Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Diagnostika
Dobrý den, již několik let jsem sledovaná v mamární poradně. Kvůli nasazení hormonální substituční léčby jsem šla nyní na kontrolu, lékař mě poslal na mamograf a nebyl schopen mi dát výsledky tři týdny s tím, že se na ten snímek zatím nejel podívat a je vedro, tak hned tak nepojede. Když slyšel mé rozladění v telefonu, tak mi zatelefonoval, ať si pro výsledky přijdu. Dal mi výsledky - překopíroval do písmene to, co napsal loni s tím, že mám přijít na kontrolu za rok. Avšak po dvou týdnech mi zatelefonoval, abych přišla na kontrolu už za půl roku, že je tam jedna "cystička, která se mu nelíbí". Protože je to lékař, kterého vyhodili z certifikovaného pracoviště a má svůj vlastní mamograf a sám nemá certifikát, tak jsem dostala obavy, aby se něco nezanedbalo. Myslíte, že si mohu na certifikovaném pracovišti zaplatit nové vyšetření na mamografu a neuškodí mi to RTG záření? Co byste mi doporučoval? Prsa mám plné cyst, je mi 50 let, mám tam i mastopatii.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, další mamografii dop. provést jen na akreditovaném pracovišti. Pokud se týká cysty, tak nyní kvůli záteži rtg bude asi stačit jen ultrazvuk, ale vzhledem k Vašim obavám bych doporučoval, aby Váš mamogram viděl i lékař z akreditovaného pracoviště.
Diagnostika
Pane doktore, chci si v MOU zaplatit několik preventivních vyšetření včetně kolonoskopie. Dočetla jsem se však, že existuje nová, pro pacienta příjemnější možnost - virtuální kolonoskopie. Je tato metoda stejně spolehlivá jako ta klasická? Jak je to s cenou? Nabízíte ji pacientům v MOU? Děkuji.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, virtuální kolonoskopie má jen výhodu, že aktuálně není zaváděn kolonoskop do střeva. Spolehlivější však zatím vždycky zůstane klasická kolonoskopie. V případě pozitivního nálezu při virtuálním vyšetření, je klasická kolonoskopie stejně nevyhnutelná. Z tohoto důvodu ji standarně neprovádíme.
Diagnostika
Dobrý den. Loni jsme měli v rodině rakovinu tlustého střeva v počátečním stádiu, naštěstí se to podařilo vyřešit odstraněním polypů během kolonoskopie. Tato událost mne však přiměla k vyhledávání informací o této nemoci na internetu. Kromě odborných informací od lékařů jsem našla spoustu konkrétních příběhů konkrétních lidí, které tato hrozná nemoc potkala. Velice mne zarazilo, kolik jich je v mé věkové skupině (kolem 30). Z internetu (nikoli osobně) vím již o 5 mladých ženách, které letos na rakovinu zemřely - dvakrát žaludek, jednou prso, jednou děložní čípek, jednou hrtan. Pokud vím, všechny žily zdravě, nekouřily apod. Dvě měly malinké děti... Trochu mne to děsí. Ráda bych se zeptala, zda ve své praxi pozorujete nárůst případů u mladších ročníků. Jiným vysvětlením by mohlo být, že těchto případů je sice relativně málo, ale jelikož jsme internetová generace, vše o sobě povíme na síti, takže pak to vypadá, že nastala exploze rakoviny. Děkuji.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, celkově rakoviny sice přibývá, ale v mladším věku v podstatě ne. Podrobné informace o všech diagnózách najdete na www.svod.cz, kde si kliknutím najdete diagnozu, která Vás zajímá a určí Vám to u jakého množství lidí se ročně vyskytuje. Nicméně z toho vyplývá i to, že rakovina se v mladším věku také může vyskytovat, zvláště v rodinách, kde je toto onemocnění častější, ale to není vždy. Kdo má podezření nebo obavy nebo se chce jen uklidnit necht navštíví svého lékaře, který ho vyšetří.
Diagnostika
Dobrý den, mám spíše teoretický dotaz. Které nádory rostou nejrychleji? A jak rychle? Nebo to je člověk od člověka jiné? Může se například stát, že se u mne zjistí pokročilé stadium rakoviny, i když o rok dříve bylo při preventivním vyšetření (například ultrazvuku, endoskopii či kolonoskopii) v daném orgánu vše v pořádku?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, nejrychleji rostou hematologické malignity - tedy leukemie a lymfomy. Jiná onemocnění jako třeba rakovina tlustého střeva se tvoří leta - někdy i déle jak 10 let. Jinak na druhou otázku zní odpověd - ano. Před rokem negativní vyšetření mohou vést k tomu, že dnes je onemocnění v pokročilém stadiu. Diskrepance je v tom, že i pomalu rostoucí nádory zpočátku rostou velmi pomalu a jsou nerozpoznatelná současnou technikou. Postupem času však rostou stále rychleji - tzv. exponenciální růst.
Diagnostika
Dobrý den, děkuji Vám za odpověď, ohledně mého syna, kterému byl operovaný lymfangiom. Dodávám výsledky histologie. Nebo spíše toho, co má, napsáno ve zprávě. Nádor vyrůstá ze zevních vrstev muscularis propria mesenteria, jedná se o lymfangiom zcela odstraněn. Lze tedy říci, zda se lymfangiom může vrátit? Popř.v kolika procentech tomu tak je? Ještě jednou za vše děkuji, s pozdravem Nováková
Petra Nováková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pravděpodobnost je mizivá, ale bohužel není 100% vyloučené, že se lymfangiom neobjeví třeba zase někde jinde.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore, chtěl jsem se zeptat jaka je pravděpodobnost vyskytu rakoviny tlusteho streva u mladsich lidi. Me je 28 let a nekolik mesicu mne trapi prujem stridavy s normalni stolici a nadymani .obcas se stava ze musim na stolici par minut po jidle .zadne jine priznaky (bolesti bricha, krev ve stolici , ubytek na vaze ) nemam. co se tyka přičin: o nikom s pribuznych si nejsem vedom krome bratr moji babičky zemrel v roce 1925 mam pocit že na rakovinu ale nejsem si jisty uz se to ani neda zjistit a strava je u mne o vsednich dnech docela hekticka a sklada se s většinou z minutek(To bohužel nemohu změnit) a o vikendu s grilovanych smazenych tucnych jidel (to se snazim vyrazne omezit).někteři moji vrstevnici už byli na kolonoskopickem vysetřeni ale ja mam s tohoto vyšetřeni docela velky strach . Je i u mne nějaka pravděpodobnost (vzhledem k veku) že bych mohl toto onemocneni dostat? dekuji V.Zapletal
vaclav zapletal
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, rakovina střeva je u mladých lidí Vašeho věku velmi řídká, nicméně vyskytuje se. Ne každé zažívací problémy znamenají rakovinu, ale pokud na ni přesto myslíte, tak by Vás měl vyšetřit Váš ošetřující lékař.
Diagnostika
Pan doktore,každý má nárok jednou za dva roky na preventivní prohlídku u praktického lékaře.Její součástí jsou některá onkologická vyšetření.Můj tatínek chodil pravidelně na prohlídky a stejně mu náhle diagnostikovai rakovinu plic s metastázemi.Prý se na to nemohlo přijít dřív,pokud neměl žádné potíže,s nimiž by šel k lékaři.Mám 39 let a tatínkova rakovina je nevyléčitelná.Jeho matka zemřela na rakovinu,měla nádor na mozku,ale tenkrát jim neřekli,zda byl zhoubný.Šla na vyřezání útvaru na mozku a neprobrala se z narkozy.Měla 65 let,stejně jako má můj tatínek.Chci se zeptat,jak Vy se díváte na onkologické preventvní prohlídky-placené samoplátcem,které se provádí na MÚ v Brně?Uvádějí,že objeví nádory v diagnostikovatelném stavu.Je lépe jít na prohlídku teď,nebo počkat třeba do 45 let?
Iveta Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, obecně se dá říci, že jedině preventivní prohlídky mají jistou šanci na zjištění rakoviny včas. Bohužel nejsou 100%, ale je to jediná šance jak na ni přijít včas.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore, můj přítel 29let má PSA 2,38, před půl rokem měl 2,25. Jeho otec (58let) zemřel na Ca prostaty před necelým rokem, i v jeho případě jsem se na Vás obracela několikrát a tím to Vám děkuji. Přítel nemá žádné potíže. Odběry si nechává udělat na svou žádost(preventivně), při prvním nám bylo řečeno, že to může být fiziologické ať odběr zopakujeme za půl roku, teď je to opět o malinko zvýšené a já mám strach! Chtěla bych slyšet Váš názor a popřípadně nějakou radu. Děkuji a přeji pěkný den Míla
Míla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
DObrý den, tato hodnota je ve fyziologickém rozmezí, které v průběhu života stále kolísá. V tomo věku, 29 let, je rakovina prostaty maximálně vzácná. Pokud je přesto stresován takovou hodnotou, tak necht mu urolog udělá ultrazvuk prostaty. Jinak se říká, že každý muž by měl znát své PSA od 40 let věku.
Diagnostika
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně našeho dědečka (73 let). Měl ve stolici krev a byl na vyšetření střeva s tímto výsledkem: v 17 cm na přední straně esovité kličky za rektosigmoidálním ohbím laločnatý útvar 2 cm prominující 1 cm do lume, povrch zakrvácený. res:Neoplasma abro.úseku esovité kličky. Histologický nález: Opakovaně prokrájená fragmentovaná excize se strukturami kribriformního adenokarcinomu, přesahujícího hranice odběru. V okolí je difuzní zánětlivý infiltrát. C187. Dědovi bylo řečeno, že musí na podrobnější vyšetření. Není nám ale jasné proč? Jedná se o zhoubný nádor? Co prosím znamená kribrif.adenokarcinom? A co znamená prominující 1 cm do lume? Jaká léčba ho bude čekat? Děkuji Janina
Janina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
DObrý den, nevím, zda je Vaše situace ještě aktuální, ale jedná se o rakovinu, která by měla být došetřena a pak léčena.
Diagnostika
Chtěla bych se zeptat,zda ve 39 letech má význam zaplatit si v Brně vyšetření,kde zjistí rakovinu v diagnostikovatelném stavu.Obvodová lékařka mi sdělila,že posílá rodinné příslušníky na vyšetření u výskytu rakoviny tlustého střeva a prsu v rodině.Podle ní,by jsme museli na placené vyšetření chodit každý rok,pokud se neobjeví nějaké příznaky.V rodině máme rakovinu plic(tatínek 64 let).Dál bych se chtěla zeptat,zda se z odběru krve u obvodového lékaře zjistí rakovina?Děkuji.
Iveta Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, z odběru krve se rakovina diagnostikovat nedá. Pokud se týká preventivních prohlídek, tak jsou určitě vhodné. Nemusí být 100%, ale přesto jsou prospěšné.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore, chtěla bych se popradit ohledně diagnozy u mojí maminky-na CT,PET ct a sonu útvar v levém jaterním laloku-11cm a podle sona 3 meta v pravém.Na ct a pet ct se meta neukázaly. Dle jaterní biopsie se jedná o rakovinu z GIT.Kolonoskopie v pořádku.Maminka nemá žádné obtíže,kromě tlaku v pravém podžebří a únavy(začala až po zjištění diagnozy).biochemie v normě.Ráda bych věděla,jestli je možné,aby metastazoval útvar z levého laloku do pravého(HCC?) a pokud by byl primárně nádor ve žlučových cestách,aby se to nijak neprojevilo na laboratoři a pet ct to neodhalilo? Děkuji Vám moc za odpověď a vůbec za Vaši velmi srozumitelnou poradnu. Kateřina Hezinová
Kateřina Hezinová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, rozhodující je histologická klasifikace. Pochopitelně pravý HCC může metastazovat.
Diagnostika
Dobrý den,již delší dobu mám na straně jazyka bulku,vřídek.Moje fobie z doktorů a to že se věc nezvětšovala a nebolí zapříčinilo mojí nevšímavost.Ted sem uviděl na netu nějaké články a fotky a mám strach že se jedná o rakovinu.Nevím co dělat.Vím,že řeknete abych zašel k doktoru... Děkuji za pomoc
pavell
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, máte zcela pravdu. Musíte jít navštívit lékaře, ale na druhou stranu mohu uklidnit, že ne každý vřídek je rakovina
Diagnostika
Dobrý den,můj přítel má bolesti bradavky,je možné že by měl rakovinu prsu?Pokud hodně přitlačí nahmatá si malou bulku.Děkuji
Kata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, možné je všechno, ale každopádně to musí vidět lékař, který bulku nechá vyšetřit.
Diagnostika
Dobrý den.Chci se zeptat byl jsem na orl a u alergologa a mám prý astma,ale já kdykoliv jen spolknu sousto nebo se napiju ihned se mě zavírá krk jak když v něm něco tlačí přímo v krku asi před 2 lety jsem tam objevil malé výrustky hnedvlevo v krku a na ORL mě bylo sděleno,že to nic není jen..no ale od té doby co to tam mám mám právě tyto potíže a chrapot se objevil poslední dobou tak se chci zeptat jaké vyšetření je možné podstoupit? CT? ultrazvuk? děkuji vám Dvořák
Dvořák
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, jděte na jiné ORL pro tzv. druhý názor. Jedině důkladné vyšetření ORL oblasti včetně endoskopie a CT může zjistit, zda se opravdu o nic nejedná nebo to je léčitelné.
Diagnostika
Vážený pane doktore, moc si vážím Vaší práce, mohla bych Vás prosím požádat o pomoc pro naši babičku (maminku mého přítele) - je jí 69 let a z propouštěcí zprávy přepisuji její diagnostická data: hematologické vyšetření 16.6.2010 - Sups. lymfom CNS s vertigem NS s paleocerebelární smyptomatologií dle MRI mozku /motýlovitá ložska charakteru difuzních infiltrátů v corpus callosusm 5x3,5 cm, dále v mozečku 4,5 x 3 cm, prosím doplnit FW, diagnozu lymfomu lze zjistit jedině z histologické tkáně - negativní výsledek lymfom nevyloučí, pozitivní výsledek je přítomen až u IV. kl.stádia s infiltrací dřeně, při norm. KO je nepravděpodobný. Diag. Z03.3. St.p. Výsledky biopsie nám byly sděleny pouze telefonicky - prý se jedná o difuzní velkobuněčný lymfom - babičku převezli do nemocnice Brno Bohuňovice na neurologii, můžete mi prosím sdělit, jaká je možnost další léčby? Co všechno to pro babičku znamená? Eventuelně kam se můžeme ještě obrátit, jsme z toho všeho zoufalí... Děkuji moc. K.
Kája
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, v Brně Bohunicích je specializované centrum na lymfomy. Babička je v nejlepších rukou.
Diagnostika
Dobrý den, je mi 35 let,na pravé noze mám lokalizovanou sklerodermii už pár let v remisi,žádné zdravotní potíže nemám. Před měsícem mne postihl zánět povrchové žíly na pravém bérci, závěr lékařky : tromboflebitida varikozně nezměněné žíly a doporučila "intenzivně pátrat po paraneo etiologii". Podotýkám, že tento zánět se stal v době, kdy jsem měla nějakou herpetickou virozu - afty, opary, bolesti v krku, a také jsem užívala HA a moje matka prodělala v 45 letech HŽT s plicní embolií.Lékař mně tedy poslal na RTG plic, sono břicha,provedl test na okultní krvácení, odběr krve na KO,odběr moči,byla jsem na gynekologii a sono prsů, a dělali mi odběry na hematologii - na výsledky čekám, také na cytologii,jinak bylo vše negativní,akorát na játrech mi nalezli 3x3cm velké ložisko vzhledu hemangiomu. Gastroskopii zatím postupovat nechci.Chci se zeptat, jestli tato vyšetření stačí?Opravdu je takové riziko,že zánět žíly mohl být příznakem nádoru?Děkuji, Koutná
JK
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tromboza žilní, tedy hlubokého žilního systému dolních končetin nebo pánve může být jedním z prvním příznaků nádorového onemocnění, ale zásadně ne vždy. Příčina trombozy může být ale i někde zcela jinde např. v hematologickém systému. Proto jsou uvedená vyšetření vhodná, včetně hematologického. Jejich rozsah určí ošetřující lékař.
Diagnostika
Dobrý den.V 8/07 hyster.,adenocca colli uteri 1B2,st.p.neoadjuv.chemo,nádor v ploše 11mm,invaze 4mm, bez angioinv,18 LU negat.,adjuv.chemo 3x, v 1/08 CT malé pánve, kde v oblasti laterod. stěny moč.měch. vlevo opouzdřený hypod. útvar denzity 16 HU,jak v nativu, tak postkontr., průměr 3 cm, pouzdro šíře 5 mm,denzity v nativu 38 HU,postkontr. 66HU,stěna m.m. je do šíře 4 mm,denzita 31HU,Rozdílná denz. nesvědčí pro divertikl m.m.,dále UZ - vlevo hypoech.ložisko, spíše ohranič,39x20x35 mm, tvaru přesýp.hodin,v části ložiska naznačena voštin. strukt.,útvar bez perfuze, v.s. naléhá částečně na m.m., nelze vyloučit lymfocys., známky malig.nízké, uděláno tehdy i PET, v pořádku..Nyní CT břicha a malé pánve ,RTG plic-v pořádku.CE antigen 0,9,CA 15-3 16,1 21-1 0,51,Antig.squam.bun. 0,7 , CA 125 40,1 Prosím, co si mám o tom myslet, mám se obávat návratu? CA 125 mám kolísavý, 22,5 , pak 41,2 , pak 25,1 a poslední 40,1.Nikdo mi nedovede říct, proč 125 je hraniční.Prosím o Váš názor. Děkuji .
Maja
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nádorové markery jsou velkým pomocníkem pro lékaře, ale jsou mnohdy zavádějící pro pacienty. Samotné nemusí nic znamenat. Je to složitější k posouzení a o významu markerů může rozhodnout jen lékař, který Vás zná dokonale od začátku onemocnění. Někdy se podle nich dá řídit jindy zase ne. Pacienti se k nim někdy až ne zcela adekvátně příliš upínají.
Diagnostika
Dobry den..prosim Vas mozte mi vysvetlit diagnozu v lavo od uteru neostro ohraniceny tumor o velkosti priblizne 4 cm s hyperechog.stred.echom diagnoza N94 doktor sa mi k tomu moc nechcel vyjadrovat a ja nemozem preto spavat za 2 tyzdne som objednana na CT a strasne sa bojim co to znamena..dakujem za skoru odpoved
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, k tomu se může vyjádřit jen lékař, který daný útvar vidí. Může to být cokoli a ne vždy rakovina.
Diagnostika
Dobrý den již asi měsíc mě pobolíva u srdce a na plících, jsem kuřák asi 6 let je mi 22 let, nedávno se my stalo, že jsem málem skolaboval, začla se mi motat hlava, velmi silne deprese jsem měl pár minut, krátké zatemění před očima, a najednou asi za 5 minut jsem se staršně spotil, a bylo mi už opět dobře, myslíte si že bych měl požádat lákařku aby mi udělala rentgen plic, a nechala vyšetřit srdce? A je rakovina plic nebo jiná rakovina, v mém věku obvyklá? předem děkuji za odpověd, hezký zbytek dne.
Lukáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina plic ve Vašem věku sice není obvyklá, ale může se vyskytnout. Určitě doporučuji, aby Vás vyšetřila Vaše lékařka.
Diagnostika
Dobrý den, maminka byla na vyšetření CT (nebyla ji podána kontrastní látka) a konečná zpráva zní (je přesně opsána, jelikož pan doktor je slovák): CT- Plíce a mediastínum natívne.Presvedčivé tumorózné zmeny hie sú viditelné, v lavom hile svedčí obraz pre cievne štruktúry (vetvy a.pulmonalis). Anterobazálne vlavo pleurálne adhézie. Vpravo na frenickú pleuru dorzomediálne nasadá 20x12x10 mm velký ohraničený útvar denzity-130HU. Mediastiálne lmyfatické uzliny nie sú zvačšené. Aortoskleróza. Subdiafragmaticky v zobrazenom rozsahu bez jednoznačných zmien. Záver: Lipóm pleury vpravo. V mediastíne v natívnom obraze bez jednoznačných tumorózných zmien. D 382-susp.lipóm pleury vpravo dle CT 8/10. Bylo doporučeno odstranění popisovaného útvaru, ale vzhledem k tomu, že má jít na operaci kolenního kloubu nechce podstoupit navrženou operaci v současné době, stav se bude nyní sledovat a CT za 6 měsíců. Byla by operace vhodná již nyní, nebo je možno počkat a zda se provádí i laparoskopicky.Děkuji
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V tomto případě musí rozhodnout lékař, který snímky přímo vidí. Dle popisu se nedá jednoznačně říci, zda ano či ne.
Diagnostika
Dobrý den, ja se lze bránit před rakovinou prsu?
Pepina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
pravidelná mamografie od 45 roku věku a pravidelné samovyšetření snižují výrazně zjištění nádoru v pozdním stadiu, kdy jsou možnosti na vyléčení omezené.
Diagnostika
dobry den . cchcela by som sa opytat moj priatel uz asi 2 roky chodi po dokotroch a posielaju ho na vselijake vysetrenia .mam problemy zo zaludkom.stale ho tam cosi boli.moze byt zeby to bola rakovina alebo niejaky nador..boli ho aj chrbtica..skoro stale je po robote unaveny a podrazdeny.. dakujem pekne za skoru odpoved.
michaela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
gastroskopické vyšetření je při žaludečních potížích naprosto zásadním vyšetřením, které odhalí, zda se jedná o žaludeční vřed nebo jiné onemocnění včetně rakoviny.
Diagnostika
Vážený pane profesore, jaká je podle Vašeho názoru nejlepší alternativa k C11Choline PET/CT vyšetření, které, jak se zdá, není možné v ČR zajistit a přitom v sousedním Německu je to metoda běžně používaná u pacientů s pokročilým karcinomem prostaty a provádí ho pracoviště s PET/CT v každém větším městě? Děkuji za odpověď.
Vladimír
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, ano bohužel toto radiofarmakum se opravdu v ČR nevyrábí, ale u ca prostaty je dostačující i klasické PET/CT se značenou glukozou.
Diagnostika
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená nález na CT: v oblasti těla pankreatu naznačené nevýrazné hypodensní ložisko 20x25x18 s prům nat densitopu 7,5 HU postkontr 12 HU, hlava slinivky hraniční velikosti, hrubší struktury. Lab vyš v normě akorát RDW křivka ery 11,7. Jak velmi vážný je tento nález. Děkuji za odpověď.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
to je velmi těžké zodpovědět. Musí se k tomu vyjádřit jen hodnotící lékař - tedy radiolog. Z takového popisu to je jako věštění z křišťálové koule.
Diagnostika
dobry den.chcela b som vediet ako zistim ci mam rakovinu? moj priatel uz 2 rok chodi po vysetreniach a nic mu zatial nezistili.uz dost dlho ho boli zaludok a aj chrbat..je dost vycerpany..moze to byt aj rakovina alebo niejaky nador?ako doktor zisti ze ma v tele nador? leen niejakym ultrazvukom..ak by chcel ist na vysetrenie ci nema rakovinu tak to ho musi poslat svoja doktorka alebo ako to je?dakujem za odpovede..a este jedna na mna otazka..je vacsia pravdepodobnost ked ma zena vacsie prsia tak ze bude mat aj vacsiu pravdepodobnost ze bude mat rakovinu alebo nie je to tak?
michaela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
právě jsem zodpověděl
Diagnostika
dobry den.chcela b som vediet ako zistim ci mam rakovinu? moj priatel uz 2 rok chodi po vysetreniach a nic mu zatial nezistili.uz dost dlho ho boli zaludok a aj chrbat..je dost vycerpany..moze to byt aj rakovina alebo niejaky nador?ako doktor zisti ze ma v tele nador? leen niejakym ultrazvukom..ak by chcel ist na vysetrenie ci nema rakovinu tak to ho musi poslat svoja doktorka alebo ako to je?dakujem za odpovede..a este jedna na mna otazka..je vacsia pravdepodobnost ked ma zena vacsie prsia tak ze bude mat aj vacsiu pravdepodobnost ze bude mat rakovinu alebo nie je to tak?
michaela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
právě jsem zodpověděl
Diagnostika
dobry den.chcela b som vediet ako zistim ci mam rakovinu? moj priatel uz 2 rok chodi po vysetreniach a nic mu zatial nezistili.uz dost dlho ho boli zaludok a aj chrbat..je dost vycerpany..moze to byt aj rakovina alebo niejaky nador?ako doktor zisti ze ma v tele nador? leen niejakym ultrazvukom..ak by chcel ist na vysetrenie ci nema rakovinu tak to ho musi poslat svoja doktorka alebo ako to je?dakujem za odpovede..a este jedna na mna otazka..je vacsia pravdepodobnost ked ma zena vacsie prsia tak ze bude mat aj vacsiu pravdepodobnost ze bude mat rakovinu alebo nie je to tak?
michaela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, k Vaší otázce, není to pravda, že riziko je větší u větších prsou, ale pravda je, že mamogram nemusí být vždy v takovém případě hodnotitelný. Teprve ultrazvuk může spíše pomoci odhalit ev. nádor. Pokud se týká Vašeho přítele, tak nemusí se vždy jednat o rakovinu, ale jen opakovaná vyšetření, dle potíží, rakovinu mohou odhalit.
Diagnostika
Dobrý den, před zhruba týdnem se mi zvětšila příušní uzlina. Je pružná, docela i citlivá na dotek. Předtím vždy byla menší, teď se prostě najednou zvětšila. Nevím jestli je to vinou rýmy. Týden se mi zhoršil stav co se dýchání nosem týče. Vypadá to jako alergie. Často pčikám, mám ucpaný nos, po smrkání mám někdy v příměsi krev. Ale smrkám často, takže možná prasklé cévky. Dost mě i štípou oči. Nevím jak si to mám vyložit. Jestli je to obvyklá alergie, nebo něco možná něco vážného ? viz. ta uzlina.
Vojta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to, že uzlina reaguje na zánět někde v okolí, uvidíte, jak se bude váš stav vyvíjet, ale na nic vážného to zatím nevypadá.
Diagnostika
Dobrý den,pane profesore chci se zeptat na vnitřní straně dásen pod jazykem mám bouličku.Mám strach aby to nebyl nějaký nádor.Děkuji za odpověď.
Karel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Asi chápete, že na dálku vaší bouličku nevidím. Zajděte si za zubním lékařem, aby se na bouličku podíval a zjistil o co jde.
Diagnostika
Dobry den pane doktore.Dekuji za odpoved.Napsal jste mi, ze jsem neuvedla vysledek biopsie a tak mi nemuzete poradit.Vysledek biopsie nevim, pouze to, ze na 100% neukazal, ze je to zhoubny nador.Prosim napiste mi, co semnou budou delat na oddeleni maxillofacialnim?Vysetreni mne ceka tento ctvrtek.Dekuji za odpoved.Monika
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Asi odeberou další vzorek tkáně na histologii, když se vlastně neví diagnoza.
Diagnostika
prosím o odpověď - co to znamená?: monoklonální deformace v oblasti gamaglobulinů? děkuji za odpověď a zdravím L. Stará
Ludmila Stará
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o určité změny v složení bílkovin v krvi, může to být známka onemocnění mnohočetným myelomem nebo to také nemusí nic vážného znamenat, doporučuji upřesňující vyšetření u hematologa.
Diagnostika
Dobry den, pane doktore.Mam k vam velkou prosbu.V unoru letosniho roku, jsem si namhatala na leve strane krku bouli.Je asi 5cm pod uchem.Lekar mne poslal na biospii a tyden pote na endoskopii s biopsii v plne narkoze.Po endoskopii se mi na bouli udelal puchyr, po dalsich par dnech, uz mam ctyri.Jeden z nich mi prasknul a vyteka mi z toho nejaka tekutina.Do dnesniho dne nevim, co to vlastne, jestli zhobny nador.....Mam velky strach.Muj zdravotni stav se zhorsil, hure se mi polyka a v noci nemohu spat, strasne mne v tom stipe.Dnes mi bylo receno, ze mne ceka dalsi vysetreni a to maxillofacialni vysetreni.Prosim, poradte mi co mam dal delat.Nic semnou nikdo nedela a ja porad jen a jen cekam.Je mi 42 let a umrit se mi jeste nechce. Moc vam dekuji za odpoved. Monika
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepíšete výsledek biopsie a to je zásadní, bez toho vám bohužel neumím poradit. Zeptejte se především jak dopadla ta biopsie (histologie) a podle toho pak bude další vyšetření a léčba.
Diagnostika
Dobrý den. Na horní dásni pod předními zuby se mi před dvěma měsíci udělala bílá boulička. Při jídle a čištění zubů bolí. Zubař provedl rtg jednoho zubu a nic nenašel. Další léčbu zatím nedoporučil. Kontrola za měsíc. Bulka je stále stejná. Potírám genciánovou vodou. Chci se zeptat, jestli by se nemohlo jednat o nějaký nádor a jestli ano, z jakého vyšetření by se to dalo poznat. Děkuji
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na nádor to moc nevypadá, ale samozřejmě vás nemohu vidět a posoudit to. Kdyby měl lékař podezření na nádor, jistě by z bouličky odebral vzorek na vyšetření.
Diagnostika
Jake jsou nejcastejsi priznaky nadoru rakoviny a bujeni v kostech? je to pocit lechtani? a maji líde kteri maji rakovinu kosti zvysene celkove bilkoviny z krve?
Zuzka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Diagnostika
Jake jsou nejcastejsi priznaky nadoru rakoviny a bujeni v kostech? je to pocit lechtani? a maji líde kteri maji rakovinu kosti zvysene celkove bilkoviny z krve?
Zuzka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina kostí vlastně neexistuje. V kostech bývá zhoubný nádor sarkom, mnohočetný myelom nebo metastázy rakoviny z jiného orgánu. Zvýšení bílkovin v krvi mají především lidé s mnohočetným myelomem. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné. Píšete mě už opakovaně, znovu uvádím, že pocit lechtání u toho nebývá.
Diagnostika
Dobrý den, moje dcera byla před rokem ve 3. měs. těhotenství operována, byla jí odstraněna polovina levé ledviny pro nádor velikosti cca 5 cm. Byl zapouzdřený, histologie ukázala rakovinu mezi stupněm 1-2. Histologie z bezpečnostního pásu byla dobrá. Není onkologicky léčena, dochází na kontroly moče,ultrazvuk a CT. Vše bylo dobré, avšak v posledním půl roce jí stoupají hladiny červených krvinek v moči - z počáteční hodnoty 70 na 400. Znovu byla na CT, vyšetřen močový měchýř citoskopií, vše v pořádku. Dceru trápí bolesti v podbřišku, které přirovnává k menstruačním bolestem. Rodila císařským řezem. Tyto bolesti jí nikdo z lékařů nedokáže vysvětlit, proč je má. Z gyn. hlediska je v pořádku. Můžou za to zvýšené hladiny červ. krvinek, zatím ji na tento nález neléčí žádným zopůsobem, bude prý převedena do péče nefrologa.
EVA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To není jednoduché a na dálku to určitě neumím řešit. Dcera by měla být podrobně přešetřena, aby se zjistilo o co vlastně jde. Doufám, že to udělá ten nefrolog.
Diagnostika
Vážený pane profesore! Prosím o radu. Bolí mě v tříslech již delší dobu, zejména při chůzi. Myslela jsem, že to souvisí s tím, že mám pokles dělohy. Nyní jsem po operaci gynekol. Byla mi odstraněna děloha i vaječníky, ale bolesti v tříslech přetrvávají. Připadá mi, jako by mě tam něco tísnilo, až se mi špatně chodí. Žádné zvětšené uzliny jsem si nenahmatala. Co by to mohlo být? Moc děkuji předem za odpověď.
Eva R.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to na dálku opravdu nemohu zjistit, omlouvám se.
Diagnostika
Vážený pane profesore! Prosím o vysvětlení: CT pancreatu V oblasti hlavy a těla pancreatu jsou patrné dva hypodensní cystické uzly postkontrastně s jemnou densní stěnou průměru 25 mm, retrográdně dilatovaný dct. pancreaticus Wirs. na 3 mm. Kaudálně pod tělem pankreatu v okolí kliček přechodu duodena a jejuna patrné septované, ohraničené tekutinové kolekce – v.s. hemorhagie – na okrsku 40 x 35 mm s reaktivní lyphadenopathii v okolí. Stav po operaci žaludku sec. Billroth I. Reaktivní prosáknutí retroperitonea. Známek volné tekutiny v dutině břišní nevidím. Játra, nadledviny i slezina bez patol. změn. 15 mm korová cysta pravé ledviny, jinak oboustranně patog.změny density nevidím. Není známek dilatace dutých systémů. Intrahep.žlučovody nedilatované, stav po CHE, hepatocholedochus 9 mm při kompresi oblasti ústí popsanou pseudocystou, defekt v náplni nevidím. Jak zlý je uvedený nález? A co to znamená -korová cysta? Té lékaři nevěnují zatím pozornost. Moc děkuji předem za odpověď.
evara
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nádor se při vyšetření nenašel, to je dobrá zpráva. Cysty jsou dutiny v různých orgánech, nemají nějaký zásadní význam.
Diagnostika
Vážený pane profesore, chtěla jsem se zeptat ohl. mojí maminky. Měla před 4 roky rakovinu prsu, nádor jí vyoperovali spolu s uzlinami z (tuším jednoho) podpaží - celý prs ale nebrali. Maminka docházela na chemo i ozařování a pak již měla být vyléčena a docházela jen na kontroly. Nyní po čtyřech letech se jí ale na paži objevily červené skvrny. Bylo provedeno kompletní vyšetření (mamo, CT, snad i gammakamera) a rakovina se nepotvrdila - "je to prý čisté". Mamce tedy udělali histologii, ze které ale nelze definitivně říci, jestli se o rakovinu nakonec jedná nebo ne, protože odebraná tkáň je snad hodně potrhaná a bude se tedy dělat další vyšetření. Mezitím se ale skvrny rozšířily z ruky přes prsa. Chtěla jsem se proto zeptat, zda se může opravdu jednat o rakovinu, i když všechna vyšetření z mamo, CT ... dopadla negativně. Proč se žádný nález při těchto vyšetřeních neukázal? Děkuji Vám moc za odpověď. Eva
Eva J.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To se moc omlouvám, ale z toho co píšete se to poznat opravdu nedá. Když se ale nádor nenašel, tak doufám, že tam není.
Diagnostika
PANE DOKTORE MOC ZDRAVIM A CHTELA SEM SE ZEPTAT NA DIAGNOZU PT2 Mo No GIII STADIUM Ib mohl byste mi napsat co znamena GIII A JAKE MAM STADIUM PODSTUPUJI JI V TECHTO DNECH ADJUVANTNI CHEMO JE NADEJE NA UPLNE VYLECENI DEKUJI
DANIELA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z vašeho dotazu není možné poznat o jaký nádor jde, píšete jen jeho stadium a další podrobnosti ale ta diagnoza nádoru chybí. Případně napište znovu s doplněním.
Diagnostika
Dobrý večer, prosím o radu,loni v květnu odstraněno pravé varle s tumorem,obal ani provazec nenarušeny.následovalo preventivní ozařování.v říjnu zjištěná zvětšená uzlina vpravo v pánvi,dle Pet aktivní nádor.Nyní jsem skončil 3 cykly chemo BEP,uděláno kontrolní CT:všechny orgány stále beze změn,Paraorálně bez patol.LU,v malé pánvi mírně zmnožené LU paravezikálně,které však nedosahují patol.velikosti.V třísle patol.LU neprůkazné.ještě pojedu na PET.co to prosím nyní pro mě znamená?je rakovina pryč?a co znamenají ty mírně zmnožené LU?když bude PET negativní, je třeba s nima něco dělat?a kdyby bylo aktivní co by následovalo?jaká je prosím vaše prognoza, jak to dopadne? moc děkuji za pomoc. Radek
Radek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Především nepíšete o jaký nádor šlo, pokud to byl seminom, je situace příznivější než kdyby to byl jiný nádor. Vaše nálezy jsou ale nyní příznivé, když bude PET negativní, nebude zřejmě zapotřebí t.č. další léčba. Tak to po vyšetření PET všechno proberte s vašim lékařem a doufám, že budete v pořádku.
Diagnostika
Dobrý den, vážím si Vaší práce na internetové poradně a moc Vám za ni děkuji. K mému dotazu: tetě (82 let) při náhodném vyšetření zjistili údajné metastázy na plicích, nyní proběhlo první vyšetření k nalezení primárního nádoru, ale zatím žádný nalezen nebyl. Rodina začíná propadat optimismu, ale já mám pocit, že je to spíše špatná zpráva – když nenajdeme primární proces, nemůžeme ho přece léčit, chápu to správně? Jsou metastázy zaručeně rozpoznatelné nebo je skutečně možné je zaměnit za příznaky nějaké jiné plicní choroby?
Nea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Budu na to mít názor, který se vám možná nebude líbit. Pokud je tetě 82 let a má metastázy na plicích, nedělal bych jí žádná další vyšetření a hechal bych jí v klidu žít, léčil bych jí jen případná obtíže, které mohou přijít. Nádorové onemocnění s metastázami na plicích je v každém případně nevyléčitelné a připadný pokus o zpomalení růstu nádoru by výrazně zhoršil kvalitu života 82leté tety. Její statistické dožití je krátké i bez nádoru. A ještě k vaší poslední otázce, typické metastázy na plicích se zřejmě zaměnit nedají.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, přesto, že jsem zatím zdravá, ráda pročítám Vaši poradnu a moc Vám za ni děkuji. Ikdyž jsem štíhlá /60kg-165cm/ mám velmi hutnou prsní žlázu, cystická prsa č. 4, dle mého bývalého gynekologa obtížně vyšetřitelná. Z toho důvodu mě posílal pravidelně 1x do roka na ultrazv. vyšetření a jednou za dva roky na mamograf, přesto, že mi ještě není 45 let. Prý pro klid duše, jak tvrdil. Bohužel, tento velmi pečlivý lékař již odešel do důchodu a můj současný gynekolog tvrdí, že není potřeba chodit tak často na ultrazvuk ani na mamograf, prý byla péče původního lékaře bezdůvodně přehnaná. Nechce mi napsat doporučení. Co byste mi poradil? Mám důvod k obavám?
Šárka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že bylo přehnané to mamografické vyšetření, ale vlastně nepíšete kolik je vám let. Ten ultrazvuk bych pro klid duše 1x za 2 roky udělal. Ale záleží na řadě okolností, také na tom, zda měl někdo v rodině rakovinu prsu a vůbec oběcně na genetice. Tak se s vašim lékařem zkuste nějak rozumně domluvit.
Diagnostika
Dobrý den, zajímalo by mě, zda jsou následují problémy příznakem rakoviny plic. Trpím déletrvající (cca 1 měsíc) slabou a tupou bolestí v oblasti hrudníku, přičemž bolest se (i během jednoho dne) přesouvá (podpaží, někdy na prsou, pod lopatkou, jindy v oblasti posledních žeber). Bolest ale zůstává vždy někde přítomna. To vše pouze na pravé straně hrudníku. Jiné obvyklé příznaky nepozoruji. Jsem kuřák (cca 20 cigaret denně), je mi 25 let. Mnohokrát děkuji, Petr.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejsou to obvyklé příznaky, ale rakovina plic se samozřejmě na dálku diagnostikovat nedá. Vypadá to spíše na bolesti od páteře. Ale kouření vám nedoporučuji, nebo se té rakoviny plic můžete dočkat, kuřáci ji mají 30x častěji než nekuřáci. Tak si to rozvažte.
Diagnostika
12.1.2008 PSA- 9,40 - 27.11.2009 PSA-16,60, 2.12.2009 urolog. vyšetř bez potíží- hladká palpačně benigní, 8.12.1009 biopsie prostaty / výsl.-malignita vyloučena, lze připustit PIN nízkého stupně, nasazen 20.1.2010 Penester 1tbl. denně/ 14.4.2010 -PSA13,20 /bez potíží-prostata 21g.-moč.měch.bez defektu/. Doporučení opakovat biopsii 27.5.2010 nadále Penester- prosím o vyjádření Váš názor-mám trochu obavy z poškození ? Řehořek
Řehořek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jem již dopověděl.
Diagnostika
12. 2 2008 PSA 9,40, 27.11.2009 PSA 16,60, žádné příznaky bez obtíží , prostata hladká palpačně benigní , 8. 12 2009 provedena biopsie- výsledek/ malignita vyloučena- lze připustit PIN nízkého stupně/, nasazen Penester 1tbl. denně/20.1.2010/-14.4.2010 PSA 13,20 -27.5.2010 bude provedena další biopsie prostaty /Prostata hladká 21g. homogenní,moč.měch. bez defektu/ nadále Penester - je postup správný - prosím o názor Řehořek
Řehořek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to obvyklý postup.
Diagnostika
Dobrý den, pane profesore vloni na jaře mi byl diagnostikován invazivní duktální karcinom v pravém prsu klasifikace pT1c pNO(sn)MO stadium I. Byla jsem operovaná a následně 33x ozařovaná, chemo jsem neměla. Užívám Tamoxifen. Všechny kontroly byly zatím OK. Asi před deseti dny jsem si nahmatala zvětšenou uzlinu na levé straně krku. Nechala jsem si po vyšetření u obvodní lékařky provést UZ krku s nálezem: vlevo submandibulárně hypoechogenní kulovitá uzlina o vel. 27x17x30 mm, bohatě prokrvená a bylo mi doporučeno hematologické konzilium. Tento týden ve středu mi zubař našel na rentgenu zánětlivý zub v horní čelisti na straně uzliny a vytrhl ho. Mám pocit, že uzlina se trochu zmenšila. Na kontrolu do MOÚ mám jít 18. května, myslíte, že mám počkat na tento termín a vyčkat jestli se uzlina nezmenší nebo jít dříve? Jsem psychicky na dně. Děkuji vám předem za odpověď a za váš čas.
Jiřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se uzlina na krku po zákroku na zubu zmenšila a cítíte se dobře, myslím, že kontrola 18. května bude stačit. Vypadá to spíše na zánětlivou uzlinu. Držím vám palce, abyste byla v pořádku, není žádný důvod abyste byla psychicky na dně, je velice pravděpodobné, že o nic vážného nejde. Tak se dívejte kolem sebe a užívejte jara.
Diagnostika
Pane docente, jsem asi 1 a pul roku po léčbě nádoru čípku děložního, mněla jsem dvě zvětšené uzliny nebyla jsem operována , podstoupila jsem 32 ozářek a 3 chemoterapie ted chodím pravidelně na kontroly testyvypadají sice v pořádku a já před tím a sléčbou zhubla asi 20 kilo ale ted už jsem taky pár kil přibrala, ale moc dobře se necítím, v noci mně bolí vzadu dole záda je to hlavně v noci a někdy se cítím na nic jako kdyby mně přešel humor třeba se zebe nemohu vydat slovo a nebo se nedokážu smát legračnímu filmu když jsem u kamarádky, nemívám to pořád, někdy jsem veselá a pak jsem se chtěla zeptat již delší dobu pocituji bolest piod levým žebrem a nahmatám si tam nějako buličku a ted trošku víc bolí ,když jsem byla na vyšetření žlučníku tak řekli že to je tuková ale myslím si že je to něco horšího , myslíte že mohu přibírat na váze a mít zase nějaké problémy? před tím jsem pozvolna hubla a přitom mi taky chutnalo jíst až při léčbě mi nechutnalo . tak nevím.DĚKUJI
Camille
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jsou dvě možnosti, bud jste ještě po léčby vysílená a v depresi, nebo vám možná ještě něco je. Ale obtíže, které uvádíte, na nic vážného neukazují. Budete se muset poradit s vašim ošetřujícím lékařem, který vás dobře zná. Držím vám palce, aby vše dobře dopadlo.
Diagnostika
Dobrý den,pane doktore chtěla bych se zeptat.Manžel 59 let,3měsice chrapot bolesti při polykání,asi týden zápach z krku. Závěr ORL Tu glottidis l.dx ,diagnoza C329 ZN-hrtan-larynx NS.Čeká ho 3.5 mikriaryngoskopie.Jak vážná situace nás čeká ,jaká bývá pravděpodobná léčba. DĚKUJI
marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o nádor v oblasti krku, ale nepíšete jeho klasifikac dle TNM, takže je těžké se vyjadřovat k léčbě. Podle rozsahu bude léčba buď chirurgická a pak radiochemoterapie, ale to je opravdu jen orientační informace. Vyčkejte tedy na dovyšetření.
Diagnostika
Dobrý den, předem se omlouvám za pravopis. Je to tak 4-5 měsíců co se mi u zapěsti udělala bulka. Nějak jsem to neřešil. Po té co jsem náhodně navštívil obvodního jsem mu bulku ukazal. Obvodní mi řekl že je to gangliom (nevim jestli jsem to napsal správně) a řekl mi že buď si to mám jit nechat obstříknout nebo tu ruku nechat pár dní v klidu. Ja jsem si vybral druhou možnost. Bulka nakonec zmizela ale později se ukázala víc na prostředku ruky. Šel jsem tedy znovu k doktorovi a ten mě poslal na ortopedii. Na ortopedii mi to vysáli. A teď prosim moje otázky. Jak doktor pozná jestli se jedná o gangliom nebo o zhoubný nádor bez žádných vyšetření? Jaká jsou pozdějsí příznaky rakoviny (když rakovina napadne i kosti), me totiž delší dobu občasně bolí kosti (na nohách, rukách). Snad to pochopíte....děkuji moc za odpověd
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Skutečně to vypadá na gangliom a ne na zhoubný nádor. Pokud by měl váš léka i jen malé podezření na nádor, určitě by vzal vzorek na histilogické vyšetření, ale gangliom vypadá dost typicky. Myslím, že se zhoubného nádoru v této oblasti nemusíte t.č. obávat.