nepodepsali.Vím, že nejste genetik, ale nevíte co znamenají údaje u těch embryí po vyšetření NGS, u prvního je euploidní(to bylo jako v hodné k transferu a transferováno), u druhého je +X, u třetího je -22.Všechno to byla embrya mužského pohlaví.Děkuji za odpověď.
V.
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,
mám dotaz ohledně embryí po NGS vyšetření.Zda embrya, která po tomto vyšetření vyjdou jako tzv.nevhodná k transferu se likvidují bez vědomí páru.Před ivf se podepisuje, že lze embrya zlikvidovat jen po souhlasu a podpisu páru(nebo neplacení mražení a nereflektování na upomínky).Na embrya po NGS to neplatí?Po NGS jsmeměli jedno embryo vhodné k transferu, to se bohužel neudrželo.Ale chtěli jsme pak transferovat i dvě zbylá embrya, která vyšla jako pravděpodobně nevhodná k transferu.Byli jsme šokováni, protože nám bylo řečeno, že jsou už zlikvidovaná.Přitom bylo i zaplaceno v balíčku ivf i mražení embryí na celý rok.Je to běžná praxe takto likvidovat embrya poNGS nevhodná k transferu?
Děkuji za odpověď
V.
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore hodně sem krvácela říjnu měla sem to 2 s září nic můj gynekolog mě vyšetřil a poslal mě abych se objednala na zákrok tekutiny spíš to byli polyp ,16.11. jsem byla na zákrok přes narkózu trvalo to 15 až ,,20 minut dělali mi to přes horoskopii zákrok dopad bez komplikací a najednou sem přestala krvácet chci se zeptat to znamená že to je pořádku děkuji za odpověď
Šárka
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore hodně sem krvácela říjnu měla sem to 2 s září nic můj gynekolog mě vyšetřil a poslal mě abych se objednala na zákrok tekutiny spíš to byli polyp ,16.11. jsem byla na zákrok přes narkózu trvalo to 15 až ,,20 minut dělali mi to přes horoskopii zákrok dopad bez komplikací a najednou sem přestala krvácet chci se zeptat to znamená že to je pořádku děkuji za odpověď
Šárka
potrácení
Vážený pane doktore, v letošním roce jsem prodělala 2 potraty. První ZT s revizí v 9tt (těhotenství po více než roce snažení), druhý SP v 7tt bez revize (tentokrát těhotenství do dvou měsíců snažení). Při druhém byl kvůli špinění od počátku nasazen Utrogestan a užívala jsem ActiveFolic. Již po první příhodě jsem si nechala vyšetřit štítnou žlázu (TSH 1.366 mU/l, FT4 volný 13,0 pmol/l, FT3 volný 3,9 pmol/l), glukóza také v normě. Nyní mám za sebou genetické vyšetření: karyotypy, CFTR, SMA, Leiden a F II Protrombin vše bez nálezu. Základní spermio partnera v pořádku. Vím, že k dalším vyšetřením se přistupuje až po 3. potratu, ale zajímalo by mne, zda jsou nějaká, která bych si mohla vyžádat(zaplatit) již teď, případně jak dále postupovat? Je mi 32, já ani partner zatím žádné dítě nemáme. Děkuji
Lenka
výtok
dobry den chci se optat letos jme byli s pritelkyni již přelečeni 3x atb naposledny sme je meli 20dni na mikoplazmata tušim vždy nas gynekoložka přelečila oba,což je dobre, ale opet ma přitelkyně 3den po stiku bili výtok a svedeni v horni časti pysku a červene fličky z vnitřni strany pysku, po tydnu prejde,tak jsme zkusili styk s kondomem ale taky se dostavila ta sama potiž ja jako partner nikdy žadny problem nemel svedeni vyrazku nebo cokoli nemohu byt nosičem nečeho?co s eu me neprojevuje ale přežilo by ATB, ale už sme byli prelečeni letos tolikrát že nas to už štve, zaraži nas to že potiže se objevili i po styku s kondomem, kdybych byl připadny přenašec,pres kondom by se nic prenest nemelo,taksi kladu otazku co jako chlap mohu prenašet? partnerku mam jen jednu
Radim
těhotenský test
Dobrý den,
Ve výsledcích z laboratoře mám HCG celkové < 0,1 U/l. Znamená to tedy, že nejsem těhotná? Nejsem si jistá tím, co znamená to "Celkové" u HCG.
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
antikoncepce
Dobrý den beru ha Birgi pravidelně a dávám si i pozor na to, abych nejedla něco, co by mohlo narušovat ochranu. Čtvrtý den pauzy se mi vždy rozjede ms a v den kdy si mám dát aktivní pilulku je už hodně silná. Jedná aktivní tableta krvácení jen zmírní ale nezastaví- trvá to 2-3 dny. Jsem chráněná a je to normální?
Barbora
Umělé oplodnění
Děkuju za odpověď budu tedy pokracovat jestli Vás ještě mohu požádat ..trošku upřesním ..měli jsme na spermie tzv šneka na výběr nejlepších spermií a půlka vajíček byla přirozeně spojená a půlka icsi ..Mám poslední zamrazene a nevím jestli ještě něco zkusit.Tzv.lepidlo na embryo ?Jakou stimulaci máte na mysli?popř vylepšení..dekuju
Alena
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala ...je důležité imunologicke vyšetření? Již jsem podstoupila 5iui celkem za poslední 3,5 roku dále pak 1IVF z toho bylo celkem 18 vajíček a zůstaly 3 embrya z toho proběhl:1 ET (dávali mi preventivně prednison,utrogestan) pak 1 Ket v nativu pouze ovitrelle a duphaston a bohužel ani jedno nevyšlo. zbývá pouze poslední zamrazene embryo.Na klinice mi dělali vyšetreni HycoSy,AmH(2,58),Fsh,Lh, Tah,Tpo,Apla vše v pořádku nic nenašli a spermiogram přítel naprosto ukázkový.Jsou ještě nějaké vyšetření které by mohli provést o které bych si mohla zažádat, které by jste doporučoval? Děkuji
Alena
různé
Dobrý den, p. doktore,
prosím, mohl byste mi poskytnout odpověď na otázku , jak se zjistí hyperplazie endometria? Zjistí se to už ze samotné hystereskopie nebo až potom prozkoumáním vzorku v laboratoři? Děkuji Vám velice.
Zuzana
antikoncepce
Dobrý den, vážený pane doktore, prosím o radu. Beru pravidelně několik měsíců antikoncepci Foxinette neo. V pátek jsem měla pohlavní styk-partner do mne ejakuoval. V sobotu jsem si vzala předepsané antibiotika Azitromycin Sandoz 500 mg, která mám brát 3 dny a pak zase za 14 dnů další 3 dny. K tomu jsem začala zavádět čípky Macmiror complex 500. Mám se obávat otěhotnění kvůli pátečnímu povyražení? A kdy nejdříve je možné mít sex bez snížení účinnosti prášků? Děkuji mnohokrát za rady!
Sylvie
Neplodnost
Dobrý den pane doktore,
s manželem se pokoušíme 7 měsíců o miminko, zároveň 7 měsíců neberu HA. Cyklus se dal dohromady dobře, ale říkám si, zda už není načase to začít řešit. K paní doktorce mám jít v lednu a kdybych do té doby neotěhotněla, tak mě napadlo jít třeba na vyšetření do Gennet centra. S manželem nám ještě není 30, takže nikam spěchat nemusíme, ale i přesto chci znát Váš názor, jak byste postupoval Vy? Co byste mi doporučil? Děkuji
Markéta
těhotenství
Dobrý den, pane doktore. Chci se zeptat, zda zvýšený krevní cukr a cholesterol mohou mít nějaký výraznější negativní vliv na otěhotnění. Váhu mám normální (BMI 21), věk 30 let. Děkuji, Klára
Klára
nepravidelnost v krvácení
Dobrý večer, mám dotaz, 31.10 jsem dostala MS ,trvala 6 dní. Dnes 16.11 jsem začala špinit. MS bych měla dostat 27.11. Menstruaci mívám po 24 až 34dnech. Již se mi toto stalo před rokem, s tím že jsem místo špinění slabě krvácela. Potom jsem menstruaci nedostala, prosinec a leden. Byla jsem na kontrole na gynekologii. Pani doktorka mi dala vyvolávací injekci, MS se dostavila, byla v celku pravidelná celý rok + -24 až 34 dnů. A nyní se to po roce opakuje. Je mi 47 let, antikoncepci neberu již 7 let. Poslední kontrola v lednu 2020. Nyní jsem objednaná na 12.1 2021. Je možné že by to mohl být začínající přechod. Paní doktorka říkala že už mensruace nebude tak pravidelná. Může to takto zlobit zas až po roce? Děkuji Hana
Hana
kojení
Dobrý večer pane doktore, chci se zeptat jsem 7 měsíců po porodu, stále kojíma pořád se mi nedostavila menstruace v šestinedělí problém nebyl ale po tom období nic.... Až teď asi 3 dny vždy když se utru mám jakoby hnědý výtok co někdy doprovází svědění pochvy, mám mírné bolesti v podbřišku jako při menstruaci chci se zeptat zda je to normální popřípadě o co by mohlo jít moje doktorka to teď řešit nechce když kojím prý je to normální ale mám obavy, s přítelem máme chráněny pohlaví styk moc děkuji za zprávu
Martina
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, pane doktore,
objevilo se mi jednodenní velmi slabé krvácení (špinění narůžovělé), za týden zhruba mám dostat menstruaci. Mohlo by se jednat o nidační krvácení? Antikoncepci již neberu 6 měsíců.
Děkuji. Hezký den.
Vlaďka
antikoncepce
Dobrý den, má pití v pauze na ha vliv na to , zda dostanu pseudomenstruaci?
Zuzana
Neplodnost
Dobrý den, je mi 44 let a chtěla bych ještě další dítě. Doporučujete se snažit ještě přirozeně či je vhodné neztrácet čas jít již na umělé oplodnění? Co se týká umělého oplodnění doporučujete ještě v tomhle věku inseminaci či již IVF s darovanými vajíčky a nativní cyklus? Děkuji za odpověď
Karolína
výtok
Dobry den,pane doktore.
Asi pred 2 mesici jsem mela mykozu(jen lehke svedeni).Fermalac nezabral,ster od dr-kvasinky,nasazen Jenamazol.Zdalo se vse ok.Nasledne asi mesic na to me chytila angina(Ospen 1500) a zanet mocaku(domaci lecba),soucasne opet pocit obcasneho lehkeho svrbeni v pochve(jen nekdy).Domaci lecba mocaku zabrala jen castecne.Nasledne moc odebrana ke kultivaci s vysledkem e-coli a dg. IMC a nasazeni atb(Zinnat 500).K tomu uzivam biopron 9 a davam si preventivne opet fermalac(zatim 2tbl pocit v pochve je lepsi).Otazla zni:Muze byt ecoli i v pochve?Jak by se projevila?Vytok nemam.Zabere Zinnat, i kdyby byla.v pochve?Mam navstivit radeji i gynekologa nebo pockat?Dr pry udela znova kultivaci moci po dobrani atb.Rada bych se po doleceni nejak zrestartovala a zacla se snazit o dite...Dekuji
Renata
prevence
Dobrý den pane doktore, chodím každý rok na preventivní vyšetření na gynekologii. Již mám tři děti, nejmladšímu je 5 let. Každé vyšetření do nynějška proběhlo v pořádku, tedy nikdy mi doktorka neřekla, že by bylo něco v nepořádku.Až nyní mi poprvé v životě volali z ordinace, že se mám dostavit pro poukaz na další vyšetření v návaznosti na výsledky vyšetření - cytologie. Doktorka mi dělala stěr a zároveň vaginálním ultrazvukem kontrolovala dělohu. V tu dobu mi říkala, že vše je v pořádku (ten ultrazvuk). Ráda bych se zeptala, jaká je pravděpodobnost, že výsledky cytologie jsou velmi závažné? Nebo spíše, bojím se toho, proč mě posílají na další dovyšetření a zda má situace nemůže být tak vážná, že by případná nějaká další léčba mohla být neúčinná? Pořád si říkám, že kdyby se něco našlo, musí to být velice čerstvé, nebo se mýlím? Mohlo by se stát, že by za ta léta mohlo dojít k přehlédnutí něčeho, co se vyvinulo nyní již do vážného stavu a odhalili to až nyní? Děkuji za odpověď.
Amélie
různé
Při bílých tabletkách mám držet jenom dny tedy pauzu nebo až doberu poslední bílou tabletku, tak další platíčko. Děkuji předem za odpověď
Daniela