Pondělí 2. srpna 2021, svátek má Gustav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 2. srpna 2021 Gustav

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Ostatní
Vážený pane profesore, manželka absolvuje již jedenáctou chemoterapii (Avastin, Xeloda) a měla by jít nyní na přeočkování na tetanovku. Chtěli bychom se zeptat, jestli je to nyní vhodné. Děkujeme předem za Vaši odpověď a Váš čas. Jiří
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V době chemoterapie je organismus imunosupresivní, takže jakékoli očkování nebude dostatečně účinné. Obecně pak nedoporučujeme živé vakcíny.
Ostatní
Dobrý den pane doktore, jaký je Váš názor na očkovaní proti rakovině děložního čípku poté, co sexuální život už začal? Je mi 25 let a ráda bych věděla, zda má cenu se nechat očkovat, když jsem se s papilomaviry tím pádem už setkala? Děkuji.
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To, zda jste se setkala s papilomaviry nebo ne se dá jednoduše vyšetřit. Protilátky by kolovaly v krvi a jejich hladinu lze jednoduše stanovit. V případě pozitivních protilátek, očkování nemá smysl, protilátky již máte, ale v případě, že protilátky nejsou přítomny, pak je očkování i v tomto věku na místě.
Ostatní
...pokračování. DR říkal, že ten obsřik působí jen nějakou dobu. Rovněž byla za obvodní DR, která řekla, že by měla jít ještě na další vyšetření (gynekologie, urologie, sono břicha, scintigrafie). DR ve Zlíně nicméně řekl, že je na dalších DR, kteří zváží, zda je to stále nutné. Je třeba říct, že ta bolest je nyní podstatně mírnější než byla před týdnem, kdy se máma nemohla ani na nohu postavit. Nyní jen ta bolest v kříži. Chtěl bych se tedy zeptat, co si o tom myslíte, když čtete tenhle popis, co by odborník na onkologii, jestli to není náhodou typické pro nějaký druh Tu, nebo zda naopak je to typičtější pro vyhřezlou ploténku. Chtěl bych mít jistotu, že mamka nemá nějaký vážný problém. Ještě odpověd po dotazu na DR do Zlína: v pokračování.
Vojtas
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel neznám začátek
Ostatní
Dobrý den,pane profesore.Moje sestra,ročník 1952 byla operována v Brně,s nálezem mucinozní adenokarcinom s metastázou do pravého ovaria.Po konzultaci s Vámi,ji chemo nebyla doporučena.Je to prý velmi vzácné onemocnění a léčba je dost neznámá,jaká je podle Vašho názoru prognoza.Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.I.
ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, takto nepoznám, o kterou přesně pacientku se jedná. Potřebuji více informací.
Ostatní
Děkuji vám za odpovědi. Píšete tedy, že 4. týden podle Vás není typický pro akceleraci nádorových buněk, že aktivace může vzniknout prakticky kdykoliv. Chci se ještě zeptat, jestli je však nějaké období, které je pro aktivaci typické a pravděpodobné, třeba během léčby (ze začátku, ke konci) nebo ihned po ní? Děkuji za Váš čas.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel není. Biologie nádoru je velmi složitá a liší se od nádoru k nádoru.
Ostatní
Dobry den doktore uz tak dva tydny me poboliva leve zebro jako popichava kdyz zakaslu nevim jestli to neni jen narazeny je tam jakoby mala boulicka na zebru dekuji za odpoved
Lukas Vavra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
dostavte se ke svému praktickému lékaři. Taková záležitost nemusí být nic vážného, ale přesto jen vyšetření může něco říci.
Ostatní
Dobrý den pane doktore. Mé babičce diagnostikovali rakovinu štítné žlázy, mně v lednu letošního roku vyoperovali fibroadenom z prsu. Chtěla bych se zeptat, zda je možné si na základě těchto událostí nechat udělat nějaké kompletní vyšetření (CT,rentgen....), mám z onkoligických problému respekt. Nebo zda je možné si o taková vyšetření zažádat na vlastní náklady. Děkuji
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je možné se objednat na preventivní onkologickou prohlídku v Masarykově onkologickém ústavuv Brně. Na webových stránkách ústavu: www.mou.cz najdete prevenci a i možnost si zvolit termín. Vyšetření stojí 4400,0 Kč, protože jej nepochopitelně pojišťovny odmítají uhradit.
Ostatní
Dobrý den. Našla jsem si ve vstupu do konečníku malou bouličku, asi o velikosti špendlíkové hlavičky. Nebolí, nekrvácí, vůbec bych o ní nevěděla, kdybych se pořád neprohmatávala (od doby, kdy začala řádit v mé rodině, z ní mám velký strach). Je mi 30 let. Je to jen nějaká zanedbatelná drobnost, nebo bych to měla řešit? Omlouvám se, pokud je to pitomá otázka - vím, že tady řešíte daleko závažnější problémy.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Každá bulka nemusí být rakovina. Může se jednat o řadu záležitostí, ale jednoduché vyšetření konečníku lékařem to zjistí. Objednejte se u svého praktického lékaře.
Ostatní
Ostatni:Dobry vecer pane doktore.Mam na vas dva dotazy.Je me 29let deti mit nemohu.Nasla sem si bulku v prsu ktera se meni pri ruznych polohach.Jestli nevite co to muze byt?Problem je ten ze ginekolog me obednal az za mesic a pul.Volala sem na ruzne nemocnice atd.a vsude je dlouha cekaci doba.Jestli nevite kam se obratit?Druha vec je ta ze se me casto dela bulka v pravem trislu,nekdy je mekci a nekdy uplne tvrda.Jestli me muzete rict i na tohle nejaky nazor.Dekuji Andrea
Andrea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nutné je osobní vyšetření. Objednat na vyšetření prsu Vás může i praktický lékař, nejenom gynekolog.Nutný je aspoň ultrazvuk.
Ostatní
Dobrý den pane doktore. Jsem po operaci zhoubného nádoru (leden 2010). T3N1M0. Chemoterapie leden-červen 2010. Měl bych mít teď přeočkování na klíšť. ensef. Chtěl sem se zeptat zda je to pro mě vhodné nebo radši neočkovat. Také mám poslední rok vyžší cholesterol který se pohybuje od 5.9-6.5. Jaký je prosím Váš názor na statiny v mém zdravotním stavu? Tuky i ostatní labor. mám v normě. Předem děkuji s pozdravem Michal
Michal 52let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je Váš imunitní systém fyziologicky funkční, tak přeočkování je vhodné. Pokud je obranyschopnost snížená, tak přeočkování nepovede ke kýženému efektu. Váš onkolog Vám řekne, zda bude přeočkování efektivní či ne. Na statiny se musíte zeptat internisty. S onkologickým onemocněním nemají nic společného.
Ostatní
Dobry den pane doktore,prosim o radu.Je to zhruba 3-4 roky(predtim nevim) co jsem si nahmatala na leve celisti zdureni (slinne zlazy?)Vede to zhruba od poloviny dolni celisti k uchu(ne ze spodu pod ucho) u ucha je to zakonceno malou bulkou,ktera podle pohmatu vypada ze je k tomu prirostla.Vse je to tuzsi,pruzne,neboli to ani teploty nemivam,na druhe tvari to neni.Na pohled to neni videt,jen ja kdyz se moc zkoumam,vidim oproti druhe celisti nepatrny rozdil.Kdybych si to nahodou nenahmatala tak o tom nevim,nezvetsuje se to.Je mi 26.Mam chronicky zanet dutin,casto mivam streptokoka. Dekuji za odpoved.Mejte se hezky.
ALEX
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina by se za tak dlouhou dobu již mnohem více rozvinula, což byste snadno poznala. Nechte se vyšetřit na oRL oddělení ve Vašem okolí. Ne každé zduření je rakovina, ale bez vyšetření se to dá těžko říci.
Ostatní
Dobry den, chtela bych se zeptat, pokud bych sla do kosmetickeho studia na NEINVAZIVNÍ BREASTLIFTING, nemuze tento nejakym zpusobem nabourat prirozenou stavbu prsa a tim i napriklad nasednou vetsi moznost rakoviny prsu? Je k tomuto nejaka studie? Mam na jednom prsu malou cystu- neni zhoubna, muze i toto byt prekazkou k provedni breastliftingu? Predem dekuji za informaci a preji hezky den. Bedrnova
Bedrnova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
samotný breastlifting nezpůsobuje rakovinu. Nejsou na to žádné studie, ale v literatuře se žádné podezření neobjevuje. Cysta v prsní žláze je vhodná k občasné kontrola ultrazvukem.
Ostatní
Děkuji za odpověď...nemám nález na papíře, takže nevím jak přesně zní diagnoza. Jedná se o rakovinu a to co jsem napsala do dotazu mi sdělila lékařka na JIP, kde pacient ležel po operaci do úterý, poté byl přeložen na normální pokoj. Žádná chemo už se podávat nebude, pouze léky na tišení bolesti. Pacient leží v MOÚ. Ještě jednou Vám moc děkuji.
Romana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jsem z MOÚ, pokud Vám mohu nějak více pomoci, tak se na mne v MOÚ obratte.
Ostatní
Dobrý den, chtěl byhc se zetat, zdali existují nějaké studie zabývající se škodlivostí cigaretového popelu? A jaké riziko nádorového onemocnění při jeho pozření? Děkuji za odpověd
Tomáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Perorální příjem cigaretového popela může vyvolat jen žaludeční a střevní potíže, ale nikoli rakovinu. Klinické studie na toto téma neexistují, poněvadž by se asi těžko našli dobrovolníci, kteří by takovou kůru podstoupili.
Ostatní
Dobrý den,dceři 14let diagnostikovali difuzni multicentrickou cutánní reticulohystiocytozu. Je léčena Vimblastinem, v kombinaci Prednisonu. Bohužel se jí to nelepší a pan profesor nám oznámil, že jsou bez zkušeností s touto chorobou. Nemohl byste nám poradit na koho bychom se mohli obrátit? Samozřejmě lékařům věřím,že dělají to nejlepší.Děkuji
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V ČR existují dvě centra pro dětská onkologická onemocnění - jedno je v Praze-Motol a druhé je v Brně - Dětská nemocnice v Černých polí. Je na webových stránkách FNBrno. To jsou nejprestižnější pracoviště.
Ostatní
Dobrý den, jak je to s těmi parabeny? Způsobují rakovinu nebo ne? Jsou téměř ve všech krémech, zubních pastách, atd.
Peri
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Parabeny jsou konzervační látky. Četl jsem rozporuplné informace, proto bych se řídil jen zcela nezávislým výzkumem, ale takový jsem zatím nenašel. V literatuře je mnoho reklamních materiálů, což není seriózní zdroj.
Ostatní
Dobrý den, jak rakovině předejít? Lze to? Jaká je prevence?
Kozumplík
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Otázka nestojí tak, jak předejít rakovině, protože to je proces vznikající na genetickém podkladě a faktorů, které vedou ke genetickým změnám je celá kniha - kouření, ionizující záření, některé viry atd. Důležité však je, jak přijít na onemocnění včas, aby bylo většinou lehce řešitelné třeba chirurgickým zákrokem - např. malý rakovinný polyp ve střevu nebo malý nález rakovinných buněk v prsní žláze atd. To je naprosto zásadní. K tomu je třeba absolvovat preventivní prohlídky. V našem státě jsou zatím uzákoněny 3 screeningové programy pro určité skupiny lidí - mamografický screening na karcinom prsu, kolorektální screening na kolorektální karcinom a screening na karcinom děložního čípku. Nic dalšího. Bylo by naprosto záhodno, aby se vytvořila síť pracovišť po celé ČR, která by prováděla kompletní onkologickou prohlídku, tak jak je tomu v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Tyto prohlídky by měly být hrazený pojišťovnami. Zásadní je přijít na onemocnění včas, ještě v době, kdy nemá evidentní projevy.
Ostatní
Mám BPH,už niekoľko rokov sa liečim Tamuroxom,PSA 4,23, biopsia negatívna. V noci 3 - 4 x močím, retencie moču. Operáciu prostaty odmietam. Je možná hormonálna liečba - orchiectómia ?
BB
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejedná se o onkologické onemocnění, proto se musíte obrátit na svého urologa.
Ostatní
Dobrý den,jsem 3 roky po onk. onemocnení. Obvodní lékař mi sdělil,že bych měla omezit sacharidy ,že se rozkládají na glukosu a ta vyžívuje rakovinnové bunky.Sacharidy jsou obsaženy skoro ve všem.Co bych měla jíst?Mám se tím řídit?Děkuji za odpoved.
Monika Geryková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Sacharidy potřebujeme pro krytí našeho energetickéhoé výdeje, proto se jim nemůžete vyhnout, ale asi měl Váš lékař na mysli jednoduché cukry - cukr, čokoláda atd., kterým je obecně dobré se vyhýbat a přijímat spíše složené cukry - celozrnné pečivo. Rakovinné buňky se vyživují převážně jednoduchýmí cukry jako je glukoza, ale dokážou si je získat, i když je nebudete přijímat potravou.
Ostatní
Prosím o radu -udělala se mi dopoledne z ničeho nic boule měkká na levém loktu velikosti pingpong. míčku nebolí ,ale zavazí mám ji 4 dny obklady ..nic nezabírá je to nepříjemné ani nevím co ,,,?
Pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemusí se jednat o rakovinu, ale běžte ke svému lékaři, který bouli vyšetří.
Ostatní
Dobrý den, pane profesore. Byli jsme odkázáni na speciální program v Praze, tento program má mít na starost MUDr. Pavel Vítek, jiná možnost léčby už není, chemoterapie by byla neúčinná. Bylo nám řečeno, že MUDr. Vítek je primářem nemocnice Na Homolce, ale našli jsme, že je Na Bulovce. Zařazení do programu prý trvá dlouho, můžeme nemocnici navštívit osobně a domluvit se na dalším postupu? Děkuji za odpověď M.
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bude nejlépe, když nemocnici navštívíte osobně a domluvíte se na dalším postupu. Např. v MOÚ Brno existuje možnost se objednat na konziliární ambulanci, kde se pacientovi věnuje odborník právě na jeho chorobu. Čekací doba není žádná, ale tel. objednání je potřeba.
Ostatní
Dobry den, na strankach http://www.mou.cz/cz/dva-preventivni-programy-mou--urcene-samoplatcum/article.html?id=170 uvadite za nemale penize (5-7k) komplexni rozsirene preventivni vysetreni. V popisu jsem nenasel ze by souacsti bylo PET/CT vysetreni, je to pravda ? a jak na zaklade takoveho nedostatecneho vysetreni ktere defacto se opira jen o ultrazvuk bricha deklarujete, ze v okazmiku vysetreni jste odhalili aktualne pritomne onkologicke nalezy. Pripada mi to jako nedostatecne a zavadejici informovani potencialnich zajemcu.
Robert
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Preventivní prohlídky MOU jsou stavěny na zjištění nejčastějších nádorových onemocnění. Nikoli všech, nikoli 100% jistota. Jsou individuálně laděné, tedy dle rodinné anamnézy. Ultrazvuk, laboratorní odběry, vyšetření lékařem by v této podobě mělo odhalit nejčastější onemocnění pro danou věkovou skupiny a dané pohlaví. Vyšetření stojí t.č. 4,5 tisíce Kč. Samotný PET stojí nyní něco kolem 20 tis. Kč. Navíc při pohovoru s lékařem je možné si domluvit další vyšetření. Je to jediný preventivní, onkologický program v ČR, který je dostupný prakticky pro každého. Výsledky ukazují, že takový program by měl být plně hrazen pojišťovnami, protože zachráňuje životy lidí a pojišťovnám ušetří peníze.
Ostatní
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda maminka může jet v září na 1 týden k moři do Chorvatska, pokud v roce 2009 podstoupila vynětí kolorektálního karcinomu 16cm a v roce 2004 radikální hysterektomii pro nádor děložní sliznice. Obě operace byly dostačující, bez následné léčby, pouze kontroly. Jen se mi dá unavená. Děkuji
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud nejsou známky onemocnění, tak pobytu u moře nic nebrání. Jen obecně nedoporučujeme smažit se na pláži, pobyt na přímém slunci. Volit spíše vhodnou pokrývku hlavy, slunečník atd. Lidské tělo potřebuje jistou dávku slunečního záření, ale v dnešní době je toto příliš intenzivní, což může nádor i vyvolat - nádory kůže. Krátký pobyt na slunci (v tričku a šortkách) našemu organismu zcela dostačuje, aby si zajistil potřebnou dávku vitamínu D.
Ostatní
Děkuji za odpověď z dneška ohledně umístění našeho příbuzného. Zároveň jsme dostali odpověď na tuto otázku od dalších dvou lékařských zdrojů, z toho jeden je specializovaný. Oba nás posílají do místa bydliště. Nerozumíme tomu. Nemůže hrát roli, že se jedná o rychle rostoucí karcinom. Mohli bychom ho vzít k Vám na kliniku? Nebo raději do Bohunic?
Jan Vrbata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
zavolejte mi na kliniku a domluvíme se
Ostatní
Vážený pane profesore, po náhodném vyšetření KO mi zjistili polyglobulii a leukocytózu. Byla udělána průtoková cytometrie s výsledkem - zmnožení zralých B-lymfocytů nespecifického fenotypu. Klonalitu nelze vyloučit(obrácený poměr kappa/lamda). Následně dopuručena sternální punkce. Mohlo by se v tomto připadě jednat o CLL? děkuji
Karel Hemala
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne každá leukocytoza je CLL. Dnešní možnosti diagnostiky jsou na takové úrovni, že hematologové si s tím jistě poradí a řeknou Vám o co se jedná.
Ostatní
Dobrý den, manželovi (50 let) po dlouholetých problémech v oblasti krku diagnostikoval lékař na ORL "suchý zánět" s tím, že se jej už nikdy nezbaví. Není tento stav z onkol. hlediska dlouhodobě rizikový? Neměl by chodit na nějaké preventivní prohlídky? Děkuji za odpověď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Každé chronické zánětlivé onemocnění je rizikové z onkologického onemocnění, proto je třeba to neustále kontrolovat a akutní problémy včas řešit.
Ostatní
dobrý den chtěla jsem se zeptat jak sjem na tom .. mám papír v kterém mám na čipku drobná kondylomata i výrustek na mons veneris obj: vulva bpn. Mop 2 kolkoskopie : tz na čipku drobná kondylomata axx,palp.děloha je nezvětšená.andexa vpravo plnější pohmat.vlevo bpn. vag.sono:v pod.řetu děloha stejné echogenity.vel.67x43mm,bez kavitace,endometrium do 8mm,vpravo anechogenita,cysta37x32,s obsahem anechogenit, Re: cystis ovarii 1.dx condylomata acuminata děkuji
Dendulina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejedná se o nádorové onemocnění, vhodnější probrat s gynekologem
Ostatní
Dobbrý den,před 2 roky jsem prodělal nádor varlete klas.seminom st.2A a chemo 4 EP.nádor se vyléčil.Chci se zeptat s přítelkyní jsme si pořídili do bytu pejska.memá zvíře vliv na vrácení nemoci,nebo vyvolání nějakého nového nádoru?chci se zeptatjestli mohu mít s něho radoset,nebo se obávat něčeho?děkuji je mi 27 let
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
přítomnost psa Vám může jen pomoci stabilizovat Vaši psychiku. Nikdy nebyl dosud prokázán vliv negativní - třeba ve smyslu vyvolání rakoviny. Naopak, psi se vodí do nemocnic, aby pacientům s různými chorobami pomáhali a opravdu pomáhají. Mají příznivý vliv na člověka. Vaše rozhodnutí pořídit si psa jen podporuji.
Ostatní
Dobry den pane profesore. Jiz 3 mesice se mi spatne polika. Nejdrive bolest za hrudni kosti a v zadech, nyni se mi zvetsili uzliny pod celisti a mam jakoby knedlik na konci jazyka. Uzliny neboli a pohybuji se s polikanim. Ptam se protoze nechci vypadat u lekare jako hypochondr. Je mi 33 let. Dekuji. Nashledanou.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě musíte jít k lékaři, který daný problém vyšetří.
Ostatní
dobry den,prosim vas mam znameho ktory sa dostal do nemocnice koli tomu ze mu nasli na plucach vodu,a nasledne mu nasli na lymfatickych ulinach nador ktory mu tlaci na cievy a vzdy sa mu vytvara voda v plucach.ten nador ma spolu10cm.lekari hovoria ze ono to neni 1nador ale na tych uzlinach ma vraj lymfaty viac ks.a spolu vytvaraju celok10cm a teraz musi na chemoterapiu.prosim vas viete mi nieco poradit alebo napisat co si o tom vy myslite?vopred vam pekne dakujem
sabrina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tady je důležitá histologie z daného útvaru. Chemoterapie se nepodává neonkologickému onemocnění, takže nějaký pozitivní nález tam musí být.
Ostatní
Dobrý den pane doktore, mám dotaz na mou maminku. V listopadu 2010 jí z odběru krve byla naměřena hodnota Cea 11,48 a minulý týden byla Cea 14,02. Hodnotu naměřila její endokrinoložka, kde se matka léčí se š.ž. (má na š.ž. uzlíky a jeden velký uzel). Kolonoskopii měla před 5 lety, kde ji zjistili jen rozsáhlé hemoroidy a částečně je chirurgicky odstranili. Mamografii měla vloni, tam ji našli nějaké dvě cysty, ale nic s nimi nedělali. RTG plic je v pořádku.Je možné že by se po těch 5 letech od koloskopie mohlo na stěně střev něco změnit a tudíž se jednat o nádor tl. střeva? A nebo se bude jednat spíše o tu štítnou žlázu nebo cystu na prsu?? Je ta hodnota Cea 14,02 kritická???? Děkuji za odpověď. Lucie Dolejší
Lucie Dolejší
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hodnota nádorového markeru není rozhodující pro diagnózu nádorového onemocnění. Může být zvýšena z řady jiných neonkologiockých příčin. Např. kouření cigaret ji taky zvyšuje. Řídil bych se potížemi pacienta, zda nějaké jsou či ne a dle toho provedl vyšetření.
Ostatní
Ještě jednou dobrý den, pane profesore, děkuji za odpověď ohledně neúmyslného hubnutí - doporučujete gastroskopii - zapomněla jsem napsat, že na té jsem byla před půl rokem, v pořádku, pouze duodenogastrický reflux. Myslíte, že je nutné ji zopakovat, nebo tam za tak krátkou dobu nemohlo nic "ošklivého" vyrůst? Moc děkuji
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím , že raději se poradte se svým gastroenterologem. Opravdu nemohu posoudit takový stav po internetu.
Ostatní
Dobry den, pane doktore chtela jsem se zeptat na preventivni onkologicke vysetreni, dnes jsem byla u neurologa ,protoze mam skriply nerv a on mi udelal celkove vysetreni a rekl ze jsem tetanicka, a dal mi zpravu pro praktickeho lekare a v ni doporucuje onkologicke vysetreni. Vsimla jsem si toho az doma kdyz jsem procitala zpravu. Dost me to vydesilo a nenapada me vubec nic , proc by me tam posilal. Velmi dejuki za odpoved
ALENA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To opravdu není možné z Vaší zprávy zjistit, ale necht Vám to vysvětlí sám. Možná objevil podezření na onkologické onemocnění, ale já k tomu nemám podklady.
Ostatní
Pokud při sexu partner "drtí" prsa ,dost to pak bolí a cítím v nich tvrdé, pravděpodobně prsní žlázu. Nemohu pak bez bolesti ani ležet. Nemohu si tímto nějak " aktivovat rakovinové bujení, nerozeznám pak případnou bulku v prsu??
Květa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Upozorněte na to partnera. Bolestivost v prsou po palpaci - prohmatání není žádoucí. Opakovaná mikrotraumata ve žlázu mohou být opravdu rizikem pro vznik i rakoviny.
Ostatní
Dobrý den, moje matka zemřela na rakovinu - nádor mozku, moje babička ( matka mého otce měla rakovinu prsu) rovněž zemřela i po odstranění prsu na metastázy. Mně je 37, zatím jsem nepodstoupila žádné vyšetření, chtěla jsem se zeptat jak vysoké je riziko, že rovněž dostanu rakovinu prsu, když tato dědičná zátěž zde je?? děkuji.
Květa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, určitá zátěž zde je, a proto byste měla pravidelně absolvovat onkologickou preventivní prohlídku. Najděte si ve svém okolí, které pracoviště ji provádí. Většinou nejsou hrazené ze zdravotního pojištění. Provádí ji například Masarykův onkologický ústav v Brně - www.mou.cz. Na webových stránkách se na ni můžete přímo objednat.
Ostatní
Dobrý den chtěla jsem se jen zeptat před třemi roky jsem prodělala rakovinu děložního čípku a 32 ozářek a tři chemoterapie a ted chodím prav idelně na kontroly výsledky mám v poořádku ale chtěla bych se zeptat jestli je možné že jsem otěhotněla v poslední době se tak cítím asi se mi to jen zdá že?
Kamila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím kolik je Vám let a nevím jakou operaci jste prodělala pro rakovinu čípku. V případě klasické operace odstranění vaječníků a dělohy otěhotnět nemůžete.
Ostatní
psal jsem vám dva dotazy kvůli varikokéle na varleti,v jednom dotaze jste mi napsal že riziko nádoru varikokélou nevzniká a v druhém dotazu jste psal že je to rizikový faktor že mám být sledován sonem a markery.tak já už nevím co si mám myslet akorád jsem teď vyplašen to je vše
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že zásadní bude vyšetření u urologa, neboť Varikokéla zabraňuje správnému vyživování varlete, navíc zvyšuje teplotu ve skrotu. Důsledkem je zhoršení tvorby spermií a snížená sekrece mužských hormonů. To v konečném důsledku vede k poruchám. Přímé ohrožení pro vznik rakoviny varlete může určit jen osobní vyšetření, proto ty kontroly. Rozhodnout se musíte sám. Konzultace po internetu není to pravé, co Vaši nejistotu vyřeší.
Ostatní
Dobryj den pane profesore jsem po operace.Dilatace hrdla delozniho odber polypu vysledky tesne pred rakovym buenim kteru muze ale nemusi vzniknut tak zek pan doktor .Nabidnul mne vyndat delohu mne se to nelibise prosim vas o radu je ice nijaka moznost.Dekuju
Nina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zda má dojít k operaci či ne musí rozhodnout Váš gynekolog. K tomu se tímto způsobem nemohu vyjadřovat. Váš lékař Vám řekne, proč k tomu má také dojít.
Ostatní
dobrý den,je mi 27 let a mám na varleti varikokélu st.2-3,nebolí a ani nějak nepřekáží,ledviny v pořádku a spermiogram také.Operaci nechci,nejní důvod,mám ji prý od mala.mám jen jedno varle.Varikokéla vypadá jen opticky škaredě,jinak vubec nic nedělá.chci se zeptat,jestli vznikají kvuli varikokéle nádory varlete.Děkuji.
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to rizikový terén. Jisté zvýšené riziko zde tedy je , proto byste měl být sledován - sono a markery.
Ostatní
Dobry den,na CT mi diagnostikovali nalez v S10 1 sin.toho casu benigneho vzhladu.kontrola o 3 mesiace na posudenie dinamiky.Je to standartny postup.Aeste by som rad vedel co znamena to S10 i sin.diky
jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na CT čeho? Samotne S10 muže byt cokoli, ale l.sin je latinské označeni pro levou stranu.
Ostatní
Dobrý den pane doktore, velice si vážím vašich rad, času, který odpovědím na dotazy darujete. Prosím Vás však o zvážení Vašich odpovědí ohledně prognóz onemocnění. Ze svého okolí znám pár lidí, kteří byli informováni o tom, že tu budou měsíce... a jsou tu rok či roky. Neříkám, že je to běžné, ale stává se to. Myslím, že takto ohraničovat délku zbývajícího času tady na zemi může pouze ošetřující lékař, který pacienta podrobně zná (a i zde musí zvážit, zda opravdu tak jistě zná tuto dobu, aby mohl vydat tak jasný ortel). Ještě jednou Vám děkuji za jinak velmi prospěšné informace, které na webu zveřejňujete. Eva
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano mate zcela pravdu a znám radu takových pripadu. Snažím se vzdy upozornit na obecný pohled, ktery platí na širokou populaci pacientů. Pokud jsem to někdy zapomněl připomenout, tak se omlouvam. Ale platí opravdu vzdy jen tzv. median přežití, vztahující se na vysledky klinických studii. Děkuji za připomenutí.
Ostatní
Dobrý den, dcera (14let) se léčí s difuzní multicentrickou cutánní reticulohistiocytozou. Nyní jsme na udržovací léčbě, snáší vše velice dobře. Dokonce nadále sportuje. Mohl byste mi poradit,kam bych s ní mohla jet o prázdninách,abych ji neuškodila? Dostává Vimblastin.Děkuji vám mockrát.
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V tomto případe se musíte poradit s jejim onkologem. Pravidelne užívání Vinblastinu však není vhodne pro přímořské oblasti ani vysoké hory. Silna intenzita slunečního světla.
Ostatní
Zdravím, manželce diagnostikovali tumo epi-mesofaryngis, chystá se CT hlavy a krku a UZ - pokud možno s FNAB. Otázka zní - máte nějaké praktické zkušenosti s FNAB a jejím vedlejším dopadem na možný "rozjezd" z nezhoubného do zhoubného ? a druhá otázka - stačí pouze CT a UZ na zjištění zapouzdření či metastáz ? Stále více a více se setkáváme s názorem, že FNAB rozjede tumor před operací. děkuji moc za názor. Martin Praha
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rozepiste mi přesně co je FNAB.
Ostatní
Dobrý den pane profesore, před šesti týdny jsem byla v nemocnici U Apolináře na odstaranění nádoru v děloze pan doktor mi ,ale řekl ,že mám v děloze 14 prorostlých miomů,moc bych si přála mít miminko. Poslední dobou mám pořád nafouklé břicho,mám velice ráda sladké,taky kouřím,vím ,že to vše musím změnit dají se miomy odstranit ,abych mohla mít mimi? Děkuji Alena
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myomy jsou naprosto nezhoubne a odstranit se daji. Problémem někdy je jejich počet a anatomické uspořádání. Zda jde operovat tak, aby byla zachovaná děloha Vám ale musi říci Vás gynekolog. Poraďte se s nim, protože v případe zachování dělohy mate předpoklady pro těhotenství, samozřejmě je k tomu potreba i celkove zdravý organismus.
Ostatní
Dobrý den pane profesore V minulém dotazu mne zajímala možnost maligního zvratu větších 2 polypů již během 2 let. Určitě je vám jasné, že motivem dotazu byla nervozita z čekání na výsledek histologie a Vaše odpověď mne celkem uklidnila. Histologie dopadla dobře - tubulární adenomy s lehkým stupněm dysplázie, takže kontrola za rok. Děkuji Vám touto cestou za vaši odpověď a jsem rád, že tuto poradnu poskytujete. Psychicky to v takových případech hodně pomáhá, jen bych si přál, aby i ostatním se dalo také pomoci, bohužel v případě manželky se již pomoci nedalo a opravdu jsem prožil s ní hrozné měsíce, vím, co to je a nejsem sám, lidé, nepodceňujte prevenci !!! S pozdravem Jirka
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji i za propagaci prevence. Je to opravdu nejdůležitější zalezitost, kterou by každy měl zařadit do svého životního programu.
Ostatní
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně ponádorového stavu mého 3.letého syna..Před 2mi lety mu byl z bříška odstraněn lymfangiom (dodatečně děkuji za Vaše odpovědi) 1,5 roku byl syn sledován (celkem asi 3 kontroly) avšak letos v březnu mi doktorka v pražském Motole řekla, že další kontrola není nutná, víceméně z důvodu nedostatku financí a času na pacienty (přestože po propuštění mě dokt.informoval o nutném doživotním sledování, kvůli možnému zopakování.) Opravdu nejsou další kontroly nutné? Jako matka mám velký strach, děkuji proto za pochopení. Děkuji Nováková.
Petra Nováková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chápu, ze mate strach, ale zmiňovaný lymfangiom muže byt zcela benigní zalezitost. Nicméně je nutná cela histologie původního nálezu, která by mohla zalezitost specifikovat.
Ostatní
Dobrý den, 26. dubna absolvolala moje maminka (69 let) CT na kterém byly zjištěny tyto problémy: v obou modech dominuje v CT-obraze pravostranný, masivní fluidothorax plášť typu od hrotu plícního (18mm), přes etáž hilů plicních (33-38mm) až dorzobasálně (40-45mm) s propagací do interlobia. V etáži segm. S6 je periferně patrna naznač. triangulárně formovaná, denzitometricky aktivní se zřetelnou vazbou na pravy plicní hilus. Kolem uvedené solidní formace je shora deklarovaný tekutinový lem příslušné šíře. Vlevo plíce bez ložiskové či infiltartivní patologie. V oblasti mediastina a v obou plicních hilech (zejména vpravo) je patrna nápadná lymfadenopatie se zmnožením a zvětšením LU s tendencí k paketaci, lokalizovaná v typických predilekcích, zejm. paratracheál. a paraaortálně. Ráda bych věděla jaká je maminčina časová prognóza. K léčbě byla zvolena paliativní chemoterapie. Děkuji moc za Vašich ochotu a odpověď.
Renata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nutno je znát histologii, protože i v této oblasti se může jednat o několik typů nádoru, ale stejně prognóza onemocnění se může udělat jen při konkrétním vyšetření pacienta - nutno znát histologii a rozsah onemocnění po celém organismu. Pak se dá určit prognóza, i když jen orientačně, nikoli na daného pacienta.
Ostatní
Dobry den p.doktore.Dakujem za Vašu odpoved ja by som prišla k Vám na konzultáciu ,ale som zo Slovenska a 3.6.2011 už mám ist na hšistologizáciu.Ešte raz Vám dakujem za odpovede lebo ked som bola na onkologii v ambulancii a pýtala som sa niečo lekára tak my ani neodpovedal.Dakujem.
Surova Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Držím Vám palce.
Ostatní
Dobrý den,psal jsem vám kvůli dotazu ohledně rakoviny varlete,se které jsem se vyléčil.psal jste mi toto:Onemocnění se může vrátit, ale vůbec taky nemusí. Rozhodující je stress a jeho míra. Dlouhodobý intenzivní stress vede ke snížení funkce imunitního aparátu a tím i pravděpodobnosti relapsu onemocnění.Takže to potřebuju ještě vysvětlit.Jak jste myslel ten stres?to jako že když hodně pracuji a řídím nákladní auto,tak ztoho ten stres?nebo když se vracím zpátky k léčbě onemocnění a pořád nad tím přemějšlím?tak ztoho?Takže onemocnění se tedy vrací s velké práce?děkuji
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Míra stresu je individuální a po internetu se asi nedomluvíme tak, abyste byl plně spokojen, proto Vám navrhuji osobní konzultaci v Masarykově onkologickém ústavu.
Ostatní
Dobrý den pane doktore,jsem čerstvě po konizaci čípku (nález HPV virů), moje lékařska mi doporučuje přeočkování vakcínou, je mi 42 let, mám stálého partnera, chci se zeptat, zda má toto očkování v mém věku smysl, několik mých známých s tímto problémem žádné přeočkování neměli, někteří lékaři tvrdí, že je to jen "módní záležitost", děkuji za opdpvěď
Mirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud došlo k infekci HPV virem, tak očkování nemá smysl, protože protilátky máte již vytvořené. Otázka přeočkování nebyla dosud diskutována, ale jistě bude, protože se přeočkovává tetanus, žloutenka aj. , ale dosud nejsou známá data, kdy a jak přeočkovat. Hladinu protilátek však může Vaše lékařka zjistit.