Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Diagnostika
Dobrý den pane profesore, cca před 4 měsíci se mi vlevo od pupku udělala drobná vychlípenina (boule). Současně s tím jsem začal mít pocit bolesti v této oblasti při zvýšené fyzické námaze, ale i při např. rychlejší chůzi. Navštívil jsem proto lékaře, který mě poslal na sono břicha. Toto vyšetření nic neobjevilo, všechny břišní orgány jsou v pořádku a v normě. Nicméně potíže neustaly, spíše naopak, bolest se začala projevovat i v klidu (jedná se o pocit pálení, tlaku, někdy i svíravá bolest). Navštívil jsem proto znovu lékaře, který mě poslal na RTG srdce a plic a na komplexní rozbor krve. Toto vyšetření proběhne příští týden. Před 4 lety jsem byl na operaci oboustranné tříselné kýly (byla to operace laparoskopická). Myslel jsem si, jestli by se nemohlo jednat o kýlu břišní, ale to lékaři v nemocnici na chirurgii vyloučili. Myslíte si, že se mám obávat špatných zpráv nebo že by mé potíže mohly souviset s předchozí operací (mám tím na mysli nějaké srůsty apod.). Děkuji za Vaši odpověď.
Jan S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Boule v levo od pupku by mohla signalizovat právě uváděnou břišní kýlu, zvláště pokud se dá zatlačit zpět. Ale tvrdítě, že lékař ji vyšetřil a břišní kýlu vyloučil. Sono je negativní, proto bych doporučoval bouli odstranit a histologicky zjistit o co se jedná. Nemusí se vždy jednat o rakovinu, ale máte potíže, které souvisí s výskytem této boule. Odstranění je zcela na místě.
Diagnostika
Vazeny pane doktore, je mi 21 let, na jare 2010 jsem prodelala priusnice. Po odezneni priusnic mi natrvalo zustala boule pod pravym uchem. Nejprve jsem si myslela, ze jde o zvetsenou uzlinu v dusledku priusnic a ze casem zvetseni samo zmizi. Bouli jsem neprikladala vetsi dulezitost, nebolela, byla jen patrna na pohmat, tvrda, nepohybliva. Od podzimu jsem ji zacala vice vnimat, mam pocit, ze je o neco vetsi, nekdy dost vystoupla, jindy mene. Rovnez jsem vypozorovala, ze reaguje na chlad, stresy a unavu – vice vystoupla. Dnes jsem si nahmatala i mirne zvetsenou podcelistni uzlinu na stejne strane. Zkouskove obdobi je ted sice v plnem proudu, ale zhorseni se stresem pravdepodobne nesouvisi, ze?Mam velky strach, ze by se mohlo jednat o lymfom. Je dost pravdepodobne, ze by se mohlo jednat o lymfom, nebo je zde i jina moznost? Predem moc dekuji za odpoved. :)
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Možností je jistě celá řada. Může se jednat o zcela benigní, tedy nezhoubnou záležitost, ale v tomto případě bych určitě doporučoval, abyste co nejdříve navštívila svého lékaře, který zajistí biopsii uzliny společně s odběry krve na zánětlivé a nádorové parametry. Zkoušky jistě počkají. Zdraví na prvém místě.
Diagnostika
Vážený pane doktore, chtěl bych se Vás zeptat na situaci mojí maminky(62 let). Při vyšetření markerů byl velmi vysoký marker 19-9 a lehce zvýšený CA 125. Při dalších vyšetřeních zjištěn zhoubný nádor na vaječníku. Maminka podstoupila operaci, odstraněny oba vaječníky, děloha, přestěra břišní, apendix a lymfatické uzliny. Nádor byl zapouzdřený v levém vaječníku. Nyní po výsledcích histologie byly všechny orgány kromě vaječníku čisté, ale lékaři nemohou diagnostikovat nádor, který je neznámého původu, ve vaječnku byly metastázy. Nyní maminka objednána na gastroskopii, kolonoskopii a CT. Znamená to, že má ještě někde v těle primární nádor? Jak vidíte její situaci a jakou máte prognózu? Moc děkuji za Váš čas a prosím o Vaši odpověď. Děkuji mnohokrát.
Rioter76
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se primární nádor nezjistil v samotném vaječníku, pak je vhodné po něm pátrat a to hlavně v zažívacím traktu. Nalezení primárního nádoru má význam pro další léčbu, hlavně cytostatickou. Pokud se primární nádor nenajde, pak se postupuje v léčbě dle stanovené histologie. Takových případů je celá řada, kdy se primární nádor vůbec nenajde. Prognóza odvisí od stanovené histologie.
Diagnostika
Dobrý den… Již delší dobu(cca 4měsíce) mám nepravidelně pocit tlaku v krku(jakoby pocit cizího tělesa).Absolvoval jsem vyšetření na ORL,dále sono štítné žlazy a poté i vyšetření jícnu rentgenem při polykání kontrastní látky.Vše bylo v pořádku.čím by to mohlo být,jaké vyšetření bych eventuelně měl podstoupit.Mám strach,aby to nesouviselo s nějakým nádorovým onemocněním.Je mi 48 let a jiné příznaky nemám.Chuť k jídlu mám normální a při polykání se tyto potíže nemění a s polykáním nesouvisí. Díky za odpověď.
Petr K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Byl jste důkladně vyšetřen, ale pokud se Vaše pocity v krku zhoršují, pak by bylo vhodné doplnit ještě PET vyšetření, které ukáže, zda se někde neskrývá nádor nebo chronický zánět. V jiném případě pak opakovat uvedená vyšetření s odstupem 3-6 měsíců.
Diagnostika
Dobrý den. Tatínkovi se na rukou objevily dvě bulky - jedna na nártu levé ruky (při zatínání prstů se pohybuje) a druhá na prostředníčku pravé ruky u nehtů. Obě jsou tvrdé a nebolestivé. Může to být něco nebezpečného? Tatínek byl loni na kolonoskopii, při které mu byly sneseny polypy, v nichž byly nalezeny rakovinné buňky. Další léčba nebyla podle lékaře nutná, ale já jsem od té doby z rakoviny poněkud vyplašená, a tak se Vás raději ptám.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tyto bulky nemusí nic znamenat, ale je třeba je vidět a prohmatat. Takže, necht se určitě obrátí na svého praktického lékaře.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore,nějak se s Vámi nemohu spojit a tak to zase zkouším,doufám ,že pak nezahltím Vaše stránky.Nedávno jsme si psali, jednalo se o tatku s nodul.formou mal. melanomu na uchu,který před 2 lety odstranili a nyní jsme nechali vyříznout lymf.uzlinu na krkua bohužel byla meta. navštívili jsme poradnu a poslali nás na galiový scan,prý je to podobné jako PET vyš, který jste doporučoval a ¨,ale lékařka se se mnou o tom moc nebavila ,prý to indikuje jen onkolog . Na otázku co máme zatím dělat tak nic, hlídat snad jen krk kde je spádová oblast ,ale je prý malá pravděpodobnost ,že by šel dál. Jsem zdrav.sestra ,lékařka to ví,protože se pořád ptáme ,ale nějak se mi to vše nezdá. Můžete nám trochu poradit , a jestli ten scan opravdu bude dostačující? děkuji mnohokrát alena vašátková
alena vašátková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Galliový scan je rovněž možný, i když PET je v tomto případě přesnější. Měl by být však proveden co nejdříve, aby léčba mohla být zajistěna taky co nejdříve. Jedná se o metastatické onemocnění. Pokud však jsou hmatné i jiné uzliny, tak na další test netřeba čekat. Je třeba, aby se k tomu vyjádřil ošetřující onkolog. Takto po internetu Vám nemohu přesně říci, co je nejvhodnější a nejrychlejší.
Diagnostika
Dobrý večer Vám přeju. Předevčírem jsem si našel na krku malou pohyblivou bulku. Není bolestivá, nevím jestli je tvrdá jelikož po přimáčknutí vždy o kousek uteče. Mám jí jakoby nad ohryzkem, asi 1 cm od něj. Velká je asi 2-3 mm. Nevím jestli se mám něčeho obávat
Matěj
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pravděpodobně se v tomto případě nebude jednat o nádorové onemocnění, ale abyste byl klidnější je třeba, aby tuto bulku pohmatem vyšetřil lékař.
Diagnostika
dobry den,nedavno sem si nahmatal uzlinu na krku na sonu mi řekli že mam na obou stranach 24x11mm ale jen na prave strane krku ji nahmatam na levo ne.jinak uzliny jsou s tuk.pouzdrem a a centralnim zasobeni krve maji normalni fazolovity tvar. na RTG hrudnich organu mi nic nenašli ale v břiše mam zvětšene uzliny do 15x10mm taky v poradku podle doktoru.jinak mam hmatne uzliny v třisle cca 5let.podle sona nejsou zvetsene a sou v poradku jen ze sou hmatne.jinak jsou hmatne na obou stranach podel kyvacu.je mi 20let a dost se obavam co to muže byt.krevni testy v poradku a na infekcim mi rekli ze nemam ani zadnou infekci jen ze sem v minulosti musel prodelat infekcni mononukleozu po ktere mam v tele obranne latky.HIV ani syfilis nemam podle testu. nepozoruji ani zadne přiznaky jako hubnuti,ztratachuti k jidlu,nocni poceni,horecky do 38 stupnu. za tyden jdu na vyřiznuti krcni uzliny,ktera se posle na histologii.mam velky strach jaky pak prijdou vysledky s te histologie
David.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Histologie musí být provedena. Ve Vašem věku je třeba myslet na možné postižení lymfatických uzlin i nádorovým procesem. Ovšem bez histologie a vyšetření celkového se nedá blíže více specifikovat. Každopádně plánovaný výkon je zcela na místě.
Diagnostika
Pod kolením vazem mám větší měkčí bulku.Bolí mě už noha od kolena dolů.Před dvouma roky jsem prodělala cheterapii a úspěšně.Můžete mi prosím sdělit, jestli se mám znepokojovat?Děkuji
Elke
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím o jakou diagnózu se jedná, ale každopádně běžte okamžitě ke svému onkologovi.
Diagnostika
Prosím o vysvětlení diagnózy susp. enchondrom. Děkuji
Radka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejspíše se má jednat o susp. chondrom - což znamená podezření na nezhoubný nádor z chrupaky kloubní. Jedině histologie může stanovit přesnou diagnózu.
Diagnostika
dobry vecer prosim o vysvetleni diagnostiky pro svou matku: v dx hilu patol.struktura zuzujici bronchy-centr.tu ci zbetsene LU,zanetliva infiltr v dx strednim,drobne uzliky v obou plicich.Dekuji za odpovet
marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může se jednat o nádorové onemocnění, ale diagnoza se stanovuje na podkladě odběru - biopsie z patologického nálezu. To je jediný způsob, jak stanovit diagnózu.
Diagnostika
Dorý den, nyní jsem týden po porodu 3.dítěte. Bolestivé nalití prsů již pominulo, ale dnes mne překvapill nález dosti bolestivého místa v pravém podpaží - lze nahmatat *zatvrdlinu* cca 2x4cm. Mohu se zeptat co by to mohlo být? a jak problém vyřešit (který lékař?) Děkuji Pokorná M.
pokorná
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Po porodu se může jednat o tzv. přidatnou mléčnou žlázu, která se nachází v podpaží, ale nutno dodat, že Váš gynekolog by si měl na zduřeninu sáhnout, aby tohle potvrdil či vyvrátil a to, prosím, co nejdříve.
Diagnostika
Dobrý den! Můj 2 letý syn před rokem prodělal operaci břišního lymfongiomu, který prorůstal střevem (dodatečně děkuji za Vaše odpovědi) Nyní po kontrolní ultz, byly zjištěny větší množství zvětšených uzlin :"Mezi kličkami v pravé polovině dutiny břišní jsou patrné zvětšené uzliny, podélně do 12mm, oválné, hypoechogenní, nesplývající v pakety." Chtěla jsem se zeptat, zda to nějak souvisí s lymfangiomem, a jak ke zvětšení uzlin došlo. Syn má držet prý jen dietu, a za nějaký čas to bude dobré. Je to tak? Není to nic vážného? Velice Vám děkuji a přeji hezký den, Nováková
Petra Nováková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel se k tomu dá velmi těžko vyjádřit. Z Vašeho popisu není jasné, zda jsou lymfatické uzliny patologické či ne. U dětí uzliny bývají někdy zvětšené při banálním zánětu, ale opravdu blíže Vám k tomu řekne pediatr.
Diagnostika
Dobrý den, pane profesore. Moc Vám děkuji za zodpovězení dotazu. Ještě jsem se chtěla zeptat ohledně mikroskopického nálezu v uzlině. Znamená "mikroskopický nález v ulině" mikrometastáza? Mamince bylo řečeno, že uzlina byla "na pohled" a podle sona negativní, nezvětšená, ale mikroskopicky byla pozitivní. (ca rekta, T2N1Mo, G2). Moc děkuji
Bara
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mikroskopicky neznamená mikrometastáza, nýbrž histologický nález zjištěný při vyšetření mikroskopem. Ve Vašem případě znamená, že histologicky byla uzlina infiltrována nádorovým onemocněním.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, manžel (49) prodělal v roce 2005 orchiektomii a RT pro seminom 1.st. Chodil na kontroly, v březnu měl nález (zvýšené markery), byl na USG, MRI a biopsii varlete-během ní se nic neprokázalo, ale po pečlivém zkoumání cca 14 dní přišly výsledky z hist., že něteré částečky odebrané tkáně prokazovaly infiltraci typu seminom, ev.zvažovali spermocytární seminom. Manžel od 28.6 do 25.7. prošel chemoterapií 2xBEP, v září měl testy na markery - byly v pořádku, 29.10. PET CT -taky vše čisté. 29.11. měl další náběr na markery, dnes dostal výsledky, jeden z markerů , který má normu do 3 (nevím čeho?), má zvýšený na 3,1... Paní doktorka říkala, že to je v pořádku, že to může být laboratorní odchylka. Další kontrolu krve naplánovala na 28.2.11. Co je spermocytární seminom a je šance, že ho 2x BEP vyléčila? Je možné, aby se mu tato rakovina vrátila (bez varlat)? Je zvýšený marker v tomto rozsahu skutečně normální, nebo je to náznak vrácení nemoci? Děkuji za odpověď!
Marketa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel jakékoli zvýšení markerů značí problém, tedy možnost návratu onemocnění. Seminom nemusí žádný marker produkovat, ale pokud ano, tak je třeba pacienta řádně vyšetřit. Daná hodnota sice není vysoká ( nevím o jaký marker se jedná), ale obecně mohu říci, že kontrola dříve je vhodná - za měsíc a pak ev. celkové došetření. Není vhodné čekat až na únor.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, před 14 dni jsme si našel bulku u pravého varlate, Neni přímo na něm, ale na těch žlázách co jsou u varlete. Bulka není úplně tvrdá, ale ani moc měkká. Někdy se bulka nahmatá dobře a někdy hlavně po koupeli jí nelze nahmatat. Prosím o radu co by to mohlo být, případně jestli jít dříve k praktickému lékaři nebo rovnou k urologovi. Děkuji za odpověď
Tonda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedině ultrazvuk a vyšetření krve může stanovit bližší diagnózu. Každopádně navštivte svého urologa nebo praktického lékaře co nejdříve.
Diagnostika
Dobrý den, mému otci byl nalezen v dutině břišní nádor prorůstající do kosti(bez jiných metastáz),ke kterému nám doktor řekl,že jsou na něm patrné tmavé skvrny,které prý znamenají že nádor odumírá. Ted čekáme na výsledky histologie,ale zajímá mně,co přesně pro něj znamená to odumírání a rozpad nádoru-je to dobře,nebo to může mít negativní vliv na okolní orgány? Děkuji
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pravděpodobně máte na mysli nekrozy - to je odumírání. Znamenalo by to, že organismus si sám pomáhá v boji s rakovinou, ale je to jen obecně řečeno. Více Vám k tomu může říci jen lékař, který nález přímo vidí.
Diagnostika
Dobrý den, pozná se rakovina ženských orgánů při běžné gynekologické prohlídce ultrazvukem? Děkuji za odpověď.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel ne vždy. Naopak, ve většině případů ultrazvuk selhává. Gynekologická onkologická problematika je velmi špatně diagnostikovatelná. Při podezření je nutné CT vyšetření. Něco jiného je rakovina čípku. Ta se dá gynekologickým vyšetřením včas diagnostikovat.
Diagnostika
Dobrý den, před dvěma roky mému manželovi zjistili při preventivní prohlídce onkomarkery v krvi, lékař,který mu tyto rozbory dělal mu sdělil, že má rakovinu. Výsledky byly předány obvodnímu lékaři, ten si je patrně ani nepřečetl. Dnes se mi manžel přiznal, nechce prozradit druh, rakovina bez léčení? Zatím pociťuje jen velkou únavu. Jak léčit raka po domácku??? Odmítá operace. Děkuji za odpověď chápu, že se vlastně odpovědět ani nedá.
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zvýšené markery nemusí vždy znamenat rakovinu. Pouze zvýšená hodnota PSA je signálem k dalšímu pečlivému vyšetření prostaty. Každopádně je nutné znát o jaké markery se jedná. Podle mých zkušeností rakovinu po domácku vyléčit nelze.
Diagnostika
Dobry den, pri CT vysetreni mi zistili 2 cm uzlik na nadoblicke.Hladina hormonov je v norme. Mam ist po 6 mesiacov na CT zase. Chcem vediet,ci nie je to dlha doba cakat na dalsie vysetrenie,ci je lepsie vysetrenie magnetickou rezonanciou a ci sa da zistit o aky druh nadoru ide biopsiou. V pripade ak je nador nezhubny je potrebna operacia?Dakujem
Kveta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud nález na CT není jednoznačný, tak MR a biopsie je nutná. Odklad o 6 měsíců bych nedoporučoval.
Diagnostika
dobrý den pane profesore,chci se vás zeptat,minulý rok jsem prodělal nádor varlete klasický seminom st.2a a 4x chemoEP.cHODÍM NA KONTROLY A VŠE JE V POŘÁDKU.mÁM NA VÁS 2 DOTAZY.Pracoval jsem jako řidič kamionu,myslíte že otřesy od sedačky varlat nemůžou znovu způsobit nádor na varleti?vrátil jsem se do práce po skoro roce léčby.A druhý dotaz.velmi často asi tak 4x denně jsem si prohmatával varle samovyšetření,myslíte že tímto častým samovyšetřováním si nemůžu přivést třeba nádor?nebo způsobit si nějakéou traumatizaci tkání na varleti a z těch traumatizací může také vzniknout nádor?a nevíte jaké to jsou příznaky traumatizované tkáně na varleti?děkuju josef 26 let
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Opakovaná traumatizace varlat nebyla prokázána, jako provokační stimulus ke vzniku rakoviny varlat. Opakované samovyšetření na vznik tedy nemá vliv, stejně jako Vaše zaměstnání. Pravidelné kontroly na onkologii, spojené s celkovým vyšetřením, stejně jako s ultrazvukem druhého varlete jsou zásadní k ev. odhalení návratu onemocnění (relapsu).
Diagnostika
Dobrý den,moje maminka byla na CT vyšetření a výsledkem je TU útvar o velikosti 120x70x40mm v podjaterní oblasti,který agresivně usuruje na kyčel a prorůstá lopatou laterálně. Orgány jsou čisté,žádné metastáze. Chtěla bych vědět,zda je toto léčitelné a vyléčitelné. Na CT ji poslaly na základě bolestí kyčle při chůzi i na dotek. Děkuji
Líba
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí být provedena biopsie útvaru, která určí, jak je onemocnění závažné a co se s ním dá dále dělat. Určitě se dá něco udělat, jen znát histologii.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, je mi 31 let, na jare tohoto roku mi lekarka nasla cystu na vajecniku a pote zjila zvysenou hladinu ca 125. Bylo to 67 a za tri mesice se to zvysilo na 121. Pri opakovane prohlidce ultrazvukem nic zjisteno nebylo (cysta sama praskla). CT vysetreni dopadlo dobre, pouze mirne zvetsena jatra (dle krve lehce zvysene ALT). Muze byt hladina CA125 vyssi kvuli jatrum? Muze toto zvyseni signalizovat, ze se nador teprve objevi? A jeste jeden dotaz, byla by na CT videt take endometriosa ? (vim, ze ta take zpusobuje CA125). Jak byste postupoval dale, pouze sledovat nebo nejaka laparoskopie? Moc dekuji za odpoved. Lenka
Lenka Hloušková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vhodná je kontrolní gynekologická prohlídka s novým Ca 125. Tento marker není zvýšen u onemocnění jater. Určitě bych opakovaně prováděl vyšetření na gynekologické zhoubné onemocnění. Zvýšená hodnota může předcházet o půl roku výskytu karcinomu vaječníku. Endometrioza na CT vidět většinou není. Laparoskopii bych si nechal až pokud by vše bylo opakovaně negativní.
Diagnostika
Dobrý den, zajímal by mě vztah chronické gastritidy (mám ji asi 5 let - Helicobacter 1x přeléčen)) a vzniku rakoviny žaludku. Jak často by měly být prováděny gastroskopické kontroly? Děkuji
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jisté nebezpečí tady je, proto v takových případech doporučujeme jednak gastritidu vyléčit, stejně jako infekci Helicobakterem a kontroly gastroskopické provádět á 6 měsíců do vyléčení gastritidy.
Diagnostika
Dobrý den chtěla jsem se jen zeptat.Táta má 67 let a prodělal zatím dvě chemoterapie,které dostával nonstop 24 hodin a 5 dní v kuse.Měl nějaký nález pod klíční kostí a na krku uzlinu na kterou mu lékaři na onkologii řekli že buď se vstřebá a nebo praskne ale že se nemá lekat že to bude hnis nebo něco takového.Při vizitě uváděli že údajně typ rakoviny nelze určit což se mi zdá nesmysl ale za to ho uklidnili že se plně vyléčí.Zatím veškeré kontrolní odběry jsou v pořádku a má jít na třetí chemo ale předtím mu udělají opět odběry a pokud budou v pořádku tak hospitalizován jako u předešlých dvou už nebude a pošlou ho domů.Je možné že nelze určit typ rakoviny ikdyž ví že se vyléčí a podle lékařů to pod tou klíční kostí měl už dlouho.Děkuji za odpověď
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě lékaři něco vědí, proto vyžadujte přímou odpověd na přímou otázku. Není možné podávat chemoterapii a nevědět o co jde.
Diagnostika
Dobrý den, jaký časový úsek proběhne od vzniku carcinomu prostaty k rozsevu metastáz do plic a skeletu, kdy už operace není možná a pacient je nevyléčitelný? Je možné pravidelnými kontrolami (4x ročně) u urologa tomuto stavu předejít a carcinom odhalit včas, kdy je ještě léčitelný? Děkuji za odpověď.
Dagmar Králíková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Časový úsek se nedá říci, poněvadž je individuální. Nicméně kontroly 4x do roky by měly být dostatečné k odhalení časných metastáz, protože toto onemocnění většinou zpočátku postupuje velmi pomalu. V případě metastazování je sice onemocnění nevyléčitelné, ale mnohdy, ne vždy, pomalu progredující, takže pacienta nemusí zcela zničit. Vše je odvislé od věku pacienty, histologie a rozsahu počátečního onemocnění.
Diagnostika
Je, prosím, možno určit o co se asi jedná? "Perfuse plic je vlevo neporušená, vpravo se zobrazila drobná fisura vanterobasal.segmentu, korelát ve ventilaci chybí." Následné vyšetření plic RTG bez nálezu, krev v pořádku.Tímto uzavřeno. Stav rok po léčbě rakoviny prsu. Děkuji.
Irena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel z tohoto popisu toho moc nevím. Nutno konzultovat lékaře, který vyšetření prováděl.
Diagnostika
Dobrý den, před půl rokem jsem začala brát antikoncepci Sunya, předtím cerazzette (kojila jsem), většinou v polovině cyklu (mezi menstruacemi) se mi podpaží objeví bolestivá boulička a po 3-4 dnech zmizí. To samé se mi stávalo před lety při braní Cilestu. Po Cilest mi gynekolog předepsal jinou antikoncepci a bouličky už se neobjevovali. Měla bych se bát? Děkuji
R.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se bulka objevuje sporadicky, tak se asi o nic vážnějšího nejedná. Přesto bych doporučil ultrazvukové vyšetření podpaží, zda nejsou uzliny zvětšeny a vnořeny, takže nejsou přímo hmatné nebo viditelné.
Diagnostika
Dobrý den, při kojení druhého dítěte se mi vpáčila bradavka na jednom prsu. Nikdy předtím jsem ji vpáčenou neměla. Kojila jsem 15. měsíců, teď již 7 měsíců nekojím. Vpáčená bradavka však zůstává nadále. Jsem objednaná na ultrazvuk prsu. Docela mám strach. Jaká je pravděpodobnost, že bych mohla mít rakovinu prsu? Děkuji
M.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím kolik máte let, ale je dobře, že na uzltrazvuk jdete. Vpáčená bradavka je určitě příznak, který se musí dovyšetřit. Pochopitelně neznamená 100% výskyt rakoviny. Vpáčenost může být i z důvodů proběhlého zánětlivého procesu.
Diagnostika
Prosím o překlad, nalez Status praesens 169CA žaludku rozsahla T4N2MI hepard histol. Verifikovaný karcinom zaludku intestinalniho i difuzniho karcinomu excizi zaludku. děkuji
Markéta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dle uvedené klasifikace se jedná o metastatické onemocnění karcinomu žaludku. Tedy velmi závažné onemocnění. Metastázy jsou v játrech, další neuvedeno.
Diagnostika
Dobrý den, pane přednosto. Chtěla bych se zeptat jaké je riziko, že mohu dostat leukémii, když ji prodělal jeden z mých prarodičů? Zemřel během 3 měsíců. Stejné onemocnění měla i sestra prarodiče. Dá se tomuto onemocnění nějakým způsobem předcházet? Případně jaké jsou hlavní příznaky? Děkuji za informaci a zdravím.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Leukémi je velmi zákařná a nepředvídatelná. Vaše riziko takového onemocnění je malé, ale přesto bych doporučoval preventivní prohlídky á 1 rok. Hlavní příznaky jsou nespecifické a objevují se až v rozvinutém stadiu onemocnění - jsou to horečky, nechutenství, krvácení z dásní, slabost, malátnost, pocení atd. Jedině preventivní prohlídky Vám mohou zajistit určitou jistotu.
Diagnostika
Dobrý den, po rengénu plic my byl zjištěn stín na levé plíci. Posléze jsem byla na CT vyšetření. Na CT vyšetření my zjistily: Známky plicní hypertenze tr. pulmonalis má šíři 32mm.pulmonaální arterie20mm. V plicním parenchymu je vlevo dorsálně basálně v S10 kulovité ložisko o průměru10mm, další jen sporná ložiska o průměru3,6mm je v S6 a S1/3 vlevo. Moje paní doktorka doporučila pouze sledování a kontrolní rengém po třech měsících. Je my 36 let. Děkuji za odpověd
Topinková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jen sledování bych nedoporučoval, ale naopak další vyšetření jako je PET, který ukáže, zda se může jednat o zhoubné onemocnění nebo staré jizvy či jiný nezhoubný nález. V případě zhoubného nálezu ( rakoviny) je pak nutné bioptické vyšetření.
Diagnostika
dobry den mam oboustrane zvetsene uzliny v trisle,v pravo do 15mm,v levo do 21mm uzliny jsou ovalne,malo vaskularisovane.v podkozi,pod koznimi infekcemi kolekce tekutiny obklopene vyraznou vaskularisaci vpravo 10mm,vlevo 11mm a 13mm.tyto kolekce jsou velmi melce ulozene,s naznakem prstoviteho sireni mezi tukove lalucky.zaver nevirazna triselna limfadenopatie,pri vulve drobne abcesy kuze a podkozi.prosim o vysvetleni co mi teda je jesli to nemuze bejt zhoubny lekar mi rek ze mam jit na chirurgii.mam strach jaky je postup u teto diagnozi dostanu celkovou narkozu a budu lezet s tim v nemocnici nebo mi to jen umrtvi a riznou vyndaj hnis a pujdu domu.kazdy rika neco jineho.nestacili by jen atb leky nebo me Ceka narocny zasah do tela a ze mi to vsechno vyndaj ty uzliny dekuji moc za odpoved jsem moc zoufala moje mamka prodelala ve 25 letech hockinovu nemoc,me bude ted 28.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
už jsem odpověděl
Diagnostika
dobry den mam oboustrane zvetsene uzliny v trisle,v pravo do 15mm,v levo do 21mm uzliny jsou ovalne,malo vaskularisovane.v podkozi,pod koznimi infekcemi kolekce tekutiny obklopene vyraznou vaskularisaci vpravo 10mm,vlevo 11mm a 13mm.tyto kolekce jsou velmi melce ulozene,s naznakem prstoviteho sireni mezi tukove lalucky.zaver nevirazna triselna limfadenopatie,pri vulve drobne abcesy kuze a podkozi.prosim o vysvetleni co mi teda je jesli to nemuze bejt zhoubny lekar mi rek ze mam jit na chirurgii.mam strach jaky je postup u teto diagnozi dostanu celkovou narkozu a budu lezet s tim v nemocnici nebo mi to jen umrtvi a riznou vyndaj hnis a pujdu domu.kazdy rika neco jineho.nestacili by jen atb leky nebo me Ceka narocny zasah do tela a ze mi to vsechno vyndaj ty uzliny dekuji moc za odpoved jsem moc zoufala moje mamka prodelala ve 25 letech hockinovu nemoc,me bude ted 28.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
už jsem odpověděl
Diagnostika
dobry den mam oboustrane zvetsene uzliny v trisle,v pravo do 15mm,v levo do 21mm uzliny jsou ovalne,malo vaskularisovane.v podkozi,pod koznimi infekcemi kolekce tekutiny obklopene vyraznou vaskularisaci vpravo 10mm,vlevo 11mm a 13mm.tyto kolekce jsou velmi melce ulozene,s naznakem prstoviteho sireni mezi tukove lalucky.zaver nevirazna triselna limfadenopatie,pri vulve drobne abcesy kuze a podkozi.prosim o vysvetleni co mi teda je jesli to nemuze bejt zhoubny lekar mi rek ze mam jit na chirurgii.mam strach jaky je postup u teto diagnozi dostanu celkovou narkozu a budu lezet s tim v nemocnici nebo mi to jen umrtvi a riznou vyndaj hnis a pujdu domu.kazdy rika neco jineho.nestacili by jen atb leky nebo me Ceka narocny zasah do tela a ze mi to vsechno vyndaj ty uzliny dekuji moc za odpoved jsem moc zoufala moje mamka prodelala ve 25 letech hockinovu nemoc,me bude ted 28.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Odborné gynekologické vyšetření je naprosto zásadní. Zda vystačí antibiotika nebo ne Vám může říci jen Váš gynekolog, ale pokud bude nutné chirurgické řešení, tak se mu nevyhýbejte. Dnešní metody jsou tak propacované, že riziko poškození pacienta je minimální.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore, již rok mám zvětšené uzliny v oblasti krku, léčená 6x antibiotoky. Ňyní mi byl zjištěn uzel ve štítné žláze. Mám bolesti krku, které jdou až do uší a zátylku hlavy. Mohlo by jít o rakovinu štítné žlázy? Děkuji.
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uzel ve štítné žláze neznamená vždy rakovinu. Nutno dovyšetřit na nejbližší endokrinologii.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na dědičnost rakoviny. Babička v 71 letech rakovina prsu, nyní zdravá. Maminka v 49 letech rakovina tlustého střeva, nyní taky zdravá.Babička je matka matky.Zajímalo by mě, jestli je u nás se sestrou nějak zvýšená pravděpodobnost onemocnět touto nemocí.Dočetla jsem se, že při mutacích genu BRCA se v rodině objevuje rakovina prsu, vaječníků, ale taky střeva,tak jak tomu bylo u mamky. Máme chodit na nějaké další prohlídky nebo stačí preventivky jednou ročně? Mockrát Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Sára
Sara
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vzhledem k vícenásobnému výskytu rakovinu ve Vaší blízké rodině je riziko vzniku rakoviny u ostatních rodinných příslušníků vyšší než v běžné populaci. Preventivní prohlídky 1x ročně jsou nutné a dostačující, i když nejsou 100% zárukou. Genetické vyšetření na výskyt mutace BRCA1/2 je vhodný.
Diagnostika
Dobrý den, rád bych se zeptal jaké jsou rozdíly v projevu rakoviny varlete. Konkretne jak se lisi projevy nezhouneho nadrou od toho zhoubneho. Dekuji
Michal Pavlicek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zhoubný nádor začne dříve nebo později metastazovat, tedy šířit se do uzlin, plic, jater ev. i mozku. Nezhoubný nádor nemetastazuje a zvětšuje se jen lokálně.
Diagnostika
Vážený pane doktore, nedávno byl mé mamince zjištěn nadbytek markerů CA 125 a podstoupila tedy raději odstranění dělohy, čípku a obou vaječníků. Po histologickém rozboru bylo zjištěno, že levý vaječník kromě endometriozy obsahoval také malý adenokarcinom endometriálního původu 2x2 mm bez invaze do stromy. Byl charakterizován jako borderline tumor. Má pryč již apendix a lékaři chtělli provést druhou operaci-odsranění lymfatických uzlin. Nicméně se nejprve shodli na tom, že ji budou pozorovat. Má otázka je prosím, v co máme doufat, co vše se může stát, jaká je prognoza, čeho se máme obávat, co se bude pozorovat......Otázek mám spousta, byla byhc vám vděčná za jakoukoli odpověď. S pozdrvaem Martina
martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Sledovat by se měla hlavně hladina Ca125, protože je velmi dobrým ukazatelem návratu onemocnění.
Diagnostika
dobry den pane profesore nevim jestli tento dotaz bude spadat do onkologie ale chtel bych se opet zeptat na meho tatinka ptatinek v 1999 05 provedena radikalni opereace pro zhoubnej nador na slinivce dodnes bez znamek recividy na posleddni kontrole zjistena nerovna z linie vivinute duodenum muze te my prosim pane profesore napsat co presne to znamena dekuji za odpoved a moc se omluvam ze vas porad obtezuji dotazi na memo tatinka ale delam si o nej starosti moc dekuji za odpoved areji krasny den
pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z popisu se nedá přesně říci jaký má tento nález biologický a medicínský význam. Musel bych to vidět společně radiologem, který tento nález popsal.
Diagnostika
Dobrý den, ráda bych se zeptala na prognozu- mamky nález na RTg na levé plici v dol. polovině neohraničený nehomogenní zastínění velikosti asi 2x4 cm. dále ve zprávě je - starý infiltrát??pachypleurál. změny? nutná korelace s klin. obrazem. Ke zdravotnímu stavu mohu napsat, že je kuřák, 56let, toho času nachlazená, bere Klacid, kašel, chrapot, bolesti pod levou lopatkou, ale lečí se s plotýnkami. Prosím, mohlo by to být pouze zánětlivé ložiško nebo se dle Vašich zkušeností bude jednat spíše o rakovinu plic? předem díky za odpověd, chápu nutnost dalších vyšetření, přesto se ptám. :o)
Andy
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chápete naprosto správně. Ne vše je rakovina a biopsie z ložiska je naprosto zásadní pro prognózu a osud člověka.
Diagnostika
Hezký den. Jakým způsobem lze získat "názor" od druhého onkologa pokud nemám "známé"? Mohu nějakým způsobem oslovit onkologa- specialistu na játra? A jak zjistím, kde ho najít? Nyní čekáme na výsledky zda se jedná o primární nádor. Prozatím víme, že nádor není operovatelný a že se jedná o nějakou výjimečnost. Nevím jak dalece mám švagrovou šetřit fyzicky (zda jí vařit,prát apod.) zda ji "honit" na procházky, nebo ne. Mám obavu abych ji svoji péčí zase nějak neuškodila. Poraďte prosím.
anna kuderová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Názor od druhého onkologa jistě získat můžete. Na web stránkách onkologické společnosti www.linkos.cz je seznam Komplexních onkologických center, kde si jedno vyberete a můžete oslovit jednak přímo nebo přes konziliární ambulanci. Odborníci by na stránkách měli být, pokud ne, tak určitě přednostu nebo primáře odd. nebo kliniky.
Diagnostika
v rodinné anamnéze prarodiče z otcovy srany zemřeli na karcinom /prostaty, žaludku/, z matčiny strany/její otec - leukémie/, můj otec zemřel nyní na karcinom nadleviny. u mě byla při gyn. vyšetření týden po menzes zjištena hyperplazie dělohy cca 13 mm a útvar cca 1,5-2cm- polyp?gynekolog tvrdí, že je vše v pořádku, i když mám bolesti v podbřišku, může tento stav být tzv prekanceroza a na koho byste mi doporučil se obrátit?obvodnímu gyn, už nevěřím, je mi 52 let, děkuji, zdraví daniela
daniela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takováto hyperplázie se většinou řeší abrazí a stejně tak i polyp. Asi se obratte na jiného gynekologa. Histologie ze sliznice je zásadní k zodpovězení otázky, zda se jedná o prekancerozu či ne, ale ne každý takový nález je prekancerozou.
Diagnostika
Pan profesor, moja kamaratka - ortopedicka instrumentarna sestra sa pred tydnom pocas vertebroplastickej operacie u pacientky so sekundarnym zhubnym nadorom kosti a kostnej drene pichla bioptickou ihlou do dlane, asi 5mm hlboko. Ihla bola predtym pouzita na odber vzorky z osteolytickeho loziska nadoru. Pacientka ma diagnostikovany invazivny urotelovy high grade Ca - recidivujuci v lozku po nefrektomii,chirurgicky neriesitelny. Sestra si na krvacajucu ranu okamzite opakovane aplikovala koncentrovany Braunoderm a ranu vytlacala. Ma vsak obavy z biologickeho prenosu procesu na nu. Ma podla Vas dovod na obavy? Je mozne, aby sa pripadne prenesene rakovinove bunky uchytili a delili aj v cudzom organizme? Dakujem Vam za odpoved.
Dusan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Přenos tímto způsobem nebyl u lidí prokázán.
Diagnostika
Vazeny pane doktore,pred rokem jsem absolvovala operaci rakoviny prsu nyni jsem byla na kompletnim vysetreni a zjistili mi opisi vam nalez .Vpravo v DVK UTVAR,HLADKYCH KONTUR VELIKOSTI 25 KRAT12 KRAT7 MM ACASTECNE ZACHYCENE UZLINY V AXILACH.PROSIM VAS O VYSVETLENI MOC DEKUJI.
zdena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z Vašeho popisu jen vyplývá, že v prsu je pravděpodobně nový útvar. Jeho identitu je nutné zjistit histologicky - biopsie, operace. Nevím, zda je útvar rakovinou či ne. Ne vše je rakovina.
Diagnostika
Prosím, vysvětlete mi co je to paraneoplastické postižení, když je rakovina varlete a jestli se dá zachránit a jak se pozná a stručný popis pro laika. Moc děkuji.
Františka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
paraneoplastické příznaky jsou takové, které se vyskytují souběžně s rakovinou - např. kožní nebo hormonální. Samotné rakovinu neznamenají, ale jsou vedlejším průvodním typem rakoviny.
Diagnostika
dobry den pane profesore nezlobte se ze vas porad obtezuji psal jsem vam uz nekolikkrat jedna se o meho tatinka v 05 1999 tatinkovi provedena radikalni hemiduodeopankreatektomie pro ampulom v oblasti vaterovi papili nador castecne zasahioval do slinivky brisni tatinenek do dnesniho dne bez znamek recividy po poslednich kontrolnich testech nevyslel tatinkovi ani jeden cholesterol velice nizke hladiny normalni 2,5 a hdl 0,73 mam dotaz pane profesore muzou tyto hodnoty znamenat riziko vzniku recividy nebo co to muze signalizovat jeste bych se chtel zeptat na rizikovy index ktery je v testech take uveden ani ten nevysel hodnota v 3,42 mel byt od 3,5 az 5 jinak az na glukozu 13,4 vse ostatni v norme jinak tatinek zadne potize nema hmotnost stala pane profesore k jakemu ucelu se cholesterol kontrolije a muze to byt zavazne moc vam dekuji za odpoved a preji hezky den jinak tatinkovi ja 80 let
pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hladina cholesterolu a ampulom spolu naprosto nesouvisí. Hladina cholesterolu je ukazatelem možnosti vzniku kardiovaskulárního onemocnění jako je hypertenze nebo infarkt myokardu. Nízké hodnoty jsou pozitivní.
Diagnostika
dobrý den... ráda bych se Vás zeptala jak se dá poznat rakovina děložního čípku...tedy jestli mohu něco takového poznat sama, nebo jestli to může pouze doktor díky vyšetření....předem velmi děkuji, s pozdravem karin
karin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
především se pozná lékařským vyšetřením, ale mohou předcházet i příznaky - jako krvácení a bolest. Nicméně, to už nemusí být vždy včas. Proto roční vyšetření u gynekologa je pro ženy po 20 roku věku velmi vhodné.
Diagnostika
Dobrý den, mohu se zeptat, co v lékařské zprávě znamená: " v kaudálních skenech se v játrech zobrazuje hypodensní ložisko velikosti 10x9x8 mm nejasné etiologie, doporučuji cíleně sono vyšetření " - jaký negativní nález může toto vyšetření odhalit? Děkuji V.Stuchlíková (vendolini1@seznam.cz)
Veronika Stuchlíková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
může se jednat o různou etiologii. Nemusí to znamenat rakovinu, ale doporučuji silně ultrazvuk a ev. další došetření provést.
Diagnostika
Dobrý den psala jsem tu včera o frontalních dutinách,jeswtli je možne že se mi drží pořád někde hniís a s toho mě bolí hlava??nebo pořád se mi tam hnis držel v LH frontální dutine,a měla jsem jít na operaci,nebo je možné ve 22 letech mít metaztázi,nebo nádor??dekuji nashledanou
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hnis ve frontálních dutinách je možné zjistit pomocí rtg nebo CT. Bolest může být průvodním jevem. Řádné vyšetření odhalí, zda je hnis přítomen či ne. Není všechno rakovina, ale tato se vyskytuje i v mladém věku, proto vyšetření je nutné.