Pondělí 2. srpna 2021, svátek má Gustav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 2. srpna 2021 Gustav

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Ostatní
Vážený p.profesore dakujem za odpoved,ale oni to vedia už od 18.4. a takto to natahuju a ja som na pohybách ja som iba chcela vediet od vás že ked my budu robit tu histologizáciu či potom nebudem na tom horšie a nepojde to so mnou dolu vodou ak mam rakovinu ako to oni pišu .Píšu že mam nador podžaludkovej žlazy - pankreas bez špecifikácie.A to je stopercentna umrtnost chcem vediet od Vás pravdu.Predsa nemožu pisat ze mam zhubny nádor ked este my nič okrem snimkov nerobili. Pán profesor nehnevajte sa že Vás tak otravujem a ešte raz Vám dakujem za odpoved.
Surova Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel touto písemnou formou se Vám k Vašemu případu lépe vyjádřit nedokáži. Pokud máte zájem, tak přijedte za mnou k osobní konzultaci, ale bližší specifikace takto udělat nelze.
Ostatní
Dobry den, jeste jednu otazku. Jak se vytvari ceny onkologickych leku (existuje nejake celosvetovy regulator nebo je to ciste konkurencni prostredi) a kdo ty leky vlastne od vyrobcu kupuje (stat, kraje ci nemocnice)?
Jarda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Cenu léků pochopitelně navrhuje výrobce (nikoli celosvětový regulátor) a stát nebo soukromý subjekt je bud přijme či nikoli. V případě státu dochází k jednání s výrobcem - u nás je to tak, že maximální cenu léku stanoví Ministerstvo financí a SUKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) pak stanoví maximální úhradu za lék. Což se děje správním řízením, kde jsou přítomni hlavně státní zaměstnanci a pojišťovny. Odborné společnosti mají bohužel jen poradní hlas, ale pravdou je, že osvícený úředník dá na radu odborné společnosti. Léky nakupuje distributorská firma a pak je prodává lékárnám, za ceny, které jsou vytvořeny mechanismy uvedenými výše.
Ostatní
Dobry den, v politickych kruzich se zive debatuje o definici standardu vs nadstandardu. Vim, ze se to zatim nijak nedotyka onkologicke lecby, ale bylo by vubec mozne v onkologii toto definovat? Predpokladejme, ze stat nebude mit dostatek penez na to, aby platil maximalni lecbu pro vsechny a bude nutne urcit priority. Dovedete si predstavit, ze by bylo mozne seradit jednotlive typy lecby (podle ceny/uspesnosti), skupiny pacientu (podle veku ci celkoveho stavu) ci typy nadoru (napr. podle toho, jak je dany nador celkove uspesne lecen)? Existuje neco takove ve svete nebo je to z etickeho hlediska prilis ozehava otazka? Dekuji za odpoved.
Jarda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to ožehavá otázka, ale v onkologii se nedají stanovit priority, stejně jako v medicíně vůbec. Nelze říci, Vy kloubní náhradu nedostanete, ale lze říci, kloubní náhradu Vám dáme, ale jsou tyto možnosti od různých výrobců, s takovými a takovými vlastnostmi. Ale od začátku: U nás je ze zákona dáno, že každý pacient má dostat, to co je v současnosti nejmodernějším způsobem léčebné péče. Musel by se změnit zákon. Každý lékař je dokonce povinen pacienta o nejmodernějších způsobech léčebné péče informovat. Není možné a ani to žádnému lékaři nedoporučuji, z důvodů právního postihu, že by on sám rozhodl, že tento způsob léčby (třeba finančně dražší) dostal jeden pacient a druhý, ze stejnou diagnózou, nikoli. Lékař o tom nesmí rozhodovat, protože přísahal na Hippokratovu přísahu. Něco jiného však je, že stát si určitou léčbu nemůže již dovolit, protože je pro něj ekonomicky náročná. To je přece logické. Ekonomická úroveň různých států je dobře známá, ale v tom případě to musí stát veřejně přiznat. Takové přiznání se logicky projeví v zákonech a ve smlouvách mezi pojištěncem a pojišťovnou. Toto je důležitý vztah. Každý pojištěnec by měl nakonec znát možnosti své pojišťovny. Na pojišťovnu by se měl každý pojištěnec obracet a nikoli na lékaře, že mu danou léčbu neposkytl. Z tohoto hlediska je tedy otázka nadstandardu v onkologii a i medicíně irelevantní a pokud nedojde ke změně zákonů a postoje státu, tak nadstandard nemůže být definován. Děkuji za tuhle otázku. Velmi dobrá i na delší diskusi, než je tato možnost.
Ostatní
Dobrý deň, prosím Vás aký máte názor na výživový doplnok INOCELL pri liečbe rakoviny prsníka. Aký výživový doplnok by ste doporučili . Ďakujem.
Oľga
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o zcela neškodný přípravek, který neuškodí, ale z hlediska rakoviny ani nepomůže ani jako potravinový doplněk. Nicméně placebo efekt funguje.
Ostatní
Dobrý den, pane profesore. Otec i matka zemřeli před 60tým rokem věku na rakovinu. Já jsem BRCA2 pozitivní, čili rizika jsou velmi zvýšená. Snažím se dělat co nejvíc věcí správně (strava, pohyb). Velmi mne znepokojila zpráva z internetu o používání deodorantů. Ty tuhé jsou prý karcinogenní jednoznačně, ty plynové nebo ve spreji prý také, ale ne tolik. Samozřejmně nechci nikoho obtěžovat svým pachem, tak deodoranty (ve spreji) použivám denně. Zajímal by mě Váš názor, když opravdu denně sprejuji části v podpaždí různými deodoranty, jestli takto do těla vpravuji i nebezpečné, rakovinotvorné látky a jestli bych s tím neměl přestat, či jde o čistou fámu. Velice Vám děkuji za Váš názor. V.T.
Vilém T.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
O deodorantech se toho říká hodně. I to, že zvyšují riziko Alzheimerovy choroby, ale bohužel zatím nemáme přímé důkazy. Ty se budou těžko shánět, stejně jako u mobilních telefonů. Studii o škodlivosti mobilních telefonů nebo deodorantů zablokuje vždy některá firma. Nicméně, deodoranty se používají velmi hodně a jejich přímá souvislost s rakovinou se mi v praxi nepotvrdila. Pro Vás jsou důležitější preventivní prohlídky a to, dle věku, až každého půl roku.
Ostatní
Dobrý den, prosím můžu se zeptat kolik stojí preventivní celkové vyšetření rakoviny? Chtěla by si toto vyšetření nechat udělat z důvodu velkého výskytu rakoviny v mé rodině. Děkuji za odpověď
Růžena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
U nás v Masarykově onkologickém ústavu stojí preventivní onkologické vyšetření 4 500,-Kč. Je možné se objednat přímo na internetu - www.mou.cz
Ostatní
dobrý den,maminka má diagnozu Cystis ovarii I.dx.magna,elevace CA 125 Hypertenzio St.p.oper varixu Anaemia sec. potom ještě bych se chtěl zeptat na větu nelze zcela vyloučit karcinomatoza omenta ventrálně stlačené formací s pruhovitou ifiltrací bez zřejmých modulu.Je šance na vyléčení.Děkuji.
jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Casta vaječníku není rakovina, ale zmínka o karcinomatoze je něco odlišného. Tam se o rakovině uvažuje. Nutná je jednoznačně biopsie ke stanovení přesné histologické diagnózy, zda se o rakovinu jedná či ne. Z uvedeného se to nedá říci.
Ostatní
Děkujeme ještě jednou za odpověď na náš dotaz o užívání doplňku Proenzi. Chtěli bychom Vám poděkovat ještě jednou proto, že dnes se hned tak nevidí, že někdo nezištně pomáhá a člověk se na něj může obrátit.
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
děkuji za pochopení.
Ostatní
Dobrý den pane doktore,chci se vás zeptat.minulý týden v pondělí se mi začlo trošku hůře dýchat a začal jsem vykašlávat hleny,U doktora se zjistilo poslechem že mám bronchitídu,jsem také astmatik,Pan doktor mi nasadil 2 krabičky klacid 5oo,dnes jsem první dobral.Ptal jsem se doktora,jestli mohu do práce,on řek že jestli jsem neměl teploty tak ano,teploty jsem neměl,je mi dobře,jen pokašlávám pořád a vykašlávám zelený hlen a když s hluboka dýchám tak troch sýpu.Chci se zeptat,jestli nevadí že chodím do práce,nebo jestli to musím vyležet?zajímá mě aby se s toho nemohlo udělat chronická bronchitída,nebo třeba nějaký nádor na plicích?Měl jsem i rtg plic a tam bylo plíce parakardynálně zvýrazněná kresba bez infiltrace,srdce bránice v mezích normy.Děkuju za odpověď.
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chronická kuřácká bronchitida je rizikem pro vznik rakoviny průdušek a plic. Samotné astma nebylo prokázáno jako rizikový faktor pro rakovinu. Váš konkrétní dotaz zda chodit či nechodit do práce při dané komplikaci může posoudit jen lékař, který Vás zná, důkladně Vás vyšetřil a může posoudit míru zátěže, které dané onemocnění snese.
Ostatní
Prosím Vás jak dlouho tu lidé čekají na odpověd?
Veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Odpovídám tehdy, když mám trochu volného času. Je to dobrovolná záležitost a někdy se může čekat i delší dobu, ale pokud chcete informaci okamžitě, tak se musíte obrátit na svého lékaře.
Ostatní
dobry den! chcel by som sa opytat, ci asi 3 hrcky velkosti hrasku v stehne molze znamena nieco onkologicke? jedna z tych hrciek je mierne bolesiva na dotyk. Hrcky sa nenachadzaju v oblasti slabin, ale priamo na prednej strane stehne, tak v strede. Dakujem
milos
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nutné je osobní vyšetření. Tímto způsobem Vám nikdo neřekne, zda se jedná o rakovinu či ne.
Ostatní
Vážený pane doktore, mám hmatatelnou uzlinu v nadklíčku a bouličku za uchem, sono neukázalo nic a rád bych se Vás zeptal, zda je možné, že by tyto problémy s uzlinami mohli být spojeny se streptokokem nebo dokonce nahnilým zubem(osmičkou). Občas mívám teploty, žádné další obtíže nikoliv. děkuji za názor
Michal Daňhel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano je to možné, proto je třeba celou situaci zhodnotit komplexně.Ne každá zvětšená uzlina je rakovinná.
Ostatní
Dobrý den pane doktore. Přítel (23 let) jde 8.04.2011 na operaci, kdy mu bude odstraněná celá štítná žláza z důvodu papilárního karcinomu (zhoubný). Nemá žádné obtíže, bylo to zjištěno náhodou při operaci krční cysty, krevní testy na hormony jsou také v pořádku. Poté bude prý doléčen radiojodem, nevím ale kdy přesně. Chtěla bych se proto spíše obecně zeptat, za jak dlouho je možné, jet po operaci a té terapii k moři? Zda by to bylo možné ještě tento rok (např. alespoň v září,mimo hlavní sezónu) nebo se doporučuje až další rok. Mockrát děkuji, Denisa
Denisa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Po protinádorové léčbě doporučujeme určitý čas celkového klidu. Pobyt u moře je rovněž možný, pokud pacienta nestresuje a pokud není vystaven extrémním podmínkám - úporná vedra, extrémní vlhkost, dlouhodobý pobyt na přímém slunci.
Ostatní
Dobrý den, mám vpáčenou bradavku (od kojení, už rok ale nekojím), byla jsem na mamografii, ultrazvuku - byl nalezen útvar, následně proběhla biopsie na prsu. Výsledky byly dobré. Pomůže mi Hofmanova technika, nebo budu mít vpáčenou bradavku už pořád? Je mi 32 a mám 2 děti. Děkuji
martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel neznám Hofmanovu techniku, ale vpáčená bradavka se musí řádně vyšetřit. Je to vždy, v prvé řadě, podezření na rakovinu, proto bych doporučil vyšetření zopakovat v časovém odstupu a včetně magnetické rezonance prsu.
Ostatní
Dobrý den,moje dcerka(10let)má poslední měsíc bolesti bříška,zvrací a dos pohubla.Byli sme na vyšetření kde ji zjistili,že má tračník s výraznější pneumatosou transversa a pánevního úseku.Co to prosím přesně je,a jak se to dá léčit.Děkuji Vám předem za odpověd.
Erika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prosím obratte se spíše na pediatra. Nejedná se o nádorové onemocnění, spíše měli lékaři na mysli zaplynování střeva, ale není to běžný pojem pro střevní onemocnění, proto se raději kontaktujte s Vašim pediatrem.
Ostatní
Dobry den. V marci 2009 som bola operovana na karcinom matrnice, nasledne som podstupila liecbu radioterapiou. Od oktobra 2010 som mala 6x teploty okolo 40oC, sucasne sa mi urobi na lavej strane v podbrusi asi 10 cm cerveny flak, naposledy 20.3. dodnes. Brala som antibiotika, ale po 2 tyzdnoch sa to zopakovalo. Bola som na vysetreni plucnom, 2x RTG, infekcnom, koznom, krcnom. V decembri som bola hospitalizovana na internom odd. Vsetky vysledky som mala dobre, iba ASO som mala vysoke. Chcela by som sa opytat z coho mozem mat tieto vysoke teploty a flak. Nejadna sa o ruzu. V roku 2005 som mala boreliozu, ale teraz mam vysledky dobre. Dakujem.
Emilia
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na Vaše potíže se musí podivat onkolog nebo internista. Tímto zpusobem nemohu určit o jake onemocnění se jedna. Jedine prime vyšetření lékařem muže pomoci.
Ostatní
Dobry den, chtel bych se zeptat na lek Avastin ci podobne leky. V jednom rozhovoru jste uvedl, ze lecba jednoho pacienta timto lekem stoji 200 tisic mesicne. Je to spise eticka otazka, ale jsou toto podle Vas efektivne vynalozene prostredky vzhledem k omezenosti celkoveho poctu penez ve zdravotnictvi? Na anglicke verzi wikipedie se lze docist, ze podle jedne studie nadoru tlusteho streva prodluzuje lecba avastinem zivot z prumernych 15 mesicu "jen" na 20 mesicu. Kde je podle Vas hranice uspesnosti leku na prodlouzeni zivota onkologickych pacientu?
Jarda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobra otázka, která se muže z hlediska lékaře odpovědět jen tak, ze lékař ma pomáhat za každých okolnosti, bez ohledu na finanční náklady. Kolik tato cílená léčba stojí je zcela jina otázka a patrí do oblasti ekonomiky státu. Lékař by nemel byt vystaven ekonomickému tlaku. Stát by měl určit, když všechno platí, jak stojí v nasem zákone, kolik je ochoten investovat do kvalitního jednoho roku životu. Dnešní léčebne moznosti společně s Cílenou léčbou prodlužují život u pacientů s rakovinou střeva z původních 5 měsíců na 30 měsíců. To přece stojí za to. Finanční náklady na onkologickou léčbu jsou obrovske, ale pokud na ne stát nemá, tak ma celou radu dalších nástrojů, jak léčbu zajistit. Lékař by nemel opravdu byt zodpovědný za ekonomiku a rozhodovat, kteremu pacientovi lék podat a kteremu ne.
Ostatní
Dobrý den, doufám že plaším zbytečně, náhodou jsem si nahmátla nějaký utvar nad kliční kostí, je měkký, pohyblivý, občas se jakoby schová za kost, nahmátnu ho jen v určité poloze....Byla jsem hned u praktického lékaře, prohmatal mě, řekl že to s největší pravděpodobností bude tuková bulka-nevím přesně ten název, byla jsem na krvi-diferenciál,vše v pořádku...Říkala mi, že se opravdu nemám čeho bát, že to nic vážnýho není, kdyby se zvětšovala, nebo dělala problém, nechali bychom tu bulku odstranit..Co půl roku chodím na mammologii, co rok na uzt prsou, vše v pořádku...Co myslíte, mám být opravdu v klidu?Děkuji
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Posoudit to lze jen přímým vysetrenim, proto bych se spoléhal na pravé provedena vyšetření. Pokud mate přesto obavy, tak se obraťte na jiného lékaře. Pro bolesivosti nebo dalším zvětšování dane bulky, tak neváhejte a běžte k lékaři okamžitě.
Ostatní
Dobrý den pane doktore. Celiakie byla u mě prokázána až v 55 letech. Přečetla jsem śi na Vašich stránkách, že by mělabýt provedena vyšetření na případnou možnost rakoviny. Můžete mi prosím napsat, o jaké vyšetření se konkrétně jedná? Doplním, že oba mí rodiče zemřeli na rakovinu, matka žaludku. Moc děkuji za Váš čas a přeji pevné zdraví.
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pravidelnou kolonoskopii jistě máte a to je to nejdůležitější.
Ostatní
Dobrý den, byla jsem na biopsii prsu a mám po ní modřinu. Je to normální? Děkuji
martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Více méně se to může stát, ale nemusí to být pravidlem. Každopádně se nejedná o nic patologického.
Ostatní
dobry den. mam nalez ze sono vysetreni lehce hypoechogeni lozisko v prave horni casti jater 2,5 cm. Dalsi nalez z EUS nalez 5 mm hypoechogenni lozisko na slinivce a zvetsene LU. vysetreni MR a CT vsak zadne patologicke zmeny na jatrech ani slinivce neprokazalo. biopsii zatim lekar nedoporucul, kontrolni MR za 4 mesice. jak velke je pri negativnim CT a MR rizko, ze se jedna o rakovinu slinivky a meta na jatrech? Je mi 38 let a mam velke obavy. Diky za radu.
tadeas
Skalpel, lékař, ilustrační foto
PET vyšetření by mělo situaci vyjasnit. Nálezy, které uvádíte bych nenechal jen tak a další 4 měsíce bych nečekal.
Ostatní
Dobrý den. Je mi 49 let. Byl jsem na kolonoskopickém vyšetření jen tak preventivně. Potíže nemám. Moc si z toho nepamatuji, jen ke konci to hodně bolelo. Ve zprávě mám, že: Klidný slizniční nález až k lienární flexuře. již vyš. sigmatu je citlivější, u lien. flexury výkon končíme. Mohu být s tímto nálezem " v klidu " ? Děkuji za odpověď.
Stanislav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Byla Vám vyšetřena jen 1/3 tračníku. I když výskyt rakoviny střeva se nejvíce vyskytuje v této oblasti, tak přece jenom od 50 let je vyšetření celého tračníku na místě. Pokud jste měl bolestivé projevy, tak požádejte o větší sedaci (tlumení bolesti) nebo o vyšetření v narkoze.
Ostatní
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jaká je pravděpodobnost vzniku rakoviny plic, nebo jiných zdravotních komplikací, když jsem zdravý, pětadvacetiletý sportovec s žádnými zdravotními komplikacemi a nemáme v rodině výskyt rakoviny žádného druhu. Kouřím poslední dva roky maximálně krabičku cigaret za týden. Děkuji za odpověď. Petr
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kouření tabáku jednoznačně zvyšuje riziko rakoviny plic - u celé populace. Bylo to opakovaně prokázáno a Vy jako sportovec, byste kouřit zcela určitě neměl. Ale je to svobodné rozhodnutí.
Ostatní
Dobrý den. Jak se stavíte k názoru, že za rakovinu může z velké části nadměrná konzumace cukru a obilnin? Děkuji.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
nesmysl
Ostatní
Dobrý den. Chtěla bych Vás poprosit o Váš názor na krevní obraz mojí pěti leté dcery.Má časté strept. anginy KO:Le6,3 Ery4,12 HB111 HCT0,32 MCV77,7 TR428 S0,32 Ly0,55 Eo0,05 Mo0,07 T0,01 lyviro+ . Děkuji za odpověď.
Sylva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Lépe bude, když jej zkonzultujete se svým pediatrem, protože Vámi uváděné hodnoty musí být doplněny o jednotky , ve kterých jsou hodnoty uváděny. Nutno vidět celý, kompletní nález z laboratoře se všemi parametry.
Ostatní
Dobrý den, mám bulku v prsu , po vyšetření nejprve pí doktorka diagnostikovala fibroadenom, pak změnila diagnózu na fyloidní tumor. Jsem po biopsii, čekám na výsledky. Jak moc se jich mám obávat?
andrea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ted je nutné vyčkat biopsie, ale vypadá to, že i celkové odstranění bude nutné. Teprve finální biopsie celého vzorku ukáže, jak je záležitost závažná.
Ostatní
Prosím - je u nás - nebo i jinde - možno získat antrasentan? Díky moc za odpověď
jarmila dubská
Skalpel, lékař, ilustrační foto
tento přípravek neznám.
Ostatní
Dobrý den. Můžete mi napsat něco o lymfangiomu ve tváři? Dá se toho navždy zbavit operací? jak moc je životu nebezpečný?
Jana Nováková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
stejný problém
Ostatní
Dobrý den. Můžete mi napsat něco o lymfangiomu ve tváři? Dá se toho navždy zbavit operací? jak moc je životu nebezpečný?
Jana Nováková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vaši otázku nemohu přečíst.
Ostatní
Dobrý den je mi 19 let. Mám dotaz. Často mám bolesti vaječníků a pohl. žláz Co to může být? Napište mi prosím na email: n.salasova@seznam.cz Děkuji za odpověď
Nikola Salašová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na e-mail odpovídat z této poradny nemohu. Pokud máte potíže gynekologického charakteru, tak se musíte objednat u svého gynekologa. Pravidelné gynekologické prohlídky jednou za rok, jsou u žen velmi nutné a potřebné.
Ostatní
Dobrý den, prosím Vás o názor k problematice mojí 21-měsíční dcery: Doposud měla již 8 antibiotika, první ve 2 měsících věku. Kojena byla plně o 6-ti měsíců, vyhýbáme se infekčnímu prostředí jako supermarkety, veřejná doprava atd., přesto je pravidelně co 2 měsíce s vysokými teplotami na ATB. Tento týden jí naše lékařka našla zvětšené uzliny za ušima, vypsala nám žádánku na krevní obraz a do diagnózy napsala 204. Doma jsem bohužel pouze na anglických stránkách zjistila, co 204 je, a od té doby moc dobře nespím.... dnes mám v ruce její výsledky, vše v normě kromě leukocytů - 5,85 (má být 6-17) a RDW - 10,8 (má být 11,6-15,2) - tabulky pro 1,5 roku staré dítě. Má nízká hladina leukocytů a rdw nějakou souvislost? napadá vás nějaká diagnostika? proč nemá leukoctyt vyšší, když se všelijak snažíme jí zvýšit imunitu? z výsledků laicky usuzuji, že o dignózu 204 se nejedná... můžeme se nějak zasloužit o zlepšení hodnot do normální úrovně? děkuji mnohokrát za odpověď.
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
už jsem odpověděl
Ostatní
Dobrý den, prosím Vás o názor k problematice mojí 21-měsíční dcery: Doposud měla již 8 antibiotika, první ve 2 měsících věku. Kojena byla plně o 6-ti měsíců, vyhýbáme se infekčnímu prostředí jako supermarkety, veřejná doprava atd., přesto je pravidelně co 2 měsíce s vysokými teplotami na ATB. Tento týden jí naše lékařka našla zvětšené uzliny za ušima, vypsala nám žádánku na krevní obraz a do diagnózy napsala 204. Doma jsem bohužel pouze na anglických stránkách zjistila, co 204 je, a od té doby moc dobře nespím.... dnes mám v ruce její výsledky, vše v normě kromě leukocytů - 5,85 (má být 6-17) a RDW - 10,8 (má být 11,6-15,2) - tabulky pro 1,5 roku staré dítě. Má nízká hladina leukocytů a rdw nějakou souvislost? napadá vás nějaká diagnostika? proč nemá leukoctyt vyšší, když se všelijak snažíme jí zvýšit imunitu? z výsledků laicky usuzuji, že o dignózu 204 se nejedná... můžeme se nějak zasloužit o zlepšení hodnot do normální úrovně? děkuji mnohokrát za odpověď.
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Doporučoval bych se obrátit na pediatry - nejlépe v dětské nemocnici. Nejsem pediatr, ale vím, že imunitní aparát se dlouhodobě, několik let, vyvíjí, než plně dozraje a je schopen plnohodnotné funkce.
Ostatní
Dobrý den, před 5 lety jsem prodělal rakovinu pravého varlete, při kterém mi bylo odstraněno a následně jsem absolvoval chemoterapii. Nyní mi při kontrolním CT zjistili incidentalom levé nadledviny 11 x 7 mm. Můžete mi prosím sdělit co to vlastně incidentalom je a zda bych neměl být poslán na nějaké další vyšetření? Ošetřující lékař mě jen pozval na další kontrolu dle plánu za půl roku.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
už jsem odpověděl
Ostatní
Dobrý den, před 5 lety jsem prodělal rakovinu pravého varlete, při kterém mi bylo odstraněno a následně jsem absolvoval chemoterapii. Nyní mi při kontrolním CT zjistili incidentalom levé nadledviny 11 x 7 mm. Můžete mi prosím sdělit co to vlastně incidentalom je a zda bych neměl být poslán na nějaké další vyšetření? Ošetřující lékař mě jen pozval na další kontrolu dle plánu za půl roku.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že je třeba se zeptat daného lékaře, co tímto pojmem myslí.
Ostatní
Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, v jakých onkologických centrech se zabývají dispenzarizací žen s genetickou mutací BRCA 1,2 u rizika karcinomu prsu? Děkuji za odpověď.
Veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dispenzarizaci rodin se zátěží mutace BRCA1/2 by se měla provádět v každém Komplexním onkologickém centru v republice. Jejich seznam - 13 center, je na www.linkos.cz
Ostatní
Je mi 30 let a pravděpodobně mi bude potvrzena diagnóza celiakie. Celiaci čelí oproti zbytku populace vyššímu riziku, že dostanou jisté nemoci - včetně rakoviny. Platí to ale i pro celiaky, kteří důsledně drží dietu, nebo jen pro ty neléčené? Děkuji.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je obecně platné - riziko je zvýšené, neznamená zo, že určitě dojde ke vzniku rakoviny, ale kontroly a vyšetření na ev. rakovinu jsou nutné.
Ostatní
dobry večer chtěla bych vědět co znamena při odběru krve TPS vysoke 621.děkuji za odpověd
IVANA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to nespecifický marker pro zánětlivé onemocnění. Někdy může být i zvýšen při rakovině, ale většinou se jedná o nějaké chronické zánětlivé onemocnění. Vhodné došetřit.
Ostatní
Dobrý den pane doktore, několik dní cítim bolest na levé straně krku jakoby pod mandlí. Problémy s polykáním nemam, v krku nic nebolí, ani ta mandle. Bolí to však při prohmatání nebo když otáčím krk na pravo. Myslíte, že by se mohlo jednat o nádor?Je mi 27 let, kouřím 9 let cca 20-25 cigaret denně. Děkuji za Váš čas.
Blanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte navštívit krční oddělení (ORL). Lokální vyšetření je rozhodující. Ne vždy se musí jednat o rakovinu, ale mělo by se na ni samozřejmě pamatovat.
Ostatní
dobrý den pane profesore,potřebuji od vás radu a vysvětlení.V listopadu,jsem si za levým kývačem na krku našel uzlinu,šel jsem stím 2x na ORL a paní doktorka pohmatem vyšetřila krk a řekla,že je vše v pořádku.Uzlina tam je pořád tak jsem zašel na ORL do nemocnice.Tam mě paní doktorka prohmatala krk a řekla že tam mám uzlinku a že se udělá ultrazvuk.Toto mi napsala do zprávy na ultrazvuk:Zevně:vlevo za kývačem hmatné v.s. 2 uzlinky ,volně pohyblivé.Na ultrazvuku mi do zprávy napsali toto:Vlevo za kývačem v podkoží je LU 13 mm.,s lehce akcentovanou korou,bez hyperemie.Res:lymphadenopatie,vhodná kontrola sledovat.Kontrola za 2 měsíce.Chci se vás zeptat,je tato uzlina nádorová,nebo se může v nádorovou změnit?poznalo by se na ultrazvuku jestli něco špatně třeba jako nádor?mohu být bez obav nebo ne?mám velký strach je mi 27 let.
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedna mírně zvetsena uzlina nemusí byt rakovinou, ale ultrazvuk muže napovědět, zda se jedna o patologickou uzlinu či ne. Vyjádřit se definitivne však muže jen vyšetřující lékař, který posoudí cely nález komplexně, tedy i s vyšetření krve. Mozna vyšetření u internisty by mohlo zalezitost objasnit.
Ostatní
Dobrý den,obracím se na vás s prosbou i když se netýká rakoviny..Je mi 44let a celý život jsem měla silé menzes nedávno i krvácení mimo a tak mi doktor předepsal nízkohor.antikoncepci -nikdy jsem ji neužívala a po čtyřech dnech užíván´í mi natékaly nohy a jako by se zacpávaly žíly a zle..takže jsem ji přestala brát po dohodě s lékařem ..do dvou měsíců mi zjistili hlub.žilní trombozu v levém lýtku a začali ředit krev Clexane a pah warfarin jenže mi ho naředili moc a já málem vykrvácela při menzes a tak transfuze dvě konzervy a injkece na stáhnutí dělohy ..vyměnila jsme cévního lékaře a ten mi nasadil Vessel Duo F jenže po třech měsících znovu krvácení po dvou týdnech po menzes a já skončila na kyretáži dělohy po propuštění čtyřicíctky teploty a hrozné zimnice které nešly srazit po běžných antibiotikách a tak jsem skončila v nemocnci na infuzích a prý obrovský zánět v těle i moči.Po propuštění mi dali Dalacin C ale pořád ještě nějaké bakterie v krvi a moči tak Nitrofurat.Co se stalo?
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prosím obraťte se na gynekologickou poradnu.
Ostatní
Dobry den.Mám již 15 let na levem varleti takovy hrbolek.Ne nadvarle.Je možné mít nelečenou rakovinu varlat tak dlouho a být pořád mezi živými?Diky za odpoved.
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je málo pravděpodobně. Přesto je vhodne vyšetření urologicke , včetně ultrazvuku varlete.
Ostatní
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat jestli se dá ascites odstranit pouze punkcí nebo se dá i vymočit. Děkuji.
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V podstatě by se měli použit oba způsoby. První je rychlejší a používá se při akutní úlevě. Druhy zpusob se používá spíše při chronickém ascitu.
Ostatní
Prosím na můj dotaz, který jsem posílala jestli je možné zaslat odpověď na můj e-mail: anickastanisevska@seznam.cz Moc děkuji Anna Bjalková
Anna Bjalková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prosím odpovídám tímto zpusobem, nikoli na e-mail.
Ostatní
Dobrý den. Již delší dobu(cca 4měsíce) mám pocit tlaku na hrudní kosti až do krku ,ale nejvíc bolest na hrudní kosti.Je to stále a intenzivnější.Cítím i bolest mezi lopatkami.Říhání a navrat potravy přes jícen také mívám.Absolvovala jsem vyšetření na ORL,CT hrudníku,dále sono štítné žlazy a poté i vyšetření jícnu hadičkou/říjen2010/ .Vše bylo v pořádku.Čím by to mohlo být,jaké vyšetření bych eventuelně měla podstoupit.Mám strach,aby to nesouviselo s nějakým nádorovým onemocněním.Je mi 42 let. Chuť k jídlu mám normální a při polykání potíže nemám.Shodila jsem 3 kila.V rodině byla rakovina jícnu,žaludku. Díky za odpověď. Alena
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyšetření zopakujte a navíc i ekg srdce.
Ostatní
Dobry den,chtela jsem se zeptat,vcera jsem si zcela nahodne nahmatala na leve strane pod obloukem zeber tvrdsi nebolestivy utvar.neni kulaty,spis podelny a pri opetovnem prohmatavani se mi zda jakoby to bylo zvetsene volne zebro.na druhe strane si stejne zebro nahmatam taky,ale je trosicku mensi a hlavne pri stahnuti bricha je na leve strane malinko videt jakoby bublina.problemy zadne nemam,nehubnu,unavu nepocituji,kazdopadne k obvodnimu lekari se chytam,ale velmi me zajima i Vas nazor a to i z toho duvodu,ze v rodine mame rakovinu!Dekuji za Vas cas a odpoved.
romana 25
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Žebro je v teto lokalitě, takže to je mozné, ale nutné je prime vyšetření lékařem.
Ostatní
Pane doktore, mám trochu jiný dotaz: mohl byste mi doporučit nějakou literaturu z onkologie, popř. i fyzilogie, která by byla stravitelná pro ne-lékaře, ale zároveň už dost podrobná a fundovaná? (Abych Vás neznepokojila - nehodlám se samoléčit, naštěstí to ani nepotřebuju, jen mě tahle témata zajímají a jako psycholožce se mi i hodí při práci s klienty.) Děkuji.
Michaela Peterková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Možna nejlepší by byla kniha: Prakticky lékař, která je odborne i laicky přijatelná.
Ostatní
Dobrý den pane doktore,chci se vás zeptat,před 2 rokama jse prodělal nádor varlete seminom st.2a a chemo 4x EP chodím na kontroli a vše v pořádku.Ted jsem měsíc chodil na rehabilitaci s krční páteří dostal jsem termoléčbu,elektroléčbu a cvičení,protože jsem ji měl hodně stuhlou.Chci se vás zeptat,nemůže mi toto cvičení a thermo a elektroléčba znovu aktivovat nějak nádor?Nějak uvolnit buňky mízní cestou aby se nerozšířili do organismu?rehabilitace mi byla prováděna na zadní straně krku.Žádné masáže mi dělány nebyly.Děkuji za odpověď. josef
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je onemocnění vylecene, tak termolecba nemůže uškodit. Nedoporucujeme ji v době aktivního onemocnění.
Ostatní
Pane doktore můžete mi prosím říci na jaký tip rakoviny zemřel otec s diagnozou D 151
ŽofieCernohorská
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nebylo to spíš C 15 - to je rakovina jícnu. Diagnozy s označením D jsou bud ve velmi ranném stadiu, které lze dobře vyléčit nebo nejistého a neznámého chování.
Ostatní
Dobrý deň, pán doktor. Rada by som sa vás opýtala na váš názor, či je užívanie zeleného jačmeňa, chlorely pre onkologických pacientov prospešné, žiadúce, alebo ich to nejakým spôsobom ohrozuje. Ďakujem. iva
iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Omlouvám se, ale s tímto nemám žádné zkušenosti, ani z literatury.
Ostatní
Dobrý den pane doktore,chci se vás zeptat,před 2 rokama jse prodělal nádor varlete seminom st.2a a chemo 4x EP chodím na kontroli a vše v pořádku.Ted jsem měsíc chodil na masáže s krční páteří dostal jsem termoléčbu,elektroléčbu a cvičení,protože jsem ji měl hodně stuhlou.Chci se vás zeptat,nemůže mi toto cvičení a masáže znovu aktivovat nějak nádor?Nějak uvolnit buňky mízní cestou aby se nerozšířili do organismu?rehabilitace mi byla prováděna na zadní straně krku.Děkuji za odpověď.
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je onemocnění kompletně vyléčené, tak masáže a jiné fyzioterapeutické metody nejsou kontraindikovány a můžete je absolvoat jako každý jiný zdravý člověk. V případě zjištěné přítomnosti nádorového onemocnění tuto léčbu však nedoporučujeme nebo jen lokálně po dohodě s onkologem.