Neděle 26. září 2021, svátek má Andrea
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 26. září 2021 Andrea

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Ostatní
Dobrý den,je mi 50 let, jsem poslední půl rok denně velmi unavená včetně ospalosti,pocitu slabosti a chladna,při pocitech nejvyšší únavy mám těl. teplotu 34-34,5 stupňů-dopoledne, odpoledne, zvláště večer (ověřeno měřením u praktic. lékaře), veškerá krevní (dárce krve+aktuální velmi široký rozbor u prakt. lékaře) i gynekol. vyšetření (včetně vyšetř. krve na rak. buňky) jsou v normě.Nikdy jsem nekouřila,alkohol téměř nepiji, výška 170 cm, 90 kg. Existuje z Vašeho oboru nějaké vyšetření, které by jste mi vzhledem k nízké těl. teplotě spojené s únavou doporučil? Děkuji za pochopení a Váš čas.
Šimicová Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
už jsem odpověděl
Ostatní
Dobrý den,je mi 50 let, jsem poslední půl rok denně velmi unavená včetně ospalosti,pocitu slabosti a chladna,při pocitech nejvyšší únavy mám těl. teplotu 34-34,5 stupňů-dopoledne, odpoledne, zvláště večer (ověřeno měřením u praktic. lékaře), veškerá krevní (dárce krve+aktuální velmi široký rozbor u prakt. lékaře) i gynekol. vyšetření (včetně vyšetř. krve na rak. buňky) jsou v normě.Nikdy jsem nekouřila,alkohol téměř nepiji, výška 170 cm, 90 kg. Existuje z Vašeho oboru nějaké vyšetření, které by jste mi vzhledem k nízké těl. teplotě spojené s únavou doporučil? Děkuji za pochopení a Váš čas.
Šimicová Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
U Vás se jedná o typický únavový syndrom, který má širokou paletu možností příčin, proto je třeba se nechat podrobně vyšetřit na interním odd. nebo ambulanci.
Ostatní
Dobrý den,ráda bych se zeptala spíš preventivně- trpím na lehčí hemoroidy, občas mám proto krev ve stolici či pocit bolestivosti při stolici, zejména po zácpě atd. Je mi 25 let, v roce 2008, kdy jsem měla potíže prvně, jsem absolovala i koloskopii- norm. nález až do term.ilea. anoskopie pak ukázala mírné hemoroidy a fissury,možná souvislost s gyn.infekcemi kvasinkami. Od té doby, když nebudou potíže dlouhodobé a pomůže mi úprava stravy a hygieny konečníku "to nemusím řešit". Chtěla jsem se jen zeptat, budu-li mít celý život takto občas krev ve stolici, v jakých intervalech je vhodné jít na koloskopii (klidně si ji zaplatím), aby byla jistota, že hemoroidy "nemaskují" vážnější onemocnění? Na rakovinu TS zemřela babička, tak jsem raději opatrná. Děkuji.
Radka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kolonoskopie se doporučuje v preventivním režimu jen jedenkrát za deset let. fissury je však vhodne kontrolovat častěji, což záleží na lokalitě fissury.
Ostatní
Dobrý den,pane profesore chtěla bych se zeptat.Mamince v nemocnici na vyšetření CT řekli, že jí kape krev na mozek, tak ihned ji převezli do fakultní nemocnice a tam mi zase řekli, že nic nenašli.Proto se ptám, jestli je možné, aby na jiném CT nenašli to místo a to ani z původní nemocnice nedali vědět zprávu na kterém místě se to nachází???Děkuji za odpověď.
Petra Galečková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Eventuální krvácení do mozku je samozřejmě mozné přesně lokalizovat a musí byt soucasti popisu CT. Záleží na tom jakou metodou CT bylo krvácení stanoveno.
Ostatní
Jsem po operaci ledviny (10/2010), která mně byla odoperována pro zhoubný nádor.Po první kontrole (RTG plic,sono,krev) v lednu 2011 nebylo nic nového zjištěno. Lze využívat po takovém postižení infrasaunu?
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Těmto metodám bych se raději po dobu jednoho roku vyhnul. Připadne mikroskopické rakovinné buňky nejsou stále vyloučeny.
Ostatní
Dobry den,chtela bych se zeptat mam casto zaraze vetry,bolesti na prave strane bricha ale ne ukrutne,jen to citim.Muzou byt i v tlustem streve?Stolice normalni kazdy den pravidelne,zadne stopy krve.Ted me zacaly bolet zada,myslite ze by to mohlo doprovazet nastydnuti.Taky me boli v podbrisku a casto chodim na malou ale zadne potize s curanim.Prosim poradte,co na zarazene vetry.Dekuji moc
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
uz jsem odpověděl
Ostatní
Dobry den,chtela bych se zeptat mam casto zaraze vetry,bolesti na prave strane bricha ale ne ukrutne,jen to citim.Muzou byt i v tlustem streve?Stolice normalni kazdy den pravidelne,zadne stopy krve.Ted me zacaly bolet zada,myslite ze by to mohlo doprovazet nastydnuti.Taky me boli v podbrisku a casto chodim na malou ale zadne potize s curanim.Prosim poradte,co na zarazene vetry.Dekuji moc
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tyto potíže jsou hodně nespecifické a jejich řešení nechejte raději na gastroenterologa, ke kterému Vás pošle Váš praktický lékař.
Ostatní
Můžete stručně popsat mechanismus, jakým masáž může uškodit pacientům s rakovinou? Tím mačkáním se nádor nějak aktivuje a šíří se rychleji? Děkuji.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nikoli aktivace nádoru, ale aktivace mízního systému, ve kterém jsou přítomny nádorové buňky a ty se rozšíří do organismu.
Ostatní
Vážený pane doktore, jako varovným signálem rakoviny bývají uzliny jak zde zmiňujete, ale už nikde neni tento problém rozveden. Nemohl by jste dát tip kde lze na internetu nalézt nějakou učebnici jak rozpoznávat uzliny a jejich stav? Osobné vím kde ty nejdůležitější mám, ale už nikdo nepoví jak je rozlišovat. Děkuji předem za inrormaci
Maximilián Horáček
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uzliny jsou zvětšené, jen v některých případech. Mohou být hmatatelné, ale také vůbec nemusí, protože jsou uvnitř organismu. Nejlépe pro Vás bude se podívat na učebnici anatomie lékařské fakulty, kde celý mízní systém najdete.
Ostatní
Dobrý den, pane profesore, moje maminka měla zapouzdřený nádor vaječníku, operace v r. 2002, v r. 2008 další nádor v moč. měchýři a to už bohužel nepřežila ve věku 58 let téhož roku. V X/2010 byl mému otci diagnostikován nádor na slinivce s mts do jater. Je paliativně léčen Gemcitabinem + Tarceva. Osobně jsem brca 2 pozitivní, věk 34 let. Velmi jsem změnil živ. styl ke zdravému /výživa, sport, stop kouření po 15-ti letech.../ Zajímalo by mě, zejména vzhledem k rodinné anamnéze a navíc poškozenému genu, jak moc je pravděpodobné, že taky dostanu tuto nemoc. Údajně ji dostane každý 3. člověk. Jak je to s predikcí či pravděpodobnostmi v mém případě, prosím? Bude asi vyšší, lze kvantifikovat jak moc? Děkuji mockrát a přeji Vám dostatek energie k odpovídání ve Vaší poradně.
Dalibor
Skalpel, lékař, ilustrační foto
již jsem odpověděl
Ostatní
Dobrý den, pane profesore, moje maminka měla zapouzdřený nádor vaječníku, operace v r. 2002, v r. 2008 další nádor v moč. měchýři a to už bohužel nepřežila ve věku 58 let téhož roku. V X/2010 byl mému otci diagnostikován nádor na slinivce s mts do jater. Je paliativně léčen Gemcitabinem + Tarceva. Osobně jsem brca 2 pozitivní, věk 34 let. Velmi jsem změnil živ. styl ke zdravému /výživa, sport, stop kouření po 15-ti letech.../ Zajímalo by mě, zejména vzhledem k rodinné anamnéze a navíc poškozenému genu, jak moc je pravděpodobné, že taky dostanu tuto nemoc. Údajně ji dostane každý 3. člověk. Jak je to s predikcí či pravděpodobnostmi v mém případě, prosím? Bude asi vyšší, lze kvantifikovat jak moc? Děkuji mockrát a přeji Vám dostatek energie k odpovídání ve Vaší poradně.
Dalibor
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vy a Vaše rodina jste geneticky zatížení vyšším rizikem vzniku jistých nádorových onemocnění. Riziko je až 20x vyšší. Všichni byste měli být testování a Vaše děti po 15 roce života také. Navíc každý kdo je pozitivní pro BRCA mutaci, tak by měl být zařazen do preventivního programu vyšetření á 6 měsíců, protože riziko je vysoké a s věkem poroste. Takové programy jsou většinou v Komplexním onkologickém centru ve Vašem okolí. Jednoznačně ovšem neznamená, že rakovinu dostanete. Ta se Vám může zcela vyhnout, ale je třeba být ostražitý.
Ostatní
10 let mi v pravé příušní slinné žláze velmi pomalu rostl hladký volně pohyblivý útvar na ultrazvuku echogení hladký obal. Teď měl velikost 1,4 cm/0,8 cm. Byla mi provedena extirpace a bohužel histologicky potrvzen (i když to nečekal ani onkolog ani chirurg)polymorfní adenokarcinom s nízkým stupněm malignity. Jaké jsou moje léčebné a prognostické vyhlídky.
marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud byl zcela odstraněn a místo původního nálezu podrobeno zajišťovací radioterapii, tak může být prognóza velmi dobrá. Ovšem ukáže teprve první rok po odstranění, zda se již neobjeví metastázy zvl. v plicích. Nutno plíce kontrolovat, stejně jako původní ložisko. Nejlépe CT vyšetření.
Ostatní
Sestra má adenokarcinom pochvy s metastázami do kostí. Užívá hormon Primavera, který snad způsobil značné zmenšení nádoru v pochvě. Je naděje, že způsobí i zmenšení nádorů v kostech? Rakovinové buňky v kostech jsou shodné s těmi v pochvě, bylo vyšetřeno. Děkuji za odpověď
Alli
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na histologii onemocnění v pochvě. Kostní metastázy se však musí léčit komplexně - ev. s radioterapií, chemoterapií a podpůrnou léčbou.
Ostatní
Dobrý den pane doktore.Potřebuji poradit.Je mi 16,od mala mám jen jedno varle a bojím se,jak na to budou reagovat holky a navíc mám předčasnou ejakulaci.Chci se tedy zeptat,zda se tomu dá něčím předejít nebo jestli mi pomůže transplantace.Děkuji
HONZA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
opět to samé jako předešle. Nejasné znaky
Ostatní
Dobrý den pane doktore.Potřebuji poradit.Je mi 16,od mala mám jen jedno varle a bojím se,jak na to budou reagovat holky a navíc mám předčasnou ejakulaci.Chci se tedy zeptat,zda se tomu dá něčím předejít nebo jestli mi pomůže transplantace.Děkuji
HONZA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Váš dotaz nemohu přečíst. Jsou v něm nejasné znaky.
Ostatní
Pane doktore,dobrý den. V ústech,v koutku z vnitřní strany se mi zhruba před půlrokem udělala nějaká rána, nehojí se, ale ani nijak zvlášť nebolí. Myslel jsem si, že to je od zubů, zrovna naproti mám totiž jeden dost ulomený, ostrý. Ráno mívám tu ránu pokrytou takovým bílým povlakem, tedy spíš bílé skvrky to jsou. Nekrvácí to, vypadá to spíš jako zhojená jizva. A ještě asi tak před osmi lety se mi objevila ve stolici krev a hlen, šel jsem s tím ke svému lékaři a ten se zeptal, jakou má ta krev barvu, když jsem říkal, že světlou, jasně červenou řekl, že to nic není, asi prasklá cévka v konečníku, krev ze střev by prý byla tmavá. Tak jsem to nechal být a od té doby někdy krev ve stolici mám i hlen. Ne pokaždé jen občas a spíš na závěr stolice. Může to spolu nějak souviset? Nerozšířilo se mi to ze střev? Jsem z Brna, kam mohu na vyšetření? A potřebuji žádanku od obvodního lékaře nebo mohu jít sám?Přestěhoval jsem se totiž a tak teď obv. lékaře nemám. Děkuji moc.
Ivan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jasná krev ve stolici je většinou z hemoroidů, ale stejně byste měl mít kolonoskopické vyšetření, na které Vás Váš praktický lékař odešle. Pokud se týká nehojící se rány v ústech, tak se na to musí určitě lékař podívat a zjistit, zda se nejedná o infekční záležitost - tedy stěr atd. Opět u Vašeho praktického lékaře
Ostatní
Dobrý den. Před 3 týdny mi v podpaží přes noc narostla v podpaží boule o velikosti pětikoruny. Byla bolestivá, zejména po promačkání. V prvních dnech cítila nepohodlí při pohybech ruky. Jelikož jsem shodou okolností v té době měla preventivní prohlídku na gynekologii, ukázala jsem bouli paní doktorce. Po prohmatání mi řekla, že je to nejspíš zatvrdlina v kůži, nikoli ve svalu, takže to nebude žádný gynekologický problém. Doporučila heřmánkové obklady a řekla, že se boule časem začne zmenšovat. Tak se i stalo - asi po týdnu přestala boule bolet a začala ustupovat. Ale teď už je týden stejně veliká, tj. asi jako hrášek. Není tvrdá. Popsala bych ji jako chrupavkovitou (jako když si mačkám špičku nosu). Je to něco, co bude v budoucnu třeba sledovat? Nebo je to banalita, na kterou mám klidně zapomenout (což nebude snadné, jelikož mám v poslední době sklon ke kancerofobii)? Je mi 31 let. Děkuji.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pravděpodobně se o rakovinu nejedná, ale doporučuji stále sledovat. Může to být běžná zánětlivá záležitost kožních žláz, ale nelze vyloučit lymfatickou uzlinu. Ta by se měla pochopitelně sledovat a ev. při zvětšování celkově posoudit
Ostatní
Dobrý den pane doktore,mám na vás velkou prosbu,jelikož mne provází strach a nejistota. Chodím pravidelně na sono prsu i do poradny a před půl rokem mi našli na levém prsu bulku,kterou ledují.Dělali mi i punkci a nebyl zjištěn zhoubný nádor,dnes jsem byla na vyšetření po půl roce a došlo k jejímu zvětšení cca na 1,6cm.Bylo mi řečeno,že nejsou schopni rozpoznat,o co se jedná a že mám přijít za půl roku a pokud se opět zvětší,vemou mi vzorek tkáně a pošlou na hystologii.Mám velké obavy,jestli by nebylo lepší si ji nechat operativně odstranit nebo vyčkávat jak se věci vyvinou.Mám obavy,protože mamince bylo 32 let a umřela právě na rakovinu prsu ve 42.letech a lékaři jí léčbu zanedbali. Mockrát vám děkuji za vaši radu
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vaše riziko vzniku rakoviny prsu je, vzhledem k onemocnění maminky, větší než u běžné populace. Takový nález, jaký popisujete by měl být řádně došetřen, nejlépe na specializovaném pracovišti, jako je Komplexní onkologické centrum v blízkosti Vašeho bydliště. Jejich seznam je na www.linkos.cz. Zkušený radiolog může s velkou pravděpodobností říci, zda se jedná o závažnou bulku nebo ne. Naproti tomu i nezhoubný fibroadenom, častý v prsu, s postupem času roste. Neznamená rakovinu, ale v jisté fázi vývoje je vhodnější jej vyoperovat.
Ostatní
Dobry den pane doktore, rada bych vas pozadala o radu. Tyka se meho krku. Uz asi rok mam pocit ciziho telesa v krku. Nemam zadne jine priznaky. Obcas me v nem trochu pali. Loni jsem byla na vysetreni na ORL a na hematologii (jelikoz jsem mela zvetseny pocet bilych krvinek), ale nebylo mi nalezeno zadne onemocneni, spise prodelana infekce. Kdyz se podivam do krku, na jazyku u korene a vzadu na stene krku (za mandlemi) mam takove puchyrky. na jazyku to vypada jako zvetsene pory. Bohuzel bydlim v zahranici (resp Australie) a domu jezdim jednou rocne. Myslite si,ze by se mohlo jednat o rakovinu? Jaka vysetreni bych mela podstoupit? Dekuji za Vasi odpoved a preji pekny den. Iva
Iva (28)
Skalpel, lékař, ilustrační foto
už jsem odpověděl
Ostatní
Dobrý den. Existuje něco (např. potravina), co byste doporučil zatím zdravému člověku, který má strach z rakoviny a chce udělat vše pro to, aby ji nedostal? Nekouří, alkohol jen zřídka a v malém množství, jí celkem zdravě, chodí na preventivní prohlídky a najde si čas i na sport. Dá se udělat ještě něco navíc? Třeba zvýšit konzumaci brokolice, červené řepy, kurkumy a dalších potravin, o nichž se občas v tisku píše jako o superpotravinách?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V současné době není známa žádná super potravina, která by byla dobrým preventivním prostředkem na rakovinu. Doporučuje se Selén a vit C, ale ani to , pochopitelně, není 10%% prevence. Jediné, co může pomoci rakovinu včas odhalit je pravidelná preventivní prohlídka - frekvence dlě věku a rodinné zátěže. Pochopitelně pak i to, že všeho s mírou. Když někdo intenzivně kouří, tak si o rakovinu pochopitelně koleduje.
Ostatní
Dobrý den pane doktore minule jsem vám psal toto ohledně mojí nemoci a vy jste mi nemohl pořádně odpovědět,protože jste neznal moje stádiium a počet chemoterapíí,tak jsem vám to tam přidal,a doufám že už budete moci lépe odpovědět.chci se vás zeptat,prodělal jsem nádor varlete klasický seminon st.2A dostal jsem 4 chemo EP a jsem vyléčen pan primář řek,že mohu být už do konce života v pořádku a tato nemoc a léčba nemá vliv na dožití a dožití se vysokého věku?je toto pravda? a ještě se chci zeptat,jestli se tato nemoc ještě může vrátit do druhého zbylého varlete,a nebo jenom velmi vzácně?děkuji vám a přeji vám krásný nový rok pane doktore. Josef 26 let
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
I když je to onemocnění velmi příznivé a opravdu s ním nemusíte mít žádné potíže do konce normálního života, tak nebezpečí návratu zde vždycky je, proto pravidelné kontroly jsou naprosto nutné. Vaše stadium onemocnění je velmi příznivé pro úplné vyléčení, i když 100% jistotu člověk nemůže mít nikdy.
Ostatní
Dobrý den, přítel měl zhoubný nádor varlete a prodělal 3 chemoterapie BEP. Za jak dlouho se můžeme pokusit o otěhotnění přirozenou cestou? Jak dlouho se ve spermiích drží látky z chemoterapie, nemůže být potom plod poškozený? Děkuji za odpověď
Karolína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Trvá nějakou dobu, než dojde po chemoterapii vůbec k produkci spermií. Většinou 6-12 měsíců, ale pokud bylo sperma předem prezervováno, tak jeho použití je nejlepší volba i s ohledem na možné genetické změny, které se zpočátku mohou vyskytovat. Nicméně po 2 a více letech jsou tyto změny již velkou výjimkou.
Ostatní
Dobrý den, jsem žena a je mi 17 let. Mám problém když jsi šáhnu do dělohy mám tam kuličku která je prsklá je velká a vytíká zní kousky něčeho a voní to jako dětskej sunar. Co je to? Děkuji za odpověd.
Barbora Jechoutová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyhledeje okamžitě svého gynekologa.
Ostatní
Pane profesore bylo příliš mnoho věcí jsem se dozvědělaběhem pár minut. samozřejmě jsem souhlasila se vším co navrhl lékař kterému plně důvěřuji a je mi hloupé se jej ptát znova jsem po operaci lediviny vše bez komplikací ,vím že mám rakovinu. na pouštěcí listině nerozumím tomuto:Histol resektátu-konvenční renální ca,Fuhrman II,p T 1b. Prosím dá se s tím žít ebo bude nutná další operace? děkuji předem za vysvětlení.Možná jsem dříve nebyla schopna vyslechnout nepříjemné zprávy ,dnes jsem už smířena se vším co oznámíte díky Vám Raková
Raková Věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Stává se taková situace velmi často. Hodně informací od lékaře se snadno a rychle zapomíná. Lékaři jsou na to zvyklí a chápou to. Nicméně k Vašemu onemocnění. Z popisu je jasné, že se jednalo o malý nádor v ledvině, který byl odoperován. Pokud nezasahoval do cév nebo do okolí, tak je pravděpodobnost na úplné vyléčení velmi vysoká. Nicméně i s tímto nálezem jsou nutné doživotní onkologické kontroly, zda se onemocnění nevrátilo zpět.
Ostatní
Dobrý den chci se vás zeptat,prodělal jsem nádor varlete a jsem vyléčen pan primář řek,že mohu být už do konce života v pořádku a tato nemoc a léčba nemá vliv na dožití a dožití se vysokého věku?je toto pravda? a ještě se chci zeptat,jestli se tato nemoc ještě může vrátit do druhého zbylého varlete,a nebo jenom velmi vzácně?děkuji vám a přeji vám krásný nový rok pane doktore.
Josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pan primář má do jisté míry pravdu, ale bohužel vidíme i návraty, tzv. relapsy tohoto onemocnění. Rovněž i druhé varle může být postiženo v budoucnu. Pravidelné kontroly jsou naprosto nezbytné. Neznám sice přesnou histologii a stadium Vašeho onemocnění, ale velká většina těchto onemocnění, pokud se zachytí včas, tak jsou kompletně vyléčena. Je to jeden ze zásaních pokroků moderní medicíny.
Ostatní
Pane profesore měla jsem k Vám dotaz ale nenašla jsem jej zato jsem toho mnoho přečetla když jste radil ostatním a obdivuji Vás ,že dokážete při tak zodpovědné práci ještě odpovědět i obyčejným lidem kteří tuto poradnu potřebují .Když se pacient doví že má nádor,rakovinu a ještě mu vezmou ledvinu je toho na něj moc najednou a ani se nepamatuje co všechno mu lékař říkal, nevyzná se v číslech a tajích napsaných odborně a proto Vám velký dík za všechny kterým jste takhle pomohl a měl s nimi trpělivost. Přeji Vám mnoho zdaru ve Vaši práci nejen pro příští rok ale po mnoho dalších let !!! Vítková Věra
Vítková Věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji moc. Taková slova potěší a zároveň mne ubezpečují, že tato činnost není marná.
Ostatní
Dobrý den pane profesore, chci se vás zeptatpřed rokem a třičtvrtě jsem proděllal nádor varlete klasický seminom st. 2a pt1 pn1 m0 s1 a 4x chemo EP.nádor byl velký 7 mm a 13 mm. Před nemocí jsem pracoval jako řidič nákladního auta .V 7 letech jsem prodělal příušnice a ve 12 zánět nadvarlete.Tuto nemoc jsem dostal ve 25 letech.Chci se vás zeptat,znovu pracuji jako řidič nákladního auta do práce jsem se vrátil po 11 měsících odpočinku po nemoci.V práci se někdy natahám s nákladem a hodně chodím s tepla do zimy respektive s vyhřáté kabiny ven do zimy skládat náklad.Cítím se dobře . jsou tyhle nádory uplně vyléčitelnéa mohu se dožít bez problémů stejného věku jako moji vrstevníci,co toto neměli??a myslíte že po vyléčení fyzická zátěž a chození s tepla do zimy a otřesy od sedačky v mojí práci nezpůsobuje návrat této choroby?.Myslíte že tato profese mi nezpůsobí návrat choroby?nezlob te se doufám že mi odpovíte Děkuji vám josef 26 let.
Josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tato onemocnění jsou dnes zcela vyléčitelná. Pravidelné kontroly u onkologa jsou však nutné a doživotní. Vaše zaměstnaní není považováno za rizikové z hlediska vzniku seminomu.
Ostatní
Dobrý den pane doktore, manžel je téměr rok po autologní transplantaci km.buněk. t.č. se cítí docela dobře, výsledky jsou taky v pořádku.¨ Jenom má pořád ze všecho velké obavy. Muže chodit pravidelně plavat (nedávno psali v novinách o závadnosti bazénu s obsahem chem. látek chlor.../ taky by chtěl odjed v lednu na lyže do Italie, myslíte, že je vhodné cestování a provozování sportu, nemůže mu to ublížit? děkuji za odpověď
Anna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jistá míra sportování je vhodná pro každého, biologicky stabilizovaného člověka. Pokud je manžel po transplantaci v pořádku, tak i jeho lékař by mu sportování jistě povolil, ale je třeba dodržovat určitá hygienická opatření a to se týká právě krytých bazénů. Neznamená to ovšem, že bych to nedoporučoval, jen je třeba opatrnosti, plavání nepřehánět a chránit se před možnou infekcí.
Ostatní
Dobrý den, měl jsem intimní poměr (líbání, orální sex) s ženou kolem 35 let. Po tom všem mi oznámila, že měla rakovinu štítné žlázy. Tu jí prý odstranili, ale chodí do pražského Motola na nějaké "radioaktivní výplachy" jódem. Mám obavu o své zdraví a chtěl bych se Vás zeptat, zda jsem se od ní mohl nakazit rakovinou? Hrozí mi nějaké riziko? S pozdravem, J.
Jan N.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovinou jste se určitě nenakazil. Nejsou důkazy, že by šlo o nakažlivé onemocnění, i když přenos některých virů může rakovinu vyvolat. To ovšem neznamená, že byste se nakazil rakovinou, jen virovým onemocněním.
Ostatní
Vážený pane profesore, asi před měsícem jsem Vám posílala dotaz, nejsem si ale jistá, zda se k Vám dostal, proto ho raději posílám znovu. Je mi 37 let, v loňském roce mi byla provedena radikální operace pro ca corpus uteri s metastázou do ovaria pT3 pN0 M0, G1. Poté následovala adjuvantní radioterapie včetně brachyradioterapie. Radioterapie byla 3x přerušena z důvodů četných komplikací /febrilie, ataka akutní pankreatitidy.../. Chemoterapie jsem měla 4. Byl mi také diagnostikován Lynchův syndrom. Chtěla bych Vás poprosit o stanovisko, zda je zde možnost mého úplného vyléčení, jaká je prognóza. Děkuji za odpověď.
Lenka P.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ppokud se týká úplného vyléčení, tak taková možnost je, vzhledem k uvedenému stadiu onemocněni, jistě možná a velmi pravděpodobná, ale v onkologii jsem vždy obezřetný a raději neříkám nic na 100%, protože mne realita života naučila, že je zde všechno možné. Mohu Vám jen přát, abyste patřila k většině žen, které se opravdu vyléčí, ale platí, že trvelé onkologické kontroly jsou naprosto nezbytné.
Ostatní
Dobrý den pane doktore. V dubnu letošního roku mě byl vyoperován zhoubný nádor (DG: C672 ZN-boční stěna močového měchýře) Můj zdravotní stav je takový, že nebyla potřeba žádná chemoterapie, prodělal jsem pouze operativní zákrok. Zatím žádná recidiva. Nyní bych měl podstoupit 2 revakcinaci proti klíšťové encefalitidě vakcínou FSME-IMMUN. Dověděl jsem se, že je rizikové se nechat přeočkovat z důvodu možné recidivy choroby. Děkuji za odpověď.
Jan J.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podobnou informaci jsem nikdy neslyšel. Revakcinace nemůže vyvolat rakovinu.
Ostatní
Vážený pane doktore, od puberty mám vyšší hladinu bilirubinu a prý mám asi tzv. Gilbertovu chorobu, ale jaterní testy mám vždy v pořádku. Zajímá mě, jestli tato vada může vést k rakovině jater a také, jestli může způsobovat večerní a noční svědění chodidel a nártů a dlaní a hřbetů ruky (pomáhá xyzal). Děkuji za odpověď.
Anna R.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, takové příznaky hyperbilirubinémie mívá, ale přímá souvislost s rakovinou nebyla prokázána
Ostatní
Dobrý den, pane doktore moc děkuji za Vaši odpověď a chtěl bych se ještě zeptat jaká je šance na vyléčení maminky?
Petr Olomouc
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel více Vám k tomu říci nemohu, protože nevidím původní otázku.
Ostatní
Dobrý den vážený pane doktore. Moje maminka onemocněla Ca vesicae urinariae pT2, poté jí nádor prorůstal do tenkého střeva C 67,8 a v roce 2004 ve věku nedožitých 57 let na tuto nemoc bohužel zemřela. Mě je 34 let a léčím se s neplodností a mám podstoupit IVF se stimulací hormony Puregon a začínám váhat a obávám se, jestli si s tou stimulací nemůžu rozjet nějaké nádorové onemocnění, když bylo u mé maminky. Je tento typ nádoru dědičný? Nebo nemůžu si zapříčinit jiný typ nádoru, např. nádor prsu? Děkuji Vám moc za odpověď Zuzana
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tohle je velmi složitá záležitost. Zatím neznáme dědičné geny pro karcinom močového měchýře. Na druhé straně stimulace hormony pro IVF je občas spojená s karcinomem prsu. Jsme v tomto případě obezřetní, i když přímá souvislost nebyla nikdy prokázána. Pravidelné kontroly prsou ultrazvukem jsou vhodné i v době stimulace.
Ostatní
Dobry den, mamince byl zjisten castice svaloviny delozni nalehajiciho korporalniho proliferacniho endometria a utrzky endometrioidniho adenokarcinomu grade 1 a grade 2 slozisky skvamozni diferenciace.Ceka na operaci, bylo ji sdeleno, ze tento nadir je zapozdreny,takze cas nehraje zase takovou roli, ze pry tolik neroste.Chci se zeptat jako sanci ma na uplne vyleceni. Dekuji
Lucka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je onemocnění omezeno jen na dělohu a operace odstraní celý nádor,pak je šance vysoká. Rozhodující však bude definitivní histologie a celkový rozsah onemocnění.
Ostatní
Vazeny pane doktore, moc dekuji za odpoved na muj dotaz. Rada bych se jeste zeptala, zda by bylo vhodne vajecniky odstranit, jeste nez se neco objevi. Moc dekuji Lenka
Lenka Hloušková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je poněkud riskantní. Raději bych volil vyšetření a sledování. Není jednoznačně jisté, že se závažné onemocnění objeví.
Ostatní
Dobrý den,jsem šest let po včasné operaci rakoviny dělohy bez další léčby. Mohu navštěvovat infrasaunu. děkuji
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud Váš onkolog nezjistil recidivu onemocnění, tak není důvodu se obávat, protože riziko stimulace nádorového procesu je u Vás stejné, jako u každého jiného člověka.
Ostatní
Dobrý den, maminka měla rakovinu děložního čípku...teď dochází na kontroly, ale její doktor už nepracuje! Chtěla bych poradit nějakého dobrého doktora v Brn. Předdem děkuji
Kristýna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je určitě možné, aby chodila na onkologické kontroly do Masarykova onkologického ústavu v Brně. Objednejte se na konziliární ambulanci nebo přímo na gynekologii ústavu.
Ostatní
Rakovina:Dobrý den pane doktore.mamka(74 let)byla hospitalizivána na TRN odd. z propouštěcí zprávy cituji Dg.Základní dg.C349-Centrlální BCA plíce J981,C780,C781,C795,J90,I313,B909,J939,I471,Z904,F172,H931,H258,M5499,J449 10.11.10 bude aplikována injekce,přený název nevím.Prosím o stručné vyjádření jak to tedy s mamkou vypadá.Děkuji za odpověd
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
již jsem odpověděl
Ostatní
Rakovina:Dobrý den pane doktore.mamka(74 let)byla hospitalizivána na TRN odd. z propouštěcí zprávy cituji Dg.Základní dg.C349-Centrlální BCA plíce J981,C780,C781,C795,J90,I313,B909,J939,I471,Z904,F172,H931,H258,M5499,J449 10.11.10 bude aplikována injekce,přený název nevím.Prosím o stručné vyjádření jak to tedy s mamkou vypadá.Děkuji za odpověd
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
již jsem odpověděl
Ostatní
Rakovina:Dobrý den pane doktore.mamka(74 let)byla hospitalizivána na TRN odd. z propouštěcí zprávy cituji Dg.Základní dg.C349-Centrlální BCA plíce J981,C780,C781,C795,J90,I313,B909,J939,I471,Z904,F172,H931,H258,M5499,J449 10.11.10 bude aplikována injekce,přený název nevím.Prosím o stručné vyjádření jak to tedy s mamkou vypadá.Děkuji za odpověd
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z takového popisu se nedá nic určit. Jen to, že se jedná o bronchogenní karcinom. Rozsah onemocnění, tedy staging, však ve Vašem popisu chybí. Na něm závisí jak léčebné možnosti, tak i prognoza pacientky
Ostatní
dobrý den, A-C-struktury nekrotizujícího středně až nízce diferencovaného adenokarcinmu místy s výraznou hlenotvorbou prostupující stěnou střevní a šířící se až do přilehlé tukové tkáně. D-H - 5 lymfatických uzlin prostoupených strukturami adenokarcinomu. pT3,pN2, G2-3 dle Dukese C2. Dg1:C19 Z: Ca rectosigmoidea, stp. resekci adeno Ca G2-G3 PT3PN2M0. U pacienta indikována pooperační cytostatická terapie, Můžete mi říct pane profesore jak na tom maminka je a jaka bude další lečba. děkuji Petr
Petr Olomouc
Skalpel, lékař, ilustrační foto
již jsem odpověděl
Ostatní
dobrý den, A-C-struktury nekrotizujícího středně až nízce diferencovaného adenokarcinmu místy s výraznou hlenotvorbou prostupující stěnou střevní a šířící se až do přilehlé tukové tkáně. D-H - 5 lymfatických uzlin prostoupených strukturami adenokarcinomu. pT3,pN2, G2-3 dle Dukese C2. Dg1:C19 Z: Ca rectosigmoidea, stp. resekci adeno Ca G2-G3 PT3PN2M0. U pacienta indikována pooperační cytostatická terapie, Můžete mi říct pane profesore jak na tom maminka je a jaka bude další lečba. děkuji Petr
Petr Olomouc
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se pravděpodobně o pokročilejší rakovinné onemocnění střeva. Metastázy nejsou pravděpodobně přítomny. Zajišťovací, tedy adjuvantní léčba, je nutná. I po ní je třeba pacientku velmi pečlivě sledovat, protože návrat onemocnění je možný. Prognóza tedy nejistá.
Ostatní
pokračování CT retroperitonea a mezenteria,orgány v pořádku,mediastinum bez lymfadenopathie,drobné uzliny v mezenteriu s mírnou regresí velikosti,uzlina v pravé jámě kyčelní dnes do 8 mm.RES:mírná regrese vel.lymfatik.9.9 PET ,negat. PET sken,bez nálezu charakteru viabilního tu resudia po ukončení kompl onkol.th.TU testis1.dx.,st.p.OE inguin cestou,histologie-seminoma testis,klasifikace,pT1,pN1M0S1,st.IIa,st.p.adjuv.chemo-4xEP.zahájení 1.6 2009-ukončení 28.82009 dle CT-regrese i lymfatiky,bez lok.nálezu,dle PET-bez známé malignity. Myslíte že uzlinky na posledním CT jsou v pořádku?doktoři říkali že ano,a myslíte že už mohu být trvale v pořádku a dělat všechno co jsem dělal,cítím se dobře a už znovu pracuju.A mohu se dožít stejného věku jako moji vrstevníci důchodového věku bez problémů,je to u této diagnozy normální?děkuju vám za odpověď.
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z popisu už nevyplývá, o kterého pacienta se vlastně jedná.
Ostatní
pokračování V květnu 2009 operován pro nádor varlete klas.seminom bez heterolobních struktur.Nádorová infiltrace do oblasti retetestis a do tunica albiginea neproniká.Nádor.rozsev nezjištěn.13.5 scinfigrafie skeletu,bez známek meta.30.4Sono břicha,bez známek meta.19.5 CT mediastina a retroperitonea,orgány beze změn,V retroperitoneu a mezenteriu vícečetné uzliny,které nepřesahují 8mm,za v.iliaca externa dx v úrovni dolního okraje SI se sytí kulovitá uzlina 9mm.res:vícečetné drobné uzliny retroperitonea a mezenteria do 8mm,susp.uzlina 9mm za v.iliaca ext.dx.odběry krve,7.7,kompl odběry včetně markerůplus HCG méně než 1,0 ost.fyziol hbsag negativní.28.7 kompl odběry,fyziol,HCG 1,0,18.8 kompl.odběry včetně markerů HCG 1,0 ost.fyziol.18.8
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z popisu už nevyplývá, o kterého pacienta se vlastně jedná.
Ostatní
pokračování Jen ještě asi tak každé 2 měsíce chodím sám od sebe k urologovi na kontrolu varlete jenom ale pohmatem,já to samovyšetření neumím,a pan urolog říkal že varle je pohmatem v pořádku.Chtěl bych se vás zeptat,co bych měl mít teď za kontrolu?žádnou naplánovanou teď nemám,až v lednu kontrola na onkologiia markery a jinak nic?Neměl bych teď mít třeba nějaký ultrazvuk,skrota nebo něco nebo PET?Já se hodně kontroluju a mám pořád strach.
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano pravidelně byste měl mít ultrazvuk druhého varlete a 1x za rok PET.
Ostatní
Dobrý den pane doktore, jsem v pořádku sledován a co je ještě potřeba sledovat.Vsrpnu minulého roku ukončena léčba klasický seminom pt1 pn1 mé s1 12 září 2009 PET sken bez známé malignity,18.11.2009 markery,a krevní obraz,v pořádku,13.1 2010 sono břicha a skrota,v pořádku,jen na nadvarleti nekompl.cysta,3,5mm.,20.3 2010 markery,krevní obraz hcg=1,6 ost fyziol.15.4 2010 CT mediastina a retroperitonea orgány a plíce v pořádku,v třísle a mezenteriu stále ojedinělé uzlinky největší 13x7 mmRES:nevýrazná přetrvávající lymfadenopatie,9.6 2010 markery,krevní obraz v pořádku.9.8 2010 rtg plic a srdce v pořádku.9.9 2010 markery,v pořádku,pokračování dále,
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z toho co uvádíte se jedná pravděpodobně o remisi onemocnění. Tedy vyléčení, ale to neznamená, že riziko návratu onemocnění zde není, proto další kontroly velmi nutné.
Ostatní
Dobry den, mam dotaz obecnejsiho charakteru. Pokud se tazatele ptaji na pripady, kdy jsou pritomny vzdalene metastazy, vzdy odpovidate, ze pacient nelze vylecit, je mozne pouze prodlouzit zivot. Podle statistik na serveru svod.cz preziva pri klasifikaci M1 v zavilosti na typu nadoru 5-20% pacientu 5-lete obdobi. Znamena to, ze se opravdu nekdo vyleci, nebo ta nemoc jen postupuje pomalu a pacient zemre az po 5 letech, takze je ve statistice jako vyleceny? Dekuji.
JT
Skalpel, lékař, ilustrační foto
5-ti leté přežití je samořejmě možné určit z velkých statistik, nicméně to nemusí znamenat vyléčení. Ale máte pravdu, že jsou diagnózy jako je rakovina varlat nebo lymfomy, které i ve velmi pokročilém stadiu jsou mnohdy vyléčitelné. Řada jiných rakovinných onemocnění však vyléčit, v pokročilém stadiu, nelze. Lze je úspěšně léčit a prodloužit pacientům kvalitní život. To je taky velký úspěch, protože seriozní výzkum rakoviny se počítá jen na desítky let.
Ostatní
Dobrý den, je mi 28 mám diabetes II, ulcerosni kolitidu nyní aktivní, a jsem 9 týdnů po porodu. Kolitida se aktivovala asi 5 týdnů po porodu. Dotaz: Před aktivací kolitidy jsem sledovala černou tekutinu kolem stolice. stolice byla tehdy formovaná hnědá. Dostala jsem hrozný strach a tím jsem si nejspíš kolitidu aktivovala. Do té doby jsem nepocitovala, žádné obtíže, bolesti břicha ani žádné hubnutí,únavu a pod. Byla jsem u gastro lékaře řekl, že neví co by to mohlo být. pokud by to byla černá krev byla by zbarvena stolice a znamenalo by to krvácení z horního části. Ale takto neví. mezitím se objevili klasické příznaky uc. Jasná krev, hlen. Dostala jsem prednison a imuran, byla mi udělána nativ. koloskopie. Potvrdila aktivaci UC. Léky beru asi týden. Trochu se to zlepšílo. Dnes se objevila opět černá tekutina. Ale,pouze tato tekutina po dlouhém tlačení ze mne vyšlo jen ta. Velmi malé množství.Nevím zda je to sugesce ale občas mě bolí břicho kolem a nad pupkem. Prosím o Váš názor.Děkuji
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vzhledem k aktivní ulcerozní kolitidě je pravděpodobné, že pozorovaná tekutina ve stolici je právě tohoto původu. Rakovina by byla zjištěna při kolonoskopickém vyšetření. Tmavá tekutina může být natrávená krev z horní části zažívacího traktu - žaludku, dvanácterníku, pak by byla nutná i gastroskopie.
Ostatní
Vážený pane profesore, je mi 37 let, od 1/2010 léčíme neplodnost. Doposud 2x stimulace clostilbegytem, IUI - neúspěšné. Poté SONO HSG a zjištěna dvoukomorová cysta na pravém vaječníku. 2 cykly kontrola pod UZ, dále test na tumor markery - negativní. Dále doporučena laparoskopie - dg: cystismucinosis ovarii 1.dx, endometriosis pelvis minoris gr. II, sterilitas matrimonii primaria, cystis folicularis ovarii 1. sin. Výkon 9/2010: cystectomia ovarii 1. dx per laparoscopiam, drilling ovarii 1. sin, coagulatio endometriosis pelvis minoris gr. II, hysteroscopia diagnostica, abrasio separata. Histologie dg. borderline mucinozni tumor pravého ovaria, endocervikální typ pT1c. Doporučeno mi bylo odstranění celého vaječníku. Pane profesore, je bezpodmínečně nutné vaječník odstranit? Jaká by hrozila rizika v souvislosti s další snahou o těhotenství - stimulace hormony před IVF? Může vznik BL tumoru souviset se stimulací clostilbegytem? Lze zjistit pravděpodobnost návratu BL tumoru? Děkuji Vám.
Radka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bordeline znamená hraniční, tedy ne zcela jisté, ale zato jisté riziko zde je, proto odstranění vaječníku je pro Vaše zdraví důležité. Neexistuje 100% jistota, ale možnost ovlivnění takového nálezu hormonálními přípravky je možné.