Pondělí 2. srpna 2021, svátek má Gustav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 2. srpna 2021 Gustav

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Ostatní
Dobry den,pred 18lety jsem prodelala ca bart.zlazy ,onkol.lecba ukoncena pred 10,lety sledovana na pravid.na gynekologii,nyni nalez na sz nodosni struma l.sin,uzel do 19mm, jsem alergik,vysi FW,muze to mit s pojitost k tomuto nadoru bart.zlazy?Dekuji
sarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že spojitost není.
Ostatní
Dobrý den ,zvyšuje každodenní pití alkoholu,4.dc vína,vznik rakoviny a které.Děkuji
Jarmila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nezvyšuje.
Ostatní
Meningeomy vs. neurofibromatoza: Dobrý deň. Ja mám takýto problém,na mozgu mám už 4 meningeómy,na mieche mám ďalšie 3 a jeden hemangión v tele stavca.Chcel by som vedieť, či je to normálne,alebo už možno uvažovať o neurofibromatoze.V minulosti som už operaciu meningeomu absolvoval,pričom mi časť z neho bola ponechaná.Viem,že v takýchto prípadoch zvykne recidivovať,ale dokedy to je ešte normálne? Môžete mi s tým nejako pomôcť? Vopred ďakujem.
Martin 25
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Normální to samozřejmě není, bohužel vám s tím neumím pomoci, moc se omlouvám.
Ostatní
dobry vecer pan doktor.nie som sice z ciech ale opytat sa skusim pretoze na slovenskych internetovych diskusiach ma niektori uplne ignoruju.priatel ma 21rokov a ma zhubny nador na mozgu a taktiez rakovinu lymfatickych uzlin o tom neadore vie uz priblizne 3roky a o tych uzlinach asi ani nie rok,doktor mu povedal ze ma 70%sancu sa z toho dostat.Ale rakovina je neypitatelna raz je o tak a raz tak.Sice o tom viem ale ma strasny problem sa so mnou o tom rozpravatpreto sa snazim od hockial zistit ci sa to da vyoperovat a ake rizika to obnasa
natalia
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím čemu říkáte rakovina lymfatických uzlin. Buďto jsou to metastázy nějaké rakoviny jinde v těle, nebo jde o lymfom. Dále není jasné, zda nádor v mozku je metastáza rakoviny někde v těle nebo primární nádor mozku. V každém případě jde o velmi vážný stav s malou nadějí na vyléčení. Pokud bych měl lépe odpovědět, musel bych mít od vás více infomací.
Ostatní
Dobrý den. Manžel byl na operaci folikulárního karcinomu štítné žlázy a při operaci došlo k poranění levé hlasivky. Nyní je manžel 3 dni po operaci a velmi špatně mluví, dá se říct že jenom sípe. Je to trvalé nebo se dá čekat zlepšení hlasu? Předem děkuji za odpověď.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To záleží na druhu poranění, nezbývá než vyčkat, jak se se stav manžela bude vyvíjet. Držím manželovi palce, aby se stav upravil.
Ostatní
Vážený pane profesore, skláním se před Vámi jako před lékařem, ale především jako před člověkem. Díky za všechny pacienty, za všechny zodpovězené dotazy. Přeji vám hodně zdraví a štěstí v osobním i pracovním životě.
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Milá Moniko, moc děkuji za vaše hezká slova, udělala jste mě radost.
Ostatní
Dobrý den pane profesore, před deseti lety jsem měla cystoadenokarciom ovaria, podsoupila operaci, chemoterapii, a uzdravila se. Chodím na preventivní kontroly, ale strach, třeba i z jiného typu nádoru, stále přetrvává. Můžete poradit nějakou prevenci formou doplňků stravy, alternativy či stravování? Děkuji
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nic takového podle mého názoru není, stačí obvyklý zdravý životní styl. Držím vám palce, abyste byla zdravá.
Ostatní
Pane doktore, následkem ozařování se mi postupně rozpadly sedací a stydké kosti. Dá se s tímto stavem něco dělat? Jsemze severu Čech a již šest let imobilní, i RTG jsem si vyjednala sama.
Iveta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Těžko posoudit na dálku, ale myslím že se s tím moc dělat nedá. Ale to by musel posoudit lékař, který vás dobře zná, přáípadně který vás v minulosti léčil. Je to celé divné, po ozařování se to dnes už prakticky nevyskytuje.
Ostatní
Pane profesore, díky za povzbuzující dověd, S cyklistou Armstrongem se bohužel mohu srovnávat pouze věkem. Mé pochybnosti ,jestli pro mou lečbu bylo uděláno maximum , vznikly proto, že bylo upuštěno od té 3tí chemo. , ačkoli mi před tím bylo řečeno, že je potřeba. Vím ,že lidé s stejným nebo podobným problém dostávají 4 a více dávek+nějaké dopichy. Jsem jen laik a nevim ,co v těle udělá,už když se dá třeba pouze jedna dávka chemo.Byl jsem v tu chvíly podstoupit jakékoli léčby ,jen aby se to řádně vyčistilo . Své paní doktorky a jejího týmu si važím , jen malinko více komunikace. Proto jsem si dovolil vás obtěžovat. Ještě jednou díky.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za odpověď, věřím, že budete v pořádku.
Ostatní
Dobrý den, můj manžel dostává chemoterapie, po vyoperování nezhoubného nádoru varlete. Mám takový intimní dotaz - nemůže mi při souloži bez kondomu manželovo sperma nějak ublížit - jakože jestli není nějak chemicky zatížené a nemůžu z toho mít zdravotní problémy? Děkuju M.
Milena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud menžel dostává chemoterapii, tak byl nádor zhoubný. Většina nemocných s nádorem varlete se vyléčí. Sperma vám ublížit nemůže, ale určitě byste v tomto období neměla otěhotnět, protože spermie mohou být poškozené léčbou. Po skončení léčby už toto nebezpečí nehrozí, protože spermie se vytváří stále znovu a je pravděpodobné, že už budou v pořádku. Často se před chomoterapii dávají spermie nemocného na zamražení pro případ, že by v budoucnosti spermie po léčbě nebyly funkční, pak by se mohly použít ty zamražené.
Ostatní
Dobrý den pane profesore.Léčím se na Hodgkinovu nemoc 13 let.v roce 2005 relaps.před 2 lety jsem byla opět na odběru uziny,byla negativní ale řekli mě v Brně na onkologii že jsem právě prodělala infekční mononukleozu.Byla jsem jen unavená a bolely ně hodně uzliny nic víc.Od té doby dodržuji dietu a nejím nic tučného ani smaženého,uzeniny atd.neávno jsem byla na ultrazvuku jater pro bolesti v pravém boku a mám tam tento nález.Hyperechogenní okrsky,mapovité echogenity parenchymu.Dálě mě bylo řečeno že mám hodně žluči v játrech a že špatně pracují.V březnu jsem byla na onkologii na kontrole,zvýšené je pouze CRPna 7.5,někdy je i 17,stále kolísá.ve zprávě z onkologie mám napsáno snad jaterní steatoza?? co si mám pod tím názvem představit.taky mám v dutině břišní podle PET vyšetření před 5 měsíci 2 aktivní uzliny 12.mm.může jít o vrácení nemoci a co ty játra?cítím tam pořád velký tlak.s jídlem to nesouvisí.děkuji paní Ema 50 let
EMA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to, že Hodgkinova nemoc se nevrátila, to je jistě dobrá zpráva. Infekční mononukleoza je onemocnění, která postihuje především játra. Jaterní steatoza znaměná česky ztučnění, tedy že v játrech je více tuku než je obvyklé. Nevím co znamenají ty 2 aktivní uzliny v dutině břišní, to by měl posoudit lékař, který vás kontroluje pro prodělanou Hodgkinovu chorobu. Pokud se týká jater, při dietě, kterou uvádíte, by se stav měl postupně zlepšovat.
Ostatní
Dobrý den, prosím budu chodit na 4 cykly chemoterapie -doxorubicin a endoxan.Vím, že mi vypadají vlasy a to mi vůbec nevadí, dá se nahradit parukou, ale vypadají mi i řasy a obočí? Moc děkuji
Léčba - Anička
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Asi ano, ale určitě všechno zase naroste. Tak vydržte a netrapte se tím.
Ostatní
Dobrý den, jsem 12 let po operaci maligního melanomu i s ochranným lemem- prorůstání vertikální, Clark II., Breslov 0,75 mm, M 8742/3 jinak žádná léčba neproběhla. Chodím 1x ročně do onkologické kožní poradny na kontrolu. Vždy se podívají na jizvu, na příslušné uzliny a řeknou, že je vše OK. Teprve min. rok mě poslali na RTG plic a sono jater. Vše bylo dobré, jen v játrech našli mírnou steatózu. Existuje, prosím ještě nějaké jiné vyšetření na moji diagnózu? A můžu si říci po 12 letech od operace , že jsem zdravá? Můžu na dovolenou k moři? Vždy, když si nechám odstranit další znaménko nebo výrůstek, mám ve zprávě napsáno:syndrom dysplastických névů, junkční n.,intraderm. n. Letos mi bylo doporučeno odstranění výrůstků na obličeji laserem. Jaký máte názor na odstraňování laserem v mém případě? Děkuji za odpověď. Eva
Eva Formanová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jiná vyšetření v podstatě nejsou. Myslím,že si můžete říci, že jste po 12 letech zdravá, v onkologii se považuje většinou doba 5 let za rozhodující. Na dovolenou k moři můžete určitě, ale moc se vystavovat slunci nemusíte, není jistě problém se vykoupat a pak se schovat s knížkou nebo skleničkou do stínu. Ano, máte skutečně rizikovou kůži, musíte o sebe pečovat, ale není to žádná tragedie. Jak je to s tím laserem bohužel nevím, proberte to s vašim kožním lékařem. A ještě něco, mírná steatoza jater nevadí, jde o obsah tukové tkáně v játrech. Tak vám přeji hezkou dovolenou u moře.
Ostatní
Dobrý den, děkuji za Vaši odopověď na otázku o HPV. Poslední dobou mě bohužel dohání mediální masáž kolem tohoto viru až téměř k hysterii- přenáší se s velkou pravděpodobností i přes kondom, navíc bez orálního sexu dnes stejně téměř nikdo mladý není, dálev virus způsobuje rakovinu ženských orgánů, prý i prsu, hlavy a krku... Můžete mě odkázat na nějaké stránky zabývající se konkrétně touto problematikou? Trápí mě hlavně otázka- je infekce pro vznik tumoru natolik zásadní, nebo funguje jen jako "poslední kapka" k dalším faktorům- věk, gen.dispozice, kouření, obezita... Co si Vy myslíte o současném humbuku kolem papillomaviru? Moc se omlouvám, ale bohužel jsem z toho opravdu dost vystrašená, nedá se tomu totiž dost dobře vyhnout... PS. A na řeči lidí co by na rakovinu nejjradši nasadili bylinky a přikládání rukou nedejte, moc si Vaší poradny i práce vážím. I za Váš vlídný přístup k nemocným, i pouhým hypochondrům. J.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte pravdu, že se o tom píše hodně a často neodborně. Kdyby byla pravda všechno co se o tom píše, asi bychom onemocněli všichni.... Není to bezvýznamné, ale ne zase tak zásadní, aby bylo zapotřebí se tím trápit. Tak nebuďte vystrašená a hlavně o tom přestaňte číst, nic vám to nepřinese. Držím vám palce, abyste byla zdravá.
Ostatní
Dobry den Vaz. pan profesor, prosim Vas, neuvazujte nad ukoncenim tejto poradne, viem si predstavit, kolko casu a energie Vam zabera ale Vasa pomoc pacientom aj touto cestou je naozaj neocenitelna. Nevsimajte si kadejake negativne poznamky od neuctivych a neprajnych pisatelov,ktori nemaju ani potuchy o tom, co je to medicina a pravdepodobne Vasim odpovediam ani nerozumeju alebo si ich nevedia spravne vysvetlit. Pre nas ostatnych Vasa pomoc znamena neskutocne vela, je to uzasne ked sa clovek moze na niekoho obratit so svojimi pochybnostami, poradit sa, pripadne len tak napisat, ked si uz nevie rady so zvladanim choroby svojich najblizsich. Pre mna ste svojim pristupom k pacientom, otvorenostou a vedomostami jednoznacne ten najjedinecnejsi lekar, akeho poznam a akych by malo byt v nasich koncinach ovela viac. Vsetko dobre Vam prajem! natalia
Natalia
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Moc děkuji za vás názor, hezká slova a povzbuzení. Srdečně vás zdravím.
Ostatní
DOBRY DEN P DOKTORE JSME RADI ZE JE NEKDO TAKOVY JAKO STE VY A NA SPOUSTU OTAZEK NA M ODPOVI A PORADI NEVZDAVEJTE SVOJI PORADNU PROTOZE NAM S PRITELEM STE MOC POMOHL CO SE TYCE VSECH ODPOVEDI CO JSTE NAPSAL A URCITE I JINYM LIDEM KTERY VAS POTREBOVALI MEJTE SE HEZKY S POZDRAVEM A PEVNYM ZDRAVIM DEKUJEME
DANIELA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Moc děkuji, udělali jste mě radost.
Ostatní
Vážený pane profesore, v boji o počet znaků, jsem ve svém dotaze zapomněla pozdravit a poděkovat. Omlouvám se. Marie
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Také vás srdečně zdravím.
Ostatní
Dobrý večer pane profesore, prosím nenechte se otrávit příspěvky zjevně něčím velmi frustrované osoby. My ostatní jsme Vám vděčni za Vaše srozumitelné odpovědi a za Váš trpělivý přístup ke všem otázkám. Já osobně nemám na Vás dotaz, chci Vám jen za všechny poděkovat a doufám, že budete i nadále v poradně v rámci svých časových možností pokračovat.
Brigita
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Moc děkuji za povzbuzení a hezká slova.
Ostatní
Pane profesore, velice mě a asi nejenom mě ,urazil názor Zuzany. Asi neví sama co se sebou, jinak by takhle nemohla psát. Ćiší z ní zloba.Vážený p.profesore, mockrát Vám děkuji, že na tuto poradnu máte čas. Znamená pro lidi(mimo Zuzanu) hodně. Velice Vám děkuji
Olga
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Moc děkuji za hezká slova a povzbuzení, občas to opravdu potřebuji.
Ostatní
Pane profesore, jen Vám chci říci, abyste si nic nedělal z kreténů jako Zuzana, protože lidí, kteří si Vaší ochoty velice váží, je mnohem více.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za vaše hezká slova a povzbuzení.
Ostatní
pro Zuzanu níže... Najdi si jinou poradnu, ty agresivní příznivkyně alternativní léčby rakoviny!!! Nikdo tě nenutí číst tyto webovky.
Saš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za názor, na druhé straně by možná Zuzana měly tyto stránky číst více, aby se vzdělala.... to jen tak pro legraci.
Ostatní
Pane Profesore, dozvěděl jsem se zě místo klasické injekce na erekci existuje autoinjektor tzv.minipistole.Na Zlutém kopci v Brně o této věci nevědí. Poradil byste mě na koho se vBrně s tímto problémem mužu obrátit? V Cěských Budějovicích to dělá Mudr Kubícěk. Děkuji
oldrich z Brna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určite na sexuologa nebo urologa. Sexuologie je v Brně ve FN v Bohunicích, urologie je ve FN v Bohunicích i ve FN u sv. Anny. Kdo se tím ale konkretně zabývá bohužel nevím. Není něco na internetu?
Ostatní
Vážený pane doktore, nenechte se prosím odradit příspěvky typu "Zuzana":Věřte ,že děláte velice záslužnou činnost ve Vašem volném čase a ukončení této poradny by byla obrovská ztráta.Přeji hodně zdraví a síly do dalších odpovědí .Děkuji.
Blanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Moc děkuji za hezká slova a hlavně povzbuzení.
Ostatní
Dobrý den všem, co čtou tuhle poradnu. Musel jsem reagovat, když jsem si nyní přečetl vzkazy p.Zuzany. Já jsem před rokem ztratil otce (53 let), který se dozvěděl že má generalizovaný nádor a domů jej poslali prakticky již jen dožít zbytek života. Zkusili jsme samozřejmě všechny možné alternativný medicíny, ale nic nevedlo k úspěchu. Myslím, že když člověk nemá jinou možnost obrátí se na cokoliv co mu dá nějakou naději, ale pokud má možnost která je podložená vědeckým výzkumem tak asi vybere tuhle možnost. Já si rozhodně nemyslím že p.Vorlíček je Vševěd Nablblý nebo trapný, co řekla p.Zuzana, naopak p.Vorlíčka uznávám. Já osobně bych taky přistoupil k alternativní medicíně, kdyby mi ta klasická nedávala naději vyléčení, ale pokud by mi ji dala, sáhl bych určitě po té podložené, klasické medicíně. Děkuji a omlouvám se za tuhle reakci. Nedalo mi to.
Vojta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za vaši reakci, altenativní medicínu si může samozřejmě každý vobodně zvolit a já v tom mým pacientům nebráním, když to chtějí i po mém předchozím vysvětlení a zvláště, když už jim účinnou standardní onkologickou léčbou neumíme pomoci.
Ostatní
Vážený pane doktore, myslím si na rozdíl paní Zuzany, že jste báječný lékař, ale zároveň i člověk, který nemaluje věci na růžovo a staží se všem pomoci jak to jen jde. Paní Zuzana má štěstí, že se setkala s lidmi, kteří se "zázračně" vyléčili, ale můj kamarád bohužel po léčbě a transplantaci kostní dřeně zemřel v necelých 50ti letech. Myslím, že Vaše poradna je pro hodně lidí přínosem a jsou rádi, že takto pomáháte!!! Jitka
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Moc děkuji za hezká slova a povzbuzení, někdy to opravdu potřebuji.
Ostatní
Dobrý den, tato poradna není diskusním klubem podoby zpráv ze světa na seznamu, kde každý kdo se zaregistruje prndá o věcech kterým rozumí snad i více než paní Zuzana onkologii. Proto se omlouvám, že si nedám pokoj ani já... Je jasné, že se někdy zadaří věci o kterých ani lékaři nedokážou nic moc říci a nezbývá jim než kulit oči. Povětšinou se ale obávám, že má pan profesor Vorlíček 100 % pravdu. Kéž paní Zuzano nikdy nepoznáte jak naivní a hloupé byly vaše agresivní vzkazy a především představy o léčbě nádorového onemocnění - předpokládám alternativními postupy. Věřte si na kopřivy, diety a heřmánek, ale neupírejte možnost lidem se zeptat když už s nimi chce někdo mluvit. Většina z těch co se ptají se ptají na věci co jim nejsou jasné a odpovědi pana Vorlíčka jim mohou pomoci či je alespoň nasměrovat správným směrem. Vám pane doktore patří velký dík a vám paní Zuzano krom výše uvedeného přeji trochu pokory před někým kdo umí a i před tou hroznou nemocí. Pavel Z.
Pavel Z.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Velice děkuji za povzbuzení, každý má samozřejmě právo na svůj názor, ale někdy je toho trochu moc.
Ostatní
Pane profesore prosím nenechte se znechutit nějakou Zuzanou, která má IQ dřevěného houpacího koně . Vaše rady jsou cenné a užitečné . Hodně zdaru Vám přeji k další práci pro onkologicky nemocné .
Stanislav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za hezká slova a povzbuzení.
Ostatní
Dobrý večer, nemám žádný dotaz. Chci Vám poděkovat za Vaši poradnu a čas, který ji věnujete. Má to smysl a význam, dík za Vaši práci.
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Moc děkuji za vaše hezká slova.
Ostatní
Dobrý den.tatínek měl rakovinu prostaty 4 stadium.měl metastázy v kostech.bolely ho záda a ruka,ne moc.byl plně soběstačný,dobře jedl a spal.najednou během 3 dnů těžké dýchání a velká slabost.odvezli jsme ho na Bulovku na onkologii,kde se začínal léčit.zjištěna špatná funkce pravé plíce.nasazena jen kyslíková maska a kortizon.podezření na embolii.ráno tatínek zemřel.,prý na embolii.mohl by jste mi prosím napsat,na co tatínek zemřel tak náhle, nemohu se s tím vyrovnat a nevím co se stalo.děkuji VĚRA
věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tatínek zemřel zřejmě na embolii do plic, tedy vmetek sražené krve do plic. Tato komplikace je u onkologicky nemocných velmi častá, zvláště u pokročilých stadiich nádoru. Někdy nemocného vlastně vysvobodí od utrpení při pomalém umírání na pokročilý nádor.
Ostatní
Dobrý den vážený pane doktore, v říjnu 2008 jsem podstoupila v Olomouci operaci liposarkomu za levým okem - bez ozařování, chodila jsem každé 3 měsíce na MR, rok jsem byla doma. Nyní chodím půl roku do práce a vrátila jsem se ke sportu. Chtěla bych vědět, zda bych mohla užívat "bioaktivní C.L.A. booster"? Žádné léky neberu, užívám pouze YUCCU, která mi byla doporučena. Je mi 45 let. Děkuji za odpověď.
Jana H
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Omlouvám se ale nevím, ten přípravek neznám.
Ostatní
Dobrý den, Vševěde Nablblý, Pár příkladů: maminka mažela prodělala ve 45 letech rakovinu a nyní je jí 85 let. Vypadá naprosto nádherně a kdejaká 50ti letá žena by jí mohla závidět. Nejlepší kamarád naší rodiny prodělal rakovinu ve 25 letech. Nyní je ve výborné kondici a je mu 60 let, po rakovině ani stopy. A ještě jedna moje kamarádka: v šedesáti je nyní zcela v pořádku, prodělala velmi vážnou rakovinu, když jí bylo 42 let. Lékaři Vašeho kalibru jí nedávali více jak tři měsíce. Chtěli jí všecko vyoperovat a také chemoterapie. Ona však léčbu vzala do svých rukou a na žádné operace nešla. Nyní ve svých 60 letech nejen, že se těší vynikajícímu zdraví, (je to krásná a zářící žena, která vypadá také o dost mladší), ale také píše knihy o tom, jak se vyléčila. Myslím, že Vaše trapné vševědoucí ortely jen zasévají víc problémů do už tak velmi zkoušených duší pacientů. Nemyslím si, že byste jim tímto pomáhal. Byla bych moc ráda, kdybyste s tím přestal. Najděte si jinou práci!
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Omlouvám se pokud vás moje odpovědi štvou nebo urážejí, budu zvažovat zda s poradnou nepřestat, není to nakonec moje práce ale jen dobrovolná činnost v mém volném čase. Ale řada lidí má i jiný názor než vy. Případně mě v klidu ještě napište, každý názor je k něčemu dobrý.
Ostatní
Dobrý den, jste trapný s vašimi odpověďmi k lidem toho typu, že "bohužel váš otec, maminka, babička musí zemřít a s nemocí se nedá nic dělat." Myslím, že tohle by si "předpovídat" hned tak někdo nedovolil. Takoví lidé jako vy bohužel ve zdravotnictví nadělají větší paseku, než si dovedou představit. Je známo mnoho případů nevyléčitelných nemocí, kdy se člověk zcela vyléčil. Doporučuji Vám nejprve se řádně zamyslet, než budete lidem psát toto.
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za vás názor, určitě můžete mít částěčně pravdu, já také netvrdím, že se ty moje předpovědi stanou, jen říkám co je pravděpodobné. I já jsem samozřejmě za svůj dlouhý odborný život zažil takzvané zázraky, tedy vyléčení pacienta, který měl jen malou pravděpodobnost, že se to povede. A zamyslet se na každým dotazem snažím, to mě věřte. Pokud máte pocit, že tato poradna není k ničemu, pak mě to prosím znovu napište a já zvážím její ukončení. Řada lidí má ale i opačný názor, tak už to chodí.
Ostatní
Pane doktore, postihuje rakovina i zvířata? Slyšela jsem o ní jen v souvislosti se psy. Může napadnout například i hospodářská zvířata, třeba krávy? Hrozilo by nějaké nebezpečí člověku, který by nevědomky pozřel maso napadené rakovinným bujením?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, i zvířata mají různé druhy nádorů včetně rakoviny. Krávy mají například poměrně často chronickou leukemii. Z pozření nemocných zvířat by člověk nádor dostat nemohl.
Ostatní
Dobrý večer pane profesore,chci se vás zeptat,před rokem jsem prodělal nádor varlete klasický seminom st.2a pt1pn1m0s1 a 4x chemo EP.Nemoc sepodařilo vyléčit s operací a chemo.jsem se léčil 4 měsíce od dubna do srpna a Srpnové CT a PET po 4 cyklu chemo.vyšly oba uplně negativně.Léčba se ukončila.Byl jsem jen na markerech a sono břicha a vše je uplně v pořádku.Ted jsem nastoupil do práce po 7 měsících ještě po vyléčení nemoci jsem byl doma těch 7 měsíců.Cítím se dobře.Pracuji jako řidič nákladního automobilu a zase jsem se k tomu vrátil.Myslíte že otřesi od sedačky a také se sem tam natahám s nákladem když nakládám a skládám.Myslíte že toto mi nemůže tuto nemoc vrátit?myslím ty otřesi od sedačky a tahání nákladu.Myslíte že mohu tuto práci vykonávat dále?tato práce mě moc baví.Děkuji vám mnohokrát za odpověď a hezký den.
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že otřesy sedačky vám nemohou uškodit. Ani přiměřená fyzická námaha není zásadně pro vás nebezpečná, samozřejmě každé přepínání neni dobré pro nikoho. Máte velkou šanci být trvale v pořádku, tak vám držím palce aby to vyšlo.
Ostatní
Vážený p.profesore, prosím Vás, tatínek ,radikální operace dolní bilobektomie,vpravo lymfadenektomie 8/08 ,pT1N1MO.II.A -zajištovací CH 4 cykly. Vše v pořádku. V 9/09 progrese onemocnění.Opět CH 1.linie,po 4 cyklech hematotoxicitida. PET pozitivita uzlina subkarinii cyt,pa,II-III.Radikální ozařov.v původ.rozsahu postižení. Vše šlo dobře,až 14 dní před koncem ozařování teploty do 37,5,dušnost. Krev na konci ozař. v pořádku. Dle lékaře zánět plic.Tatínek se necítí nyní dobře, stále mělké dýchaní a teploty. Máme obavy, zda nejde o další progresi onem. Onkolog.kontrola 16.4..Pane profesore, moc si vážím , že Vám lze takto napsat a poradit se. Přeji hezké velikon.svátky
Šrámková Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Celkově to bohužel moc dobře nevypadá, úplné vyléčení není pravděpodobné. Může jít i o další progresi onemocnění, ale i případný zánět plic by byla závažná komplikace. Předpokládám, že bere antibiotika.
Ostatní
Váš dotaz do poradny: Dobrý den, v současné době se hodně mluví o tom, že HPV se přenáší orálním sexem, \"usídlí\" se i v ústní dutině a okolních sliznicích a může vyvolat rakovinu hlavy a krku. Jestliže se tedy HPV vyskytuje na ústní sliznici, nepřenáší se pak i při líbání?(kontakt nakažené ústní sliznice se sliznicí partnera...) Pokud nepřenáší, jak je to možné? Chová se HPV v ústech podobně jako na děl. čípku- tj. riziko je až po delší době, v případě, že si imunita s infekcí neporadí? Jak častá je vůbec rakovina hlavy a krku, zejména u lidí do čtyřiceti let?Děkuji za odpověď
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte mnoho dotazů, ale já na ně bohuželo neumím odpovědět. Faktem je, že virus HPV se může přenášet i orálním sexem. Jak častá je rakoviny hlavy a krku v různém věku si můžete najít na www.svod.cz, kde jsou veřejně přístupné veškeré epidemiologické údaje o zhoubných nádorech u nás. Omlouvám se za nedokonalou odpověď.
Ostatní
Dobrý den,pane doktore.Jenom jsem Vám chtěla moc poděkovat za Vaší poradnu.Dnes jste mi odpověděl ohledně metastáz jater u mého otce,ale už i dříve na podobný problém.Velice mne Vaše odpovědi psychicky povzbuzují a dávají alespoň malou naději,že tady tatínek s námi ještě nějakou dobu bude.Přeji Vám mnoho úspěchů ve Vaší skvělé práci a i v osobním životě.Ještě jednou děkuji .Petra
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Milá Petro, moc děkuji za vaše hezká slova, udělala jste mě radost.
Ostatní
DĚKUJI ZA ODPOVĚD NĚJAKY MĚSÍC TO JE TO OPRAVDU TAK VÁŽNÉ ŽE UŽ SE TEN NADOR NESTAHNE DALŠÍ LÉČBA TEDY UŽ ASI ANI NEBUDE POKUD JÍ NEBUDOU LÉČIT TAK NĚJAKY MĚSÍC TO ASI TAK 2,3 MATE VTOM VĚTŠÍ ZKUŠENOSTI JÁ VÍM ŽE NEMUŽETE ŘÍCI JAK DLOUHO ALE U MĚ NĚJAKY MĚSÍC TAK DO PUL ROKU.NEPOMUŽE TŘEBA BIOLOGICKA LEČBA KTERA BY PRODLOUŽILA ŽIVOT ASPON O ROK???ZRUŠÍME STAVEBNÍ SPOŘENÍ ASPON AT JÍ TADY JĚŠTĚ MÁME NĚJAKOU DOBU
PETRAZ
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Omlouvám se, ale nevím jaký byl původní dotaz, nemohu se vracet. Ale přesnější určení délky života se opravdu nedá říci. Připadně napište stručně znovu abych věděl o co šlo.
Ostatní
Dobrý den, pane doktore. V prosinci 2009 jsem mi byla provedena nefrektomie. Výsledek: HV metanefritický adeom, dle patologa je nutná min. zvážit přechod papilárního renálního ca či maligního tumoru vznikajícího na metanefritickém podkladě. Doporučená jen pečlivá disp. na urolo. Zajímá mne jak je to vážné a jestli je léčba dostatečná. Moc děkuji za odpověd. Jarka
jarka Jaroňková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba je dostatečná a dále je zapotřebí jen sledování. Držím vám palce, abyste byla v pořádku.
Ostatní
PROSIM COTO ZNAMENA RESECTIO VENTRICULI SUBTOTALIS ,D2 LYMFADENECTOMIA ET GASTROENTEROANASTOMOSIS, ROUX RETROCOLICA
DENČA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neúplné odstranění žaludku, vyoperování uzlin, spojení zbytku žaludku se střevem.
Ostatní
Dobry den Pane doktore. Jsem po chemoterapii 4xbep a2xveip,his.anaplasticky seminom v mediastinu,varlata jsem mel bez nalezu.Po techto šesti cyklech jsem mel PET CT vyšetreni,ktere ukazalo zbytkovou hmotu, ktera pry uz nesviti a nevykazuje znamky zivota a byla mi doporucena operace na odstraneni tohoto zbytku.Prestoze jsem jiz jednu operaci podstoupil pro biopsii, tak mam z teto druhe operace veliky strach, proto se na Vas obracim s prosbou o Vaš nazor zda je odstraneni tohoto zbytku nutne z pohledu vyššiho rizika relapsu kdybych tuto operaci nepodstoupil.A dale bych se chtel zeptat na toto - bylo mi řečeno že germinalni nadory v mediastinu maji horsi prognozu nez testikularni a v pripade relapsu jsou tyto nadory po predesle chemoterapii teměř nelečitelne tak tedy jake bych mel alternativy lecby a s jakymi vyhlidkami.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud tu operaci nepodstoupíte, je o něco většíé riziko relapsu, než když se zbytek nádoru odstraní. Ale je dobře možné, že nádor už není vůbec aktivní. I relaps tohoto nádoru je léčitelný, byla by to opět nějaká chemoterapie. Ale držím vám palce, aby relaps nenastal.
Ostatní
Pane doktore, teď jste mi odpovoídal, zacož moc děkuji, manžel ca rekta, uzliny v břiše tlačí na močový měchýř, je v nemocnicii, dávají mu dialýzu,píšete že mu zbývá několik měsíců, ještě se chci zeptat, co znamená, když má žlutou barvu očí a kůže? Je mu 53 let. Moc děkuji za všechny odpovědi a také moc obdivuji. Jana
jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Źlutá barve očí a kůže je způsobené zvýšeným obsahem žlučových barviv v těchto částech těla. Jde zřejmě i o závažné poškození jater nádorem.
Ostatní
Vážený pane doktore, nemám na Vás dotaz, jen Vám chci napsat, že Vás obdivuji, že při tak těžké práci na onkologii ještě odpovídáte na dotazy pacientů. Přeji Vám hodně zdraví a úspěchů v práci. Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Milá Jano, moc vám děkuji za hezká slova, udělala jste mě radost.
Ostatní
Dobrý den,byla jsem již podruhé (vždy po půl roce) na odběru vzorku tkáně, neboť mám výrázné změny na děložním čípku.Histologie vyšla vždy negativně.Doktor mi doporučil mít co nejdříve dítě.Nechce dělat operativní zákrok,protože by to později mohlo vést k potratům.Při poslední návštěvě mi však doporučil očkování proti HPV viru.Má vakcína účinek, i když již změny na děložním čípku mám?Je mi 30 let a ráda bych dítě měla co nejdříve,ale očkování ho odsune nejméně na půl roku.Děkuji za odpvěď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak na to neumím odpovědět, očkování se doporučuje zhruba od 14 let a většina utorů se domnívá, že ve 30 letech už má jen malou cenu. Ale v této oblasti nejsem odborník a proberte to s vašim gynekologem, nebo se obraťe s konzultací na jiného gynekologa.
Ostatní
Dobrý den, Prosím o radu. 24.11.2009 mi byla provedena transperitoneální nefrektomie vlevo., karcinom se zastiženou angiovazíG2pT3b NX MX: Do jaké míry výskyt nádoru mohlo ovlivnit a následně je vhodné užívání zdravotního lehátka Ceragem, které působí i infračerveným zářením aprohříváním nad 50 stupnů teploty. Děkuji.
Janka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Sama nemůžete výskyt nádoru ani další průběh vašeho stavu uvedeným zdravotním lehátkem ovlivnit.
Ostatní
jakých potravin bych se mela vyvarovat po operaci TU prsu. Lékař mi řekl abych se vyvarovala masa, ale nevím zda to platí na všechny bílkoviny ( mléko, vejce) nebo jen na nejakou složku v mase obsaženou. za odpověd děkuji.
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V podstatě není nutná žádná speciální dieta, rozhodně není nutné se zřeknou zcela masa, je vhodné jíst spíše maso bílé, tedy drůběž. Určitě neplatí obecný zákaz bílkovin.
Ostatní
dobrý den, může prostředek "Durogesic 25, podávaný k utišení bolesti v souvislosti s onemocněním rakovinou plic, způsobit v případě předávkování traumatický stav pacienta, děkuji
Syrový
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Traumatický stav znamená něco jako poranění (trauma - poranění), to Durogesic udělat nemůže, snad jen nepřímo, kdyby třeba nenocný dostal závrať, upadl a poranil se. Nevím, jestli jste ale nemyslel něco jiného.
Ostatní
sdcsd
Jenda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak asi nic.
Ostatní
Pán profesor, viem, že Biobran je skôr komerčná záležitosť, no napriek tomu by som sa chcela spýtať, či ho môže brať chorý pred chemoterapiou. Otec, má diagnostikovaný malígny mezotelióm, zatiaľ berie len lieky na tlmenie bolesti (opiátové náplaste). Po ukončení všetkých vyšetrení by mu mala byť v priebehu týždňa nasadená chemoterapia. Pred týždňom mal ľahšiu virózu a tak by som chcela pomôcť trochu jeho imunite. Možno mu to nepomôže, ide mi skôr o to, či mu to naopak nemôže ublížiť. Ďakujem za Vašu odpoveď.
mia
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ublížit mu to nemůže, ale pomoci také ne.
Ostatní
Dobrý den pane doktore.Chtěl jsem se zeptat,jak dlouho se vyvíjí nádor v zažívacím traktu(ve střevech,v žaludku ,ve žlučníku),než dojde k potížím pacienta,jež se projevují bolestí či nějakým jiným způsobem.
Josef K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To se nedá přesně říci, ale mohou to být i dlouhé měsíce, někdy i roky. Na druhé straně některý rychle rostoucí nádor může způsobit obtíže i dříve, tedy po týdnech.