Pondělí 2. srpna 2021, svátek má Gustav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 2. srpna 2021 Gustav

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Ostatní
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se vás zeptat na váš názor k diagnóze mojí 72 leté maminky. Po operaci proběhla 6x chemo. které zvládala výborně. Jakou ma v jejím věku prognózu do budoucna. Děkuji za vaší odpověd. Játra normální velikosti,tvaru. V pravém laloku na rozhraní segm. 7 a 8 ložisko charakteru meta 30 mm, v levém laloku ložisko podobného char. 34mm. V malé pánvi děloha , zvětśená , s hypopdenzním cavum urteri , v korelaci s min. nálezem parauterálné do 36 mm kulovitá solidní expanze , sytící se. Při dnešním vyšetření diferencuji meta na peritoneum ventr. od jater na pŕední stěna břiśní , velikosti 16mm. Soudím na infiltraci ponechané ćásti omenta. Zvětśená děloha s parauterálně vpravo naléhající solidní expanzí velikosti 36mm. Jednoznaćná meta na peritoneum - 16mm ventr. od jater , carcinomat. infiltrace ponechané ćásti omenta. Dále nově zjiśtěná dvě loźiska v jaterním parenchymu na rozhraní s7/8 a v levém laloku.
Iveta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím o jakou diagnózu se jedná, ale obecně lze říci, že rakovinné diseminované onemocnění je většinou nevyléčitelné. Nicméně, některá i diseminovaná, tedy rozesetá, onemocnění lze i vyléčit. Diagnóza pro stanovení přesnější prognózy je nutná.
Ostatní
Vážený pane doktore, maminka má už půl roku diagnostikovanou rakovinu plic, která nebyloperována. Chodila na chemoterapii, teď na ozařování, po němž má opět následovat chemoterapie. Ráda bych jí koupila jednodenní zájezd do termálních lázní. Zajímá mě, zdali to není nevhodné. Děkuji za Váš názor.
Kamila Přikrylová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Termální lázně v době aktivního onkologického onemocnění nejsou vhodné, pro možnou stimulaci nádorových buněk teplem.
Ostatní
Dobrý den, v dubnu 2009 jsem prodělala hysterektomii pro karcinom děl. čípku, stadium T1B , 10x 17mm, G1-2,bez další léčby.Léčba i kontroly probíhají ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě.Nejsem ani dva roky po operaci a již nyní chodím na kontroly co půl roku na onkogynekologii,pouze jednou, více jak před rokem mi byly odebrány markery.Podle diagnosticko-léčebných protokolů,které jsou běžně k dispozici na stránkách MOÚ bych měla první dvy roky chodit na kotroly co 3 měsíce a jednou za rok absolvovat RTG plic a sono jater.Když jsem se na to ptala svého lékaře, tak mi bylo řečeno,že to není třeba.Zajímalo by mě proč jsou léčebné protokoly předepsány a jak by např. můj onkogynekolog poznal,že mám metastázy na plicích z gynekologického vyšetření.Nyní jdu na kontrolu až lednu 2011 a byla jsem v červnu , také pouze na gynekologické prohlídce.Je tento postup normální? a pokud ne, chtěla bych radu co mám dělat.Mám 33 let,onemocněla jsem přesto, že jsem chodila co půl roku na gyn. prohlídky.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte celkem dost pravdu, proto bych doporučoval změnit lékaře. Doporučené postupy jsou navržené předními českými odborníky a neměly by se podceňovat.
Ostatní
Vazeny pane doktore, je mozne, ze na varlatech nemam nic a presto me zacaly bolet a ta prechazela postupne i pres zvetsene provazce do podbrisku a nyni kdy dosla do triselnych uzlin se zacina mirnit az tedy na fakt ze me ted boli svaly na stehnech? dle doktora to byl zanet, je to mozne?
Michal Pavlicek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to možné, ale blíže k tomu může říci jen ten, kdo celou problematiku řádně vyšetřil.
Ostatní
Vážený pane profesore, prosím můžete mi sdělit progózu k diagnóze mého tatínka(53 let)-září2010:Ca MM a ledviny, Tu masy v pravé inguině/inop.Tu malé pánve. Vzhledem k rozsahu TU malé pánve nefrektomie vpravo neindikována.C679 moč.měchýřeTXNXMX,G3. St.p. TUR12.8.2010. Hist: infiltrace nízce difer.v.s.uroteliálním karcinomem s lož. glandulární a syncytiotrofoblastickou diferenciací v endoresektátu MM. M-8120/33. Tu malé pánve inop.TXNXMX. St.t. puknkce z Tu masy ing. vpravo - pod CT 2.9.2010.HIST: desmoplastický adenokarcinom v punkční biopsii z ložiska v obl.malé pánve, pTX M-8140/9 2. Z511. St.p.aplikace 1.s.chemoterapie - 13.9.-14.9.2010. Vzhledem k rozsahu inoperabilního tumotu pánve a MM, kombinované histologii, volen chemoterap.režim na adenokarc. i na urot. ca-M-VAC. Chemot.poté přerušena pro vznik hlub.žilní trombozy a leukopenie. Tatínek je v současné době hospitalizován v nemocnici (v podstatě od 8.7.2010 s malým přeruš.dosud). Velice Vám děkuji za Váš čas a za Vaši odpověď.
Michal
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tato onemocnění jsou těžko řešitelná, ale chemoterapie může pacientům prodloužit život. Závisí to na celkovém fyzickém stavu pacienta a celkovém rozsahu onemocnění.
Ostatní
Dobrý den pane doktore, mám starost o svou maminku, je jí 64 let a je po operaci nádoru dělohy. Lékaři jí určili diagnozu- TNM klasifikace:pT2apN1MX. Histologie: endometroidní adenoca G3 s invazí do endocervixu, 2+(mikrometa)/8 v pravých pánevních LU a 2+(mikrometa)/9 v paraaort. LU, celkem vyšetřeno 23 LU z toho ve 4 mikrometastázy. -st.p. biopt. verifikaci mts v játrech a v plicích- září 2010. H: mts adenoca G3, mts původního endometroidního adenoca. Cítí se dobře, bez potíží. Nyní podstoupí chemoterapii. Prosím, můžete mi napsat, jaké jsou její šance, v co můžeme doufat, pokud podstoupí a dokončí celý proces chemoterapie? Děkuji Vám moc za Vaši odpověď.
Lada
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V takovém případě mluvíme o diseminovaném onemocnění - tedy vzdálené metastázy. Onemocnění je léčitelné, ale nevyléčitelné. Absolvovaná chemoterapie prodlužuje život.
Ostatní
dobry den mám dotaz,tchyně ma nador v krku,a nador v prsu,měla podstoupit operaci nejdříve toho prsa,a pak že pry krk,,,ale bylo jí děleno že se ju bojí uspat,zda vubec je schopna narkozy,,Víc jí neřekly,ale my mame pocit že prostě ju nechtějí otevřít že je jak to říct prostě konečna ikdyž je to velmi smutny,,,,tak mam dotaz zda prostě ikdyž ma nadory tedy dva,zda je možne jí operaovat,prodloužit život,,,je jí 64let,,,prosím porad te
monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tohle musí zcela jednoznačně posoudit jen ošetřující lékař nebo anesteziolog. Zajděte za jejím lékařem a přímo se ho zeptejte. Určitě Vám řekne pravdu.
Ostatní
Dobrý den. Máme genetickou dispozici-můj otec měl melanom. Má dcera (18 let) si nechala odstranit dvě znaménka na plastické chirurgii FN KV. Požádala o histologii, lékařka však řekla, že u jednoho je to absolutně zbytečné. Dnes si vyzvedla histologii toho druhého znaménka, má se však znovu dostavit do ordinace. Nález: Kožní excize 5x4x 3mm, na povrchu s hnědou pigmentací 4x3mm, Intradermální névocelulární névus, který byl zastižen v obou laterálních chirurgických resekčních okrajích excize. Na spodinu chirurgické excize léze ve vyšetřovaných řezech nedosahuje, Předpokládám, že bude nutná reoperace, že doktorka vzala malý lem, nebo je to závažnější? Dále mám strach jestli u znaménka, co nedělali histologii, nemůže být stejný problém a jaké to může mít následky, když je původně benigní znaménko odstraněno jen částečně. Prosím co byste doporučil. Velice děkuji za odpověď.
mija
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z popisu vyplývá, že se jednou o benigní, tedy nezhoubnou lézi. Reoperaci z hlediska kompletního vyřešení je však vhodná. K druhé lézi je těžké se vyjadřovat, když jsem ji neviděl.
Ostatní
Dobrý den Je mi 33 let a mám dvě děti.V červnu jsem podstoupila konisaci per LOOP a abrasi hrdla. Výsledek cytol HSIL,HR HPV pozit. Po operaci diagnoza N871-N872 střední až těžká cervikální dysplazie HSIL HPV pozit. Jak by jste prosím postupoval v léčbě vy, můj gyn.provádí jen kontrolní stěry a nikde jinde mě již neposlal. Velmi Vám děkuji uuza odpověď
Ivana 33
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Gynekologické kontroly jsou základem. Rakovina dosud nebyla prokázána, takže se Vám k tomu nemohu vyjádřit.
Ostatní
Dobrý den Prosím o radu jak postupovat v léčbě V červnu jsem podstoupila konisac
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se jedná o konisaci čípku, pak je rozhodující pro další léčbu výsledek histologického vyšetření.Na to Vám odpoví Váš lékař, který konisaci provedl.
Ostatní
Dobrý den, mojemu manželovi cca před rokem zjistili rakovinu varlete, které mu bylo odebráno a absolvoval základní dvoufázovou chemoterapii, další vyšetření už dopadla dobře a je zdráv. Na doporučení lékařů by neměl mít v příštích dvou letech děti, ale nedopatřením se stalo, že jsem na začátku těhotenství. Chtěla bych se zeptat jaká jsou rizika pro dítě a jaká bych měla podstoupit vyšetření? I když to od nás byl nezodpovědný počin, dítě bychom si rádi nechali...
Klára
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hlavně to řekněte svému gynekologovi. Bude nutné genetické vyšetření a další sledování, aby se předem vyloučila možnost vzniku vrozené vady. Riziko je malé, ale přece jenom je.
Ostatní
Dobry den,mam nevlastni dite holcicku dva a pul roku,ktera zije u matky,bohuzel mam jen kuse informace. 27.9.2010 ji na onkologii v Motole v praze, po vysetreni CT,sona a RTG plic, zjistili 8cm nador na ledvine,ktery zasahl obe ledviny. navrhuji lecbu chemoterapii, nasledne operaci. rad bych se dozvedel jaka je uspesnost lecby a jestli muze byt nador zhoubny. nevim presne jak se nador jmenuje,matka mi tuto informaci nezdelila. dite nemelo zadne predchozi priznaky a na nic si nestezovalo. Nador byl pry viditelny,ale detsky doktor ho nevidel. Jedine priznaky - bylo zvraceni,ktere detsky doktor prikladal k zahleneni ditete. Dekuji za pomoc a odpoved S podzravem
Robert
Skalpel, lékař, ilustrační foto
už jsem odpověděl
Ostatní
Dobry den,mam nevlastni dite holcicku dva a pul roku,ktera zije u matky,bohuzel mam jen kuse informace. 27.9.2010 ji na onkologii v Motole v praze, po vysetreni CT,sona a RTG plic, zjistili 8cm nador na ledvine,ktery zasahl obe ledviny. navrhuji lecbu chemoterapii, nasledne operaci. rad bych se dozvedel jaka je uspesnost lecby a jestli muze byt nador zhoubny. nevim presne jak se nador jmenuje,matka mi tuto informaci nezdelila. dite nemelo zadne predchozi priznaky a na nic si nestezovalo. Nador byl pry viditelny,ale detsky doktor ho nevidel. Jedine priznaky - bylo zvraceni,ktere detsky doktor prikladal k zahleneni ditete. Dekuji za pomoc a odpoved S podzravem
Robert
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z Vašeho popisu se dá těžko usuzovat o jaké onemocnění jde, ale pokud lékaři navrhují chemoterapii, tak se jedná o rakovinné onemocnění. Prognóza je odvislá od rozsahu onemocnění, ale u dětí může být i dobrá.
Ostatní
Dobrý den. Pokud vím, ionizující záření způsobuje rakovinné bujení, ale radioterapie používaná k léčení některých druhů rakoviny je používáno právě ionizační záření. Jiné druhy nádorů se pokoušíte zabít chemoterapií, ale zdá se, že ta může vyvolat rakovinu u zdravotnického personálu, který s ní manipuluje (příkklad: msnbc.msn.com/id/38114586/ns/health-cancer/). Můžete mi prosím tyto paradoxy vysvětlit?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte pravdu, že ionizující záření je rizikovým faktorem pro vznik rakoviny. Naši zaměstnanci jsou velmi pečlivě sledováni, zda nepřekročili bezpečnou dávku záření. Nosí trvale na sobě tzv. měřič ionizujícícho záření, který je pravidelně vyhodnocován. Jsou i jinak sledováni, aby se u nich nádorové onemocnění nevyskytlo.
Ostatní
Dobrý den, ráda bych se informovala: jsem ve 13. týdnu těhotenství a dnes jsem byla jako doprovod otce v nemocnici v Praze na Bulovce v onkologickém pavilonu. A nyní se obávám, zda-li jsem nemohla nějak ohrozit miminko. Pobyt před ambulancí byl cca 45 min. Bylo zde poměrně dost pacientů, nevím, v jakém stadiu léčby. Otce čeká ozařování a chemoterapie (diagnoza je rakovina hrtanu) a zhruba 7 týdenní pobyt v nemocnici. Je možné navštěvovat ho po dobu léčby a aby přišel do kontaktu s 2,5 letou dcerou a se mnou v těhotenství? Děkuji za odpověď.
Jitka Vyskočilová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud nejste přímo vystavena ozařování, tak riziko žádné není a pochybuji, že v okolí ambulance jste takovému záření byla vystavena. Při návštěvě každé nemocnice platí základní hygienické předpisy pro návštěvníky. Informujte se u zdravotnického personálu, zda je možné bezpečně přivést i malou dcerku.
Ostatní
Dobry den pane doktore mela bych takovy dotaz .Byla jsem na operaci bederni patere mela jsem paragangliom tak bych se chtela zeptat kdyz nador nebyl zhoubnej .Jestly je potrebna dalsi lecba dekuji Marie
marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V tomto případě není třeba se obávat. Onemocnění není zhoubné, ale může se po nějaké době vyskytnout opět, třeba v jiné lokalitě. Kontroly vhodné.
Ostatní
Chtěla jsem se zeptat jestli je už čas navštívit gynekologa, je mi 15 let. Chtěla bych si nechat předepsat antikoncepci, aby se mi také zlepšila pleť. Kolik taká antikoncepce stojí??
Alice
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě se obratte na svého gynekologa nebo si jej vyhledejte, pokud ještě nemáte. Vše Vám vysvětlí i kolik taková antikoncepce stojí.
Ostatní
Vážený pane doktore, moc si vážím Vaší trpělivosti při zodpovídání dotázů, já sama jsem před pěti lety prodělala rakovinu vaječníků , dnes se cítím velice dobře, sportovní aktivitu mám ve svých 47 letech nejvyšší ve svém životě, dělám vysokohorskou turistiku, rafty, kolo.... a cítím se skvěle, ani léčba nebyla tak hrozná jako strach z neznáma a bolest z neprofesionálních řečí nemoc. personálu. Dnes jsem ráda, že mně byla nemoc objevena v počátečním stádiu na preventívní prohlídce a všem doporučuji chodit na preventívní prohlídky. Děkuji za Váš čas, který věnujete této poradně, já osobně jsem dotazy a Vaše odpovědi hltala pravidelně dva roky, ale čas jde dál a už spíš navštěvuji stránky cestování a sportu. Děkuji za nás všechny, kteří máme tu potvůrku za sebou.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Předám Vaše poděkování mému předchůdci. Jinak zcela podporuji Vaši myšlenku chození na preventivní prohlídky. Je to základní nástroj a nejúčinnější v boji se zákeřnými chorobami, jako je třeba rakovina. Děkuji Vám za Vaše pochopení.
Ostatní
Dobry den chtela jsem se zeptat mam 3cm cystu,jestli je to doktor mi rikal ze to tak vypada nevim jestli je dukladnejsi vysetreni abych si byla jistla ze mi nic nehrozi,nevim jestli mam radsi podstoupit operaci,potrebovala bych od Vas poradit ,kde se nechat po pripade operovat ,dekuji
olina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
O jakou cystu se jedná? V které lokalitě? Určitě je nutné cystu dovyšetřit a potvrdit pomocí ultrazvuku nebo CT. Ne každou cystu je třeba operovat.
Ostatní
Dobrý den, slyšela jsem o možnosti, která je zatím v americe společnost oncimunne poznat rakovinu plic z krve až 5 let předtím, než je čitelná na CT. Chystá se něco takového také v české republice?
jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
O tomto nic nevím. Zatím se informace nevyskytují na úrovni věrohodné medicíny.
Ostatní
Dobrý den, pane profesore,jen se s Vámi chci domluvit,zda bych se s Vámi nemohla spojit ohledně nemoci svého muže.Byla jsem za Vámi v březnu v Plzni na sympoziu, tenkrát jste mi velmi dobře poradil jeho ozáření.Bohužel nyní nastaly pro nás dost zásadní problémy, týkající se diagnostiky nemoci.Potřebovala bych se s vámi poradit o dalším postupu.Mám na Vás od Vás i telefon, jen se ptám o svolení se s Vámi spojit v nějakou pro Vás vhodnou dobu.Mnohokráte děkuji a zdravím.
jarmila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Asi jste se již tel. spojili.
Ostatní
Vážený pane profesore, moje diagnoza anaplastický oligodendrogliom, plně vyoperovaný v dubnu. Nyní druhý týden Temodal a ozářky. Je mi 36, jinak naprosto zdravá, dvě malé děti, které mě budou dlouho potřebovat. Bylo mi natvrdo neurochirurgem řečeno průměr přežití tři roky. Ovšem to je statistika.... a já bych ji ráda prodoužila. Jak dlouho tedy žijí pacienti při léčbě Temodalem s mojí diagnozou? Mockrát Vám děkuji, Věra Ústí n.L.
Věra36
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, velmi těžká odpověd. Každopádně je možno vyjádřit jen obecnou, průměrnou prognózu, která je individuální a závisí na mnoha faktorech. Takto na dálku bych se do takového, více méně věštění , nepouštěl.
Ostatní
Dobry den p.profesor. Chcela by som sa poradit. Mojmu manzelovi diagnost. basal cell carcinoma na tvari.Ma 53 rokov, aka je podla vas prognoza a ako sa to da liecit a ci vobec. Dakujem pekne za odpoved. / Je to cerstve a nasa lekarka ma dovolenku /
Viera
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza je většinou dobrá, ale záleží na rozsahu původního ložiska a je vhodná častější kontrola po operaci.
Ostatní
Dobrý den! Před rokem byl (tehdy mému ročnímu synovi) diagnostikován Lymfangiom, který měl v bříšku, a prorůstal mu střevem. Následovala operace s resekcí střeva. Chtěla jsem se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že se lymfangiom vrátí? Chodíme na kontrolu každý půl rok, ale ta nevědomost a čekání je šílené. Dále by mě zajímalo, zda je nějaká pravděpodobnost dědičnosti, v případě dalšího otěhotnění. Velice Vám děkuji za odpověď! Nováková
Petra Nováková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, toto onemocnění není dědičné a tak jak jej popisujete je zcela nezhoubné. Nemusí se tedy vrátit vůbec. Nicméně přesný popis histologie je zcela zásadní k seriozní odpovědi.
Ostatní
Dobrý den pane profesore, chtěl bych se zeptat, při stávajících schopnostech a možnostech medicíny, jakou šanci na přežití, nebo spíše jak dlouho múže žít 30-letá žena při následující diagnóze: Je po dvou rychle po sobě jdoucích operacích - subtotální odstranění expanze s perioperační MRI, a po vytvoření hematomu byla revize, odsátí surgicelu a hematomu, opakovaný výplach. Závěr histologie je difusní fibrilární astrocytom frontálně vpravo, M-9420/3 WHO Grade 2. Mockrát děkuji za Váš názor.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
dobrý den, záleží na tom, zda ložisko bylo totálně odstraněno či ne. Následovat by měla radioterapie, ale celkově prognóza je individuálně závislá na celé řadě faktoru a zodpovědně to může naznačit jen ošetřující lékař.
Ostatní
Moje nemoc je polecitemia vera, zvětšuje se mi slezina,trpím únavou a bolestmi v podbříšku a oblasti pánve.Trpím nočním pocením jsem celkově vyčerpaná,nevidím žádnou naději...za každou dobrou radu budu velmi vděčná.Děkuji.
Jiřina Wiesnerová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, to je krevní nemoc, která se nedá vyléčit, ale s léčbou se s ní většinou dá dlouhodobě dobře žít. Podívejte se na www.linkos.cz stránky pro nemocné, informace o onemocněních, myelofroliferativní nemoci, pravá polycytemie.
Ostatní
Váženy pane doktore,nerada Vás obtěžuji.Měla jsem dotaz,spinocelularní karcinom na vulvě,jak dlouho roste do velikosto 20x 13mm?.Píšete,že jste mě už odpověděl.omlouvam se,ale odpoved nikde,prolistovala jsem vše a hodně zpet.Prosím,můžete mě ještě jednou odpovědět?dekuji
Libuše
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to došlo k nějakému komunikačnímu omylu, omlouvám se. Takový nádor může růst i velmi dlouhé měsíce, přesně se to těžko dá říci.
Ostatní
primar na plicnim oddeleni zapsal do karty mamince ze ji nesmi ockovat proti chripce,maminka mela silny zachvaty kasle mela ilne astma.v rijnu ji pres veskere odmitani ockovali,maminka zije v domove senioru.mamince se pritizilo,dvakrat od te doby brala antibiotika nyni se jeji zdravotni stav prudce zhorsil,spatne se ji dycha je mozne ze tento stav trochu zapricinila ockovaci latka ?dekuji panu profesorovi.Kveta
kveta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Omlouvám se, ale radím jen v oblasti onkologie.
Ostatní
Dobrý den pane profesore. Před několika dny jsem Vám psala dotaz ohl. rakoviny mojí maminky a rudých fleků, které se jí objevily na ruce a na prsou. V úterý jde maminka na chirurgický odběr vzorku, ze kterého by se mělo poznat, o jakou chorobu se jedná. Chtěla jsem se ještě jen zeptat na drobnost: když byla maminka na nukleárním vyšetření (nevím, přesně, jestli to bylo CT nebo gamma), říkala, že když jí přístroj "skenoval" a projížděl okolo těchto skvrn, začal pípat. Znamená to tedy, že něco zachytil, i když pak rakovina z tohoto vyšetření nebyla potvrzena? Jinak jsem Vám chtěla moc poděkovat za odpověď na předchozí otázku i za Vaši poradnu, jsem si jista, že lidem moc pomáhá. Nejhorší je vždy čekání na výsledky. Když potom člověk ví, proti čemu stojí, lépe se s tím vyrovná. Přeji Vám krásný slunečný den. Eva J.
Eva J.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, to pípání nic neznamená. A jen tak mimochodem, CT není nukleární vyšetření, ale vyšetření rentgenové. Nukleární vyšetření je napříkla scintigrafie, tedy gamagrafie a PET. A moc děkuji za vaše hezká slova.
Ostatní
Dobrý den pane doktore, manželovi (28let) byl diagnostikván Karcinoid horního laloku pravé plíce (D14.3) Pro nález karcinoidu low grade, odeslán ke konzultaci a objednání k operaci. . 5.5. nastupuje na operaci. CT břicha a scintigrafie skeletu bez meta ložisek. Chtěla bych se informovat, jaká je šance na úplné vyléčení?? Předem moc a moc děkuji za odpověď. Lucie
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se celý nádor podaří vyoperovat, tak je šance na uzdravení velká.
Ostatní
dobry den pane doktore jste moc hodnej a libi se mi ze to napisete aspon takle pravdu je to od vas moc hezky ale mam jeste jeden dotaz. Myslite ze v zahranici by byla naka lepsi sance,nebo leky atd. ? moc dekuju za odpoved.
stana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, tak to určitě není, z toho nemusíte mít starost.
Ostatní
Moc dekuju za odpoved v nemocnici nam to vubec nevysvetlili je mi to moc lito ale dekuju za pravdu ktera moc boli .Proc doktori neumeji rici na rovinu cloveku ze proste umira je to sice bolest ale je lepsi rici pravdu nezli lhat. ;(
stana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, myslím, že máte pravdu.
Ostatní
Dobrý den,pane profesore. V roce 1999 jsem zvládla mastekromii, za dva roky jen pro jistotu ovariohysterektomii. Zatím bez známek regrese. Je mi 52 let, mám šanci se z ,carcinom mammae, zcela vyléčit? Znáte takové ženy bez metastáz?Bylo to již 10 let,ale stále mám obavy. Děkuji za odpověď Anna
Jiří Vorlíček
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepíšete o jaký nádor prsu šlo ani o jaké stadium, takže se k prognoze mohu jen těžko vyjářit. Samozřejmě že znám sopoustu žen, které se z karcinomu prsu vyléčily. Tak se nebojte, věřím, že to dobře dopadne.
Ostatní
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jakou naději na vyléčení má manžel, který byl na operaci nádoru štítné žlázy. Ze závěru histologického vyšetření cituji: Onkocytární folikulární karcinom štítné žlázy. Bez známek tumoru. Uzlina bez metastát. Předem děkuji za odpoveď.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je naděje na vyléčení, tak držím palce, aby to vyšlo.
Ostatní
Vážený pane profesore, mám dotaz. Manželově babičce(84) odstranili na tváři maligní melanom. Dále bylo zjištěno, že má meta v podčelistní uzlině. Čeká ji ozařování, vzhledem k tomu, že prodělala infarkt a mrtvici a asi i vzhledem k věku prý operace nepadá v úvahu. Můžu se zeptat, jaké má babička šance? Děkuji a přeji krásný den.
Dagmar B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Babička se nemůže zcela uzdravit, ale nádor se může na nějakou dobu zastavit v růstu, těžko to předpovídat dopředu. U maligníhio melanomu se časové předpovědi dělají velice těžko.
Ostatní
Dobrý den mám takovej dotaz mám 2 roky leukoplapii ve tvářích a chci se zeptat jestli se tahle nemoc může zhoršit a jak.Jsem velice silný kuřák,můžu to tady tímhle jenom zhoršit?
Kristýna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Leukoplakie se může zhoršit, zda ji zhoršuje kouření nevím. Ale kouřením se vystavujete řadě jiných rizik, to jistě víte.
Ostatní
Dobrý den pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na Váš názor, co se týká léčby rakoviny. Myslíte, že je někdy naděje, že bude rakovina skutečně vyléčitelná? Vím, že namítnete, že některé druhy lze vyléčit, ale většinou se stejně po několika i více letech tato nemoc vrátí a člověk na ní zemře. Jaký je podle Vás vývoj v účinné léčbě u této nemoci? Je rozdíl v účinnosti léčby např. před 20 lety a dnes? A myslíte, že bude výrazný rozdíl třeba za 20 let? Moc Vám děkuji za odpověď a vše, co pro nemocné děláte. Markéta J.
Markéta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina je vyléčitelná, pokud se objeví v počátečním stadiu. Rozdíl za posledních 20 let je naprosto zásadní. Ale co bude za dalších 20 let si netroufám odhadnout. Větší důležitost než zázračné léčbě dávám prevenci a časné diagnostice.
Ostatní
pane doktore,prosím Vás,spinocelularní karcinom na vulvě,velikost 20x13mm,jak dloho trvá,než doroste do teto velikosti.Je možné,aby p.dr.to nezjistila a nepoznala,když jsem chodila na kontroly,kvuli svědění a bolesti každe 3 měsíce?Stále mě předepisovala Ovestin a bradavice rostla,i když p.dr zapisovala do dokumentace ,že crauroza ustupuje,což samozřejmě nebylo pravda.Okamžitě jsem přešla k jiné doktorce a ta okamžitě poznala ,provedla biopsii a došlo k operaci-vulvecktomii.Díky.Za jak dlouho mohu čekat odpověd?
Libuše
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již jednou odpověděl. Blíže se k tomu vyjádřit neumím.
Ostatní
Nevim jestli dorazil muj dotaz.Ale predem dekuji za odpoved a ochotu.
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel nevím, který dotaz máte na mysli, omlouvám se.
Ostatní
Prosím o vysvětlení diagnozy Ca in situ 1.sin dupl.-Tis N O.X M O axily bpn. a o prognozu do budoucna, za dva dny jdu na operaci po vysledku biopsie in situ intraduct,G II děkuji a prosím pěkně ,můžete li odpovězte,tak abych si mohla vše zítra přečíst.velmi děkuji a jsem s pozdravem
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není v mých silách, abych odpovídal tak rychle, jak by si tazatelé přáli, poradnu dělam navíc ke svému zaměstnání i soukromému životu, tak se omlouvám. Máte velkou naději být po léčba v pořádku, tak držím palce.
Ostatní
Dobrý den pane profesore, v lednu 2008 prodělal můj přítel totální operaci rakoviny prostaty. Vzhledem k pooperačním těžkostem se nepodařilo obnovit dobrou činnost svěračů a má do dneška téměř 100% inkontinenci. Existují v současné době nějaké prostředky alespoň ke zmírnění těchto potíží a ve které nemocnici je dělají. Děkuji za odpověď Karásková
Zdenka Karásková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To bohužel nevypadá moc dobře, je možné, že se funkce svěrače neobnoví. Poradit by vám měl lékař - urolog, nejlépe na pracovišti, kde jste byl operovaný.
Ostatní
Ještě k předchozímu dotazu na "zázraky". Pokud takové pacienty znáte, měli něco společného? Třeba optimismus navzdory špatné prognóze, to, že to nevzdali a bojovali?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Šlo jen o několik pacientů, nevím že by tito nemocní měli něco společného, ale vůle k životu a optimismus jsou při léčbě nejen nádorů velice důležité, prostě se to nesmí vzdát.
Ostatní
Pane profesore, stává se Vám občas, že se setkáte s onkologickým pacientem, který z medicínského hlediska neměl šanci na uzdravení a nezbývalo mu moc života, ale pak se stal zázrak?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, několikrát v mé dlouhé onkologické praxi (41 let) jsem takový zázrak zažil, ale je to velice výjimečné a nedá se s tím počítat.
Ostatní
hehrrhhrhh
dfhd
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak na toto odpovědět neumím.
Ostatní
Pane doktore, před časem zde padl tento dotaz: "Měla bych menší dotaz, zda je ostropestřec vhodný pro léčbu jater?" Odpověděl jste: "Ne, není, nejsou na to žádné tvrdé důkazy." Vy tedy popíráte, že by ostropestřec měl na játra ozdravné účinky, ačkoli právě z této byliny je vyroben lék Flavobion, který se standardně doporučuje pacientům s poškozenými játry? Netvrdím, že ostropestřec vyléčí rakovinu jater, ale na rakovinu se tenkrát tazatelka vůbec neptala. Předpokládám, že účinnost Flavobionu nějak podložena bude, když jej lékaři předepisují. Pokud ne, má důvěra v medicínu bude vážně otřesena. :) Přeji Vám pěkný den.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak o vyléčení rakoviny tímto lékem nebo bylinou samozřejmě nemůže být řeč. Je velký rozdíl mezi užíváním byliny s nejasným dávkováním nebo přesně definovaného léku, i když jde o látku, která z byliny vychází. A vaše důvěra v medicínu tímto vážně otřesena být samozřejmě nemusí. Omlouvám se, jestli jsem vás naštval, neměl jsem to v úmyslu. Hezký den.
Ostatní
Dobrý den pane doktore, ráda bych Vás poprosila o názor. Můj manžel má na palci u ruky pod nehtem tmavou skvrnu- široká tak 3mm a po celé délce nehtu- jako pruh. Má jí již několik let, po úraze kladívkem. Myslíte, že je možné, aby skvrna zůstala tak dlouho, nebo to může být něco jiného? U žádného lékaře zatím nebyl. Děkuji Vám za odpověď.
Martina Novotná
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že se o nic vážného nejedná.
Ostatní
Dobrý večer pane profesore,mámna vás otázku:prodělal jsem nádor varlete klasický seminom st 2a pt1pn1m0s1 dostal jsem 4 cykly chemo EP a n nemoc se vyléčila.Měl jsem jednu susp.uzlinu 0,9mm a po chemo měla 0,7 mm.a PET vyšlo negativně.uzlina byla u okraje jizvy po operaci a doktoři si pravděpodobně myslí že byla následkem operace.Můj dotaz zní:během léčby jsem dostal 2x CT před a po léčbě a 1xPET po léčbě.Chci se zeptat,jestli se to takto dělá?jestli záření s CT mi nemůže přivodit znovu nemoc,nebo něco provést stou uzlinou.Ted mám jít zase na další CT kontrolní je to 3 CT do roka.Nejní to nějak brzy?je to 8 měsíc od ukončení léčby.Jestli když jse nemoc vyléčila,tak jestli záření s CT mi to zase nemůže přivést zpět?mám strach je mi teprve 25 let a chci být zdravý kluk.Děkuji za odpověď.
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dělá se to tak obvykle, záření z CT nebo PET vám nemoc nemůže vrátit ani vás nemůže poškodit. Jinak intervaly kontrol musí určit jen váš ošetřující lékař. Tak vám držím palce, byste byl zdravý kluk jako buk.
Ostatní
Dobrý den,mému tatínkuvi v roce 2008 zjistili rakovinu (v l. zprávě je psáno Melanoma malig. cutis colli cum meta lgll. supraclav. l. sin. C43.4 gener. Chemoterapeut. cykl. pro novotv Z51.1). Tatínek prodělal chemoterapii a píchal si injekce (imunoterapie). Po ukončení imunoterapie se mu metastáze začaly objevovat na těle.V roce 2009 se koušel v Praze a v Brně zapojit do biologické léčby ale nesplňoval kriteria. V únoru začal s další chemoterapií (Dacarbazin DTIC 2000mg v inf. 500ml FR). Po třech dávkách chem. lékař najednou ukončil léčbu bez nějakých vyšetření, s tím, že léčba bude neúčelná. Proto se v dubnu táta rozhodl obrátit na pražskou nemocnici Motole (nakonec ho tam odmítli). Ze spisu lékař vyčetl, že se objevili 2 metastáze tátovi na slezině. Překvapuje mě, že jeho onkol. lékař mu od ledna neoznámil, že má napadenou slezinu.Chci se zeptat jak je možné, že lékař bez jakýchkoliv vyšetření ukončí léčbu? A jak je možné, že velká nemocnice odmítne pacienta,že je z jiného regionu?
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemohu se vyjádřit přesně, nemám od vás dost infomací. Ale musím konstatovat, že maligní melanom, ktrý metastázuje, což je právě bohužel případ vašeho tatínka, se nedá vyléčit a veškerá dostupná léčba je jen velmi málo účinná. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Ostatní
Dobrý den pane profesore, jsem ráda že Vás neodradí názor jedné paní na vaší poradnu. Já osobně jsem za ní vděčná a myslím že převážná část lidí co Vám píší také. Mě osobně jste odpovědmi velice pomohl když mi onemocněl otec. Věděli jsme bez přetvářek jak nemoc dube pokračovat a hlavně to vědel tatka a spoustu věcí si zařídil. Nikomu se nechce na onen svět, chytá se posledního stébla, ale nakonec zjistíte že si přejete aby to mělo rychlí průběh a obzvlášt když člověk trpí. Tatka zemřel dva měsíce po giagnostice Ca plic 4 st. s met do mozku. Také jsme chtěli aby tu byl co nejdéle ,ale smrt přišla rychle a postupem času jste rád, protože si uvědomíte že netrpěl, neměl bolesti. Jiní pacienti trpí a rodina se trápí že nemůže pomoci, ten pohled vám rve srdce. Děkuji Vám za poradnu a chci se optat , až si budete chtít užívat klidu, bude Vás následovat někdo kdo nám bude odpovídat ve vší poradně?. Pevně veřím že ale zvládnete minimálně dalších 8000 dotazů. Děkuji a přeji Vám hezký den.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za vaše hezká slova, udělala jste mě radost. Až tato poradna skončí, bude určitě pokračovat poradna na stránkách Masarykova onkologického ústavu www.mou.cz
Ostatní
Dobrý den pane doktore i přesto že už si myslím že jsem v pořádku se Vás ještě pro jistotu zeptám , v roce 2008 byl byl zjištěn nádor děložního čípku, který nešel operovat tak jsem podstoupila léčbu na radioterapii 32 ozářek a 3 chemoterapie , před léčbou jsem pozvolna hubla a při léčbě pak rychle celkem asi 20 kilo ale ted už jsem rok a půl po léčbě a přibrala jsem určitě polovinu toho co jsme zhubla , myslíte tada že už bych mohla být ze všeho venku? že už mi nic nehrozí? jak bych poznala že se mi nemoc vrací? musela bych zase hubnout nebo nemít chut k jídlu? děkuji Kamila
Kamelie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to opavdu nevím, ani nepíšete o jaké stadium nádoru šlo, tak se nemohu blíže vyjádřit. Určitě musíte chodit na pravidelné kontroly. Hubnutí a nechutenství určitě není časný příznak návratu nádoru. Držím vám palce, abyste byla v pořádku.